Keresés

Részletes keresés

gauloises Creative Commons License 2001.10.04 0 0 32
És ez már flood, bocs!

Ne gyere azzal, hogy a média kimosta az agyamat.
Próbálok realistán gondolkodni.
Még ha ez nem is látszik... :-)

gauloises Creative Commons License 2001.10.04 0 0 31
Ja, az AI meg kapja be.
Előzmény: zsunya (28)
gauloises Creative Commons License 2001.10.04 0 0 30
1. Micu! Időzavar van.
Az arabok előbb kezdtek el terjeszkedni ily módon.
Legalábbis én úgy tudom.

2. Ki gondolja azt, hogy egy ilyen merénylettel majd terjed a vallás jól?

3. Nem tudom ezt ki mondta, hogy nem jókedvükben öngyilkosmerényelnek itt-ott az emberek.
De álljon már meg a menet!!!! Szegény-szegény öngyilkosmerénylők!! Hát csakazért sem fogom őket sajnálni, se azokat, akik pénzelik-bújtatják-stb. őket.

De akik itt fanyalognak: Adjatok ötletet, hogy, hogyan lehet megszüntetni az okokat?

De most tényleg!
Hagyjuk ott nekik az olajat? Most próbáljunk meg elvonatkoztatni az anyagi részétől. Ez a világra nézve olyan, mint amikor a sivatagban a kulacs a társadnál van, aki bármikor megőrülhet és akkor fuccs a vizednek. Nem csak az amik szopják be, ha az arabok elzárják a csapot. Honnan szedsz még olajat? Venezuela? Norvégia? Mennyi az?

És ez csak az egyik para.
Ugye a pastuk komoly ellenlábasai lehetnek Mussaraf-nak (vagy hogy a francba írja...) Pakisztánban. És ha annyira megerősödnek, majd ott is elterjesztik a vallást és a talibán oda is benyomul? Dehát ott már atom is van.
Szegény szerencsétlen elnyomott öngyilkosmerénylők.
Csak gondolkoznának mielőtt a fene nagy vallásosságukban kiirtatják magukat mind egy szálig.
De tudod mit?
Úgy kell nekik.

Előzmény: micu (21)
micu Creative Commons License 2001.10.04 0 0 29
Abból szvsz hogy pár száz kommandóst kizavarnak az afgán hegyekbe aligha fognak meggazdagodni a fegyvergyártó országok. Márpedig szvsz igazi nagy háború nemigen lesz.
Előzmény: pukk (27)
zsunya Creative Commons License 2001.10.04 0 0 28
Figyelmeztet az Amnesty International

október 4. 11:30
[MTI]

Az Egyesült Államok ellen szeptember 11-én végrehajtott terrorcselekmények óta világszerte veszélybe kerültek az emberi jogok és az akkori események miatt muzulmánokat értek támadások - figyelmeztetett az Amnesty International. A londoni székhelyű nemzetközi emberi jogi szervezet csütörtöki jelentése szerint bizonyíték van arra, hogy a világ legalább tíz országában értek támadások közel-keleti és ázsiai személyeket származásuk miatt. Az emberi jogi szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a támadásokat követően Európában és másutt a szabadságjogokat veszélyeztető intézkedéseket fogadtak el. Az Amnesty International jelentésében felszólította a világ kormányait: ne engedjék, hogy a terrorizmus elleni harc jelszavával más közösségek váljanak áldozatokká és az állampolgárok védelmére hozott intézkedések ne vezessenek az emberi jogok megsértéséhez.

pukk Creative Commons License 2001.10.01 0 0 27
Zsunya,

szvsz azert van kulonbseg az ottani es az itthoni "befektetoi mentalitas" kozott. Valoszinuleg itt is, ott is elso a lakas, csalad, az egyeni jolet megteremtese. Ha viszont ezen felul is futja, a magyarok inkabb reszvenyt vasarolnak, ceget alapitanak, ingatlanokba fektetnek. Ami igenis a gazdasagot / infrastrunturat kozvetett modon ugyan, de pozitivan befolyasolja. Ellentetben a fegyveres rohamosztagok penzelesevel, mert azzal csak az - altalaban nem arab - fegyvergyarto nemzetek jarnak jol. A sors ironiaja, hogy az USA is.

