Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2005.09.15 0 0 39

 

 

NeophoneÁhh, szó sincs itt arról, hogy ebben a kurtafarknyi országban a mi vidékünk hátrányos helyzetben lenne, csupán csak az a dörgés, hogy velünk szemben az ország jelentős hányada, "kiemelt körzet" jellegéből fakadóan pozitív diszkriminációt élvez. Ez az árnyalatnyi különbség alig 20 %-al több kiadást jelent nekünk ugyanazért a szolgáltatásért, mint a "kiemelteknek".

 

 

Előzmény: Mijo (36)
Mijo Creative Commons License 2005.09.15 0 0 38

 

Szia Évike, lám, csak-csak idetaláltál! Légy üdvözölve szeretettel!

Légy aktív, talán már nem következik be semmi olyan "technikai zavar", ami továbbriasztja érdeklődőinket. Ez valójában csak azon múlik, mely "technika" miként vezethető meg "jóakaróink" által.

 

Csintalan Sanyit idézve, örülök, hogy te sem a "bibliai gonoszt" látod bennem :)!

 

Felvetésedre: tekintettel "bőrnélküliségemre", én nem tudom sajnálni!

 

Üdv: Mijo

 

 

Előzmény: Gruicsné Éva (37)
Gruicsné Éva Creative Commons License 2005.09.15 0 0 37
Sziasztok! Ma olvastam, hogy a Skype-ot megvette az Ebay. Kivancsi leszek, meddig tart ez a kanaan? En eleinte nem is akartam elhinni, hogy mukodik, teljesen megsajnaltam az Emitelt.
Mijo Creative Commons License 2005.09.14 0 0 36

 

"Hódít az internetes telefonálás
Vezeték nélkül Magyarországon is lesz teljes körű szolgáltatás még az ősszel
Petőfi Népe [2005-09-06]
Braunmüller Lajos

Az interneten néhány forintos percdíjért telefonálhatunk számítógépünkről a világ bármely pontjára. Számlánk akár az ötödére vagy a tizedére csökkenthető. Egy hónapon belül indul a netes fax és az utólagos fizetés is.

Az internetes telefonálás akkor éri meg valakinek, ha már amúgy is van otthon szélessávú előfizetése. A VoIP- (Voice over Internet Protocol) alapú telefonálás lényege, hogy a beszélgetés nem telefonvezetékeken, hanem interneten keresztül történik. Az új technológia segítségével akár ötödére, tizedére szorítható le a telefonszámla. A felmerülő költség az internet-előfizetés díja, valamint a percdíjak. Utóbbiak azonban szinte mindig olcsóbbak, mint a hagyományos technológia esetében. A VoIP technológiának egyetlen apró hátránya van: a hangminőség ma még egy árnyalatnyival gyengébb, mint a hagyományos telefonnál.

Egyik számítógépről a másikat hívni ingyenes, de az internetes telefonálás segítségével természetesen a világ bármely telefonkészülékét hívhatjuk, és minket is hívhatnak. Számítógépről telefonkészüléket tárcsázni már percdíjas beszélgetés, és az is, ha egy telefonról hívják a mi számítógépünket.

A VoIP-telefonálás tehát nem versenyképes az árait tekintve, ha minket csak a telefon érdekel, hiszen maga a legolcsóbb szélessávú előfizetés öt-hatezer forinttól kezdődik (ha nem számolunk a kivételes, néhány hónapig tartó akciókkal). Akinek azonban amúgy is szüksége van az internetre, az jobban teszi, ha azon keresztül telefonál, hiszen ezzel jelentős összegű telefonszámlát takaríthat meg. (Bár elsősorban a mobiltelefonok, és nem a VoIP miatt, de Magyarországon egyébként sorra szűnnek meg a vezetékes fővonalak. Tavaly júniustól idén júniusig csaknem száztizenötezren némították el vezetékes készüléküket. Csak a nyár elején harminc nap alatt körülbelül tizennégyezer vezetékes fővonal szűnt meg – derül a Nemzeti Hírközlési Hatóság gyorsjelentéséből.)

 

A Magyarországon leggyakrabban használt nettelefon-kliensek (vagyis a számítógépünkre telepíthető telefonálásra alkalmas szoftverek) azért is vonzók az egyéni felhasználók számára, mert nagyon egyszerű a használatuk. A népszerű Skype mellett komoly vetélytárs lehet hazánkban a NeoPhone, amely NeoPhone X néven indított internet alapú telefonszolgáltatás. Ez utóbbi cég magyar, így bárhol (postán, újságosnál stb.) megvásárolható kártyával tölthetjük fel egyenlegünket, nincs szükség a sokak által még mindig megbízhatatlannak tartott internetes fizetésre. A NeoPhone-nál a fizetés ugyanis a hazánkban is megszokott és népszerű prepaid (előre fizetett kártya) megoldással történik, hasonlóan a kártyás mobilegyenleg feltöltéséhez. Később lesz majd lehetőség szerződés megkötésére is. A Skype és a NeoPhone X árai egyébként megközelítőleg azonosak, alig van eltérés köztük, de rendszerint azért a Skype olcsóbb egy picivel.

 

Sem a Skype-hoz, sem a NeoPhone X-hez nem kell komoly számítógép, a legtöbb ma használatban lévő magán- vagy céges gépen bátran IP-telefonálhatunk. Ami azonban elengedhetetlen: a hangkártya – ha még nincs, ezt három–öt ezer forintért szerezhetjük be - és a fejhallgató. Lehetőség van azonban arra is, hogy a NeoPhone-tól VoIP-telefonálásra alkalmas, egyébként a hagyományoshoz hasonló készüléket vegyünk. Az ilyen készülékek drágábbak egy közönséges vezetékes telefonnál, húsz–harminc ezer forintért kaphatók. Amíg telefonszoftvert használunk, csak akkor hívhatnak minket, ha számítógépünk be van kapcsolva, és csatlakoztunk az internetre. A VoIP telefonkészülékek segítségével azonban nem kell állandóan bekapcsolva tartani a számítógépet, a telefon ettől függetlenül működik, valamint a hangminőségük is jobb, mint amit a számítógépen használt szoftver nyújtani képes.

