Keresés

Részletes keresés

tunerman Creative Commons License 2020.07.01 0 0 219

Deák téri Általános Iskola 1968 VIII.C osztályfotó - tabló ( osztályfőnök Vadász Györgyné )

Néhány név akikre még valamennyire emlékszem:

- Barkóczi Zsuzsa?

- Elek Éva?

- Kerekes Klára

- Szegő Éva?

- Szegő Klára

- Madocsay Bea

- Schulcz Éva?

- Szerényi Péter

- Dévényi Tibor

- Langer László

- Négyesi Tibor

- Vámbéri Gábor

- Újlaki Aurél

Örömteli pillanat lenne, ha valaki még jelentkezne...

Üdv: Takács Jenő (középső sor bal szélén :)

Előzmény: tunerman (216)
mókuspele Creative Commons License 2016.08.05 0 0 218

Kedves általános iskolában tanító pedagógusok!

 

Akinek van néhány perce kérem töltse ki ezt a kérdőívet :

 

https://goo.gl/forms/Lme4rbfMGO3GJI422

 

Köszönöm szépen!

Récske Creative Commons License 2015.05.12 0 0 217

Körkép kiskorból

 

1958 szeptemberében igen nagy mellénnyel léptem be a Sütő utca 1-es számú kapun a Deák téri Általános Iskolába. Az előbbi jelzős szerkezet igaz volt a valóságban is. Amíg a ruhaneműimet kaptam, addig „majd belenősz” volt a jelszó. És a minden–kori jelszavak értékét a „történelem” adja meg. Én nem voltam hajlandó növekedni, mindig is az utolsó három közt maradtam a tornasorban. A ruhadarabok pedig a természetes (meg az ellenes) elhasználódás következtében nem várhatták meg méreteim változását.

Átvitt értelemben a „bátorság” az egyik jellemző: nem féltem az iskolától. Egyrészt, mert az óvodában már szocializálódtam; másrészt, néhány korábbi csoporttárssal újra csak együtt voltam. A másik jellemző: iskolakezdésre már a betűkkel is, számokkal is köszönő viszonyban voltam. Ez csak annyit jelent, hogy a gyakran látott, ismert szavakat ki tudtam mondani, nem kellett vesződnöm velük. Persze, itt csakis a toldalék nélküliekről beszélek (szóképolvasás). A számokkal még jobb volt a helyzet. 1956 novemberében ugyanis, más játék(tér) híján, megtanultam römizni. Márpedig abban csak akkor lehet lerakni a lapokat, ha az összértékük legalább ötven.

Alig telt el egy hónap s a mellényem kezdett szűkülni. Valami megmagyarázhatatlan okból a tanító néni azt kívánta, én is reprodukáljam a betűket. Ráadásul kerek Rembrandti formákat óhajtott látni, holott az én tehetségemből legföljebb csak Picassora futotta. Majd a számokkal is konfliktusba kevert, mert elvárta, hogy szívek, levelek, rombuszok nélkül is azonosítsam őket. Gondolom, az osztálytársaim is átélték ezt a szörnyű traumát, hiszen nem én lettem a leggyöngébb tanuló. Ellenben rövidebb, hosszabb idő alatt mindannyian földolgoztuk, ugyanis bukásra nem emlékszem. „Történeti” tény: abban az időben (és még sokáig) voltak osztályzatok elsőben. És dicséret, figyelmeztetés, rovó, szülő-behívás. Nem sokat gyűjtöttem az elsőből, a többire meg spongyát!

