Üdv! Ahogyan látom,jó kis témát hoztál fel! És ezen kivűl hány fajta probléma van még!
Néha próbáltam megfejteni én is,hogy a Mattel mit miért,csinál úgy,ahogy de nekem nem sikerült, sok megvalósításukkal nem értek egyet,és nem is értem egyben!
Pl. itt van mindjárt az "oszlopot" szállít megoldás,ami egy borzalmasan bumfordi,esztétikátlan,és érthetetlen kivitelezés! Ilyet,még gyerekkoromban sem láttam a legutolsó trafikos bazári gagyin sem,ez meg ugye egy Mattel termék!!! Egyáltalán mi célt szolgál? Régen "oszlopok" nélkül is meg tudták oldani,hogy összeszegecseljék az autót esztétikusan,az akkori eszközökkel,most meg?
A Moving Parts,vagy nevezzük őket bárhogyan is,a lényeg,hogy nyitható ezzel-azzal ellátott kisautókról beszélünk,meg sokszor megint érdekes képet mutatnak,több szempontból is. Elsősorban az oldalajtókról lenne szó,mert úgy látom,hogy valami ott sincsen rendben,de persze lehet,hogy már ti is észrevettétek! Az ajtók színe,valamilyen megmagyarázhatatlan okból a legtöbbször elüt az autó színétől,általában sötétebb árnyalatúak! Mintha valami külön helyiségben festenék őket,akár korábban,akár később,de hogy nem az autóval egy időben egy helyen az is tuti. Ez is érthetetlen számomra, 40-50-évvel ezelőtt szó sem volt ilyenről,az ajtók színe természetesen megegyezett az autóéval,hogy ismételjem magam az akkori technikával,akkor meg most mi a probléma? Ráadásul a gyűjtői elvileg nekünk szánt dobozos daraboknál is ugyanígy megvan ez a jelenség! Pl. ajánlom mindenki figyelmébe az utóbbi években megjelent 1964 Pontiac Grand Prix Matchboxot,ott nem hogy a szín eltér,de az ajtó,mint valami agyon szopkodott cukorka,agyon csiszolgatva,reszelgetve,gömbölyítve áll a helyén,ami körül ráadásul baromi nagy hézagok is vannak,és nem szólva még arról,hogy sokszor nehezen,szorulva nyílnak ezek az ajtók! Vagy hogy egy másik modellt is említsek,a szintúgy az utóbbi években megjelent VW 1600 TL Type 3,ott meg sokszor ahogyan látom a borzalmas ajtó körüli hézagokon kívűl,még az ajtót sem lehet szépen a helyére zárni,mert egy kicsit az oldal síkból akkor is kiáll! Hihetetlen,hogy egy ilyen egyszerű dolgot,ami gyerekkorunkban magától érthető volt,hiba nélkül működött,rugós mechanika által nyílt-záródott az ajtó,működött,ahogyan kell,az ma valamiért nem megy :(
És még akkor ott van a fém alváz történet! Azok a darabok,amit elvileg nekünk gyűjtőknek szánnak,kapnak szép díszdobozt,na meg gumikereket,de amitől azért minőségibbnek lehetne érezni egy kisautót,vagyis a fém alvázt,azt a Mattel szépen elsunnyogja, legalább is itt a matchboxnál rendre kihagyják,bezzeg a Hot Wheels-nél!
Ott a gyűjtői darabok kártyájának sarkán kivétel nélkül ott a csodafelirat,hogy "Metal/Metal" Persze ebben lehet az is benne van,hogy a Matchbox azért mégis csak mostohagyerek a Hot Wheels-el szemben,mindig is az lesz,de ha már úgy döntöttek 1997-ben,hogy ezt a nagy múltú márkanevet,mint a Matchbox megtartják,akkor azért lehetne ez jobban-szebben,minőségibben is csinálni szerintem.