Előzmény: zsunya (18)
ilozvai Creative Commons License 2001.10.01 0 0 26
micu!
A támogatás nem csak anyagiakban jelenhet meg. Gyakran inkább arról van szó, hogy egyes országok olyan vezetőket és csoportokat fedeznek, amelyek bevallottan terrorista akciókat vezetnek. És ha jön egy kis ejnye-bejnye, az arab tanács azonnal összeül, és teljes mellszélességgel kiáll a megvádolt mellett. Ez talán változhat.

Mustafa HalifaX!
A rasszizmust én sem tartom egészségesnek, az viszont tény, hogy létezik. Ez mindig is így volt. A liberális demokráciában éppen az a szép, hogy az alkotmány, illetve a demokratikus intézményrendszeren keresztül olyan mechanizmusokat működtet, amelyek akadályozzák, és általában visszaszorítják a rasszizmust. Bush elnök például már többször is ellátogatott amerikai moszlim közösségekhez, ezzel is jelezve, hogy ők barátok. Vagy ilyen szabály például Magyarországon az, hogy alkotmánymódosítást nem lehet népszavazás útján elérni.
Összességében, azt hiszem, toleranciából, emberi jogokból inkább tanulnivalónk van az Egyesült Államoktól. Ez persze pusztán a saját véleményem.

Előzmény: micu (24)
Mustafa HalifaX Creative Commons License 2001.10.01 0 0 25
Akkor erröl a fasizmus-dologról elmondhatjuk, hogy nincsen, amíg államilag nem támogatott, egyszerüen csak az átlagpógárban müködö "egészságes" rasszizmusról van szó?
micu Creative Commons License 2001.10.01 0 0 24
Miért, ha hivatalosan el is fogadják, attól még nyugodtak támogathatják. Szvsz a terroristák amúgy sem az országok hivatalos erőforrásait veszik igénybe (már ahol vannak ilyenek, lásd Afganisztán).
Előzmény: ilozvai (23)
ilozvai Creative Commons License 2001.10.01 0 0 23
Valószínűleg félreérthetően fogalmaztam. Én sem támogatom az arab országok elleni háborút, bár úgy néz ki, erre fog sor kerülni. Az lenne a fontos először is, hogy minél több közel-keleti országot lehessen rávenni arra, hogy semmiféle támogatást nem nyújtson a terrorista csoportoknak, és hivatalosan is határolódjanak el azoktól, akik ezt nem fogadják el. Ilyenekre gondolok, mint Szíria, Irán, Pakisztán, Egyiptom vagy Szaúd-Arábia. Mutassák meg, hogy ha terrorizmusról van szó, akkor nem érvényesülhet az arab/moszlim szolidaritás.
Valószínűleg lesznek államok, amelyek ezt nem fogadják el (Irak, Afganisztán, a Palesztin Autonómia, Líbia, Szudán). Ezeknek a területén igenis szükség van irányított csapásokra, szerintem. Persze, remélhetőleg a célpontok kijelölésénél valamivel jobb munkát végeznek, mint a legutóbbi, szudáni esetben.
Előzmény: micu (22)
micu Creative Commons License 2001.10.01 0 0 22
A gond csak ott van hogy a terroristáknak (pontosabban azoknak akik idomítják őket) pont az a jó ha Amerika minél több arabot irt ki. Ekkor ugyanis még több támogatás (azaz még több pénz és idomítható terroristajelölt) áramlik a mozgalom csatornáiba. /usr/bin/laden meg csak röhög a markába és drukkolt hogy az amcsik minél több afgánt irtsanak ki.
Előzmény: ilozvai (14)
micu Creative Commons License 2001.10.01 0 0 21
Ez nem ennyire egyszerű. A vallás nem feltétlenül van kapcsolatban a gazdasággal. És ez a dolog nem is annyira mai jelenség: anno a törökök amikor 140 éven át itt vendégeskedtek már ugyanazokkal a módszerekkel képezték az akkori "szent harcoksokat" mint a tálibok ma. Pedig akkortájt hol volt még globalizáció vagy Amerika ? Itt szvsz egyszerű a képlet: adva van egy vallás aminek a tételei között ott van a terjeszkedés és hogy ezért akár háborút is lehet indítani. Mellesleg ez sem új dolog: a jelenség valahol ott kezdődött amikor bölcs európai királyaink keresztes háborút indítottak a Szentföld felszabadítására.
Előzmény: zsunya (6)
ilozvai Creative Commons License 2001.10.01 0 0 20
Mustafa HalifaX!
Ez ugyan mellékszál, de Németországban 1934-től voltak internálótáborok, a hírhedt nürnbergi törvényeket pedig ’35-ben hozták. De nem is ez a lényeg. Fasizmus, nácizmus, ezek politikai kategóriák. Akkor beszélhetünk tehát effajta veszélyről, ha ezek a jelenségek a politikai életben bukkannak fel. Ilyen szempontból például ifjabb Hegedűs agymenései sokkal inkább nevezhetők náci megnyilvánulásoknak, mint ez a közvéleménykutatási eredmény. Vagy vegyünk egy másik példát. Ha nálunk valaki készítene egy olyan felmérést, amelyben különböző tippeket adnának a jónépnek arra vonatkozóan, hogy mit is kezdjünk a cigányokkal, biztos itt is nagyon brutális eredmények születnének. De azért nem mondhatjuk, hogy nálunk fasizmus van.

