Keresés

Részletes keresés

Bandos Creative Commons License 3 órája 0 0 38616

Szia Mabi!

Üdv a klubban!

Köszönjük neked is és a nejednek is a részletes és élvezetes beszámolót!

Azt hiszem a lényeget jól összefoglaltátok ebben a pár sorban: 

"Én azt gondolom, hogyha létezik földi paradicsom, az valahogyan így néz ki. Órák hosszat tudtam nézni a víz különböző színeit, egészen más a víz és az ég a különböző napszakokban, vagy a különböző időjárás idején. A reef pedig fantasztikus…"

A kérdésedre válaszolva, a Bandos nick nevet még 2003 szeptemberében, közvetlenül a második maldív utunk után (Sun Island -2002, majd Fun Island - 2003) választottam, mikor regisztráltam a fórumra, és a maldív fórum, valamint az akkori Malongó Klub tagjává váltam. Akkoriban éppen Bandos szigete volt az álmunk, és a maldív rsortok közül leginkább oda vágytunk. (Annak hosszabb története van, hogy miért, most nem részletezném.)

2003 szeptemberében voltunk az első Malongó találkozón, majd 2 hónappal később a másodikon, és ott véglegesen és visszavonhatatlanul maldív rajongókká váltunk. Aztán a harmadik maldív utunk már Bandos-ra vezetett, 2003/2004 szilveszterén, MALÉV charterrel (Van még valaki, aki emlékszik arra, hogy akkoriban, télen MALÉV charter ment a maldívra?). Bamdos-on utána még egyszer voltunk, 2006-ban, és azóta sem. Viszont voltunk 2002 óta összesen kb. 20 maldív resortban, és persze már nem a Bandos a fő kedvencünk, de azért továbbra is ott van a szívünk csücskében. 

Bandos akkoriban még sokkal "romantikusabb" volt, mint mostanában, sajnos a sok átépítés és a sűrűbb beépítés nem tett neki jót.

A 20 sziget közül 3 szigetet gondolok most a fő kedvencünknek, az összes általunk értékelhető szempont, illetve a szubjektív benyomásaink, és persze a mostani ár-érték arány alapján, ezek pedig a Royal Island, Filitheyo, és Vilamendhoo. 

Nektek a Filitheyo után leginkább Vilamendhoo-t ajánlanám, ami sok tekintetben hasonlít Filitheyo-hoz, és még a reef is (majdnem) annyira szép, mint Filitheyo-n.

Még egy infó, Vilamendhoo-t jelenleg felújítják, idén májusban zárták be, és várhatóan majd november közepén nyitják meg újra.

Több infó itt:  https://www.vilamendhoo.com/renovation-reopening.html

Szóval üdv a klubban!

Előzmény: Mabi_ (38613)
Mabi_ Creative Commons License 28 órája 0 0 38615

Szia! Köszi a kiegészítéseket, elnézést, ha helyenként "kinyilatkoztatásnak" tűnt, amit írtunk. Természetesen ez csak a mi véleményünk, nem szentírás :) Az áramlatokkal kapcsolatos megjegyzésed is hasznos, megjegyezzük.

Tulajdonképpen az utazás végére látom Ti is megérkeztetek oda, hogy ez egy különleges élmény, "saját feelingje van"

Valójában ide én meg a nejem a nulladik perctől megérkeztünk :) Nagyon is könnyedén illeszkedtünk bele a miliőbe, meg abba a "saját feelingbe".

Előzmény: moonwalkr (38614)
moonwalkr Creative Commons License 1 napja 0 0 38614

Üdv a klubban!

:):):)

Tulajdonképpen az utazás végére látom Ti is megérkeztetek oda, hogy ez egy különleges élmény, "saját feelingje van", ami lehet nem való mindenkinek, de aki ráérez, annak óriási élményt ad.

Igen. Ez Maldiv kvintesszenciája.

Egy - okoskodó - kiegészítés. Írod (vagy írja a feleséged), hogy a víz délelőtt tisztább (azaz nincs felkavarva, nem opálos). Ezt és az áramlatokat az apály-dagály mozgása vezérli, viszont mivel az apály-dagály ideje szép lassan kúszik előre a napok teltével, ha egy hónap, vagy négy hónap, vagy húsz hónap...na jó nem folytatom...múlva mész oda, ez már nem délelőttre fog esni. Azaz ezt senki ne vegye szabályként. Akkor és ott nektek ez volt, de mindenki tapasztalja ki, ha odamegy. 

Annak meg egyenesen tapsolok, hogy végre megszületett a wifi a szobákban is. Végre Filit is elérte az idők szava. 

