Keresés

Részletes keresés

Kristof249 Creative Commons License 2021.09.16 -1 0 74581

Tápkeresés közben találtam rá erre az egész hasznos cikkre, mely a kutyus kiképzéséről, neveléséről szól. Vannak benne termékajánlások is, és elég sok hasznos tipp is. Linkelem, a cikk kutyakiképzésről és nevelésről szól:

 

Kutyakiképzés és nevelés eszközök, felszerelések és tippek

Szajrés Creative Commons License 2020.10.27 0 0 74579

Sziasztok!

Az alábbi ügyben érdekelne a véleményetek:

Van egy 4,5 éves berni pásztor-golden retriewer keverék ivartalanított szuka kutyám, aki eddig békében és barátságban élt egy öreg labrador ivaros kannal. Az öreget sajnos szombaton el kellett altatnunk, így a szuka egyedül maradt. Most szeretnék mellé hozni egy szálkásszőrű tacskó kölyköt. A szukában elég erős vadász ösztön munkál. Macskát, ha előbb veszi észre nálam, és az nem keres menedéket valami fán, akkor megöli, Nyulat, ha esetleg valami véletlen folytán utoléri megöli. Az elmúlt fél évben már leginkább csak a szukát hordtam magammal futni, sétálni, mert az öreg már nem látott, nem hallott. Idegen kutyákkal elvétve találkoztunk. Futás közben, ha egy collieval vagy egy öreg vizslával találkoztunk, a kutyát "szóval tartva" nem ment oda hozzájuk, legfeljebb halk nyüszítést hallatott. Kétszer azonban előfordult, hogy bár beszéltem a kutyához, amikor 6-10 méteres közelébe értünk idegen kutyának, akkor elstartolt mellőlem és nekiment a másiknak. Szerencsére sérülést egyszer sem okozott a másik kutyának, sikerült szétválasztani őket. Egyszer egy puli, egyszer pedig egy fiatal komondor volt a kiszemelt. Ezek az esetek bizalmatlanná tettek a kutyával szemben. korábban, ha a szomszéd kutyákkal találkoztunk az erdőszélen, sosem volt támadó. Nem tudom, hogy a kutya változott-e meg, vagy valamiért a raszta fazon unszimpatikus számára. 

Aggódom, hogy ha elhozzuk a kölyköt (9 hetes), ő biztonságban lesz-e mellette. Az tragédia lenne, ha bántaná, esetleg megölné. Valószínűleg akkor mindketten mehetnénk a háztól.

Van-e esetleg valami protokolja az ilyen új kölyöknek való bemutatásnak, összeszoktatásnak.

nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2020.09.24 0 0 74577

Helló!

 

Lépj be a német juhász kedvelők csoportjába.

Ott talán tudnak segíteni.

Előzmény: ati881 (74575)
rauchkrake Creative Commons License 2020.09.21 0 0 74576

Nem tudom, aktuális-e még. A kutyáknál kissé más egy elülső keresztszalag-szakadás, mint az embereknél, már csak az anatómiai különbségek miatt is. Ha kutyánál nem műtik, gyakorlatilag minden lépésnél "darálja" a térdporcot a combcsont, sípcsont. Többféle műtéti eljárás van, általában a kutya mérete a mérvadó (kisebb kutyáknál tényleg van szaagpótlás is, de nagytestűnél nem alkalmazzák). Ilyen méreű kutyáknél, mint a tied, általában ún. TPLO technikával dolgoznak, ez azt jelenti, hogy körívesen levágják a sípcsont fejét, amit aztán kicsit elcsúsztatva egy fém implantátum segítségével rögzítenek vissza, így a maga a sípcsont fej akadályozza meg a combcsontot a "túlcsúszásban", amit amúgy a szalag kellene tegyen.


