Keresés

Részletes keresés

creation of believers Creative Commons License 2021.01.03 0 0 72

A bibliai "Isten" ismérvei

Teremtő, Megváltó, Gondviselő

Törölt nick Creative Commons License 2001.10.31 0 0 71
A mormonoknál nem Jézus az Istene ennek a bolygónak? Nem mintha érdekelne...
Előzmény: Balázs (70)
Balázs Creative Commons License 2001.10.30 0 0 70
Kedves Zsír!

Megismétlem:
Arra lennék kíváncsi, mit szólsz az újszövetségi Szentírás Istenéhez, akár Atyaként, akár Jézusként említi őt (ne feledd, Jézust a keresztények - a jehovisták és mormonok kivételével valóságos Istennek tekintik).

Üdv:
Balázs

Ha válaszoltál, én is válaszolok majd.

Előzmény: LESZÍVOTT ZSÍR (63)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.30 0 0 69
Előferdül mindannyiunkkal.
Előzmény: Iván Gábor (68)
Iván Gábor Creative Commons License 2001.10.30 0 0 68
Néha parodizálok egy-két dolgot és görbe tükröket is szoktam gyártani. Szóval, ha olyan állapotomban látsz, akkor az is csak a show része.
Előzmény: Törölt nick (66)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.30 0 0 67
Mindig kiráz a hideg ha valaki valamit a Bibliából (pl.) akar levezetni... (Különösen pl. a Politika Fórumon... vagy világnézeti szempontból...)
Előzmény: Törölt nick (59)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.30 0 0 66
Huhh akkor jó! Ezen a Fórumon akkor sok mindenben egyetérthetünk...
Előzmény: Iván Gábor (65)
Iván Gábor Creative Commons License 2001.10.30 0 0 65
Egyáltalán nem. Csak jólesik néha emberekkel is találkozni, akik nem függőek semmiféle tulviláginak mondott dologtól.

Merik vállalni az emberi létet és úgy is szeretnének élni és meghalni is.

Előzmény: Törölt nick (62)
oncogito Creative Commons License 2001.10.30 0 0 64
Üdv Gábor!

"Továbbá ha alapos gyanúvá válik, hogy Ő árasztotta el özönvizzel a földet és ő dobálta porrá éggő kövekkel szodomát és gomorát, abban az esetben tömeggyilkossággal is vádolhatóvá válik."

Elgondolkodtató a kérdésed, és szerintem erre minden hívőnek illene a tarsolyában valamiféle válasznak lennie, már aki Istent igazságosnak és a szeretet forrásának tartja.
Nos, nekem is van.
Tehát szerintem nem Isten pusztított, hanem törvények, szabályok léteznek, amikre azok betartásával, illetve a tagadásával, a szándék mértéke szerinti szabad akarattal lehet felelni.
Egy másik topicban már volt erről egy hasonlat. Ha valaki kilép a huszadik emeletről, az szinte bizonyosan lezuhan és meghal. És ez senkinek sem a bűne, csak a fizikai törvényszerüségek működtek. És ezeknek a fizikai törvényeknek a nem ismerete sem menthet meg a biztos haláltól.
Ugyanígy a cselekedeteknek is megvannak a maguk következményei, amik ismétlem, szabad akaratból jönnek létre.
Hogy mikor, milyen cselekedetnek mekkora következménye van, ennek a milyenségét ember szerintem meg nem ítélheti, hiszen senki szívébe-lelkébe bele nem láthatunk. (Ennek ellenére sokan mégis igazságos emberi törvénynek tartják pl. a halálos ítéletet)
Azt viszont mindenki tudja, hogy aki a tűzzel játszik, az meg fogja magát égetni. És ezért nem a tűz a hibás, mégha igazságtalannak is érezzük sokszor és megérteni nem tudjuk/akarjuk.

oncogito

Előzmény: Iván Gábor (46)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.30 0 0 62
Remélem az első nem szemrehányás... :)

(Aha tényleg Iványi...! Kieső pártoknál nehéz fejben tartani azt a sok nevet... Bocs. Visszaszívtam!)

Előzmény: Iván Gábor (61)
Iván Gábor Creative Commons License 2001.10.30 0 0 61
Olyan emberien írtál.

Valószínűleg Iványi Gáborra gondolsz, aki nem én vagyok.

Előzmény: Törölt nick (59)
Balázs Creative Commons License 2001.10.30 0 0 60
Szia Zsír!

