sziasztok
Nekem van "C" s jogsim. Kinek van IFA-ja?
Egyébként a legjobb megoldás: egy önjáró parkolóautómata kitépő gép lenne, ami rögtön gyufásdoboznyivá préselné a gépet. Amit a "T"
önkormányzat és park társaság elé lehetne ömleszteni.
Ne hagyjuk sülyedni ezt a topicot szomszédok!
nem hagy nyugodni a dolog.
kineztem az ablakon tegnap, es azt vettem eszre,
hogy ahol en parkoltam az egy keresztezodes utan van, es igy az utca tobbi reszen levo KRESZ tabla ervenyet vezsti..vagy nem igy van?
Az előző hozzászólásom első részében az emberek elidegenedésére szerettem volna felhívni a figyelmet, de valahogy elsikkadt a sok duma között.
Ez az elidegenedés az, ami az együttes fellépést is lehetetlenné teszi. Az autósok a társadalomnak talán a leg-magukbafordultabb, leg-elidegenedettebb rétege vagy csoportja vagy mi.
Én se vagyok ott állandó bejelentett lakos. Ezért nem is kaphatnék olyan ingyenes bilétát. Vagyis: a saját lakásomhoz nem használhatom az autómat. Ez egy akkkkkora szarság, hogy nem fér a térképre.
Az ottani lakosok persze megszavazzák majd az ilyen fizetőparkolós polgármestereket, mert nekik mindegy. Az az egy két ember, akihez rokonok és barátok járnak, egyre ritkább. Barátok és rokonok helyett ma már egyre többen inkább kutyát tartanak, azzal kevesebb a gond...
Persze a vízvezeték-, hűtőgép-, stb. szerelő is felszámítja a parkolási díjat, de ezek elég ritkán jönnek, megaztán a számlát nem szokták ennyire részletezni szóval az egyszerű fizetőparkoló-rajongó nem jön rá, hogy bizony ő is fizet. És egyre többet fog fizetni.
A boltos is felszámolja a vásárlónak a növelvő költségeket, amibe bizony beletartozik a parkolási díj is, meg a csökkent forgalma miatti kisebb választék, ami azt is hátrányosabban érinti akinek egyáltalán nincs autója. Szóval ez egy rettentő bonyolult, tovagyűrűző ügy.
Azok meg nagyon kevesen vannak, akik elég előrelátóak, és felfogják, hogy ennek a rohadék rendszernek a terjedésével nemcsak mások nem jöhetnek őhozzájuk, de előbb-utóbb ők is póruljárnak, bárhová is akarnak menni. Előbb-utóbb el lesz lehetetlenítve mindenkinek az autóhasználata, kivéve azokat a befolyásosokatpon mindenhová alkalmas ingyenes parkolójegyet kapnak, meg azokat, akik mellényzsebből röhögve fizetnek ki bármekkora parkolási díjat.
Úgyhogy a választásoktól túl sok eredményt nem lehet várni. Talán egy picit, de azt csak áttételesen, ezért leírom. Én ugyan igyekszem távol tartani magam a pártpolitikától, és amit most írok, azt is így kell érteni. Egyetlen pártot se akarok se támogatni, se lehúzni. De: Ha az egyik párt megnyerte az országos választásokat, akkor az önkormányzatiakat meg a másiknak kellene megnyernie, mert csak így remélhető, hogy országos szinten, törvénnyel szabályozzák a kérdést. Csak így remélhető, hogy országos szintű törvénnyel kötik meg a rablólovagvár-önkormányzatok mohó kezét. De ezt is csak akkor remélhetjük, ha harcolunk érte.
Olyan pártra ne szavazzatok, amelyik az önkormányzatiság erősítéséről papol. Ugyanis pont az ellenkezőjét kellene csinálni. Egy másik topicban "mikuláscsomag a parkolóknak" leírtam, érdemes elolvasni, hogy kb. miféle törvényeket kellene meghozni.
Azok, akik szorgalommal, spórolással eljutottak valamilyen szintre, és van valamilyen autójuk, le fognak süllyedni, persze nemcsak a fizetőparkolás miatt, de ez is egy eszköz az emberek lenyomására. Csak ma még ezt valahogyan kevesen veszik észre. Ez majdnem párfüggetlen, érdemes lenne valahogyan összefognunk nekünk, dolgozó (vagy legalábbis dolgozni akaró) embereknek. És gondolkodni, gondolkodni, gondolkodni!!!
