Ugyan én azóta sem találtam itthon melaszt (sőt a korábban említett Manna barnacukor is eltűnt), de hirtelen két helyet tudnék ajánlani a melasz vadászatra indulóknak:
- Ázsia Bt. boltja a fővám téri piac-csarnok alagsorában (itt hihetetlen választék van különleges fűszerekből is)
Nekem van. Külhonból rendeltem pár üveggel, sajnos elég drága. Mondjuk nem sima melasz, hanem ha jól sejtem bio alapanyagokból készült, ha valakit érdekel tudok adni 350g 1000 Ft. Meridian blackstrap melasz.
Bioboltokban? Jó ötlet én is megkérdezem,felénk se kapható.Nálunk még a Tescóban sem lehet kapni. Jó lenne tudni egy Webáruházról,ahol sokféle élelmiszer alapanyagot meg lehet kapni,különleges fűszereket,stb.Nem tud véletlenül valaki ilyet?
Nádmelaszra gondolsz? Pl. erre? Bioboltot javasolok, ott ha nincs, de kifogsz egy jobb eladót, megbeszélheted vele a problémát és ha nincs, ad ötletet, vagy rendel neked, ha tud. A Tescoban állítólag van, a szhelyiben biztos nincs, az ennél kisebbekben meg nem is érdemes nézelődni szerintem. Lehet rendelni webáruházban, de elég drága, mert kis tételnél jelentős a postaköltség. Én végül a Culinarisban vettem, a belinkelt márka 500 Ft volt. Culinaris
Lósüti? Úgy érted lónak süti :-) A Mindennapi kenyerünkben már volt szó kutyakekszről, most itt a lósüti :-DD Nahát, nekem meg se kutyám, se lovam. Igazán kár! Süthetnék nekik is...
Hát, lehet, hogy annyira rossz lett, hogy el akarja felejteni. :)
Egyébként az IKEÁban elvileg mindenfélét lehet kapni, ami svéd specialitás. Ha még valakinek aktuális a dolog, ott is meg lehetne nézni. Azt hiszem, konzervdobozos kiszerelésben szokták árulni, legalábbis Angliában.
Köszi az infót. A dobozos barna cukival az a baj, hogy nem valódi melaszt tartalmaz, hanem karamellával festik meg.
Bár létezik a Manna barna cukor, azon legalábbis melasztartalom van említve, de tudomásom szerint csak az Auchan-ban kapható.
Ha esetleg valaki látja valami közelebbi boltban, légyszi jelezzen. Köszi!
A melaszt a cukorgyárak árulják, nagy tételben, elsősorban a szesziparnak. Takarmányfeldolgozó cégek is szoktak vásárolni, a takarmányhoz keverik.
Kis tételben nincs esélyed vásárolni, boltban nem kapható.
A melaszt, a cukrot, a margarint és a fűszereket felfőzzük, majd kihűtjük. Hozzáadjuk a tojást és a liszt-szódabikarbóna keveréket, és a tésztát egy napra hideg helyre állítjuk.
Másnap vékonyra kinyújtjuk, és kekszformákkal kiszaggatjuk. 200 ºC-on 7-10 percig sütjük.
A finn (svéd) karácsonyi fűszeres keksz elengedhetetlen alkotórésze a melasz. (Ez a cukorgyártás mellékterméke, és tudomásom szerint Mo.-n nem forgalmazzák.)
Ha valaki esetleg ismer olyan helyet, ahol beszerezhető, légyszi ossza meg.