Szóval tényleg csontműtét, nem is túl kicsi. És tény és való nem is túl olcsó. Plusz a műtét utáni időszakos mozgáskorlátozás és rehab is nagyon fontos. Viszont igazán kifizetődő a macera, nekem a közel ötvenkilós kutyának két éves kora körül voltak a műtétek (mind a két térde, plusz gyógyulás után az implantokat is kiveszik) és 11 éves koráig élt panaszmentes teljes életet. Pedig neki a térdporcait is el kellett távolítani, mert mire eljutottunk a műtétig, addigra sajnos "ledarálta". 
Remélem, nektek is meg lesz a jó megoldás, jobbulást!

Előzmény: Gasparius (74571)
ati881 Creative Commons License 2020.09.19 0 0 74575

Sziasztok! Nem pontosan idevaló tèma de nem tudna valaki fekete nèmetjuhàsz kan kiskutyàt? Nagyon szèpen köszönöm a vàlaszokat..

eranikó Creative Commons License 2020.09.12 0 0 74574

Bocsánat,hogy bele vauvau,de a mi beagle kutyánknak 3 éve mindkét hátsó lábát -egyiket teljes,másikat részleges -szalagszakadással műtötték és az ortopéd doki tapintással állapitotta meg mindkét esetben.

Szerintem csontkivágás nem történik ott,csupán az elszakadt szalagot pótolják.(Embernél is igy működik,fiam is szalagmútéten esett át,ott se vágtak le a csontból semmit :-))

Nekünk a két mútét egymáshoz nagyon közel esett,éppen hogy letelt a fél év,mire teljesen rendbejött az első műtét után, elszakadt részlegesen a másik lábán. Viszont rendkivűl jól sikerült,szépen tudta mindkettő használni,sajnos a tavasszal azonban egyéb problémák miatt el kellett engednünk az égi mezőkre futkosni :-( 

Előzmény: Gasparius (74571)
Gasparius Creative Commons License 2020.09.11 0 0 74573

Lehet akkor, hogy nem jól fogalmaztam, de valamilyen műszeres vizsgálat kell előtte, a röntgen lehet, hogy a csontok vizsgálata miatt kell

Előzmény: vau1111 (74572)
vau1111 Creative Commons License 2020.09.11 0 0 74572

nem kutya, de (kereszt)szalagszakadás tapasztalatok:

 

- a szalagszakadás röntgenen nem látszik egyáltalán, a röntgen a csontot mutatja, szalagot nem. Speciális manuális vizsgálat elég a biztos diagnózishoz

- embernél sem egyértelműek a tünetek, az öcsém évekig futott szakadt keresztszalaggal. Kb. pár havonta bicsaklott egyet, utána fájlalta, majd hosszabb pihentetés után lett tünetmentes. Neki műtét lett a vége

 

 

Előzmény: Gasparius (74571)
Gasparius Creative Commons License 2020.09.11 0 0 74571

Sziasztok!
 
Kutyával kapcsolatos egészségügyi problémával kapcsolatban kérnék tőletek tanácsot.
Van egy amstaffom, aki a napokban lesz másfél éves.
 
Kb. fél éves korában játék közben történt, hogy dobáltam neki a játékát, ő a rá jellemző lendülettel rohant utána, amikor elérte, esett egy nagyot, majd felült és ott maradt....láttam, hogy valami nincs rendben.
Felkelt, támolygott kicsit, majd elkezdte a jobb hátsó lábát felemelgetni, később nem is állt rá.
 
Másnapra javult a helyzet, harmadnapra el is múlt. Gondoltam oké, ficam vagy ilyesmi.
 
Az azóta eltelt szűk 1 évben 3-4 alkalommal észrevettem, hogy sántikál, volt úgy, hogy reggel, amikor kimentem, háromlábazott, majd pár lépés után lerakta, megint felkapta és ilyenkor megint el kellett telnie 2 napnak, hogy helyrejöjjön.
 
1 éves kora után időnként futtattam és sétálok is vele, soha nem vettem észre problémát.
 
2 napja futott egyet, majd már este észrevettem, hogy megint sántít.  
Ekkor döntöttem úgy, hogy megmutatom állatorvosnak, aki tegnap megvizsgálta, csak kézzel az udvaromon.
 