A februári indulás óta körülbelül húszezer felhasználót szerzett a NeoPhone X, akik ma már havonta félmillió percet telefonálnak – tudtuk meg Kun Istvántól, a szolgáltatást biztosító Euroweb Rt. (ennek a cégnek a tulajdonában van a NeoPhone) munkatársától. Többségük egyéni felhasználó, de ma már mintegy kétezer kisvállalkozás is nettelefonos ügyfelük.

 

A cég célja, hogy a hagyományos szolgáltatókkal felvegye a versenyt, ezért bővíti szolgáltatásait. Az internet alapú fax eddig technikai problémák – szabványeltérés – miatt váratott magára, ám az új eszközbeállításoknak köszönhetően várhatóan egy hónapon belül indulhat otthonunkból. A számítógépünkhöz csatolt IP-képes faxkészüléket tulajdonképpen ugyanúgy használjuk, mint a hagyományosat, de a faxhívás interneten keresztül történik, és ezáltal olcsóbb. Ritka még a piacon a teljesen netalapú faxkészülék, elterjedtebb az a megoldás, amikor a hagyományos faxgépet egy átalakító segítségével kötjük a számítógéphez (egy ilyen átalakító harminc–negyven ezer forintért kapható, ezzel azonban már hagyományos telefonunkat is használhatjuk IP-beszélgetésre, akár a VoIP-készüléket).

Tekintve, hogy az ügyfelek hívásai a kedvező tarifák miatt ma már körülbelül hatvan százalékban belföldre irányulnak (kezdetben még inkább a piacon olcsónak számító külföldi hívások voltak túlsúlyban), a cég szeretné elérni, hogy ügyfelei ne csak kiegészítésként használják a netes telefonálást. Azért, hogy teljes körű szolgáltatást nyújthassanak, a tervek szerint szeptember végére bevezetik az eddigi feltöltőkártyás (prepaid) után az utólag fizető, szerződéses (postpaid) fizetési formát is."

 

 

Mijo Creative Commons License 2004.02.18 0 0 35
Előzmény: Mijo (34)
Mijo Creative Commons License 2004.02.18 0 0 34

"BAJA VÁROS CÍMZETES FŐJEGYZŐJE

T Á J É K O Z T A T Ó

Tájékoztatom Baja Város és a körzetközponthoz tartozó települések lakosságát, hogy Baja Város Okmányirodájában - ahol a személyigazolvány, vezetői engedély, útlevél, vállalkozóigazolvány és a gépjármű ügyintézés történik - 2004. február 2. napjától komplex

ügyfélhívó-rendszer

került bevezetésre.

Ügyfélfogadási időben jegyautomata ad hívósorszámot az aznap intézhető ügyszám felső határán belül, de az állampolgároknak lehetőségük van

előzetes időpontfoglalásra

az alábbi telefonszámon:

79/325 –154

Elektronikus úton is lehet ügyintézést kezdeményezni vállalkozói igazolvány, vezetői igazolvány vonatkozásában az Internetes Közigazgatási Szolgáltató Rendszerben (XR) amely a www.magyarorszag.hu web-oldalon érhető el.

A rendszeren belül ügyintézési időpontfoglalásra is van lehetőség.

Az Okmányiroda ügyfélfogadási ideje:

Hétfő 8 - 15

Kedd 13 - 15

Szerda 8 - 17

Csütörtök 13 - 15

Péntek 8 - 12

B a j a , 2004. február 4.

Dr. Völgyesi László
címzetes főjegyző"

Mijo Creative Commons License 2002.02.04 0 0 33

Én kizárólag a "sajátnevességről" szóltam, nem másról.

Mijo

Előzmény: ZöPö (32)
ZöPö Creative Commons License 2002.02.04 0 0 32
"Ez minden igyekezetük ellenére sem jött össze, ami köszönhető annak is, hogy az Index következetes maradt szándékaiban."

Mijo, ne röhögtesd ki magad ezzel a szöveggel! :-( Az Index látványosan sz@r a kezdeti ígéreteire, ezt te is pontosan tudod. Ugye, most nem kell neveket és topiccímeket emlegessek? :-(((

Előzmény: Mijo (31)
Mijo Creative Commons License 2002.02.04 0 0 31

Volt idő, amikor némelyek mindenáron azon iparkodtak, hogy akadályt gördítsenek a Bajai régió fórum, "sajátneves" sajátossága elé. Ez minden igyekezetük ellenére sem jött össze, ami köszönhető annak is, hogy az Index következetes maradt szándékaiban.
Ma rákukkantottam napilapunk, a Petőfi Népe megyei fórumára, és elképzeltem azt, vajon hogyan is állna közéleti szereplőink szája szeglete, ha ugyanannak a költött neves stábnak a tagjai, akik elsősorban Kecskemét közéletét formálókat helyezik pellengérre, bajai közszereplőkkel bánnának azzal a kevésbé kesztyűs kézzel, mint ami jellemzi őket.

Tartalmi idézetek nélkül, csak magában a fórumban található első ötven témacímet másolom be alább ( sok így is önmagáért beszél ), a pillanatnyi helyzetnek megfelelően. Ennyi is bőven elég ahhoz, hogy összehasonlítsuk úgy az itteniekkel, mint a Bajai Szalonban találhatókkal.
( És mindez csak az, ami észlelhető, el lehet képzelni milyenek lehetnek azok, melyek törlésre kerültek. )

__________________________________________________

Tisztelt Rajnai! 9 2002-02-04 20:13:42

Itt a Rajnai-riport! 3 2002-02-04 19:37:00

Zombor, mit művelsz? Beláncoltattad a kórház ablakait, 100 forintot szedtek a parkolásért! 7 2002-02-04 13:08:37

Irodalom a PN-ben 74 2002-02-04 13:04:46

Vizsgálatot indítanak-e a Fidezses országgyűlési képviselő Horváth Zsolttal szemben? 9 2002-02-04 13:02:19

Gong vs. Partner...manipulálható a Gallup? 2 2002-02-04 12:59:48

Kecskemét eredményesen verseng a korrupt város kiküntető címért. 1 2002-02-04 12:42:09

Mit tegyen hazudós Horváth ha rajtakapta Rajnai a hazugságon? 3 2002-02-04 12:36:44

Mit tegyen a hazudós Horváth ha rajtakapta Rajnai a hazugságon? 1 2002-02-04 10:57:46

Megbukott a Kecskemti Fidesz! Kudarcot vallottakak az országgyűlési képviselők és a polgármester! 2 2002-02-04 10:42:00

