Keresés

Részletes keresés

Vandorr Creative Commons License 2002.01.23 0 0 27
Itt a link: http://index.hu/tech/net/papa1123/
Kicsit sok időbe telt utánajárni.
Előzmény: Csokis (26)
Csokis Creative Commons License 2001.12.08 0 0 26
Ez most a valodi alhirek topic? :-)
Előzmény: Vandorr (25)
Vandorr Creative Commons License 2001.12.08 0 0 25
A pápa most kért bocsánatot, mert bizonyos papok rávetették magukat az apácákra, egyes, nem az európai kultúrkörbe tartozó területeken.
Csokis Creative Commons License 2001.12.08 0 0 24
Hideg napok. Talan Sara Sandor? Az biztos, hogy a Latinovits az egyik foszereplo. Eleg nyomaszto, de erdemes megnezni. Egyebkent ezeket a bocsanatkereseket annyira ures diplomaciai frazisnak tartom. Egyreszt egy allam hivatalosan bocsanatot ker, masreszt viszont a tortenelemkonyveiben (aminek tenyleg lenne szemletformalo ereje) nem valtoztat semmit. Kivancsi lennek, hogy attol, hogy Vranitzky bocsanatot kert az aradiakert, attol most a szabadsagharcot maskepp tanitjak-e az osztrak iskolakban?
A masik alapveto tanulsag a tortenelembol, hogy a gyoztes:
- soha nem ker bocsanatot;
- mindig igaza van;
- soha nem kovet el haborus bunoket.
Csak a II. vilaghaborut nezve, ott van Katyn, Drezda, Nagaszaki (Sem Drezdaban, sem Nagaszakiban semmifele katonai celpont nem volt, az egyetlen cel az elrettentes-megtorlas volt, es erre jo eszkoz egy olyan varos, aminek nincs szamottevo legvedelme, ergo buntetlenul lehet elpusztitani.), vagy a szovjetek jok voltak az egyes emberek (legyenek azok akar kommunistak, menekultek, antifasiszta ellenallok, vagy akar diplomatak, mint Wallenberg) elpusztitasaban is. De hat: "erosebb kutya baszik", kerem! :-(
Előzmény: sexmachinehead (23)
sexmachinehead Creative Commons License 2001.12.07 0 0 23
Errol ha jol emlekszem van egy regi magyar film. Fekete-feher. Es akar bocsnatkeresnek is fel lehet fogni. A cimere nem emlexem:(
Előzmény: Egységsugár (0)
legofiu Creative Commons License 2001.12.07 0 0 22
Azt hiszem, Magyarország eddig 0-szor kért bocsánatot a Jugoszlávia elleni 1941-es körért.

De ők is a visszavágóért, ahol jól elporoltak, jobban, mint mi őket.

Ezzel kapcsolatban van egy érdekes élményem. Újvidéken egyszer megálltam merengeni az emléktáblánál, amely arról tanúskodott, hogy azon a helyen gyilkolták meg a fasiszta megszállók a jugoszláv kommunista hősöket. A jugoszláv hősök zömének ilyesmi neve volt: Kovács József, stb... És hogy kik voltak a fasiszta megszállók, azt sem nehéz kitalálni. Akkor most kérjünk bocsánatot magunktól is?

LEGO

Előzmény: ujraitt (1)
legofiu Creative Commons License 2001.12.07 0 0 21
Bocsánat, előző levelem Léhának szántam válaszul.

LEGO

Előzmény: legofiu (20)
legofiu Creative Commons License 2001.12.07 0 0 20
Szégyen, de teljesen alapos, amitt sugallsz: Hiroshima kiválasztásánál a fő szempont az volt, hogy még érintetlen volt a város: tisztán le lehetett mérni a bomba hatását.

Akkor megfelelő indoklásom alapján úgy vélekedek, hogy az USA-nak bocsánatot kellene kérni Japántól a két atomtámadás miatt. Gondolom nem történt meg.

Ui.: Volt egy harmadik bomba is, sőt bevetését is eldöntötték, de aztán főleg a tudósok nyomására lefújták. Otthon kibogarászom a részleteket a Szilárd Leó c. könyvemből.

Előzmény: kaviat (18)
legofiu Creative Commons License 2001.12.07 0 0 19
Jajj, kérem kezd a fórum Hiroshima topikká alakulni.

Hogy kiegyensúlyozzam magam, azt is hozzáteszem, hogy a Japán titkos tanácsosok hat tagja az atombomba előtt 3 igen - 3 nem-mel szavazott a kapituláció kérdésében, akárcsak a bombák bevetése után...

