Keresés

Részletes keresés

zabulon Creative Commons License 2012.08.12 0 0 42

Hello! Egy érdekes kezdeményezés kezdőknek, az alapokról :) Nem teljesen tanfolyam inkább érdekes tananyag féle: http://www.topschool.hu/programozni-egyszeru.php

Oakley Creative Commons License 2002.03.11 0 0 41
Hello!

Ismerem mint a rossz pénzt.Azt akarták velünk megetetni a progon.Szerencsére nem sikerült.:)
Különben meg párszor találkoztam már vele.

És szerintem az elég bunkóság,ha valaki elalszik ,miközben a tanártársa beszél a diákokhoz.
Ez csak 1 példa.

Másik ,lapozd végig a Java könyvét ,de olyan szemmel mintha most kezdenéd,és goldold végig ,hogy te mit gondolnál az első részéről(ismétlem kezdő fejjel)!!

_LaJoS_ Creative Commons License 2002.03.11 0 0 40
de tényleg egy nagy bunkó az a nő

Ismered netán? Ha nem, akkor milyen alapod jelented ki valakiről csak azért, mert ír egy esetleg nem túl magas szakmai színvonalon álló könyvet, hogy bunkó???

A Nyékyné et al. az tényleg oké.

Előzmény: Oakley (39)
Oakley Creative Commons License 2002.03.11 0 0 39
Na szóval!Elösször is hello world mindenkinek!

1.Minden elismerésem a tied,de szerintem azzal nem mész semmire,ha kezdő programozóként 1 hónapot szánsz egy nyelvre.A Pascal egy (az ő maga szintjén) jó kis nyelv.Én is abban kezdtem anno.A Java az teljesen más tészta, ha könnyen akarsz boldogulni vele akkor szerintem nagyon fontos az,hogy tisztába legyél már egy alap nyelvel.Mivel a Java az OO nyelv és teljesen más a felépítése,és a használata.

2.Gangxta Erzsi egy barom,qrva,láma.Már elnézést,hogy ilyen közönséges vagyok,de tényleg egy nagy bunkó az a nő.A könyvei + semmire nem jók.Ha mindenáron Javazni akarsz akkor ajánlom,hogy Nyékyné+Elte Team könyveit vedd meg (Java Utikalauz programozóknak 1,2 + referencia).Elismerem drága ,de nagyon megéri.Amit akarsz az minden benne van.Nem úgy mint az Erzsi+talpnyalója álltal írt könyvnek nevezett valamiben ami csak bögrealátétnek jó.

Hát ennyi ,remélem nem romboltam le a lelkesedésed.Drukkolok neked.
Elnézést az előforduló hibákért.

Rigel101 Creative Commons License 2002.03.08 0 0 38
Java tankönyv: Angster Erzsébet, Az objektumorientált programozás alapjai, Java. Vagy valami ilyesmi a cime. Két kötetes, eddig az első kötet jelent csak meg. Az Angster könyvekhez méltó: mínőségi, jó felépítésű, kezdőknek szól.
_LaJoS_ Creative Commons License 2002.02.17 0 0 37
Nyékyné et. al.: Java útikalauz programozóknak.
Előzmény: underw (33)
indextc2 Creative Commons License 2002.02.17 0 0 36
Látom itt is folyik a melyik nyelv a jobb értelmetlen vitája, pedig erre is áll az, ami a beszélt nyelvekre. Tessék ott használni, ahová való, és ott a legjobb lesz. El nem tudom képzelni, hogy valaki nagy számlázási rendszert C-ben írjon, amikor van COBOL. Bár perverzek mindig is voltak. :) Furcsa az is, aki a windows-os kis naptár programját assembly-ben szeretné teljesíteni mondjuk Delphi helyett. :)) Gondolom az sem lehet véletlen, hogy matematikusok a FORTRAN nyelvre szoktak rá a PL/I helyett. :))

Azt persze megértem, hogy mindenki arra esküszik, amiben otthon érzi magár, amiben gyakorlata van.

