Ugyan mire számítottál egy OVI-tól. Csak az az '56 létezik a számára, amit megélt, vagyis semmilyen. Méghogy számára szent. A fenét, csak jó alkalom az ünnep arra, hogy újra, meg újra kimondja "aki nem velünk az ellenünk" és aki a ma MO-ban másképp mer gondolkodni az ellenség.
Ha 11 évvel ezelőtt, vagy a korábbi MO-n így gondolkozott volna bármiről is az akkori világ és ezt ki is mondták volna, akkor vajon mit szólt volna ez a politikus utánzat?
"Minden nemzetnek szüksége van igazodási pontokra. Olyan pillanatokra a történelem folyamában, melyekrol nem lehet kétféleképpen gondolkodni. 1956 ilyen pillanata a magyar történelemnek."
Nem értek egyet. A nemzetnek nem igazodási pontokra, hanem - sok fontosabb körülmény (béke, szeretet, bizalom, megbecsülés, tisztelet, tolerancia, hit, jólét stb..) mellett - maradva Orbán Viktornak az ünnep alkalomával elhangzott gondolatánál, a történelmi események, a főszereplők (személyek és csoportok) cselekedeteinek objektív megitélésére, a tanúlságok leszűrésére van szüksége.
Nekem ne szabja meg senki (ő sem!), hogy miképpen gondolkodjak, mit gondoljak akár '56-ról is. Ne is próbálkozzanak ilyesmivel több, mint negyven év hasonló szándékú rendszerének eltakarítása után. Különösen azok ne kísérletezzenek a gondolatok betokozásával, akik fiatal koruk ellenére a saját elveiket tíz év leforgása alatt háromszor is megváltoztatták, akik a szocializmusnak nevezett kommunista eszméket szociáldemokratára cserélték, majd liberálisok lettek, mára pedig mindezeket megtagadva egyfajta nemzeti-polgári eszmerendszert éltetnek, amelyben a hatalom megszerzése és megtartása érdekében az ördöggel is készek összefogni.
Ne próbálják elhitetni a később születettekkel, hogy amiben élünk, az az '56-os forradalmárok álmainak megvalósulása, az minden reménységük valóra válása.
A forradalom mérföldkő volt a közelmúltunk történetében, olyan pillanat volt, amikor az egész világ felfigyelt ránk, mert 1956 hősei változtatni akartak a megváltoztathatatlannak kikiáltott dogmatikus rendszeren, amely az eszmék sokszínűségét és a gondolkodást próbálta egyetlen, igaznak kikiáltott útra terelni, béklyóba zárni, sikertelenül. Az '56-os forradalomnak számomra ez a legfontosabb tanúlsága. Megengedem, hogy mások mást tartsanak legfontosabbnak, az ellen viszont tiltakozom, hogy 45 évvel a forradalom után akárki is arra buzdítson, hogy bármiről is csak egyféleképpen lehessen gondolkodni.
Október 23.: Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi nyilatkozata
--------------------------------------------------------------------------------
Budapest, 2001. október 22. (MTI)
"Tisztelt Ünneplo Magyarok!
Minden nemzetnek szüksége van igazodási pontokra. Olyan pillanatokra a történelem folyamában, melyekrol nem lehet kétféleképpen gondolkodni. 1956 ilyen pillanata a magyar történelemnek. Mert hogyan lehetne kétféleképpen gondolkodni az elnyomásról, a zsarnokságról, idegen megszállókról, a diktatúráról és a nyomorúságról? És hogyan lehetne kétféleképpen gondolkodni a legtisztább forradalomról? Egy nemzet szabadságharcáról... Honfitársaim, határon innen, a Kárpát-medencében és szerte a világban!
Legtitkosabb ünnepünket, 1956. október 23-át szabadon ünnepelhetjük, immár 11 esztendeje. Nem éltük meg mindannyian ezt a pillanatot. A forradalom hosei és túléloi közül sokan elmentek, mielott 1956 álmai beteljesülhettek volna. De a szabadság hosei tudják, ok talán nem élhetik meg azt, amiért harcoltak. De tudják azt is, az álmok elobb-utóbb valóra válnak. Csak akarnunk kell, akarnunk nagyon, soha el nem múló reménységgel.
Ma együtt ünnepelhetünk. Együtt ünnepelhetjük 1956 hoseinek álmát, a beteljesült álmot: a szabadságot, a függetlenséget, egy emelkedo nemzet minden reménységét. Ünnepünk egyben fohajtás is apáink és nagyapáink elott, akik 45 esztendovel ezelott ezen a napon bebizonyították, hogy nincs olyan zsarnokság, amely össze ne omlana egy nemzet közös akaratától. Az o példájuk volt évtizedeken át a remény. S mi, az utódok, hálatelt szívvel köszönjük meg a hosiességet, az akaratot. Köszönjük, hogy a némaság évtizedei alatt is volt mire emlékeznünk.
