Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2001.10.27 0 0 174
Kedves Birs

(en mar nem vagyok kedves?)

"Én „ügyesen” csupán csak a Bibliából idéztem. "

"A tradicionális egyházakban viszont nem illik kimutatni az érzelmeket. Nem illik úgy viselkedni, mintha élnénk, hanem egy vallásos pózt kényszerítenek az emberekre."

Ugylatszik, azt az oldalt a Bibliamban, amelyiken ez az irasreszlet van, valaki kitephette, vagy veletlenul osszeragadt egy masikkal, mert meg nem lattam.

"Most is csak ugyanezt írhatom - akár mennyire is felbosszant ez Téged is - hogy én azért megyek Istentiszteletre, hogy ott kifejezzem Istennek: viszont szereti Őt. Ezért továbbra is úgy fogok viselkedni, mintha élnék, és ezek után sem fogok felvenni semmilyen vallásos pózt. Mert meggyőződésem, hogy egy komor „Istentisztelet” NEM tetszhet Istennek, hiszen Ő is NEVET a Mennyben - a Biblia szerint. "

Senki nem varja toled hogy vegyel fel vallasos pozt, (nem mintha szereny velemenyem szerint eleve nem lenne most is).

"hogy ott kifejezzem Istennek: viszont szereti Ő"
Ezt nagyon jol teszed. Mindannyian ezt tesszuk, de a szeretet kinyilvanitasanak sokfele modja van. Krisztus szerepe, es szerepenek legfobb eleme a kereszthalal es a megvaltas sokfel erzelmet valthat ki emberekbol. Egyreszt lehet az ember onfeledten boldog, mert Krisztus veren megvaltott bennunket, hogy "ne landoljunk a pokolban", de lehet ugyanakkor szomoru, vagy egyutterzo, mert tudja, hogy micsoda szenvedes araan tortent mindez, hogy Jezus megmutassa a vilagnak, az ember eletehez hozzatartozik a szenvedes, a ver, a szolo fajdalma halott fija lattan, az emberi kegyetlenseg, esmindez ugy, hogy a hitunket kozben meg kell oriznunk, es ilyenkor semmi nem marad szamunkra az emberi vilagban, csak Isten szeretete. Ez egy szomoru dolog is egyben, es aki a kereszthalalt a megvaltast igy fogja fel, mert az oromeben benne van a fajdalom is, az nem fog fetrengve rohogni, es nem fog szaladgalni oromeben. Lehet, hogy a kulonbseg amiatt van, mert nalatok nincsenek kepek, es talan te sem rohognel ugy, vagy ti sem rohognetek es szaladgalnatok ugy, ha tudnatok, es latnatok Krisztust verben azva, korbacsolva, szogekkel atfurva, lekopdosve, kigunyolva, az anyja szeme lattara kinok kozt meghalva. Ugyanis igy tortent a megvaltas - meg van irva a Bibliaban, negyszer egymas utan, ha netan valakinek egyszer keves lenne.
(Furcsa lenne, ha mindezt latva elfogna a rohoges oromomben, mert ugye egyetlen dolgot erzekelek ebbol, nekem marha jo lesz, mert nem jutok a pokolba. Az masodlagos, hogy mekkora szenvedes aran lehet ez, de ugye az a mai divatnak megfeleloen nem lenyeges, hiszen csak az a fontos, nekem mi hasznom a dologbol)

"Másodszor, akármilyen „csúnya trükk” is, mégsem kapták fel a fejüket EGYETLEN „történelmi” egyház képviselői SEM – egyedül MEGINT csak a katolikusok. :( "

Ez tobb okbol lehet: lehet hogy nem olvastak, lehet hogy nincsenek ebben a topicban, lehet hogy aki itt van kozuluk, annak eppen nincs kedve vitazni veled, sot az is lehet, hogy nehany protestans rokonsagot erez veletek, mert szinten nem kedveli a katolikusokat, es ezert lenyelik ezt az utalast.

"Harmadszor, nevetséges azzal dicsekedni, hogy Te úgy szoktad csak ostorozni a gyülekezetemet, hogy nem hallgatod el a nevét. :( "

Ez nem nevetseges, ez igy van. Ha bajom van a HGYvel, megmondodm, ha nincs, akkor nem mondok semmit. Ha meg esetleg megnevezes nelkul beszelek roluk, utana nem mondodm azt, hogy "en nem mondtam semmit, hiszen nem emlitettem nevet"

GORILLA

Előzmény: birs (173)
birs Creative Commons License 2001.10.27 0 0 173
Gorilla!