Mivel sajnos roppant a térde, azt mondta, 90%-ra biztos benne, hogy szalagszakadása van.
 
Ami kétségessé teszi a diagnózist, az az, hogy mindig tünetmentes lesz utána, ezért lehet, hogy csak részleges.
 
De a döntő szót majd az ortopéd vizsgálat, illetve a röntgen mondja ki, ha viszont beigazolódik, meg kell műteni.
 
Most adott gyulladáscsökkentőt, meg még valamit.
 
 A doki szerint komoly műtét, mert a csontból vágnak ki és implantátumot raknak be, viszont végleges és teljes megoldást jelent.
 
Van ismerőse Bp-en, de nagyon el van szállva az árakkal, azért kér egy árajánlatot.
Egyébként Nyíregyházát és Debrecent ajánlotta.
 
Nektek mi a véleményetek, volt-e már valaki ilyen helyzetben a kutyájával, esett-e már át ilyen műtéten?
 
(Egyébként az ilyen tipegős időszakában is, ha másik kutya a vendég, vagy sétáról van szó, semmit se lehet észrevenni rajta.....aztán lefekszik, majd kis pihenés után felkel és újra lógatja a lábát.....)

Rapid-V8 Creative Commons License 2020.08.26 0 0 74570

Ahogy oldaltars mondta, megtanulni kutyaul. 

 Pl. ha mar az uj kolyokkel szot ertesz, a szobatisztasag sem nagy ugy. Oda nem pisil ahol egyutt vagytok, tavolabb megy, egy sarokba, folyosora...., ha resen van a gazda es gyorsan kiviszi akkor nagyot lepett a siker fele. 

Előzmény: Rapid-V8 (74569)
Rapid-V8 Creative Commons License 2020.08.26 0 0 74569

A nyest csak veletlen. No meg nem minden

wc-zés jeloles.  De az 100 biztos, hogy egy resze igen.  Es a kialakult rendszernek oka van, megpedig a lentebb felsoroltak, de arra csak te tudsz rajonni melyek. 

 

Tavolrol semmi okosabbat nem tudok, csak ugy mint az elottem szolo. Meg annyi, hogy a falkaban eloknel is kialakul egy hely ahova jarnak. De az nem az a hely ahol elik ez eletuket, ahol pihennek. Ha a gazda-kutya kapcsolat rendben akkor magatol sem reccsent oda, ami a gszda helye, kornyezete, mert azt a helyet a kutya is magaenak erzi. 

 

Viszont ha nincs rendben a kapcsolat, akkor nem sok esely van ra, hogy barmit is elerjen a gazda a wc-zéssel. Eloszor a viszonyt kell renbe hozni. Szerintem. De ez csak az en meglatasom.

Előzmény: Gyöször (74565)
vau1111 Creative Commons License 2020.08.26 0 0 74568

??

 

Távolról jobb tanácsot nem tudok adni, mint hogy figyeld a kutya reakcióit, és az alapján ítéld meg a saját kommunikációd sikerét a kutyánál. Ha egy módszer nem jön be, sőt az ellenkezőjét látod a viselkedésében, változtass. Ez az, amit az emberek általában nem mernek, nem hisznek el, és úgy gondolják, hogy a kutya majd a 200-adik ismétlésre, vagy ha lassan, esetleg hangosan mondom, akkor megérti. Mint amikor a japánnak mondod lassan, szótagolva magyarul, hogy "nem érted?". 

 

Nincs univerzális módszer, minden kutya, gyerek, ember, madár, stb. más.

 

Én nem neveltem a kutyámat egy helyre sz@rásra. Nekem elég, hogy a kert általánosan használt részét tisztánhagyja, ez kialakult magától (előző kutyánál is). A kutyalét egyik korlátja, hogy nekik a WC nem egy hely mint az embereknek. És a gyerekeknek is hosszan kell tanítani, mire a pelenkáról eljutnak a bili/WC verzióig. Van amelyik szerencsés módon egy helyre végzi a dolgát, de az ritka.

