Nem tudom azóta mit tett Európa s pláne a pápa, kinek, mint most már Hegyi Gyula prókátortól tudjuk, minden népet egyformán kell szeretnie, csak a rományokat egy kicsinykét jobban, ezért most azt mondom néltek, próbálkozzunk Amerikával, annak is egy kulturális kormányzati szervezetével!
Aki olvassa, adja át! (De remélem minden szakember, politikus olvassa az Index politikai fórumát, vagy legalább az őt érintő topicokat...) De mivel nem bízom bennük, nagyon nem, ezért az orruk elé is fogom küldeni ezt.
Szal: ezt követtem el a napokban. (Jó lenne, ha csak a spanyolviaszt találtam volna fel/meg.):
Sent: Wednesday, May 11, 2005 7:41 PM
To: Noel Milan
Subject: Documenting Endangered Languages (DEL)
Dear Mr. Director,
I am an absolute outsider Hungarian (living in Hungary), who has met this DEL program today when I have begun my roaming on the Internet with the Yahoo!news. This DEL has to be interesting for every true and serious Hungarian, for we also have got a very unique, small (about 50 000 - 100 000 people) Hungarian ethnic group, outside of Hungary (in Moldavia, Roumania) who migrated from the Hungarian Kingdom in about the XV-XVII. Centuries, and they speak a very ancient, hardly understandable Hungarian language. Their name is "csángó", pronounce as "chungow", and means: the one who wanders away or emigrates. This language is so fantastic, enjoyable, so valuable for us, and for the universal science as well, it deserves every effort to save it, and study it. For it has to be saved.
Because this tiny, deeply religious, traditional community is fragmented, quite intimidated, for he was always oppressed by their non-Hungarian lords, Roman catholic churches, schools, etc., especially during communism, and was the subject of a forceful roumanization. Now they are beginning organizing themselves, Hungarian state and foundations try to help them, but these are not enough, demographic, sociological data show this people is very quickly lessening, disappearing.
So my question is: how this ancient, living, but veryendangered Csángó-Hungarian language can be included in your great program, who has to apply to you, and whom he has to apply to?
Thank you very much in advance: László Schreiber,
who is very Hungarian, even if his name is not the most original Hungarian, to say the least:-)
Amire ezt a választ kaptam:
Dear Mr. Schreiber:
Thank you for your interest in the NEH/NSF initiative, Documenting Endangered Languages (DEL). I found your description of csángó quite fascinating, and I hope that perhaps a future grant applicant to the DEL program will work to document this language for posterity.
Applications for grants under DEL are limited to U.S. non-profit institutions or U.S. citizens or foreign nationals who have been living in the United States for at least three years, so I can't offer much hope that this program would be of help to you directly. However, if you know of any csángó speakers who are U.S. citizens, or U.S. linguists who are familiar with the language, we would certainly welcome grant applications to document csángó (or any other endangered language).
The guidelines contain names, phone numbers, and e-mail addresses of NEH and NSF officials who can help applicants submit competitive proposals and answer specific questions you may have. Please note that the Nov. 1 deadline has been advanced to Sept. 15, 2005, although the page has not yet been updated.
Thank you, again, for your interest in Documenting Endangered Languages.
"A Szentatyát nem keverném bele, neki minden nemzetet egyformán szeretnie kell."
Ezért kellene végre már a csángók kérését is figyelembe vennie és teljesítenie, annál is inkább, mert ha jól tudom, ez a kérésük már több száz éves...
Nincs szándékomban a pápát és a Katolikus Egyházat bírálni, de már elnézést, a csángók ügyében mostanában megnyilatkozó egyes egyházi személyiségek (pl. Paskai) viselkedése vérlázítóan felháborító!
Ezt nem fordítom le mert nem tűr nyomdafestéket, mindenesetre az ürüléktől kezdve a disznóig mindennek lehordanak minket.
Azzal fenyegetőznek hogy még egyszer eljönnek a magyar parlamenthez hogy garatunkba köpjék a saját zöldes-sárgás torokváladékukat. Azellen tiltakozik hogy a Csíkszeredaiak nem ünnepelnek együtt velük. Élteti Nagyromániát a Dnyesztertől a Tiszáig. És azt is kívánja többek között hogy a rákos daganat pusztítana el minket.
Sajnálja hogy Antonescu úr túl rövid életű volt és ezért nem sikerült megoldania a magyar problémát.
Ennyi elég volt, a tolmácsolásból, kissé felment a vérnyomásom és ez az alak nem ér meg annyit.