Tam7 Creative Commons License 2002.02.17 0 0 35
Ja, látom közben már eszedbe jutott.
Előzmény: Tam7 (34)
Tam7 Creative Commons License 2002.02.17 0 0 34
SZIF (vagy most már SZE) rulez? :) Jackson-ábrának vagy struktúra diagramnak hívják amire gondoltál.
Előzmény: Original Ganjaman (0)
underw Creative Commons License 2002.02.16 0 0 33
nos szeretnem el kezdeni a java tanulasat
tud valaki valami jo JAVA konyvet?
magyarnyelvut lehetoleg
jdkt mar letoltottem mar csak egy jo konyvet kene vasarolnom de eleg sok van a piacon ahogy korulneztem igy gondoltam nem art ha kikerem a velemenyeteket

koszi

_LaJoS_ Creative Commons License 2001.10.25 0 0 32
off, de én is reflektálnék egy-két dologra:

Ilyen az alap nyelvben a vezérlési szerkezetek: ma sem értem miért jó az a pascalnak hogy az else előtt nem lehet pontosvessző, ráadásul ami a C-ben egy karakter az a pascal-ban egy kulcsszó (begin, end).
Ez -- mint ahogy pint is írta -- szerintem sem baj, sőt.

A másik amit nem szeretek a pascalban az a for ciklusa ami a C-hez képest nagyon-nagyon primitív.
A for ciklusnak általában -- már történelmi hagyományok (Fortran, ugyebár) okán is -- előírt lépésszámúnak kéne lennie. Én azt szoktam mondani, hogy a C-ben nincs for ciklus. Van olyan ciklus, amit a for kulcsszó vezet be, de az nem igazán előírt lépésszámú, hanem ugye egy mezei while.

Ráadásul a hátultesztelő ciklust is igen hülyén oldották meg: az egész nyelv vezérlési szerkezete a blokkokra épül (hasonlóan a C-hez) kivéve a repeat-until ciklust ami viszont nem.
1. a Pascalban nincs blokk.
2. nekem a repeat-untilban az a legzavaróbb (pontosabban eleinte a C do-while-jában volt, mert Pascalban tudtam előbb), hogy egymáshoz képest pont negált bentmaradási feltételt kell megadni.

Szintén a C++ előnyének tartom hogy akárhol deklarálhatok változót nem csak az elején a var kulcsszó mögött.
Ez valóban kényelmes, de ha a Pascal tudna blokkot, akkor már majdnem ott lenne ez is.

Ettől függetlenül én nagyságrendekkel jobban szeretem a C/C++-t, mint a Pascalt, de azért programozástechnikailag számomra a csúcs még mindig az Ada. Annyira le van minden tisztulva, hogy az bámulatos!
A legszebben megoldott ciklusfajták közül pint kifelejtetette a legszebbet:

loop
...
exit when feltétel;
...
end loop;

Attól függően, hogy hová teszed a magban az exit-es sort, kapsz elöl-, hátul-, ill. ,,akárholtesztelő'' ciklusokat.

Előzmény: micu (17)
underw Creative Commons License 2001.10.25 0 0 31
Egy ismerőstől azt a tanácsot kaptam hogy
, ha megakarom ismerni a számítógép működését
akkor használjak linuxot.
Igy ma felkerült az egyik particióra egy
mandrake.
A rendszer kiismeréséhet melyik linux az ajánlott?
Első ismerkedés alapján sokkal baratságosabb mint a windows.
Vásároltam egy linux könyvet is. 6900 ft volt
Linux referancia a cime.
Adtak hozzá egy Redhatot és egy Calderát.
Calderát is kiprobáltam hát egy gyönyörűség.
Lehet regebben volt probléma a telepitessel (linux) de ez mára teljesen megoldott
(egyik forumon olvastam hogy nehez telepiteni)
, mivel windowst is csak egyszer telepitettem igy nem voltam jártas telepítésekben.
underw Creative Commons License 2001.10.21 0 0 30
Csinál már valaki valami szép és okos progit pascalban?Olyanra gondolok aminek van valami
hasznos funkciója.Nem játék stb.
Elküldené?
Amugy idáig teljesen érthető a pascal.
Legközelebb Szerdán leszek mert elutazom de
viszem a könyvet és továbbra is tanulok ,hogy
sikeres legyen a tervem.
Mindenkinek kellemes pihit.
underw Creative Commons License 2001.10.21 0 0 29
Már ablakokat is tudok csinálni.
Király érzés:)
jo dolog ez a programozás
Pif Creative Commons License 2001.10.20 0 0 28
Részemről elítélek minden fúrást, ami egy másik/konkurrens technológia/prgnyelv/oprsz ellen irányul. Mindegyik nyelv másban jó, másra való, és arra kell használni, amire szánták. Ez a véleményem. Biztos vannak balfogások, de szerintem sem a Pascal/Delphi, sem a C/C++ nem ezek közé tartozik. Maradjunk a mértéktartó, építő jellegű kritikánál. Egy nyelv szintaxisa szerintem csak megszokás kérdése, számomra teljesen mellékes.

