Erre nincs meghatározott érték, de szerintem a surroundban például kb. 150 Hz-ig. Egyedi esetben lehet, hogy érdemes próbálkozni, hogy mikor szól legjobban és aztán arra az értékre csinálni a szűrőt.
Értelek mire gondolsz, tehát a jamok maradnak ahogy vannak és adják is azt a hangot amit tudnak és ehhez jön a külön erősítős amit tetszésem szerint állítok be a Buuum-Buuum :)
A mélyre hány Hz-ig engedik rá a hangot?
Ja csak még annyit tennék hozzá az előbbiekhez, hogy valamirevaló subwooferbe építhető erősítőben
beépített mélyáteresztő szűrő is van ami alacsony jelszinten oldja meg a szűrést, ennyiben persze eltér az általam vázolt konfigtól.
Gondolom az XB8-ast a hifi egyik csatornájára kötötted be a jamoval párhuzamosan, ugye?
Akkor nem olyan nagy csoda, hogy nem elég hangos.
Az SBX2030-hoz a Somogyi kb. 30 L-es belső térfogatú ládát ajánl, egy 66mm átmérőjű, 170mm hosszú reflexcsővel.
Ha viszont nem akarod sokat hurcolászni szerintem nem árt neki egy nagyobb láda.
Valószínűleg nem érdemes elhagyni a reflexnyílást, mert anélkül nem lenne elég a mélye.
A láda anyaga lehet faforgács, MDF (vagy esetleg rétegelt lemez, de az elég drága), 19mm vastag elég, de kell is, ezek könnyen beszerezhető anyagok. A fenti sorrend minőség és ár szerint növekvő. Ha olcsón akarod megúszni, jó a faforgács is, habár én inkább MDF-et használnék.
(forgácslap szabott ára 1000 forinttól, MDF 2000 ft-tól kezdődik m2-enként). Valami ipari vatta, üveggyapot vagy valami más bélés mindenképpen kell majd bele, ha nem akarod, hogy hordóhangja legyen.
Ha aktívra akarod megcsinálni akkor be kell a ládába szerelni egy erősítőt,de én a helyedben inkább passzívra csinálnám, mert az erősítést előnyösebb a ládán kívül végezni (kombinálhatőság, kezelhetőség, javíthatóság, elhelyezhetőség mind emellett szólnak), egy biztos: mindenképpen célszerű külön erősítővel erősíteni a mélyládát, nem pedig az egyik hangfal mellé kötni.
Ha külön erősítő hajtja a mélyládát, akkor az egész úgy néz ki, hogy a szteró erősítő alacsony jelszintű kimenetét (line out) kell a mélyláda-erősítő bemenetével összekötni a mélyláda-erősítő hangfalkimenetét pedig mélyáteresztő szűrőn keresztül a mélyládába. A mélyáteresztő szűrő legegyszerűbb esetben egy megfelelően méretezett tekercs! A Jamo-k elé ekkor nem kell kondenzátor. Esetleg a basszust érdemes lejjebb tekerni a Sony-n.
Ha külső erősítést választasz egy 50-100w-os mono erősítő megteszi, persze sztereó is lehet (én használtan vennék egyet a helyedben).
A ládába építhető erősítők áráról nem nagyon van lövésem, ugyanolyan tudású, külső erősítővel szerintem olcsóbban megúszhatod, a fenti előnyöket is élvezve.
Aktív subwoofer ugyanaz a konfiguráció, mint amit leírtam csak az erősítő meg a szűrő a subwoofer dobozában van így a láda bemenete valójában a benne lévő erősítő bemenete, és ugyanúgy a másik erősítő line outjára köthető.
Írtam neked emailt asszem. Tehát most van itt kölcsönbe egy XB-8-as autó mélyláda amit rákötöttem a hifire és nem igazi az arány, mert halk a mély, de hangosabb hallgatásnál azért kijön.
Lényeg én akkor úgy néz ki mivel pénzhez vagyok kötve (tanulok, tehát nincs keresetem csak a kis zsebpénz) SBX 2030-ast választom ehhez te milyen dobozt csinálnál? (Egyik ismerősöm bútorokat csinál neki vele szerintem meg tudnám csináltatni a ládát mivel vannak szerszámai meg gépei.)
Jah, meg valami olcsó elektronika kéne bele. Van egy Sony F317R-es erősítő. Ez 50W-ot tud és két Stereo kimenete van. Most van rajta egy pár Jamo Cornet 50W-os hangfal Bass reflexek (névlegese 50W).
Erre akarnék akkor egy mélynyomót. Tehát, ha jól tudom egy erősítő kéne bele meg egy szűrő (kondi) ami csak a mély hangokat adja neki és a Jamok elé és kéne kondi, hogy oda meg a nagyon mély hangok ne mennyenek. Még az lenne a kérdésem mivel aktív lesz a subwoofer akkor neki sima RCA-n kapott jel kell amit mondjuk az egyik nem használtos hifi csatornáról húzok le? (Pl. magnó vagy Tape 2 DAT) ?