MIÉP-es vallomás 40 2002-02-04 10:19:01

Mi jut eszedbe a szeretetről? 81 2002-02-04 09:54:52

Miért ilyen a KTV 38 2002-02-04 08:23:04

Bodolay 16 2002-02-04 08:08:29

Eltűnt a Benő topic 49 2002-02-03 22:15:07

Indul a TV+ 66 2002-02-03 09:33:09

szemét emitel 3 2002-02-02 18:39:12

Hova lettek a régi nagy Kecskeméti Szinészek??? 13 2002-02-01 19:28:42

A polgármesteri bálon gyűjtés kezdődik dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő új budapesti lakásának felújításához. A terveket egy Nyitrai nevű épületgépész készíti. 22 2002-02-01 17:41:27

Dr. Horváth átverte az RTL Klubot. Ugyanis a 12.540 forint kedvezményes lakbért sem fizeti. A felújításra áldozott költségeit ugyanis lelakhatja, tehát évekig egy árva peták lakbért sem fizet! 36 2002-02-01 17:12:48

114 m2-es belvárosi szociális bérlakást kapott Dr. Horváth Zsolt Fideszes országgyűlési képviselő? 69 2002-02-01 17:07:29

Van-e Kecskemétnek jegyzője 57 2002-02-01 16:47:11

MEZEI ZOLI emlekere 69 2002-02-01 16:26:22

Sportnap 12 2002-02-01 16:23:36

Mikor nyílik az új kaszinó Kecskeméten? 12 2002-02-01 16:22:33

elbúcsúzott... 2 2002-02-01 16:20:56

Hoppá! Ma min lepődtél meg? 88 2002-02-01 16:19:59

Városházi homlokzat 3 2002-02-01 13:56:56

Mi lesz veled Városi Mozi? 86 2002-01-31 21:13:59

Egy hárommillióért felújított önkormányzati szociális bérlakás már nem piskóta. Ha ez egyszerű lakáscsere, akkor én vagyok a római pápa. A pletykák szerint a felújításból nettó egymillió négyszázezer a város számlája. A butuska Fideszes gyermekek ahelyett 80 2002-01-31 20:15:13

Több mint hárommillió forintért újították fel a Fidesz kecskeméti elnökének 114 m2-es önkormányzati bérlakását? 31 2002-01-31 20:14:09

Tak-tak szerint Horváth a feljelentő 2 2002-01-30 19:08:39

Hertelendy hamarosan bilincsben! 16 2002-01-30 17:57:43

Mi újság Heryvel 11 2002-01-30 16:27:16

Igaz, hogy Nyitrai visszamegy az SZDSZ-be? 2 2002-01-30 16:13:41

Nyitray A. és dr Horváth Zs. a fővédnökei a katolikus polgári farsangi bálnak 8 2002-01-30 16:07:29

Kit indit a FIDESZ dr. Horváth helyett? 33 2002-01-29 08:53:12

Kérdés, hogy Nyitray, Leviczky, Szeberényi és Szécsi kimosdatják-e a lakásügyből dr. Horváth Zsoltot a Fidesz országgyűlési képviselőjét, a Fidesz kecskeméti elnökét? 82 2002-01-28 16:11:38

Ki mennyit koltott a Karacsonyra ! 7 2002-01-28 14:54:46

Bravó, Rajnai! 5 2002-01-28 14:48:02

Hertelendy effendit - Hernyót - jól kipicsázták a szerdai közgyűlésen a zsíros állásokból az egykori elvtársak. 23 2002-01-28 14:39:22

Mi van Vári Gyulával? 34 2002-01-28 09:19:59

Igaz hogy Szécsi válni készül? 3 2002-01-27 20:35:33

Hery bent pöffeszkedik a Fidesz-frakcióban 32 2002-01-26 22:02:13

Javaslat kezdő topikoloknak! 7 2002-01-24 22:57:08

MÁV Klub 80'-90' 18 2002-01-24 19:02:02

Ki a leghitelesebb politikus? 47 2002-01-24 19:01:10

Miért 9 2002-01-24 02:31:22

Endre Sándor milliói 34 2002-01-23 21:53:45

A Gallup felmérése szerint 0,5 százalékos a Partner Rádió hallgatottsága Kecskeméten. Karcsú! 10 2002-01-23 21:19:20

Mijo Creative Commons License 2002.01.25 0 0 30

Önmagát nyomtalanul eltüntető e-mail

nol – 2001. szeptember 7. A San Franciscó-i székhelyű, Omniva nevű cég kifejlesztette az önmagát meghatározott idő után megsemmisítő elektronikus levelet.

Az Omniva önmegsemmisítő e-mail programja nem nyújt teljes körű megoldást erre a problémára, de legalább felér egy hatékony hivatali iratmegsemmisítő géppel. Ez a program lehetővé teszi, hogy az e-mail küldője meghatározza az időpontot, mikor kell a levél tartalmának önmagát teljességgel megsemmisítenie, digitális értelemben "felrobbantania". Ez az időpont lehet öt perccel, de akár több évvel is az elküldés után.

Levélküldői szemszögből nézve egyelőre csak a Microsoft Outlook levelező programját használók tudják "installálni" ezt a "robbantó programot", de az e-mail fogadó oldalán bármilyen program használója lehet.

A The Wall Street Journal internetes kiadásában olvasható beszámoló szerint a vállalat 1999-ben jött létre, az alapvető célról sokat eláruló "Disappearing (jelentése: eltűnés) Inc." név alatt. A cég kifejezetten olyan számítógépes programok létrehozása érdekében alakult, amelyek lehetővé teszik a létrehozott fájlok tényleges és végleges törlését.

A magántitokhoz fűződő jogok amerikai művelőit régóta zavarja, hogy a számítógépek billentyűzetének "törlés" gombja valójában nem fed igazi törlési funkciót. Ha egyszer valaki valamit leírt, az elkészült fájl bekerül a számítógép memóriájába, és az egyszerű használó soha többé nem képes onnan egyszer s mindenkorra törölni.

A "törlés" gomb megnyomása, majd az elektronikus "szemétkosár" tartalmának úgymond "ürítése" nem több, mint a dokumentumok "elektronikus szőnyeg alá söprése". Csak szakértelem kérdése, hogy később mit varázsolnak elő a gép használója által leírtakból.

