Keresés

Részletes keresés

Derek Creative Commons License 2001.11.06 0 0 6
Lehet, de tul sokan es tul sok helyen beszeltek mar olyanok az en nevemben akiket en soha semmire nem hatalmaztam fel es eppen ezert kicsit beragok,ha tokismeretlen onjelolt szervezetek, legyen szandekuk akar a legjobb es a legszebb is olyanok neveben akarnak nyilatkozni akik soha semmire nem hatalmaztak fel oket. En pl szimpatizalok az SZDSZ-el , de nagyon merges lennek,ha azt hinnek es ugy nyilatkoznanak ,hogy engem kepviselnek valamiben ,mert nem kepviselnek semmiben sem.Se a tagjuk nem vagyok se nem szavaztamrajuk soha. Na nem azert mintha nem akartam volna, egyszeruen nem volt ra lehetosegem, es en az ilyesmire haklis vagyok.
Előzmény: Uzbencevolt (5)
Uzbencevolt Creative Commons License 2001.11.06 0 0 5
Kedves Derek !

Azt hiszem ez ügyben nem a szervezetet kell vizsgálni , hanem a szándékot.Nagyon örülök mindig, ha valaki politikai fennhangok nélkül a száraz tényekre alapozva emeli fel szavát , a magyarok ottani életét folyamatosan megkeserítő törvénytelenségek , irányult törvénykezés , a bosszantás ellen.
Hidd el az ottani magyarok ,nem jókedvű pogárai Romániának.
Kényszerű rabok , foglyok - saját szülőföldjük foglyai , hol tőlük idegen jog és közgyakorlat uralkodik.
Azt csodálom , hogy így tűrik.

Előzmény: Derek (3)
wizes Creative Commons License 2001.11.06 0 0 4
Kedves Derek!
A becsűseket ne kergesd a becsűlt megé!
Fingjuk nincs!
Kixarták a jólétet, /Bölcsek kövét/
wizes.
Előzmény: Derek (3)
Derek Creative Commons License 2001.11.06 0 0 3
http://www.hhrf.org/
Ahogy beleolvasgattam ebbe a honlapba, van egy olyan sanda gyanum,hogy ez a szep hangzatos nevu szervezet egyike a tobbszaz egyszemelyes vagy par emberre korlatozodo kulfoldo magyar egyesuletnek akiket az egvilagon senki semmire nem valasztott meg es nem is kepviselnek senkit , csak sajat magukat.

" Az 1,6 millió amerikai magyar szándékát megjelenítő HHRF így írásban adta tudtára Romániának mindazt, amit ez erdélyi magyarok legégetőbb gondjaival kapcsolatban szóban akartak elmondtani. "

Na eleve az ilyen mondatok teszik hiteltelenne az ilyen szervezeteket, mert a fene se tudja az 1.6 millio magyar es magyar szarmazasu amerikai szandekat es velemenyet, foleg ha errol az egyesuletrol ezek 99.99 szazaleka megcsak nem is hallott soha, es akkor meg tulbecsultem oket.

Előzmény: Gurg (-)
Uzbencevolt Creative Commons License 2001.11.06 0 0 2
Megjósolom , miután a torkukon akad , visszaköhökig , és a szemünkbe köpik.Ki fogják forgatni a tartalmát , aljas hazugságnak beállítva, s két hektár erő kétezer lesz , egy paplak pedig rendház.
Gurg Creative Commons License 2001.11.06 0 0 1
azért egy 0-t berakhattál volna :)
Előzmény: Törölt nick (0)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.05 0 0 0
... Ceterum censeo Romaninem esse delendam! :)
Előzmény: Gurg (-)
Gurg Creative Commons License 2001.11.05 0 0 topiknyitó
Amerikai magyar feltételek Romániának
2001. november 5. 13:33

Gui Angéla

Adrian Nastase román miniszterelnöknek memorandumot küldött a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogi Alapítvány (HHRF) elnöke Hámos László. Ebben az amerikai magyarság egyértelműen Románia NATO- tagsága ellen foglal állást mindaddig, amíg Bukarest eleget nem tesz a csatlakozással járó követelményeknek.

Nastase múlt heti amerikai útja előtt jelezte, hogy találkozni szeretne az amerikai magyarság képviselőivel is. A román kormányfő szándéka azonban időközben megváltozott, és nem szakított időt az eszmecserére, annak ellenére sem, hogy Hámos László, az alapítvány elnöke megszakította budapesti útját és visszautazott New York-ba. Az 1,6 millió amerikai magyar szándékát megjelenítő HHRF így írásban adta tudtára Romániának mindazt, amit ez erdélyi magyarok legégetőbb gondjaival kapcsolatban szóban akartak elmondtani.