A Jóisten adjon boldog, békés ünnepet, erot a bocsánatkéréshez, erot a kiengesztelodéshez! Kívánok 1956. október huszonharmadikának napjához hasonló hitet és reménységet, hogy eddig be nem teljesült álmaink is valósággá váljanak!" +++
Kénytelen vagyok megismételni, hogy mivel is kezdtem. Nem véletlenül. Az eddigi hozzászólások sokszínűsége bizonyíték arra, hogy jogos a kérdés:
"'56 zavaros eszméit kell-e ünnepelni?
Nyitottam egy topicot, mert tudom, s mert ellenemre van, hogy az elkövetkező napokban az éppen ügyeletes hatalom -az 1956-ban történt, a társadalmat azóta is mélyen megosztó véres eseményeket, fegyveres attrocitásokat, történelmünk legdicsőbb napjaiként ünnepelve- fantáziálásokra épített áligazságokkal bizonyítja az akkori idők igazát, igazságát."
Legyünk tárgyilagosak, - a gyagya bugyli nem anyázott, csak apukád ... hmmm... kukacára tett lekicsinylő megjegyzést...
Mongyuk nem az eszéért szeretem, de ki lehet vele jönni...
:O)))
"mert ahogy a mai taknyos tizenéveseket hallom, úgy szidják egymás édes szüleit minden következmény nélkül, hogy a magamfajta vénség csak hápogni tud ezen és a fiatalság önérzetének hiányát emlegeti."
farizeus. mikor dakota moderator haverod szidta itt mindenki anyjat -- meg macskajanos haverod anyazott hetente -- akkor nem hapogtal a fiatalsag onerzetenek hianyan. rohogtel. ne jatszd meg itt magad
Én a József utca, Nagyfuvaros útvonalon járok haza. Onnan 2 percre előveszem a lakáskulcsot. Ez így volt akkor is, amokor a József közepén, a rendőrség és a vizsgálati között még le volt zárva az út, hogy a kocsisor mozgását megakadályozzák, és így van most is, amikor már csak pár megfáradt cigány áll feljebb az éjjel-nappalinál.
Tehát VIII. ker.
Dicsekedni nem szoktam vele, de az ilyen Tűzoltó utcai szarháziaknak korábban kell felkelniük, hogy összerinyáljam magam.
Ha nem bírod a gyűrődést, akkor majd nem "fasz"-ozol le mást, legfeljebb apádat.
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Tudod, mikor gyermek- és iskolaéveimet éltem a Franzstadtban, volt ott a környéken sok különféle banda, vagy akkori műszóval élve galeri. Egyiknek a Mátyás tér volt a törzshelye, másiknak a Bakáts tér, a harmadiknak a Ferenc tér. Ezek néha összetalálkoztak és duzzadó energiáikat egy kis tömegverekedésben vezették le. Férfiasan megtépték egymást, aztán nyolc napon belül gyógyuló sebeiket nyalogatva hazatértek.
Veszélyessé akkor vált a dolog, mikor ma már kideríthetetlen ingerek hatására egymás anyukáját meg apukáját kezdték szidni. Ez ugyanis abban a sötét, barbár korban súlyos sértésnek, már-már tabunak számított, amit nem lehetett komoly megtorlás nélkül hagyni.
Ennyiben ez a dolog is leromlott mára, mert ahogy a mai taknyos tizenéveseket hallom, úgy szidják egymás édes szüleit minden következmény nélkül, hogy a magamfajta vénség csak hápogni tud ezen és a fiatalság önérzetének hiányát emlegeti.
Én viszonylag békés természetű vagyok, de mint mondtam, a IX. kerületben szocializálódtam, és őrzöm még a népi hagyományokat.
Kissé sematikus képet festesz '56-ról. Aki élt akkor, annak is szüksége van megfelelő távlatra ahhoz, hogy a személyes élményeit a folyamat egészébe helyezve tárgyilagos képet alkothasson erről a kétségkívül számottevő jelentőségű eseményről - neked ez most nem egészen sikerült. A század legjelentősebb politikai forradalmának tarthatjuk a mi októberi forradalmunkat, de csak a magunk szemszögéből. Világtörténelmi szempontból nagyobb hatása volt az oroszokénak 1917-ben. Végülis ennek következtében kerültünk csaknem negyven év elmúltával forradalmi helyzetbe mi is.