 

 

Előzmény: Gyöször (74567)
Gyöször Creative Commons License 2020.08.26 0 0 74567

Arra már rájöttem, hogy ahogy te engem most neveltel így ember gyereket nem lehet nevelni, mert ha mindig csak azt mondanánk, hogy ezt ne csináld, azt ne csináld, ezt így rosszul csinálod, akkor szegény gyerek csak azt nem fogja tudni, hogy mi az amit csinálhat, illetve, hogy kell jól csinálni valamit.

Kifejezetten azért írtam ide, mert magam is rájöttem 4 kutya után, hogy valamit rosszul csinálok, szeretném megtudni, hogy lehetne ezt ügyesen megtanítani.

Segíts nekem, te hogy tennéd?

Előzmény: vau1111 (74566)
vau1111 Creative Commons License 2020.08.26 0 0 74566

Csak leírom a véleményemet, bár nem fogod elhinni.

Az hogy a gyerekjátékok közé, ill. az ajtóba szart, semmi, de az égvilágon semmi összefüggésben nem volt azzal, hogy épp ideges volt-e rátok vagy sem!

Pofonegyszerű a magyarázat, rágörcsöltél a WC kijelölésére, és rosszul magyaráztad el neki a szabályokat. Azaz elmagyaráztad neki, ha dühös vagy, vagy összevesztek, az ajtó a kötelező WC.

Igen, úgy nézett ki, mintha direkt neked akarna bosszút állni. Mindent meg lehet így magyarázni, de sajnos akkor sem ez a helyzet. Meg kell tanulni kutyául, a kutyát figyelve. Könnyebb lesz az élet, és nincs csakazértis viselkedés.

 

A szomszéd felé meg javítsd meg a kerítést.

Előzmény: Gyöször (74565)
Gyöször Creative Commons License 2020.08.25 0 0 74565

Rottyantott ő a nyestnek is. Megvan a biztonsági kamerán, ahogy jön az a nyest amit már számtalanszor próbáltunk elűzni, megfogni, akármi de nem sikerült. Nyest elüget a kutyakakiig megszagolja körbenéz majd elhúzza a csíkot.

 

A kertszomszéd kutyája olyan ügyes. Mindig egy kb 2 négyzetméteres területre piszkít, ami annyira körülhatárolható és négyzetes mintha ki lenne szalagozva. Vastagon terítve. A dologban annyi szépséghiba van, hogy ez a terület az én kertemben van ;-))))))) átbújik a mocsadék és nálam végzi a dolgát :-DDDD

Ha megzavarom, hogy otthon tessék kakilni nekemfordul, azt hiszi az övé a placc, otthon náluk meg puszipajtások vagyunk :-)))

Előzmény: Rapid-V8 (74564)
Rapid-V8 Creative Commons License 2020.08.25 0 0 74564

Intelligens kutya, bizonyára kifigyelte mivel tesz borsot az orrod alá. :DD

 

Vicc nélkül. A magyarázata kb. az lehet, hogy valamiért labilis volt a kutya fejében a csapathoz tartozás.  Ugyanis ha stabilan beletartozónak érzi magát, akkor oda nem "piszkít" ahol a csapat tanyázik.  Ha nem, akkor jelöl, vizelettel, ürülékkel. Jellemzően oda ahol a gazda jár, vagy tartózkodni szokott.  Könnyen lehet tesztelni,  ha a gazda elsétál a terület határára, Pl. a kerítéshez, és odapisil, akkor a kutya-kutyák megismétli.  Ha soha nem teszi, akkor valami nincs rendben a

kutya-gazda  kapcsolatban.  Az nem számít, hogy az eb fiú, vagy lány.

Előzmény: Gyöször (74563)
Gyöször Creative Commons License 2020.08.25 0 0 74563

Üdv!

Valószínűleg a napokban új kiskutya jön a házhoz, ha minden jól megy és megtetszik akkor 10 hetes foxi kislány személyében.

Az előzőnek (szintén fox terrier) mindent meg sikerült tanítani, csak a kutyakaki nagyjából egy körülhatárolható helyre történő ürítését nem. Hogy ne a gyerek játékai közé púpoljon.

