Keresés

Részletes keresés

khiraly Creative Commons License 2001.12.21 0 0 7
Na!
Mostz mar tapasztalatbol is be tudok szamolni.
Szoval van egy gnuparted nevu progi.
Amit csinal:
letrehoz, torol, kilistazz, formazz, torol, atmeretez partciot, falgot valtoztat, es particio szamozast is keverheti, ha szeretned, ismeri a msdos(ezek vagyunk mink), sun, mac merevlemez tipusokat.
Fajlrendszerbol ismeri a ntfs, ext2, swap, fat32, ezeket biztosan, mert ezek vannak nekem:)
Le lehet tolteni egy kislemezre rafero image fajlt.
bebootolsz:
parted
select /dev/hda
kilistazza a particiokat hol kezdodik, hol vegzodik.
pl nekem:
MINOR........START........END........Type........FILESYSTEM..FLAGS
1...................0.031......5122.287.........7..............ntfs.........................
2.................5122.288...20489.150....83.............ext2..................boot
3................20489.150..21006.870....82.............linux-swap.............
4................21006.870..39079.995.....c..............FAT...................lba

Na szoval gondoltam egy nagy okosat, es atmerreteztem a linuxos(15 gigas particiot)
resize 2 5122.288 15489.150
Amikor a linuxomon valami 1gigacska helyem volt, latom hogy mar veszve vagyok, dogozik a vinyo, kb egy jo 5 perc utan vegzet, hat nezem, hogy mit torlott le, hat semmit!
Ugy meretezte a particiot, hogy megprobalta az igenyemet kielegiteni, de mivel jo nehany giganal nagyob volt a fajlok rajta, ezert lecsapta ott ahol a fajloknak vege volt(gondolom elotte minden progit a fajlrendszer elejere irt), tehat most van egy kb 14 gigas particiom, ami 100%-os foglaltsagu, majd kibovitem, egy ujabb rebootnal.

Viszont amit nem nagyon ertek:
A gnu-parted megabajtokba irja ki a particio meretet, az fdisk pedig blockokban, hogy kell ebbol atszamolni megabajtra?????
az fdisk-es merevlemezem:
Disk /dev/hda: 255 heads, 63 sectors, 4982 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System

1........................1.............653.....5245191.....7.......ntfs
2......................654........2612...14490630.....83.....ext2
3....................2613.......2678........530145.....82....linux-swap
4....................2679......4982......18506880...c..........Win95FAT32(LBA)
Szoal ezeket hogy lehet atszamolni megabajtra?

Kosz szepen.....
Ja a prgoi lelohelye(szerintem negyon allat):
ftp://ftp.irisa.fr/pub/gnu/parted/bootdisk/partboot-1.4.21.img
honlap:
http://www.gnu.org/software/parted/parted.html

Előzmény: Kisbuta (-)
khiraly Creative Commons License 2001.12.14 0 0 6
Hi!
NA az fto.fsn.hu-n minden CD-image mellett van egy olyan, hogy woody-i386-3.raw.list
Ez egy egyszeru szoveges fajl, amiben le van irva, hogy mi van benne.
Eddig Rh7.1-et hasznaltam, es pont a csomagkezeloje miatt akarok atterni, tehat a RH a Mndrakkenal fenyevekkel jobb(szemelyes velemeny), tehat ha vlamit kiprobalok, akkor az a Debian.
Szoval szerintem eleg a listat megnezni, ami fonn van az ftp szerveren, valami 15k derabonkent, es abban benne van felsorolas szinten, hogy mi van benne.
Előzmény: GRoman (5)
GRoman Creative Commons License 2001.12.14 0 0 5
Khiraly:

> Leirni a CD-t?
> Az ftp.fsn.hu/.7/woody konyvtarban benne van minden CD tartalma.

Az szep, de engem a proxy egy image file meretenek a toredekenel ugy kidob, hogy ihaj... Otthonrol modemmel meg eleg draga szorakozas lenne.

> Ha ugy gondolod, hogy irjam fol neked is CD-re, > akkor abban is szivesen benne vagyok, ha Karacsonykor, Szilveszterkor Magyarorszagon vagy, > es Budapestre tudsz jonni egy megbeszelt idopontra.
> CD arban felirom:)

Na, en is valami ilyesmire gondoltam, de lasd lejebb...

