Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2001.12.10 0 0 3
Kedves Gagarin!

Hogy ne csak magaddal beszélgess: ugye nem vagy meglepve, hogy az örökösök nem lelkesednek egy kommunizmus emlékmúzeum létesítéséért. A bolgáros Metro újság, a Szabadnépság csak azt írják, amit várni lehet tőlük.

Biztos lehetsz benne, hogy mindent el fognak követni, hogy ne születhessen meg, pedig a nyilas terrornak éppúgy emléket állítana, de ők azt mondják, inkább ne legyen emlékmúzeuma a nyilasterrornak sem, ha ennek az lenne az "ára", hogy a kommunista terrorra is emlékeznének az eljövendő generációk...

Előzmény: Gagarin (1)
jackgibson Creative Commons License 2001.12.10 0 0 2
na jó: lenulláz0m!

amúgy meg a heineken jjó ser. A többi vöröscsillagosnak meg jól oda köll pörkölni...

Előzmény: Gagarin (1)
Gagarin Creative Commons License 2001.12.10 0 0 1
Hm... elbeszélgetek itt magammal...
Na, még egy utolsó próbálkozás:

Láttátok a hirdetőoszlopokon a Heineken-reklámokat a bazi nagy ötágú vörös csillaggal?

Vajon mi a különbség ma Magyarországon az egyik ötágú vörös csillag és a másik ötágú vörös csillag között?

Gagarin Creative Commons License 2001.12.09 0 0 0
Terrormúzeum tiltásokkal

A Fôvárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága elutasította az Andrássy út 60. szám alatt, az egykori ÁVH központi épületében tervezett "terrormúzeum" építtetôinek azt a kezdeményezését, hogy a bejáratnál, a járdát befedô tetôrészre elhelyezzenek egy vörös csillagot. A bizottság megállapította, hogy a hatályos törvény tiltó rendelkezéseit nem változtathatja meg a kerületi jegyzô és a fôváros sem.
Nem támogatta a bizottság, hogy a múzeum kialakítása kapcsán fákat vágjanak ki, megváltoztassák a járda jellegzetes gránitszegélyét, illetve hogy megállási tilalmat rendeljenek el az épület elôtti szervizúton.

(Metro, 2001.december 7.)

Gagarin Creative Commons License 2001.12.09 0 0 topiknyitó
A kerületi jegyző törvénytelenül engedélyezte a terveket?

Több törvényt is megsértett a VI. kerület jegyzője, amikor – a tulajdonos fővárosi önkormányzat hozzájárulása nélkül – építési engedélyt adott ki az Andrássy út 60.-as számú ház homlokzatának és környezetének átalakítására – állítja a főváros illetékes, várostervezési és városképvédelmi bizottsága. Schmidt Mária kijelölt főigazgató szerint viszont jogerős építési engedély birtokában dolgoznak az épületen.

A múlt rendszer államvédelmi hatóságának korábbi, Andrássy úti székhelyén a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány „Terror Háza” elnevezéssel alakít ki múzeumot. A tervek szerint az épület melletti Csengery utcai és Andrássy úti járdát felbontanák, s fekete gránittal fednék le, amit szintén magasított fekete kövek szegélyeznének. Az épület sarkainál mindkét utcában több méter magas, úgynevezett pengefalakat húznának fel a járdákon. A körülbelül négy méter széles falakon egyetlen ajtó lesz, s ezen át lehetne a gyalogosoknak közlekedni. Az épület párkányát – a pengefalakat összekapcsolva – a járda fölé kinyúlóan kiszélesítenék, s a terror szót, valamint egy-egy nyilaskeresztet és ötágú csillagot vágnának ki belőle úgy, hogy a fény a fekete járdára vetítse azokat.