Persze a nevet nem emlitetted, de ugyesen utaltal ra, hogy mindenki tudja, kik azok szerinted, akiknek az Istentisztelete nem tetszik Istennek.

Én „ügyesen” csupán csak a Bibliából idéztem.
Aztán meg az is IGAZ, amit az első hozzászólásomban írtam! Nevezetesen, hogy a tradicionális egyházakban "nem illik" kimutatni az érzelmeket. Most is csak ugyanezt írhatom - akár mennyire is felbosszant ez Téged is - hogy én azért megyek Istentiszteletre, hogy ott kifejezzem Istennek: viszont szereti Őt. Ezért továbbra is úgy fogok viselkedni, mintha élnék, és ezek után sem fogok felvenni semmilyen vallásos pózt. Mert meggyőződésem, hogy egy komor „Istentisztelet” NEM tetszhet Istennek, hiszen Ő is NEVET a Mennyben - a Biblia szerint.

Persze neked LEHET tőlem ellenkező véleményed is, engem ez sem fog kiakasztani. Nekem ugyanis nem szokásom megsértődni azon, ha valaki a Bibliában leírt Istentiszteleti formát semmibe veszi. Legfeljebb fáj, hogy az emberek által kitalált gyakorlatot felcserélik sokan - az Isten által mutatott formával.

Ezzel egyertelmuen a tortenelmi egyhazakra, koztuk a katolikus egyhzara celzol, es negativ osszefuggesben emlegeted, tehat magyararan te kezdted a belekotest a tortenelmi egyhazakba. Az semmivel nem szepit a dolgodon, es nem ved meg, hogy azt allitod, nem nevezted nev szerint az egyhazakat, mert ez egy igen csunya trukk, es senki nem veszi be. EN tudom a Hgyt ostorozni ugy is, hogy egyetlen egyszer el nem hangzik a neve, megis mindenki tudja, hogy arrol beszelek, de en ilyet nem teszek.

Először is, az nem „belekötés”, hogy elmondom - mi van megírva a Bibliában.

Másodszor, akármilyen „csúnya trükk” is, mégsem kapták fel a fejüket EGYETLEN „történelmi” egyház képviselői SEM – egyedül MEGINT csak a katolikusok. :(

Harmadszor, nevetséges azzal dicsekedni, hogy Te úgy szoktad csak ostorozni a gyülekezetemet, hogy nem hallgatod el a nevét. :(

Ildi

Előzmény: Törölt nick (171)
birs Creative Commons License 2001.10.27 0 0 172
Kedves Sickboy!

Egy percig sem gondoltam, hogy katolikus vagy. Sőt azt is észrevettem rögvest, hogy nem értesz egyet a katolikus dogmákkal, irányvonalakkal.
De így se jó. :)
Mert itt nem ez a lényeg!

Gondoltál már arra, mi az oka annak, hogy ha egy katolikus meglátja egy hites nickjét - azonnal iszonyú haragra gerjed, és rögtön elkezd gyalázkodni? Vajon miért ugranak neki azonnal a katolikusok a hiteseknek, miközben pl. a Te katolikus ellenes írásaid mellett is nyugodtan elmennek? :O)

A topicodba pedig hiába írod be, hogy „senki számára nincs kikötés, hogy ki írhat be és ki nem.” Hiába is szeretnéd pusztán azt kérni, hogy „Beírhatnak HGY-sek és Katolikusok is, csak ne egymást szapulják, mert annak semmi értelme” – amikor itt teljesen másról szól a történet. :O)

Hiszen a vak is látja, hogy valójában NEM az a probléma: tetszik-e, vagy sem - egy másik egyház/gyülekezet Istentisztelete/miséje. Hanem arról, hogy vannak a Fórumon (nem is kevesen) olyanok, akik MINDEN alkalmat megragadnak, hogy lebunkózzák a hiteseket. Ezeknek az embereknek teljesen mindegy, hogy miről van éppen szó – mert nekik, mindig mindenről ugyanaz jut az eszükbe: "űsd, vágd, ahol éred, mert szaporodik, sokasodik, ezért túlzottan veszélyeztetik az "igazi", "történelmi" keresztények egyeduralkodását. :(

Aki ezt nem veszi észre, az csak azt látja, hogy a HGy, és a RKE „ellenségek”.