1989 után a HHRF az elsők között volt, aki indítványozta, hogy a NATO-bővítésbe vonják be azokat a kelet- és közép-európai országokat is, amelyeknek sikerült végrehajtaniuk egy intézményesített emberi jogi reformot, beleértve a nemzeti kisebbségek teljes körű védelmét is. „Sajnos azonban tizenkét évvel a kommunizmus bukása után Romániában alig tapasztalható előrelépés ezen a téren. Ennek a gyászos helyzetnek a teljes körű orvoslása nélkül erősen kétséges, hogy az Egyesült Államok Szenátusában létrejön a Románia NATO-tagságának ratifikálásához szükséges kétharmados többség. A Bush-adminisztráció különösen receptívnek mutatkozott abban a kérdésben, hogy a román kormány továbbra is megtagadja a magyar egyházaktól a kommunizmus idején elkobzott 1 593 ingatlannak a visszaszolgáltatását, folyamatosan megsértve ezáltal a vallásszabadság és a magántulajdon szentségének elveit” - olvasható a Memorandumban. A dokumentumban az amerikai magyarság egyértelműen Románia NATO-tagsága ellen foglal állást mindaddig, amíg az ország eleget nem tesz a csatlakozással járó követelményeknek. Ezen az álláspontot az amerikai magyarság abban az esetben hajlandó változtatni, amennyiben a következő kulcskérdésekben érdembeni előrelépés történik:

1. Az elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatása jogos tulajdonosaiknak

A román kormány teremtse meg azokat a régóta esedékes törvényes kereteket, amelyek lehetővé teszik a kisebbségektől a kommunizmus alatt elkobzott egyházi és közösségi ingatlanok visszaszolgáltatását. A 2001. január 17-én elfogadott, az ingatlanok visszaadásáról rendelkező törvény explicit módon kizárta a közösségi és egyházi ingatlanokat a törvény érvényességi köréből azzal az ígérettel, hogy ezek visszaszolgáltatását majd egy külön törvény szabályozza. Míg a környező országokban ez a kérdés régóta megoldott, a Romániában tapasztalható évtizedes halogatás szöges ellentétben áll a vallásszabadság és a civil társadalom elveivel, és folyamatosan akadályozza a magyar kisebbség törekvéseit, hogy közösségi és egyházi életet tartson fent. Ami a szóban forgó 1 593 ingatlant illeti, még abból a maroknyi épületből is, amelyek a visszaszolgáltatását átmeneti kormányrendeletek szabják meg, csupán öt ingatlan valós birtokbavétele valósult meg. Két jelentős ingatlan, amelyekkel kapcsolatban a végeláthatatlan bírósági eljárások miatt nem történt előrelépés, a nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota és a gyulafehérvári Batthyáneum.

A román kormány fogadja el a szükséges szabályozásokat, hogy a elkobzott mezőgazdasági területek és erdők visszaszolgáltatásáról rendelkező törvényt alkalmazni lehessen. Bármilyen nemes célt szolgál is a törvény, kevés haszna van, ha nem a a végrehajtásához szükséges szabályozások. Például Hargita és Kovászna megyékben összesen 220 500 hektárnyi erdő szolgáltatható vissza, ám eddig ennek a területnek csupán töredéke került vissza jogos tulajdonosához

A román kormány halassza el az 1945 és 1989 között elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatásáról rendelkező törvényben kijelölt határidőt. Habár a törvény a külföldön élő, egykori román állampolgárokra is vonatkozik, a román külképviseletek elmulasztották megfelelő információkkal ellátni a visszaigénylésre jogosultakat. A november 14-i határidő jogvesztő jellegű és így hátrányosan megkülönbözteti azokat, akik csupán a lehetőségek ismeretének hiánya miatt nem nyújtották be visszaigénylési kérelmüket.

2. A kétnyelvűség de facto (és nem csak de jure) megvalósítása

A román kormány sürgősen foglalja törvénybe és a gyakorlatban alkalmazza azokat a régóta ígért szabályozásokat, amelyek a legalább 20 százalékban kisebbségek által lakott helységekben való anyanyelvhasználatot lehetővé tevő, 2001. május 23-án elfogadott Közigazgatási Törvény kivitelezéséhez szükségesek.

Bár elfogadásakor széles körben felhívták a figyelmet a törvény felvilágosult voltára, minimális gyakorlati jelentősége van a végrehajtásához szükséges szabályozások nélkül. A Szociáldemokrata Párt legutóbb október 31-ére ígért egy tervezetet ezekről a szabályozásokról. Mikorra várható ezek törvénybe iktatása és alkalmazása?

