Csalódást kell okoznom, én biz a Könyvesbe jártam. Jövő tanévtől azonban leányom koptatja egy gimi lépcsőt, csak az a kérdés, melyiket válasszuk.
Segítségre lenne szükségem, méghozzá érvek-ellenérvek formájában. Legyetek szívesek néhány szót a Babitsról szólni ! Főképp tavaly, tavalyelőtt végzettek és jelenlegi diákok vélekedése érdekel.
Köszi !
Ha minden igaz nalunk lesz osztalytalalkozo iden, mert ugye epp 10 eves evforduloja lesz az erettseginknek. Hogy a szervezkedest ki fogja csinalni, azt viszont nem tudom, bar par tippem van, valahogy az 5 eves meeting is megvolt.
Babitsos porges - nemileg visszafogottabb fordulatszamon - az osztalytarsam.hu-n es az osztalytarsak.hu-n is van, csak hogy sneki ne maradjon ki :)
Kicsit megkésve, de Boldog Új Évet mindenkinek...
Elég rosszul állunk, még a Könyves-topic is feltámadt poraiból, nehogy má' előttünk legyenek a listán :)
Én nem regisztráltam az osztálytársam.hu-n, de ott van valami babitsos pörgés?
Szervez valaki idén tavaszra érettségi találkozót? (értelemszerűen úgy értem, hogy a saját osztályának)
Boldog karácsonyt Mindnyájatoknak!
Na, találjátok ki, mit kaptam sógornőmtől Karácsonyra?
No igen.. a BMG-CD-t ("Szivárvány havasán")... wow! Elég jól sikerült anyag lett. Szépen énekelnek raja a fiúk-lányok.
Miközben hallgattam, azon mosolyogtam, hogy Kőházyné Éva néni hogy próbálta összeszedni a lányokat-fiúkat 1-1 próba erejéig még 89-ben. Aztán már az Ady Műv. Központban énekeltünk. No és most ide jutottak: Az év kórusa lettek.. Hát Gratula nekik, és Gratula Éva néninek is a kitartásáért!
Üdv:
Guruló
ps.: Éva nénire már csak azért is meleg szívvel emléxem, mert az elődje (ki 87-ben tanított, nevét ne kérdezzétek..) egy meglehetősen szadista hajlamokkal +áldott asszonyság volt. Nem hogy énekelni, megszólalni sem mertünk az óráin... Bezzeg Éva néninél! :-)
OK, megmondom, remélem a rendelkezésemre álló infókból azonosítani tud majd!;)
Már rég jártam matekórán, de ha jól számolom két volt osztálytársam is elvileg évfolyamtársad a közgázon: Jóna Bernadett és Tasnády Zoltán. Esetleg ismered őket?
A rangsorral kapcsolatban. Rugdosom magamba vissza a történészt, de azért ezek a számadatok kicsit csalókák lehetnek. Ma már egy átlagos (sőt annál gyengébb is) képességű diák simán továbbtanulhat, nem köll ahhoz hú de okosnak lenni... Számomra sokkal izgalmasabb lenne ez a statisztika, ha tükrözné az felsőoktatási intézmények összetételét, tehát, hogy abból a 8x% - ból 40% mondjuk tanítóképző, meg egyéb pénzes kamufőiskola...
Svenska: nem, nem skandinavisztika, hanem Közgáz. A mi időnkben még lehetett kis nyelveket is tanulni, svédül, hollandul, finnül, stb... Aztán rájöttek, hogy ez nem jó bolt az egyetemnek. Más kérdés, hogy mindig az ELTE-s svédtanár tanított nálunk is, sőt, egy időben én is jártam be az Ajtósi Dürerbe órákra. De csak hobbi volt, soha nem vált hivatalossá a dolog.
A rangsorban elfoglalt hely tényleg nem rossz, azóta én is rákerestem. Vannak jó nevű sulik mögöttünk, de azért még lehetne előretörni...
zyra80: A mi időnkben Ferenczfi még nem tartott matek faktot, úgyhogy engem 3-4. osztályban már nem is ő tanított (csak fizikából). Egy Kürti Benedek nevű pasi tartotta akkortájt a faktot heti kb. 4-5 órában, aki utána elvette az egyik tanítványát feleségül, és ezt az iskola szellemisége nehezen viselte. Mennie kellett...
Állítólag most volt a Babits szalagavató, és jó volt. De nem voltam ott.