(Ahogyan a nagy lenin is mondta: rogyilszja, rogyilszja, rogyilszja! vagy valami ilyesmit, az életrajzában bennevan:-)))
Sajna, van egy rossz hírem: a topicnyitó által közzétett térkép - amelyért egyébként köszönet! - nem teljes: a tényleges terület nagyobb. Már tavaly novemberben is nagyobb volt, a Skála környéke óriási területen (indokolatlanul nagyon), pl. a szinte néptelen Fadrusz utca környéke is, sőt azon túl valamivel.
Másfelől nem mindenütt van meg a fizetős terület végét jelző tábla, szóval látszik, hogy itt nem a jogszerűség és nem is a népszerűség hajszolása folyik.
Bármilyen akciót szervez az Autóklub, benne vagyok. Sajnos, ma a farkasok társadalmát éljük: csak annak lehet igaza, aki állandóan újra és újra harcol érte. Kár hogy így van, de ez van.
Nekünk, autósoknak valahogyan meg kellene tanulnunk harcolni. Az erőnk megvan!
egyre jobban utálom a fővárost.
vettem egy egészen kicsi autót, hogy hétvégén használjam. és leparkoltam a ház elé. másnap már ott volt a csomag...
én albérletben lakom. a kocsi vidékre lenne bejelentve, mert úgy olcsóbb...tehát fizessek naponta 1080 ftot...vagy vegyek egy lakást azonnal, és akkor más csak pár papír kitöltése és illeték befizetésének kérdése az egész..
ki volt az a barom, aki két társashás közé tett egy parkolóórát? azelőtt is csak az ottlakók parkoltak ott, meg most is.
valószínűleg olcsóbb és gyorsabb lenne lefizetni a p.őrt, vagy hetente egyszer ellopatni a táblát.
A mai Népszabadság Budapest mellékletét ajánlom. Érdekes dolgokat írnak a parkolási rend változtatásának tervezetéről. Például hozzák a hajókikötőket, ahol a maximum parkolási idő nem elég egy sétahajózáshoz. Valamint arról irnak, hogy a budai kis utcákban fizetni kell, miközben tőle 20 méterre a főútvonalon nem kell. Javasolják a heti bérletes cimkét is (amit nagyon tudnék szeretni!). Továbbra sem tudom hogy kívánják megoldani a céges autóval nap mint nap járók ügyét, de örülök, hogy legalább egységes parkolási kártya lesz.
Az egesz temarol az a velemenyem hogy grrrrr. Egy ertelmes otlet (tereljuk el a forgalmat a belvarosbol, moderaljuk az autohasznaltot implicit modszerekkel), es annak a gyakorlati megvalositasa helyett ez a gazoskodas, nyilvanvalo erdektelenseg a lakosokkal szemben (elvileg ugye az ottlakok erdekeben tortenik az egesz, ez a leviccesebb), szoval a totalis erdektelenseg a lakosokkal szemben, leplezetlen penzhajhaszas, jol lathato inkompetencia. Komolyan herotom van tole. En emiatt voltam kenytelen allandora bejelentkezni. Nem hianyzott, hogy papiron is XI keruleti lakos legyek, nagyon nem. Az pedig plane nem hogy a teljes ugyintezes kb. 9 munkaoramat vitte.
Es persze az en erdekem, hogy az utcaban ahol lakom ne legyen akkora forgalom. Aaaah.
Duplán büntetik a parkolási időt túllépőket
2002.01.25. 13:07:31
A főváros több kerületében duplán büntetik a fizetett parkolási idejüket túllépőket. A jól ismert Mikulás-csomag mellett előfordulhat, hogy kerékbilincs is kerül az autókra. A pótdíj így - még ha aznap befizetik is - 15 ezer forint fölé emelkedhet.
Dupla bírságot fizettetnek a VI.,VII., VIII. kerület mellékutcáiban azokkal, akik a kifizetett parkolási időt túllépik. A tavaly óta életben lévő szabályozás alapján az az autós, aki parkolási idejét legalább negyed órával túllépte, a piros Mikulás-csomag mellé kerékbilincset is kaphat, így tehát kétszer kell bírságot fizetnie. Egyszer a területet felügyelő parkolási társaságnak - ha még aznap befizeti, akkor ez övezettől függően általában 1000 forint körüli összeg -, illetve a kerületi közterület-felügyelőknek: minimálisan 15 ezer forintot a kerékbilincs levételéért.
