Azért szerintem akkor sincs túl sok értelme a SETI-nek, és akkor is lehetne kutatgatni ilyen dolgokat, mint féreglyuk a spájzban. Azt tudod, hány dimenziós modelljei vannak az univerzumnak?
Jó, leírom részletesebben: a féreglyuk jelenleg a "sci-fi" és az "elméletileg lehetséges" között van, és párszáz évig ott is marad... a SETI viszont évtizedek óta működik, méghozzá messze nem akkora költséggel, hogy abból lehetne a "készítsünk fekete lyukat a spájzban" szerű projekteket lehetne finanszírozni...
Ha nem dobnánk ki annyi pénzt a SETI programra, akkor talán több pénz jutna kutatásokra. Van egy érdekes könyv, amiben leírják, hogy elméletben léteznek féreglyukak, féregjáratok, aminek egyik végén be, másikon ki, mint a filmekben. Viszont felvet olyan problémát, hogy végül is előbb jössz ki a másik oldalon, mint ahogy bementél volna. Na mindegy.
Szóval szerintem hagyni kéne a SETI programot, mert ha egyszer majd véletlenül találnak egy idegen rádióadást, amit úgysem tudnak, tudunk majd megfejteni, akkor végre bebizonyítják a nyilvánvalót, hogy van a Földön kívül élet. Na és akkor mi van? Én biztos vagyok ebben, és aki jobban belegondol, az bizos is lehet benne. És ha majd több (légyen inkább több száz) fényévnyire lévő bolygóról fugunk valami rádiójeleket, amit persze senki nem garantál, hogy számunkra érzékelhető módon beszélgetnek az UFOk, de ha mégis, akkor majd válaszolunk, vagy feltesszük hogy nekik is műholdas tévéadásuk, és azt fogjuk nézegetni? Végül is érdekes lehet, de jobb lenne inkább fejleszteni, és lehetőleg közelebb menni, és elfelejteni a SETI-t.
miért akarnak az okos emberek értelemes lényeket keresni más bolygókon, mikor még a Földön lévő érterlmes lényekkel sem tudnak "elbeszélgetni"
ez annyira jó kérdés, hogy el kell gondolkodnom rajta, és majd egyszer előállok egy elmélettel. a problémafelvetést valahogy így fogalmaznám át: miért keres az ember az előtte levő problémák megoldása helyett valami távolabbi, még nehezebb talán egyenesen megoldhatatlan problémát.
A delfineknek még mielőtt visszabújtak volna a tengerbe, már ilyen hatalmas és barázdált agyuk volt. Ők építették a piramisokat, aztán megunták és elmentek úszkálni. :-)
Amúgy meg miért nem elég olyan bolygót keresni, ahol nem értelmes élet van, például nagy dzsungelek, meg miegymás, szerintem ilyenből jóval több van.
Elégnek elég, csak mondd meg hogy hogyan keressük! Mert ha értelmes a nyomoronc, akkor sugározhat rádióhullámokat, de ha nem értelmes, akkor miből veszük észre?
Szerintetek miért akarnak az okos emberek értelemes lényeket keresni más bolygókon, mikor még a Földön lévő érterlmes lényekkel sem tudnak "elbeszélgetni", és nem feltétlen az emberekről van szó. Amúgy meg miért nem elég olyan bolygót keresni, ahol nem értelmes élet van, például nagy dzsungelek, meg miegymás, szerintem ilyenből jóval több van.
Azért belegondolhatnál abba is, hogy ha a delfinek ekkora hendikeppel indulnak a vízben, akkor eleve jóval értelmesebbnek kellett lenniük az embernél, hiszen nem lehet azt állítani, hogy nagyon le vannak maradva az értelmi szintjüket illetően. Technikai civilizációt persze nem hoztak létre, éppen a hendikep miatt, de attól még értelmesek.
Lattam egy filmet a spektrumon, ahol elmeseltek, hogy a delfin a tehenek kozeli rokona, legalabbis genetikailag. Szoval egy emlosfaj kimaszott a vizbol, patakat eresztett, majd visszabujt a vizbe, es nincs szo rokonsagrol a foemlosokkel (legalabbis nem sokkal kozelebbi a rokonsag, mint a teheneke :).
Es ha felteteleznenk, hogy a delfinek vannak olyan ertelmesek, mint az emberek (ertelmesebb resze), ket fontos dolgot akkor is hianyolniuk kell a vizben.
1, Nincs kezuk, amivel finom manipulativ tevekenysegeket vegezhetnek
2, A vizben nem tudnak tuzet gyujtani.
Ez a ket dolog pedig nagyon fontos volt az ertelem fejlodeseben. A tuz az elelmiszerek tartositasat oldotta meg, a taplalek konnyebb emeszthetoseget, es igy energiat szabaditott fel, amit az emberek masra hasznalhattak fel. A finom manipulaciokra alkalmas kez pedig lehetove tette az eszkozhasznalatot, ami ugyszinten az eletet konnyitette meg, kesobb pedig az iras kialakulasat, ami lehetove tette, hogy a tudas tobb nemzedeken at tovabbfejlesztheto legyen, es a regebbi korok eredmenyeire ujabb es ujabb tudasretegek halmozodjanak.
