Keresés

Részletes keresés

azazell0 Creative Commons License 2002.06.20 0 0 16
felfedezés!!!

szűrőtisztításra a legalkalmasabb a Clin nevű üvegtisztító és puha pamutrongy által alkotott páros. semmi folt, minden csillog-villog, mint a reklámban. :-)

Fido Dido Creative Commons License 2001.12.30 0 0 15
Szia!

Az alkohollal az a probléma, hogy foltosan szárad.

Fido

Előzmény: azazell0 (14)
azazell0 Creative Commons License 2001.12.30 0 0 14
jaj. :) Lehet, hogy nem tudok valamit?

Elolvastam a topikot, és mindenki mindenféle speckó dolgot használ. Én a sima puha pamutszövetet preferálom (régi póló/alsógatya :). 96-os alkohollal, ha szükséges. Ezzel a módszerrel akkor mi is a baj?

Mókusecsetet viszont még szeretnék venni magamnak, és veszek is majd, ha lesz rá időm. Szöszfújásra én is patikai beöntőt/fülbeöntőt használok.

Szarvasbőrrel nekem is rossz tapasztalataim vannak, meg soha sem sikerült vele egy optikat EGYENLETESEN megtisztítani.

azazell0

Fido Dido Creative Commons License 2001.11.02 0 0 13
Nekem nagyon nem vált be a Cokin törlőpapírja, mert veszedelmesen szöszöl. Sokkal jobb a Hama selyempapír-szerü tisztítópapírja.

Fido

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.02 0 0 12
Most vettem egy Japan "rongyot". Photo-Clear.
Nagyon simának hat.
Fido Dido Creative Commons License 2001.10.31 0 0 11
Valahogy biztos össze lehet aplikálni az ecsettel.

Fido

Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.31 0 0 10
Kösz, ezt tényleg meg fogom próbálni. Persze csak a lefújásra lesz jó, mert az ecset interfésze biztos nem jó hozzá, meg a ragadozó szennyeződéssel sem fog tudni elbánni.
Előzmény: Fido Dido (9)
Fido Dido Creative Commons License 2001.10.31 0 0 9
SLR!

Patikában lehet kapni orrtisztító pumpát (vagy hogy a fenében hívják) több méretben, annak a gumirészével pótolhatod a szétesettet. Nagyo jó minőségi gumiból van, erősen fúj.

Fido

Előzmény: Törölt nick (8)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.31 0 0 8
Én smirglit használok, az biztosan hat.

Amikor éppen nem smirglizem a lencséimet, pumpás ecsetet használok. Vagy húsz éve vettem két U.N. gyártmányút, azok jók voltak. Azóta sem láttam hasonlót. Mint a legfinomabb borz-ecset, olyan finom a szőre, minden egyes szál vége frankón elvékonyodik. A pumpája gumis érzést ad, lágyan nyomható, a szelepjei kifogástalanok. Akár ecsettel, akár ecset nélkül csak fújásra is használom.

Azóta több új pumpás porecsetet is vettem már, sprőd vacak mindegyik, drótkefe-szerű szőrzettel. Az ilyen a bevásárlószatyorból mindig rögtön a kukába megy, de mindig abban reménykedek, hogy az éppen megvásárolt hermetikusan lezárt csomagban egy használható porecset van, de nem. A két régi közül az egyiknek épp most hullott szét a pumpája, már előre siratom a másikat.

A lötyiktől én is félek, de használom őket. Biztos vagyok benne, hogy (porecsetelés után) a gyári lötyi + gyári papír kúra frankón árt a lencsének, de már beletörődtem. Kétféle lötyi van, az egyik acetonos szagú agresszívan nedvesítő, a másik inkább olyan bágyadt alkoholféle. Nem tudom, melyik árt jobban, de hogy árt és nyomot hagy, az biztos.

Gyerekkoromban patikában vettem szemészeti vattát (abban garantáltan nincs karcoló anyag, és csak kijelölt patikákban volt kapható), és 10%-os etilalkohol oldatot csináltattam patikai deszt vízből.

Sajnos a lencsék szennyeződését nem tudom meggátolni. Az én témáim nem tűrik az UV szűrőt, ezért a lencse mindig meztelenül van, de ha szélben-koszban kell objektívet cserélni, a hátsó oldal is megkapja a magáét. Külön veszélyforrás, hogy nem vagyok irigy, fűnek-fának odaadom a gépeimet, akik ezt ujjlenyomatokkal honorálják. E tekintetben a favorit a digit kamera. Az ugye olyan, mint a polaroid: mindenki azonnal látni akarja magát, és már nyúl is az objektívbe, kogy maga felé fordítsa a kijelzőt.

Duda Creative Commons License 2001.10.31 0 0 7
A szarvasbor allitolag rossz. Korabban lehellet+ szarvasbo kombinacioval toroltem a lencseket, de mindig ugy ereztem, hogy ezzel csak rontok a dolgon. A szarvasbor eleve koszolodot es egy ido utan mar csak a zsirt maszatoltam vele.
Valahol vasaroltam egy soligor markaju tisztito szettet. Ebben van egy porecset, par fultisztito palcika vattaval a vegen, valami tisztito folyadek es optikai torlokendo (nagyon vekony nem rostos papir). A porecsettel eloszor leszedem a port, aztan a fultisztitora teszek folyadekot (figyelem, nem a lencsere, mert akkor tenyleg belefolyik) ezzel szepen lejon minden ujjlenyomat es utanna a torlokendovel letorlom a folyadekot. Ez egy kicsit furcsa erzes,mert a kendo nagyon vekony, egy az egyben lehet erezni a lencset es nekem folyton az volt az erzesem eleinte, hogy most polirozom at a lencset par porszemmel, de ezek ellenere mukodik. A torlokendonel arra kell vigyazni, hogy lehetoleg csak az egyik oldalat fogdossuk, egyebkent a zsirt toroljuk ujra szet.