Én is részt vettem már SZÁMOMRA unalmas istentiszteleteken is. EZÉRT az én célom sem az volt, hogy „nevesítsek” bizonyos egyházakat. Bennem sem volt semmiféle hátsó szándék. Nem írtam olyat Neked sem, hogy CSAK az a jó, ami nálunk a HGy-ben van. Remélem emlékszel még. :)

Én SEM akartam „HGY-katolikus vitát”. Ezért egy ideig csak olvasgattam a topikodat, és csak később írtam Neked. Nem is volt civakodás közöttünk – ha jól emlékszem, hanem szépen megegyeztünk abban, hogy nyitottnak kell lennünk mindere, amit Isten Szelleme mutat meg nekünk. Tehát Istennek kell engedni inkább, nem pedig eleve kijelenteni, hogy „én olyat soha nem fogadok el, amint XY gyülekezetben láttam, mert az nekem ezért+ezért – nem tetszik”.

Én szintén örülök, hogy te megújult keresztény tesó vagy. Csak én meg arra kérlek, próbáld Te is a mi szemünkkel is nézni ezt az áldatlan helyzetet, ami a "történelmi" keresztények és, a HGy között kialakult!

Vedd észre, hogy a HGy-nek az a legnagyobb „bűne”, hogy túl „sok” hites van. Hogy röpke 20 év alatt, kishazánk 4.(!) egyházáva nőtte ki magát ez a gyülekezet! Mert nyilvánvaló: ha még ma is csak annyian lennénk, hogy elférnénk egy lakótelepi szobába - akkor egyik történelmi egyházat sem érdekelné, hogy a világon vagyunk! :)

Türelmünk meg sokak szerint túl sok is van - azokkal szemben, akiknek erősen nem osztjuk a véleményét.

Egyébként nincs szükséged semmit megmagyaráznod. Mert NEM feltételeztem Rólad ELEVE, hogy rossz szándékkal nyitottad ezt a topikot. :( Csak azonnal beugrott, hogy egy ilyen című topik, MEGINT egy újabb HGy-RKE „háború” színtere lesz. :(

Engem NEM sértettél meg, de ettől függetlenül én is elnézést kérek Tőled, ha megbántottalak volna.

Isten áldjon, és őrizzen meg,
Ildi

Előzmény: Sickboy (170)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.26 0 0 171
"Továbbá ÉN, meg sem említettem EGYETLEN egyház/gyülekezet/felekezet NEVÉT SEM, amíg egy katolikus MEGINT belém nem kötött!"

Persze a nevet nem emlitetted, de ugyesen utaltal ra, hogy mindenki tudja, kik azok szerinted, akiknek az Istentisztelete nem tetszik Istennek

az elso hozzaszolasodban irod:

"Szerintem is azért jár egy hívő Istentiszteletre, hogy ott kifejezze Istennek: viszont szereti Őt. A tradicionális egyházakban viszont nem illik kimutatni az érzelmeket. Nem illik úgy viselkedni, mintha élnénk, hanem egy vallásos pózt kényszerítenek az emberekre. Ez szerintem NEM tetszhet Istennek, hiszen a Bibliában is benne van, hogy Isten NEVET a Mennyben."

Ezzel egyertelmuen a tortenelmi egyhazakra, koztuk a katolikus egyhzara celzol, es negativ osszefuggesben emlegeted, tehat magyararan te kezdted a belekotest a tortenelmi egyhazakba. Az semmivel nem szepit a dolgodon, es nem ved meg, hogy azt allitod, nem nevezted nev szerint az egyhazakat, mert ez egy igen csunya trukk, es senki nem veszi be. EN tudom a Hgyt ostorozni ugy is, hogy egyetlen egyszer el nem hangzik a neve, megis mindenki tudja, hogy arrol beszelek, de en ilyet nem teszek.

GORILLA

Előzmény: birs (167)
Sickboy Creative Commons License 2001.10.26 0 0 170
Hi birs (Ildi!)

Nem vagyok katolikus. Nem értek egyet katolikus dogmákkal, irányvonalakkal, ha így már jó. Ahogy a HGY-ben sem tetszik minden.

A topicomban senki számára nincs kikötés, hogy ki írhat be és ki nem. Beírhatnak HGY-sek és Katolikusok is, csak ne egymást szapulják, mert annak semmi értelme. Pusztán ezt szeretném kérni.

Résztvettem már SZÁMOMRA unalmas katolikus, református, baptista, karizmatikus, pünkösdi istentiszteleten is. EZÉRT - és semmi default hátsó szándékkal - kérdeztem, mi a jó istentisztelet szerintetek?
Se HGY-katolikus vitát, de más szükségtelen civakodást nem akartam.
Én is örülök, hogy te megújult keresztény tesó vagy, csak légy nagyobb türelemmel még azokkal szemben is, akiknek erősen nem osztod a véleményét. És ne érezz eleve rossz szándékot tőlem, MIVEL SEMMI ILYEN nem motivált a topic indításakor. Fütyülök rá, hogy ezt ki hiszi el és ki nem - nem magyarázom tovább a bizonyítványom...

