Keresés

Részletes keresés

Woland Creative Commons License 2002.07.30 0 0 18
Idehaza a komcsik, odaát a nácik. Frankó.

Funar visszaállította Antonescu szobrát
[13:40, 30.07.2002]

Annak ellenére, hogy a törvény értelmében minden fasiszta szimbólumot el kell tűntetni a nyilvános helyekről, Gheorghe Funar kolozsvári polgármester visszaállította a városi tanács épóletébe Antonescu marsall szobrát és festményét. Kolozsvár polgármestere ugyanis Antonescut nemzeti mártírként emlegeti, és a második világháború egyik legnagyobb hőseként tiszteli. Vasile Soporan prefektus az ügy kapcsán azt nyilatkozta, hogy törvénysértésnek minősül a polgármesyter tette, éppen ezért a miniszterelnökhöz, valamint a minisztérium ellenőrző testületéhez fordul megoldás végett. (adevarul)

Uzbencevolt Creative Commons License 2001.11.03 0 0 17
Balánbánya dettó.Annyi a különbség , hogy innét még nem mentek haza.
A gond ezzel , hogy Románia mai területén , Erdély kivételével nem volt soha közhizeles ingatlannnyilvántartás.S az ott élők , s az onnét elszármazottak , csak tanúk bemondása alapján kaphatják vissza földjeiket.Ismerve a viszonyokat, tanu sok van , föld ehhez képest kevés.S az ügyesek már elosztották a nagyrészt. Egymás között. Tehát a talajt vesztettek számára , már nem jut.Mehetnek esetleg cselédnek az új bojárokhoz.
Régen ezeknek annyi joguk volt , akár a királynak. Nem volt elképzelhetetlen , ha a bojár lába fázott a téli vadászaton , felhasította a cseléd hasát - lábat melegíteni.Európa.
Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.02 0 0 16
Az eredeti címhez: Funar renegát. Persze nem kizárólag Ő, már a felmenői is azok voltak jórészt. Azt meg bármely psychiáter elmondja, hogy a renegátok a legveszélyesebbek, mert bennük van az örökös bizonyítási-bizonygatási kényszer. Pláne, ha valaki kényszeből, vagy gyávaságból lett renegát. Gondolom, mindenki tud példákat sorolni, ezért nem tenném.
Titkos Tibor Creative Commons License 2001.11.02 0 0 15
Gyerekek!

Ne féljetek! Itt van OVI, majd ő folyamatosan buszjegyekkel meg múzeumbelépőkkel bombázza Funart, előbb utóbb sikerül lesöpörni! OVI nagyon jól látja ám a problémát...kéne még több buszjegy.

Ez a fasza megoldás. Status törvény 2.0

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.02 0 0 14
"magas retorikai képességéről elhíresült"
Már megbocsáss, ez a szókapcsolat nem jó!
Az "elhíresült" az negatív sugallatú, a többi viszont pozitív. Nem kötözködni akarok Veled, hanem így nem tudom hogyan értelmezzem az általad írottat.
Előzmény: Opinio (5)
Oktán Pista Creative Commons License 2001.10.31 0 0 12
Bocs az ismétlésért, nem direkt volt.
Oktán Pista Creative Commons License 2001.10.31 0 0 11
Hali!

Úgy tudom, Petre Roman édesapja, Neuländer Emil, alias Walter Roman, nagyváradi zsidó
származású magyar volt. Ezt elraktam egy fájlba, de hogy hol olvastam, már sajna nem emlékszem
(elfelejtettem a fájlba följegyezni).

Funar szavazóbázisa az a betelepített román tömeg, amellyel teljesen elrománosították Kolozsvárt és amely az őshonos románoktól majdnem annyira elüt, mint a magyaroktól.

Előzmény: Törölt nick (4)
Oktán Pista Creative Commons License 2001.10.31 0 0 10
Hali!