Ma már szinte elképzelhetetlen valóság volt a kétműszakos oktatás. Hetente felváltva délelőtt és délután, ellenfázisban tanulószoba. Legalábbis számomra, mivel nem tartoztam a szerencsés kulcsos gyerekek közé. Nyáron pedig napközis tábor a Hárs-hegyen. És még egy adalék: volt olyan tél, amikor tanítási szünetet rendeltek el szénhiány miatt. Esetleg az iskola rendelt keveset, vagy használt sokat; talán a bányák, elosztók szállítottak rosszul, nem tudom. A bérházban (ahol laktunk) külön kazánja lévén, mindig forró volt a radiátor. Arra sem emlékszem, saját konyhája volt-e a sulinak, vagy hozták az ételt. Mérgezésről és hasmenésről nem tudok, de a kaja vagy kevés volt, vagy íztelen. Mert hatodikos koromra sikerült kiharcolnom, hogy étteremben ebédelhessek. Ezzel együtt megszűnt a napközi és az uzsonna – nálam volt a helyzet (és a lakás) kulcsa.

Visszatérek az alsó tagozatra s ezzel az iskolai életre. Lenyűgöző díszterem volt (van) az első emeleten, színpaddal és mellette külön terem átöltözni. Itt zajlottak az évnyitók és évzárók, megemlékezések; itt készültek minden évben az osztályfotók. És a legelső félév után (farsang idején) álarcosbált, jelmezversenyt szerveztek. Meghirdetve a saját készítésű maskarák nyertek volna, de a Kölcsönző Vállalat diadalmaskodott. És a királykisasszony az a lány lett, akinek egy vagy két szülője a felsőbb szervnél dolgozott. Ej, de furcsa!

Ugyanebben a díszteremben történt másféle szemfényvesztés is. Műsort adott nekünk Rodolfó, a bűvész és eljött hozzánk Pataki Ferenc, a fejszámoló művész. Ezen a színpadon készültünk a világot jelentő deszkákra, első színházi föllépésünkre (felső tagozat). Mátyás király juhásza – a címszereplő – egy lány lett (de most megérdemelten). Én viszont éppen akkor kaptam végszót (ajtónállóként), amikor a felszolgálók körbe hordták a süteményes tálat. Az említett (és egyben utolsó) előadásra az Egyetemi Színpadon került sor. Minden szülő állva tapsolt, minden kritikus elmenekült. Az osztályunkból senki sem lett a Nemzet Színésze – alakításainkat megúszta az utókor.

– • –

Elkezdtem neveket emlegetni, illik tehát a pedagógusokra térnem. Nagyon rövid lesz a sor, az idő megritkította az agysejtjeim számát - és őket is. Hármuk nevének utána kellett néznem a bizonyítványomban, mert bizony kiesett. Az elsővel (szerencsére) semmi ügyem nem akadt, a másodikra már utaltam. A lista végén pedig a név nélküli harcosok állnak.

 

Igazgató Dr. Tajthy Kálmánné

Tanító néni Illés Sándorné (I. b)

Tanító néni Mihályi Rozália (II. a – IV. a)

Osztályfőnök Kovács Károly (V. c) elment hivatalnoknak valamely tanácshoz

Osztályfőnök Langmár Ilona (VI. c első félév / tavasszal esküvő)

Osztályfőnök Dr. Zelcsényi Béláné (VI. c második félév – VIII. c)

Magyar Turák Jánosné, Júlia néni (1965-ig)

Rajz Berta Márton

Ének ♀

Technika ♂

Torna ♀

Pedellus ♂ (kuckója a lépcső mellett, s a nagyszünetben friss péksüteményt árult)

Úttörővezér ♀

 

Amikor egy ember az egykori tanárairól, professzorairól beszél, akkor tudva, tudatlan előtolakszik az önzés. Főként, ha az idősbet már elismerik, értékelik. A mesélő megpróbál lecsípni egy-két levelet az öreg babérkoszorújából. Véleményem szerint az igazi elismerés az, ha a mester büszke a tanítványára. Nincs benne érdek vagy helyezkedési szándék; nem akar a másik tollával ékeskedni, hisz’ ő már megtette a dolgát évekkel, évtizedekkel előbb. Ebből az okfejtésből egyenesen következik: én szégyellem magam, mert engem idáig nem ért ilyen megtiszteltetés.