Bár hivatalosan 2001. május óta életben van a szabályozás, az [origo] információi szerint csupán néhány hónapja - a tavalyi év második felétől - működik élesben is. A kerékbilincset - a Mikulás-csomaggal ellentétben - nem rakják fel azonnal a kifizetett idő lejártával, hanem egyórai fizetett parkolás után 15 percet, kétórai után 20 percet (és így tovább) várnak. Ennek lejárta után azonban - akár van az autón Mikulás-csomag, akár nincs - felkerül a kerékbilincs.
Az [origo] információi szerint egy felháborodott autótulajdonos hamarosan az ombudsmanhoz fordul a parkolási bírságok ügyében. Azt kifogásolja, hogy ugyanazért a vétségért kétszer büntették meg. Egy orvosi rendelőben várakozott, ezért túllépte az előre kifizetett parkolási időkeretet. Mire visszaért autójához, már megkapta a Mikulás-csomagot, és a kerékbilincset is felszerelték. Így összesen 16 600 forintjába került az, hogy fél órával tovább parkolt a VI. kerületben, mint amennyi időre a parkolójegyet vette.
"Jelentsék be, hogy május egytol az egész XI. kerület, sot, egész Budapest fizeto. Kész. Ennyi. Nincs vita, körzethatár, itt igen, ott nem, mindenki mindenhol fizet és kész!"
Az abaj ezzel, hogy ez esetben tenyleg semmi mas jelentese nem maradna a parkolasi dijnak, mint egy ujabb autos adoforma. Pedig a lenyeg a forgalomcsillapitasban es terelesben lenne: a belvarosba lehetoleg ne autoval menjel be. Ennek megfeleloen szerintem helyes, ha a kulonbozo forgalmu utcakban kulonbozo merteku parkolodijat fizettetnek.
Egyebkent szerintem is meggondolando, hogy a helyben lako fizessen-e? Szerintem a sajat kornyeken ingyen kellene parkolhasson, de a tobbi helyen fizessen persze ugyanugy.
Alfred, Traubi érdekes amit irtok. Tulajdonképpen tényleg, hogy nézne ki, ha egész Budapesten parkolásért díjat kérnének????
Azt észrevettem, hogy a mi utcánkban most kevesebb az autó, de őszintén, én nem szivesen állnék ki valahová arrébb csak azért...
Persze, mindez mondjuk péntek este, amikor másnap reggel fel kellene kelnem ezért... hát, lehet.
Ráadásul nem csak azok szívnak, akik parkolózónába kerültek, hanem akik annak határán de még kívül vannak. Az autósok egy része ugyanis -érthetően - beviszi a kocsit ezekbe a kis utcákba (kifejezetten lakóövezet), úgyhogy az ott lakóknak nem jut hely saját házuk előtt, másrészt napközben jó kis átmenő forgalom keletkezett! Gratula az illetékes elvtársaknak!
gyümölcsözön:
A napokban néztem a Naphegyen a régi villák előtt a járdán sorakoznak a kék oszlopok, az utcák pedig üresek. 30-as övezet, lakóházak.
Megint kibújik belőlem a kisördög: minek elaprózni, zónázni? Jelentsék be, hogy május egytől az egész XI. kerület, sőt, egész Budapest fizető. Kész. Ennyi. Nincs vita, körzethatár, itt igen, ott nem, mindenki mindenhol fizet és kész!
A gond az, hogy nagyon szemét módon, és láthatóan csak a pénz beszedésére menve csinálják. De mivel egy - bármilyen - szerz?désük van az önkormányzatokkal, ez nem támadható, mert bár szemét, de törvényes megoldás.
Megfogni az eljárások jogszer?ségénél lehet talán. Az egyik a megbízási szerz?dés, cégbejegyzés, ez volt a Grespiknél, a másik meg a büntetés menete, ezt támadja jelenleg az Autóklub. Ott az a fogáspont, hogy rendszám alapján nem kiadhatóak az illet? személyes adatai. Ezt megkerülték úgy, hogy al?bb a rendszámból motor- és alvázszámot szereztek a Belügyt?l, azokkal meg törvényesen ki lehet adni az adatokat. Itt adatvédelmi visszásságok vannak.
Igen, azt hallottam, hogy az Autóklub is gondolkodik az engedetlenségi mozgalmon, ha nem nyernek a peren.
