Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Janibacsi Creative Commons License 2004.06.04 0 0 44
Ezt a topicot asszem, keremkapcsojjaki:o)

JAno

Előzmény: Janibacsi (43)
Janibacsi Creative Commons License 2004.05.31 0 0 43
Elfelejtetted beirni, hogy mi lett a sztori vege. Mas diplomatemat valasztottal, azota se sikerult befejezni a sulit, vagy mittomen:o))

Jano

Előzmény: RAFi (40)
deguello23 Creative Commons License 2004.05.31 0 0 42
érdemes lenne megnézni a kétütemü robogókat. A fiamnak van egy kétütemű, Indiában gyártott Puch robogója, 50kcm körül, rendszám nélküli, amelyik befecskendezése. Tehát technikailag úgy látszik, megoldható.
CXmaniac Creative Commons License 2001.11.20 0 0 41
Kisméretű ROOTS feltöltőt biztos, hogy nem fogsz találni. Mindenesetre szinte az összes korszerű kétütemű motornál ezt a fajta feltöltést használják, tehát igazán csak ebben érdemes gondolkodni.
Előzmény: RAFi (40)
RAFi Creative Commons License 2001.11.20 0 0 40
A Topic téli álmot alszik....
Előzmény: imp (39)
imp Creative Commons License 2001.11.20 0 0 39
?
Pitecus Creative Commons License 2001.10.17 0 0 38
A 2T-t asszem már lehet helyettesíteni növényi eredetü olajjal, ami a csónakmotor technikában már alkalmazott (víz hatására elbomlik), csak még drága. SzVSz ez nem lehet a diplomamunka akadálya...
Pitecus
rogygyan Creative Commons License 2001.10.17 0 0 37
Aha, valszeg nem egyszerű, de egy egyszerű fogaskerék sem az. Csak arra vannak tömegben gyártott megvásárolható gépek. Autónak nem autó, de Szergej dízelmozdonyban asszem ilyen van, de főleg hajókban használják kétütemű dízelekhez. Kocsiról nincs tudomásom.
Előzmény: RAFi (36)
RAFi Creative Commons License 2001.10.17 0 0 36
Igen... beugrott! Láttam már ilyet!
Kissé bonyolult - nem ? (úgy értem, geometriailag - nem lehet egszerű legyártani)

Milyen autókban használtak/használnak ilyen feltöltőt ?

Előzmény: rogygyan (35)
rogygyan Creative Commons License 2001.10.17 0 0 35
Olyan mint 2x3 mogyoró fogaskerékként egymásba fordítva! :))))))
Előzmény: frescho (34)
frescho Creative Commons License 2001.10.17 0 0 34
Ez egy belso suritessel nem rendelkezo kompresszor. Gyakorlatilag egy fogaskerek szivattyukent kell elkepzelni, aminek 2 vagy 3 foga van. azonos elven is mukodik. Ha talasz gepmuhelyt, ahol legyartjak, akkor szolj, en nem talaltam :-(
Előzmény: RAFi (32)
zotya_ Creative Commons License 2001.10.17 0 0 33
Ha mindenképpen Trabanttal akarsz dolgozni, akkor szerintem csinálj (csináltass) hozzá hangolt kipuffancsot. (lásd Yamaha RD 350 YPVS) A lényeg, hogy a kipufogó nyílás előtt van egy tengely, amelynek forgatása zárja vagy nyitja a kipufogó nyílást. Ezt a Yamahán egy szervomotor rángatta. Így alapjáraton nem pöfögött ki feleslegesen egy csomó anyagot, viszont pörgött mint disznó. Ezzel a megoldással a lambda szonda is tovább bírná...