Isten uccse idén februárban láttuk már, hogy megvolt, csak azt írta ki, hogy fordulj a recepcióhoz, ahol megmondják az árát és a feltételeit. De ezek szerint végre győzött a józan ész, hogy oké, akkor ez is legyen ingyen.

Végül egy utolsó apró vélemény-szösszenet. Olvason, hogy nem érdemes lakott szigetre menni (és Malé is olyan, amilyen). Ha az ember a világot járja, én azt mondom, bizony érdemes. Mert látod, hogy másutt milyen. Ezeken az ázsiai, vagy éppen afrikai mászkálásainkon jut mindig eszükbe, hogy ugyan itthon állandóan azon nyavalygunk, hogy milyen rossz tud lenni, csak amikor az itthoni "rossz" mellé valaki odateszi az ottani képet, akkor rádöbbensz, hogy tulajdonképpen milyen szerencsés is vagy. Na ezért a tapasztalásért szerintem érdemes megnézni a lakott szigetet és/vagy Malét is.

Előzmény: Mabi_ (38613)
Mabi_ Creative Commons License 2 napja 0 0 38613

Szia Bandos!

Először is neked és mindenkinek köszönöm szépen a sok segítséget, praktikus tanácsokat, ötleteket, javaslatokat. Nagyon hasznosak voltak, főleg, hogy magában a repülésben sem volt rutinunk, nem hogy egy ilyen léptékű útban és nyaralásban.

Nem a reklám helye de egyébként az utazási iroda, amelyikkel együtt dolgoztunk, szintén nagyon segítőkész volt, mindig, a leghülyébb(nek tűnő) kérdésekre is készségesen válaszolt a kapcsolattartónk. Transzparens volt a kommunikációja egy-egy előre nem látott eseménynél (pl. FlyDubai járatok törlése), a lehetséges opciók fizikai, anyagi, kényelmi és minden egyéb vonzatának felvázolásával. Tényleg csak pozitívan tudok róla nyilatkozni.

Az összefoglalót végül nem én írtam meg, hanem a nejem, ő kicsit "grafománabb" és szívesen élte át újra az eseményeket, miközben írta. Néhány megjegyzést fűztem hozzájuk, csillagokkal. Fogadjátok szeretettel :)

Először az előzetesen felmerült kérdésekről:

A hidroplánon mi nem kaptunk füldugót, viszont nem is volt kibírhatatlanul hangos. A gyerekeknél volt fülhallgató, jó szolgálatot tett, de anélkül is simán ki lehetett bírni.

A szigeten szinte mindennap irtják a szúnyogokat, és a szobában is van elektromos szúnyogirtó, hogyha valaki be akarná kapcsolni. Feleslegesen vittük a szúnyogriasztó spray-t is. A konnektorokhoz mi vittünk átalakítót (kb. a legolcsóbbat rendelte meg a férjem a netről), mind a 4 hibátlan volt, jó szolgálatot tett. A szálláson a szobában van wifi, ingyenes, minden szobához külön kód jár.* Elég jól használható, a közösségi oldalakat jól megnyitja, filmet talán nem lehet rajta nézni, de itt nem is erre van az embernek igénye. Nagy színes tévé is van a szobában, mi egyetlen egyszer sem kapcsoltuk be.

A szálláson a fürdőszobában nemcsak fürdő törülközők és kézmosók és sampon, tusfürdő, szappan, krém, hajszárító, miegyéb van, hanem strand törölközőt is adnak minden személynek. A csapvíz nem iható, minden szobában 2 üveg tiszta víz van bekészítve csatos üvegben, ez bármikor kérhető, hogy töltsék újra. Az all inclusive ellátásban a fürdőszoba térben kint a szekrényben lévő minibárban van kétszer 4 doboz üdítő (2-2 Coca, Coca Light, Sprite, Fanta), szobánként ez a nyolc üdítő benne van az AI ellátásban. Ide akár a vizet is be lehet tenni, ha valaki hidegen szeretné fogyasztani. Az innen elfogyasztott italokat minden reggel töltik, minden nap van takarítás is, rendszerint amíg az ember elmegy reggelizni. Van itt még a szekrényben vízmelegítő és bekészítve teafilter, oldódó kávé, cukor, stb.

Az ellátás, az étkezés abszolút teljes körű, nagyon nagy a választék és mindig van valami kontinentális kaja. Aki nem szereti a halat, az is talál magának kedvére valót, bár elég sok étel különleges fűszerezésű, de annyiféle a saláta, köret, készétel, édesség, grill és egyéb cucc, hogy biztosan senki sem marad éhen.

