hát a LOGO nekem is könnyeket csal a szemembe. A .LF kiterjesztés varázsa csak a kiválasztottaknak juthatott osztályrészül :)
egyébként érdekes volt: amikor logo-t tanultunk (középsuli 1.o.), du. a gépteremben a királyok már feltelepítették a tp5.5-öt! három floppy kellett hozzá! aztán mire a paszkál tananyag lett, minden haverom amigán kódolt bobplazmát meg stencil-filled vektorokat...
stocnak: chiwriter-em nincs, viszont pár napja belebotlottam egy dolgozatba, amit ConText-ben írtak!!! zseniális cucc volt, herculesen szebb volt, mint EGÁn :)))
Ott laktam egy orult ELTE-s progmatos haverral egy szobaban. Nagyon regen volt, ugyhogy mar a nevere se emlekszem. Na o nyomult ilyen R10, R20 assemblykkel meg a PL/1-el. En egy kicsit mas vonalon izegtem, ugyhogy nem mindig ertettunk szot :)
Bocs gyerekek, igy az unnepek hangulataban elkapott engem is a nosztalgia, ugyhogy beirok megegyet.
'83 tajekan azzal foglalkoztam, hogy egy konyvtarbol kikolcsonoztem a Nicolaus Wirth bacsi egy konyvet (tudjatok, o talalta ki a Pascalt), amiben egy komplett Pascal interpreter forrasa volt, termeszetesen Pascalban megirva. Na en azt egy Unix 6-os kornyezetben egy SZM4 szamitogep (PDP 11 klon) VT100-as terminaljan begepeltem (kb. 3 honap), egy masik Pascal forditoval (NBS Pascal?) leforditottam (kb. +2 honap) es utana implementaltam benne GOTO utasitast (az nem volt benne megvalositva) (*). Utana, mivel a BNS Pascal-ban sem volt GOTO es annak is megvolt a forrasa, azt is "kiegeszitettem". Igy kb. 3/4 evnyi munka utan orommel tudathattam mindenkivel, aki abban a kornyezetben dolgozott (tanult), hogy most mar batran ugralhatnak a programjaikban. Mindekozben egy meterologus baratomat keshegyre meno vitakban probaltam meggyozni, hogy a meterologiai terkepeket mennyivel konnyebben tudna elkesziteni, ha a Fortrannal egy kicsivel strukturaltabb nyelvet, mondjuk a Pascalt hasznalna...
Egyik hajdanvolt osztalytarsam 50 programlepeses (50 bajtos) PTK 1050 szamologepre (valami TI klon) olyan programot irtam, ami az aktualis idot mutatta a kijelzon ora, perc, masodperc pontossaggal. Mit gondoltok, a masodpercek frissitese kozott, mekkora varakozo ciklust kellett beepitenem ? Semekkorat. Mire eloallitotta a kovetkezo kijelzendo kepet, pont eltelt egy masodperc. Egy ora alatt kb. 1-2 masodpercet kesett (vagy sietett? mar nem emelekszem).
Szoval ezt pipalja le valaki :)
Na jo, nem olyan nehez. Csinaltam en is valami vezerloegyseg felet "terepasztalon", amit egyszeru logikai aramkorok osszemadzagolasaval lehetett programozni, de az egy mas kategoria.
Ahh! LOGO! Az első PC-s "programnyelv" amivel találkoztam! Valahogy rögtön a 'Koch-görbe' jut eszembe. Meg ott volt az ELAN! Soha nem értettem meg, mi a francra jó, de elhatároztam, hogy file-kezelő programot írok benne. Aztán elkeztük tanulni a Pascal-t, és valahogyan a mind a LOGO, mind az ELAN feledésbe merült. Persze néhány év múlva jött a C++ és feledésbe merült a Pascal is :(
Bár nem közvetlenül kapcsolódik programozáshoz, de felettébb nosztalgikus: nincs meg valakinek a ChiWriter (magyarul csívrájter) szövegszerkesztő???
Ismeri valaki a LOGO-t? Akkor az a megsemmisítő érzés is talán ismerős mikor "LOGOs" számtekorán
néhány "komoly programozóvá válási szándékkal"
ott lévő lány így szól:- én ezt nem értem...
Emlékszem miket poénkodtuk mi is a géptermekben. Amikor beizzítottuk a system loginscriptbe a Lan Assist-ot. Szegény emberkék hogy néztek, amikor a "mesterséges intelligencia" beköltözött a gépükbe és "magától" elkezdett programozni a Pascal. :)
A cím persze szimbolikus: ez volna a programozók nosztalgiatopikja. Felejthetetlen élmények, elfelejtett programnyelvek, 8 órán keresztül forduló COBOL programok, lyukkártyák végtelen tengerei. Bármi, ami olyan érzéssel tölt el egy programozót, mint egy jóviseletű nagymamát Harangozó Teri csengő-bongó (sic!) hangja...
Én például sosem felejetem el, amikor '92-ben a számtechtanár kiküldött a gépteremből mikor Turbo Pascal for Windows-t installáltam, mondván: ne játsszak.