Zotya

RAFi Creative Commons License 2001.10.17 0 0 32
Milyen elven működik ez a roots fúvóka ? Tudom, hogy hasonlít a kompresszorhoz, de nem az...
Előzmény: rogygyan (31)
rogygyan Creative Commons License 2001.10.17 0 0 31
Ááááá, végre! Már azt gondoltam elhal a topic. :-)Hagyjuk a fenébe ezt a forgattyúsházat! Úsztassuk meg olajban az egészet, zárjuk le a felömlő alját, a felömlő tövénélnél tápláljuk meg egy roots kompresszorral, utána meg (még mindig a felömlőbe) fecskendezzük az üzemanyagot. A dugattyú szelepként funkcionál, a roots meg majd kiöbliti tiszta levegővel a hengert.
Előzmény: XJ6 (30)
XJ6 Creative Commons License 2001.10.17 0 0 30

Hozzuk csak fol.... ;)
XJ6 Creative Commons License 2001.10.16 0 0 29

szerintem 2 megoldas johet szamitasba... az egyik, hogy a forgattyus hazba fecskendezel, a masik, hogy kozvetlenul a hengerbe...

az elso eseteben nem latok semmi kihivast benne, semmi nagy durranast (ha esetleg tevedek, valamit elfelejtettem, szoljatok kozbe).... a masodiknal viszont tul sok a nagy durranas... es ezek kozul talan az egyetlen ami igy elsore megvalosithatatlan, az az olajzas... persze minden megoldhato, csak nehogy a vegen szelessege meghaladja a hosszat... ;)

rogygyan Creative Commons License 2001.10.11 0 0 28
Ja, biza, kicsit felületes voltam, igazad van azzal nem függ össze, de időziteni akkor is kell, tetszik nem tetszik, már csak a tárcsa miatt is. És akkor mi van, ha közvetlenül a forgattyúsházba fecskendezünk be? Nem kell különolajzás, csak tiszta levegőt szív a motor, aztán amikor elkezdi feltolni a hengerztébe a dugattyú a cuccost, és a felömlőben már tiszta levegő van küldjük a naftát (hogy érje a kenési pontokat is). Akkor az elöl lévő "tiszta" levegő fogja nagyrészt kiöblíteni a hengerteret. Hogy tetszik (tudom, macera egyszerre a főtengelyre és a dugattyúfenékre fecskendezni)?
Előzmény: imp (27)
imp Creative Commons License 2001.10.11 0 0 27
rogygyan

Arról volt szó, hogy ne jusson benzin ill. olaj a kipufogóba.(KATALIZÁTOR, LÉGFELESLEG) Ebből a szempontból mindegy, hogy mikor fecskendeznél be a szívócsőbe a forgattyúsház elé. Csak az időzítéssel nem lehet ezt elkerülni. A zárt beömlő előtt veszteglő és közben párolgó benzin azért nem olyan rossz! (nem versenymotor)

Előzmény: rogygyan (22)
L-Gee Creative Commons License 2001.10.11 0 0 26
a story cool ! :-)))))
Előzmény: rogygyan (25)
rogygyan Creative Commons License 2001.10.11 0 0 25
Ha a trabira turbót akarsz rakni, akkor megint a szelepeknél tartunk, nem fog menni. Egyszer a jobb öblítés érdekében (mentségemre legyen mondva 14 éves purdé koromban)rákötöttem a trabi hűtőventillátorát a légszűrőházra (haverom kocsija, sufnituning). Na, lett is belőle nagy durrogás! Persze kitolta a friss keveréket a kipufogóba, olyen lángcsóva volt, mint kuvaiti berobbantott olajkút! Ezeröcsi meg nem mert kállni versenyre, mert nem tudta mi van a motorháztető alatt. Most persze röhögök, mint az állat :-)))))! Ha gondolod elbeszélgethetünk, gyere le a földszintre! :-)
Előzmény: RAFi (23)
RAFi Creative Commons License 2001.10.10 0 0 24
Addig is csak hagy gyűljön a know-how...

Remélem, ha valakinek van valami ötlete, azt megosztja velünk :)

RAFi Creative Commons License 2001.10.10 0 0 23
Most kezdtem még csak a 4. évet úgyhogy bőven van rá időm ! Az is elég lenne, ha magát a vezérlést összehoznám +doksi, +szimuláció (ahogy írtad), stb...

De a téma nagyon érdekel annak ellenére, hogy turbóbuzi vagyok :) !

Tényleg ! Trabantra nem lehetne turbót rakni - vagy ezt már kérdeztem ??? Annak persze kellene egy külön olajrendszer (teknő, pumpa, stb) és még talán vízrendszer is...