A sznoriról: a mi tapasztalatunk az, hogy délelőtt tisztább** inkább a víz, akkor érdemes sznorkelezni, az valamilyen szinten kiszámíthatatlan, hogy éppen melyik kijáratnál a legtisztább, ezt végig kell próbálgatni. Szerintünk az 5-ös, és főként a 6-os és 7-es kijáratok között és ezen a környéken a legszebb egyrészt a reef, másrészt itt volt a legtöbb hal. Mintha egy hatalmas akváriumban lettünk volna! Elképesztően sokféle korall, hal, láttunk teknőst, cápát, ráját, murénát és homárt (?) is. Egyszer volt olyan erős az áramlás, hogy erőteljesebben kellett úszni, hogy előre tudjon haladni az ember, de egyáltalán nem volt veszélyes. Érdemes kiúszni a korallzátony szélére, helyenként egészen félelmetes, amilyen mélyen egyszer csak letörik a korallzátony oldala, és olyan mintha az ember egy szakadék szélén állna. Az áramlásokról még annyit, hogy ha igazán erős áramlás lett volna, akkor valószínűleg ezzel a mutatvánnyal egyébként nem próbálkozunk. Mi béreltünk békalábat, de rövid kipróbálás után, pár nap után vissza is vittük. Szerintem az béreljen, aki vagy nagyon profi és nagyon jól tudja használni, vagy aki nagyon bizonytalan, és ez ad neki bátorságot.*** Mezítláb viszont nem érdemes belemenni a vízbe, legalább egy egyszerű decathlonos tengerjáró cipő jól jön, mert persze hogy az ember nem lép rá a korallokra, de kifele jövet a vízben azért rá tud lépni egy éles kőre, kagylóhéjra (vagy úszás közben véletlenül belerúghat). A többek által ajánlott decathlonos maszk a sznorkelezéshez éppen elég, nagyon hasznos tényleg az UV szűrős póló, nőknek lehet kapni hozzávaló shortot is, amit célszerű, ha nem akarja az emberlánya, hogy leégjen a bikiniben a feneke. És még így is agyon érdemes kenni az ember combját és vádját, mert konkrétan a vízben is le tud sülni, mi úgy jártunk, hogy amikor azt gondoltuk, hogy már nem tud leégni a lábunk, sokadik napon, akkor is megégett a vádlink. Úgy is ajánlom az UV szűrő pólót és az erős naptejet, hogy én egyáltalán nem vagyok érzékeny a napra, és már lebarnultan mentem a szigetre.

Mindösszesen 2 délután volt eső, illetve borongós idő. Az egyik délután, amikor borult volt az idő, akkor voltunk esti horgászaton, aznap éjszaka esett is az eső, de reggelre teljesen kitisztult. Egy másik nap volt még, amikor szintén borúsabb idő volt, akkor volt lehetőség homokvárat meg mindenféle vízelvezető rendszereket építeni a parton a homokban, mert egyébként tényleg szanaszét sütött volna minket egy ilyen akció közben a nap. Összességében nagyon nagy mázlink volt az idővel, még az utolsó nap délelőtt is abszolút napsütésre ébredtünk, kora délután borult be és akkor kezdett el esni, amikor már kellett volna értünk jöjjön a hidroplán. A szakadó eső ugyan elmúlt, de még rendesen esőben szálltunk föl a kishajóra is és vittek ki minket a platformhoz, ez azért annyira nem volt bizalomgerjesztő, hogy a hullámok is dobálták a hajót, a platform is ingott, és a hidroplán is, de azért mindenki át tudott szállni és a csomagokat is rendben átpakolták.