Az Egyesült Államokban egyre több bírósági eljárásban merül fel az igény, hogy rendeljenek el "gépkutatást" - a "házkutatás" analógiájára - az ellenfél otthoni PC-jén. Több jogtudós szerint ez ellentétes a magántitokhoz fűződő jogokkal.

A számítógépek használóinak meg kell adni azt a jogot - mondják -, hogy a végső enyészetnek adhassák át azt, amire emlékezni sem szeretnének. Bárki írhat olyan levelet, amit aztán mégsem küld el, és megbánja, hogy egyáltalán képernyőre vetette a sorokat. Joga van ahhoz, hogy ezt később soha senki ne tudja az orra alá dörgölni.

Mijo Creative Commons License 2002.01.25 0 0 29

Indul Magyarország legnagyobb online életstílus kutatása

nol – 2002. január 25. Január 28-án ismét elindul és négy héten át, több mint 170 hazai honlapon zajlik majd Magyarország legnagyobb online életstílus kutatása a TGI Magyarország és az NRC piackutató cég szervezésében - jelentette be Klenovszki János, az NRC ügyvezető igazgatója. A kutatás célja, hogy a honlapok minél jobban megismerjék látogatóikat.

A második éve ismétlődő Honlap Látogatói Életstílus Kutatás idei felmérésének sikere a látogatók együttműködésén, aktivitásán múlik, ezért a kutatók és a honlapok üzemeltetői arra kérnek minden látogatót, hogy válaszaikkal segítsék a honlap-látogatók életstílus jellemzőinek, média használati és fogyasztási szokásaink, továbbá demográfiai jellemzőinek megismerését.

A kutatásban hétfőtől a Népszabadság Online is részt vesz.

A felmérésbe belépett honlapokon a látogatók a TGI-NRC életstílus kutatásának egy online kérdőívvel találkozhatnak. Válaszaik nemcsak a honlapok üzemeltetőinek a munkáját segítik, hanem különböző, az internetes társadalmat érintő kutatásokat is megalapoznak. Az online kutatások segítségével szeretnénk bebizonyítani: az internet mára meghatározó médiummá vált. Ehhez persze az internetezők válaszaira is nagy szükség van – mondta Klenovszki János.

A kérdőív kitöltői a kutatás lezárulása után kutatási összefoglalót kapnak, így a kutatás eredményeiről ők is értesülnek.

Mijo Creative Commons License 2001.12.22 0 0 28

"Orwelli rém --
Gondolatok az e-kormányzatról


KORRIDOR 2001-12-19 12:58 Kumin Ferenc

Az új magyar kormányzati portál - némileg nyögvenyelős - indulása remek apropóul szolgál egy kis töprengésre államról, drótról, polgárról. Már maga ez a nyögvenyelősség is beszédes, t.i. a nagyon intenzív érdeklődés okán nem bírták a kiszolgálók a terhelést az első napokban, és ezért volt hosszú ideig elérhetetlen a nagy pompával beharangozott, derekas költségvetésű oldal. Engedjük meg, hogy nem alultervezés, hanem a minden várakozást felülmúló igény okozta ezt a kis malőrt. Egy ilyen szolgáltatásra, a drótra költöző kormányzati adminisztrációra tehát nagy szükség van - legalább is a technológiai kasztrendszer felső régiójában lebegő on-line társadalom körében.

Miért is ne lenne? A legtöbb személyes találkozás az állami bürokráciával távolról sem tartozik a kiemelten népszerű tevékenységek közé. Aki állt már sorban APEH-nél, rendőrségen, önkormányzatnál, földhivatalban, az aligha vitatja ennek igazságát. Ha ezeket a kiruccanásokat bármely módon el lehet kerülni, az jó. Ha ennek lehetséges módja a dróton bonyolított ügyintézés - hívjuk elektronikus kormányzatnak -, akkor ez egy szeretnivaló intézmény. Ezek szerint az irány, amit az új kormányportál kijelöl, biztató, lelkesítő, optimizmusra okot adó.

Semmi nem zárja ki, hogy így legyen, de örök pesszimisták egy nehezen körülhatárolható csoportja ilyenkor mindig vállalkozik az ünneprontó hálátlan szerepére, és Orwell antiutópiájának nem éppen madárfüttyös hangulatát idézi fel. Az orwelli modell egy ideáltipikus szélsőséget formál meg. Olyan rezsimet ír le, amely birtokában van a totális ellenőrzés eszközének, és ezt uralma végletes kiterjesztésére használja fel. Ebben a rendszerben a polgár alattvaló, nyomorult kis véglény, aki annak biztos tudatában éli le az életét, hogy minden lépéséről, tettéről, gondolatáról értesül a szuperhatóság, amelynek szemei előtt semmi sem maradhat rejtve.

Az orwelli modell azonban nem azt állítja, hogy egy drótra költöző állam szükségszerűen a high-tech diktatúra rémének vonzásába kerül. Erről meggyőződhet bárki például Észak-Európában, ahol az eleve magas színvonalú hálózati kommunikáció szinte magától kínálta az e-kormányzat széles körű alkalmazásának lehetőségét. Ezekben az eredendően nagy demokratikus hagyományokkal rendelkező országokból nem érkeznek hírek a szabadságjogok digitális csorbításáról. Elgondolkodtató azonban, hogy ilyen magától értetődően nyitott politikai és kulturális örökség hiányában nem fenyeget-e jobban Orwell szelleme.

Mitől is kell egyáltalán félni? Már magára a kérdésre sem egyértelmű a válasz. A demokráciára és a szabadságjogok tiszteletben tartására nem a papírtologató, rossz hatékonysággal működő adminisztráció jelenthet garanciát. Azt viszont be kell látnunk, hogy intézményeink és jogrendünk, a kölcsönös ellenőrzés és egyensúlyok rendszere a papíralapú ügyintézésre épül. Bár a jogalkotás és jogalkalmazás rohamtempóban próbál lépést tartani, arra bárki mérget vehet, hogy a technológia mindig egy lépéssel előrébb fog járni. Sőt! Az is meglehet, hogy sikerül a fejlődés nyomában maradni, ám az adatvédelem egyre sokasodó és bonyolultabbá váló ténykedése épp az érdekeltekben - az adatközlőkben - válthat ki ellenállást, hisz első pillantásra felesleges kukacoskodásnak tűnhetnek a különböző óvintézkedések, és ha nem szakszerűen nyúlnak a témához, akkor valóban azzá is válhatnak.