Azért is szeretném megtanulni a C/C++ -t, hogy lássam, miért van ez az állandó vita a két tábor között.

Bocs az OFF-olásért...

Pif Creative Commons License 2001.10.20 0 0 27
Sziasztok!

Először is: MEG LEHET TANULNI EGYEDÜL PROGRAMOZNI (legfeljebb nem egy év alatt!!!), én is így tettem, és ma ez a szakmám.
Másodszor: komolyan kell venni, amit a könyvekben írnak, mert csak "help-ből" és kútfőből nem lehet megtanulni programozni, abból valami iszonyatos nagy baromság fog kisülni. Láttam már ilyen forráskódot is, sajnos...
Ami nekem nagyon sokat jelentett, és lendületet adott, hogy mindig voltak ötleteim, amiket meg akartam valósítani, és ezek határozták meg, hogy éppen mi volt a következő lépcsőfok. Így aztán annak idején a Commodore Basic alapjai után egyedül tanultam meg a C-64 assembly-t, és azt gondolom, ez nagyon jó alapot nyújtott a továbbiakhoz. Sajnos, a körülmények miatt kb. '98-ig csak ilyen irányú prog. tapasztalataim voltak (ez kb. 8 évet jelent, ebből az utolsó néhány inaktív volt)

Nagyon jó volt, hogy akkor sokat foglalkoztam folyamatábrákkal, és az alapvető algoritmusokkal is. Tapasztalom, hogy óriási különbség van aközött a program között, amit ELŐRE megterveztek hasonló módszerekkel, és aközött a progi között, amit csak a gép elé leülve az 'ujjából ráz ki' valaki. Úgyhogy az a véleményem, hogy diagramokat utólag rajzolni értelmetlen. Azonban, ha valaki kezdő, szerintem előbb egy nyelvet tanuljon meg valamilyen szinten (én is így tettem), mert rögtön rajzolgatással kezdeni vlsz. nem ad elég sikerélményt, és talán nehezebb is, de persze mindenki maga tudja, hogy jó neki.

Delphi-hez tudomásom szerint létezik egy progi, amivel lehet objektumdiagramokat rajzolni, és ezeket forráskódból is elő tudja állítani, a strukturált programozáshoz - amivel vlsz. kezd az ember - viszont nem ez kell. Persze, fizetős, 30 napig működik, ha minden igaz.

Szóval, én a mai napig kizárólag önmagamnak köszönhetem, amit tudok, mert a fősulin nem lehet megtanulni programozni. Arra jó volt, hogy némi megerősítést kapjak, de amit ott tanultam, az semmire sem elég.