Ha valakit én bántottam meg, attól utólag is elnézést kérek!

Előzmény: birs (169)
birs Creative Commons License 2001.10.26 0 0 169
A csendben odatartást is gyakoroltam már sokszor, de akkor mindig megkaptam, hogy "miért nem válaszolsz? Csak nem azért mert nem tudsz?" :(

Amúgy szerintem azzal kellett volna kezdenekd ezt a topikot, hogy "Ide TILOS HGy-seknek, és rom.katoknak Írni!" Akkor pl. én sem írtam volna Neked egy betűt sem. Csakhogy most már utólag, akármennyire is hezitálsz - bizony a címben már ELEVE benne van "némi" irányultság.

Az jó ha nincs túl sok bajod a HGy-vel. Nekem meg pláne nincs semmi bajom a Te gyülekezeteddel, mivel azt sem tudom hova jársz. Én csak örülök annak, hogy újjászületett emberke vagy Te is. :)

Én már le is zártam pár napja itt a vitát - Te is láthatod. Különben SEM szoksásom katolikus topikokba irogatni. De már ide sem akarok írni többé.

Isten veled,
Ildi

Előzmény: Sickboy (168)
Sickboy Creative Commons License 2001.10.26 0 0 168
Ilyen esetben csendben odatartani a másik orcádat is. :-) Vagy nem?

Amúgy elég hülye dolog a HGYről név nélkül beszélni. Meg minek, ha körülírom pár paraméterrel, mindenki tudja kiről van szó. Nekem a HGY-vel egy centivel nincs több bajom, mint a saját gyülekezetemmel.

De itt zárjuk le.
HGY-KATOLIKUS VITA LEGALÁBB ITT NE LEGYEN!

Előzmény: birs (167)
birs Creative Commons License 2001.10.26 0 0 167
Már megbocsáss, de pl. NEM én FIRKÁLTAM a Te gyülekezetedről SEM KRITIKÁKAT, hanem éppen TE az enyémről! Vagy Neked mindent szabad?

Továbbá ÉN, meg sem említettem EGYETLEN egyház/gyülekezet/felekezet NEVÉT SEM, amíg egy katolikus MEGINT belém nem kötött!

Elárulnád, hogy szerinted ilyen esetben mit KELL tenni?

Előzmény: Sickboy (166)
Sickboy Creative Commons License 2001.10.26 0 0 166
Áááááááááááááá.... namindegy... semmi baj.

Tehát akkor hogy lássunk a setétben:
KÉREM NE FIRKÁLJON IDE BE OLYAN HGY-S VAGY KATOLIKUS, AKI A MÁSIK FELEKEZETÉT AKARJA KRITIZÁLNI. Arra ott a többi Fórum.

Na, rendbetettem a hibám hogy másodszor is leírtam? :-)

Előzmény: Törölt nick (165)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.25 0 0 165
Kedves Sickboly

Ha mar sok topicot nyitottal, akkor lehetne annyi tapasztalatod, hogy mik azok a temak, amit a hitesek kontra katolikusok kolcsonosen felhasznalhatnak egymas ellen. Egyikuk sem vetlen, en sem, de lehet tudni, hogy ez egy olyan tema, amire elobb utobb valaki felhozza peldanak a katolikus miset, hiszen, ez az egyik fo vad, es sokak szerint, akik mozgalmas istentisztelethez szoktak, igen jo pelda a dogunalom illusztralasara. Persze ezt a katolikusok zokon veszik. Ezt azert elore kellett volna latnod, foleg ha bekes topic nyitasat fontolgattad.

"Szándékosan provokatív lett a cím, amivel - ha hiszed ha nem - NEM a katolikus misék unalmasságára óhajtottam utalni, hanem a keresztények sokszor unalmas alkalmaira. "
Te is tudod, hogy a hitesek ezt azonnal katolikus misenek veszik, az ateistak, meg szinte csak a katolikus miserol rendelkeznek nemi keppel, es azok is annak veszik, tehat megintcsak jon a tamadas a katolikusok ellen.

"Asszem a topicnyitó hozzászólásban direkt leírtam, hogy NEM HGY KONTRA KATOLIKUS VITÁT AKAROK!!! Kedves Gorillám, már a 160. hozzászólás körül járunk, neked ez még most sem világos??? "

De tudnod kellett volna, hogy az lesz belole. Es ebben nem csak a vitapartnerek hibasak.