Félni - csak egy nagyon picit - talán azért lehet, mert a közigazgatás érdekei egyértelműek: minél hatékonyabb, gyorsabb adatkezelés, minél kevesebb hiba, minél jobban integrált hálózat. A bibi viszont éppen az integrációval lehet. Az integrált ügyviteli rendszerek a vállalati szférában minden kétséget kizáróan előrelépést hoztak, ám ezeket a tapasztalatokat hiba lenne mechanikusan átültetni a közigazgatás világába. Valamennyi adatbázis összekapcsolása, az adatok egységes struktúrába szervezése nyilvánvaló cél az üzleti felhasználók számára, ám az állami bürokráciában - akár a hatékonyság csökkenése árán is - el kell vetni az ilyen komplett megoldásokat.

Ennek elfogadásához a szabadság sajátosan kibővített fogalmával kell megbarátkoznunk. Ha személyes adataink, amelyek a legkülönfélébb pontokon lépnek be a közigazgatásba, egységes mappába rendezhetők, és egy szuperhatóság számára bármikor előhúzhatók, azzal sajátos, virtuális rácsok nőnek ki az egyén körül, amelyek látens módon azt sugallják: „Bármit csinálsz, bármi mással összefüggésben elővehető vagy! A hivatal mindent tud!” Ezek a rácsok abban is különböznek fizikai társaiktól, hogy csak akkor nyilvánulnak meg, ha a polgár orral beléjük megy. Amíg nincs ütközés, addig ezek a korlátok láthatatlanok maradnak, így a virtuálisan bezárt egyén csak nagy késéssel kezd el hőzöngeni - ha egyáltalán elkezd.

Megnyugtató helyzetet csak az hozhat, ha az egyre jobban drótra költöző, és ezzel egyre hatékonyabbá váló állammal szemben hasonlóan szofisztikált civilek is megjelennek. Nem azért kell elvetni a rendszeren belüli önkorlátozás lehetőséget, mert eleve rossz szándékot feltételezünk - bármelyik - kormányzatról, hanem azért, mert a csábítás bizonyos pontokon túl erőssé válhat, a szabályozás pedig hiányos. Ha a civilek nyitva tartják a szemüket és élnek - talán épp a drót nyújtotta - nyilvánosság eszközével, a folyamatok egy kívánatos, és mindenki számára üdvös mederben tarthatók, olyanban, amilyenben pillanatnyilag a magyar kormányzati portál is fejlődik. Ha sikerül féken tartani az orwelli ambíciókat, a polgár valóban jól jöhet ki a dologból: nincs sorban állás, bosszúság, és még maga a közigazgatás is átláthatóbbá, tisztábbá és humánusabbá válhat. Semmi sem zárja ki, hogy így legyen.

A szerző politológus-közgazdász, a Közép-Európai Egyetem Ph.D. hallgatója."

Mijo Creative Commons License 2001.12.13 0 0 27

Hát, szóval, eléggé lehangoló napokon át az alábbi szövegtartalom :(!

"Tisztelt Látogatónk!
Elnézését kérjük, az Ön által kért szolgáltatás pillanatnyilag nem elérhető.
Kérjük, próbálkozzon később.

Megértését köszönjük:
A Kormányzati Portál szerkesztősége"

Előzmény: Mijo (26)
Mijo Creative Commons License 2001.12.13 0 0 26

"Jópofa" a kormányzati portál közvéleménykutatása.
Aszongyahogy:

"Szavazás

Ön hol intézné hivatali ügyeit ?

- Interneten
- Telefonon
- Hivatalban"

Még szép, hogy az internetet használók 94 %-a a mostani állás szerint, az internetes variánsra voksol. Ugyanakkor ezek elfelejtik azt, hogy hivatali berkeinkben a "személyes meggyőzés" a gyümölcsözőbb :)! Mindkét irányba. Interneten nem lehet "parázni" ....

Mijo

Mijo Creative Commons License 2001.11.25 0 0 25

Íme, a követendő jó példa !
__________________________________________________

E-mailben kért bocsánatot a pápa

2001-11-23 10:25 Korridor, MTI, BBC News

II. János Pál a katolikus egyház nevében követte meg az óceániai és ausztrál őslakosokat az ott tevékenykedő papok bűneiért

II. János Pál pápa a katolikus egyház nevében bocsánatot kért az ausztráliai bennszülöttektől és az óceániai térségben élő összes őslakostól azokért a bűnökért, amelyeket az egyház tagjai követtek el ellenük. A 81 éves katolikus egyházfő e-mailben küldte el üzenetét, ez a Szentszék történetében először fordult elő.

"Az egyház mélységes sajnálatát fejezi ki és bocsánatot kér mindazokért az esetekért, amikor hívei igazságtalanságok elkövetésében vettek, illetve vesznek még mindig részt" - olvasható a világhálón is közzétett, "Ecclesia in Oceania" címet viselő apostoli körlevélben, amelyet a szentatya az óceániai térségről 1998-ban rendezett szinódus ajánlásai alapján fogalmazott meg.

"Az óceániai térségben élő őslakosok ellen elkövetett szörnyű vétkek tudatában a szinódus atyái a legmélyebb bocsánatkéréssel fordulnak e népek felé az egyház tagjai által elkövetett hibák, különösen a gyermekeknek szüleiktől való erőszakos elszakítása miatt" - hangsúlyozta II. János Pál üzenetében. Megemlíti az úgynevezett „ellopott generációt”, amely utal arra, hogy mintegy 30 ezer bennszülött gyermeket szakítottak el családjuktól, hogy beillesszék őket a fehér társadalomba. Bár a pápa konkrét eseteket nem említ, nemrég láttak napvilágot azok a dokumentumok, amelyek szerint többször előfordult, hogy a misszionárius papok megerőszakoltak, majd abortuszra kényszerítettek apácákat.

A pápa üzenete kiemeli: az ausztráliai bennszülöttek identitását és kultúráját napjainkban súlyos veszély fenyegeti, s ezért a katolikus egyház a jövőben támogatni fogja minden olyan őslakos nép ügyét, amely jogainak és identitásának igazságos és egyenlő elismerésére törekszik.

