Keresés

Részletes keresés

malaclopo Creative Commons License 2002.11.04 0 0 24
hát, bizon, fáj ez nagyon a jobb oldalnak; pedig vezéretek már belátta, hogy bizon, baloldali forradalom volt; ha kisajátítani nem tudja, meg is vont minden támogatást az 56-os intézettől; viktornak csak Nagy Imre újratemetésénél volt szüksége Nagy Imre emlékére; igaz, így jobban látszik, honnan hová jutott el; dehogyis érdekelte őt 56, meg Nagy Imre, csak sorozatos köpönyegforgatásait alapozta meg; amíg van 56 tülélő szereplő, tud füttyögtetni temetőben, utána eljön az idő, amikor az emberek kénytelenek lesznek elolvasni, mi is történt 56-ban;sok jobb oldali írástudónak lesz ez csalódás
Előzmény: Kenderes (-)
peacemaker Creative Commons License 2002.11.04 0 0 23
"Igen!A baloldal verte le."
Eddig úgy tudtam, hogy az oroszok.
Előzmény: Fejes Pista (3)
PETUR Creative Commons License 2002.11.03 0 0 22
Nagyjából igazad van, de érdekes módon a forradalom a rövid idő alatt is elég nagy utat járt be.

Lehet, hogy voltak kommunisták, akik a 45-ös koaliciós időket vélték visszajönni, de voltak akik már inkább a megtorlástól rettegtek.

Nem igen lehetett tudni, hogy az általad felsoroltak közül végülis kik kerekednek felül. Erre esélye lehetett Nagy Imre kormányának, a munkástanácsoknak, de akár a szélsőjobboldalnak is. -- Ezért is látszat és hamis kijelentés a nemzet akkori tökéletes egysége, amely -- ha volt is -- nem igen tartott volna tovább néhány hétnél. Mint ahogy nem tartott tovább 89 után sem.

Előzmény: Bimbum (18)
Derek Creative Commons License 2002.11.03 0 0 21
"....A forradalom alatt kinyilatkoztatott politikai kovetelesek kozt benne volt az kikotes, hogy a magyar politikai epulet alapjaul a demokratikus szocializmust ismerik el....." (222. old)
1956

Es az bizony 56-ban meg csak a sved szocialdemokrata berendezkedest sem jelentette,ami azert vegytiszta piacgazdasag volt, hanem bizony munkasonigazgatason alapulo allami ipart es bankrendszert, kb a koalicios idok tobpartrendszerevel,es meg Bad Godesberg elott voltunk amikor ujra lett fogalmazva a demokratikus szocializmus,mint elvi alap.
Akkor meg a nyugati szocdemek is marxista partok voltak kivetel nelkul.

Előzmény: Törölt nick (17)
Szabó G. Zoltán Creative Commons License 2002.11.03 0 0 20
Nem sajnos. Én rádióban hallottam néhányszor, meg egyszer régen, egy folyóiratban olvastam. Dunsztom nincs, hol lehet a neten.
Előzmény: Bariq (19)
Bariq Creative Commons License 2002.11.03 0 0 19
Három napja keresem a neten Mindszenty beszédét, de csak az utólagos dicshimnuszokat találom. Nekem az eredeti kellene. Nem tudnál segíteni?

Kösz.

Előzmény: Szabó G. Zoltán (12)
Bimbum Creative Commons License 2002.11.03 0 0 18
1956-ban olyan rövid ideig tartott a forradalom, hogy mindenféle politikai erő megjelent benne: kommunisták, szociáldemokraták, népiek, polgári demokraták, horthysták, nyilasok, stb.

Az viszont biztos, hogy a tömegek célja az ország függetlenségének helyreállítása volt és nem a kapitalista restauráció. Jól elküldték volna a picsába azt a tőkést, aki beállított volna az 1948-ban államosított gyárába, hogy azt visszavegye. Mindenütt munkástanácsok alakultak, tualjdonképpen a jugoszláv önigazgató szocializmust vették példának. Senki nem akart belépni a NATO-ba, inkább független demokratikus rendszer létrehozása volt a cél. Még a kommunisták is azt hitték, hogy visszajönnek az 1945-ös koalíciós idők.