Volt benne kommunikáció is, mert ha valamit nem engedtem neki, és baja volt velem akkor odapúpolt a garázsajtóm elé :)

Ha mindenkivel baja volt, akkor a kapuba, hogy biztos belelépjünk ha hazaérünk.

 

vau1111 Creative Commons License 2020.08.09 0 0 74562

Utólag belegondolva volt a könyvnek egy kutyatörténeti része, ami tényleg arról szólt, ami a cím. Mikor, hogyan használták a kutyákat háborúkban, stb. És volt egy általános nevelési része, amit valószínűleg a szerzőpáros jópár másik könyvébe is belerakott.

Előzmény: vau1111 (74561)
vau1111 Creative Commons License 2020.08.09 0 0 74561

Nem titok, de szeretném hangsúlyozni, hogy ez nekem pont akkor jött jól, és pont megfelelő irányba állított, de ezt tette volna bármelyik hasonló könyv is. Visszaemlékezve nem hinném hogy bármennyire is különleges információkat adott, csak helyretette a fejemben, hogy nem csak büntetni lehet, hanem dicsérni, jutalmazni is, sőt, ez a követendő út.

A könyv címe pont nem utal arra, amit leszűrtem belőle.

 

Szinák-Veress: Harci kutyák (őrző-védő ebek)

 

Gyerekkoromban ez a szerzőpáros volt a kor hazai Cesar Millan-ja, kutyás könyv csak tőlük létezett. Azt persze nem tudom megmondani, hogy mennyire volt hasznos az a rengeteg könyv amit írtak, vagy hogy mennyire értettek/értenek valójában a kutyákhoz. 

 

Szóval szerintem ne várj sokat a könyvtől, szerintem az adott infó minden mai kutyanevelésről szóló könyvben benne van.

Előzmény: szotyika77 (74560)
szotyika77 Creative Commons License 2020.08.08 0 0 74560

Szia! Megtudnád mondani nekem, hogy mi volt a kapott könyv címe és szerzője a pozitív megerősítéses nevelésről? Előre is köszönöm! 

Előzmény: vau1111 (74551)
dracoo31 Creative Commons License 2020.08.04 0 0 74559

Megpróbálom a leírtak szerint. Köszönöm a választ!

Előzmény: Rapid-V8 (74558)
Rapid-V8 Creative Commons License 2020.08.02 0 1 74558

Gyakori, hogy a zajra érzékeny kutya valamiért érzékenyebbre vált, Pl.  nagyon megijedt egy közelebbi lövéstől.  A kutya füle sokkal érzékenyebb az embernél, könnyen lehet, hogy Ő már hallotta a lövést Te pedig nem.

 

Meg lehet próbálni, hozzászoktatni a zajhoz. A gazdának teljes közömbösséget kell mutatnia a lövésre, és a kutya félelmére egyaránt. Ha nyugtatni próbálod az olaj a tűzre, és a póráz felcsatolása is az volt. Ugyanis a  felcsatolt pórázt bátorításnak éli meg a kutya. Jelen esetben valószínű ez volt az a pont amikor rájött a kutya itt nagy gáz lehet mert még a gazda is fél(mert bátorít).     

 

Ha van rá  lehetőség, akkor nyugodtan sétálj a megszokott útvonalon és ha a kutya megáll, tégy úgy mintha észre sem vetted volna, sétálj tovább nyugodt tempóban. Hagyd ott.  Persze kérdés mennyire bízik benned, ha eléggé akkor utánad megy,  ha kevésbé akkor esetleg elrohan, jó esetben haza.   Támpont  lehet, ha dörög az ég és van a kutyának választási lehetősége akkor elbújik, vagy nálad keres menedéket?  Ha nálad akkor nem lesz gond, de ha bebújik valahová akkor is ha te ott vagy akkor valószínű nem fog működni a tippem.

 

 

Előzmény: dracoo31 (74557)
dracoo31 Creative Commons License 2020.08.02 0 0 74557

Sziasztok!

