Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

kivi Creative Commons License 2001.10.11 0 0 61
Az utólag beépített xenon-kitből biztos kihagyták (itt a fórumon is ajánlgatta egy emberke).
De a gyáriban benne kell hogy legyen. A vakítás bármely országban ugyanolyan... :-)
Előzmény: Bihus (60)
Bihus Creative Commons License 2001.10.11 0 0 60
Csak hogy itt is meglegyen:

Az a gond a "kékekkel", hogy az automatikus szintszabályzót kifelejtik belőlük, mert itthon nem kötelező :(

És így TÉNYLEG baromira tud vakítani, nem vitás...
Ha van egy erősebb bukkanó, szó szerint fájdalmat okoz. Mintha hegesztést néznék.

Amúgy jó találmány lenne.

Előzmény: kivi (59)
kivi Creative Commons License 2001.10.10 0 0 59
OFF
Tegnapelőtt láttam egy kis Cliót, abban is xenon fényszóró volt. Egyébként ajánlott olvasmány: Xenon izzók az autókban
Előzmény: Hawaii (53)
AstraF16v Creative Commons License 2001.10.10 0 0 58
Szvsz. nem kell nagy autó, csak "nagy név". 3 napja egy kopasz köcsög taposta mögöttünk az ütött-kopott e36-asát a 6-os úton. Legalább 10 életveszélyes előzése volt, de még így is jóval lemaradt, azon a szakaszon, ahol tényleg lehetett haladni... :)) (Nem az Astraval utaztunk)
Frosty Creative Commons License 2001.10.10 0 0 57
Ja nem az vagy, megnéztem. :-)
Pardon. :-)
Előzmény: gabek (55)
Frosty Creative Commons License 2001.10.10 0 0 56
Jééé! Te a netmanias gabe vagy? :-))
Előzmény: gabek (55)
gabek Creative Commons License 2001.10.10 0 0 55
Örülök, hogy nem mondtam túl sok hülyeséget. :o)

Egy kis adalék:
A minap Győrben jártam (amúgy Sopronban lakom) Hazafele Győr után nem sokkal megjelent mögöttem egy Astra Classic, 50 körül sofőrrel. Már korábban kiszúrtam a tükörből. Világítás nuku és egyfolytában előzött, de kissé bizonytalannak tűnt. Rövidesen utolért. Én épp a Zastava-val voltam. Ennek ellenére valahogy Győrtől Sopronig nem nagyon sikerült megelőznie. Pedig nem is "játszottam" vele. Szépen, lendületesen, dinamikusan autóztam. Egyszer sem ment 100 fölé az óra. Ezek után megvan a véleményem az ürgéről. Remélem soha nem fog velem szemben előzni...

Konklúzió:
Nem az autó teszi a sofőrt, de áltaban aszerint ítélik meg. Aztán vagy bejön vagy nem.

Üdv:
GABEK

candle Creative Commons License 2001.10.10 0 0 54
végigolvastam topicot, pár gondolatom lenne hozzá.
-tény, hogy vannak b.lf.sz emberek, akiknek nagy autójuk van, és pl megállnak az út kellős közepén, bevágnak lehetetlen helyekre is, bár láttam kisebb autóval is ekkora bravúrt.
-DE azt azért ne felejtsük el, hogy a kisautósok(pl.: Suzuki) általában a tötymörgésükkel csinálnak istentelen nagy galibákat. A mercimen 255-ös papucsok vannak. idáig egyszer kellett vele füstölőt fékeznem, amikor egy suzukis anyu kijött elém takarásból.
-nekem per pillanat 2 autóm van. Fiat Brava és egy 126-os merci. a Brava elől b.sznak lehúzódni, a merci elől menekülnek.
-asse felejtsük el, hogy egy nagyobb autóra mindenki jobban odafigyel, mert - netalántán egynehányan - irigyek. emiatt sűrűbben is "észreveszik" őket.
-sőt, az esti társalgásnál senki nem figyel oda a másikra, ha aszondja, hogy megállt egy b.zi suzukis az út közepén. DE, ha a történet úgy szól, hogy egy merci állt az út közepén, egy nagydarab kopasz f.szkalappal, akkor mindenki odafigyel.

bocs, ha csapongtam:-)