Egy programon vettünk részt: az éjszakai horgászaton pont ez izgalmas is volt, annak ellenére, hogy 4-en fogtunk összesen egy halat, illetve gyönyörű az óceánról nézve a naplemente. Ezen kívül másik programon azért sem vettük részt, mert tudtuk, hogy a repülőgép indulásáig még lehetőségünk lesz bemenni a fővárosba, Maleba. Egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy a lakott sziget nem akkora élmény, a főváros, Malé belseje is inkább úgy néz ki mint a 8. kerület, már elnézést.**** Nagyon szűk sikátoros utcák, és tényleg elég sok szemét van, nyüzsög az élet, a rengeteg ember, ennyi robogót én még életemben nem láttam, mintha a világ összes robogója ott lenne összezsúfolva. Gyakorlatilag a szűk utcákban autóval el sem lehet menni. A kikötő is tele van robogó parkolókkal. Megdöbbentő viszont, hogy mondjuk a kikötőben is vagy ezekben a mellékutcákban mennyire nincs tisztaság, és mi már sötétedés után jóval gyalogoltunk végig Malét, ennek ellenére egyetlen egy patkányt sem láttunk. Az idegenvezetőnk, akit egyébként még Filitheyón tudtunk kérni, hogy szeretnénk magunk mellé, (plusz ára volt ennek)***** egy nagyon kedves emberke volt, aki egyébként 10 évet dolgozott pont Filitheyon. Kérdeztük a közbiztonságról is, azt mondta, hogy minden be van kamerázva, ezért viszonylag kevés a bűncselekmény. Azért a körülményeket látva mi úgy mentünk be a sikátorokba, hogy lehet, hogy fél vesével jövünk ki, de ez a félelmünk minden alapot nélkülözött. Az ott töltött időnknek a nagy részét egyébként az töltötte ki hogy kerestünk egy olyan éttermet ahol valami európai kaját lehetett fogyasztani, mert az ebéd és a vacsora az teljesen kimaradt. Megdöbbentő egyébként, hogy nem csak maldívokkal van tele Malé, hanem mindenféle nációval: bangladesiek, filippínók, különböző vallások, a környékről gyakorlatilag mindenki, aki dolgozni szeretne, az ide a Maldív-szigetekre áramlik.

Szóval a szigeten felkínált programok közül mi a lakott szigetre kiruccanást nem ajánljuk különösebben. Amit szerettem volna, de lemaradtunk róla, mert pont azon az 1. napon volt, amikor mi megérkeztünk a szigetre, és az ott tartózkodásunk alatt már még egyszer nem volt, ez a delfinleső hajókázás. Ezért még egyszer vissza kell menni, hogy ezt bepótoljuk! Bár először kicsit be voltam sértődve, hogy nem a víz fölötti bungira fizettünk be, utólag azt mondom, hogy a parti házak nekem sokkal jobban tetszettek. Ezzel a félig nyitott fürdőszoba megoldással, hogy az ember a szabad ég alatt zuhanyozik, közben nézi a pálmákat, a virágokat, süti a nap, áztatja a víz… Külön élmény ez is!

Én azt gondolom, hogyha létezik földi paradicsom, az valahogyan így néz ki. Órák hosszat tudtam nézni a víz különböző színeit, egészen más a víz és az ég a különböző napszakokban, vagy a különböző időjárás idején. A reef pedig fantasztikus… Rengeteg fényképet készítettem, egyszerűen nem lehet betelni azokkal a színekkel, amiket ott a természet produkál. Ha valaki ezt lefestené, kifejezetten ultra giccses hatása lenne. Nagyon jó elfoglaltság egyébként, főleg hölgyeknek: csodálatosan szép kagyló és korall darabokat, csigákat lehet a parton gyűjteni, ezeket ugye nem lehet hazahozni, de mi egész kiállítást csináltunk belőlük a teraszon lévő asztalra, és nagyon jó fotókat készítettünk róluk. Ami különös élmény volt, hogy egyik reggel a kikötőben lófráltam a fiammal, kerestük egy kis műanyag figuráját, ami előző este a horgászat után beleesett a vízbe (az nem is lett meg). Viszont a halászok azt gondolták, hogy valami kagylót, csigát keresünk, és hoztak a hajóról 3 vagy 4 gyönyörű csigaházat, amit a kezünkbe nyomtak. Én mondtam, hogy lefényképezzük és utána természetesen itt hagyjuk, mert tudom, hogy nem szabad elvinni, erre mutatták nekünk, hogy csak menjünk vele szépen el. A recepción is megkérdeztük, hogy ugye mi úgy tudjuk, hogy nem szabad semmit hazavinni, most akkor ezeket hova tegyük, ott azt mondták nekünk, hogy valóban, de egyet-egyet nem tilos hazavinni. Úgyhogy fejenként 1-1 darabot elhoztunk belőlük.

A férjemmel arra a megállapításra jutottunk, egy 10 és egy 16 éves gyerekkel, hogy mi sokkal jobban élveztük a környezetet, a természet szépségét, azt, hogy végre semmit sem kell csinálni, hanem az ember csak naphosszat csodálkozhat, mint a gyerekek. Jé, apály! Jé, telihold! Jé, milyen jó kis nyoma van minden egyes ráknak a homokban! Meg kell érni erre, hogy az ember ezt a rengeteg szépséget be tudja fogadni, és ne valamilyen más élményre vágyjon. Volt, aki írta itt korábban, hogy a Maldív van, akinek csalódás. Valószínűleg annak igen, aki aktív pihenésre vágyik, itt lazulni lehet. Tulajdonképpen Filitheyo azoknak való, akik tényleg lazítani, kikapcsolódni, a sznori után a parton a türkizkék vízben dagonyázni, sznorkelezni, sunset bárban koktélozni szeretnének, aki élvezi, hogy este csak üldögél a bárban a parton, kajakómában, beszélget, iszogat, szemlélődik…

