Lehet, hogy rajtam kívül már senki nem nézi ezt a rajzfilmet, de találtam egy nagy bakit, amit úgy látom, még senki nem írt itt, nekem se tűnt fel sokáig: a "Rombol a kupola" részben a kupola alatt forog a szélmalom. :-)
Az feltűnőbb volt, hogy ugyanebben a részben rohadt nagy tökök vannak a kertben, amikor azt nem is ültettek...
Az valószínűleg 2000/2001-es volt. Egyébként láttam már több részt is más-más évszámmal. Pl. a Flan királyát láttam már 1999-es, és 2001-es dátummal is.
Bizony be. :) Mint nyavajas pesti en is igazolom ezen allitast. Ezert is irtam az otthoni hozzavalokat. Ugy erzem nem esnek neki egy hirtelen jott otlet hatasara. :)
Az az erzesem meg, hogy az erospaprika a maga izvilagaval inkabb ellensulyozas semmint erosites miatt van benne. Am az is lehet hogy csak ezek voltak otthon az otlet szuloinel. Mondjuk annal jobb mintha csak vaj es edeskeksz van otthon. :)
Jut eszembe: ezeket a hozzávalókat a nyavalyás pestiek (mint én is...) elég könnyen be tudják szerezni pl. a Nagycsarnok alagsorában található Ázsia boltban.
Mmmmm! Nagyon jóízűnek tűnik így, olvasva! Én legföljebb kihagynám magamnak belőle az erőspaprikát, de különben... - ha akad, aki elvacakoljon vele, meg is enném! :-) Köszi a recepicét!!
Telleg :) Otthoni hozzavalokbol nehezkes lesz elkesziteni. Azert nem semmi milyen hangsulyos izeket kell osszekevergetni.
Vindaloo
Hozzávalók 6 személyre: A szószhoz: 2 kávéskanál római köménymag (cumin), 2-3 száraz csípős piros paprika, 1 kk. fekete egészbors, 1 kk. kardamom mag, 7 cm fahéjrúd, 2 kk. fekete mustármag, 1 kk. édesköménymag, 5 evőkanál fehérborecet, 2 kk. só, 1 kk. világosbarna cukor, 10 ek. olaj, 20 dkg karikákra vágott hagyma Daráld le a magokat pl. kávédarálóban. Tedd egy jó mély tálba. Add hozzá az ecetet, sót és a cukrot. Keverd össze és tedd félre. Az olajban piríts meg a hagymát. Amikor szép barna, vedd ki a hagymát és pürésítsd 2-3 ek. vízzel. Add hozzá a füszerkeveréket. Ez a Vindaloo szósz. Előre is lehet készíteni és mélyhűtőben tárolni.
További hozzávalók: Egy kb 2,5 cm-es friss gyömbér hámozva, kockákra vágva, 1 egész fej fokhagyma cikkekre szedve és hámozva, 90 dkg hús (disznó, marha, vagy bárány, 1 ek. őrölt koriander, 1/2 kk. őrölt kurkuma (turmeric). A gyömbért és a fokhagymát mixeld szét és adj hozzá 2-3 ek. vizet. A húsról vágd le az inakat és a zsírt, a nedvességet itasd le róla papírral, es vágd fel kb 2,5 cm-es kockákra. A hús előkészítése egy meglehetősen időigényes folyamat: Felhevített olajon egy mély fazékban, közepes hőfokon pirítsd meg minden oldalon a kockára vágott húst. Egy-egy alkalommal csak kis mennyiségű húst tegyél bele, amenyit meg tudsz pirítani. A pirított húst tedd félre. Ezután tedd az olajba a gyömbér-fokhagyma pasztát. Közepes a tűzön keverd a pasztát pár másodpercig. Add hozzá a koriandert és a kurkumát. Ismét kavard pár másodpercig. Add hozzá a megpirított húst és a vindaloo szószt és egy csészényi (2,3 dl) vizet. Fedő alatt lassu tűzön forrald kb egy óráig, ill. addig amíg a hús megpuhul. Kevergesd időnként, hogy a hús ne égjen le. Basmati rizzsel és fűszeres futóbabbal tálald.