> Mert en se vagyok most per pillanat Magyarorszagon.
> Ha jol tudom hogy Belgiumba vagy(? vagy Hollandia?), akkor nem is vagy tul messze:)

Na, milyen jol tajekozott vagy... B. egyebkent.

> En Rouenban(Fr), akkor ide is atugorhatsz:)

Nem is rossz otlet, ugyse voltam meg a francosoknal... Csak kocsim nincs, bringaval meg messze lenne, foleg ebben a hidegben... :-))

Szoval: Woody. Szandekomban all megszerezni, ha jol tudom, a novemberi Linuxvilag mellekletekent megjelent. Ugy gondoltam, azt megveszem, oszt' jol van. Csak a 7 CD-re kaptam fel a fejemet, az ujsaghoz biztos nem adnak hetet... De a mostani Mandrake 8.1-es beta-m is ugy van, hogy az egyik (autos) topictars megirta nekem, es Pesten odaadta (megfelelo cserealap elleneben). Az en rendszeremen viszont a CD-vel gondok voltak, en csak az okat kerestem, o meg azt hitte, hogy ot okolom. Mas, elmeleti linuxos temaban is osszeszolalkoztunk kozben, es a vegen csak sertodes lett belole. Szoval koszi, de inkabb nem. Ezert is irtam szmajlikat a vegere, hogy csak viccbol gondolom...

> De a kerdes az fennall, hogy miert ir ki minden CD bootolashoz mas rendszermagot.
> Ugyanis mar mindegyiket beraktam, es bootoltam rola.

Nem lehet, hogy kulonbozo fajta installhoz kulonfele elore forditott kerneleket adnak? SCSI CDROM, kulonfele halozatikartyak, stb? De ezt nem igy szokta csinalni a Debian, nomeg a kernel-verzio attol meg azonos kene, hogy legyen... Vagy nem lehet, hogy kulonbozo architekturakra van a telepito? De akkor meg nem is bootolna x86-on...

>A particionalast, meg bootflopival Dos kihagyasaval probalom majd megoldani, probalok minnel jobban fuggetleniteni magam:)

En csak azert hasznalok egy dos-os bootfloppyt CD-meghajtoval, mert a gepem nem tud CD-rol bootolni... (Azon van a Norton diskbuzerator, meg mostmar a FreeBSD bootmanageret visszaalito progi is...)

> Tehat kosz ha megnezned, hogy mik vannak azon a 7CD-n.

Ha latnam oket, megneznem... Nincs rajtuk valami readme, vagy effele?

> Mert nem tul sokkal lettem okosabb, engem foleg a 2.4-es kernel erdekel.

A Mandrake 8.1-ben 2.4-es a kernel, de ha most olyat tanacsolnek neked, hogy Debian helyett hasznalj Mandrake-t, nem tudnek tobbe a tukorbe nezni... Nem lehet, hogy valamit elneztel, es mondjuk a syslinux vagy az init verziojat nezted a kernele helyett?

Előzmény: khiraly (4)
khiraly Creative Commons License 2001.12.13 0 0 4
GRoman!
Leirni a CD-t?
Az ftp.fsn.hu/.7/woody konyvtarban benne van minden CD tartalma.
Ha ugy gondolod, hogy irjam fol neked is CD-re, akkor abban is szivesen benne vagyok, ha Karacsonykor, Szilveszterkor Magyarorszagon vagy, es Budapestre tudsz jonni egy megbeszelt idopontra.
CD arban felirom:)
Mert en se vagyok most per pillanat Magyarorszagon.
Ha jol tudom hogy Belgiumba vagy(? vagy Hollandia?), akkor nem is vagy tul messze:)
En Rouenban(Fr), akkor ide is atugorhatsz:)

De a kerdes az fennall, hogy miert ir ki minden CD bootolashoz mas rendszermagot.
Ugyanis mar mindegyiket beraktam, es bootoltam rola.

A particionalast, meg bootflopival Dos kihagyasaval probalom majd megoldani, probalok minnel jobban fuggetleniteni magam:)

Csak idom az nincs..:(

Tehat kosz ha megnezned, hogy mik vannak azon a 7CD-n.

Mert nem tul sokkal lettem okosabb, engem foleg a 2.4-es kernel erdekel.

Előzmény: GRoman (3)
GRoman Creative Commons License 2001.12.13 0 0 3
Udv nektek!