Üdv!
és Békesség.
iolah
Fiuk, a balliberalis "magyar" SZDSZ szerintetek mikor fogja felhasznalni a kulfoldi kapcsolatait ahhoz, hogy kivetelesen ne az orszag bemocskolasara, lejaratasara (antiszemitizmus vadja) koncentraljon, hanem -kivetelesen- a csangok problemajara?
Két újságkivágást küldött szerkesztőségünkbe egyik székelykeresztúri olvasónk, rövidke megjegyzést fűzve hozzájuk. Egyikben
az Európa Tanács kedvező véleményezése olvasható a csángómagyar nyelvről, a csángó hagyományok ápolásának
létjogosultságáról, a másikban Karl Josef Rauber pápai nuncius szabadkozása, miszerint Moldvában nincs igény a magyar
nyelvű misézésre. Hogy is van ez? ? kérdi olvasónk, a két, egymásnak homlokegyenest ellentmondó álláspontokat látva.
Csakugyan, hogy is van ez?
Az, hogy a mindenkori román hatalom ádáz harcot folytat a moldvai csángók magyarságtudatának kiöléséért, közismert tény.
Sokatmondó bizonyítéka ennek, hogy a múlt napokban az egészségügyi jóváhagyás hiányára hivatkozva tiltották be Klézsén a
magánházaknál tartott magyarórákat, miközben a Bákó megyei iskolák felének nincs hasonló engedélye. Ürügy mindig kerül, ha
történetesen volna egészségügyi engedély (miért és mióta van szüksége erre a magánháznál tartott gyülekezetnek?), biztosan
más indokkal hozakodnának elő.
Ismert az egyház csángók iránti viszonyulása is, fő, hogy katolikusok legyenek, nemzetiségi hovatartozásuk kérdése
másodlagos. Így volt ez évszázadokon át egészen a közelmúltig, amikor a Szentszék mérlegelni kezdte a magyar nyelvű
misézés lehetőségének bevezetését a moldvai csángók körében.
A szándék megvalósulása feloldaná az olvasó által is megfogalmazott dilemmát, első, de nagyon fontos lépés lenne a
csángómagyarok identitástudatának megőrzésében. Maradna, hogy világi, politikai eszközökkel karoljuk fel a törekvést. Sok
ilyen ígéretes próbálkozásról hallani mostanában. Klézsén betiltották a magyarórákat, de azt nem tudják megakadályozni, hogy
esténként valamelyik házban összegyűljenek a szülők és gyermekek egy kis beszélgetésre. Meg aztán a többi faluban továbbra
is tartják a magyarórákat ? tizenkét fiatal tanár vállalkozott erre a missziós munkára. A csángók anyanyelvű oktatásáért
interpelláltak mind a román, mind a magyar parlamentben. A román oktatási miniszter helyszíni kivizsgálást ígért (hányadszor?),
Németh Zsolt magyar politikai államtitkár pedig hétvégi bukaresti látogatása során kér és vár választ a klézsei túlkapásokról a
román féltől.
A múlt hét végén Erdély több városában, köztük Csíkszeredában megtartott csángó-napi rendezvények ugyancsak
reménykeltők. Mindent összevetve, bízhatunk abban ? hadd idézzem az egyik szervezővel együtt Domokos Pál Péter szavait ?,
hogy a sok apróság összeáll.
Persze a dilemma feloldása nem egyszerű, csángó-ügyben továbbra is két ellentétes szándék áll egymással szemben, egyik a
beolvadást, másik a megmaradást, a magyar identitástudat megőrzését (esetenként újraélesztését) szorgalmazza. Utóbbira
csak közös felelősségvállalás esetén lehet esély. A szentszéki ajánlás érvényesítése mellett következetes politikai csatározásra
van szükség érdekvédelmi szövetségünk, parlamenti képviseletünk részéről.
Mintegy következtetésképp, megint a Csángó-nap szervezőjét idézem: nem elég csak beszélni a csángók megmentéséről, tenni
is kell érte. Méghozzá közösen.