zsunya!
Itt elsősorban azokra gondolok, akik szóban olyan nagy harcosai az arabok ügyének, amikor tettekről van szó, akkor viszont terroristákat pénzelnek a millióikból. Vagy arra összpontosítják erőiket, hogy az ENSZ fasizmusnak minősítse a cionizmust, mintha bizony ez bármit is javítana az áldozatok helyzetén.

Előzmény: Mustafa HalifaX (19)
Mustafa HalifaX Creative Commons License 2001.10.01 0 0 19
Na, talán nem a média csinálja a politika jó részét? Ha megkérdeznek egy nagy csomó embert és azok támogatják a fasizmust, akkor most van fasizmus vagy nincs?
Ha Bokor Gyuri nem mondja, hogy van fasizmus, ellenben arabokat gyilkolnak meg csak azért, mert arabok, akkor van fasizmus vagy nincs?
Mikor van fasizmus, ha a kormány elismeri, vagy ha tettleg folyik? Hogy nem folyna? A II. Világháborúban is csak az utolsó pár évben voltak táborok...

A munkahelyteremtést meg ne hozd fel, légy szíves, mert a szezont próbálod a fazonhoz hasonlítani. A két kultúra között annyi különbség van, hogy ezt így nem lehet csinálni. Mert te itt lakással, kocsival, jó keresettel módosnak számítassz, de lehet, hogy ehez ott már 25 kecske is elég.

Előzmény: ilozvai (17)
zsunya Creative Commons License 2001.10.01 0 0 18
Ha te itthoni mértékkel mérve jól keresel, mit teszel? Veszel házat/kocsit/Bali nyaralást, vagy kiválasztesz egy falut az alföldön és fejleszted az infrastruktúrát? Ott sincs másként.

Zsunya

Előzmény: ilozvai (17)
ilozvai Creative Commons License 2001.10.01 0 0 17
Azért ez jó.. Ne feszegessem a terrorizmus legitimitását, de te mindenesetre leszögezed, hogy a terroristák nem jókedvükben gyilkolnak halomra embereket. Na mindegy.
Valóban, nem erről szól a topik. Viszont a topik témáját eléggé nevetségesnek találtam, ezért nem is akartam reagálni rá érdemben. Miről van szó? Tán az amerikai kormány kezdeményezte az arabok internálását? Vagy valamelyik politikus felvetett ilyesmit? Egy frászt! Egy agyament közvéleménykutató kitalált egy jó kis kérdést, s nyílván el is büszkéledett este az asszonynak, hogy milyen jó fej. Ha értelmes kérdéseket tesznek fel az embereknek, akkor értelmesek lesznek a válaszok is. Egyébként meg olyanok, amilyenek.

Ja, és, hogy kinek mennyi pénze van, és azt mire fordítja. Érdekes módon arra van pénz, hogy megéljen a Hamasz, meg a Hezbollah, meg egyéb nem felhőtlen jókedvükben öngyilkosmerényelnek alakulatok, de egyébre, mondjuk munkahely teremtő beruházásokra már nem jut.

Előzmény: Mustafa HalifaX (15)
Népi Angyal Creative Commons License 2001.09.30 0 0 16
Az, amit mi egyetemes jogrendnek gondolunk: vallásszabadság és világnézeti semlegesség, (többé-kevésbé megvalósult) női egyenjogúság, (jól-rosszul működő) demokrácia, tolerancia, stb. nem univerzálisak. Egyikünk sem tudja elképzelni - én sem - hogyan képes valaki elutasítani ezeket a szép és áldásos eszményeket, ugye? A mi mércénk szerint embertelen, ami Afganisztánban zajlik, de kérdés, hogy tudjuk-e, mibe gázolunk bele, ha beavatkozunk az életükbe. Az erkölcs tanult dolog...

