Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2002.02.08 0 0 13
Most találkoztam egy holland barátommal, akit pár éve rábeszéltem egy Konica Revio nevű parányi APS fényképezőgépre. Nála volt a gép, nagyon helyes kis masina, és a barátom nagyon elégedett vele. Vett egy Minolta filmszkennert. Azt mondja, a fényképezőgépet legtöbbet tanár felesége használja. Csak a filmet hívatják elő, aztán beteszik a szkennerbe, és az kb. fél óra alatt beszkenneli az egész filmet a számítógépbe, addog ők megvacsoráznak.

A hollandok igen spórolósak, egy autóba például nem szívesen vesznek extrákat, ha az alapmodell is elviszi őket ugyanoda. Az úriember nem egy fotós alkat, csak szeret dolgokat megörökíteni.

Ez a kis Revio még a legkisebb női retikülben is elfér, nem zabálja az elemet, nem nehéz, úgyhogy az ő céljaiknak tökéletesen megfelel.

Két negatívuma van a kamerának: 1) az éjszakai portré és a landscape üzemmód nem kombinálható az önkioldóval. 2) elvileg létezik hozzá távirányító, de égen-földön nem sikerült fellelnem, anno a magyar Konica képviselet is sikertelenül próbálkozott. Pedig a távirányító az említett két üzemmódban is dolgozna. Csak úgy lehetne puha zsebállványról hosszút lőni.

_m a t y i k a_ Creative Commons License 2001.12.30 0 0 12
A Minolta december 25-én jelentette be, hogy megszünteti az APS gépek gyártását. A felszabaduló kapacitások teljes egészét az egyre jobban fejlődő digitális fényképezőgépek területére összpontosítja. A bejelentést követően a Minolta részvényárfolyama 8,39%-kal emelkedett, amely azt jelzi, hogy a cég jó döntést hozott (legalábbis ami a pénzvilágot illeti).
.....stb stb

http://www.terminal.hu/newsread.php?id=28205712011311

Törölt nick Creative Commons License 2001.12.07 0 0 11
De, használhatók az IX-hez az EOS optikák, és az APS-re való zoom az EOS-hoz. Csak kellett egy zoom, ami APS-ben megfelel egy 35-70-es optikának (az eltérő képfelület miatt). Nekem ez a 22-55-ös átfogás nagyon tetszene, de csak rosszat hallottam róla.

T*

Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.07 0 0 10
Bocsánat - rég volt már, amikor elmélyedtem benne - de nem pont a Canon IX használja az EOS objektívkészletét? Nem arról van szó, hogy csináltak egy kisebb méretű zoomot, ami bár rátehető az EOS-ra is, csak az APS film területét rajzolja ki? Mellesleg ez az IX gépváz nagyon állat! (tiszta fém!)
Előzmény: Törölt nick (9)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.06 0 0 9
Nekem az fáj, hogy a Canon slr-aps-ekhez csináltak egy 22-55mm-es zoomot, ami azért valljuk meg, 35mm-ben eléggé álomátfogás (utazáshoz, riporthoz), de a képminősége állítólag szörnyű.
Előzmény: macus (8)
macus Creative Commons License 2001.12.06 0 0 8
Most voltam a Pálvölgyiben. A Pronea S 2X zoommal 75e Ft! Ez eléggé akciós ár, eddig 100e fölött volt. Érdekes véletlen, hogy pont ez került szóba:)
Működik IX és "hagyományos" optikákkal is.
Nem tudja az expo adatok rögzítését:(.
Nekem is azt mondták, hogy külföldön elég elterjedt, de nálunk még a filmkínálat is eléggé gyenge.
Az IX 60-180-as (ha jól tudom nem egyenértékü a 35mm-essel) tele 79e. Csomagban 70e. Hagyományos kivitelű optikát is rá lehez tenni: 54e.

Két objektívvel tehát 145e Ft. Akkor már jobb vételnek tűnik az EOS 300 140e-ért (táskával együtt).
Pedig olyan kis aranyos..