Viszont ez a jogi huzi-vona érinti egyáltalán azokat a kérdéseket, hogy effektiv ott lakók hogy parkoljanak? Én inkább azt látom, arról szól, hogy személyiségi jog, ki-kinek a cége, ki szedhet be dijat meg ilyesmi...
Az autóklub már elindította a próbapert tudtommal. És Grespik is vizsgálódott ezügyben. Szerencsére nem saját ötlett?l vezérelve, hanem mert az ügyészség felkérte rá. Ugyanis a Centrum Kft. megbízása, ahogy evidens módon a m?ködése is törvénytelen. Leginkább egy maffiához hasonlít. Már a politikába tartozhatna az ügy, ugyanis nem nehéz utánanézni, hogy mely kerületekben paktáltak össze ezekkel hogy sarcolhassnak...
Köszi Tomee, csak megerősíted a véleményemet. Lassan ott tartok, hogy az Autóklubbal polgári engedetlenségi mozgalmat kéne indítani a parkolási rend megváltoztatása céljából.
Épp tegnap beszélgettem valakivel, aki azért nem kapott parkolási engedélyt, mert főútvonalra nem adnak ilyet ki.
Az egész nevetséges és felháborító.
Szerintetek lenne esélyünk ha elinditanánk a mozgalmat?
Teljesen igazad van.
Ahol mi lakunk az szintén lakóövezet egy iskolával
'megspékelve'.
A legközelebbi 'bevásárlós' rész elég messze van ahhoz, hogy nálunk parkoljanak le bevásárolni. DE mégis kaptunk szép kék parkolóórákat.
Ez valóban felháborító, de még 'benyelném'. DE a párom céges autóval jár és álatlában a céges autóknál az üzembentartó értelemszerűen aki a költségeket állja, a cég.
VISZONT a XI. kerületben csak annak adják meg a park. engedélyt akinek a forgalmijában a neve szerepel üzemben tartóként. Szóval két lehetőség van vagy elköltözünk vagy a párom felmond?! Azt tanácsolták, hogy a cége vegyen parkolókártyát, de azt is le kell húzni minden nap és szombat reggel nem szívesen kelnénk fel ezért, hogy lefussunk a ház elé érvényes jegyért.
Nagyon szomorúnak tartom, hogy ilyen emberek ülnek az önkormányzatnál akik ezeket a törvényeket hozzák illetve ennyire leszarják az egészet.
Sziasztok. Én a parkolóövezetben lakom, és teljesen fel vagyok háborodva. Szeretném tudni a véleményeteket, mert úgy érzem, ez nem maradhat ennyiben. Egy harmincas táblával jelölt, kimondottan lakóövezetnek nyilvánitott helyen lakom, ennek ellenére fizetnem kell a parkolásért a saját lakásom utcájában, szimplán azért, mert nem vagyok állandóra bejelentve?! Ez felháborító és civilizálatlan a véleményem szerint. Szeretném, ha valami népi megmozdulás alakulna ki az ügyben. Nem ellenzem a parkolás szabályozását általában, főleg nem, az üzelti övezetek környékén, de a 11.kerület lakóövezeteiben abszurdnak tartom.
Itt a térkép, a kékkel körbevett terület lett fizetős. (Külön ablakban nyílik!)
Tisztelt XI. kerületi Gépjármű Tulajdonosok!
Mint az bizonyára Önök előtt is ismert a XI. kerület egy részében bevezetésre került parkolásgazdálkodási rendszer eredményeként a kerületi önkormányzat tulajdonában lévő utakon történő parkolásért az engedéllyel nem rendelkezők – terveink szerint 2001. szeptember 15-től – díjfizetés ellenében várakozhatnak.
Önkormányzatunk a főváros legnagyobb és egyben leghatékonyabban üzemelő parkolási rendszeréhez csatlakozott, melyet a Fővárosi Önkormányzatok Parkolási Társulása működtet. A rendszer bevezetésétől joggal várhatjuk, hogy a zsúfoltság csökkenni fog, és így közterületeink rendezettebbé válnak.