* Több beszámoló is említette, hogy Filitheyon a wifi nem ingyenes, sőt, extrém drága. Ehhez képest mi simán kaptunk két felhasználónevet és jelszót érkezéskor, amivel ingyen lehetett használni. Hogy ez a legutóbbi beszámoló óta változott vagy az All Inclusive csomag része egyébként is, azt nem tudom. Pozitívum, hogy Maléban, ahol vettem a fizikai SIM kártyákat (kettőt), az egyiket, amihez hozzá sem nyúltunk, simán visszavásárolták.

** Azaz nincs felkavarva, nem opálos.

*** Lehet, hogy csak szerencsénk volt, de a 8 nap alatt egyszer sem tapasztaltunk olyan erős áramlatot, ami indokolta volna a békalábat. Rajtam azért mindig volt, biztonsági okokból, hogy ha esetleg valakinek (főleg a fiamnak, aki csak 10 éves) mégis meggyűlne a baja a sodrással. De nem volt rá szükség.

**** Szerintem rosszabbul.

***** 30 dollár + a reptéren a csomagmegőrző, ami csomagonként 7 dollár volt.

Plusz még annyit fűznék hozzá, hogy jattot minden másnap adtam a pincérnek és a takarítónak (5-5 dollárt). Ja meg alkalomszerűen a bárokban is.

A kérdéseidre válaszolva: mi még simán maradtunk volna, a gyerekek már nem bánták, hogy indulunk. Az asszonnyal minimum még egyszer ugyanennyit szerintem gond nélkül kibírtunk volna :-) A többi kérdésedre ott a válasz a beszámolóban :)

Nekem is van egy kérdésem. Nyilván nem véletlenül Bandos a nikked. Mivel nyújt az többet, mint Filitheyo? Köszi, ha kifejted. Már pusztán a legközelebbi úticélunk megtervezését elősegítendő :)

Előzmény: Bandos (38611)
seci Creative Commons License 6 napja 0 0 38612

Koszi, akkor ugy tunik most kicsit tobb "homok" van, mint amikor mi voltunk, de messze nem annyi, mint egy-egy katalogus fenykepen

-seci

Előzmény: Mabi_ (38609)
Bandos Creative Commons License 2026.08.01 -1 0 38611

Szia Mabi,

Az szuper, hogy július végén ilyen jó időtök volt, de ennek így is kellett lennie!

Természetesen várjuk majd a hazaérkezés utánra igért hosszabb élménybeszámolót is!

Ehhez néhány kérdés, ami személy szerint engem érdekelne.

Korábban tartottál tőle, hogy nem lesz-e túl sok a 7 nap, és mit fogtok ott csinálni, és a gyerekeitek nem fognak-e unatkozni.

Utólag hogy gondolod, túl sok volt az 1 hét, éppen elég, vagy még szívesen maradtatok volna pár napig?

Elég volt az 1 hét a "maldív "feeling" átélésére, megérzésére?

Sznorizáshoz használtatok végül uszonyt? Nem volt túl erős az áramlás a reef letörésénél?

Cápával, rájával, teknőssel találkoztatok sznori közben, delfineket láttatok?

A villa, és a nyitott fürdőszoba hogy tetszett? Az éttermi ellátással elégedettek voltatok?

Egyszeri alkalomnak gondoljátok ezt a maldív utat, vagy tervezitek, hogy majd egyszer még visszatértek?

Bandos

Előzmény: Mabi_ (38610)
Mabi_ Creative Commons License 2026.07.31 0 0 38610

Az idővel nagy szerencsénk volt. Összesen két délután volt kicsit borúsabb; az első ilyen délutánon volt egy fél órás eső is, de aznap volt a night fishing 17:30-tól, így arra a délutánra pancsolást egyébként sem terveztünk, a horgászáshoz meg pont jó volt a hűvösebb idő (négyen összesen egy halat fogtunk egyébként, szóval sikeresnek nem mondanám, de élménynek jó volt).