"Amikor azt írtam, hogy ne tanítson a házzasságról olyan, aki pl. nem nős vagy férjezett, SENKIRE sem gondoltam. Csak beindultak a sokszor használatos reflexeid és ezt is mindjárt támadásnak vetted az Anyaszentegyház ellen! "

Lehetseges, hogy ezt tenyleg tullihegtem kisse, de sajnos volt sok vitam ebbol hitesekkel, protestansokkal, es azt hittem, ez is arra iranyul. Erzekeny pontom ez, ugyhogy elnezest, ha felreertelmeztem

GORILLA

Előzmény: Sickboy (162)
swatswat Creative Commons License 2001.10.25 0 0 164
Kedves Rigoletta,

Sajnos nem fér bele az időmbe, de köszönöm az invitálást.

Előzmény: Rigoletta (159)
Sickboy Creative Commons License 2001.10.25 0 0 163
Biztos buta vagyok, de mit állítottam én? Nem értem amit írsz...
Előzmény: bubis (161)
Sickboy Creative Commons License 2001.10.25 0 0 162
GORILLA bácsi!

Pár dolog:

1. Azt hittem felnőtt emberek írnak be ide. Mert a felnőttség jele (számomra) az intelligencia, hogy nem egymás torkár harapdáljuk. Az az igazság hogy nyithattam volna "NEJLONSZATYOR" néven is topicot a Filozófia fórumon, csak idő kérdése mikor jelennek meg a HGY-Katolikus harcosok egymást aprítani. Van egy pár tök jó topiccím, de ha beleolvasok, majd' mind egy kiadós csihi-puhiba fut be, ahol a "tevagyahüjje" viszi a prímet.

2. Szándékosan provokatív lett a cím, amivel - ha hiszed ha nem - NEM a katolikus misék unalmasságára óhajtottam utalni, hanem a keresztények sokszor unalmas alkalmaira. Mivel jómagam nem igazán járok misére, fogalmam sincs igazából milyen szokott lenni egy mise. De ha ez megnyugtat: karizmatikus emberek is tudnak csinálni dögunalmas istentiszteleteteket. Arra mindenki képes! Nem rátok gondoltam...
A provokatív kérdés viszont legalább arra sarkalja az embereket, hogy merjenek megnyilatkozni, hogy felvegyék az arcukba hajított kesztyűt. Asszem a topicnyitó hozzászólásban direkt leírtam, hogy NEM HGY KONTRA KATOLIKUS VITÁT AKAROK!!! Kedves Gorillám, már a 160. hozzászólás körül járunk, neked ez még most sem világos???

3. Amikor azt írtam, hogy ne tanítson a házzasságról olyan, aki pl. nem nős vagy férjezett, SENKIRE sem gondoltam. Csak beindultak a sokszor használatos reflexeid és ezt is mindjárt támadásnak vetted az Anyaszentegyház ellen! Mi a fenéért jutott volna eszembe, hogy mit oktatnak a házasságról a katolikus papok? Milyen marhaság ez? Fogalmam sincs mit tanít erről egy katolikus pap! Csupán azt szerettem volna érzékeltetni, hogy egy féllábú ember ne oktasson síelést! Mi a baj?

A többiben igazad volt. :-)

Előzmény: Törölt nick (160)
bubis Creative Commons License 2001.10.24 0 0 161
Ha jol sejtem, azt allitani, hogy attol jo, hogy ott van Isten jelenlete, ezt pedig peldaul a dicsetet biztositja (dicseretek kozott lakozik) szamodra "rofoges" meg "sablonvalasz". Kar, hogy ezt igy megveted. Ez kb. olyan mint: Hogyan lehet udvozulni? Ja, legyszi ne jojjetek a Jezus Krisztus sablonvalasszal.