Törölt nick Creative Commons License 2002.11.03 0 0 17
Na erre varrjatok egy gombot. ;-))

"....A forradalom alatt kinyilatkoztatott politikai kovetelesek kozt benne volt az kikotes, hogy a magyar politikai epulet alapjaul a demokratikus szocializmust ismerik el....." (222. old)
1956
Az ENSZ Külonbizottsag jelentese.
ISBN 963 01 9444 9
Szabó G. Zoltán Creative Commons License 2002.11.03 0 0 16
Nagy szellemek...:-)
Előzmény: Derek (13)
Szabó G. Zoltán Creative Commons License 2002.11.03 0 0 15
:-)
Előzmény: Derek (11)
Szabó G. Zoltán Creative Commons License 2002.11.03 0 0 14
Sancta simplicitas...Ha neked a baloldaliság a Leninhez való érzelmi viszonyt jelenti, akkor maradj meg ebben a boldogító tudatlanságban.
Előzmény: Kenderes (10)
Derek Creative Commons License 2002.11.03 0 0 13
"ne rémülj meg, nem erre izgulok. csak az ott lévő fotók közül a favorít számomra a felkötött Lenin-szobor. amely mutatja, hogy mennyire a baloldali ideológia iránti csodálat vezérelte a magyar népet, hogy a forradalom útjára lépjen"

Nezd egy szocialdemokrata, polgari demokrata szamara a lenini bolsevizmus, se a sztalinizmus sosem jelentett baloldalt,hanem kb ugyanazt ,mint a nacizmus. De meg nagyon sok 19-esnek sem,es meg azok is eltek akkoriban szep szammal.
MO viszont azert a szocialdemokracianak 56-ban elegge beagyazott hagyomanyai voltak 1890 ota sokkal erosebbek,mint a 8 eves sztalinista diktaturanak.Es a partegyesites ota meg csak 8 ev telt el es a regi szocdemek azert ott voltak az uzemekben tobbnyire mindenhol. Meg akkor is ha a part nem tudott ujjaszervezodni ido hianyaban igazan,de a kaderallomany meg letezett es kozuluk rengetegen voltak benn a munkastanacsokban.

Előzmény: Kenderes (10)
Szabó G. Zoltán Creative Commons License 2002.11.03 0 0 12
"Mondjuk ez Mindszenty reszerol taktikai megfontolas volt ... a forradalmi bizottsagok es a munkastanacsok ... igencsak fanyalogva fogadtak Mindszenty megszolalasat"
Épp erről beszélek. Hogy Mindszenty is úgy érezte, csak kis részben jöhet elő a farbával, és hogy a forradalmároknak a kapitalizmus programja még ilyen fölvizezett formában sem igazán tetszett. Vagyis a forradalom fő vonulata igenis baloldali volt, ha a sztálinizmust, az idegen elnyomást, meg az önkényuralmat utálták is. Helyesebben éppen azért(is).
Előzmény: Derek (9)
Derek Creative Commons License 2002.11.03 0 0 11
"Persze. Még az olyan szimbolikus cselekedetek is hozzátartoznak, mint a gyűlölt, de már halott történelmi figurák szobrainak, sőt, ha lehet, holttestének meggyalázása"

Kanizsan 6 eves koromban ott voltam az Ivan szobor ledontesenel a foteren. Nagyapam vitt el ,hogy megnezze hogyan huzzak le egy traktorra kotott drotkotellel a geppisztolyos kokatonat az emlekmu tetejerol. Mondta ha mar o allittatta 45-ben,mint a helyi Nemzeti Bizottsag elnoke az emlekmuvet akkor lassa,hogyan dontik le. Ami a rohely volt hogy Kanizsarol meg 4 ev mulva is olyan kepeslapot arultak amin ez a szobor meg az 56 elotti allapotot mutatta. Bizonyara a feszitett tervgazdalkodas keretein belul legyartottak egy raktarra valot belole es amig a keszlet tart...

Előzmény: Szabó G. Zoltán (8)
Kenderes Creative Commons License 2002.11.03 0 0 10
talán nem ártana gondolataimat egyben értelmezni: "...a Károlyi Palotában megnyílt 56-os fotókiállítást. A kedvenc képem, amikor a kötélen Lenin mellszobrai a nyakuknál vannak felkötve"
ne rémülj meg, nem erre izgulok. csak az ott lévő fotók közül a favorít számomra a felkötött Lenin-szobor. amely mutatja, hogy mennyire a baloldali ideológia iránti csodálat vezérelte a magyar népet, hogy a forradalom útjára lépjen
Előzmény: Szabó G. Zoltán (8)
Derek Creative Commons License 2002.11.03 0 0 9
Mondjuk ez Mindszenty reszerol taktikai megfontolas volt,mert azert MO-on akkoriban a kapitalizmus a Horthy korszakot jelentette es nem a sved szocialdemokrata dominanciaju berendezkesest de meg csak nem is az angol demokraciat.Es az a Horthy rendszert nem volt eppen markanev az orszag tobbsege szamara megha a Rakosi fele rendszert utaltak is ,mint a golodint.
Vagyis MO lakossaganak kapitalizmus emleke nem eppen pozitiv volt meg a hazai sztalinizmus 8 eves regnalasa ellene sem.
Meg aztan Mindszenty gyakorlatilag egy napig sem volt kozszereplo,hogy kesobb milyen befolyasa lett volna azt sosem tudjuk,meg ,mert radiobeszede utan masnap reggel mar az amerikai kovetsegen volt.Mindenesetre a hatalom nem az o kezeben volt hanem a forradalmi bizottsagok es a munkastanacsok kezeben elsosorban orszagosan,akik viszont igencsak fanyalogva fogadtak Mindszenty megszolalasat
Előzmény: Szabó G. Zoltán (7)
Szabó G. Zoltán Creative Commons License 2002.11.03 0 0 8
Persze. Még az olyan szimbolikus cselekedetek is hozzátartoznak, mint a gyűlölt, de már halott történelmi figurák szobrainak, sőt, ha lehet, holttestének meggyalázása. Nem éppen ízléses, de tudomásul kell venni: a népharag, az már csak ilyen.
De hogy valakinek egy erről készült fotó legyen a kedvence, sőt, a forradalom szimbóluma...
Előzmény: Derek (6)
Szabó G. Zoltán Creative Commons License 2002.11.03 0 0 7
Hat... nem is tudom. Mindenesetre Mindszethy hercegprímás, akit a forradalom során megnyilvánult leginkább jobboldali figurának szoktak tekinteni, híres beszédében azt mondta, hogy "a szociális érdekek által helyesen és igazságosan korlátozott magántulajdon" talaján áll.
Ezzel a programmal ma a legszélső baloldali pártba sem férne be. :-)
Előzmény: Kenderes (-)
Derek Creative Commons License 2002.11.03 0 0 6
"Az se egy rossz kép, amikor a feltartott kezű katonák jönnek ki az épületből, és lelövöldözik őket..."