A tanári kar neves és névtelen tagjairól összefoglalva csak azt írhatom: mindegyikük jól végezte a munkáját. Az ismereteket, a tudásukat átadták, s évről évre fölsőbb osztályba léphettem, léphettünk. A követelményrendszer, a kontroll és az értékelés olyan színvonalú volt, amely után a gimnáziumban képes voltam javítani a tanulmányi átlagomon. No, igen: mondhatnátok, gyenge gimi; de én az erős általánost hangsúlyozom. Az ottani tanároknak a fegyelmezési, rendtartási eszközei és módszerei úgy vélem megfeleltek a kor átlagának. Volt, aki az egyéniségével, személyiségével vívta ki a tiszteletet, a listában nem szereplők ellenben a gorombasággal, szadizmussal sem. A nemüket sem tudom, hát még a nevüket. A fölső tagozatban bezárult a pofonzsák, csak Marci bácsi körmösei maradtak, amelyet a vonalzó élével osztogatott. (Nekünk még nem papa volt a kisebb életkori különbség okán.)

Ica néni külön szám. Az osztályfőnöki órákat nem a tantárgyi elmaradások pótlására használta. Higiéniát, intelligenciát, jó modort, viselkedéskultúrát plántált belénk. Emberi kapcsolatot épített a családlátogatások alkalmával, és ezt nagyon szélsőségesen értelmezte. Volt olyan gyerek, akit meghívott magához egy uzsonnára és az ősök nélkül beszélgetett vele. (Cinkotán lakott a szüleivel.) A kedvencek vagy a különösen problémás nebulók kis csoportja látogathatta meg, ne firtassuk! Mindkét esetben tag lehettem. Azonban meg kell jegyeznem, hogyan szólított minket. Több változat létezett: családnév, anyakönyvi utónév, ennek becézett alakja – és az előbbiek kombinációi. Sohasem használta az egymásra adott becéző és gúnynevet. (Az Ő számára én szinte mindig Tomi voltam – kutassuk az okát?)

Szakterületéből adódóan az őszi és tavaszi kirándulások között két arborétum került terítékre: Vácrátót és Szarvas. De Ő vitt minket Sopronba, Szombathelyre, Badacsonyba, Hévízre, Keszthelyre, Egerbe, Ómassára, Miskolcra. Az iskoláknak akkor nem volt saját autóbuszuk, és az osztálylétszám nem töltött meg egy különjáratot. Maradt a menetrend szerinti vasút meg a MÁVAUT – a csatlakozások és átszállások izgalmával.

Mint már említettem, az írásom külalakja csapnivaló volt. Olyannyira, hogy magam sem tudtam elolvasni. Ha a pad mellett felelhettem, hiába nyitottam ki a füzetem, képtelen voltam puskázni. A gordiuszi csomót Ica néni vágta el egyetlen mondattal: írj nyomtatott betűkkel! A középiskolás szakrajz órákra három év előnyöm lett a többiekkel szemben. Ez a forradalmian új engedély formálta át a többi tanár (rólam alkotott) véleményét is. Többé nem a macskakaparást osztályozták, hanem a házi feladatok, dolgozatok tartalmát.

A három év alatt csak egyszer haragudtam rá, de akkor nagyon. A lányok elkezdtek formásodni, ezzel párhuzamosan az iránta való szerelmem lángja halványodni. Ellenben annál hevesebben dobogott a szívem az egyik osztálytársamért. A következmény végül is óra alatti levélírás, mi több továbbítás. A postás ügyetlen volt, Ő szemfüles, tehát elcsípte a küldeményt. És – minő „kicsinyes női bosszú” – fölolvasta az összes jelenlévőnek. Nem részletezem a dühömet, ám én is bosszút álltam: eloltottam a még pislákoló lángocskát. Ez után korom béli vagy fiatalabb hölgyek felé kacsingattam, a „vénasszonyokat” ejtettem.

