junkie177 teljesen jol mondja. Nem veletlenul alacsony Magyarhonban a vasarlasi kedv. Egy uj Cd 5-6ezer Ft. Nem mindenki engedheti meg maganak, hogy vegyen, ha vesz is akkor is max. havi 1-2 Cd-t. Nyugaton a fizetesek 10-15-szorosei a magyar atlagnak. Nalauk ugyanennyibe kerul egy CD nem veletlen, hogy ott sokkal tobbet vesznek mint nalunk. Amig a fizetesek el nem ernek egy szinvonalat, addig ne szamitsanak a kiadok arra, hogy tobb vasarlo lesz. Marad az mp3 ami uyge ingyen van.
Az mp3 soha nem lesz teljesen elfogadott/legális mivel a kiadók mindíg is üldözni fogják (hacsak nem teljesen leváltja az audió cd-ket de ez sem hiszem ,hogy be fog következni) bár ha visszanéztek 3-4 évvel ezelőttre,láthatjátok,hogy sehol nem volt még az mp3 és most meg mi van.
Rendre nyomják ki az mp3 lejátszós ketyeréket amin már szinte háttérbe van szorítva a normál audió lejátszás.
Egy új hanghordozót miért kellene letörni? :) Ennyi erővel a CD-RW-t is üldözni kellene. Az mp3-azás (persze kinek mit jelent ez) szerintem nem fog megszűnni.
Asszem nálunk annyira erős a mé_fiztessek_érte_ha_lehet_ingyé_is szemlélet, hogy legfeljebb az ingyen osztogatott cd-kkel lehetne letörni az mp3-azást.
A zenekarok nem (elsősorban) a koncertezésből élnek. Amiből meg lehet élni az a diszkó-hakni. Egy igényes élő-koncert szintén csak erős szponzorálással tud bevételt produkálni. Többen nyilatkozták, hogy a lemezek promóciós kiadásaként könyvelik el magukban a turnékat.
Persze ez sem igaz minden bandára. Sokat mondana egy koncert/lemez mutató, amibe csak az élő fellépések számítanak bele.
Szerintem ha pl rádióba hallgatod es ugy veszed fel vagy a kiadó, előadó honlapjáról szeded le akkor legalis.
Minden más illegalis, bár szerintem nem mi tehetünk arról hogy "belekényszeritenek" az mp3azásba.
Még nyugaton is kb. ugyanezek a cd árak vannak, ott kényelmesen meg lehet venni akar havi 10 eredeti cd-t is, itt meg ha egy osszejon mar sikerelmeny.:-)
Szal ha lejjebbtolnak az árakat a magyar szinvonalhoz biztos hogy visszaesne az mp3-azás szerintem.
Bár annyibol jo hogy a nagy pénzt ugyis a kiado kaszalja be lemezkiadasbol, a zenekarok meg altalaba koncertezesbol elnek. :)
Szóval, az mp3 olyan, mint a wav, a zip, csak kisebb helyen is elfér. Ezért nem is sikerült elüldözni a világ szeme elől. Jól néznénk ki, ha a magnókazetta ellen is hadjáratot indítanának. Vagy a minidisc, a DAT... stb. ellen.
Egy adathordozót szerzői jogi oldalról támadni?! Ostobaság.
Itt a felhasználáson van a hangsúly.
Egyébként tényleg sokba kerül a zene, de ha kiszámítod, hogy a 80-as évek végén kb. 400-500 Ft volt egy LP, ahhoz képest ma nem sok a 4k egy CD-ért.
Alaphelyzetben hc-nak igaza van, hogy sokba kerül a gyártás, de ha egyes (legtöbb) zenekarok albumait nézzük, tele van támogatókkal. A gyártás gyakorlatilag nullszaldósra kihozható, utána csak kaszálni kell. Ezt persze a kiadó teszi, a művész (hívjuk így) szegény csak jutalékot (vagy gázsit) kap.
Mivel az eddig megismert dolgok nem kötnek le teljes mértékben, vagy még félig sem, jó sok szabad kapacitásom van. A legnagyobb hülyeségekbe is bele szoktam menni, épp az ismeretlenség miatt.
És ön?
Ja, lenne mit lerombolni, de én egymagam gyönge vagyok ehhez, ha nincs mellettem egy erős, bátor férfi aki vezetget és fogja a tétova kis kezem.
(Nem is sejti, hányan bedőlnek az ilyen szövegnek. Ön persze nem, ön ennél sokkal bölcsebb.)
Mano Negrát szereti tölteni?
Hc: értem, de nem volt véletlen a topiknyitó: ha megvehetnéd boltban is, az más. De ha nem? (Egyébként ebben Zognak igazavolt, végülis tök mindegy, hogy kazetta vagy MP3...)
Zog: azért annyira nincs ingyé a CD (sokszorosítás nagyüzemben kb. 0.5 EUR) A kiadók meg egyfolytában azt szajkózzák, hogy egy-egy új előadó albuma jó esetben nullszaldós, nyereséget a bejáratott emberek hoznak. Más kérdés, hogy elhiszed-e.
Azért számiccsad ki, hogy 20-40k-s óránkénti stúdióidővel mennyi idő alatt lehet összerakni egy normális zeneanyagot. És azt se felejtsd el, hogy attól, hogy valakinek lemeze van, attól mg nem kapja ingyen a kenyeret a bótban.
Az nem baj, ha letöltögecc számokat a netről, de ha teccik, akkor tiszteld meg a készítőit azzal, hogy megveszed a bótban.
Kerestem, de nem találtam ilyen témájú topikot. Szóval az alapvető kérdés: milyen esetben lehet legális az MP3 zene? Gondolom ha a kiadó vagy a szerző így terjeszti, nade más?
Pl. rádiót halgatok. Legális-e, ha:
- bemondónéni híreket mond, és én felveszem? Csak mert tetszik.
- ha "normális" zene megy, és felveszem? Ez ugye érdekesebb, elvileg jogdíjas. Na és mi van a hagyományos kazettára vétellel? Azt sem szabadott? És?
- ha Soltész Rezső operákat fütyörészik, és felveszem? Ez ugye egyszeri (remélem... :-), nem megismételhető, boltban nem kapható, kuriózum, hogymondjammég? Tehát, semmi esélye annak, hogy máshol megszerezzem, megvegyem. Pedig nekem kellene.
- a fentiekre vonatkozóan: lehet-e ezeket terjeszteni ("Tefigyíííí soltészrezsőt hallottaaad? Neszeittvan, hallgasd meg!" stb.)