igen, csak türelem kell hozzá..és porhanyós föld az elterülő ágak alatt....az első locsolásokkal csínnyán kell bánni, ne mossa ki az új sarj-gyökereket.
A fekete málna megjelenése a tüskés szederre hasonlít leginkább. Egy tőről évente hozza a hajtásokat, melyek mint a szedernél második évben leteremnek, majd elhalnak. Viszont ezen a növényen nem szeder, hanem málna terem. Ugyanúgy csokrosan mint a szeder. Finom és zamatos. A vessző hegye ahol leér a földre, legyökerezik. Fektetve nem próbáltam.
A josta és a ribizli is legyökerezik. A málna nálunk nem szokott, csak a szeder, az eddig egy-egy ponton gyökeresedett le. A ribizli és a josta sok helyen.
az egészséges szárat lehajtod a földre, egy fél vödörnyi komposztos földet rá(mint írták előttem, a csúcsa szabadon legyen), és várod a tavaszt. Ne locsold, a természet megoldja.
Nálam az egresbokor terjed, szaporodik így, csak az sajátmagát gyökerezteti segítség nélkül.
Nem tudom. Nálam a fekete málna és a tüskétlen szeder véletlenszerűen szaporodott így. Mikor vissza akartam vágni a vesszőket kora tavasszal, úgy kellett feltépni mert a hegyük gyökeres volt. Ha földbe dugod, nem tudom nem-e befullad. Esetleg próbáld úgy, hogy a vessző végét elfekteted a cserép föld tetején, raksz rá vékony földréteget, egy kavicsot rá hogy maradjon úgy, de a hegye ne legyen takarva hogy a kis levélkék lélegezni tudjanak. Csak érjen le. Most időben vagy, ezek nem nyáron gyökereznek, hanem ősszel.
Tehát még szeptemberben is meggyökeresedhet? Arra is gondoltam, hogy esetleg végét beledugom egy földdel teli cserépbe, időnként meglocsolom, úgy könnyebben gyökeresedik. A lila málnát is lehet így szaporítani? Neaggyistan a pirosat, sárgát?
Fekete málnát lehet még szaporítani most bujtással? Vagy kifutottam már az időből? Tudom augusztusban kellett volna... Ha most próbálom, legyökerezik még?
Szia, hamarabb volt fekete málnám, mint lila... Szeretjük, de a lila ÍZRE sokkal jobban bejön nekünk, a fekete mellett az antioxidáns-tartalma szól csak nálunk. (Piros, lila, fekete, sárga, Loganberry/Kaliforniai szedermálna van nálunk, ősszel veszek Tayberry Buckingham-et és Boysenberry-t...)
Szia Attila! Örülök hogy bevált, ízlik. Az enyém viszont tönkrement, nem tudom mi érte. De nem bánkódok már miatta, mert van fekete málnám. Hát ez olyan finom, mindent visz. és ennek a legmagasabb a flavonoid tartalma is. Bár rendkívül szúrós szára, levele, de olyan félreeső helyen tartom, hogy biztonságban vagyok tőle. Kötözni, gallyakat kivágni csak vastag bőrkesztyűben szoktam. Ha módodban áll ilyet is szerezzél be. Tényleg különleges ízletes aromája van.
talán még emlékszel rám, anno Tőled kaptam lila málnát, azóta is él-virul, szaporítjuk, ajándékozzuk, mindenkinek ízlik... ;-) (Pár évig nem voltam, de most visszatértem...)
Ezzel csak az a baj, hogy abból a kis ágyásból az egész termés se lesz sok, és ha azt még felezik...
A fényviszonyoktól is függ persze a helyzet. Ha nem tudnám a kerítésen visszahúzni, az egyik málnásunk termése majdnem mind a szomszédban lenne, mert arról több napot kap, arra dől. A szélirány is számít.
És az a termés se lesz olyan sok abban a magaságyásban, hogy a szomszéd egye le. Nem is egyszerre érik, jó lesz a családnak 1-2 szemet néha lecsípni. Boldogság lesz, mert saját termés.😀
Mégis született egy javaslatom: Karót tegyél a vesszők mellé. Ha közel vannak egymáshoz, 1 karóhoz 2-3 szálat is rögzíthetsz, de csak lazán. A szálak vagy egyenesen felfelé, vagy a te területed felé hajoljanak el kicsit. Ha még nem tudod hogy egyszer vagy kétszer termők, a nyár folyamán kiderül.
Meglehet a málnának igen, a szomszédnak kevésbé. Nem tudni egyszer vagy kétszer termő málnáról van-e szó, így egy fotó alapján nem lehet tanácsot adni a gondozásához. Tényleg látni kell annak aki elmagyarázza mit hogyan és mikor.
ha kétszer termő ami áthajlik és levágod a felső harmadát, azzal eltávolítod az augusztusi termését. ha egyszer termő idei hajtásáét vágod most vissza, tönkreteszed. Elkezd oldalhajtásokat hozni, amire nincs szüksége.
Annyit biztosan tanultál ebből a málnás esetből, hogy szomszédhoz olyan közel semmit nem ültetünk ami áthajlik vagy föld alatt átterjed, mert ez kellemetlenségeket szülhet mindkét oldalon.
Sziasztok, egyáltalán nem értek a málnához, úgyhogy majd ősszel megkérek valakit, nyirbálja meg - addig is ami átlóg a szomszédba, visszavághatom, nem ártok vele?