Abban igazad van, hogy a 250-es mélyebbről indul
(a nagyobb méret általában jobb mélyátvitelt
biztosít), és valószínű is, hogy mélynyomóként
többet lehet belőle kihozni, mint a 200-asból,
csak az a kérdés jobb-e annyival, mint amennyivel drágább (nem tudom, hogy milyen áron tudod beszerezni őket, de szerintem a 250-es kb.40%-kal drágább a 200-asnál).
A 250-es egyetlen jelentékeny előnye
a katalógusadatok szerint az általad is
említett 5 Hz különbség a mélyátvitelben.
Ennál azonban egy frekvenciadiagramból sokkal
több információt tudnál kiolvasni, az ugyanis minden egyes frekvenciára megmondja, hogy
a hangszóró mekkora hangnyomásra képes az
adott frekit lesugározni.(csak hogy egy extrém
példát mondjak: előfordulhatna az is, hogy
az SBX2530 30-40 Hz között ugyan jobban produkál,
mint a 2030, viszont 30 Hz alatt és 40 Hz fölött meg jóval gyengébb). Szóval mindenképp érdemes
kérned emilben frekvenciadiagramot mindhárom szóbajöhető hangszóróhoz, ha megkapod
elküldheted nekem is.
Másrészt azt is vedd figyelembe, hogy 30 Hz
lesugárzásához, ugyanakkora hangnyomás mellett
jóval nagyobb membránkitérés szükséges, mint egy
35 Hz-eshez, ezért fontos a minél nagyobb lineáris kitérés, amiben a 2530 nem jeleskedik.
Ha esetleg érdekel majd részletesebben is leírom,
amit ezzel kapcsolatban tudok.
most igazán azon gondolkodok, hogy az SBX 200mm-est vagy 250mm-est (nem értek még a hifihez sajnos), de az a szimpibb a 250-esbe, hogy 30Hz-től produkál.
Szerintem is jobbak lehetnek az SBX-ek mint az
SA-k.
Az SBX2030 a katalógus adatok alapján
különösen jónak tűnik, főleg a 4,5 mm
lineáris kitérése kiugró, meg a rezonanciája
elég alacsony a méretéhez képest,
másrészt mélynyomó céljára a mérete határeset,
valószínűleg nem árt belőle kettő, ha nagyobb
mélyeket akarsz, de akkor már szerintem jobban jársz egy 30cm-sel, az is ugyanott van árban.
A 25 cm-es szeintem a leggyengébb ár-minőség
arány szempontjából(legalábbis az adatai alapján).
Szerintem vásárlás előtt nem árt kérni
Somogyiéktól frekvenciamenet-görbéket.
Érdeklődve várom tapasztalataidat.
No még annyit, hogy szerintem nem ajánlatos egy dobozba szerelni a közép és magassugárzóval,
mert ha külön dobozban van, akkor házimozi
rendszerben mélyládaként remekül használható,
ott úgyis csak dörmögnie kell, abban pedig elég
jó. Sőt én most azt tervezem, hogy mind a három utat külön dobozba szerelem és kívülről oldom
meg a hangváltást.
Bocs, hogy kérdésedre csak most válaszolok, de a
topicom iránti kezdeti érdektelenség miatt nem néztem rá mostanáig.
Nem tudom aktuális-e még a tanács vagy, már
minden eldöntetett?
Igazándiból magam sem rendelkezem kiforrott véleménnyel, ezért is nyitottam ezt a témát.
Normális hangváltóval még mindig nem rendelkezem,
és nem biztos, hogy minden úgy van ahogy mondom.
Nos, kezdem az SA2540-esekkel: szerintem a baj velük az, hogy extrém nagy a membrántömegük, és jórészt ebből kifolyólag kicsi az érzékenységük, és rossz a berezgésük. Ezt abban vélem hallani, hogy egy hagyományos mélynyomóval szemben a mélyük kevésbé üt, azaz például egy dobütést
nem érzek olyan ütősnek, de a zenekari nagydob szépen döng, vagy például a kitartott szintetizátoros szubbasszus hangok is rázzák a szobát.
Szerintem mindenképpen tanácsos egy ilyen hangszótót minél nagyobb dobozba rakni.
folyt. köv.
Szia! En most szeretnek epiteni somogyi hangszorokbol hangfalat, s az SA szeria fele kacsintok. Mit mondasz, mennyire jo a hangminoseguk? Milyen zenet halgatsz rajta? S hogy viselkedik?
Amugy gondolom ismered ezt az oldalt www.somogyiaudio.com
Ezt a nem teljesen tudományos topicot azért nyitottam, hogy akik kapcsolatba kerültek valamilyen módon a Somogyi Electronics által forgalmazott hangszórók valamelyikével leírhassák véleményüket, feltehessék kérdéseiket ezen téma keretein belül. Nekem konkrétan SA2540, SA1320, DT2 kombinációból van egy saját konstrukciójú sztereó hangsugárzóm. A mélyek külön ládákban (kb. nettó 50 L-esek) vannak a közép-magasaktól, ha valaki tudna nekem mutatni egy olyan hangváltó-konstrukciót, mellyel mind a mélyláda, mind a közép-magas külön is életképes lenne, azt nagyon megköszönném.