A szobeli kultura eseten erre korlatozottabb a lehetoseg, mert egy ember tudasanak hatara van, es igy a tovabbfejlodes mindig csak az elozo nemzedek ertelmi kepessegein alapulhat. Gondoljatok bele, mivel meg ma is csak paran ertik meg teljesen Einstein relativitas elmeletet, igy a szobeli kultura kozvetitesevel mar regesreg elveszett volna a vilag szamara, es akkor az ujabb nagyszeru tudosok nem meghaladjak azt elmeletet, hanem ujra felfedezik. Es ez az egyszerubb talalmanyokkal igy van. A tudas tobb lepcsoben halmozodik egymasra, es az ugrodeszka mindig a mult ismert tudashalmaza.
Szoval nem szabad lebecsulni az emberi kepessegeket. Csak neha annyira termeszetesnek tunnek, hogy eszre sem vesszuk, mennyit koszonhetunk neki. A tobbi foemlos... Nos, mi voltunk az elsok. Lassan talan ok is elkezdenek erre a fejlodesi szintre erni (vannak majmok, akik eszkozoket keszitenek!). De sajnos (vagy szerencsere) az, hogy meddig juthatnak el, mar rajtunk all...
Szerintem az ember értelmes, hiszen a gyermekkorát egy inger gazdag iskolában tölti, majd délután felidézi azt a sok érdekes ingert…
Ifjú korában még több ingert akar, és akár 30 éves koráig is hajlandó iskolában ülni.
Aktív korában 6 órát pihen, 12-14 órát dolgozik, 4 órát idegeskedik. Egy évben egyszer pihen valahol 2-3 hetet és rájön a munkája semmit nem ér.
Amire megöregszik és az ingerek hidegen hagyják, akkor lehetne igazán „delfin”, de akkor meg minek…
Minden háziállat értelmes a maga módján. Persze másodfokú egyeleteket egyik sem old meg, de például a disznó nagyon rászolgált az előítéletekre: szépen keresztbe tud tenni, ha akar. A kutya kitalálja minden gondolatod, a száryasok szárnytollait pedig vissza kell vágni, mert az első alkalommal kirepülnek.
Volt egy kiserlet Ausztraliaban, ahol galambokat alkalmaztak egy gyogyszergyarto cegnel a pirulak kivalogatasara a futoszalagrol szinek szerint. Szegeny galambok olyan jol vegeztek a munkajukat, hogy az ember dolgozok fellazadtak, hogy a galambok sokkal ugyesebbek es elveszik a munkajukat.
A galambok "repultek".
Egyetértek!
Pár napja volt egy film (talán a Spektrumon) Kokóról, a gorilláról. Hát én azt a gorillát nagyon-nagyon sok ember fölé helyezném értelmileg is, de érzelmileg mindenképpen! De nem is kell ehhez gorilla... Én a patkányaimat is értelmesebb lénynek tartottam mindig is, mint jó néhány "embertársamat".
...Állítólag a Cetacea osztályba tartozó lények között vannak értelmesek, igen... Sőt, egyes - meg nem erősített - híresztelések szerint a Primates osztály képviselői között is található legalább 1 értelmes faj. (Az egyik ottani, meglehetősen gyakori - és érdekes módon pszeudokognitív tevékenységet folytatni látszó, de semmiképpen sem értelmes [hivatkoznék itt tanult kollégám, dr. pint megfigyeléseire] - állatfaj egyedei 'törpecsimpánz' hangjelzéssel jelölik ez utóbbi, értelmesnek vélt csoportot.)
Mondhatom nyugodtan, hogy ennek a témának szakértője vagyok, évek óta tanulmányozom a fajokat. Az értelmesség definíciója nem egyszerű, de a legelterjedtebb fajt, az embert kizártam, két okból.
Egy. Megtekintettem egy állatkertben a majomházat. A majmok banánt ettek, játszottak, pihentek, stb, teljesen értelmesen viselkedtek. Ezzel szemben az emberek huhogtak, motogattak, bohóckodtak. Rendkívül szánalmas volt. Viszont feljegyeztem, hogy a majmokat meg kell vizsgálni majd.
Kettő. Van egy ital, úgy hívják tea. Ez egy keserű ízű folyadék. Fogyasztás előtt cukrot tesznek bele, hogy ne legyen keserű. Aztán citromlét öntenek hozzá, hogy ne legyen édes. Hát ilyen marhaságot ki hallott???
Szóval, az ember-aktát lezártam, kell még vagy tízezer év a kifejlődéshez.
(megj: a teás sztori lopott, egy novellából vettem)
Vagy szerinted az, hogy egész életüket a végtelen óceánon, szabadon, játékkal, álmodozással, evéssel, csevegéssel, meséléssel és dugással (néha kis harccal) töltik nem több, mint koszos villamosok ragadós kapaszkodójáról csüngve mosdatlan és bunkó embertömegek közepette zötykölődni kialvatlanul egy olyan egészségtelen munkahelyre, ahol szürke falak, robot és tompa kollégák várnak..? Meg becsípős zippzárú főnökök?
Ember... Válts uszodabérletet, én azt mondom, amíg teheted...