Van nekem egy csomagom, ami érkezik USA-ból, amazonról rendeltem (fejhallgató), de egy csomag-továbbküldő szolgálaton keresztül (borderlinx), mivel amazon ide nem küld közvetlenül.
A csomag már Németországban van, és most küldték a vámkezelési megbízást, hogy töltsem ki.
Namost, az értéke $95, a borderlinx $30-at írt rá, mivel nem találtak a csomagban számlát.
Ha én ráírom a vámkezelésre, hogy $30, és nem bontják ki, akkor minden szép és jó.
Ha beszélek velük, hogy ez bizony több, akkor viszont küldenem kellene számlát, viszont az amazonos-netes nem jó, ami vámkezeléshez jó azt elvileg nyomtatva rakták bele a csomagba (illetve ebben az esetben úgy tűnik nem), szóval ezt nem tudom.
Ha ráírom a vámkezelésre, hogy $30, és kibontják, akkor elvileg nem fognak benne számlát találni, és így nem tudom se a 30-at igazolni, se a 95-öt.
Optimális esetben tehát az lenne a legjobb (kevésbé macera), ha ráírnám a 30-at (a csomagon kívülre is ez van írva), és nem bontják fel.
A kérdés az, hogy ha mégis kibontják, mire számíthatok? Akár ha van benne még számla is, mert elnézték a borderlinxesek. Van valamiféle bírság? Bírósági eljárás? vagy csak a különbözetet kell kifizetni (miután valamilyen módon igazoltam a 95-öt, amit valószínűleg nehéz lesz).
Több kérdésem is lenne, remélem tudtok segíteni. Nos az amazonon kinéztem megamnak egy csomó cuccot. Potosabban ruhaneműt meg cipőt. Már vagy két hónapja tervezgetem a vásárlást és csak most látom hogy azok a szemetek nem is szállítanak MO-ra. Első kérdésem hogy nem tudtok e kifejezettten olyan online-boltot ahol, kimondottan ruhákkal fogalalkoznak és ide is szállítanak.
Másik kérdésem hogy mi van akkor ha német ismerősökhöz küldöm az árut? CSinált már ilyet valaki? Akkor mennyit tesznek rá és mennyi idő alatt jön meg? Persze azt is az USA beli amazonon kell megrendelnem, mert a németen nincsenek ruhák, ha jól tudom. És mi van akkor ha kimondottan nagy értékben rendelel úgy 200-300 dollárért?
Ebből 4x nem kellett sem vámot, sem ÁFÁ-t fizetnem. (Ezekben az esetekben csomagonként - bármit is tartalmazott - a rendelt áru/k összértéke nem haladta meg a 49 EURO-t. Természetesen a szállítási díjat ezen felül fizettem az Amazon-nak.)
3x fizettem vámot és ÁFÁ-t. (2x 80 EUR feletti érték, 1x 49 EUR felett egy kicsit /49,24/)
Szóval úgy tűnik, legalábbis eddig, hogy a 49 EUR lehet a határ. /12.000 Ft, + még pár Ft/ (Megjegyzem az ajándék rublikát eddig csak egyszer x-eltem be, de szerintem amúgy sem sok vizet zavar.)
Amikor nem fizettem vámot, akkor két és fél héten belül itt volt a csomag és semmi plusz költség.
Ha fizettem vámot, akkor + két hét mire egyáltalán átvehettem.(Úgy, hogy bementem érte a központba, nem volt kedvem még várni, míg kiszállítják.)
Megjegyzem: tudom, hogy hivatalosan minden online rendelt termék után, bla, bla, bla - szóval az említett értékhatár ennek fényében értendő :-)
Megjött végre most pénteken, de a postás nem kérte az extra postaköltséget, néztem is egy nagyot, a pesti telefonügyeletes váltig állította, hogy nekem azt be kell fizetnem. Itt igazodjon ki az ember...
Viszont valami olyan hihetetlen állapotban volt, hogy téptem a hajam: nincs amazonos számla, semmi légzsák, 4 helyen meghajlítva a papírdoboz, az egyik fül belül letépve - ez mondjuk valszeg alapból sz@r volt, nem tünt újracsomagoltnak a bels? fóla. Még vissza se küldhetem, mert ugye csak Németországra és Ausztriára terjed ki a garancia, meg a Magyar Posta sarának tünik, amig Németországban éltem sose volt gond a Deutsche Posttal. Mondjuk ugye elküldte az Amazon másodszor is, tök rendesek voltak. Gondolom most az is a postán/vámhivatalban dekkol...
Ja, ÁFA... de ha belépünk akkor is meg kell fizetni valahol, nem? A németnek jobban örülnék, ha tölük rendelek, az csak 16%.
Már nagyon várom a belépést, talán a Király visszatér b?vítettjével nem fogok már így szívni...
Lothiriel:
Hihetetlen, hogy mit művel a magyar posta! Ha még ingyen tenné, vagy nyomott áron, azt talán kifogás lehetne, de így, hogy még a pénzt is elkérik érte?
Egyetlen remény, hogy május 1 már csak kb. 4 hónap, utána legalább ez a vám+áfa nem lesz szívás (EU-ból), talán az már sokat fog lendíteni.
A teljes postai liberalizáció viszont sajnos 2008 körül lesz csak. Addig is a lényeg, hogy ha azt akarod, hogy megjöjjön, gyorsan, amit rendeltél, akkor csakis drága gyorspostán (UPS, stb) szabad rendelned.