A másik ilyen délután eső nem volt, akkor meg homokvárat építettünk a fiammal, szóval teljesen hibátlan volt az is. A többi napon meg verőfényes napsütés reggeltől estig. Kivéve a legutolsó napot, amikor - már az induláshoz összekészülve a recepción - tényleg rendesebb, hosszan tartó esőt kaptunk. De az már irreleváns volt. (Érdekes, hogy valaki írta korábban, hogy szintén induláskor eredt el az eső; lehet, hogy ez sorsszerű :))

Előzmény: Bandos (38600)
Mabi_ Creative Commons License 2026.07.31 0 0 38609

Előzmény: seci (38601)
moonwalkr Creative Commons License 2026.07.27 0 0 38608

Bocs seci, de ez hülyeség.

Akkor hogy lőtték le a Malaysian gépét Ukrajna felett?

De: sajnos a rakéták simán felmennek oda, a rakétákat katonai eszközökre kalibrálták, amik bizony még magasabban járnak, mint az utasszállítók.

Ehelyett az a megoldás, hogy kerülnek a gépek. ÉS ÍGY a rakéták annyira magasra és oldalirányban annyira messzire nem mennek el a hatótávjukon belül.

Előzmény: seci (38606)
moonwalkr Creative Commons License 2026.07.27 0 0 38607

Kinek a pap, kinek a paplan…:)

Na de komolyan.

Mi 2x voltunk. Pénzügyileg biztosan nem éri meg. Na de a feeling. Hogy fürdógatyában, a homokon szilveszterezel, vagy oké estére laza elegánsba öltözöl (egy fehér hosszúnadrág és egy lenge ing pont elég) és mezítláb kimész a homokra az ünnepi vacsorára, annál nincsen csúcsabb feeling. A resortok ilyenkor mindennél jobban kitesznek magukért ünnepi vacsora ügyben. Mondjuk a további kőrîtés nem akkora szám, általában discoba torkollik az este.

De mindennel együtt életem legjobb szilveszteri között van a két maldiv esemény.

Csak az egyébként brutális felárak nem illettek a képbe, de egyiket sem tekintem utólag kidobott pénznek

Előzmény: Saka26 (38602)
seci Creative Commons License 2026.07.27 0 0 38606

"a raketak alatt repul" - nem tudni mar megint rendesen fogalmazni - szoval a raketak nem mennek odaig fel, ahol ezek a gepek repulnek, meg ha eppen az obol felett repulnenek is.

Nezd meg pl itt hogy milyen uton repulnek BA60/BA61 https://www.flightradar24.com/data/flights/ba61#40d95c1a

-seci

Előzmény: seci (38604)
rebecha Creative Commons License 2026.07.27 0 0 38605

Köszönöm 

Előzmény: seci (38604)
seci Creative Commons License 2026.07.27 -1 0 38604

Most - ahogy neztem - minden direkt jarat k... draga lett. BA-t is felirhatod esetleg a listara, 11-12 oras hoppanas es a raketak alatt repul, kicsit nyugatabbra, mint "normalis" korulmenyek kozott.

De olcso jegyre szerintem nem szamitsd amig bolond-Trumpika az elnok.

-seci

Előzmény: rebecha (38603)
rebecha Creative Commons License 2026.07.27 -1 0 38603

Sziasztok! A gyakori utazókat kérdezném.

Jővő márciusban ismét  Maldívra( meedhoo) mennénk hosszabb időre. A repjegyet most érdemes megvenni vagy érdemesebb vàrni. Nagy gondom még az iráni hàború így a közel keleti átszállással nem merek jegyet venni. Ígyszóba jött Indián keresztül, vagy a törökökel vagy az ausztriánnal. Szóval választék van bőven. Úgy látom,hogy anyaralásunk legnagyobb ktg-e a repjegy lesz.. okulva az idei sok átszállásos verziót kihagynànk. Az idei szállást  ahol laktunk a jövő évre is már leleveleztük a tulajjal.baromi kedvező àrat adott, még a Male-Gan járatra is. Màr csak a repjegy hiányzik. Bármilyen javaslatot ötleteket szívesen fogadok.

Üdv: Rebecha

Saka26 Creative Commons License 2026.07.27 0 0 38602

Sziasztok !
Voltatok már új évet ünnepelni a maldívon?
Megérheti a felárat vagy inkább várjunk pár napot és menjünk Január elején?(Tudom kinek mi,hülye kérdés,de kívácsi vagyok,ti mit mondtok )

Illetve,aki volt mostanság a Helengeli szigeten,mi a véleménye róla?
Köszönöm.

seci Creative Commons License 2026.07.27 0 0 38601

Tudsz csinalni egy fotot a vizibungik molojáról, arrol a partszakaszrol, ahol a bár/medence is van?