Törölt nick Creative Commons License 2001.12.06 0 0 7
Még annyit hozzátennék, hogy az APS körüli marketing kampány Magyarországot szinte érintetlenül hagyta. Nyugat-Európában tényleg úgy nézett ki, hogy - legalábbis a kompakt fényképezőgépek terén - az APS teljesen kiszorítja a kisfilmet, a boltok kínálata is eszerint alakult. Az igényesebb 35mm-es kompakt gépek tömegével tűntek el a kínálatból, hogy a polcokon felváltsák helyüket az APS kamerák. A kis méret új divatot teremtett, és nem viccelek: olyan kamerák, mint a Canon Ixus vagy ez a Fuji cucc amit Miss Joshua emleget, az amatőr fotósokon túl a gyűjtőknél is megjelent. Ennek megfelelően lehetett kapni arany kivitelt bársony bélésű díszdobozban, de olyat is láttam valamelyik országban, hogy egy gyönyörű fadobozban egy egész sorozat miniatűr APS kamerát árultak, nem is olcsón. Azt hiszem, azóta kiegyensúlyozottabb a helyzet és már nem annyira temetik a 35mm-t (éljen a pluralizmus).
K. N. Zordonbordon Creative Commons License 2001.12.06 0 0 6
Slrt kiegészítem: nem tudom, hogy a proneára a kisfilmes bajonettjét rakták, v mást. mert ha mást, akkor szegényes az objektívválaszték.

Miért, mekkorára szeretnéd nagyítani?
Mellesleg én is az újságok véleményét osztom, az APS-hez fejlesztett emulzókat elég hamar kisfilmre is öntötték.
Mellesleg a képméretből kiszámol6tod hogy nem annyira nagy a különbség.

Előzmény: macus (4)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.05 0 0 5
Az IX az Information eXchange rövidítése. Az a lényege, hogy a kamera digitális információt is felír a képek mellé, így a felvételkor (vagy utólag) utasításokat lehet adni a labornak. Például a felvétel dátumát rá lehet ítni a kép hátuljára, a fényképezőgépbe be lehet pötyögni a darabszámot (a labor majd annyit nagyít), lehet feliratot tenni a képre, de ami a legfontosabb, az expozíciós adatokat, korrekciót is át lehet adni a labornak. Így a szándékosan világosabbra vagy sötétebbre exponált képeket nem fogják visszarontani átlagosra.

A gyártók esküdöztek, hogy a vékonyabb hordozó és a finomabb emulzió lehetővé teszi, hogy a 35 mm-essel egyenértékű legyen a felvétel. Az újságok teszt rovatainak írói efelől kétségüket fejezték ki.

Sajnos legtöbb kamera csak kis töredékét használja ki az APS lehetőségeknek. Ha emlékeim nem csalnak, a Proneán sem lehetett mindent beállítani.

Előzmény: macus (4)
macus Creative Commons License 2001.12.05 0 0 4
Mit tud pontosan az IX ?

A kisebb méretű negatív miatt nem kisebb a nagyíthatóság mértéke?

Engem a Nikon Pronea S érdekelt valamikor-mint a legkisebb tükörreflexes gép-, de nem találtam róla semmi használható infót. (Meg egy kicsit drágább is, mint a 35mm-es.)
Ismeri valaki?

Előzmény: Törölt nick (3)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.05 0 0 3
Szervusz Miss Joshua, bocs, hogy ilyen megkésve. Nagyon köszönöm a kipróbálási ajánlatot, a legnagyobb örömmel tenném, de attól tartok, sem az időm sem más körülmények nem nagyon teszik most lehetővé. A leírásod alapján emlékszem erre a gépre abból az időből, amikor nagyon kerestem valami kisméretű kamerát, és ez nagyon tetszett a boltok kirakatában. Tele voltak vele akkoriban a hirdetések, a magazinok címlapjai és a jobb fotóboltok kirakatai. Ez akkor volt, amikor Nyugat-Európában radikálisan csökkkent a 35 mm-es kompakt kamerák kínálata az APS javára. Ez a kis Fuji nagyon 'cool', ha a helyedben lennék, mindenképpen megtartanám. Túl azon, hogy egyfajta "collectors' item", arra a fajta utazom-és-mellesleg-fényképezek dologra, amit én űztem, nagyon jó lehet. A távirányító pedig fontos ahhoz a műfajhoz, amit én annyira szeretek: az alkonyi / villanyfényes képekhez. Egy parányi, pár grammos zsebállvány, és a távirányítóval rezzenéstelen képeket tudsz csinálni.
Előzmény: Miss Joshua (2)
Miss Joshua Creative Commons License 2001.11.20 0 0 2
Sziasztok!