Ezzel lathatoan szebb az eredmeny. Engem mar csak az erdekel, hogy az uvegre felvitt spec bevonatokat nem torlom-e le a kosszal egyutt?

attilaa Creative Commons License 2001.10.31 0 0 6
A szarvasbőrt nem forszíroznám. Használtam amíg nem volt más, arra jó, hogy foltokban leszedje a bevonatot. A Hama HTMC tisztítófolyadék bevált nagy lencsefelületnél is tisztítópapírral. A 96%-os gyógyszertári alkohol és tiszta selyempapír is megfelel. Lehet, hogy ez furán hangzik, de a gyakorlat alapján O.K. Én csak ezt használom és minden lencsém kifogástalan, pedig nem használok védőszüröt. A tükröt nem tisztítom, a gépre kívülről jó a szarvasbőr, de én egy Ilford labor törlőkendőt használok. A pumpás ecsetről már megvásárláskor levettem az ecsetet, az csak arra jó, hogy összekenje a lencséket. Ehelyett viszont nagyon megfelel a gyógyszertárban kapható gyermek beöntőpumpa vagy az órások által használt fém pumpa is. A.
Előzmény: MAJTee (3)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.31 0 0 5
2 %-os alkoholtartalommal még egy hörcsögöt sem lehet leitatni. Felőlem mehet :-)
Előzmény: eke (4)
eke Creative Commons License 2001.10.30 0 0 4
Trav
Az amit írsz alapigazság!
Azonban, van olyan eset amikor igenis a teljesen steril felülethez kell a folyadék, a szerelôk beleköpnek a frontlencsébe, és úgy törölnek.
A sajátjukat viszont 2%-os izopropil alkohollal takarítják. Oldószer gyanánt bidesztvizet (kétszer desztillált) használnak. Az MTA Szegedi Biológiai Intézetének mélregdrága Leitz fénymikroszkópjaihoz is ez elôírás, + nekik van egy igen speckó papírtörlôjük is ezekhez a drágakô árú lencsékhez. Bevallom, az összes telémet évek óta ezzel törlöm. Ez hozta le az eddigi legmakacsabb foltot is az 500-as telémrôl amit egy bolti tisztítófolyadék helyezett el rajta! :-)
Eke
egyébként mindneféle törölgetés komoly kockázat!!!!!
Előzmény: Törölt nick (2)
MAJTee Creative Commons License 2001.10.30 0 0 3
A szavasbőr karcol. Én jobb híján jelenleg egy Ray Ban "Micro-Clair" szemüvegtisztító kendőt használok. Optikusok véleménye szerint is ez jobb, mint a szarvasbőr. Egyébként csak az UV szűrőn használom, ami mindig rajta van az objektíven. Ha ez véletlen megsérülne, még mindig olcsóbb a cseréje, mint egy új objektívé...
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.30 0 0 2
Különben is pazarlás az objektívbe önteni az alkoholt.

T*

Előzmény: Törölt nick (1)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.30 0 0 1
Vigyázz!!!
Minden folyékony dolog bemehet az elementek közé. Én is lehelek.
Előzmény: balas (0)
balas Creative Commons License 2001.10.30 0 0 0
0 smirglit. A kilosnal nagyobb darabokat lefejtem vesovel vagy csakannyal, utana pedig jon a porecset. A nagyobb szosziket enyhen fujva, amugy seperve. Csak ezutan merem torolni. Azt hallottam, a szarvasbor az jo az elso torleskor, de gyujti a koszt. Tapasztalatom viszont nincs vele. Inkabb optika-torlo papirt (Olympus, 100 kis hartyavekony lap, eldobhato) hasznalok. Ha para/kis vizcseppek hagytak nyomot, meg is lehelem az optikat.
Ami erdekelne: probaltam optika-tisztito folyadekot, de lehetetlen volt letorolni a nyomat. Ez tenyleg ilyen, direkt valami bevonatot akar kepezni a lencsen?! Azota nem merem hasznalni, a massziv zsiros ujjlenyomatnak (szurore sikerult elhelyezni) inkabb gyugyszertari alkohollal mentem neki. Nem volt vele problemam.
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.30 0 0 topiknyitó
Mivel pocolod az optikákat, tükrát, kazettákat, stb...
Pucolod-e? Mennyi idönként?
Van itt egy csodálatos müszerész. Egy zseni. Olyan fajta, hogy ha hajlandó vagy megvárni a javítást akkor azonnal megcsinálja és alig kér valamit, ha nem vársz akkor évekig is eltart amíg elkészünl. És imád közben beszélgetni. Ö mindíg azt mondja, hogy a süritett levegö rosszabb mint a smirgli, mert az apró részecskék lekarcolják a felületet.
Gondolom mindenkinek hasznos lesz, ha megtudjuk, hogy ki mit használ, mennyi idönkét, hogyan...

Én optikához, tükörhöz szarvasbört és csak akkor ha nagyon kell.
Kazetta, minden töltéskor átmegy egy ionizlt kefén (Kodak) és utánna süritett levegö.
Kamera inzert? Jól belefüjok.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!