-seci

Előzmény: Mabi_ (38599)
Bandos Creative Commons License 2026.07.26 -1 0 38600

Szia Mabi,

Valószínűleg inkább a változó tengeri áramlatokra gondolhatott a Dive Centeres fickó, mert az apály-dagály jelenség az sokkal gyakoribb, kb. 6,5-7 óra választja csak el a legalacsonyabb apály szintjét a dagály legmagasabb szintjétől, és ezek a szintek is folyamatosan változnak.

Az utazás előtt nagyon tartottál az időjárástól, és az esős évszaktól. Ott kint mi a tapasztalat, milyen az idő?

Volt már nagyobb eső, vagy trópusi zuhé? Mennyire volt zavaró?

Kirándulások voltatok esetleg?

További jó nyaralást!

Bandos

Előzmény: Mabi_ (38599)
Mabi_ Creative Commons License 2026.07.26 0 0 38599

Széles homoksáv van végig, egészen a Sunset Barig el lehet gyalogolni. Gondolom, a különbségek az apály-dagály jelenségnek tudhatók be. Azt mondta a Dive Centeres fickó, hogy épp apály végén vagyunk. 

Igen, a 7. bejárat, illetve a 7. és a 6. közötti rész a tuti szerintem. Teknőst itt minden nap láttunk, és a 6. bejárat környékén Napóleonhalat is egyszer. 

Előzmény: moonwalkr (38598)
moonwalkr Creative Commons License 2026.07.24 0 0 38598

Filitheyo Te csodás!!!

Majd kacsints oda a szomszédban a 91-esnek (ott voltunk februárban).

A legnagyobb "vita" itt arról alakult ki nemrégiben, hogy ha jól emlékszem nagyjából az 50-es bungi és a medence között milyen a part. Volt, amikor totálisan elmosott volt (a medencének szinte alámosott), máskor meg semmi különös, hanem (majdnem) olyan szép széles fehérhomok mint másutt. Most mi a szitu?

Írod, hogy pont előttetek legszebb a reef. Ha jól emlékszem - és a többiek, elsősorban azok, akik most készülődnek oda - kedvéért ugye ez a 7-es bejárat?

Előzmény: Mabi_ (38597)
Mabi_ Creative Commons License 2026.07.24 0 0 38597

Szia Bandos!

Akkor késésedre röviden így az ebéd utáni csendespihenő alatt.

Természetesen kipróbáltuk a sznorit már az érkezés napján délután és ez, meg úgy általában véve a természeti környezet az, ami a legjobban tetszik. Mondhatnám, hogy azt kaptuk, amiért jöttünk, de ez nem lenne igaz, mert sokkal jobb, mint amit akár csak elképzeltünk 🙂

Marha jó helyen vagyunk (93-94. faház), végigpáztáztuk a szigetnek ezt a részét és egyértelműen itt, pont előttünk a legszebb a reef. Rögtön az első fél órában láttunk teknőst ( szemből jött és közvetlenül alattam úszott el), másnap a délutáni alkalommal pedig még kettőt, valamint Napóleon halat és egy 1,5-2 méteres cápát is. Megunhatatlan ez a víz alatti élővilág! A gyerekek is nagyon élvezik ezt a környezetet, a nagylány (16 éves) nyilván többet van egyedül (leginkább olvas, hímez, edzőteremben van vagy fut). De a 10 éves fiam is feltalálja magát. A Sunset Bar mindenkinek nagyon bejött. 🙂

Előzmény: Bandos (38596)
Bandos Creative Commons License 2026.07.23 -1 0 38596

Szia Mabi,

Várjuk majd a hosszabb élménybeszámolót is a hazaérkezésetek után, de azért reméljük még egyszer-kétszer onnan kintről is jelentkezel néhány friss infóval, és benyomással.

Mi az ami a legjobban tetszik a szigeten? Milyen az idő? A sznorit kipróbáltátok már?

Reméljük a kamasz gyerekeitek sem unatkoznak a szigeten....

További jó nyaralást!

Bandos

Előzmény: Mabi_ (38595)
Mabi_ Creative Commons License 2026.07.23 0 0 38595

Köszi!

Közben már Filitheyon vagyunk és rövidhírként annyit tudok mondani, hogy nem nagyon vannak olyan jelzőim, amik itt a topicban ne számítanának elcsépeltnek 🙂

Írok majd hosszabban az élményekről és tapasztalatokról, ha hazaértúnk.

Előzmény: COOP (38594)
COOP Creative Commons License 2026.07.21 0 1 38594

a hajó a reptérről Maléba 1 USd/fő/út  és csak kp és csak 1 USD. Visszaadni sem tud, felváltani sem. Visszafelé máshonnan indul mint ahol kitesz. Érdemes bemenni sétálni egy nagyot, a  kikötőnél, a piacon is körülnézni.