Azért ott megállnék egy pillanatra, hogy mit is jelent az, hogy 'megtanulok' programozni. Egy év alatt biztos nem lehet rutint szerezni, és az is biztos, hogy nem lehet birtokba venni egy nyelvet 1 hónap alatt, persze átlagos földi halandóknak, a 0-áról indulva. Valamit biztos el lehet bénázgatni vele annyi idő után, de azt én nem nevezném tudásnak. Én úgy gondolom, az eltelt évek után is bőven van még mit tanulnom, és tapasztalataim szerint ez nem azt jelenti, hogy béna vagyok. Talán azt gondolom, ha valaki nagyon ügyes, és "éjjel-nappal" ezzel foglalkozik, akkor mondjuk pascal-ban tud nagyon jó programozási alapokat szerezni 1 év alatt, ha nem csak a nyelvvel foglalkozik. A következő évben meg innen kiindulva a Delphi-t javasolnám. C/C++ témában egyelőre sajnos nem tudok tanácsokkal szolgálni, a jövőben mindenképp meg szeretném tanulni, részben a már mások által említett okokból.

Bocsi a hosszúra nyúlt hozzászólásért, remélem nem volt teljesen fölösleges. Szívesen segítek minden kérdésben, ha tudok, és ráérek. Sok sikert a tanulásoz!!!

pint Creative Commons License 2001.10.20 0 0 26
bocs, underw, hogy offolok, de az ilyesmit sose bírtam szó nélkül hagyni.

micu írja:

"ma sem értem miért jó az a pascalnak hogy az else előtt nem lehet pontosvessző"

Mennyit gondolkoztál rajta? Íme a válasz: A pontosvessző az utasításokat elválasztja, nem lezárja.

"ráadásul ami a C-ben egy karakter az a pascal-ban egy kulcsszó (begin, end)"

Olvashatóság, áttekinthetőség. Ezerszer fontosabb dolgok, mint az, hogy többet kell gépelned. Nekem inkább kevés még így is, nem sok. Inkább szeretném, ha "end if", "end for", "end procedure" módon kéne használni.

"A másik amit nem szeretek a pascalban az a for ciklusa ami a C-hez képest nagyon-nagyon primitív"

ezzel mi a baj?

(először)
while (kilépési feltétel) do begin
...
(közötte)
end;

ugyanazt tudja, és sokkal világosabb. Ha nekem választanom kéne, tuti, hogy a pascalost választanám.

"A C++-ban igen kellemes a többszörös öröklés"

Valóban használható, de elég ritka eset, hogy ne lehetne könnyedén kikerülni, általában nem nagy hiány, ha nincs.

"Ráadásul a hátultesztelő ciklust is igen hülyén oldották meg"

Ebben egyetértünk. A legszebben megoldott ciklusokat az Adában láttam. Minden ciklus ugyanarra a kaptafára készült, szép, érthető. Íme példa:

for i in 1..10 loop
mag
end loop

while feltétel loop
mag
end loop

"operator overloading"

Itt is egyetértünk. Kéne.

"Ami szintén hiányzik az a baráti osztályok"

A probléma fennáll, de a c++ megoldás szerintem elég izés. Az Eiffel szépen csinálja ezt is. Az Ada másképp, de az is szép.

Mindenképp ajánlom mindenkinek elolvasásra a c++ kritikát, amit korábban linkeltem. Számos igen hasznos szemléleti észrevételt tartalmaz.

Előzmény: micu (17)
underw Creative Commons License 2001.10.20 0 0 25
Nem tudtam hogy hogy van angolul a forrás szó
De közbe találtam már oldalt.Lent irtam is.
lx Creative Commons License 2001.10.20 0 0 24
"továbbra is keresek pascal forrásokat"

Tényleg keresel vagy csak kérsz?
Mert ha keresel, akkor találnod is kell annyit, hogy ne keress többet.
Első próba: www.google.com, keresett szavak: pascal sources. Elég lesz? :)
Ha mégis a kérés mellett döntesz, majd utánanézek a múltamnak. Talán maradt valami a vinyó sarkában.

Előzmény: underw (18)
lx Creative Commons License 2001.10.20 0 0 23
"Assembly (Z80,Intel x86), Basic, Cobol, Clipper, Pascal, RPG, PHP, Perl, TCL"

Hali!

Elég szép a listád ahhoz, hogy ne feltétlenül akarj még egy nyelvbe belemenni, de ha mégis nagyon ráérsz, kukkants a "ruby"-ra. Valami gyöngyszem. Még a Perl után is meg tudja hökkenteni az embert.