LEGO

Előzmény: kaviat (18)
kaviat Creative Commons License 2001.12.07 0 0 18
jaja nekem is az rémlik, hogy valami olyasmi az érv, hogy ha a japók nem kapitulálnak [abomb], akkor szigetről szigetre kell az amcsi tengerészgyalogosoknak [vagy kiknek] harcolniuk, ami sokkal de sokkal nagyobb veszteséget jelentettek volna [namost azt hozzá kell tenni, hogy nekem eléggé hézagosak a történelmi ismereteim, ráadásul ez meg amúgy is egy ingoványos terület, mert mindenki aszerint vélekedik, hogy éppen melyik hatalmi tömbhöz tartozik]

.kav]4t r.e.b.

leha Creative Commons License 2001.12.07 0 0 17
az amerikaiak már Okinawán vannak, de azért fontos volt az atombomba? nocsak? mindig tanul az ember valamit ... pl azt, hogy Hiroshimában és Nagaszakiban valószínűleg több zászlóalj elit alakulat állomásozhatot (szupertitkos. védhetetlen fegyverekkel orrnyeregig felfegyverezve), mert mi más indokolhatta volna a civil lakosság ilyen mértékű pusztítását? : ))
legofiu Creative Commons License 2001.12.07 0 0 16
Neméppen. Japán szárazföldi hadserege még kvázi érintetlen volt.
Előzmény: Kilroy (15)
Kilroy Creative Commons License 2001.12.07 0 0 15
Hm... háború volt, de már a vége és Japán már lényegében elvesztette. Szóval az atombomba már vajmi fölösleges volt a háború szempontjából.

Kilroy

Előzmény: Ferci (2)
legofiu Creative Commons License 2001.12.07 0 0 14
Kedves Gyedmaroz!

Úgy látszik a puttonyodban információk is vannak, hála érte. Hozzászólásodat úgy tekintem, hogy megfelelő indoklással érkezett egy bocsánatkérési igény a belgák rovására, a belga-kongóiak javára.

Kedves Zsoldos!

A legjobb lenne tiszta lappal elorol kezdeni az egészet.

Ez nem feltétlenül puszta idea. És pontosan a bocsánatkérés az az eszköz, amivel el kell kezdeni az újrakezdést. Gondolj Németországra. A világtörténelem legnagyobb veszteségekkel járó katasztrófájába sodorták a világot, de utánna 1. látványosan szakítottak a náci módszerekkel, lemondtak a fegyverkezésről, széleskörű kisebbségi, szólás, gondolatszabadságot valósítottak meg, általában mintának tekinthető demokratikus rendszert vezettek be és 2. bocsánatot kértek azoktól a népektől, akik a legsúlyosabb veszteségeket szenvedték tőlük.

Ezek után tudták a történelem egyik legnagyobb csodáját végrehajtani: 15 évvel a háború után Németország konszolidálódott.

Egyébként mely államoktól kértek bocsánatot, nem tudja valaki?

LEGO

Előzmény: Zsoldos (4)
Zsoldos Creative Commons License 2001.12.07 0 0 13
Honnan vettem azt a 2 milliót ???!!!
Hihetetlen!

Előzmény: Gyedmaroz (11)
kaviat Creative Commons License 2001.12.06 0 0 12
bakker :((

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: Gyedmaroz (11)
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.12.06 0 0 11
A térség sorsát a berlini
konferencián döntötték el. Meghatározóak voltak Franciaország, Portugália, Nagy-Britannia,
továbbá Németország és az Egyesült Államok hatalmi érdekei. II. Lipót belga király különleges befolyásra tett szert a régió megszervezésében. Személyesen
irányított vállalkozások sorozatával teremtette meg az ún. Kongói Független Államot, amelyben a belga érdekeltségen kívül franciák, angolok, németek, portugálok
és olaszok is különleges jogokat élveztek.
A kis belga állam rendkívüli
brutalitással valósította meg a “teljes gyarmatosítás”-t. Becslések szerint
öt-nyolc millió bennszülött esett áldozatul az “eredeti tőkefelhalmozásnak”
és a hódoltatásnak. Belga-Kongó féleurópányi területével és természeti
kincseivel Afrika motorjává s így a nemzetközi
piac számottevő szereplőjévé vált. [...]

História
Előzmény: kaviat (10)
kaviat Creative Commons License 2001.12.06 0 0 10
kb mikor volt ez ? [uhh.. iszonygáz]

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: Zsoldos (9)
Zsoldos Creative Commons License 2001.12.06 0 0 9
Amennyire emlékszem 2 milliót. Ennél a nagyságrendnél nem lenne szép +/- -t mondani. Nem néztem utána.

Esetleg valaki...?

Előzmény: kaviat (8)
kaviat Creative Commons License 2001.12.06 0 0 8
mit lehet erről a belgacuccról tudni ?

.kav]4t r.e.b.