nagyon köszönöm a hozzászólásokat.

sIr: ha le szeretnéd tesztelni a masinát, szívesen kölcsönadom, annál is inkább, mert így legalább meg tudod mondani a konkrét, tapasztalatokra épülő véleményed is a Fujifilm Fotonex 3500ix-ről!
Amit a gépem tud (papíron:))
-részben exponált film cseréje
-autófókusz fixáló
-többfunkciós levehető kártya (távirányítónak használható)
-vörösszemkiszűrés, panorámakép, vakufényerő szabályozás
-dátumozás (elöl-hátul), felirat készítés
-C,H,P képformátum

A fényképezőgépek, objektívek címszó alatt, ezen az oldalon van róla kép + nagyon rövid leírás (a cikk 1997-es)
http://fotomuveszet.elender.hu/9834/983416.html

Üdv
Joshi

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.19 0 0 1
Szervusz Miss Joshua,

számos fényképezőgépem között azért nincs APS, mert azokat a csodálatos szolgáltatásokat nem találtam meg sem a kamerák nagy részén, sem pedig a kidolgozó laborokban.

Én az IX-re vágytam, hogy a szándékosan alulexponált filmjeimet az automata labor ne akarja átlagszürkére kompenzálni. Persze a legtöbb APS kamerára eleve rá sem tették ezt a lehetőséget. Arra is vágytam, hogy a papírképek mellett (helyett) ZIP lemezen kapjam meg a fotókat, ezt sem igérték a hazai laborok.

Vágytam arra a lehetőségre is, hogy a filmemet senki ne tapizhassa, karcolhassa össze. EZt elvileg biztosítaná a kazettába mindig visszahúzós rendszer, viszont a kollégák biztosítottak róla, hogy a laborban ugyanúgy megvacsoráznak az APS filmemen, mint a 35-ösön.

Egy dolog miatt még mindig izgatna: a filmszkenneremmel összehasonlíthatatlanul kényelmesebb lenne APS-t szkennelni, mint 35 mm-est.

Üdv: slr

Előzmény: Miss Joshua (-)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.19 0 0 0
Szegény APS-technológiát még a bölcsőben megfojtotta a digitális. Így is alternatívája lenne a kisfilmes negatívnak, ha nem lenne drága a film és kevés a hely, ahol hívják. Más kérdés, hogy a jó kisfilmes nega is drága és azt is csak kevés helyre érdemes vini nagyíttatni... Szerintem HA MÁR van olyan APS-ed, ami tudja a rendszer előnyeit (exponálatlan filmek cseréje, 3féle formátum, indexkép), akkor ne add/ajándékozd el, mert ha sokat használod, talán megszereted. A rendszer ugyanis, ha némi kompromisszummal is, de sok kényelmi funkcióban meghaladja a negatív film szolgáltatásait. Sajnos nem mindegyik APS kamera használja ki a rendszer előnyeit.

T*

Előzmény: Miss Joshua (-)
Miss Joshua Creative Commons License 2001.11.19 0 0 topiknyitó
Nagyon érdekel a fotózás, de egyáltalán nem profi szinten, sőt még amatőr szinten sem: egyszerűen szeretem a szép, éles, közeli képeket.
Kb. egy évvel ezelőtt kaptam egy Fujifilm Fotonex 3500ix típusú APS gépet és tekintve, hogy nem nagyon használtam, felmerült bennem, hogy el kéne adnom. Ennek kapcsán elkezdtem olvasgatni a használati útmutatót és nagyon izgalomba jöttem az APS technológia nyújtotta előnyöktől. Ezekről és az egész rendszerről szeretnék többet tudni, ezért kérném a segítségetek!

Előre is köszi!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!