Az építész tegnap a fővárosnál kizárólag a járda és a szegélyének átalakítására kért engedélyt, amit a bizottság – feltételekkel – meg is adott. Az egyik ilyen feltétel volt, hogy az eredeti szegélyköveket meg kell tartani, s nem járultak hozzá a múzeum előtti megállási tilalom bevezetéséhez sem. Az ülésen azonban kiderült, hogy a kerület jegyzője, Gombaszöginé dr. Balogh Ibolya az épület homlokzatának átépítésére is kiadta az engedélyt. Mégpedig anélkül, hogy beszerezte volna az Andrássy úti közterület tulajdonosának, azaz a fővárosi önkormányzatnak a hozzájárulását. A bizottság ezért egyhangúan – a fideszes, az MDF-es, az MKDSZ-es, a szocialista és a szabad demokrata képviselők egyetértésével – utasította a főváros főjegyzőjét, hogy a közigazgatási hivatalnál támadja meg a kerületi jegyző határozatát.

A birtokunkba jutott október 29-én kelt építési engedély szerint a jegyző feltételekhez kötötte a határozat megadását. Többek között ahhoz, hogy az érintett közterületek tulajdonosai, kezelői járuljanak hozzá az átalakításhoz. Szakértők szerint ez a lépés is törvénysértő, hiszen az engedély csak a már meglévő tulajdonosi hozzájárulások birtokában adható ki.

A képviselők azt sem értették, miért csak a járdaépítéshez kérték igenjüket. A bizottság ülésén a kérelmező építész ezzel kapcsolatban elmondta: a kerület a pengefalakat valószínűleg az épület, nem pedig a közterület részének tekinti. Ezért nem kértek külön engedélyt a homlokzatátalakításra. A fővárosiak ezt az álláspontot is vitatják. A homlokzat átalakítását – a tervezett módon és formában – egyébként a terézvárosi önkormányzatnál is csak a vagyongazdálkodási bizottság támogatta. Az eljárásból az első körben szabálytalanul kihagyott, így csak utóbb határozó városfejlesztési bizottság, valamint a kerületi tervtanács és a főépítész sem javasolta a beavatkozásra szóló engedély kiadását – értesült lapunk. A kerület jegyzője azonban saját hatáskörébe vonta az ügyet, és rövid időn belül kiadta az építési engedélyt. A kerületi szocialisták bírósághoz fordultak az engedély megsemmisítése érdekében. Keresetükben azt kérték, hogy a bíróság nyilvánítsa a leendő múzeummal átellenben lévő házban működő MSZP-szervezetet az engedélyezési eljárásban ügyfélnek – amit a helyi jegyző korábban megtagadott –, így ugyanis joguk volna beleszólni az átalakításba. Fürst György, a kerületi önkormányzat szocialista frakciójának helyettes vezetője ehhez hozzátette: a remélhetően a Világörökség részévé váló Andrássy úton a környezetidegen átalakítások szerinte kárt okoznának, a hatalmas „terror” feliratok pedig a szeptember 11-i események fényében enyhén szólva morbidak. A múzeum ezzel nem a terror áldozatainak, hanem magának a terrornak állítana emléket – jegyezte meg. Hasonló rossz érzéseket fogalmaztak meg a tegnapi ülésen a fővárosiak is. Az egyik fideszes küldött úgy vélte: a múzeum maradjon az épület keretein belül, s mindenki maga dönthesse el, akar-e emlékezni a borzalmakra.

– Jogerős építési engedély birtokában folyik a munka, a terveket jóváhagyta a műemlékvédelmi hivatal is, de természetesen a módosításokat tiszteletben tartjuk, például azt, hogy ne legyen parkolási tilalom a múzeum előtt, bár úgy gondolom, hogy az épület jellege miatt ez indokolt volna – nyilatkozta lapunknak Schmidt Mária, az építtető kuratórium tagja, kijelölt főigazgató. – Ezzel a múzeummal már régóta tartoztunk az önkény emlékének, de a demokrácia kivívásának is. Úgy érzem, hogy világszínvonalú, érdekes, ismereteket nyújtó és egyben méltóságteljes emlékhely lesz a Terror Háza, s mint történész azt tartom morbidnak, ha valaki a nyilas idők és a bolsevizmus jelképeit összekeveri a szeptember 11-i tragédiával.

(Népszabadság, 2001.december 7.)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!