A XI. kerület „fizetős” része az alábbi közterületek által határolt terület, beleértve a határoló utakat, tereket is:
Kelenhegyi út a Kelenhegyi lépcsőig – Ménesi út – Somló út – Balogh Tihamér lejtő – Villányi út – Tas vezér utca – Ulászló utca – Bartók Béla út a vasúti töltésig – Hamzsabégi út – Szerémi sor – Baranyai utca – Budafoki út – Karinthy Frigyes út – Egry József utca – Sztoczek utca – Bertalan Lajos utca – Budafoki út – Szent Gellért tér által közrezárt terület, valamint a Kelenhegyi lépcső és a Somlói lépcső.
A kerületen belül vannak olyan közterületek, amelyek a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában vannak. Ezen közterületekre a rendszer nem terjed ki: Szent Gellért tér, Móricz Zsigmond körtér, Kosztolányi Dezső tér, Villányi út , Fehérvári út , Bocskai út , Október huszonharmadika utca , Bartók Béla út ( Szent Gellért tér - Kosztolányi Dezső tér közötti szakasza), Budafoki út.
Budapest területe a Fővárosi Önkormányzat 38/1993 (XII. 27.) számú rendelete alapján négy díjzónára oszlik (Kiemelt, I., II., III.). A XI. kerület a II. és a III. díjzóna tekintetében érintett. A Budapest főpolgármesterének döntése alapján 2001. június 27-től bevezetett parkolási tarifák alapján a II. díjzónában a parkolás díja 180 Ft óránként, a III. díjzónában 100 Ft óránként. A XI. kerületben működtetendő parkolásgazdálkodási rendszer teljes mértékben a II. díjzóna területére esik, tehát minden XI. kerületi „fizető parkolóhelyen” kedvezményre jogosító engedély hiányában 180 Ft-ot kell fizetni óránként.
A képviselő-testület által elfogadott 16/2001./VII.19./XI.ÖK számú rendelet alapján az alábbi kedvezmények vehetők igénybe:
Ingyenes (lakossági) várakozási engedélyre jogosult az a kerületi lakos, akinek állandó lakóhelye a „fizetős zóna” területén vagy az azt határoló úton van. Ezt az engedélyt az általa megjelölt egy darab tulajdonában álló gépjárműre kaphatja meg abban az esetben, ha a személygépkocsi a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvényben meghatározott adó tekintetében a kerület nyilvántartásában szerepel, s a tulajdonosnak ezen adó tekintetében hátraléka nincs, vagy adómentességet élvez.
Intézményi várakozási engedély adható – mely 50%-os kedvezményre jogosít – a „fizetős területen” székhellyel, telephellyel, fiókteleppel rendelkező jogi személy, tartós gazdálkodási tevékenységet folytató és székhellyel, vagy telephellyel rendelkező magánszemély, vagy jogi személynek nem minősülő társaság és szervezet részére. Szintén ilyen engedély adható a magánszemély üzemben tartásában (pl. lízing) lévő gépjárműre, amennyiben a saját tulajdonában álló járműre a lakossági kedvezményt nem vette igénybe.
Az adható kedvezmények mértékét és körét a Fővárosi Önkormányzat saját rendeletében határozza meg. A kerületi önkormányzatok csak ennek keretében, az általa adott szűk mozgásteret kihasználva adhatnak kedvezményeket. Méltánylandó igény azonban, hogy azok a kerületi állandó lakosok, akiknek nem tulajdonában, hanem üzemben tartásában van az általuk használt gépjármű, erre is megkaphassák az ingyenes parkolási engedélyt. A társulás ennek érdekében felterjesztéssel élt a Fővárosi Közgyűléshez, azonban a főváros eddig nem mutatott hajlandóságot rendeletének módosítására, így ezt a kedvezményt – az erre vonatkozó pozitív fővárosi döntés meghozataláig – a kerületeknek sem áll módjában alkalmazni.
A kérelmeket az ügyfélszolgálati irodán beszerezhető, vagy a www.bp-xi.hu Internet címről letölthető nyomtatványon lehet a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán határidő nélkül, folyamatosan beadni.
Kérdéseivel, problémáival kérjük keresse fel az önkormányzat vagy a Centrum Kft. ügyfélszolgálatait az alábbi címeken:
Önkormányzati ügyfélszolgálat:
1113 Budapest, Bocskai út 39-41.
Telefon: 372-4500
ügyfélfogadás:
hétfőtől – csütörtökig 8 – 18 óra között pénteken 8 – 16 óra között
Centrum Parkoló Rendszer Kft. ügyfélszolgálat
1074 Budapest, Dohány u. 90.