A pályaválasztás idejére normalizálódott a viszonyunk. Ica nénit tanárnak, embernek újra kedveltem, Ő pedig segített a továbbtanulásomban. A megcélzott technikumban nem értem el a pontszámot, a szakközépiskola nem fogadta a jelentkezésemet. Az osztályfőnök telefonálta körbe Budapestet, hogy folytathassam a tanulmányaimat – gimnazista lettem és nem ipari tanuló. A ballagáskor tarisznyáinkba személyre szabott búcsúsorokat írt; én meg zsebpénzpótlékot kértem otthonról, virágcsokorra valót.

Máskor, máshol volt rá példa, hogy a tanár a még le nem adott anyagból íratott dogát. Ica néni korrekt volt. Ha az Eötvösben sorozatkarót lőtt abba az osztályba, akkor az bizony többszereplős játszma volt. Az anyagot mindig élvezetesen és érdekesen tálalta. Elegendő volt az órán figyelnem, otthonra csak az írásbeli maradt. Szorgalmi feladatokat nem adott, ám értékelte, ha valaki önként vállalt ilyesmit. Emlékszem gyors hangulatváltásokra is, ám az okát is tudom azoknak (mi bakiztunk mindig). A retorzió pedig csak a korábban beígért plusz jutalmak elmaradása volt, nem rossz jegy és intő.

Júlia néniről mindössze két mondatot írok. Keress nyelvtani vagy stilisztikai hibákat abban, amit idáig olvastál. Ha nem lelsz, akkor Ő alapozta meg; ha találsz, úgy én butulok. De az igazságnak van másik oldala: azokból az időkből még egy kétsoros memoritert sem hoztam magammal. Ennek ellenére nem lehet véletlen, hogy éppen ez a két tanárnő lépett felsőbb iskolába az általánosból.

– • –

A felnőttek után essen szó a gyerekekről is. Róluk nem szövegelek, jobb szeretném, ha ők jelentkeznének, s maguk írnák meg az élményeiket. A nevek megőrzését nem tartom különleges emlékező tehetségnek. Ők a fejemben voltak, vannak, nem dokumentumokban. Talán egy jó közösség emléke és a mindent megszépítő távlat véste az agyamba őket. Bár nyilvánvalóan több időt töltöttem velük, mint az oktatókkal. Néhányukkal már az óvodát is egy csoportban jártuk, de ez az írás nem arról regél. Viszont az osztálynévsorban akad három, akinek apjára, anyjára, nővérére, húgára is konkrétan emlékszem.

 

Alsó tagozat, párhuzamos osztályok

(1958–1966)

 

Biza Klári

Czuppon Miki

Goldschmied ♀ (Annamari?)

Hévízi Csaba

Kozmanovics Ede

Pálos Bandi

Pápai Ági

Schuhbauer ♂

 

V. c. – VIII. c.

1962–1966

 

Barják Lásztló

Bertalan Teréz

Bodó József

Boros Anikó

Csáki István

Deák Zoltán (nem végig)

Ecsédi Mária

Emőd János

Farkasinszky Katalin

Forró Anikó

Forró Györgyi

Jenei ♀ (Erzsébet?)

Kelemen István

Kishegyi Júlia

Kókai Ferenc

Lehoczki ♀

Lénárt György

Nagy Judit

Német ♀

Piri ♀ (Judit?)

Rédey Tamás, Récske

Réti ♀

Rosta Gábor

Szalai István

Szrapkó László

Vajda György

Vajda Katalin

Vitrai József, Cucu

Vóth ♂ (időlegesen)

Vóth ♂ (időlegesen)

Vörös Csaba

Zsivora Zoltán

 

 

 

tunerman Creative Commons License 2012.06.05 0 0 216

Most találtam ezt a topikot...örülök neki, hogy még azért van élet a Deák Téri Általános Iskola volt diákjai között:-)))

 

Én 1961-68 között jártam az öcsémmel együtt  Deák Téri "suliba, a 8/c osztályban csiszolódtam, osztályfönököm Vadász Györgyné (Vera néni) volt.