Ferenczfivel kapcsolatban: lehet, hogy ő (is) fejlődött, e szerintem inkább a módszerei. Én nem csodálkozom a matekfakt eredményein, nekünk speciel heti 8 óránk volt, ebből 3 60 perces, sőt még matek - táborban is voltam! A másik nem elhanyagolható tényező, hogy velünk 4. - ben 45 perc alatt (na jó, kezdetben 60) iratta meg a felvételi dolgozatokat, jegyre, amire élesben 3 órád van. Ha jó napja volt, akkor az első kettő (a két legkönnyebb) példát kihagyta belőle....:)
Svenska, kösz! Túl sok időt nem szántam a dologra, de én nem találtam meg.
Egyébként Svédországban többször voltam, de igazából itthon tanultam svédül az egyetemen, és nyaranta mentem ki. Mindig megnyertem egy Svenska Institutet ösztöndíjat... Uppsala egy privát út volt, a barátnőmet látogattam meg két hétre.
zyra80: Ferenczfi sokat fejlődhetett, akkor még az ötösök sem írtak maximum felvételit...
Megjegyzem a listán elért helyezés azért nem tekinthető valami hú de jónak (bár fogalmam sincs, hogy hány középiskola van az országban)...
Egyebiránt mi Speedy Gonzales - nek becéztük Ferenczfit, szerintem illet rá....;)Történelmi tény, hogy lehet sok mindenben kritizálni, de aki tőle felvételizett matekból, az 15 v. 30 pontot írt felvételin, mégha 3 - as is volt... De tekintettel a többiekre és a beígért Ferenczfi - antifanokra, nem tömjénezem tovább..;)
egyujpesti: tanulni/dolgozni voltál Svédországba, vagy csak turistaként? Bár... a nyelvből következtetve hosszabb ideig...Közeljövőben meglátogatod? Én Stockholmban szilveszterezek, a nagyszüleimnél!:))))))))
Mostanában már olyan sokat kellett olvasnom magyarul, hogy már egész jól beszélek, remélem nem megy a svéd rovására..;)
Remélem jók voltatok és sok csokit kaptok a Télapótól!
xxxxxxxxxxxx
SVENSKA
Pusszantok mindenkit Pragabol!
Olyan furcsa latni, hogy meg utanam is voltak emberek a Babitsban. Nekem akkor veget ert egy nagyon fontos korszak, masoknak meg epp akkor kezdodott.
De erre jo ez az egesz.
Topiklakok, jojjetek es szaporodjatok!
hát nem tudom... Győrit az alattunk levő évf. sem szerette, pedig elég sokáig tanította őket. mindegy. mentünk hozzá szerenádozni, na akkor egyszer volt számomra szimpatikus, sőt, talán még azt is mondanám, hogy kedves :-)
a Fifi nevet az osztálya ragasztotta rá, akik azt hiszem az idén végeztek.
'99-ben érettségiztem, akkor fel is vettek, úgyhogy most harmadéves vagyok. nagy szerepe volt a tanárnak, nem tartom magam túl zseniálisnak matekból...:-o
és egyáltalán az iskolától is sokat kaptam. azért elég sok az a 8 év ahhoz, főleg az emberpalánta legfejlődőképesebb életszakaszában. mondjuk kár volt elrontani az egészet a sok kisosztállyal... mondom én :-) csökkent a színvonal az évek alatt :-(
nem láttam a rangsort, van benne valami érdekes?
ha egyszer nagyon ráérek, majd rákeresek neten.
Enikő lehet, hogy tényleg nem volt rossz, csak nálunk is hasonló volt a szitu, mint nálatok: volt egy tanárunk, akit nagyon szerettünk, és utolsó évre kaptunk valakit, aki teljesen más stílus volt. Ilyenkor nehéz objektíven értékelni valakit, az ember általában a cserejátékost látja gyengébbnek... Mint kiderült Ti is azt a Győrit nem szerettétek, aki egyébként igencsak népszerű volt.
Én egyébként elsőre 11 pontot írtam a Közgázra matekból, másodszorra 14-et, akkor fel is vettek (akkor még ez a rendszer volt). De ez nagyon sok mindentől függhet, pl. pillanatnyi állapot, stb... A Te 30 pontod mindenképpen imponáló, bár még így is nehéz megmondani, hogy mekkora a tanár és mekkora a diák tehetségének a szerepe.
Nemrég jelent meg valahol (talán Köznevelés c. folyóirat) a gimik rangsora az elmúlt 5 év felvételi eredményei alapján. Látta valaki?
zyra80, hányadéves vagy a Közgázon?
