Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.10.09 0 0 51
Itt a megoldás :
(A "svájci órák" fórumon is hozzászóló Frimen topictárs által feldörgölt kép alapján.)
pobeda Creative Commons License 2007.04.26 0 0 50
A becsapódás,vagy az ejtőernyővel volt gond.Legutóbb mikor a tv-ben mesélte mondta hogy nagyobb baj lehetett volna.
Előzmény: eMM (49)
eMM Creative Commons License 2007.01.02 0 0 49
Mér mi volt?
Előzmény: pobeda (48)
pobeda Creative Commons License 2007.01.02 0 0 48
Zűr az visszaérkezéskor volt.
Előzmény: eMM (47)
eMM Creative Commons License 2007.01.02 0 0 47
Milyen farkasbercit viselt az óra a zűrben?:)
pobeda Creative Commons License 2007.01.02 0 0 46
Kérdezzük meg Farkas Bertalant! :) Esetleg a fő órás topicban. :)
Előzmény: Törölt nick (44)
a_x Creative Commons License 2006.08.06 0 0 45
Milyen számítástechnika? Hát olyan amilyen volt akkoriban. Nagyrészt TTL elektronikával, és inkább folyamatszabályzó, mint fedélzeti computer feladatkörrel.
Mégis milyen elektronika működött az első repülőgépekben?
Hát semmilyen. Volt iránytű, meg jó esetben magasságmérő. Meg a pilóta szeme.
Előzmény: Vad Mihály (38)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.21 0 0 44
Na, de :

Milyen órát viselt Farkas Bertalan az űrben ?
Vad Mihály Creative Commons License 2005.07.27 0 0 43

Kérlek ne sértődj meg...hisz te kérdezted. Ime a válasz:

Közel egymilliárd amerikai dollárért rettenetesen erölködnék valami nagyon értékeset szarni.

Persze, az is információ, hogy ugyanolyan szervetlenekből áll össze a Hold-humusz mint Arizónában...persze ez csak azoknak fontos információ, akik már pénzért is vásároltak parcellát a "hűséges utitárson".

Javasolok egy majdani topic-címet: milyen (......) - ide bármit be lehet írni - viselt Weisz Anettka, ha egyszer majd mégis kilövik ?  

Előzmény: eMM (42)
eMM Creative Commons License 2005.07.26 0 0 42
Hát a nagy kérdést hogy miért 42 a válasz,nem sikerült kideríteni,de azért hogy szart sem értek erős túlzás.Tőbbet vártak tőlük valóban mint amennyit értek,de hogy szart se értek hááát.....
Te értékesebbet szarsz? :)
Előzmény: Vad Mihály (41)
Vad Mihály Creative Commons License 2005.07.25 0 0 41

Jaa...a kőzetek.

Szart sem értek - ez viszont publikus.

Előzmény: eMM (39)
Vad Mihály Creative Commons License 2005.07.25 0 0 40

Túúúdom, olvastam..de minnél többet olvasok erről...annál jobban csóválja a farkam a fejét (képletesen, persze).

Ismétlem: akkor vámmentesen benyaltam a sztorit...most már "belenéznék a poggyászba" ám.

Előzmény: eMM (39)
eMM Creative Commons License 2005.07.25 0 0 39
A "konkurrens istálló" is leszállt ott, meg vissza is jött.(bizonyíték erre a holdkőzet még mi is kaptunk 1 morzsányit).Teljesen automatikusan ember nélkül.Pedig nekik azért nem volt olyan jó elektronikájuk mint az amiknak,és mégis.
Itt a problema inkább azon volt hogy az automatikának még embert is kellett vinnie a létfentartó rendszerekkel együtt.
Anélkül minden sokkal 1Xrübb volt.
Ajánlom megtekintésre az Apollo-13 c. könyvet/filmet.

Előzmény: Vad Mihály (38)
Vad Mihály Creative Commons License 2005.07.23 0 0 38

Érdekes a topic. 