Úgy tudom, Petre Roman édesapja, Neuländer Emil, alias Walter Roman, nagyváradi zsidó
származású magyar volt. Ezt elraktam egy fájlba, de hogy hol olvastam, már sajna nem emlékszem.

Funar szavazóbázisa az a betelepített román tömeg, amellyel teljesen elrománosították Kolozsvárt és amely az őshonos románoktól majdnem annyira elüt, mint a magyaroktól.

Uzbencevolt Creative Commons License 2001.10.31 0 0 9
Az információ pontos.Ott nem diliháznak hanem neurológiának hívják. Szobatársa pontosan egy magyar egyetemi professzor volt.Mindkettőjük örömére.
Funar esetében ez az alkoholizmusára vezethető vissza , ami majd elviszi.
A szavazó bázisa pedig a Kolozsvárra betelepített Moldvai , Regáti románok akik tudják , hogy bizalmuk cska bennük lehet , mert egy Erdélyi származásu normális román polgármester sem tenne elvtelen intézkedéseket a számarány megtartása érdekében. Mi lesz ezekkel az emberekkel ha erdélyt is eléri a privatizáció, és sorra szűnnek meg a veszteséges gyárak , melyek funkciója csak a számarány javítása miatti munkahely teremtés. Mennek vissza Moldvába ?
Előzmény: CivilisPossessor (8)
CivilisPossessor Creative Commons License 2001.10.31 0 0 8
Ezt én nem tudom biztosan, de nemrégiben voltam Kolozsváron, és ott azt beszélik, hogy megjárta a diliházat is. Annak, hogy miért pont őt választják meg, véleményem szerint a fő oka a következő:

Az embereket a közügyekből való általános kiábrándultság jellemzi (ott is), emiatt kevesen szavaznak, és többségében pont hogy azok mennek el szavazni, akik radikálisabb nézeteket vallanak.
Mellesleg a választék már helyből silány, hiszen a politikusok, ha nem tudnak javítani az állapotokon, akkor úgy szereznek népszerűséget, hogy valaki ellen uszítanak. Ehhez a politikához pedig elég sok idiótát lehet találni Romániában, és újabban mifelénk is. (Megjegyzem, hogy a kisemberenek nincs baja a másikkal, még akkor se ha román- a balhét azok a szélsőségesek okozzák, akikkel x.y. politikus el tudja hitetni, hogy az ő nyomorának az oka x.y. kisebbség. Jellemző, hogy azokban a soknemzetiségű országokban (pl. Svájc), ahol az emberek jól élnek, valahogy nincsenek megoldhatatlan nemzetiségi problémák.)

Előzmény: Tzp (6)
Uzbencevolt Creative Commons License 2001.10.31 0 0 7
Kedves Solan !

Azt bizonyítani , hogy Funar magyar anyanyelvű lenne ,nem lehet. Azt viszonz igen hogy magyar származású. Felmenője ott nyugszik a Házsongárdi temetőben a főút mellett Dsida Jenő sírjának közelében. Funar György név alatt.
A családról még tudni lehet , hogy a 30 as évek óta mindig román nőt vettek el a férfi tagjaik. Ez konkrét tény.
Itt viszont érdemes elgondolkodni - Szerb Antal azon véleményén és párhuzamot vonni . mely szerint a nemzet ellenségei , a leguszitóbb soviniszták mindig az idegen fajúak és az azt palástolni szándékozók voltak.Ezek lettek a főfasiszták és irredenták , soviniszták.
Erre lehet példát találni ajelenkori magyar közéletben is. Persze ezt a mocskot nem menti.

Tzp Creative Commons License 2001.10.31 0 0 6
En ugy tudom, hogy Funar felmenoi kozott van magyar.
Opinio Creative Commons License 2001.10.31 0 0 5
Sajnos!

Ugyanis gyalázat, hogy egy demokratikusnak ítélt országgal (Mo) egy másik ország (Ro) ilyen módon packázik, sok ezer lakója kárára.