Amiota forradalmak es polgarhaboruk vannak,azokat sosem a genfi konvencio szabalyai szerint vivjak es bizony a hadifoglyokat nem ritkan vagy felakasztjak,vagy egyszeuen lelovik.
Ezt mar idosebb A. Dumas is megirta kb 150 evvel ezelott.Nincs forradalom ami ez alol kivetel.
Ez igy volt meg a legtisztabb forradalomnak tartott amerikai forradalomnal is a fuggetlensegi haboru alatt. A fontos az,hogy a forradalmakat,ha gyoz akkor milyen konszolidacio koveti.Ha meg veszit akkor a vesztesek ugyanugy nem sok kimeletre szamithatnak.

Előzmény: Ormossy (5)
Ormossy Creative Commons License 2002.11.03 0 0 5
Az se egy rossz kép, amikor a feltartott kezű katonák jönnek ki az épületből, és lelövöldözik őket...
Előzmény: Derek (0)
Kenderes Creative Commons License 2002.11.03 0 0 4
na ezzel lehet összevonni a másik baloldali forradalmas topicot
Fejes Pista Creative Commons License 2001.11.01 0 0 3
Igen!A baloldal verte le.
asta Creative Commons License 2001.10.31 0 0 2
Namost ugye, az ugy van, hogy honnan nézzük.
Mert ha balról nézzük ( ha ugyan balnak nevezhető a Rákosi féle diktatura - na lyó legyen bal -szélső bal), akkor Kovácsnak akár igaza is lehet, mert az igazi bal akart volna a szélről kicsit közepebbre huzódni.
Ebből a szempontból akkor szocialistának is nevezhetnénk ( ha a szocialistát itt középbalnak tételezzük)
Viszont, ha jobbról nézzük pl. a magyar nemzeti érdekek oldaláról, akkor leginkább egy kegyetlen szélsőbalos diktatura elleni felkelés volt.Tehát erősen kommunista (bal) ellenes.
Ha pedig hozzávesszük még a szovjet jelenlétet, akkor egy idegen elnyomó hatalom elleni szabadságharc.
Szerintem mind a három áramlat jelen volt.
A végeredményét tekintve pedig mindenképpen vereség. Mindenkinek. Még annak is, aki azt hitte jól járt. Bizony.
Előzmény: Kenderes (-)
tüzes fal Creative Commons License 2001.10.31 0 0 1
Szerintem egyszerűen elegük volt az embereknek a sok hülye kommunistából.
:)
Derek Creative Commons License 2001.10.31 0 0 0
" A kedvenc képem, amikor a kötélen Lenin mellszobrai a nyakuknál vannak felkötve"

Hiaba izlesek. Mert nekem meg az a kedvenc 56-os kepem ami Nagy Imre es Kethly Anna van egyutt lefenykepezve a parlamentben Kossuth festmenye elott.

Előzmény: Kenderes (-)
Kenderes Creative Commons License 2001.10.31 0 0 topiknyitó
Legalábbis Kovács László, a NATO-t levarsóiszerződő pártvezér szerint. Ajánlom minden ilyen gondolatcsökevény tulajdonosának, hogy nézze meg a Károlyi Palotában megnyílt 56-os fotókiállítást. A kedvenc képem, amikor a kötélen Lenin mellszobrai a nyakuknál vannak felkötve. Hát ilyenek voltak akkor a baloldali forradalmak....

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!