Remélem nem flood, de ennek a topicnak az ötletéből írtam valamit máshová. Becopyzom, jó?

Szóval, eme topic kapcsán az lett volna a hümmögésem tárgya, hogy ismét belém hasított az ősrégi kétely, vagyis hogy

Annak idején, azok valóban leszálltak volna a Hódra ?

Ha arra gondolok, hogy egy mai polgári repcsi még a kerekeit sem tudja kiereszteni, ha legalább három computer nem ellenőrzi, vezérli, engedélyezi...akkor azokon az „égi-talyigákon” vajon milyen számítástechnika működhetett ???

Csöves, tranzisztoros ??? Na neeeee !!!!!

Egy „gyalog” MIG-en 5 darab és kb. 486-os erejű számítógép osztja az észt – úgy, hogy közben a „sofőr” mindent kézzel-lábbal kell csináljon. Csodálkoznak is a finnyás F pilóták hogy, hogy a francba tud mégis olyan jól repülni ?

Erre fel, ezek 69 –ben (!!!) meg a Holdra szállnak nekem...sőt, még karcmentesen vissza is jönnek.

Csak a fiatalabbak kedvéért: akkor egy 20 megás lemezegység akkora volt, mint egy 140 literes Lehel hűtőszekrény – és egy Hajdú mosógép-motor hajtotta - de nem az Energomat fajta.

Mai ésszel én komolyan nem tudok gombot varrni erre a Hódraszállásra – holott akkor csont nélkül elhittem a sztorit – igaz, nem is volt Lehel hűtőszekrényünk abban az időben.

Az is érdekes, hogy mekkora kuss lett aztán az egész dologból - olyannyira, hogy senkinek eszébe sem jutott többet még próbálkoznia sem. Gondolok itt elsősorban a "konkurens istálóra" - melynek annakidején (és főleg presztízsbűl) - semmi se volt elég drága.

Ha túl régi téma – vágjátok ki. Ha mégis elgondolkodott rajta valaki – hát, akkor idevele.  

eMM Creative Commons License 2005.07.22 0 0 37
Hát nem 2ft lesz visszavásárolni az órát.
Előzmény: AndyDufresne (35)
AndyDufresne Creative Commons License 2005.07.21 0 0 36
Manapság egy ilyen Omega Speedmaster Moon Watch ára £1300-1600 között van.
http://www.net2time.com/photos/omega5.jpg

Az utolsó kép konkrétan Neil Armstrongé volt.
Előzmény: AndyDufresne (35)
AndyDufresne Creative Commons License 2005.07.21 0 0 35
2003. november 01, szombat
Forrás: NASA

Az első Holdon viselt karóra

Egy New York-i üzletember tulajdonában van az egyike ama három, 30 éve elveszettnek hitt Omega-órának, amelyeket a Holdra 1969 júliusában elsőként leszállt amerikai űrhajósok viseltek.

Az örömhírt az Omega Österreich cég jelentette be a héten. Hogy a három űrhajós közül melyiknek az órájáról van szó, arról csak találgatások keringenek, ám az Omega egyik hajdani munkatársa feltételezi, hogy Neil Armstrong viselte az órát, amikor a Hold felszínére lépett. A nevezetes óra 30 évvel ezelőtt akkor tűnt el nyomtalanul, amikor postai csomagként Washington városába küldték, kölcsön a Smithsonian Intézetnek.

Az óra legközelebb 1991-ben bukkant föl újra, amikor az említett New York-i üzletember tulajdonába került, aki mit sem tudott annak történetéről. Csak amikor utanájárt, az óra sorozatszámából derült ki, hogy az Apollo-11 legénységének készítették. Arról, hogy időközben hol járt a Holdat megjárt Moon Watch (Holdóra), ez idő szerint nincs pontos információ, ám akárhol is vészelte át az évtizedeket, most is hajszálpontosan méri az időt.