Előzmény: Mabi_ (38593)
Mabi_ Creative Commons License 2026.07.20 0 0 38593

Szia Bandos! Köszönöm a választ. Igen, alapvetően én is erre jutottam, hogy érdemes bemenni Maléra. A kérdés inkább arra irányult, hogy van-e valakinek valamilyen személyes tapasztalata, javaslata, hogy hol érdemes ezt az időt tölteni. Neten én is találtam dolgokat, de hátha valakinek van olyan saját élménye, amit másak is javasol.

Még egy kérdés: mennyire tudom kint használni a Revolut kártyát? Pl az említette taxit Maléra kártyával is lehet vajon fizetni? Vagy inkább kp-vel kell készülni?

Előzmény: Bandos (38592)
Bandos Creative Commons License 2026.07.19 0 0 38592

Szia Mabi,

Ha a 4-5 óra "nettó" idő lesz visszafelé a reptéren, akkor szerintem érdemes lenne átmennetek a fővárosba, Male-ra egy kicsit körülnézni, sétálgatni, és esetleg egyet kajálni.

A reptértől van dhoni járat is, de közvetlen buszjárat is (a pár éve átadott hídon át), vagy ugyanezen az úton jóval gyorsabbés kényelmesebb taxi is, ami 4 fő esetén már bőven megéri.

A bőröndöket pedig ezalatt beadhatjátok a reptéri csomagmegőrzőbe.

Ez valószínűleg jobb program, mint üldögélni 4-5 órát a reptér külső várójában, becsekkolásra várva.

Bandos

Előzmény: Mabi_ (38590)
Bandos Creative Commons License 2026.07.19 0 1 38591

Szia Peponi,

Köszönjük az Olhuveli-s információkat és képeket!

Sikerült végül megfelelő sznoris helyet találni?

Kiránduláson voltatok valahol?

Bandos

Előzmény: Peponi73 (38589)
Mabi_ Creative Commons License 2026.07.19 0 0 38590

Sziasztok!

Már csak 2 nap... várós :)

Úgy adódott, hogy hazafelé Maléban lesz nettó 4-5 óra üresjárat a hidroplán és a dubaji járat között. Van személyes javaslata valakinek ennek az elütésére?

Peponi73 Creative Commons License 2026.07.14 0 3 38589

Pár kép Olhuveli-ről :)

Peponi73 Creative Commons License 2026.07.14 0 2 38588

Olhuveli 2026.04.23-04.29.

Olhuveli három szigetből áll, amit kis hidak kötnek össze (Main, Dream, Romance). Male reptere 34 km-re van innen, motorcsónakkal kb.50 perc.

Mi a Dream-szigeten voltunk Grand Beach villa medencével típusú szobában, teljes ellátással. A szoba kényelmesen nagy, volt kinti és egy benti zuhany is. A hátsó részen terasz, kanapé és ott volt a kis medence. A konnektor angol típusú volt, de volt USB kimenet is az ágy mellett, telefont így tudtuk tölteni.

Akkor már tartott a háború Iránban, így kevesebb turista volt a szigeten. A reggelit a szigetünkön fogyaszthattuk el, de az ebéd és vacsora a főszigeten volt. Folyamatosan jártak a „kisbuszok”, buggy-k, útközben is megálltak, fel lehetett szállni nem csak a megállókban.

Minden nap 2x volt takarítás, vizet is kaptunk 2-3 palackkal.

Szinte minden nap az ágyunkra készített a szobafiú valami kis apróságot törölközőből vagy virágokból-pálmalevélből. Törölközőket kétnaponta cserélte.

Teljes ellátásban voltunk, az ebédhez és vacsorához fogyasztott üdítőt, alkoholt a szobaszámlára írták. Víz mindig járt ingyen. A bároknál és medencéknél kirakott víz is ingyenesen iható volt.

A wifi jól működött, nem vettünk plusz SIM kártyát.

Mindhárom szigetre bemehettünk, a Romance Island csak felnőttsziget, a bejáratnál őr van, a gyerekeket nem engedik be.

Végig jó időnk volt, csak amikor jöttünk haza, akkor kaptunk egy jó kis trópusi esőt, persze bőrig áztunk.

Nagyon jól éreztük magunkat, szívesen visszamennénk még ide.

Mabi_ Creative Commons License 2026.06.13 0 0 38587

Köszönöm mindenkinek a segítő hozzászólásokat, hasznos tanácsokat! 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!