"Azt meg, ha tetszik, ha nem, tudomásul kell venni, hogy civil fegyveresek, köztörvényes bűnözők, eskűszegő katonák és néhány naív forradalmár felelősségrevonása elkerülhetetlen volt. Mert ez a világ rendje! "
- a hazaáruló kollaboránsok terrorja sosem volt és lesz a "világ rendje", ez csak ávós/ávéhás körökben/családokban tünik természetesnek ...
- erről jut eszembe: mi az oka annak, hogy nem értesz egyet az 56-os forradalom és szabadságharcot közvetlenül kiváltó, kegyetlen ávh-s terror felelőseinek és végrehajtóinak felelőssegrevonásával? Szerinted ez miért maradt el? Ez nem tartozna "a világ rendjéhez"?
Ha már 1956-ról beszélünk, akkor nem árt, ha tárgyilagosan vizsgáljuk a kérdést.
Mivel abban az időszakban más jelentős politikai erőről nem beszélhetünk, ezért gondolom, hogy a ma élők is elismerik, hogy az 56-os forradalom előkészítői a reformkommunisták, illetve, az internacionalista, reformkommunista zsidók és a nemzeti, népi elkötelezettségű kommunisták voltak. Az urbánus és népi baloldal robbantotta ki, és próbálta levezényelni.
Az első napokban sikeresen és az elképzeléseiknek megfelelően mentek a dolgok, de hamar megjelentek a régi uralkodó osztály tagjai és más irányba vitték az eseményeket.
Ezeket a személyeket a Rákosi-rendszer brutálisan elnyomta, meghurcolta és ezért a régi rend restaurációjába kezdtek, sőt bosszúállással foglalkoztak. Előnyt jelentett a számukra, hogy politikai tapasztalatokkal rendelkeztek és az is, hogy a háború befejezésétől viszonylag rövid időszak telt el.
A pillanatnyi helyzetben „jogosnak” tűnő fellépésükről a későbbiek során bebizonyosodott, hogy nem mérték fel, sőt nem is foglalkoztak azzal, hogy a jaltai megállapodás tulajdonképpen szabad kezet adott a Szovjetuniónak ebben a térségben. Minden lépésüket a kommunisták elleni gyűlölet hatotta át, és ezzel óhatatlanul kiváltották a szovjet katonai beavatkozást. Akik ezek közül a személyek közül, ma 56 hőseinek mondják magukat, tulajdonképpen az akkori jobboldali ellenforradalom képviselői voltak, annak ellenére, hogy meg vannak győződve arról, hogy ők forradalmárok.
A reformkommunistákat nem csak a jobboldali, hanem a baloldali ellenforradalmárok is támadták. Ide tartoztak a dogmatikus kommunisták és azok, akik az eltelt években kompromittálták magukat és megijedtek a forradalom esetleges győzelmétől.
Amíg a jobboldali ellenforradalmárok naivságból, addig a baloldali ellenforradalmárok egyéni érdekből cselekedtek, ezért az ő bűnük sokkal nagyobb, így rajtuk keresztül a Rákosi- garnitúra felelős a forradalom bukásáért.
Lehetne neveket említeni mindegyik oldalról, de úgy gondolom, hogy ameddig élő résztvevők vannak, addig nem lehet igazságot tenni, ezt majd a történelem sok-sok évtized múlva megteszi. Én, aki már éltem abban a korban, másként látom az eseményeket, mint azok, akiknek csak mesélnek arról, esetleg csak könyvek alapján tudnak tájékozódni.
Azt mindenkinek el kell ismerni, hogy a század legjelentősebb politikai forradalma az 56-os forradalom volt.
Azért ne keverd össze 1848-49-t 56-l.
Igaz ugyan, hogy mindkettő valamilyen elnyomás ellen szólt, de amíg '48 nagyon is világos vonalak mentén zajlott le, melynek megvoltak a valóságos vezetőik, addig ez '56-ról nem állítható.
Mert kit is tekintünk '56 vezetőjének? Nagy Imrét. És Ő mit is tett '56-ban? Sorold már fel légyszíves. És ki is valóságosan Nagy Imre? Eltekintve attól a szóbeszédtól, hogy kapcsolatba volt a KGB-vel, az MKP KV prominens tagja, a Rákosi éra egyik miniszterelnöke, moszkovita kommunista. Most azt az embert akarják '56 példaképeként feltüntetni. Egy síkon emlegetik Deákkal, Széchenyvel, Kossuthtal, a 13 aradi vértanuval stb.