Az Omega Österreich tájékoztatása szerint a speedmaster-típus volt az egyetlen olyan kronométer, amely megfelelt az 1965-ben elvégzett kísérleteken, amikor a NASA űrhajósai számára megfelelő felszerelés után kutatott.

Az Omega cég most igyekszik megszerezni az órát a svájci Bielben lévő központjában működő múzeum számára.

(MTI)
AndyDufresne Creative Commons License 2005.07.21 0 0 34
AndyDufresne Creative Commons License 2005.02.23 0 0 33
Én még a Breitlingen kívül nem találkoztam más márkával, amely gyártott volna ilyet, noha állítólag nem ők az egyetlenek.
Az egy napot egy fordulattal mutató órát egyébként a Bentley Le Mans-i versenyautója kapcsán ismertem meg, ugyanis a fent nevezett cég a brit csapat tiszteletére gyártott le egy speciális szériát 24 órás szerkezettel.

Sajnos a Breitling "ékszerei" $2000 körül kezdődnek, bár jellemzőbb az $5000-os ár, de láttam már $25.000-ért is időmérőt tőlük.

A korábban beillesztett kozmonauta óra itt található meg:

http://www.breitling.com/en/models/navitimer/cosmonaute/
Előzmény: kaviat (32)
kaviat Creative Commons License 2005.02.23 0 0 32
szép óra.. tényleg lehet [persze emberi áron] kapni manapság 24 órás órát? mármint karórát? ez nekem kifejezetten megtetszett..

.kav]4t ..jó ott a tengeri kaja..
Előzmény: AndyDufresne (31)
AndyDufresne Creative Commons License 2005.02.23 0 0 31
Bár a kérdésben nem vagyok kompetens, de talán érdekes lehet:

Breitling Cosmonaute: Mint ahogy a neve is mutatja, ez az óra megjárta a világűrt. A típus kifejlesztése a űrutazások korai időszakában történt. Az órát éles körülmények között Scott Carpenter tesztelte, 1962. május 24-én az Aurora 7 fedélzetén, űrrepülése során. Ez az óra kivitelét és funkcióit tekintve a Navitimer családba illeszkedik be. Különlegessége a 24 órás kijelző, aminek segítségével könnyedén követhető a napszakok alakulása; ezt az újítást természetesen az űrutazás miatt kellett az órán bevezetni, hiszen itt a Földön gyakorlati jelentősége nem nagyon van. Persze megfizethetetlen az az érzés, mikor az órára tekintve nem a hagyományos számlap köszön vissza. Például a hagyományos órán 10 óra 10 percet mutatnak a mutatók, de a Cosmonaute számlapján ezt az információt másképp kell feldolgoznunk, itt a mutatók ilyen pozíciójában este 8 óra 10 percet értünk. Természetesen itt is központi szerepet tölt be a stopperfunkció, az elrendezés azonban más, mint az Old Navitimernél. A 30 perces számláló a 3-asnál foglal helyet, a 12 órás számlálót a 6-osnál találhatjuk, az órához tartozó másodpercmutató pedig a 9-esnél van. Dátumot nem tartalmaz az óra. Fontos momentum még itt a kézi húzású szerkezet, ami teljes húzottsági állapotban nagyjából 40 órás erőtartalékot biztosít.

Az alábbi néhány sort az Órák Világa internetes oldalról másoltam ide. Remélem nem haragszik meg érte senki. Mint ahogy azt is, hogy volt még értelme.