 

Az lenne a gondom, hogy a kutyám nem akar tovább sétálni egy bizonyos ponton az eddigi megszokott sétaútvonalon. Az útvonalon van egy lőtér, eddig kb ezerszer sétáltunk arra nem is zavarták a lövések.

 

Az utóbbi időben viszont sok vihar volt, rendszerint eléggé félt és elbújt, de ez eddig is így volt. Pár napja sétáltunk a megszokott útvonalon, még elég messze voltunk a lőtértől és lőttek egyet, a kutyám azonnal visszafordult, megállítottam, rátettem a pórázt de az istennek sem akart továbbjönni. Ma ugyanarra sétáltunk megint, nem volt lövés, de kb azon a ponton mint múltkor a kutya megállt és nem akart továbbjönni. Mit lehet tenni, van esetleg tanácsa valakinek? Elég szívás ez mert kb ez az egyetlen útvonal a közeli folyókhoz, tavakhoz. A kutya 6 éves.

Rapid-V8 Creative Commons License 2020.07.26 0 0 74556

Nézelődtem egy keveset. Töméntelen kutyás oktató videó kering a neten. Nagy átlagban hangsúlyozva a jelbeszéd, testbeszéd fontosságát a kutyánál. Ám leragadnak a fél, örül, agresszív, stb..... állapotok jelentésnél, arra pedig egyáltalán nem találtam eddig példát, hogy valaki bemutatná lefordítaná emberi nyelvre a kutya nyelvét.  Holott elég sok dolgot lehet a kutyával közölni a saját nyelvén, méghozzá arra tanítani sem kell, csak az embernek kell megtanulnia. :DDD

 

Ezért úgy gondoltam, megpróbálom bemutatni, illetve emberi nyelvre lefordítani mit is jelent a kutya jelei, legalábbis a fontosabbakat.  Egy öreg  fekete keverék szuka  lesz ebben a partnerem.  Ő  egy kidobott kutya, valószínű eredeti gazdájánál kötve tartották, legalábbis a nyakán kopott volt a szőr.

Rövid videókban igyekszem összeszedni  bemutatni a kutya által használt értett jeleket. Ha valakit érdekel. Az első rész linkje.

 

https://www.youtube.com/watch?v=6HaP9jEZdWc

Rapid-V8 Creative Commons License 2020.07.08 0 0 74555

Találtam egy elfeledett rövid 2007-es videót ami pont a kezdetet mutatja. Frissen hozzám került kölyök(Kormi) és a behívás tanulása.     A link. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=rIY3vuSHwoQ&t=621s

 

 

Előzmény: Rapid-V8 (74554)
Rapid-V8 Creative Commons License 2020.07.01 0 0 74554

Igazabol nem is fontos  annyira az, hogy volt kenyszer vagy nem a kutya eleteben.  A kutyanak a termeszetes viselkedesebe beletartozik.  Ott valik kette, hogy a kutya minek ertelmezi, szimpla rendreutasitasnak, vagy terrornak.  Az ertelmezes pedig osszetett es kenyes ugy. 

 

Az elobbiben nem hat a lekere, az utobbiban megtorik. Az elobbiben nehany  alkalomrol beszelunk,  az elkiseri a kutyat oreg koraig mert eleve meg akar felelni az emberenek. A terror alol pedig igyekszik kibujni, ezert allandoan fenn kell tartani a terrort , hogy az idomitott kutya engedelmes maradjon.

 

Sajatos jol lathato vonasok, hogy terrorizalt vagy nem. Pl. vadaszat, orzovedo.

 

Molly egy szora visszajon anelkul, hogy a hangulata a legkisebb mertekben valtozna. Tudomasul vette most nem, ha kuldom akkor megy mint golyo. 

 

A terrorizalt nem tudomasul veszi, hanem a felelme okan engedelmeskedik, de pengeelen all. Fajjon es vadaszok, vagy inkabb ne. Ez az engedelmesseg a tavolsag novekedesevel rohamosan csokken. Orzo-vedon tok idegben van a gazdanak allandoan resen kell lenni. 