Előzmény: micu (17)
underw Creative Commons License 2001.10.20 0 0 22
Találtam egy jó helyet

http://www.devq.net/pascal/

Külömbözö compilers es utilitik

Compilers
Freely available pascal compilers ordered by platform

Survey: the most popular compiler (initiated by Free Country)

DOS/Win
IRIE Pascal, compiler for Win, DOS, OS2, Linux and FreeBSD
TMT Pascal Lite for DOS
FPC-Free Pascal Compiler, protected mode compiler for DOS/Win
Graphics Vision Lib for FPC
Pascal Pro, free compiler (+src), needs ASM
DPas, 32 bit compiler
Prospero extended pascal (commercial)
Pascal X, IDE and compiler for Win console
Information about the Borland compilers
Download Borland compiler for free (up to V5.5, registration required)
Download Turbo Pascal 7 French version for free
Order Borland compiler 7.0
Download compilers from Programmers Heaven

Unix
GNU Pascal Compiler page
GNU Pascal Compiler page
FPC-Free Pascal Compiler for FreeBSD/Linux
Free Compilers List
The P4 Pascal Compiler

FTP ARCHIVES
OOPAS package, extends GNU with some TP notions
The Pascal-S compiler

Mac
Think Pascal

OS/2
OS2 BP7.0 compatible compiler, Virtual Pascal
LSXPower library for Virtual Pascal
OS2 BP7.0 compatible compiler, demo

Java
Canterbury Pascal for Java

Conversions
Pascal to C/C++ converter, BGI & OO supported

Valamint könyvek angol nyelven.

Books
A selection of most popular interesting books about Pascal

Borland Pascal step by step
Borland Pascal Insider
Numerical recipes in Pascal
Ready-to-Run Delphi Algorithms
Turbo Pascal 7 Complete Reference
Turbo Pascal
Learn Pascal in Three Days!
Schaum's Outline of Programming with Pascal
More books about Turbo Pascal..

Tutorials

Tutorials
Not familiar with Pascal? You might want to try one of these tutorials

An introduction to Pascal programming
An introduction to Pascal programming (mirror)
Pascal Programming Primer
Roby's Pascal Tutorial
Pascal language tutorial
Learn Pascal
Khaan's learn pascal page
Pascal for Programming Illiterates
Starting with Pascal, John Stockton
Pascal lessons for the AP exam
Pascal Info in German
Pascal Grundkurs, tutorial in German
Another Pascal course in German
List of tutorials
Some notes about pascal programming
Tutorial in Spanish
Basic tutorial (TP for Win)


sz Creative Commons License 2001.10.20 0 0 21
A struktrogram szvsz 1 hülyeség.

Osztom :)

Előzmény: Original Ganjaman (20)
Original Ganjaman Creative Commons License 2001.10.20 0 0 20
Nem a struktrogram, csak nem jutott eszembe a Jackson-ábra név. A struktrogram szvsz 1 hülyeség.

OG

Előzmény: sz (19)
sz Creative Commons License 2001.10.20 0 0 19
struktúra-ábrákon

struktogram? ;-)

Előzmény: Original Ganjaman (0)
underw Creative Commons License 2001.10.20 0 0 18
Ha az a nap amelyiken elkezdtem a tanulást volt a
0. akkot ma a 2. napnal tartok.
Ma tanultam a szelekciókrol elég érdekes jószagok,
és továbbra is keresek pascal forrásokat.

originalqszi :
Saját szorakozásomra szeretnék pénzt keresni

Original Ganjaman:
szeritenm nem könnyű a jackson de idővel biztos belejövök.
Hova jártál suliba?