Ennek a két dolognak nincs köze egymáshoz, de igazad van, elsősorban nekünk kell rajtuk segiteni. Én csak azt nem birom, amikor a pápát védik... Semmi oka nincs rá, hogy ne segitsen rajtuk. Ha pedig szarik ránk, akkor nem mondja azt, hogy 1000 éve értünk... És ne csak ő, hanem a katolikus egyház se mondja... Na mindegy, ők is emberek, nem akarom őket se bántani, csak a tényeket mondom el...
szemforgató és álszent álláspont, hogy a Vatikán vár egy politikai szervezet állásfoglalásáig
lapul mintha neki nem lehetne véleménye, mintha nem tudná befolyásolni az eseményeket.
aztán jön az igérgetés, időhúzás(hosszas egyeztetés szükséges(valllyon mire?minek?)) meg a hazugság az 1000 éves jó kapcsolatról. Akkor a saját zsinati döntése nem számít(anyanyelv használatának joga)?hihetetlen, hogy ez a ki....tt román lobby ilyen erős. Vagy a mi embereink gyengék, besz@ri banda.
ilyenkor azt érzem, hogy a tatárokat csak át kellett volna engedni...had vonuljanak Rómáig, Európa tanult volna egy kis becsületet.
1. forgatókönyv.
Határidő kiírása a pápának a moldvai csángók magyarnak való elismeréséről.
határidő betartva -pápai elismerés +papok kinevezése.
2. forgatókönyv.
határidő be nem tartva -Egyházszakadás önálló hungarikán egyház megalapítása.
3. forgatókönyv.
határidő be nem tartva -hadiállapot beálltának megállapítása a Vatikánnal -budapest ostroma, a háború elvesztése.
Nem akarom én a pápát bántani, nem tudok róla szinte semmit, de azért valljuk be elég hülye érv az, hogy minden nemzetet szeretnie kell... Annak elintzése, hogy a csángók anyanyelvükön halgatassanak misét, szerintem semmilyen más nemzet szeretésében nem akadályozza a pápát...
Sokat dolgoztam és lobbiztam néhány képviselőtársammal és egy svájci magyar úrral együtt a csángó jelentés elfogadásáért Strasbourgban.
Most az a fontos, hogy felszínen tartsuk az ajánlást, minél több nemzetközi fórumon hivatkozzunk rá, s akkor néhány év múlva kezdeményezni lehet egy újabb jelentést arról, hogy mi valósult meg az ajánlásokból.
A Szentatyát nem keverném bele, neki minden nemzetet egyformán szeretnie kell.
Nem az én beirásaim miatt linkeltem be a cuccot! Az egy speciális helyzet volt.
Csángó ügyben a lényeg:
Kell egy ember, aki rendszeresen ott van, (pl a te ismerősöd, ismeri a helyi viszonyokat, és rajta keresztül, meg lehet kerülni minden állami szervet) Emellett tudja, hogy mire van ott tényleg szükség. Ezután pontos igény megfogalmazása. Ennyi és ennyi pénzt kell összegyűjteni. Ezután egy bankszámla.
Láthatod, hogy milyen távoli helyekre is milyen sokan jelentkeztek, hogy adakozzanak. Az, hogy én személy szerint "nyerészkedni" kezdtem, az lényegtelen, meg egyedi eset.
Igazad van, tenyleg jobban is meg lehetne szervezni, es a hozott pelda is Ok, csakhat en ellentetben a burjat kutatoval soha nem jartam ott, igyhat semmifele csereanyagot nem tudok felajanlani, meg egyeb dolgom is van, de ha segitesz igerem szakitok ra idöt, es csinaljuk meg jobban!
Egy levlistan kaptam meg egy pusztinai csango magyar kereset, aki Magyarorszagon vegzett tanarkepzöt es visszament, hogy az iskola utan magyarul tanitsa a gyerekeket. Segitseget var tölünk, hogy tantermet berelhessenek, tankönyvet vehessenek. Szerintem ez mindenfelekeppen tamogatando ügy, marcsak azert is, mert a csangoknak csak akkor van eselyük megmaradni, ha sajat maguk akarjak es megszervezik maguknak. Mi ebben csak segiteni tudunk. En mar küldtem nekik egy kisebb összeget, ha mas is szeretne tamogatni öket, irjon es megadom az illetö nevet, cimet es bankszamlaszamat is.
Miért húzza az időt az egyház? Egyszerü...mint tudjuk az egyház ritkán másitja meg a döntéseit, mert be kellene látnia, hibázott: anno a Moldvába betelepült magyarokat a pápaság szakitotta el Magyarországtól, ugyanis nem tudta elviselni, hogy Mo. nem engedett beleszólást az egyházi ügyeibe...amikor a moldvai magyarokat be kellett tagozni valamelyik püspökség alá, tisztán politikai(!) okból döntöttek úgy, hogy a lengyel püspökség alá rendelik...ezzel próbálták meg meghiúsitani a magyar expanziót...sikerrel...:-(