Mage Creative Commons License 2001.12.06 0 0 7
Mo. Amerikanak is hadat uzent, de azert ego volna asszem :))
legofiu Creative Commons License 2001.12.06 0 0 6
Egyébként a témafelvetés jó, nekem eszembe sem jutottak a gyarmatok. Algírról mit tudtok?

LEGO

legofiu Creative Commons License 2001.12.06 0 0 5
Kedves Zsoldos!

Érzésem szerint a bocsánatkérés egy nagyon fontos diplomáciai lépés, mellyel az adott ország kifejezésre juttatja, hogy teljse mértékben szakít valamilyen korábbi etikátlan, káros, bűnös gyakorlatával.

Zsoldos Creative Commons License 2001.12.06 0 0 4
Népírtásért kicsit cinikus dolog bocsánatot kérni. Kitol? Kinek a nevében? Megjegyzem a történelem folyamán az egyes népek annyit ártottak egymásnak, hogy nem tudom tartozik-e valamelyik is a másiknak.

A legjobb lenne tiszta lappal elorol kezdeni az egészet.

Tudom, ez idealista gondolat, nem is igazán hiszek benne.

Mit is mondhatna az USA az atombombákért?
- Bocs, rossz passzban voltam?
- Volt két fölös a kísérletek után?

Vagy Belgium a Belga-Kongóban véghezvitt milliós mészárlásért? (errol egyébként korábban nem tudtam, csak egy újságíró könyvének hátulján olvastam róla)

Mit lehet ép ésszel mondani egy esztelen tett után?

legofiu Creative Commons License 2001.12.06 0 0 3
Kedves ujraitt!

Azt hiszem ez csak a 0 kedvéért ment.

LEGO

Előzmény: ujraitt (1)
Ferci Creative Commons License 2001.12.06 0 0 2
Szerintem Amerika nem akar/nem fog az autombombakert bocsanatot kerni, nem veletleneul dobta le oket, hanem mert haboru volt, es Japan megtamadta ot. vagy nem??

ez nem egy egyszeu topic...

Előzmény: legofiu (-)
ujraitt Creative Commons License 2001.12.06 0 0 1
De ők is a visszavágóért, ahol jól elporoltak, jobban, mint mi őket.
Előzmény: Egységsugár (0)
Egységsugár Creative Commons License 2001.12.06 0 0 0
Azt hiszem, Magyarország eddig 0-szor kért bocsánatot a Jugoszlávia elleni 1941-es körért.
legofiu Creative Commons License 2001.12.06 0 0 topiknyitó
Tisztelt asztaltársak!

Szeretnék egy olyan fórumot nyitni, melynek fő profilja nem a vitatkozás, hanem az információk összegyűjtése egy témáról. Még mielőtt belevágnék, kérném, hogy ha valaki tud más ilyen fórumról, értesítsen, sőt ha témája is ugyanez, akkor meg is szüntetem a topikomat.

Jelen topik témája pedig legyen a nemzetközi szintű bocsánatkérés, kárpótlás. Arra lennék kíváncsi, hogy mit mond a nemzetközi jog, ajánlások (nem tudom, hogy például van-e erre ENSZ ajánlás), és mit mutat a gyakorlat, hogy mely bűnökért kell akár évek-évtizedek múlva egy államnak, népnek bocsánatot kérni.

Bármi konkrétat tudtok, írjátok meg. Például, hogy Japán mostanában kért bocsánatot a Mandzsúriai vérengzésekért, vagy hogy Ausztria az EU csatlakozás feltételeként kéri Csehország bocsánatkérését a németajkúak kitelepítéséért. Persze ha lehet, részleteket is...

Gondolatébresztőként megfogalmaznék pár konkrét kérdést:

Érdekelne, hogy a Holocaustért Németország mikor és milyen formában kért bocsánatot, kiknek fizetett. Kik kértek még Izraeltől, vagy a zsidóságtól bocsánatot és milyen formában? Sajnos külön meg kell kérnem a tasztaltársaságot, hogy a zsidózást, zsidózózást mellőze.

Magyarország kitől kért eddig bocsánatot, vagy fizetett kártérítést? (Például a kitelepített svábok miatt?)

És Magyarországtól, a magyarságtól ki kért bocsánatot, fizetett kártérítést? (Kitelepítések, falurombolás.) (Nagyanyám például havi pár száz forintot kap öregapám amerikai hadifogsága után.)

Mi a helyzet Hiroshima, és Nagaszaki esetében?

A Szovjetúniótól ki kért bocsánatot (II. Vh.), és ő, illetve jogutódja kitől kért (Gulag, annekciók, intervenciók)?

Ugyanez az USA-val.

És végül érdekelne, hogy szerintetek kitől kinek kéne bocsánatot kérni, akár megtörtént, akár nem. Ha lehet, ezt tárgyilagos hangnemben tegyük, és indoklással. (Remélem ezen nem száll el a topik...)

Információéhes köszönettel: LEGO

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!