A pápa levelében arra ösztönözte az Óceániában élő katolikusokat, hogy az ökumenizmust kiemelt fontosságú kérdésként kezeljék, és folytassák a vallásközi párbeszédet egy olyan térségben, ahol nagy számú zsidó és muzulmán közösség él.

II. János Pál pápa a bocsánatkérésen túl a levélben elítélően szólt a szerencsejátékokról, amelyek a pénzügyi gondok gyors és látványos megoldásának ígéretét villantják fel, de csak még nagyobb bajba sodorják az embereket.

Bár a pápa közvetlen e-mail címe nem publikus, a Vatikánba az alábbi címen lehet elektronikus levelet küldeni: vis@pressva-vis.va

jpetike51 Creative Commons License 2001.11.25 0 0 24
Informatika
Díjmegosztásra várnak
Nem tudnak megegyezni a januártól bevezetendő díjmegosztásról az internetszolgáltatók és a Matáv. Emiatt sokak számára drágulhat a netezés. A szörfözők harmada elégedetlen szolgáltatójával.

Előzmény: Mijo (23)
Mijo Creative Commons License 2001.11.24 0 0 23

"Mijo!
Fogadd el tőlem, hogy ami most folyik, az jól van így, előremutató, és a résztvevők egyaránt a minél gyorsabb, teljesebb, a legszélesebb körű fejlődésben érdekeltek."

Rendben van, kedves Péter, ám legyen, ez a mondat fog a szemem előtt lebegni, már ami a jövőt illeti. Persze hogy az távlati, vagy közeljövőt kiván-e jelenteni, az mondjuk rá egyáltalán nem mindegy, lévén nekem sem a múlt, sem a jelen nem szimpatikus, mások játékszerének tekintem magam. Na majd meglátjuk .....

Ami pedig "némelyekkel" kapcsolatos "személyeskedő" észrevételeimet illeti: én nehezen tudok felejteni, cinkos hallgatásra pedig képtelen vagyok, egy általam meggyűlölttel nem tudnék egy asztalhoz ülni, pláne nem negédesen kvaterkázni :(! Vannak jó emberek, és vannak rosszvérűek - én az előbbinek tartom magamat, és az utóbbiak közül egy se akarjon nekem "jót" !

Egyébként meg mindenfélék vagyunk :)....

Mijo

Előzmény: marfai (22)
marfai Creative Commons License 2001.11.24 0 0 22
Kedves Mijo!

A hálózatok összekapcsolása természetes, mondhatni alapkövetelmény. Az IP alapú technológia alapja. Semmi módon nem utal üzleti együttműködésre. Ma Magyarországon az összes szolgáltató rajta van a PíRingen (a "hazai körön"), ami ma már természetes, de az "ősidőkben" könnyen előfordult, hogy két itthoni szolgáltató között Londonon keresztül lehetett átvinni információt. A hálók összekapcsolása azt jelenti, hogy a helyi kapcsolatok kiépítéséhez nem kel igénybe venni távoli hálóelemeket, mondjuk Budapesten… :-)))

Mijo!
Fogadd el tőlem, hogy ami most folyik, az jól van így, előremutató, és a résztvevők egyaránt a minél gyorsabb, teljesebb, a legszélesebb körű fejlődésben érdekeltek.

Egyébként meg mindenfélék vagyunk. :-)))
Márfai P.

Előzmény: marfai (21)
marfai Creative Commons License 2001.11.24 0 0 21
Kedves Mijo!

Mit mondjak, összekapcsolsz nem összefüggő dolgokat. Nem gond (nekem), csak nem helyes. Az, hogy ki kire szavaz, az magánügye. Nem praktikus kommentálni.
Az hogy kire nem az csak abban az összefüggésben érdekes, hogy helytelenül ítéled meg az informatika, az információs társadalom fejlesztése érdekében összejött társaság motivációját.
Az biztos, hogy politikai, vagy annak nevezhető okok nincsenek.

A konkurencia nem az áremelés irányába mutat. Egészen bizonyos, hogy gazdaságosság szempontjából a magányos szolgáltató előnyösebb helyzetben van, mint ha többen vannak. A megtérülés szintén más, ha egyedül állapíthatja meg az árat valaki… :-))

A Városban működő tőke mennyisége ezen a területen így a legnagyobb. A Város gazdaságába mindkét befektető pénze és a kivont tőke is addicionális elem. (ha így nem érthető, akkor másként mondva: a város a pénzét nem a kábeltv fejlesztésére, hanem más szintén közszolgáltatásra fordítja, míg a közszolgáltatásnak számító kábeltv fejlesztést egyidőben két konkurens cég is komoly befektetések árán elvégzi)

A helyi, korlátlan telefonálás lehetősége valóban a "levegőben" van. A telefontársaságok az alapdij bevezetésével készültek fel erre, a világban már létező helyzetre. (ugyan nem kell fizetni a helyi telefonálásért, de benne van a vonalért fizetendő díjban (kábel esetén az alapcsomag árában)) Ez így elfogadható. Azt gondolni, hogy ha saját lenne a kábel akkor ingyen lenne, nem átgondolt elképzelés. Akkor a befektetés (mintegy kétszázmillió) megtérülésének lassulásával fizetnénk meg az ingyenességet. Valamikor mindig ki kell fizetni a ráfordításokat…:-)))

Tőlem beszélhetünk erről, végtére érdekes téma. A személyi összefüggések eröltetése viszont teljesen fesleges. (Nahát.)

Márfai P.

Előzmény: Mijo (20)
Mijo Creative Commons License 2001.11.24 0 0 20

Hát igen, kedves Péter, cifra köntös(ök)ben leledző ez a mi világunk, tudom, volt róla már szó, nem is felmelegíteni szándékozom a káposztát, de ez a bizonyos "helyes volt kivonni a tőkét abból a kábelből", még mindig sokakban, sőt egyesekben még inkább, az elkótyavetyélés érzetét kelti .....

Viszont roppant érdekesnek ítélem azt, hogy lám, a bólyi példám emlegetését követően nem egészen huszonnégy órával, "farkast kiáltó" tanácsadó kollégád hírként közli a "világgal", miszerint: "Jövõre ill. a koncessziós feltétel megszüntekor elkezdik az ip alapú telefon kialakítását a városban. Ez azt jelenti, hogy az alapdíjban benne lesz a korlátlan és ingyenes helyi telefonálás lehetõsége is az internet mellett." Én, "a hozzá nem értés magabiztonságával" (sic!) már régen túl vagyok azon, hogy e mindenhez értő mondandóit képes legyek helyesen értelmezni, de most igazán sajnálom, hogy távol maradtál arról a legutóbbi tanácsadói találkozóról, melyről tőled tudhatnánk meg értelemszerűen a sokunkat érintő részleteket.