Remélem még vannak akik emlékeznek azokra az időkre és olvassák ezt a topikot...

 

Üdv: Takács Jenő

Rita_411 Creative Commons License 2011.10.27 0 0 215

Osztálytalálkozót szervezünk. A Deák téri általános iskolába 1982-1990 között járt osztálytársainkat keressük. 

Mellus Dalma

Pernek Dóra

Horvai Csilla

Sinkovics Zsuzsa

Kreiter Éva

Albert Eszter

Sajnos semmilyen közösségi portálon nem találtuk meg őket!

jelentkezzetek: rita_gal@yahoo.com

Köszi!!!

 

S.Pepe Creative Commons License 2010.11.27 0 0 214

Uncsi a topic, nincsenek képek. Az Irányi Iskola lapját meg lehet nézni, tele vannak fényképekkel. Én oda jártam, a Deákba három lányom járt...   Gobi Pista bácsi egyébként engem is tanitott, a rádiószakkörön, még kb. 67-ben az Arany J.utcában.

 

Előzmény: Fáradt Vándor (213)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2010.03.05 0 0 213
Párdon csak 2,5... de attól a kérdés még kérdés... :)
Előzmény: Fáradt Vándor (212)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2010.03.05 0 0 212
Több mint hét év után van itt még valaki?
Fáradt Vándor Creative Commons License 2007.09.03 0 0 211

Régi deákosok!

 

Aug. 9-én meghalt Gobbi Pista bácsi. Temetés: szept. 4 (holnap)., 14.15, Farkasrét, Hóvirág u.-i ravatalozó.

 

Aki tud, jöjjön...

Türelmetlen Követelődző Creative Commons License 2007.08.10 0 0 210
Kedves Fiúk és Lányok! V olt egyszer egy Marci papa találkozó a PICASSO POINT VENDÉGLŐben
(HAJÓS U. 31.) 
2003. március 8-án szombaton
A képekért kattintsatok ide! Találkozunk az iwiw-en.
Előzmény: Bámészkodó Túrista (208)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2007.05.07 0 0 209
Jó volt a buli pénteken... :) Igaz az én generációm erősen (mondhatni teljesen) alulreprezentált volt, de ennek ellenére jókat beszélgettem...
Bámészkodó Túrista Creative Commons License 2007.03.06 0 0 208
Még aki 1988-ban végzett, az is kattinthat
Előzmény: Fáradt Vándor (207)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2007.03.05 0 0 207
1988 belefér? :)
Előzmény: Bámészkodó Túrista (206)
Bámészkodó Túrista Creative Commons License 2007.03.05 0 0 206
Ha kb. 1985-ben végeztél a Deákba, akkor kattints <a href="http://www.keressunk.hu/Deaak/fooldal.php">ide</a>
v.i.gy.o.r.i Creative Commons License 2006.07.25 0 0 205
Él még ez a fórum, vagy csak szabin vagytok?
v.i.gy.o.r.i Creative Commons License 2006.07.25 0 0 204

1974-ben végeztem.

Ofő: Lakatos Béla, orosz

Rajz: természetesen Marci bá

Torna: Matyi bá

Matek: Ági néni (Baloghné)

Fizika: Mária néni

 

Alsós tanárok: Fazekasné Ica néni

Rossz emlékeim tanára: Mérő Klári

 

Becenevemet Matyi bától kaptam, ezen is jelentkeztem be, bár valaki már az egybeírt nevet elfoglalta.

Gratulálok Marci bának, megérdemelte a kitűntetést, most is ilyen képességű tanárokra lenne szükség a Deákba.

Szarvas Zsolt egy évvel felettem végzett.

 

Többet majd későb: Vigyori

Abulafia Creative Commons License 2006.03.28 0 0 203
melyik osztályban?
Én A.