Nem tudom, igazat adsz-e, de mintha Számodra csak az Ószövetség Istene létezne, és mintha nem is hallottál volna az evangéliumokról. Vagy talán csak ez a Számodra foghatóbb, nem tudom.
Arra lennék kíváncsi, mit szólsz az újszövetségi Szentírás Istenéhez, akár Atyaként, akár Jézusként említi őt (ne feledd, Jézust a keresztények - a jehovisták és mormonok kivételével valóságos Istennek tekintik).

Üdv:
Balázs

Ps.: Magánügyem, de a stílusod egyáltalán nem tetszik. Ha én lennék Te, amint nem vagyok, én udvariasabb és türelmesebb lennék.

Előzmény: LESZÍVOTT ZSÍR (58)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.30 0 0 59
Én nem tudom ki mit ért Isten alatt. Egy idő óta ez meglehetősen bizarr, misztikus dolgokat kezdett el jelenteni aminek a végén nem sok jó sült ki - pl. sok bajt okozott civilizációnknak is mind mentálisan, mind társadalmilag...

Egy azonban biztos a Világegyetem, mint olyan szervezett egész. Önszerveződő. Kvázi: élő. Önszervezőerejének tulajdoníthatunk valamiféle tudatosságot is. (Ahhoz meg ugye azt kellene meghatározni...) Ilyen isten van. Másmilyen nincs.

Ezekből a gondolatokból is látszik: nem értek egyet a bibliai, misztikus világ felett trónoló önkényúrral ill. annak istenítésébel. Valójában nincs is. De idelenn a Földön mégis megteremtették valakik... És ez nem hozott túl sok jót...
Különösen nem szeretem az elfogult, bosszúálló Jehovát... a Bibliából. Hogy Élohim úr rokona-e vagy mást jelent érdemes lenne tudni? Nem. Ez az ő bajuk.
Ezek az "Istenek" emberi mesterséges találmányok. Szellemi képződmények. Hatalmi célok kiszolgálására.

(Iván Gábor: nem voltál valamikor SZDSZ-es képviselő? Olyan ismerős a neved... Bocs...)

Előzmény: Iván Gábor (-)
tivadar Creative Commons License 2001.10.30 0 0 56
Te érted is, amit leirsz ???
Vegyük sorba (kár boldozni, attól nem lesz igazabb amit írsz):
1.
"mivel ő a mindenható, mi meg csak igen korlátozott cselekvési szabadsággal rendelkezünk, ezért nagyrészt ő tehet mindenről, így a tömeggyilkosságokról is. tehát ebben az esetben ő egy hóhér."

Ez egy nagyon primitív csúsztatás, hiszen nagyon jól tudjuk, már az ókori politikusoknak és hadvezéreknek elegendő "cselekvési szabadsága" volt ahhoz, hogy háborúzzanak egymással a népek. És már az ókorban is voltak igen jó emberek, akik soha, egyetlen embertársukat sem ölték meg.
Na most, ha szar van akkor Isten a felelős, ha meg jó valami, aza az emberek dicsősége ? na... :(
2.
"az elkövető embereket és cinkosaikat terheli a felelősség. Így közvetve te is tömeggyilkosságra való felbujtásban vagy vétkes, hiszen egy gyilkos IDEOLÓGIÁT támogatsz 100%osan. "

Nagyon zavart vagy...
Szerinted minden háborúnak és minden gyilkosságnak a vallások az okai ? Akkor a százhalombattai 4xes gyilkos is Isten miatt ölt ?
Vagy Magda Marinko, stb ?
És melyik volna az a "gyilkos Ideológia ?" És én melyik tömeggyilkossággal értettem egyet, elmesélnéd ?
Ismerek párezer ateistát, akik nyakig benne voltak/vannak a háborus gyilkolászásban !
És honnan veszed, hogy én támogatom bármely vallás részesedését a háborúkban ?
Ateista = pacifista ???
Kapd már össze magad ! Nehéz napod lehetett...

Előzmény: LESZÍVOTT ZSÍR (54)
vigor Creative Commons License 2001.10.30 0 0 55
Sajna tivadar már túl öreg ahhoz, hogy megváltozzon. Kénytelen lesz hülyén a mennybe menni...
Előzmény: tivadar (53)
tivadar Creative Commons License 2001.10.30 0 0 53
Gábojka !
Ennél már sokkal jobb volt, amikor 1szerűen (...) Isten-bizonyítékokat követeltél.
Ez nagyon gagyi.

Nyissá egy olyan topicot, hogy "Iván Gábor tagaggya az összes "szent könyvet" ! - az lenne hozzád méltó !