De kell nekem előre pofázni: "Ezek meg - ugye most kettő van -, jól be fognak inteni nektek/nekünk, és ki fogja ennek a rivalizásának az árát megfizetni, hát semmi esetre sem a Város, hanem mi, a felhasználók, akik annak rendje szerint sodródunk a kulisszák mögötti megállapodások ránk nehezedő terhével :(!" !!!

És erre mi történik: "Vállalják mindketten, ( mármint a két kábeles rivális - Mijo ) hogy összekapcsolják egymást azért, hogy ne menjenek el távolra a másik területére menõ internet kérések."

Na, ebből még kikerekedhet ragyogóan mindaz, amit az imént előjeleztem, meg még egyéb érdekes nyalánkságok is, csak idő kérdése, hogy tudomást szerezzünk róla.

Mondod, Péterem: " .. ismereteim szerint nem is szavaz ránk."

Hát, barátom, ha valamit, akkor ezt igazán sajnálhatjátok :))).........., mármint le ....

Mijo

Előzmény: marfai (16)
Mijo Creative Commons License 2001.11.24 0 0 19

Kedves Zoltán, tanulmányozd a Bajai Szalon, vagy a baja.hu hasábjait ott, ahol szót ejtenek a "polgármester informatikai tanácsadó testülete" üdvös ténykedéséről, és magad is "hallhatsz" a kulisszák mögöttes világa egyes elejtett rejtelmeiről !
De ha a Rábel Csaba fele intézed konkrétan a kérdést, bizonyára autentikus forrásból kapsz őszinte és feltáró választ a dilemmádra, dilemmánkra :).

Mijo

Előzmény: nobeige (15)
Mijo Creative Commons License 2001.11.24 0 0 18

Kedves Sándor, Isten ments hogy megbántsalak, de szerintem akadna bőven sok más olyan közérdekű téma is - hogy miért kerülöd őket, fogalmam sincs -, melyekben mint városunk egyik köztudottan igazságos képviselője jeleskedhetnél, mintsem hogy egy önmagad által ácsolt piedesztálról hintsd az egyetlen általad követhetőnek itélt beszélgetés gyakorlatot. Követve holmi "szalonnyáladzást", ami mifelénk - felétek - egy émelyítő klikk-konszenzust fémjelez. Kinek-kinek gusztusa válogatja, de én segget nyalni nem vagyok hajlandó, csupáncsak az "egymáshoz tartozás" gyönyörteljes érzéséért, de ami szívemen a számon, bármennyire számodra kedves is légyen az a "vigyázz, itt egy gyűlöletet keltő" szlogent gajdoló, liberális köntösben tetszelgő klikkcimbid :(!
Arról viszont, Sándor, hogy ti melyik régióról beszéltek, fogalmam sincs, annyit tudok csak, hogy én a mi régiónkról, a bajai régióról, a köznép által lakott és az ő éredekeit szem előtt tartó területről és annak sorsáról beszélek, ahol a déd- és nagyszüleim, a szüleim és jómagam is születtem, és ahol sok más mindennapi színészkedéstől berzenkedő társammal élek együtt.

Mijo

Előzmény: S.TAJCS (17)
S.TAJCS Creative Commons License 2001.11.24 0 0 17
Már megint hol jártok az eredeti témához viszonyítva!?
Mi az internet szerepe régiónkban? Nyilván a szorosabb együttműködés elősegítése, a naprakész információhoz jutás biztosítása a felhasználóknak,stb.
Egyébként meg melyik régióról beszélünk?

A Dancsa-ügyben volt szerencsém idézni nettársam szavait.

Sanyi

marfai Creative Commons License 2001.11.23 0 0 16
No igen… :-))) Milyen klassz lenne most a Posessor-ral konkurálni, rákölteni néhányszázmilliót a hálóra, és reménykedni, hogy nem megyünk tönkre… :-)) A mi helyzetünkben többszörösen bebizonyosodott, hogy helyes volt kivonni a tőkét abbaól a kábelből. Hát még a kukásautók milyen helyesek, amiket vásároltunk belőle. (És mintha a kábelt sem vitték volna el a városból…:-))

Az MSZP alapítói az MSZMP reformágának képviselői voltak. Ez van. Bizony. Az viszont nem igaz, hogy minden párttitkár az MSZP-ben van. Egyrészt mindenütt vannak volt MSZP-sek, másrészt az általad említett úr nem MSZP-s, és ismereteim szerint nem is szavaz ránk.

Szommer Karcsi nem írt semmiféle anyagot a Város informatikai koncepciója kapcsán. Mint említettem ő a Polgármesteri hivatalról fogalmazott meg egy szöveget…

Erről ennyit.

Márfai P.

Előzmény: nobeige (15)
nobeige Creative Commons License 2001.11.23 0 0 15
Írod:
Ne feledjük, ekkor még a Város tulajdonában volt a kábel, csakhogy mindenféle impotens próbálkozásokkal és lerablásokkal, képtelenek voltak azt a köz érdekében kihasználni, nem így annak vevői, mitöbb, az arra riválisként rátelepülők is, ami azt jelenti, hogy még a piac megosztásával is képesek haszonnal, vagy annak távlati reményében működtetni :(!!!

Ezt úgy érted, hogy a Possessor nem saját hálózatot épít, hanem a régi hálozatra települ rá?

Előzmény: Mijo (13)
Mijo Creative Commons License 2001.11.23 0 0 14

"Tanácsadók márpedig vannak."

Most így utólag figyeltem fel erre az ellentmondást nem igazán tűrő, kiemeltségében keményen recsegő, lakónikus mondatra.

Mint ahogy utólag tudtam meg azt is, hogy az általam fotón észlelt öt személyen kívül, mások is tagjai ennek a bizonyos "tanácsadó testületnek".