Tiszteletem!
Nem segítene nekem valaki külföldi könyvrendelésben?Olyan valaki segítségét kérném, aki már eljárt ilyesmi ügyben, és akár le is bonyolítaná nekem, persze nem ingyen...
*káromkodás cenzurázva*
Na én is tehetek egy kört... A német Amazontól rendeltem a TTT bövitett DVD-ket. Tegnap volt a szállitási határidejük, este irtam gyorsan mélt nekik, mi van már vele. Ma reggel kilenckor jött a mél, elhagyta a logisztikai központjukat (hjaj!) és 24 óra mulva megy a DHL-hez. Egykor hozza a postás a mélt a Magyar Postától, hogy vámköteles, ha kb. 4000 HUF-ot fizetek (=vám+ÁFA+900HUF postaköltség), harminc napig örzik, addig válaszoljak, kell-e, aztán vissza a feladónak. Jól felforrt az agyvizem, eddig ültek rajta (nov. 17-én jött a mél az Amazontól, hogy feladták postára), meg még a 13 euron felül fizessek a Magyar Postának is postaköltséget, hogy ideküldjék Peströl. Nem nagy összeg, de az elv, hogy már kifizettem a németeknek, hogy az ajtóm elé hozzák...
Hát képzeld el, ma, csütörtökön megkaptam a pakkot, ami ahhoz képest, hogy hétfőn faxoltam el a nyilatkozatot, nem is rossz. Sőt vámot nem is raktak rá, az EUR1-es tanúsítvány miatt, csak az ÁFÁt.
Ha Eu-ból jön a csomag - nem lesz vám.
Ha máshonnan, egy EU országon keresztül kell majd küldeni, hogy elkerülhesd a lusta és korrupt magyar vámosokat.
Áfa marad.
Szvsz 5 nap elteltével rájuk fogsz csörögni, hogy mi a sz@r van már a csomagoddal, az ügyintéző pedig majd közli veled, hogy ő azonnal továbbította a faxodat a vámhivatal felé, és innen már nem rajta múlik a dolog ... De ne így legyen ... :-)
Ja, közben kiderült, hogy elküldik a csomagot, csak küldjem vissza a nyilatkozatot. Még ma délelőtt elfaxoltam, azt mondta a hölgy, hogy két-három nap alatt megkapom. Na kíváncsi leszek.
He-he ... Én is kaptam értesítést, hogy megjött a csomagom ... Mivel nem fővárosi vagyok, ezért nem tudtam személyesen befáradni a hivatalba, hogy rendezzem a vámot, így másnap reggel már faxoltam is vissza az értesítőt, hogy persze, hogy fizetek ... 11 nap alatt érkezett meg Pestről a csomagom ...
Hogy megy az ügyintézés az Orczy téren? Mennyi időt vesz igénybe?
Kaptam értesítést, hogy megjött a csomagom, 8000Ft vámdíj és kezelési költség és fáradjak be a 14.sz vámhivatalba. Jó rendben, kifizetem. Adjanak egy számlaszámot.
Na de mi van ha Battonyán lakom? A túrónak fáradjak be egy 1 kilós csomagért Budapestre amikor már €23-t fizettem a Deutsche Post AG-nek, hogy hozza ide a küszöbömre a cuccot. Hogy képzelik ezt? Vegyek ki egy nap szabadságot egy €100-s csomagért? Miért nem küldik legalább a megyeszékhelyre? Micsoda megkülönböztetés ez a fővárostól távolabb lakók és a Budapestiek között?
Teljesen ki vagyok akadva.
Amerikai cégtől eddig 3-ból csak az első rendelés jött meg. US Postallal jön, mert az a legolcsóbb. Mivel nincs IdentCode-ja és más adat alapján nem tartják nyilván a küldeményeket, az országba kerülése után az nyúlja le a postánál, aki akarja. Kihagytam vmit, v. tényleg semmi esély a cuccok megtalálására?
"Hi,
Due to fraudulent activity we have dealt with in the
past from your country we cannot accept credit card
payments. We are asking that you either pay via
paypal if your verified or through an international
money order. You may include your order number as a
reference in your payment. As soon as your payment is received your order will ship out. We are sorry for any inconvenience."
Én most egy látcső USA-beli beszerzésén gondolkodom. Van egy rovat az on-line rendelésnél, ahol megadhatom, mit tüntessenek fel a csomagon. Van esély arra, hogy megúszom a vámot+áfát, ha ide beírom, "ajandek" vagy "minta ertek nelkul"?
Szerintem ha nem "sima" postán adod fel, hanem UPS-el vagy hasonlóval, akkor garantáltan és gyorsan itt lesz a csomag (mint írtam, nekem 2 nap alatt az országban volt, további 3 nap alatt lement a vámolás meg minden).
Viszont ezt meg kell fizetni!
Nekem ez anno kb. $55-ben volt (kb. 13 rugó). Ha elég drága a küldemény, akkor mindenképpen megéri!
Persze ilyenkor a vámot+ÁFÁt rárakják, ebből az ÁFA fáj jobban, ami 25%, a vám 5-10% között van.
Tehát 115 eFt -> +10% + 25% => 158 eFt. Ez még látszólag meg is éri, de rájön a szállítás, amivel együtt már saccra 170-175 eFt. Azaz nem nyertél sokat, ha itthon bruttó 180 eFt-ért meg lehet kapni (ráadásul a garanciára is ügyelni kell).