 

Tobbek kozott ezert utaltak ki IPO-sok, mert tokre latszott a kulonbseg. Nem voltam hajlando, bezarni a tarolo ketrecekbe a kutyam, radasul orzo-vedon nyugodtan aludt a labam mellett mig mig sorra kerultunk. :))) 

 

Előzmény: vau1111 (74553)
vau1111 Creative Commons License 2020.07.01 0 0 74553

Nem tudom így megmondani, mennyire erős a vadászösztöne, de szerintem nagy. Ha valamit kergetni lehet, abban mindig örömmel benne van. Nyúlról, rókáról simán visszahívtam már, nagyobb vadat nem tudom, azok nincsenek nálunk. Számomra az igazán meggyőző, és meglepő viszont egy kutyakergetés volt, egy haverjával indultak rá egy másik kutyára (haver ivaros kan, másik kutya tüzelő szuka, az enyém meg csak a kergetés öröméért ment bandázni), nagy volt köztünk a távolság, és én lepődtem meg a legjobban, amikor a "varázsszó" hatására irányt váltott, és nagy körben visszajött. A másik kutyát fél óra múlva hozták vissza. Persze simán előfordulhat, hogy valóban éles helyzetben megdöbbennék.

Előzmény: Rapid-V8 (74552)
Rapid-V8 Creative Commons License 2020.07.01 0 0 74552

Minden olyan tevékenységhez nekem is elég a "szép szó"  amit ésszel csinál, nem ösztönből.  Egy olyan kutya amelyik fintorog egy egér láttán, mint a vadászhaveromé, ott nincs gond. Annak ellenére, hogy vadászkutya nincs affinitása a vadászathoz.  A lányomé szintén svájci fehér, messze nem Molly, ha együtt vannak megy vele egerészni, na de, na.

 

Persze lehet, hogy hozzám mindig olyan kutya kerül amelyik ilyen, például az otthoni csapatban mindegyik kiharcolta az elsőséget Molly is. Valószínű az én karakterem meghatározza ki kedvel engem, és azt is kit kedvelek én.  Szóval ha utolérem nem  adja meg magát,  ez nem is célom. Azzal csak annyit érnék el, hogy átadja a helyét a kaja mellet.  Ez úgy kezdődik, ha elfut rákiabálok, hallja az biztos de nem reagál.  Annak ellenére, hogy rendszeresen edzek  közel sem tudok olyan gyorsan futni mint a kutya.  Szerencsés  helyzet kell,  magas növényzet, vagy a vad összevissza fut akár visszafelé, vagy félkörben,  levágva a kört beérem. Akkor hallja a mérgelődésem. A többedik eset után ha semmi változás, egyre dühösebb leszek, és ezt meg sem kell játszanom. Akkor jön a megtépés.   Neki tudnia kell,  nem az a bajom, hogy az  elkapott vadból a részemet követelem,  hanem az, hogy nem én döntöttem el mikor és hogyan vadászunk. Ez a kulcsa, annak ha messze van akkor is foglalkozzon vele mit szólok hozzá, hogy ha beindul,  vagy már eleve visszanéz mielőtt valamibe bele kezd. Erre is van példa, felugrik a vad és hátranéz.  Nehéz ilyet lencsevégre kapni, az is véletlen volt, hogy az alábbi videóban  felugrott egy nyúl 9:00 után .

 

https://www.youtube.com/watch?v=DQ_1ga_rwlQ

 

Hogy a tiéd milyen kategória vadászat terén azt élőben mezőn, vagy legelőn birkák mellett tudnám megmondani.  Ha helyzet van akkor egyértelműen látszik van benne vér, vagy nem nagyon izgatja, vagy esetleg a gazda hatása tartja vissza.  :)))

Előzmény: vau1111 (74551)
vau1111 Creative Commons License 2020.06.30 0 0 74551

Én sem vagyok szakember, ugyancsak önképzés, ill. a kutyák megfigyelése. Nekem szerencsém volt, az első kutyám hazahozatala előtt egy héttel kaptam kölcsön egy könyvet a pozitív megerősítéses nevelésről. Előtte azt hittem, csak a büntetés az egyetlen járható út. Most tartok a második kutyámnál... (és segítettem sokmindenkinek, szigorúan hobbistaként).