Hawaii Creative Commons License 2001.10.10 0 0 53
"Viszont a vakitobb szine miatt egy precizios szerkezet kell hozza ami az auto hullamzasatol fuggetlenul mindig az utra vilagit es nem a szembejovo szemebe."
Igazság szerint persze nem a színe miatt lenne vakító, hanem a nagyobb fényerősség miatt.
Preciziós szerkezet = dinamikus fényszóró magasságállítás (az útegyenetlenségek miatti ugrálást nem szűri ki, csak ha kicsit tartósabban megváltozik az autó súlypontja, akkor reagál és állítja automatikusan a fény magasságát.)
A többi mind igaz ;-))
Előzmény: MárkusPéter (52)
MárkusPéter Creative Commons License 2001.10.10 0 0 52
Allitolag jobb a kontraszt, jobban latni a szineket xenon izzoval. Merthogy a spektrum minden szine megtalalhato a fenyeben. Viszont a vakitobb szine miatt egy precizios szerkezet kell hozza ami az auto hullamzasatol fuggetlenul mindig az utra vilagit es nem a szembejovo szemebe. Ezert kerult fel milkoba amikor eloszor lehetett rendelni a mercikbe. Vannak meg halogen izzok kozott is erdekes kek szinuek, amik jobb latast biztositanak. Es a GolfI tulajok is befestik a normal izzot kekre alkoholos filccel.
Előzmény: Hawaii (51)
Hawaii Creative Commons License 2001.10.10 0 0 51
Hmm. Szerintem megszokás kérdése. Annak idején, amikor megjelent a halogén (pl. H4) izzó, sokan azt is szídták, mert jóval erősebb volt az addigi hagyományos izzókhoz képest. Ma meg már a halogén az általános. Engem pl. nem zavar a Xenon.
Na de mindez már OFF! ;-)))
Előzmény: Herbie_ (50)
Herbie_ Creative Commons License 2001.10.10 0 0 50
Szerintem zavaró fénye van, meg mások szerint is.
Előzmény: Hawaii (49)
Hawaii Creative Commons License 2001.10.10 0 0 49
Megtalálható még PUG 607-ben, Opel Omega-ban, Vectra-ban, Volvo-ban stb. is. A jövő fényszórója, rövidesen kisautókban is elterjedt lesz. Clio-ba és Polo GTI-be már lehet most is kapni.
Előzmény: Herbie_ (47)
Hawaii Creative Commons License 2001.10.10 0 0 48
Xenon. Gázkisüléses elven működő "izzó".
Előzmény: lakos (46)
Herbie_ Creative Commons License 2001.10.10 0 0 47
Jó meglátás.
Ilyen kék fényeket vószvágenyek, béjemvék, ajudik és mercik bocsájtanak ki magukból. Más típusra nem emlékszem.
Előzmény: lakos (46)
lakos Creative Commons License 2001.10.10 0 0 46
Van azért egy viszonylag használható információforrás pl. az autópályán: Ha benézek a tükörbe és egy sokkal élesebb, kékes fényt látok közeledni (nem értek hozzá, talán halogén?) akkor azért nagyobb az esélye, hogy gyorsan jön és akkor már nem megyek ki elözni vagy ha kint vagyok inkább visszatérek mert valószinü hogy hamar utol fog érni. És ezek ált. nagy autók.
Előzmény: Herbie_ (45)
Herbie_ Creative Commons License 2001.10.10 0 0 45
Érdekes ez a felvetés. Én speckó sosem azt figyelem, hogy milyen autó, ha előzni akar, tegye.
Lehet, hogy nincs ilyen, de elképzelehető, hogy jón egy Clio 2000cc3, 150LE, az aztán suhan, pedig kicsi. Biztos sok nagyobb méretű autót is lesöpörne az utakról.
Szóval nem értem ezt a megközelítést az emberek részéről.
Kis autó, sz@rjunk rá, nagy autó engedjük el, mert még a végén le lő. Ki autóból is kinyírhatnak ha már erről van szó.
Előzmény: Törölt nick (42)
Hawaii Creative Commons License 2001.10.10 0 0 44
A 607-est én is elengedném, így még jobban meg tudom sasolni, hogy milyen szép, ahogy elsuhan... ;-))))
(Ui.: elengedek mást is, ha gyorsabb, mielőtt még valaki belémkötne itten... ;-)) )
DarkSide Creative Commons License 2001.10.10 0 0 43
Ez tökéletesen igaz!
Ha a Suzukival megyek, akkor tesznek rám, viszont az R21-esel már előzékenyek. Pedig nem is az az igazi nagy autó. :) Igazából nem zavar egyik sem, s ha valaki illedelmesen kér egy kis segítséget tőlem, akkor számíthat rám, akár melyik autómmal is vagyok.