Udv.
Andras

Előzmény: Sickboy (-)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.24 0 0 160
Alapvetoen a topik maga hozta eletre az ilyen jellegu vitat, hiszen a cime is egyertelmuen provokativ, megha utolag meg is van magyarazva, hogy nem annak szuletett. Amikro a "dogunalom" szot valasztottad, meg csak nem is az unalmas jelzot, hanem egy annal sokkal gusztustalanabb es lealacsonyitobb jelzot tettel vel kerdesnek egy olyan dologgal kapcsolatban, ami sokezer ember eletenek a meghatarozo resze, Istenelmenye, es nem tud nelkule elni. Egy ilyen topicnyitas (utolag akarhgy is probalod magyarazni) automatikusa magaval vonzza az indulatot. Az olyan, mintha en valakirol olyan topicot nyitnak, hogy "Az anyukad - gusztustalanul ronda?" Ez pont ugyan olyan, mert ra lehet fogni, hogy csak a szulok szepsegeol akartal beszelni, de mindenki tudja, hogy a topicnyitasod eleve provokativ volt. Ez a provokativ cimet es temat azonnal kihasznaljak azok a Hitesek, akik szerint a katolikus egyhaz egyik legfobb baja a mise es az azt ovezo gondolkodasmod, vagt teologiai magyarazat, es mindent el fognak koventi annak erdekeben, hogy orszag vilag elott bebizonyitsag, hogy a topikcimben feltett kerdes igaz, es pontosan azert dogunalmas a katolikus istentisztelet, mert nem koveti jezust, savanyujoskak, nem orulnek... bla..bla..bla...BEZZEG MI!!!!! bla...bla..bla... Ugye erre a katolukusok is beindulnak, mert ez ugye az o allaspontjuk szerint nem igaz, es igy elkezdodik a vita. Tehat roviden, az itt kirobbant vitaert te vagy a felelos, nem azok, akik itt keresztenyseguk ellenere vitatkoznak. Feldobtal egy labdat, ami minden korulmenyek kozott valakinek a fejere esik, es most azt serelmezed, hogy akinek a fejere eseik, vagy esett, az miert vitatkozik.

Egyebknet megfigyeltem, hogy ez egy tipikus, de eleg atlatszo jelenseg a forumon. Megpedig az, hogy valaki nyit egy egyertelmuen provokativ es sokakat banto topicot, es utana jon a :"en azert nyitottam, hogy kulturaltan beszelgessunk eme kerdesrol, amely sokakat erint, es fel kell tarni a problemakat, hogy megoldjuk oket, mert fontos, hogy tisztan lassunk a kerdesben..bla..bla..bla, de ugyanakkor mindenki tudja, hogy provokativ topik es semmi koze a kulturalt vitahoz.
Ha kulturalt vitat akartal volna keresztenyek kozott, akkor a :"Az Istentisztelet celja es hatasa" Cimu topicot nyitottad volna.

Kicsit olyan ez a topic, mind az index politikai hireinek kerdojeles focimjei:

"LEPFENEVEL FERTOZOTT LEVEL A MINISZTERELNOKNEK????????'
"az illetekesek cafoljak, hogy a miniszterelnok lepfenevel fertozott levelet kapott volna, sot erre semmi jel nem mutatott"

Nagy kerdojeles cim a tomeg ugrasztasa vegett, minden alap nelkul. Ez is olyan

---- mas

"Én például nehezen tudok elképzelni egészséges tanítást a házasságról egy nőtlen ember részéről... Lehet, hogy jókat mondana, de igazán nem tudná miről beszél. "

Nyilvan (feltehetoleg) itt a katolikus papok hazassagi oktatasarol beszelsz, de nincs igazad, ugyanis a sajat hazassag nem jelenti, hogy barki nagyobb szakerto lenne. EGy gyermekpszichologus evente tobbszaz gyereket kezel, vizsgal es talalkozik veluk, es ezt akkor is megtenne, ha neki nem lenne gyereke. Tehat attol nem lesz valaki jobb gyerekpszichologus, ha van gyereke, ugyanis annak a viselkedese, annak a jellemrajza csak egy a 12458745 tipus kozul, amit szinten ismernie kell. SOt mi tobb egy pszichologus, aki hazasaggal foglalkozik, nem tud tobbet a hazassag lelektananak tudomanyarol, mert van egy felesege. Az csak egy hazassagtipus a sokmillio kozul. EGy katolikus pap evente tobbszaz fiatal part adhat ossze, akinek az eletet nyomonkoveti, kapcsolatot tart sokakkal, ismeri az eletuk, hazassaguk problemait, tudja, ki hogyan oldja me a helyzeteket, milyen tipusu emberekbol, milyen hozzaallasokbol, milyen hazassagok es csaladok szuletnek, es van olyan pap, akinek 40 eves gyakorlata van benne. En sokszor kaptam jo tanacsot csaladi problemakkal kapcsolatban paptol, meg gyereknevelesben is, aminek nagy hasznat vettem. ha egy papnak lenne egy elesege, nem ertene jobban a hazassaghoz, viszont, ha a felesege nem szeretne ot, a foa bukasra alna erettsegi elott, akkor a csaladi stressztol nem lenne ideje a hivekre.

Egyebkent a papok es a hazassagelokeszito oktatas egy erdekes tema, lehetne rola nyitni topicot, csak ne az lengyen a cime, hogy :"Katolikus papok - halvany fingjuk nincs a hazassagrol????"