Kit és kiket irányított Nagy Imre? Milyen forradalmi célt tűzött ki, milyen srtatégiát dolgozott ki? Vagy csak sodródott az eseményekkel, és amikor elbukott '56, akkor nem tudott a helyzettel mit kezdeni, mert bízott a korábbi moszkovitákban?
Én sokat és sokfélét olvastam Nagy Imréről, de '56 októberében nem hallottam a nevét, úgy mint Maléternek, vagy Mindszentynek.
Felvette a kapcsolatot azokkal az emberekkel, akik '56 kisebb csoportjait irányították? iSMERTE EGYÁLTALÁN A VALÓSÁGOS UTCAI HELYZETET? Nincs ezt bizonyító semmilyen adat.
Nem akarom Nagy Imrét megítélni, mert nincs alapom. Csak kérdezek az eddigi ismereteim alapján.
Nos én tisztelem '56-t, de nem tisztelem Nagy Imrét.
Tisztelem az elnyomás elleni fellázadást, de nem tisztelem az erőszakot, mert az erőszak erőszakot szül.
"Nem ünnepelheti meg egy ország a forradalmát, mert vannak, akiknek ez nem tetszik?" De! De az ünnep legyen ünnep és ne mások lejárátasára való alkalom. A mai politikai élet ünneplése viszont nem több ennél. Aljasúl ki akarják maguknak sajátítani azt, amihez semmi közük. Még csak nem is értenek egyet az akkor elgondolásokkal.
"mind a kettő oldalon akasztottak fel apákat, stb..." Szerinted a GYEREK szempontjából nem így volt. Gondolod, hogy azon gyerekek egyformán értékelik '56-t, akiknek az apját bármely oldalon is felakasztották? Azon családok is? Ne légy ennyire elfogult.
Tisztelnünk kell azokat aki a don kanyarban meghaltak. És azok családjait, akiket a kivezényelt 2. magyar hadsereg meggyilkolt?
Gondolod, hogy van valami előzmény nélkül?
Mit tettek volna az ávosokkal, a véresszájú kommunistákkal , ha győz '56? Nem lett volna vérengzés?
Vagy mit tett volna Nagy Imre, ha győz '56? Ki hitte volna el, hogy nem a szocializmust építette volna tovább, csak más módszerekkel?
"Mert elrontani nem tudják az ünnepet, ahhoz szerencsére túl kevesen vannak ezek az illetők."
Tudod '56 szellemét. értékét, mondanivalóját és ünnepét azok rontják el, akik ma azt érdemtelenűl kisajátítják.
És ezek sajnos sokan vannak!!!!!!!!
És én ettől vagyok nagyon szomorú. Nagyon sajnos, hogy a politikai propaganda gépezet ma az ilyen megközelítését '56-k gyökerestűl írtja, mert kiderülhetne az amit fentebb írtam.
És Ti ezeknek dőltök be, így '56 valódi értékét soha nem fogjátok megismerni, megérteni.
Szóval annyira nem volt kivezénylés, hogy magamtól mentem le megnézni, hogy mennyien lehetnek ezen a május elsején, mert az volt a meggyöződésem, hogy pár száz embernél többet nem fogok ott találni.
A gimnáziumban szóba sem került, hogy valami felvonulás lesz.
Természetesen kis túlzással írtam, hogy a tömeg csak úgy összeverődött a Hősök terén. Körülbelül annyi túlzás volt ebben mint a mások által feltételezett kivezénylés feltételezésében.
Nem vitatom, kollaboránsok akkor is, mint most is voltak és vannak. Azt viszont vitatom, hogy akkoriban (és előtte és utána) a szocializmus támogatása (az imperialista, neokolonialista, neofasiszta, neonáci ideológia és a kapitalizmus elutasítása) az emberek többségénél egyet jelentett a szovjet érdekek elvtelen kiszolgálásával! Mert ez nem igaz!
Azt meg, ha tetszik, ha nem, tudomásul kell venni, hogy civil fegyveresek, köztörvényes bűnözők, eskűszegő katonák és néhány naív forradalmár felelősségrevonása elkerülhetetlen volt. Mert ez a világ rendje! Amit a bosszúról és Nagy Imre kivégzéséről írtál, azt visszautasítom. Bár lehet, hogy a szükségesnél keményebb számonkérés említésével ezt nem elég határozottan jeleztem. Ugyanis nem csak a halálbüntetést ellenzem, hanem elfogadhatatlannak tartom az igazságszolgáltatás bármely, politikai indíttatású befolyásolását is!