A Fifi nevet egyébként mi még nem használtuk, ez később jöhetett...
igen, elment. nyugdíjba. én elég színvonalasnak tarto, amit csinált, és nekem nem úgy tűnt, ,,mintha tankönyvből készülne,,. Kőszeghyt sajna(?) nem ismertem.
Fifiről nem mondanám, hogy szelíd lenne... de végülis írtam egy 30pontos matekfelvételit a közgázra, szóval... :-) szerettem vele dolgozni
Eléggé be voltam havazva, de most újra itt. Látom tényleg van egy kis pörgés...
Svenska: régebbi kérdésedre válaszolva szerintem mindkét hazádban előfordulok/tam, legalábbis ha Magyarországra és Svédországra gondolsz... Uppsalában csak egyszer voltam, de tényleg jó hely, meg úgy egyáltalán az egész ország az. Csak a nyelvet könnyű elfelejteni...
Úgy látom kénytelen leszek bevonni néhány Ferenczfi-antifant a topicba, persze nem kizárt, hogy mi egy kicsit megszelíditettük, és nektek már csak a jó jutott... Tényleg, a Takácsné előtagot már elhagyta a neve elől?
zyra80, jól látom, hogy Lőricz A-né elment? Én nagyon nem szerettem, szakmailag szerintem harmatgyenge volt, emberileg semmi különös. A korábban dicsőitett Kőszeghy után erős visszaesésnek tűnt, mindig az volt az érzésem, hogy a tankönyvből készül fel az órára. Miklós után ez nagyon gyenge volt...
A CD-ről hallottam, de nincs meg, amúgy sem vagyok nagy zeneértő. De azért jó hogy van...
én is kíváncsi vagyok... ki az a volt osztálytársam?
oh, 2 fő az már fan club? remek :-) sokat köszönhetek neki, és talán azért is élveztem az órákat, mert a faktos csoportban én voltam az egyetlen lány...
a tanárnőn kívül persze :-)
miért nem jött be?
1. naaaagyon megszoktam Lőrincz Andrásnét. rossz volt, hogy utsó évben kellett váltani, és ugye faktos is voltam töriből, oda meg egy másik új tanár jött...
2. a stílusa nem annyira volt szimpatikus... azt hiszem, nagyon tiszteltük őt, pl. a tudásáért is, de... tartottunk is tőle. osztályszinten.
tegnap mesélte egy ismerősöm, hogy nemrég óta a volt gimis osztálytársaival egy indexes fórumon tartja a kapcsolatot, gondoltam, rákeresek, hátha nekünk is van ilyen... és van! :-)
én '99-ben végeztem. ráadásul 8 évig jártam a suliba... a legeslegesleglső 8/1.-ben kezdtem a folyosók és padok koptatását, szóval régóta ismerem az ottani dolgokat.
és még most sem teljesen szakadtam el, hisz november elején volt a CD-bemutató koncert, ahol az egyik kamarakórus tagjaként volt szerencsém fellépni :-)
ha valaki nem tudna a CD-ről: áprilisban volt a felvétel, és énekel rajta a vegyeskórus, a kiskórus, két kamarakórus, a gregorián-kórus, és egy reneszánsz zenekar is közreműködik. de ennyit a zenei életről.
nagyon szerettem oda járni. a legtöbb említett tanár neve ismerősen hangzik, talán nem véletlenül :-) Ferenczfy tanárnőről én is csupa jót mondhatok, egyetértek azzal, aki említett róla dolgokat, 2 évig hozzá jártam matek fakt.-ra. Balatoni Teri néni is egyike a kedvenceimnek... Győri tanár úrhoz pedig az utolsó évben volt szerencsém, ahogy Enikő néni elment :-( hát, elég volt az egy év.
nem tudtam rendesen elolvasni a topicot, majd ha kicsit több időm lesz, eszembe jut még valami, írok :-)
A biztonság kedvéért visszanéztem a hozzászólásaimat, de nem találkoztam avval, hogy azt írtam volna, hogy Batisz és Annár akkor már nem volt ott mikor a köppenyes - váltócipős korszakomat éltem...
Az viszont tény, hogy Annár csak elsőben tanított, másodiktól megnyertük az ofőt fiziatanárnak is (na ez azért már költői túlzás..), Batisz meg a mi osztályunknak a kezdő angolosait okította, de én a másik csoportban voltam, úgyhogy közvetlenül nem volt szerencsém hozzá.