Fogadja el a szükséges törvényes keretet, amely lehetővé teszi, hogy a bírósági tárgyalások a jelenlévők anyanyelvén folyjanak le.

A szükséges törvényes keret hiánya fölösleges költségekhez és időpazarláshoz vezet azokban az esetekben, amikor a bírók, az ügyvédek, a tanúk és a tárgyalás összes többi résztvevője is beszéli az adott kisebbségi nyelvet, a tárgyalásokat mégis románul, olykor tolmács segítségével kell lebonyolítani.

3. A kolozsvári önálló állami magyar egyetem helyreállítása

A román kormány hozzon létre legalább két magyar nyelven oktató kart a Babes-Bolyai Egyetemen, valamint állítson fel magyar tannyelvű tanszékeket az egyetem más karain belül.

Növelje meg a magyar nyelvű tanszemélyzet döntéshozói jogait a Babes-Bolyai Egyetemen, valamint a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen.

Közvetlenül az 1989-es román forradalom után az akkor hatalmon lévő Nemzeti Megmentési Front egyértelmű ígéretet tett az önálló állami, magyar nyelven oktató Bolyai Egyetem visszaállítására, amit 1959-ben Ceausescu a Babes Egyetemmel való egyesítése révén önkényesen megszüntetett. Az elmúlt évtizedben az egymást követő kormányok egyike sem tartotta magát ehhez az ígérethez, hanem különböző taktikák bevetésével végig akadályozta a magyar egyetem létrehozását: törvényszegő intézkedések (1995-ben egy, félmillió romániai állampolgár által aláírt petíció figyelmen kívül hagyása); diverzió (egy magyar és német tannyelvű egyetem soha komolyan nem gondolt ötletének felvetése); megtévesztés (azt állítva, hogy a csonka intézmény úgynevezett "multikulturális" jellege révén kielégíti a magyar kisebbség igényeit). Ugyanakkor még egy magánegyetem létrehozásának útjába is akadályokat gördítettek, olyan javaslatokat terjesztve elő, amelyek megtagadták volna az akkreditációt akkor, ha az intézmény nem oktat a "megfelelő" mértékben román nyelven is.

Mindezek után alapvető, jóindulatú gesztus lenne, ha legalább magyar tannyelvű karok jöhetnének létre a már létező állami intézményekben, ugyanakkor nagyobb döntéshozói jogokkal ruháznák fel a magyar tanszemélyzetet.

A román kormány tartsa tiszteletben azt a döntést, amely a máramarosszigeti magyar iskolát külön épülethez juttatta. Tartsa tiszteletben azt az 1990-es politikai egyezséget, amely megfelelő számú tantermet biztosított a brassói magyar tannyelvű Áprily Lajos Középiskolának az által, hogy elrendelte a román osztályoknak az Unirea Líceumba való áthelyezését.

4. A hatósági zaklatás és megfélemlítés megszüntetése

Részesítse elnöki kegyelemben azt az öt magyart-Filip-Orbán Daniella Kamillát, Héjja Dezsőt, Konrád Jánost, Paizs Ottót és Reiner Antalt,-akiket az elnyomó hatalom helyi képviselőjének, Aurel Agache rendőr őrnagynak 1989. december 22-én, Kézdivásárhelyen bekövetkezett halála miatt ítéltek el.

A Ceausescu-kormányzattal szembeni ellenállásban 1989 decemberében részt vett magyarok ellen indult szelektív bűnvádi eljárások, majd elítélésük nyilvánvaló bizonyítékai a román igazságszolgáltatásban tapasztalható erős magyarellenes elfogultságnak. Az említett öt kézdivásárhelyi személynek az esetét súlyosbítja Corneliu Vadim Tudor kisebbségellenes hisztériakeltő felszólalása a román parlamentben.

Reiner Antalt és Héjja Dezsőt ez év júliusában, illetve augusztusában Csíkszeredában bebörtönözték. A másik három vádlottat távollétükben ítélték el. Héjja kivételével az alperesek a részrehajló bírósági eljárás miatti félelmükben már korábban elhagyták az országot. Közülük Reiner utólag hazatért. Egy hasonló esetben-amikor négy oroszhegyi és három zetelaki férfit ítéltek el 15-20 évre-Ion Iliescu 1994 márciusában elnöki kegyelmet gyakorolt. Mivel a kézdivásárhelyi elítéltek egyike esetében sem alkalmazták az 1990. január 4-én kibocsátott 3/1990-es törvény első, amnesztiát hirdető szakaszát, elnöki kegyelemben való részesítésük elfogadható orvoslása lenne ennek a mulasztásnak.

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=39536&rvt=45

*****************

na erre mit fognak a románok köhögni???

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!