Keresés

Részletes keresés

Topicgazda Creative Commons License 2001.10.19 0 0 10
Ez az un. inlay. Ma már nem aranyból csinálják és a módszer az, hogy a koronához hasonlóan, mikor megfelelően ki van tisztítva és rendbetéve a fog, akkor nem gipsz, hanem azt a gumimintát leveszik a fogadról, elküldik a fogtechnikushoz és ő elkészíti a fogad színéről levett színkód alapján a tömést. Ezt ragasztják bele a fogadba, amin ezt követően nem fog látszani az sem, hogy betömték. Jó eljárás.
Az amalgámról pedig annyi, hogy az sajnos azt követően is párolog, mostanában egyre több olyan esetet regisztrálnak, mikor a terhes, vagy már szoptatós anya gyeremeke az amalgámtömések hatására lesz allergiás.
Mindezek ellenére, ez utóbbi esetet kivéve én sem ajánlom, hogy ép tömésedet kivetesd, hogy másikat rakass bele, mert az csak a fog további 'rongálását', a foganyag vékonyítását jelenti. Csak akkor érdemes bármely fogat megpiszkálni, ha annak valóban van oka.
k__chris Creative Commons License 2001.10.18 0 0 9
koszi a hozzaszolasokat, doki nem mondta
de igazabol nem is kerdeztem ra mert
ezek csak utolag fogalmazodtak meg bennem...
sip pista Creative Commons License 2001.10.18 0 0 8
amalgám, nem?
Előzmény: Ferci (6)
originalqszi Creative Commons License 2001.10.18 0 0 7
Mondd, Te engem nem olvasol????? Nekem is van ilyen tömésem!!!! ezer éves!:DDDDD
Előzmény: szilvácska (5)
Ferci Creative Commons License 2001.10.18 0 0 6
A mai letezo tegtokeletesebb tomes fogtechnikai szempontbol az amalgan, ugyanis hideg/meleg hatasara tokeletesen egyutt tagul/szukul a foggal!
Ellentetben a feher tomessel (oriasmolekulas muanyag/porcelantomes) ami nem.
Ezert az amalgantomes mellett nagyon nehezen romlik meg a fok, ha rendesen be lett tomve.
A higanytartalom addig valik ki belole amig a teteje nem oxidalodik / kb 20perc aztan soha tobbet!!!

Szoval fogtechnikai szempontbol> amalgan!

esztetikailag a feher szebb, de technikailag nem jobb. Az hogy elore levesszuk a mintat a fogrol es utana ragasztjuk be, ez csak technikai kerdes.
(igy a benabb fogorvos is jobban be tudja tomni...)

Amalgant csak elol erdemes csereltetni, hatul nem.
Minden egyes tomescsere, megbontassal, tovabbi melyedesek furasaval jar, ami tovabbi veszely az idegkamra serulesere...

szilvácska Creative Commons License 2001.10.18 0 0 5
Ez elég érdekes eljárásnak hangzik. Gipsznegatívot csinálnak a lyukas fogról, majd ez alapján elkészítik a formázott tömést, amit beragasztanak? Egy fogtömésnek hermetikusan záródnia kell. Én nem tudom elképzelni, hogy jobb módszer lenne egy ragasztóval beillesztett szilárd darabka annál, amikor az egész lyukat betömik ugyan azzal a fényre keményedő anyaggal, aminek megfelelő színt is lehet adni. Persze lehet, hogy mégis jobb ez, van valami referencia? Vagy elmondta a doki, hogy miért is jobb ez???
Előzmény: k__chris (-)
originalqszi Creative Commons License 2001.10.18 0 0 4
Én is egyetértek az előttem szólókkal, de nem fogod elhinni, hogy ez egy ősrégi technika!!! Nem is mondom meg, hogy milyen régi, mert akkor kiderül, hogy milyen vén vagyok:((((((((DDDD A mintáról készített tömés aranyból készül, de ahogy öregszel, szépen lekopik az igazi csont fog és kiemelkedve ott marad a tömés:(((((
NE ÖREGEDJ MEG!!! ÉS SOKÁIG TARTSANAK A PORCELÁN TÖMÉSEK:)))))))
Előzmény: k__chris (1)
Etus Creative Commons License 2001.10.18 0 0 3
Én is egyetértek Csokissal. Én sem nyúlnék hozzá, hogy kipróbáljak egy új módszert, ha a régivel nincs problémám. Talán akkor, ha egy másik fogat kellene így betömetni, nem pedig a jól bevált tömést kicsrélni. Ennyi a véleményem. Etus
Előzmény: Csokis (2)
Csokis Creative Commons License 2001.10.18 0 0 2
En semmilyen mukodo es jo tomest nem csereltetnek ki. Az mindig azt jelenti, hogy kiszedik, kipucoljak, ujabb adagot kifurnak az ep reszbol. Szenvedes is, rongalas is. Kell ez neked? Apamnak vannak 40 eves, mukodo amalgam tomesei is. A fogorvosunk meg azt mondta, hogy amig jo, nem nyul hozza csak azert, hogy meg egy kis penzt levehessen rola. Szoval szerintem nem.
Előzmény: k__chris (-)
k__chris Creative Commons License 2001.10.17 0 0 1
nullazas megvolt, johetnek az erdemi hozzaszolasok :))
Tonio Kröger Creative Commons License 2001.10.17 0 0 0
Olyan lyukas a fogad, mint ez itt? -> 0
k__chris Creative Commons License 2001.10.17 0 0 topiknyitó
Voltam nemreg fogorvosnal es van egy ujfajta tomes modot emlitett aminel formara elore megcsinaljak a tomest es csak beragasztjak.
Valaki irna errol egy par szot mi is ez az egesz, erdemes e emiatt kicserelni 1-2 eves "feher" tomest? Az arat meg se emlitem.. :) Vagy "csak" uj technologia? Van vonalban szakmabeli? Kivancsi vagyok mi a velemeny...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!