Rapid:
Ki kell, hogy ábrándítsalak, a díj nyertesei nem kaptak a mondjuk Pomázi Laci bácsit ábrázoló szobrot, és - legalábbis amelyik díjátadáson ott voltam - nem mondtak a könnyekig meghatódva félórás köszönőbeszédet.:)))
Maga a díj, vagy inkább annak a jelképe egy kiszuperált köppeny volt (nehogymá' megtagadjuk magunkat), melynek a hátán sorra felvoltak tüntetve az előző évek díjazottai; és járt mellé egy alma, ehhez nem elég élénk a fantáziam, hogy miért pont egy alma, de aki megmagyarázza nekem, kap egy pirospöttyöst.
Utólag tudtam meg, hogy a tanár/nő aki megnyeri a díjat egy tanéven keresztül valamilyen "ösztöndíjat" is kap.
Arról, hogy mi módon manipuláltuk a választást, inkább nem írnék, így a választás előt, még valami jó ötletet adnék a Viktornak, vagy a Gyulának.;)))
Ja,és Guiscardo!
Tartsd meg ezt a jó szokásod! (Mármint a beköszöngetést.)
XXXXXXXXXXXXX
SVENSKA
Látván milyen gyengén látogatott a topic, gondoltam beköszönök. Nekem is volt "szerencsém" a Babitsban lehúzni 4 évet, 1998-ban végeztem Zoboki Mihályné osztályában.
Svenska!
Annár és Batisz még tanított minket két évig, tehát még bőven ott tanítottak, amikor Te is odajártál... :-)
Es volt hozza kisplasztika is, meg viragcsokor, vagy csak eszmei elismeres?
Es a dejakok szavaztak meg, hogy ki kapja, vagy valami titkos gremium dontotte el magat?
Megannyi kerdes egykori iskolam kodbe veszo tortenetebol...
A Csoszkár Babi az tényleg egy díj, a ballagó negyedikesek adják annak a tanárnak, akit érdemesnek tartanak rá, 199x óta. Antal, Szigeti és Kárpátiné már biztos, hogy megkapta, az előttünk kifutó évfolyamoktól.
Az tény, hogy Ferenczfinek voltak furcsa dolgai, nekünk pl. a tablónkra nem volt hajlandó rákerülni, de ezt leszámítva egész normális volt, én pl. még (matek!!!!) táborban is voltam vele.
:-)
Hát, ennyi jót Ferenczfiről én négy év alatt nem hallottam, mint most tőled...
Nálunk - mint említettem - nem volt túl népszerű, és bár biztosan az is benne volt, hogy voltak akik túl érzékenyen reagáltak néhány megjegyzésére, de ő sem volt teljesen normális. Egyszer odáig vetemedett, hogy ne fogadott el tőlünk egy csokor virágot (asszem pedagógusnap volt)- ezt például máig nem értem. Így utólag visszagondolva mint ha lett volna benne némi frusztráció...
Áruld már el, mi az a Csoszkár Babi? Már korábban is előjött, de akkor azt hittem, hogy valami elírás, vagy egy csaj neve, akivel össze akartátok hozni a töritanárt... De kezd olybá tűnni, mintha valami díjról lenne szó.
Tényleg, jól tudom, hogy Ramocsa visszament a suliba tanítani?
Hm, Gyüdire én is emlékszem, bár nem volt hozzá hivatalosan szerencsém, de ha jól tudom, már nincs ott.
Ferenczfit a mi évfolyamunk matekfaktja nagyon csípte, a többieket viszont nem tanította, úgyhogy igazán objektív véleményt nem mondhatunk róla. Az viszont tény, hogy '98 - ban, mikor érettségiztem, ő kapta a Csoszkár Babit (mindenki nagy meglepetésére, kivéve engem és az egyik osztálytársnőmet, de azt, hogy nekünk ebben milyen szerepünk van, azt mondjuk titkosítom még 25 évre... ;-)))) Meg kell mondani, elég egyéni stílusa volt, Máté Kriszta is járhatna hozzá órákat venni, hogy kell úgy igazán beszólni valakinek.. De matektanárnak 5* és emberileg is korrekt volt. Az, hogy mindenkinek megmondta szemtől szembe, amit per pillanat gondolt róla, az nem mindenkinek hízelgett és nem mindig, hiába nem volt jó hallani, de igaza volt.