Tisztelettel DarkSide

Törölt nick Creative Commons License 2001.10.10 0 0 42
A topic-hoz fuzodik es "erdekes"
Nemreeg beszelgettem a vezerigazgato titkaraval es ezzel kapcsolatban a kovetkezot mondta:
Mikor a sajat autojaval megy (fehér R19 1.4) ha siet es valakinek a "seggében" van es villog dudal mindhiába mer nem huzodnak le.
Viszont ha a vezérigazgató fekete 607-es Peugeot-jával megy es 500m-rol egyet ravillant barkire maris huzodnak le a kulso savba.
Pedig nem mas akor sem mikor abban ul.
Ennyit errol :)

lakos Creative Commons License 2001.10.10 0 0 41
Azért arra kíváncsi vagyok, lesz-e itt olyan aki besorolja magát valamelyik- egyében kívüli- kategóriába? :)
Obi wan Creative Commons License 2001.10.10 0 0 40
Hali!

Abszolút egyetértek!!

Előzmény: gabek (36)
Hawaii Creative Commons License 2001.10.10 0 0 39
Én is kb. így látom a dolgokat.
Herbie_ Creative Commons License 2001.10.10 0 0 38
Azt hiszem mindenben rgyetértek, nekem 8 év tapasztalatom ugyanez.
Ja és én az egyéb kategóriába sorolom magam:)))
gabek Creative Commons License 2001.10.09 0 0 37
OFF

Sport autó kategória:
egyáltalán = egyaránt

ON

GABEK

gabek Creative Commons License 2001.10.09 0 0 36
Akkor most nézzünk egy másik oldalt...

Magamról:
23 éves vagyok, rengeteget vezettem már Európa útjain. Az Adriától az osztrák Alpokig. Az Északi-tengertől a francia Alpokig, a Sierra Nevada-tól a Kanári szigetekig, stb... Nem szeretem minősíteni magamat, hogy hogy vezetek. Van aki szerint jól, apám viszont mindig beleköt valamibe. Egyébként imádok autózni. Leginkább a következőképp jellemezném magam:
-deffenzív
-dinamikus (van mikor sportos)
-a szabályokat tiszteletben tartom
-nem előzök záróvonalon, forgalom elől elzárt területen, stb.
-A sebességhatárokat nagyjából betartom
(50->55, 90->100, 130->140)

Másokról:
Itt az általam megfigyelt kategóriákat és a rájuk jellemző szokásokat írom le. Nevezhetjük általánosításnak is. Természetesen vannak kivételek, de a többségre szerintem ez jellemző.

Céges személyautó:

Jellemezően ügynök bácsi/néni vagy frusztrált menedzsernek mondott néni/bácsi. Ez egyaránt jelent fiatalabba és idősebbet. Legtöbbször mennek, mint a golyó. Az autó nem saját, tehát mindent lehet vele. Záróvonal, piros lámpat, sebességhatár nem ismert. Index nem tartozik az autó felszerelései közés. A cél szentesíti az eszközt.

Céges dobozos (furgon, kisteher, stb.):

Nagyjából megegyezik az előző kategóriával, azzal a különbséggel, hogy az autó méreteit maximálisan kihasználják mások rovására.

"Státusz" autó:

Általában középszerű maffiózok vagy inkább csak bűnöző kinézetű egyedek. BMW, bálna Merci, Audi, stb. Újak, régiek, általában szanaszét gyilkolva. Jellemző népviselet a VIII. ker.-ben megfigyelhető. Nincs szabály. Leszorít, dudál villog, erőszakos, stb. Pénz beszél. Ha valami nem tetszik, akkor pofázik, kést ránt, ökölharcot vív, stb. Ő az isten. Legalábbis azt hiszi.

Nagyértékű autó:

Komoly üzletemberek és a nagy maffiózók, drága és elegáns autókkal. Ha nyugodt napjuk van és nem bal lábbal keltek, akkor képesek a kultúrált közlekedésre. Néha még előzékenyek is. Ha rossz napjuk van, késésben vannak, sietnek, épp "pénzt csinálnak", akkor irány a villamos sínekre. Nem túlzottan erőszakos, de roppant mód pofátlan. Néha azért megköszöni, ha valaki beengedi. Autópályán megy amit bír.