micu Creative Commons License 2001.10.20 0 0 17
Sajnos nem volt időm és energiám angolul végigolvasni, de az általam ismert programnyelvek közül (Assembly (Z80,Intel x86), Basic, Cobol, Clipper, Pascal, RPG, PHP, Perl, TCL) közül messze ez áll a legközelebb hozzám. A második helyezett a Pascal aminek megvan az az előnye hogy tanulni sokkal egyszerűbb és a vizuális dolgokhoz jobban passzol mint a C++.
Viszont van pár finomság a C-ben és főleg a C++-ban ami miatt összetettebb dolgokban sokkal jobban kedvelem mint a Pascalt. Ilyen az alap nyelvben a vezérlési szerkezetek: ma sem értem miért jó az a pascalnak hogy az else előtt nem lehet pontosvessző, ráadásul ami a C-ben egy karakter az a pascal-ban egy kulcsszó (begin, end). A másik amit nem szeretek a pascalban az a for ciklusa ami a C-hez képest nagyon-nagyon primitív. Ráadásul a hátultesztelő ciklust is igen hülyén oldották meg: az egész nyelv vezérlési szerkezete a blokkokra épül (hasonlóan a C-hez) kivéve a repeat-until ciklust ami viszont nem. Pozitív viszont a Pascalban a with utasítás és a függvények és eljárások egymásba ágyazásának lehetősége (bár ezzel nem árt csínján bánni). Szintén a C++ előnyének tartom hogy akárhol deklarálhatok változót nem csak az elején a var kulcsszó mögött.
A másik dolog az objektum-orientáltság. A C++-ban igen kellemes a többszörös öröklés (bár már az object pascalban is van valami hasonló, lásd interfész de az azért messze nem ugyanaz) és az operator overloading. Ami szintén hiányzik az a baráti osztályok, ezt valamennyire ugyan pótolja hogy az egy unitban lévő objektumok látják egymás rejtett elemeit de így viszont dögnagy unitok lesznek. Pedig elég gyakran szükség lenne arra hogy a saját objektumaim tudjanak olyan dolgokat egymásról amit viszont nem akarom hogy az objektumot felhasználó programok is lássanak.
Előzmény: pint (12)
originalqszi Creative Commons License 2001.10.20 0 0 16
No szóval, programozni tanulásnak két érdeke van:
1.- ezzel akarod a kenyeredet keresni
2.- saját szórakozásra.

1.- esetén iratkozz be egy hároméves, min. főiskolai tanfolyamra!:))))
2.- esetén szerezz egy Visual Basic programot (már a 3. ver is kitűnő), indítsd el és első lépésként válassz egy Command Buttont és klickelj rá 2x és a megjelenő ablakba írd be, hogy: end! Üsd le az F5 billentyűt és megjelenik az első programod ablaka, amelyben egy Command nevű gombot találsz, amelyet megnyomva kilépsz a programból:)))))) Aztán gyakorolni, a HELP-et olvasni és gyakorolni és gyakorolni:))))
Egyébként a programozásnak egy a lényege: Tudni kell, hogy mit akarsz programozni!!!!!!!! Kell egy kis véna is hozzá:((((((

Original Ganjaman Creative Commons License 2001.10.20 0 0 15
Én sem azt mondtam, hogy jobb vagy profibb. Magam is Pascal-ra gyúrtam (a Jackson ábra - ez a kifejezés nem jutott eszembe :-) - előtte a Commodore Basic után :-))) A mostanában használatos nyelvek (php, Java, JS) viszont, tetszik, nem tetszik erre épülnek.

Egyébként igazad van. Nem az számít, melyik nyelvet tanulod. Sokkal inkább az, hogy tudsz-e alkalmazkodni bármelyikhez. Anno a fősulin kőkemény Jackson-ábrás kiképzés után gyakorlatilag pár nap alatt belejöttem bármelyik nyelvbe.

OG

Előzmény: pint (12)
Laslow Creative Commons License 2001.10.20 0 0 14
Érdekes ötlet, kihívás, és az ilyet szeretem. De nem állok neki megalkotni egy ilyen proggit, viszont remélem egy hónap múlva már te magad meg tudod írni:) Asszem nagyon áldaná a Pascal ";"-it az, akinek ilyet kéne készítenie:)
Előzmény: underw (13)
underw Creative Commons License 2001.10.19 0 0 13
Valamint kellene egy olyan program ami
Program.pas -bol csinalnekem egy folyamat ábrát
es egy jackson ábrát.
help

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!