Nyilván nekem is kényelmesebb lenne, ha az egész Földön elfogadnák ezeket az általam is követendőnek vélt ideálokat. De neveltetésüknél és társadalmi hátterüknél fogva ezek az emberek erre nem hajlandóak. Nem képes működő parlamentáris köztársaságot létrehozni egy olyan nép, amely egész életében csak a fegyverek nyelvén értett, mert más nem adatott meg neki.

A terroristák a saját vérengző eszményeiket követve indultak harcba, de valójában - anélkül, hogy átlátták volna - az ellen lázadtak, ami ma 3,5 milliárd embert szegénységben tart, hogy 1 milliárd jólétben élhessen (a maradék 1,5 elég tűrhetően éldegél). Az még lidércesebb lenne volna, ha velóra válna az álmuk, de a probléma valós.

Amellett, hogy a Nyugat megbünteti a bűnösöket (de csakis őket), kénytelenek leszünk önvizsgálatot tartani. Mert mi is a dölyfös Első Világ vagyunk, akár tetszik, akár nem. Mi is annyit fogyasztunk, amennyit csak bírunk, mi is éhbérért dolgoztatott ceyloniak által szedett teát iszunk, és maláj gyerekek által varrt pólókat hordunk.

Csak úgy állhatunk ki hitelesen a fenti ideálok mellett, ha azok szerint is cselekszünk. Azt mondják, 30 milliárd dollár elég lenne arra, hogy mindenkinek egészséges kútvíz jusson a Földön, és megszűnjön a tífusz, bélféreg, stb. Ez kevesebb, mint a Kongresszus által Bushnak megszavazott háborús hozzájárulás...

De amíg ez nem történik meg, szabadon lehet hisztérikus szólamokkal tüzelni az embereket mindkét oldalon. Bosszút!bosszút!. Fegyverrel csak rontani lehet a helyzeten.

...ebből lesz a fasizmus...

Mustafa HalifaX Creative Commons License 2001.09.30 0 0 15
Már csak aszt felejtetted el ideírni, hogy "ezt mondják a politikusok", vagy "én így gondolom".
Mert ha te így gondolod, akkor politikusi pályára kell menned és felvenni a demagógus címet.

Írod: "De hisz rengeteg van nekik, csak éppen azt vagy terrorozmusra fordítják, vagy fegyverkezésre. Vagy szimplán elkezdik felhalmozni Rolls Royceok és Mercedeszek fomájában." A magyaroknak is rengeteg pénzük van, csak éppen "Rolls Royceok és Mercedeszek", kőbányák és villák fomájában.
"Vagy vonuljon ki Amerika, és bízzuk néhány eszement diktátorra a világ kőalajkészleteit."
Hát éppen itt a baj. Üzleti érdekeltségei vannak az USÁnak, ezért elnyom, beleszól, lebombáz.

A terroristák nem felhőtlen jókedvükben öngyilkosmerényelnek, mert éppen ma nincs jobb dolguk.Igenis vannak ennek okai, mégha az országgyűlés eszt le is szavazza. Az USA kultúrálisan, gazdaságilag, politikailag manipulálja, elnyomja, kényszeríti mind az arab országokat, mind a sok másikat, minden módon, amire a helyi fanatikusok ugranak.

A probléma gyökere az USA vezetők és az Arab vezetők között rejlik, ehez az amerikai birkanyáj és az arab birkanyáj csak nagy hangon béget. A vezetők azok, akiknek a rengeteg pénzük van, mind két oldalon.
És itt jön be a fasizmus, amikor az ÖSSZES arab (legközelebb esetleg pont az ÖSSZES amerikai) a hibás, rakétát, bombát nekik jól.

És erről van szó ebben a topikban, hogy a fasizmus felütötte a fejét megint, és eszt rengeteg ember (te is?) elfogadja, kész miatta a saját szabadságát feljebb adni. Légy szíves, és esetleges válaszodban ne hozd szóba a terrorizmus legitimitását, mert most erről nincs szó.

Mustafa

Előzmény: ilozvai (14)
ilozvai Creative Commons License 2001.09.30 0 0 14
Írod:
Az okokat nem tárják fel. A terrorizmus egyik fő jellemzője, hogy katonai eszközökkel csak tüneti kezelést lehet adni. Amig az okokat ne szüntetik meg, addig lesz. Innen nézve ez az egész hajcihő picit furcsán néz ki.