Terepjáró:

Van, aki komolyan gondolja. Általában elég ránézni a gépre és a vezetőre. Egyből tudjuk, kivel állunk szemben. Nem feltétlenül divatból használja a gépet. Általában kultúráltan vezet, de ha valaki keménykedik vele, akkor azért néha odarakja a vasat.
Az ellentábor viszont kimondottan divatból jár terepjáróval. 4x4 ide vagy oda, az első hóban bentmarad. Szőke cica vagy izomagy. Ő a nagyobb, tehát megy. A pór nép tehet egy szivességet. Ha egyáltalán észre veszi őket. KRESZ-t nagyon nagy rugalmassággal értelmezi. Feltéve, hogy el is végezte a tanfolyamot. Index nincs, gázpedál annál inkább, a fékkel komoly problémák vannak. Sokszor az elindulással is.

"Sport" autó:

Ebbe az osztályba egyáltalán belefér a több éves, kintről lestrapáltan behozott, de komolynak mondható sport gép és az agyon optikai tuningolt széria ipari hulladék. (Kedvencem a sárga Suzuki Swift, 155-ös gumival, de kf. felnivel, vastag szivacsos, de közel nem sport üléssel és kis hátsó szárnnyal.) E kategória vezetői általában mindenkit lenyomnak (?) a piros lámpánál, imádnak fényes nappal ködlámpával vagy ha van még több vilgáító berendezéssel közlekedni. Dübörög a "zene" és általában a szoláriumok környékén nagy számban fellelhetők. Kötelező tartozék a pláza-cica az anyós ülésen. Közlekedési moráljuk agresszív és bunkó. "Büntetnek" az úton, hogy "betérdel" az ember. Legalábbis így vélik. Kis odafigyeléssel és rutinnal viszont lazán hülyét lehet belőlük csinálni akár egy kis Polskival is.

"Tuning" autó:

Skoda, Lada, Trabant, Golf I-II és társai. Általában öreg, leharcolt gépek, sufnituning, minél több csicsa, időnként már-már nevetséges. Hasonul a "sport autó" kategória vezetőihez. Paramétereik megközelítőleg egyeznek. "Nagyok", de csak kicsiben.

"Népautó" (de nem Volkswagen):

Általában Opel Astra Classic, VW Golf III, Suzuki Swift vagy hasonló kaliberű autó. Legjellemezőbb a kiszámíthatatlan és bizonytalan közlekedés. Nem tudja mit csinál, görcsöl, vonalon megy, nem tud tolatni, bénázik parkoláskor, stb. Vezet, néz, de nem lát. Fogalma nincs arról, ami körülötte történik. Ő csinálja, amit tanítottak neki, legalábbis amire emlékszik. Rugalmasság nem várható tőle. Az elsőbbségről véletlen sem mond le, de ha nem tiszta előtte, mi a helyzet, akkor mindekit elenged, aki a környéken van. Még ha 3 órát is tart az akció.

Egyéb:

Ebbe a kategóriába tartoznak azok, akiket nem veszünk észre. Mert jól csinálja, amit csinál. Tudja, mi az, hogy zip-zár elv. Dinamikus, tisztában van a körülötte zajló eseményekkel, semmi nem kerüli el a figyelmét, általában megfelelően reagál. Tökéletes partner, veszi a lapot, együtt lehet működni vele. Márkától, típustól független.

Elnézést kérek, ha valamit kihagytam volna. Természetesen az egyes típusok további alkategóriákba is sorolhatók. A teljesség igénye nélkül megpróbáltam összeszedni és leírni az utóbbi 6 év tapasztalatait.

ÜDV:
GABEK

u.i.:
Indulhat a vita...

gabek Creative Commons License 2001.10.09 0 0 35
Gondolkodtam. Nem tudom, melyik kategóriába tartozom. :o) Viszont rendszeresen váltogatom az autókat, mikor éppen melyik van kéznél. A következőket tapasztaltam:

Zastava:
Kicsi, keleti, régi. Nem igazán vesznek vele emberszámba az úton. Ha például megpróbálok sávot váltani és beállni egy 2-3 autónyi helyre, akkor azt csakis index használata nélkül szabad. Ha rájönnek, mire készülök, akkor padlógáz, anyázás, mutogatás, villogás, dudálás, stb. Szinte kizárt, hogy valaki előzékeny legyen, beengedjen vagy valami hasonló. Sokakat kimondottan irritál és végre kapnak az alkalmon, hogy valakin kiélhetik a bosszúvágyukat a sérelmeikért.