A.
Előzmény: speedyg (202)
speedyg Creative Commons License 2006.03.28 0 0 202
Nem, most akartam beírni :)
Én egy évvel feletted nyomtam.
Előzmény: GyerekKucko (201)
GyerekKucko Creative Commons License 2006.03.24 0 0 201

a helyes link...DEÁK BULI

 

Csak én vagyok itt? :-)

Eszter

GyerekKucko Creative Commons License 2006.03.24 0 0 200

 

Sziasztok!

 

DEÁKOS BULI LESZ

 

Semmit nem tudok a szervezőkről és semmiről, csak olvastam és felteszem ide, hátha látja valaki...a DEÁKOS BULI LESZ szövegre kattints!

ESzter

GyerekKucko Creative Commons License 2006.03.19 0 0 199

Sziasztok!

Én is idejártam 84-tól 92 ig. Paksy osztályába.:-)

mind2 testvérem  felettem járt (83-ban és 84ben végeztek), imádtuk ezt a sulit. nagyon sok mindent köszönhetek neki.

A fiam most megy 1.be...komoly a dillema és lehet, hogy megéri azt a pár metrómegállót. Van valaki,akinek frissebb infói vannak, a mostani, az Orczy úti deákról? A honlap alapján maradt mindaz,amiért mi szerettük...:-)

Eszter

 

Marci Bácsinak tiszta szívből gratulálunk a kitüntetéshez.

Fáradt Vándor Creative Commons License 2006.03.18 0 0 198

A következő emailt kaptam tegnap este Marci papa, alias Berta Márton unokájától:

 

 

 

Kedves Ádám!
Örömmel értesítelek, hogy "Marci papa" március 15-én megkapta a
Magyar Köztáraság Ezüst Érdemkeresztjét, amit át is vett, és nagyon
boldog vele.
Engem kért meg, hogy értesítsem a fórumosokat, de sajnos nem
tudtam beírni, úgyhogy Neked küldöm el a hírt, mivel téged sokat
emleget.

                                             legifj.Marci

 

Azt hiszem, mindannyiunk nevében írhatom: Gratulálunk!

gyebro Creative Commons License 2006.02.23 0 0 197

Szevasztok!

 

Keresném az 1970-es 8.b osztály tagjait.

flamenco-lady Creative Commons License 2005.09.05 0 0 196
Hát sajnálom ha csalódást okoztam, én a Móni vagyok:) De azért a lelkesedésedből ne veszíts..:)
Előzmény: Fáradt Vándor (194)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2005.09.05 0 0 195
Meg bizony, ha időm engedi válaszolok (vsz ma este)...
Előzmény: Bastille (193)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2005.09.05 0 0 194
Jajjajj, most látom, hogy félreértés forog fennt, azt hittem, te vagy a Fanni... :)
Előzmény: flamenco-lady (192)
Bastille Creative Commons License 2005.09.05 0 0 193
Vándor:
Küldtem e-mailt, megkaptad?

Na szép :) Mindenki másra emlékszik :)

A Sándor Évával szivesen találkoznék, nem mondom :)
Csak hát Velem nehéz bármit is megbeszélni - külföldön élek és 2-3 hónaponként járok haza...
Előzmény: flamenco-lady (192)
flamenco-lady Creative Commons License 2005.09.05 0 0 192
Uhhhhh:) Én sajna így a neved alapján nem emlékszem...De szívesen változtatok ezen a tényen...pappmoni@hotmail.com....
Előzmény: Fáradt Vándor (190)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2005.09.05 0 0 191
Marci papa, Sándor Éva, Alla néni, Albert Ildikó, Szarvas Márta, Júlia néni... (neki nem ugrik be a vezetékneve)... ők voltak csak... szerintem meg kellene ismételni :)
Előzmény: Bastille (186)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2005.09.05 0 0 190
Rád viszont nagyon jól emléxem... :)
Előzmény: flamenco-lady (187)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!