GORILLA

("Ugyanez volt a helyzet a pénzzel is: a konferencia végére mindenkiről kiderült, hogy bűnös, mert imádja a pénzt Isten helyett..." Latod ezt en sokszor elmondom a hiteseknek, de tagadjak. Sosem felejtek el egy esetet, amit a televizioban lattam (nem szo szerint, de ez tortent):

NS: Nagy aldas az 50.000 Ft-os fizetes!!
Tomeg: halleluja!!..halleluja!!...
NS: De megnagyobb aldas az 500.000Ft-os FIZETES!!!!!
Tomeg: HALLEUJA!!!!!!! HALLELUJA!!!!!! HIHIHI!!! HAHAHAHAHA!!!!!!! HALLELUJA!!!!!!!!
)

Előzmény: Sickboy (156)
Rigoletta Creative Commons License 2001.10.24 0 0 159
Ha szeretnél egy élő katolikus közösséget látni, pld. gyere el vasárnap este 6-kor Káposztásmegyerre.
Előzmény: swatswat (157)
swatswat Creative Commons License 2001.10.24 0 0 158
Ahogy eddig nekem a legjobban tetszett az istentisztelet:

1. Dicsőítés
2. Úrvacsora
3. Tanítás
4. Hirdetés, bizonyságtétel esetleg

swatswat Creative Commons License 2001.10.24 0 0 157
Íme az én véleményem:

1. Katolikus
Nekem valóban túlságosan kötött. Nem érzek benne életetet, nekem idegesítő. Elnézést minden katolikustól...Csak időseket láttam.

2. Református
Ahol én voltam kicsit szomorkásra és túlzottan átpolitizáltra sikerült. Szinte csak idős embereket láttam.

3. Baptista
Itt úgy tűnik, hogy valahogy már jobban mentek a dolgok, bár ez a délelőtt délután is alkalom kicsit megviselt. Nem beszélve az egyszemélyes "talent show"-ról. Van aki verset mond, van aki hegedül...nekem mókás volt kicsit.

4. Katolikus-karizmatikus (Pl. Új Jeruzsálem Gyülekezet)
Nekem tetszett.

5. Hit Gyüli...
Nem jött be. Bocsánat.

6. Messiáhívők közössége.
Kellemes hely, kicsit furcsa volt állandóan Jézus helyett Jeshua nevét hallani...de igazolható, igaz? Ha megtudják, hogy zsidó vagy, majd leesnek a székről, ez nem tetszett.

7. Szabadkeresztények
Nekem tetszettek, de a tanítás nem mindig megfelelő

8. Golgota Gyülekezet
Szuper!

9. Vineyard Gyülekezet
Kicsit szektásodik...nem tetszett. Bár az emberek aranyosak.

10. Prazsák Laci gyülekezete ( A neve nem ugrik be...)
Túlságosan szabados. Gyerekek rohangálnak, mindenki ugrabugrál...nincs vezetés, demokrácia van, de abból is a rosszabbik fajta.

Hát ezek az eddigi tapasztalataim.

Sickboy Creative Commons License 2001.10.24 0 0 156
Kedves vitázók!

Bevallom őszintén nem volt erőm végigolvasni az összes beírást. Látom, mégis sikerült elvinni a topic eredeti célját katolikus-HGY vitába, holott nem ez volt az eredeti célja.

Egyszerűen nem értem miért nem lehet civilizált emberek módjára beszélgetni - különösen arra gondolva, hogy két keresztény vitázik egymással, Isten és emberek előtt. Bocs, nem akarok kioktató lenni, nyilván én is elkövettem már hasonló hibát.
Csak rossz olvasni. :-(

Mind a HGY-ből, mind a katolikus vonalról vannak barátaim, normális, igazi hívő ismerőseim. Egyiket sem tartom jobbnak a másiknál és amikor velük találkozom, nem a kettőnket elválasztó teológiai nézeteinket akarom ütköztetni, hanem megkeresni mi az, ami (Aki) összeköt. Ezt azonban nem érzem elvtelen kompromisszumnak, mivel azt hiszem egy ilyen vita évtizedekig is eltarthat a legkisebb eredmény nélkül.