VW bogár:
30 éves, gyönyörű állapotban. Valahogy semleges kategória. Nagyjából egyforma arányban fordulnak elő a különböző reakciók. Van aki enged, van aki nem. Néha mellém állnak, megnézik az autót, vigyorognak integetnek. Rendszerint, ha valaki megszólít, akkor van egy "bogaras" törénete a családból. :o)

Renault Espace:
Nem épp tank méretű, de azért elég nagy és tekintélyes darab. Drága is, új is. De az esetek többségében tartanak tőle. Persze itt is vannak kivételek. De ha kiteszem az indexet, akkor általában beengednek. Ha rávillantok valakire, aki előttem bénázik (belváros, autópálya, stb...) akkor általában félre állnak. Ha betartom a sebességhatárokat és maximálisan szabályos vagyok, akkor sem nagyon villognak és dudálnak hátulról.

Seat Cordoba / Suzuki WagonR+:
Kb. ugyanabba a kategóriába tartoznak. Tucatautónak mondható mindegyik. Nem foglalkoznak vele. Van aki kimondott kényszert érez, hogy bizonyítson az öregebb, kisebb, stb. autójával. Van akinek meg nagyobb, erősebb van, az meg tesz rá magasról. Ha épp olyan a kedve, akkor egyszerűen csak megy, esetleg még udvarias is. Ha siet, vagy rossz kedve van, akkor meg agresszív.

GABEK

iNTi Creative Commons License 2001.10.09 0 0 34
Természetesen nekem is nagyon feltűnő, és naponta tapasztalom én is, hogy a presztízs autókkal közlekedő autósok sokkal többször, jóval durvábban szegik meg a közlekedési szabályokat, és veszélyeztetik a többi autós épségét. De megint csak oda jutunk vissza, hogy ezeket az embereket ha megnézed, akkor egyértelműen megint egy bizonyos emberi típushoz jutunk vissza ! Viszont itt meg egyre inkább bizonyos autó márkákra kezdünk összpontosítani ! És ez véleményem szerint hiba ... Rengeteg olyan emberrel találkoztam már, akik szintén ilyen autókban ültek, és a városi közlekedésben jóval türelmesebben közlekedtek, mint a körülöttük lévő többi autós. Nekem nincs BMW-m, se Audim, se Mercim, se egyéb ilyen presztízs autóm. A terepjárósok már alapból más probléma. Egy SUV az a legjobb indulattal sem nevezhető igazán hasznos autónak, mivel terepezésre erősen korlátozva használható, viszont beton utakon, meg sokat fogyaszt, és igencsak sok kárt tudnak okozni, ha egy ilyen kap oldalba egy kis autót. Az valóban csak egy divattárgy, akik ilyenekkel közlekednek, azok teljesen más lelkivilágú emberek. Ezeknek az embereknek egyáltalán nem értem a lelki világát, és őszintén nem is akarom. Igazad van abban, hogy a kisautósok nem ebbe a topicba tartoznak, de ezzel akartam szemléltetni, hogy van egy másik oldal is. Az más kérdés, hogy itt most csak a nagy autósok, és egyéb ilyenek problémájáról van szó.
Előzmény: Hawaii (30)
lakos Creative Commons License 2001.10.09 0 0 33
Olvastam valami tanulmányt, hogy van összefüggés a között, hogy az ember személyisége és aközött, hogy mekkora, milyen tipusu, színü autót választ. Persze ez nem egy egetrengetö felfedezés. De pl érdekes, hogy az autók színét is vizsgálták, és olyasmi jött ki, hogy akinek piros autója van azok nagyobb % ban okoznak balesetet. És ezt a biztósítóknál a casco kötésekor, a lakóhely, életkor stb. mellett állítólag figyelembe is veszik. Tehát magasabb lehet egy Bp-i, huszonéves, piros autóval járó ember biztosítási díja, mint egy idösebb, vidéki, fehér vagy zöld autósé.
Előzmény: lakos (32)
lakos Creative Commons License 2001.10.09 0 0 32
Tényleg megfigyelhetö ilyen összefüggés és talán szignifikánsnak is nevezhetö. Bár kivétel erösíti a szabályt, tegnap balra húzódással elöre engedtem egy prototipus-kopasz-kigyúrt-full-Bmw-st, amikor a jobbra kanyarodónak zöld volt de nekem még elöre piros ugyanabban a sávban, és majd kiesett az ablakon olyan lelkesen integetett köszönetképpen. És nem is dudált mikor mögém ért pedig az lett volna az elvárható :)
Előzmény: Hawaii (30)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!