 

"A lényeg,  én nem találtam más lehetőséget,  csak a határozott letámadását, mégpedig utána futva, tetten érve. "

Ez jó, határozottan nagyon jó. Az első kutyámnál használtam (a rázás szerintem csak az emberi léleknek kell, a kutyának fölösleges - ha utolérted, már meg is adta magát). A mostaninál nem lehet, ő az első ilyen próbámnál kikerült. Igazából nem is tudom hogyan sikerült rávennem arra, hogy minden kritikus helyzetből vissza tudom hívni. Van egy varázsszavam, ami szimplán azt jelenti, hogy ezt most tényleg komolyan gondolom. És akkor ezt elfogadja. Nem tanítottam rá, így alakult.

 

 

Előzmény: Rapid-V8 (74549)
vau1111 Creative Commons License 2020.06.30 0 0 74550

Sokat hozzátenni nem tudok, Rapid jót ír.

 

Esetleg egy kis magyarázat vagy elmélkedés:

El kell fogadni, hogy a kutyának nincs igazán szépérzéke, vagy legalábbis nem úgy mint nekünk. Számára ami nekünk rossz cselekedet - kuka széthordása, bútor széttépése, falrágás, locsolócső kirágása, stb., nem rossz cselekedet, hanem kifejezetten jó és élvezetes! Ha ebből a tényből indulunk ki, könnyebb elfogadni a továbbiakat.

A másik, megintcsak emberi gyarlóság, hogy azt hisszük, a rossz cselekedetet büntetni kell, és a büntetésnek mindenképpen fájdalmasnak kell lennie. Ez megintcsak egy téves irány. Még az emberi bűnözést is nehéz kordában tartani esetleges kellemetlen büntetés kilátásba helyezéssel, a kutya meg ezt az egész jogot nem is érti.

 

A neked nem tetsző cselekedetet nem büntetni, hanem elkrülni kell, azaz meg kell teremteni azt a helyzetet, hogy a kutya ne akarja vagy ne tudja végrehajtani a dolgot.

 

Ha már megvan a baj:

Meglátod, veszel jónéhány mély levegőt, nyugi. Ha nagyon nem bírja az igazságérzeted, nézhetsz csúnyán a kutyára, de ennél többet tilos! És szépen elkezdesz feltakarítani. Ha ott a kutya, nézi, esetleg megpróbál segíteni. Ilyenkor el lehet kapni kis viselkedési részleteket, amit azonnal tudsz tiltani, ez is segít. Ne magyarázz, ne mondd hogy fúj, ne mondd hogy nem szabad, mert nem érti. Nem tudjuk mire, hogy fordul át ilyenkor az emberi beszéd, de az indulatot érzi, és az nem segít. Azt látja, hogy neked mi a jó. És a kutyák szeretik követni a vezető szabályait.

Elég valószínű, hogy ha büntetést kap, kétségbeesetten fog próbálkozni a saját logikája szerint, hogy helyrehozza a dolgot. Sajnos a saját logikája általában szöges ellentétben áll az emberi logikával, és csak azt fogod látni, hogy újra és újra megismétli a "rossz" cselekedetet. Ekkor jönnek a csakazértis csinálja, bosszút áll, és stb. magyarázatok. Pedig csak az ember helytelen korrekciós próbálkozásaira próbál reagálni a kutya, ráadásul a saját logikája szerint jóindulatúan és helyesen!

 

Megelőzés:

Minden, amit a kutya elér, potenciális játék. Épp ezért célzottan kell körülnézni, és úgy szabad otthagyni a kutyát egyedül, hogy ne legyen esélye rombolni. Szemetes, cipők elzárva, kényes bútor ne legyen az általa elérhető szobákban, stb. A kutya rendre nevel. Saját hanyagságodat soha ne a kutyán torold meg.

 

 

Előzmény: szotyika77 (74546)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!