Nem vagyok biztos benne, de ha jól dereng, egyike éppen egy olyan egykori helyi vezető, aki ugyan vitathatatlanul jó szándéktól vezérelve, de tanácsaival "rángatott bele" többünket ebbe az átkozott ISDN2-vonal + net használatba, ami ha ő itt maradt volna, talán kevésbé érne egy rakás szart :(! Sajnos elköltözött, mint ahogy tették sokan mások is már, engedve budapestország beszippantó csábításának.

"Tanácsadóvá nem lehet válni személyes szándék alapján, hanem felkéri őket a Polgármester."

Még hogy nincs áttétes kapcsolat a mai MSZP és az egykori MSZMP között .... - már ami a múltat idéző, "kötödei" tanácsadói felkérést illeti :))!

Mijo

Előzmény: marfai (10)
Mijo Creative Commons License 2001.11.23 0 0 13

És még egy ici-pici apróság: lám, ez megintcsak egy olyan projekt nélküli "díjtalan külsős tanácsadás" volt egykor részemről, melyet ha a városvezetés megfogadott volna, ma a lakosság a település taccson lévősége ellenére is imába foglalná a Széll Péter és körei nevét, és az atyánszkynak eszébe sem juthatna arról ábrándozni, ami tőle elvileg fényévekre kéne hogy legyen :)!
Ne feledjük, ekkor még a Város tulajdonában volt a kábel, csakhogy mindenféle impotens próbálkozásokkal és lerablásokkal, képtelenek voltak azt a köz érdekében kihasználni, nem így annak vevői, mitöbb, az arra riválisként rátelepülők is, ami azt jelenti, hogy még a piac megosztásával is képesek haszonnal, vagy annak távlati reményében működtetni :(!!!

Mijo

Előzmény: Mijo (12)
Mijo Creative Commons License 2001.11.22 0 0 12

Még egy apróság, ugyan már szóltam erről, de hadd ismételjem önmagamat: a szorgalmas svábok lakta baranyai Bóly település, már hosszú évek óta saját kábelhálózatán biztosítja lakosai számára, a DÍJTALAN HELYI TELEFONÁLÁS üdvös lehetőségét !!! Ők nem adták el, de ez nem is ennek a körülménynek a függvénye. Lehet, hogy érdemes lenne írni ezzel kapcsolatban egy Bajára pásszintható projektet - természetesen illő díjazás ellenében, felkérésre.
Felkérem a tisztelt illetékeseket, kérjenek már fel erre a hatalmas, körültekintő munkát, és bennfentes kapcsolatokat igénylő feladatra :)!

Mijo

Előzmény: Mijo (11)
Mijo Creative Commons License 2001.11.22 0 0 11

Tudod, kedves Péter, valószínű azért tart ott a Város, ahol tart, mert esetenként "mindenfélékből" választja ki a polgármester, ilyen, vagy olyan tanácsadói stábja egyeseit !
Talán ha nagyobb becsület övezné a vitathatatlan szakéretelemmel bíró közvetlen munkatársait, kevesebb szakértőre lenne szüksége, lásd az alább emlegetett kötőgyári sztahanovistát, meg ezt a bizonyos "vergit", aki semmi mást nem tett, mint ami a pesti csibészek körében dívik manapság: egy adott sémára alkalmazta helyi ismérveivel Baja város nyűgeit-bajait, és kasszírozott ahogy szokás. Nem lennék meglepve, ha nem első ízben fordult volna elő ilyen eset a mi vidékünkön :(.

Lám, az tűnik mégiscsak igaznak, amit logikusnak véltem lentebb, mint mondod: "Az eredeti szöveget Szommer Karcsi írta." ! Így is illik, és nem úgy, ahogy eredetileg jutott a tudomásunkra. Ha már véleményekre is kíváncsiak vagytok, akkor itt hiányolom a Szommer eredeti tervezetét, hadd látszódjon előttünk, hogyan is festett nyers állapotában az, amihez később páran a vágyálmaikat csapták, költői vénából ontva a lírát.

Informatikai vonal ..., kábelesek .., telefonosok ....

Lerágott csont: a kábel. Hát persze, hogy el kellett adni, hiszen a Város bélsárban van, kell a lóvé, akár vagyoni felélés árán is. Nem ám, hogy abból gazdálkodni okosan ami van, a frászfenét, majd jönnek a tanácsadók, és azok majd a magánkézben lévő kábelesek feletti gyámkodás mikéntjét fogják javasolni. Ezek meg - ugye most kettő van -, jól be fognak inteni nektek/nekünk, és ki fogja ennek a rivalizásának az árát megfizetni, hát semmi esetre sem a Város, hanem mi, a felhasználók, akik annak rendje szerint sodródunk a kulisszák mögötti megállapodások ránk nehezedő terhével :(!

Telefonosok: hadd ne ecseteljem az Emitel önkényuralmát, de a csúcs az egészben az, hogy lényegében már nem is Emitel az az Emitel, mely változatlanul az eddigi undort keltő nevével kelleti-illegeti magát azok előtt, akik még nem ismerik :(((! Mi ez: gazdasági diszkrimináció !

Informatika: ebben aztán jeleskedhetne a Város, hiszen lényegében akár privilegizáltnak is tekinthetnénk önmagunkat, csak hát mi hibádzik, de nagyon: a PÉNZ, a PÉNZ, és megint csak az a fránya PÉNZ !!! Na majd tíz év múlva .....

Leginkább hogy vagy, Péter :)? Sok kérdésre változatlanul nem válaszoltál, no de hiszen, régi politikus vagy a pályán ...., kár, hogy nem a mi pályánkon :)!

Üdv: Mijo

Előzmény: marfai (10)
marfai Creative Commons License 2001.11.22 0 0 10
Kedves Mijo!

"Tanácsadók márpedig vannak."

Attól azért többen, mint ahányan a képeken látszanak. :-))) Ha megkérdezik őket, akkor mondanak valamit. Tanácsadóvá nem lehet válni személyes szándék alapján, hanem felkéri őket a Polgármester.
Az eredeti szöveget Szommer Karcsi írta. Az ő feladata, és szándéka a "Polgármesteri Hivatal informatikai koncepció"-jának elkészítése volt. Mint mondtam ehhez képest a városi elképzelések rögzítése a cél.

Amúgy meg, hogy ki mikor milyen az érdekes felvetés. Leginkább mindenfélék vagyunk… :-)))

Márfai P.

Előzmény: Mijo (9)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!