;)
tr.

Előzmény: Iván Gábor (52)
Iván Gábor Creative Commons License 2001.10.30 0 0 52
A biblia és ezen könyvvel összefőggő személyek vallomásai alapján ez a helyzet.

Nos ha ők hazudnak, akkor az hamis tanúzás, hatóság megtévesztése, hamis vád, tömeghisztéria keltése bűncselekményeket vonhatja maga útán. :-)

Előzmény: tivadar (49)
tivadar Creative Commons License 2001.10.30 0 0 51
és amennyiben isten nem létezik, ez esetben a magukat isten szolgáinak nevező hóhérokat, hamis prófétákat, prédikátorokat, papokat terheli a felelősség. mert ebben az esetben ők a gyilkosok. :-))

Látod, máris fejlőccc !

Ez a mondatod már majdnem igaz: Isten létezik, de (mert létezik) a folytatással egyetértek . Igen, mi emberek vagyunk a felelősek !

Belejössz, meglásd ! Pár év az egész !

:-PPPPPP

Előzmény: LESZÍVOTT ZSÍR (50)
tivadar Creative Commons License 2001.10.30 0 0 49
Nem tom feltűnt-é neked, hogy mennyire kevered a dolgokat;
--bibliai (melyik ?) irásokat ateista kijelentésekkel (ha nem hiszünk istenben, miért vitatkozunk róla ,)

--ha feltesszük életünket az istentagadásra, hogyan hozhatjuk hírbe bármivel is ?

--ha netán mégis hiszünk (???) akkor milyen primitívség "tömeggyilkossággal" vádolni ?? Hiszen akkor mint suverén, azt "tesz" amit jónak lát ...?
Éstb, éstb.

Akiben zűrzavar van, az zűrzavaros dolgokat ír...
Gábor, hát ez az új élet ?

Előzmény: Iván Gábor (46)
Iván Gábor Creative Commons License 2001.10.30 0 0 46
A BTK-nál maradva és a biblia leírása szerint, nagyon sok gyilkosságban, mint gyilkosságra felbúltó Isten tehető felelőssé. De mivel az elévülési idő már eltelt ezért már nem büntethető.

Továbbá ha alapos gyanúvá válik, hogy Ő árasztotta el özönvizzel a földet és ő dobálta porrá éggő kövekkel szodomát és gomorát, abban az esetben tömeggyilkossággal is vádolhatóvá válik.

Itt, mivel ez emberíség elleni bűntetnek számítana és nincs elévülési küszöbb. Tehát ezen bűncselekmények beígazolódása esetén, ha az elkövető előkerül, bűntethetővé válna.

Előzmény: tivadar (45)
tivadar Creative Commons License 2001.10.30 0 0 45
Abszolut nem !

Csak amilyen az aggyonisten...

;)

Előzmény: Iván Gábor (44)
Iván Gábor Creative Commons License 2001.10.30 0 0 44
Tivadar!

Te izgulsz.

Előzmény: tivadar (43)
tivadar Creative Commons License 2001.10.30 0 0 43
.......

Most jön majd, hogy ződdel, meg sárgával lövelled ki magadból maradék nedveidet... meg 1 kis barnával... és majd mozgó kép is jön, nem ???

Ne idegeskedj, akinek igaza van nem izgul !

De ha mondjuk megmaradunk a te kis ostoba logikádnál (emberek ölnek Isten nevében...) akkor mi köze ennek Istenhez ?

Ha én lányokat erőszakolok a TE NEVEDBEN, akkor te vagy a felelős ezért ???
Nekem nincs egy fia tébolyom se, egészen jól érzem magam. Neked kéne valami szakorvos ! Mert amiket itt felsoroltál nyáladzva, azokat mind mind emberek követték el a történelem folyamán. Ha nem tuttad vóna !
Csak a te kis svábbogárnyi agyaddal nehéz ezt feldolgozni - az emberek, amióta vannak, gyilkolják egymást, hol a sivatagban, hol ausviccban, hol pedig a WTC környékén. Ha Isten direktbe beavatkozna, akkor az emberiség lesűllyedne a te szintedre - azaz a kőkorszakba, vagy még visszább.
Mért foglalkozol azzal amihez fi@@od sincs ???
Mennyé hódokat idomítani !

Előzmény: LESZÍVOTT ZSÍR (42)
tivadar Creative Commons License 2001.10.30 0 0 41
Exdagi !

Iratkozzá má be hozzám egy kis logikai tf-re !

Ha nincs Isten, hogy bír mészárolni ?