Nem hiszem, hogy a magas retorikai képességéről elhíresült kormányunk nem képes valami korrekt, hatásos -tehát nem balfék- megmozdulásra.

Tzp Creative Commons License 2001.10.31 0 0 3
"Minden vezetőt a tömeg választ. Tehát a Funár jelenség Kolozsváron és általánosan Romániában tetszetősnek itélhető."
Ez a gond.

"Ezért felmerül bennem a kérdés, hogy itt ma egy globális Román ellenes kampány folyik a magyar kormány részéről, "
Egyertelmuen nem.

Előzmény: Opinio (2)
Opinio Creative Commons License 2001.10.31 0 0 2
Minden vezetőt a tömeg választ. Tehát a Funár jelenség Kolozsváron és általánosan Romániában tetszetősnek itélhető.

Ezért felmerül bennem a kérdés, hogy itt ma egy globális Román ellenes kampány folyik a magyar kormány részéről, vagy, mint oly sokszor már románia közeli múltjában ismét egy diktatórikus vezetőt éltetnek!

Tzp Creative Commons License 2001.10.30 0 0 1
A magyarok helyzeten SZVSZ nem igazan tudunk jelentosen javitani anelkul, hoyg konfrontacioba ne keverednenk Szlovakival es Romainiaval. Szoval nem kell rogotn megijedni. Gheorghe Funar pedig Romania szegyene.
Előzmény: Opinio (-)
Tzp Creative Commons License 2001.10.30 0 0 0
Funar IQ-ja 0 lehet.
Előzmény: Opinio (-)
Opinio Creative Commons License 2001.10.30 0 0 topiknyitó
Én nem örülök a Fidesz romániában végzett, kivülről a diplomácia csődjének tűnő kalandozásainak, de amit Gheorghe Funar véghezvisz az már lassan kezdi ama szimbólikus bicskát kinyitni a zsebemben!A Kolozsváron elő magyar nemzetiségűek román igazolványt fognak kapni, hogy tudják, mi a törvény Romániában - jelentette be Gheorghe Funar, a város polgármestere.

A keddi román lapok jelentős része címoldalán közölte a kolozsvári magyaroknak szánt román igazolvány mintapéldányát, amelyet "merő véletlenségből" a magyar nemzetiségű kolozsvári alpolgármester, Boros János nevére állíttatott ki Funar.

A polgármester, aki egyben a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt főtitkára, elmondta: a román igazolvány azért készül, hogy a kolozsvári magyarokat állandóan figyelmeztesse, ők román állampolgárok és tudniuk kell, mi a törvény Romániában. Erre figyelmezteti őket a román alkotmány 51. cikkelye, amelyet az igazolvány hátoldalára nyomtattak: mindenki köteles elismerni az alkotmányt, annak fensőbbségét, betartani a törvényeket.

Funar közölte, hogy a román igazolványt csak a magyarok kapják, mivel a más nemzetiségűek lojális román állampolgárok. Az igazolványt nem kormány szervek anyagi támogatásával készítik.

A Curentul című román lapnak a román belügyminisztérium egyik, magát megnevezni nem óhajtó illetékese sietett leszögezni, hogy Gheorghe Funar kezdeményezését nem lehet törvénytelennek tekinteni.

A kolozsvári polgármester sorozatban követi el a magyarellenes provokációkat. Az eddigi hivatalos román álláspont szerint ezek nem tekinthetők törvénytelennek.

Semmilyen törvényt nem szegett meg Gheorghe Funar, amikor a kolozsvári magyar főkonzulátus újranyitásakor lelopatta az épületről a magyar állam hivatalos zászlaját. A zászlótolvajt kitüntette és megjutalmazta hazafias cselekedetéért.

Semmilyen törvényt nem szegett meg a kolozsvári polgármester, amikor a jelenlegi magyar főkonzul személye elleni tiltakozásul táblát helyeztetett el a magyar diplomáciai képviselet előtt azzal a felirattal: "itt működik a magyar kémfészek".

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!