Előzmény: rogygyan (22)
rogygyan Creative Commons License 2001.10.10 0 0 22
Most nyálaztam át a hozzászólásokat.Izgi a téma!

Imp!
Amennyire emléxem, a trabinak vezérlőtárcsája van. Na, ennyire nem mindegy, mikor fecskendez be, mert ennek kb olyan szerepe van, mint a szívószelepnek. De ennek még sok egyéb oka is van, gázlengések pl. Az elegáns megoldás az lenne, ha azt a vezérlőtárcsát elhagynánk, de akkor meg már a szelepelt kétüteműnél vagyunk közvetlen befecskedezéssel á la szergej dízel, mint említette valaki. Van olyan is, hogy szelepösszenyitás. Nem feltétlenül igaz, hogy akkor még nincs spricc, amikor még nyitva van a kipuf szelep.

Rafi!
Jótanács, nem észosztás: nagy falat, ez csapatmunkát igényel! Inkább csinálj egy szimulációt a témára!

De azért hajrá, feszegethetjük a témát!

Előzmény: imp (20)
drv Creative Commons License 2001.10.09 0 0 21
RAFi:
Engem is erdekel az e.gyjtas. A lada klubnal most indult egy ilyen dolog. Procis gyujtast csinalt egy srac. Mukodik, laptophoz kotheto meg ilyenek de meg kisse kiforratlan. Tobbet en sem tudok a dologrol..:-(
imp Creative Commons License 2001.10.09 0 0 20
XJ6

Az időpontnál azt is írtam, hogy valószínűleg a forgattyúsház elé akar befecskendezni. Ebben az esetben szerintem mindegy az időpont, hiszen még átjut a forg házon majd a felömlőn át az égéstérbe. Így nincs miről beszélni. Ha az égéstérbe fecskendezne be, akkor a kipufogó nyílás zárása után lehet fecskendezni. Ebben az esetben a kenést meg kell oldani, valamint a befecskendező elhelyezése komoly tervezést igényelne.

Előzmény: XJ6 (19)
XJ6 Creative Commons License 2001.10.08 0 0 19

Szerintem ha diplomamunkarol van szo, akkor nem legozni kell, hanem beleadni a szurke allomanyt maximalisan.. itt arra gondolok, hogy csak a szukseges alkatreszeket kolcsonozni mas tipusoktol, amit lehet, ujat alkotni... pl. a VEZERLEST... szerintem az a legkisebb gond, hogy nem 720 hanem 360 fokonkent kell szikra a hengereknek... ezt behunyt szemmel is meg lehet oldani... kismillio fele keppen... egyszeruen olyan jelado-tarcsat szerelsz fol amilyet szeretnel... es ugy kezeled a nulla voltos impulzusokat ahogy akarod... teljesen progi kerdese... Ami pedig a gyujtaselosztot illeti.. az meg mi? csak nem akarsz olyan szart szerelni ra???? ;))) egy-egy trafot mindket hengerre vazeg! es kulon vezerelni a primer aramot... ;))
Elvileg szerintem "egyszeru" a dolog... lendkerekrol jelet venni, a tobbi a vezerles dolga... persze szukseg lesz meg 1-2 adatra, de ez mar rad van bizva, hogy milyen bemeno jeleket akarsz hasznalni... szerintem a vezerles szempontjabol az a legnagyobb kihivas, ha lambda szondat hagyod a francba... es akkor kolonbozo tartomanyokat kulonboztethetsz meg... kulonbozo vezetesi stilusnal mas es mas lenne a moci... alacsony ford.szam tartomanyban barany, de ha odapadlozol neki, picsaba a 1-es lambdaval... ;) (persze esszeru hatarok kozott) Igaz, ez lambdaval is megoldhato... de szamolni erdekesebb... ;)
A legmennyisegmeres sem kotelezo... irta is valaki... pl. az amcsi autokon MAP alapjan adagolnak.... legmennyisegmerot hirbol sem ismerik a par evnel regebbi modellek... de gondolom nem akarsz valami lappantyus legmennyisegmerot folszerelni egy L-Jetronic-bol... ha mar mindenkeppen ugy dontesz, akkor izzoszalast... (H-Jetronic)
Szoval a lenyeg, hogy mindenbol a legjobbat es azokat osszehangolni... minel tobb szamolast bizni a vezerlesre...

nem akarok felreertest, tudom, hogy minel tobb parameter alapjan dolgozik a vezerles, annal tobb mindent meg lehet valositani vele, ez rendben is van... en csak azt akartam mondani, hogy szemely szerint utalom a lambdara alapulo vezerleseket.... de persze szeriaban jo dolog...

