Keresés

Részletes keresés

semmitmondó Creative Commons License 2002.11.18 0 0 9
pl ilyen (új ablakban nyílik meg)

beszívva meg még ilyenebb :-)_ß

papírzaccser Creative Commons License 2002.07.30 0 0 8
szerintem:

Pszichedelikus = irracionális koordinatív jellemző, amely valójában az emberi tudat tehetetlenségét fejezi ki, afféle "sötét erdőben való bolyongás" stílusjegyeit magán hordozó irányzat

ID Creative Commons License 2002.07.30 0 0 7
nahát az ember a legváratlanabb pillanatban botlik bele egy régi topikjába! örülök hogy felhoztad!

az angol def. szerinti eredeti jelentés jól hangzik. perszer mindenki úgy értelmezi ahogy akarja, ha pl akarom akkor minden új tapasztalatról elmondhatom hogy kiterjeszti az elme képességeit/tulajdonságait.

mindenképpen figyelembe kell venni, hogy talán mindenki rendelkezik saját p-s. élménnyel, innen nézve a dolog kézzelfogható, viszont nehéz lenne összehasonlíthatóvá tenni ezeket a tapsztalatokat. annyit lehet tenni, hogy azt mondom sztem ez (a kép vagy zene stb) p-s, szerinted meg az. vagyis egyszer érzékeled ezt a "minőséget" másrészt pedig szembesülsz azzal, amit (zenét képet stb) ebbe kategóriába sorolnak.

nekem az az érzésem, hogy a kategória megszületik a szemlélőben anélkül hogy korábban hallott volna róla. az egyik legjobb példa erre a fraktálképek. ezek a képek "hatnak". valahol itt sejtem én a dolog lényegét, miszerint azt sorolnám a p-s tapasztalatok közé, ami valammilyen "direkt" módon gyakorol rám hatást, nem csak azáltal, ahogyan hasonlít és eltér korábbi tapasztalataimtól. talán még a lehetetlen háromszög típusú, vagy az escher képeket is ide sorolnám.

Előzmény: doodoo (6)
doodoo Creative Commons License 2002.07.30 0 0 6
Szia ID!

Itt találsz egy angol meghatározást. Szabadon fordítva: olyan dolog, ami kiterjeszti az elme képességeit ill. tulajdonságait. Emiatt szokták inkább bizonyos drogokra ráhúzni, de természetesen bármi más is bírhat e tulajdonsággal.
Ez amolyan "kultúr-fogalom" manapság. Kissé megfoghatatlan, mégis lehet tudni, mi az - sőt, még különbségek is vannak pszichedelikus és pszichedelikus között (akárcsak az orgazmusnál :).

Szerintem egy pszichedelikus kép vagy zene olyan elemeket tartalmaz, amely - hasonlóan sok tudatmódosítóhoz, avagy "pszichedelikus szerhez" - önmagában sokszorozódó, csavart, fraktálszerű és más oldalról más képet fog mutatni.
Tudom, hogy ez megint kicsit zavaros, de képileg egyszerűbb a helyzet: gyakorlatilag minden, amin egy igényesen elhelyezett "fraktál" van, az már pszichedelikus karaktert vehet fel :)

Előzmény: ID (-)
yol Creative Commons License 2002.07.13 0 0 5
jó :-))
semmitmondó Creative Commons License 2002.07.13 0 0 4
szvsz attól, hogy ien "elszállós", "lebegős" (zenében pl Anathema, Pink Floyd)

remélem nem mondtam nagy marhaságot :-))

Előzmény: ID (2)
ID Creative Commons License 2001.11.26 0 0 3
folytasd.
Előzmény: Schizo Frame (1)
ID Creative Commons License 2001.11.26 0 0 2
ma már nem hinném.
de mitől pszichedelikus valami?
Előzmény: ujraitt (0)
Schizo Frame Creative Commons License 2001.11.26 0 0 1
Olyan, mint én.

Csak egészen más.

Előzmény: ID (-)
ujraitt Creative Commons License 2001.11.26 0 0 0
Az olyan progresszív.
Előzmény: ID (-)
ID Creative Commons License 2001.11.26 0 0 topiknyitó
mit jelent ez? milyen a pszichedelikus zene, kép, stb?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!