Kisbuta:
Extended particion levo logikai dos drive-ot mar mereteztem at kisebbre. Brute force-val csinaltam, bebootoltam a Debian 2.1 telepito CD-rol, aztan a cfdisk-el megszuntettem a particiot, es letrehoztam kisebbre. Utana rotaltam az unitokat, es feljegyeztem, hogy cilinderre-szektorra mekkora a particio, mert a megabyte ertelmezes kerdese... Utana bootoltam egy dos-os floppyval, es Norton diskedittel atirtam a D drive boot recordjaban a particio total szektorszamat. Az adataim megmaradtak (elotte CD-re lettek irva, biztos, ami ziher), toredezettseg-mentesites persze volt elotte.
Nem t'om, ez Linuxra mennyire alkalmazhato. Esetleg te is megprobalhatod visszakezbol atmeretezni a particiot, aztan az fsck majd ugat... Az adataidert nem vallalok felelosseget! Logikai, vagy elsodleges particio egyebkent?

Khiraly!

Ha nekem is leirod azt a 7 CD woody-t, kiokumulalom, hogy hogyan kell felrakni... :-)))

Egyebkent, ha tenyleg kezdo Linuxosok vagytok, talan erdemes atneznetek "RG processzor levelezo tanfolyamaba." Ez az olaszautos topic vadhajtasa az autos forumrol, de most mar kezd lassan beindulni. En se vagyok egy guru, de a teljesen kezdoket hatha hatekonyabban tudja tanitani egy naluk csak kicsivel kevesbe kezdo...

khiraly Creative Commons License 2001.12.12 0 0 2
Hi!
En is most akarok folrakni egy Debiant is. Ehhez at kell rendeznem a parrticiomat.
Letoltottem a Debian Woody mind a 7 CD-jet.
Nem kellett volna, mer t mindegyik CD-n mas rendszermag van....

Szoval akkor most az en RH-emet fogom visszaszoritani.
Rh7.1-ben alapbol benne volt a resize2fs, DE felmountolt particiot nem tud lekicsinyiteni.
Mivel linux mindig fel van mountolva, ugy nez ki, hogy boot flopirol lesz megoldva.

Meg egy kis adalek a particionalashoz.
Kollegiumtarsam meselte, eddig meg nem tudtam.
Tehat a merevlemez fizikai particionalas egy dolog.
A fajlrendszer a masik dolog rajta.
Szoval egy merevlemezt felosztasz, es arra kulonbozo fajlrendszert rakhatsz ra, csak arra kell vigyazni, hogy egy 5gigas particiora ne 5.1gigas fajlrendszert rakjunk ra.
Szoval ahogy en latom igy fog kinezni az en esetem:
Bootflopi lekicsinyites a particiot 15->10gigara, a resize2fs progi meg az osszes fajlt az elejere rak a fejlrendszernek, es utana vagja le a veget ha minden igaz.

Ha valaki elmondana, hogy az fsn.hu-rol a .7/woody konyvtarbol leszedett 7CD-et hogy kell instzalalni, ertem itt azt alatta, hogyha jol vettem ki, akkor mindegyiknek MAS kernelje van. DE egyikse 2.4-es!!!!

Szoval ha valakinek volt mar vele dolga, vagy megnezne az ftp.fsn.hu/.7/woody konyvtarban levo CD-ket es valmi ertelmesett hozzaszolna, hogy hogyan tudnam a legegyszerubben 2.4-es kernellel beizzitani a DEbiant

Kisbuta en legalabb olyan kezdo vagyok mint te, vagy sokkal kezdobb:))

Előzmény: Kisbuta (1)
Kisbuta Creative Commons License 2001.12.12 0 0 1
hö, király :-))

Köszönöm

Előzmény: khiraly (0)
khiraly Creative Commons License 2001.12.12 0 0 0
Vegre egy 0-as, most nekem is sikerult nullaznom:))))))))))
resize2fs nem jo?
Előzmény: Kisbuta (-)
Kisbuta Creative Commons License 2001.12.12 0 0 topiknyitó
Segítsetek plíz!

Linux alatt szeretném egy ext2 partició méretét csökkenteni. Azt, hogy hogyan lehet növelni, azt tudom. Hogy a kezd? pontját hogyan lehet módosítani, azt is megtaláltam.

De azt, hogy hogyan lehetne úgy csökkenteni a partíció méretét reinstall nélkül, hogy az adataim ne vesszenek el.

Plíz help!! Köszi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!