Vegere hagytam a "nagy durranast"... persze ismet csak szerintem... a ketutemu injektoros motornal a befecskendezesi IDOPONT a lenyeg... nem az idotartam, hanem, hogy MIKOR.... (ha nem akarsz a kipufogoba fecskendezni....) emlitette valaki az L-Jetronicot, hogy az is 360 fokonkent adagol... ez igaz... de az 4 utemu... es a szivoszelep nyitasaig a keverek egy zart terben van... ami a 2utemunel nem mondhato el... en ugy gondolom, hogy megoldhato (hiszen mar csinaltak ilyet masok is... pl. ajanlom figyelmedbe a Bimota 2 hengeres 90 fokos, injektoros ketutemujet.. ha jol emlekszem.... mar eleg reg olvastam rola...), de a legnagyobb kihivas az injektorok elhelyezese, meretenek kivalasztasa es a vezerles osszehangolasa lesz.... (azon belul is a befecskendezesi idopont...)
szerintem....

L-Gee Creative Commons License 2001.10.08 0 0 18
RAFi,

nem akarom elvenni a kedvedet, ez tényleg kihívás, meg nagyon mókás, meg tényleg le a kalappal, aki ezt szépen meg tudja csinálni, de nem túl komolytalan ez egy diplomamunkához ? Mi benne az előremutató, a jövőt szem előtt tartó, a forradalmi áttörés, mi a hasznossága a társadalom számára, stb.
Ez kicsit olyan l'art pour l'art, öncélú mű, kb. olyan, mint egy 90 éves gramofonhoz computeres equalizert, vagy kvarc vezérlésű fordulatszám stabilizátort készíteni.
Magad számára (ismerem az érzést) tök jó, hogy íme, nem volt egyszerű, de lám megcsináltam, ez nem volt semmi, csak kérdés, hogy ezen túl valakinek/valaminek is van-e valami haszna belőle ?

üdv.:
L-Gee,
aki semmiképp se szeretne megbántani, meg maga is csinált sok-sok öncélú alkotást. Emléxem egyszer én digitális műszerfalat terveztem kétütemű wartburgba :) De kérdés, hogy ki vásárolta volna meg kb. 20ezer forintért, ráadásul ma valoszinűleg még kisebb piaca volna. :)))

imp Creative Commons License 2001.10.08 0 0 17
Vagy inkább számolni. MAP+ pillangószelep helyzet+fordulatszám adataiból.
Ez némi nyomásnövekedést hoz a szívócsatornákban.

Szó volt a kopogásérzékelőről: ez nem könnyű falat : különálló forgattyúsház és hengerek, ráadásul kettő. Véleményem szerint a hengerre nem könnyű rögzíteni.

Két "lambda" szonda alkalmazása esetén hengerszelektíven szabályozhatnád a kimeneteket. Sőt , ha szélesebb tartományú A/F szenzort alkalmaznál akkor a katalizátor után elhelyezett "lambda" szondával optimalizálhatnád az emissziót.

Nézz bele vomit új zöldkártya topicjába is.

Előzmény: pizo (16)
pizo Creative Commons License 2001.10.08 0 0 16
Beszívott levegő mennyiségét mindenképpen mérni kell, akár van lambdaszonda, akár nincs.

Zoli

Előzmény: frescho (11)
RAFi Creative Commons License 2001.10.08 0 0 15
Hzolee !

elektronikus gyújtásról már született diplomamunka.

Miért lenne nehéz felszerelni ? Ez csak nézőpont kérdése. Egy db központi befecskendező szerintem nem durva dolog.

Előzmény: hzolee (14)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!