Mivel azonban leginkább a kisegyházi, szabadkeresztény vonalon (tehát HGY közeli vizeken) mozgok, ennek árnyoldalairól van több képem. Úgy érzem sokkal igazságosabb és valóságközelibb egy olyan kritika, amit az ember a saját házáról fogalmaz meg, nem pedig a másikat rugdossa.
Az elmúlt pár napban volt egy konferencia, a programismertetője szerint a prófétálásról, pénzről és a sikeres élet feltételeinek megteremtéséről. Mivel kicsit kapcsólódik a témához, ezért mesélek róla.
A közös istentiszteleten előfordultak jelenségek, a hátravágódástól a hangos vihogáson át mindenféle. Volt olyan testvérem, aki ezek miatt (karizmatikus tesó!) hazajött a rendezvényről. Nem magán a jelenségen botránkozott meg, hanem nem értett vele kapcsolatban pár dolgot. Például azt, miért kell megengedni, hogy az emberek hangosan röhögjenek akkor, amikor Isten embere a színpadon igét hirdet (nem hallani semmit belőle). Vagy miért van az, hogy kis híjján megfulladt valaki a röhögéstől, vagy majd kiloccsant az agya, amikor elvágódott? Istent nem érdekli hogyan vágja földhöz az embert?
Összeségében az volt a baj, hogy ezek a jelenségek elvonták és lehetetlenné tették azt, hogy az ember Isten Igéjére figyeljen.
A másik, hogy erős téveszmék fogalmazódtak meg a témával kapcsolatban (főleg a pénz területén), ami annak a tipikus keresztény betegségnek köszönhető, hogy olyan valaki tanít egy témában, akinek arról fogalma sincsen. Én például nehezen tudok elképzelni egészséges tanítást a házasságról egy nőtlen ember részéről... Lehet, hogy jókat mondana, de igazán nem tudná miről beszél. Ugyanez volt a helyzet a pénzzel is: a konferencia végére mindenkiről kiderült, hogy bűnös, mert imádja a pénzt Isten helyett... Aki ezt nem volt hajlandó beismerni, az konok is volt.

Ezé' nem szoktam konferenciákra járni, a családom inkább megérdemli a törődést, mint egy botcsinálta előadó. Akinek nem inge...

Sickboy Creative Commons License 2001.10.24 0 0 155
Állítólag Jézus új parancsolatot adott nekünk, hogy szeressük egymást. Állítólag majd erről fogja felismerni a világ, hogy az ő tanítványai vagyunk. Egyelőre állítólag...
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.22 0 0 154
Megegyszer hangsulyozom, en es az atyamfiai senki halalat nem kivanjuk. Sem a gyilkosoket, drogkereskedoket, sem az emberiseg ellenes bunozoket, sem a terroristaket, es akarmilyen hitetetlen, meg a Hit Gyulekezeteseket sem.
Előzmény: belll (153)
belll Creative Commons License 2001.10.22 0 0 153
Örülök, hogy nem kívánod a halálunkat.
Nem lesz ebből valami konfliktusod az atyafiaiddal?:)
Vagy ezt a tradíciót nem ápoljátok?:)
üdv
belll
Előzmény: Törölt nick (152)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.22 0 0 152
Enem orvendeznek a halalotoknak, csupan megmosolyogtatonak talaltam a szoviccet.

(papista vagyok ugyan, tehat minden satanok es demonok kepviseloje, de azert a halalotokra nem palyazom. Ennyire csunya dolgokat ne feltetelezz rolam)

Előzmény: belll (149)
belll Creative Commons License 2001.10.22 0 0 151
Biga Bá!
Ezt a magas labdát nem lehetett kihagyni.:DD
üdv
belll
Előzmény: Biga Cubensis (147)
belll Creative Commons License 2001.10.22 0 0 150
Agallis!
Békülni szerettél volna?
Ez valahogy nem jött át a hozzászólásaidból.:)
üdv
belll
Előzmény: Agallis (148)
belll Creative Commons License 2001.10.22 0 0 149
Gorillám!
Ennyire örülnél a halálunknak?
Csak kibuggyant belőled a keresztényi szeretet.:)
üdv
belll
Előzmény: Törölt nick (146)
Agallis Creative Commons License 2001.10.22 0 0 148
Sajnos úgy tűnik igazad van. Ahelyett, hogy békülnénk. Régi mondás az okos enged, szamár szenved. Nos kívánom nekik azt amit ők nekem.
A.
Előzmény: Biga Cubensis (147)
Biga Cubensis Creative Commons License 2001.10.22 0 0 147
Úgy látszik, megfigyelhetjük, hogy a hites-katolikus viták a szentségtől egyenesen a sz@rig képesek eljutni. Jó lenne egy példa az ellenkezőjére....
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.22 0 0 146
:))
Előzmény: Agallis (145)
Agallis Creative Commons License 2001.10.22 0 0 145
Nem baj mi csak büdösek leszünk, de ti belehaltok.
Agallis
Előzmény: belll (143)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!