Ha biblia tök hülyeség, miről vitatkozunk ?

Ha jól emléxem, a Heródes fosott, hogy jön a Messiás, és ezért öletett le minden kisfiút. Nem kellett neki ehhez Isten, megtette pár100 fegyveres. Hogy jön ide az Isten ?

Mire te ennyi idős leszel mint én, már régen spirituszban leszel az Orvosi Egyetemen...
A Destrukciós Tanszéken.

Na télleg, ha tanulni akarsz, rendesebb hangnembe kérdezzél ! És én szívesen tanítalak...

Előzmény: LESZÍVOTT ZSÍR (38)
tivadar Creative Commons License 2001.10.30 0 0 37
Hay Háj !

Ne haraguggyá, de te ollan felkészületlen és egyszerű gondókozássú vagy, mi a francnak beszész bele a nagyok dógába ???

Az egyik topicodba nemhogy Isten, de még lélek sincsen, ebbe meg belehozod az emberek által elkövetett gyilkosságokba, mint elkövetőt... Te igazából tudod, hogy mit beszélsz ? szvsz nem.

Úgy tűnik ez a gyilkolászásos dolog a tel bennsődből fakad, csak kivetíted.
Neked csak az a fontos hogy mindenáron feltűnést keltsél ? A logika az már nem érdekes ugye ?

Próbáld használni a szürkeállományt, ha van neked olyan !!!

Ez az egész olyan NIEMAND-os...

Előzmény: LESZÍVOTT ZSÍR (36)
kanka Creative Commons License 2001.10.30 0 0 35
Szia,

Tehát az egyiptomiakkal isten csinált magának okot, hogy megölhesse. Úgy látom, te is így gondolod.
A kánaániták (nem amálekitákra gondolsz?) esetén az az indok, hogy isten megemlékezik arról, hogy mit tettek az izraeliek ellen a kánaániták anno. (Ha jól tudom az amálekiták a 40 éves vándorlás alatt a zsidóktól leszakadt népcsoport, Amálek leszármazottai, de ugyanúgy Ábrahám leszármazottai is, mint ahogy a fáraó gyereke is Ádám leszármazottja :-) (és természetsen Noé)
Bár erről már nem szól a fáma :-)
Az előzmény meg egészen egyszerűen az, hogy a zsidóknak isten igért földet, ahonnan a zsidókkal kiírtatta az őslakosságot (mintha azok nem isten teremtm,ényei volnának :-) )

De Saul király meg is bűnhődött azért, mert nem ölt meg mindenkit (tesszük azt a királyt és a jószágokat élve hagyta), isten kitombolta magát rendesen rajta. Átvette felette az irányítást, és dobálta dárdával Dávidot (aki legyőzte Góliátot), és az egészet úgy adta be az embereknek, hogy Saul a hibás.

Igen! Szeretet! Együttérzés! Hurrá! Ilyen isten kell nekünk! Igazságos! Pusztuljon a gonosz!

És még cak pár passzusról volt szó a bibliából :-)

üdv
kanka

Előzmény: Beatty (34)
Beatty Creative Commons License 2001.10.30 0 0 34
Hjahaaaaaaaj kankácska :))

Hát te most direkt kötexel velem?

Miért mondod ezt?

Az elsőszülötteket Isten ölte meg. Olvasd el az előzményét, mert ok nélkül Isten nem cselexik, nem ember Ő, hogy oktalanságokat műveljen.

De Zsír valszeg nem csak az egyiptomi elsőszülöttekre gondolt, hanem a kánaánitákra is, ahol mindenkit meg kellett ölni az Izráelnek.

Jól gondolom, Zsír?

Nohát annak is jókora előzményei vannak. TI (!) olvassátok el talán

Előzmény: kanka (31)
kanka Creative Commons License 2001.10.30 0 0 31
Arra gondolsz, hogy megkeményítette a fáraó szívét, hogy egészen biztosan alkalma legyen megölni a csecsemőket? :-)
Te olvastál egy sort is a bibliából??
Előzmény: Beatty (30)
Beatty Creative Commons License 2001.10.30 0 0 30
Zsír,

Asztán olvastad-e annak előzményeit?

Előzmény: LESZÍVOTT ZSÍR (29)
kanka Creative Commons License 2001.10.30 0 0 28
Szia Biga,

Hát én erre csak azt tudom mondani, hogy meglátjuk :-) (illetve elolvassuk, és jól mekkritizáljuk :-) )

üdv
kanka

Előzmény: Biga Cubensis (27)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!