Hogy tetszik?
Wágner úr Creative Commons License 2002.01.31 0 0 30
A kép még a földön készült, ahogy ill... volt ugyanilyen kép annak idején a másik párosról is - nemcsak plakátokat, de a Néphadsereg különszámát is duplázták, ahogy ill... Hogy ezek mit hukkoztak, vagy nem hukkoztak, aztat nem tudom, mer'hogy nem kúsztam utánuk abba a nagy messzeségbe, ahol ráadásul űr is van... szerintem hukkoztak, de nem az órát itták el, ahogy ill, mer'hogy nem igazi részegek, csak olyan protokollosokk, ami enyhébb elbírálást jelent a fogdába', de az egy másik dolog, na! Mindenesetre aztat mondta a távpofázóba, ami mobil is és menetközben lehet inni, izé, dumálni vele, hogy azt a svájci micsodát hordta annak idején, én meg ugyanazt továbbpapagályozom, ahogy ill egy volt hülyekotonának és főleg szartolmatschnak, na! A Söröt pedig nem tudták felvinni, mer' aztat én megittam... Egészség!
Előzmény: Törölt nick (29)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.31 0 0 29
Hali "Hukk"-os Wágner Úr !

Valami bibi van akkor a képen, nem igazán az a vastag monstrum látszik. Ők is épp "hukk"-oztak, ami során összekeverték a felszereléseiket ? ...

Wágner úr Creative Commons License 2002.01.31 0 0 28
Nna, kérem szépen, sikerült dumálnom vele (ha netán lesz ideje, akkor idetolja magáját)... Szóval, azt a HEUER svájci órát hordta akkoriba', mer'hogy precizen köll mindig nézni, hogy mikor nyil a vodkalikörrészleg a zűrábécébe, vagy holis.... hukk, bocsánat... Egészség!
Wágner úr Creative Commons License 2002.01.31 0 0 27
neMM nyomozok én, az strapás... csak várok, amig visszahív az, akinek a múltkor megadtam a telefonokat, amik megváltoztak, de má' tudja az újakat, és akkor majd felhív és megmondja... és akkor majd felhívom és megmondom... mind1... addig még sokk Söröt megihatok... Egészség!
Előzmény: eMM (25)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.31 0 0 26
O.K.

Tehát új kérdések is kreáltattak :

- A két űrhajós órája egyforma volt-e ?

- Magyari Béla milyennel a csuklóján követte a földről az eseményeket, mint előzőleg egyes számú jelölt ?

Előzmény: eMM (25)
eMM Creative Commons License 2002.01.31 0 0 25
Bizony biony Valerij Kubaszov parancsnok.
De most lehet hogy én vagyok alámer de így első blikkre seMMi különbbséget neMM látok a 2 óra között.

Azért az Jóóó hogy W. úr nyomoz.
Tán sikerál A Bercit elérni.
Ha ez megvolt jöhet a B kérdés.
Milyen órát neMM viselt Magyari Béla a Zűrben?

Előzmény: Törölt nick (22)
Wágner úr Creative Commons License 2002.01.30 0 0 24
Na, csak lassan, lassan... nem megy ez olyan egyszerűen, mint a Sörivás.... a céges emilje visszajött, a mobilja és a két városi telefonszám már nem az... szóval, most majd futhatom a további köröket, amig megtalálom... :( A Söröt nem köll ennyit keresni, az biztos! Egészség!
Előzmény: Törölt nick (22)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.30 0 0 23
OFF: Valaki feldob egy temat, erre elokeritik Farkas Bertalant is, na ilyen is csak a Torzsasztalon van :-)))) ON
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.30 0 0 22
Wágner Úr !

Kösz a segítő közreműködésért ! Hátha így első kézből bejön a megcáfolhatatlan infó...
(Egyébként ti együtt söröztök ? Már így, hogy Te nyeled és Őt értesíted ? :)

A betett kép is jó. Ebből az már biztosnak tűnik, hogy sem az említett Poljot, sem a Heuer nem ez. Azok ugyanis ehhez képest brutál vastag masinák. (Tán Csokisnak lesz igaza ... ?)

Ellenben a társa (Valerij Kubászov ?) órája meglehet, hogy pont az általam említett orosz pilóta-Poljot. Kellően vastag, a szíjrögzítése is olyan hirtelen lecsapott, sőt a kronográfgombok is mintha felsejlenének...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!