Mik ezek az okok? Szarul élnek az arabok, oszt' ez nem tetszik nekik? Létezik Izrael, és ez nem tetszik az araboknak? Amerika beavatkozik a Közel-keleten, és ez nem tetszik az araboknak? No, ezeket az okokat szépen feltártuk. És akkor mit lehet csinálni? Adjunk több pénzt az araboknak? De hisz rengeteg van nekik, csak éppen azt vagy terrorozmusra fordítják, vagy fegyverkezésre. Vagy szimplán elkezdik felhalmozni Rolls Royceok és Mercedeszek fomájában. Szüntessük meg Izraelt? Vagy vonuljon ki Amerika, és bízzuk néhány eszement diktátorra a világ kőalajkészleteit.
Nem lehet olyan kompromisszumos megoldást találni, amely leállíthatná a terrorizmust. Sokkal egyszerűbb, ha néhány száz rakétával jól megfenyegetik a térségbeli országokat, és megpróbálják rábírni a helyi vezetőket, hogy ne nyújtsanak további támogatást a terroristáknak.

Előzmény: zsunya (13)
zsunya Creative Commons License 2001.09.30 0 0 13
Ha te tudod, oszd meg velünk, kérlek. Olyan kiváncsi vagyok. Logikus gondolatmenetre gondolok, nem csak idebköpött három szóra.

Köszi
Zsunya

Előzmény: ilozvai (12)
ilozvai Creative Commons License 2001.09.30 0 0 12
Így is van. Az igazságot egyedül ti ismerhetitek.
Előzmény: zsunya (11)
zsunya Creative Commons License 2001.09.30 0 0 11
Nem lehet hogy hülye vagy? Érted te egyáltalán miről beszélünk? Ja! Nem.
Előzmény: ilozvai (10)
ilozvai Creative Commons License 2001.09.30 0 0 10
Jaja, a terroristák csupán romantikus szabadságharcosok, valójában ők harcolnak a terror ellen. Hol lehet jelentkezni öngyilkos merénylőnek?
Előzmény: Újlaki (8)
zsunya Creative Commons License 2001.09.30 0 0 9
Pedig nagzon úgy tűnik, hogy kevesen vagyunk. Nem szoktam, de ma néztem egy kicsit tévét. Nem kellett volna. Mintha klasszikus propaganda filmet néztem volna.

Hogy tehetjük immunissá a gyerekeinket pl?

Előzmény: Újlaki (8)
Újlaki Creative Commons License 2001.09.30 0 0 8
Aki nem veszi észre, hogy az úgynevezett terrorizmus csak válasz az állami terrorra, az vagy ostoba, vagy hazudik.
Előzmény: zsunya (6)
rali Creative Commons License 2001.09.30 0 0 7
Jah,valahogy így ...
Előzmény: zsunya (6)
zsunya Creative Commons License 2001.09.30 0 0 6
Elég gáz ez az egész terrorellenes cirkusz. Az okokat nem tárják fel. A terrorizmus egyik fő jellemzője, hogy katonai eszközökkel csak tüneti kezelést lehet adni. Amig az okokat ne szüntetik meg, addig lesz. Innen nézve ez az egész hajcihő picit furcsán néz ki.

Minden háború mögött gazdasági okok vannak, amit valamilyen ideológiába ágyazzák, hogy az emberekkel elfogadhatóvá tegyék. Most ez igen jól sikerült. Csorda szellem is jól működik, és itt a legveszélyesebb fegyver a média.

Egyik világháborúban sem voltak másmilyenek az emberek, mint mi itt és most, mégis nagyon sok embert magával ragadott az a beteg ideológia. Most miért lenne máskép?

Zsunya

Előzmény: big city guerilla (-)
__PT Creative Commons License 2001.09.30 0 0 5
Nem kell legalizalni. Mar itt van kozottunk...
ilozvai Creative Commons License 2001.09.30 0 0 4
Van a cikkben repülő kacsa is, de ha érdekel, akkor itt találhatod:

Hosszú háború, de minek?
Az amerikaiak harmada internálná arab honfitársait

Előzmény: Campino (2)
ilozvai Creative Commons License 2001.09.30 0 0 3
Azért annak a pihent elméjű közvélemény-kutatónak is megveregetném a buksiját, aki ilyen remek kérdést bírt kitalálni.
Előzmény: big city guerilla (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!