Hét év után újra nagy tőzsdei kibocsátás készül. A magyar magánszemélyek által három éve alapított CIG Pannónia Biztosító akár 12,8 millió részvénye vár gazdára, az emisszió megközelíti a 10 milliárd forintot.
A társaság minimum 3 millió 335 ezer, maximum 10 millió 850 ezer darab, egyenként 40 forint névértékű részvényt bocsát ki, amelyhez járul a régi tulajdonosok egy része által felajánlott 1 millió 950 ezer darab részvény.
A biztosító régi ügyfelei (akik 2008-2009-ben kötöttek unit linked típusú szerződést) bizonyos összeghatárig 20 százalékos kedvezménnyel jegyezhetnek részvényt. Mivel a kibocsátási ársáv maximuma 938 forint (ennyit kell fizetniük a jegyzéskor a kisbefektetőknek), a kedvezménnyel bírók 750 forintot fizetnek. A kibocsátás végleges ára a nagybefektetői aukció során alakul ki, itt 600 és 750 forint között lehet ajánlatokat tenni.
A 675 forint alatti ajánlatokat a kibocsátó jogosult, de nem köteles visszautasítani. Ha az ár 750 forintnál kisebb lesz, a kisbefektetők a kifizetett jegyzési összeg egy részét 7 napon belül visszakapják
A CIG Pannónia az első szerződését 2008 nyarán kötötte, eddigi működési vesztesége 4,7 milliárd forintra rúgott (ebből 2010 első felében 1,3 milliárdot hozott össze). A Magyarország és Románia mellett az utóbbi hetekben már Szlovákiában is működő társaság saját tőkéje 2010 közepén 3,3 milliárd forint, ám ha az összes új részvényt lejegyzik, ez akár a 10 milliárdot is meghaladhatja. A társaság díjbevétele a tervezettnél is gyorsabban nőtt, a tavalyi 12,1 milliárd forint után idén az első hat hónapban 8,5 milliárdos bevételt ért el. A bevétel túlnyomó része a Pannónia fő partnerétől és részvényesétől, a Brokernettől származik.
Szóval a 3,3 Mrd-os sajáttőkével ,de 4,7 Mrd-os veszteséggel bíró társaság 40 Ft-os névértéken kb 750 Ft-ért akar pénzhez jutni.
Ez nem gazdasági bűncselekmény???
Vazzeg ráírok egy zsák 500 Ft-osra még egy 0-t és akkor lesz egy zsák 5000 Ft-osom. Ja ez bankjegyhamisításnak minűsül és a törvény bünteti.
A biztosítók pityeregnek a bankadó miatt. Tán nem kéne, lesz miből megfizetni szerintem. Elmesélek egy idei történetet. Egy ismerősöm 2 év 8 hónapig fizette a 10 évre megkötött biztosítását. Mivel értékkövető volt, átlag 9 000 ft-ot fizetett havonta. Ez idő alatt befizettett 288 000 ft-ot. Úgy alakult a helyzete, hogy nem tudta fizetni a havi részleteket, felmondta a biztosítást. Kapott az eddig befizettetekért összesen 39 000 ft-ot. Ezen kívül vissza kell fizetni az elmúlt két évben kapott adókedvezményt ( ezt még értem is ) 20 % büntetőkamattal. Ez biztosan törvényes, de jó a biztosítói törvény? Nem túl durva 288 000 ft befizetett helyett visszakapni 39 000 ft-ot?
A befektetések, befektetési alapok mindilg rizikosak. Semmi garancia arra, hogy a tözsdeindexek (legyen az BUX, vagy Dow Jones) folyamatosan emelkednek. Mindenki emlékszik (emlékezhet) arra, hogya BUX is már járt 10.000 felett, majd nem sokkal késöbb (kormányváltás, orosz piacok összeomlása stb) 4000 alatt. Bizony ilyenkor a befektetési jegyekbe, alapokba fektetett pénzek alaposan veszítenek értékükből. Ezzel számolni kell...
Nem kötelező a biztosítás megkötése. Aki tudja értelmezni a szerződés mondatait, és azok megfelelnek neki, kössön. Aki nem, az vásároljon egy matracot és dugdossa bele a lovettát.
Nem agyaskodni akarok, de az én nagyapám - amikor vagy tíz évvel ezelőtt megkereste egy biztosítós csávó - egyetlen kérdést tett fel következetesen, makacsul és ismétlődően: mennyi pénzt kapok vissza tíz év múlva?
A tizedik alkalommal feltett kérdés után kényszeredetten megkapta a választ: a befektetett összeg 115%-át.
Lévén, hogy akkoriban az infláció 35%-os volt, az öreg elzavarta az üzletkötőt.
Amúgy nagyapámnak 6 általánosa van, tehát nem nevezném rafkósnak. Csak tudott kérdezni. És kitartó volt.
Ez most lényegtelen. Azért írtam ide be a történetet, hogy mindenki tudja: a befektetési szerződéssel rosszabbul jár az ember, mintha becsukja a pénzt a konyhaszekrénybe.
Egyébként nekünk is mutogatták ezt a befektetést, de nekünk bűzlött a dolog (pl. a kezelési költség az egész összeg utáni valahány százalék, nem a haszon utáni, ami egyből súlyos százalékokat visz el). Sajnos nem tudtam róla, hogy Apu ilyesmire készül, mert akkor figyelmeztettem volna. És Apukám tanult, diplomás, egyebekben ragyogóan okos ember - mennyit kaszálhatnak a dögevők, ha a okosabbját is ilyen lazán átverik?????
Bocsesz, de írástudó ember már évek óta tisztában van azzal, hogy minden biztosítós szerződésben az úgynevezett apróbetűs rész a lényeg. Könyvtárat lehetne megtölteni azokkal a cikkekkel, amelyek ezzel foglalkoztak.
Nem akarom édesapádat bántani, ezért csak annyit mondok, hogy aki három millert úgy ad oda bármelyik biztosítónak, hogy nem tanulmányozza legalább egy hétig a szerződést és nem konzultál egy szakemberrel ( mondjuk egy szakosodott ügyvéddel, aki egy kétórás konzultációért max. tíz rongyot kér ), az bizony így járhat.
Tudjátok, hol van még a biztosítók extraprofitja?
Mesélnék egy történetet, most hallottam, és a guta üt meg.
Apukámnak volt 3 millió forintja három évvel ezelőtt. Gondolta, jó lehet még öreg napjaira, így a legközelebbi lakásbacsengető piócát ahelyett, hogy kihajította és leköpte volna, beengedte, és megnézte a tetszetősre tupírozott grafikonjait a szuper befektetési alapjaikról. /Hozzátenném, hogy egy NAGYON ISMERT és agyonreklámozott társaságról van szó, akinek a nevét csak azért nem írom le, mert magam alatt vágnám a fát, tekintve, hogy a férjemmel náluk van a nyugdíjalapunk kezelve. Ellenkező esetben ennél az egy szál beírásnál sokkal tovább mennék./ Sajnos bedőlt neki, és a három milkáját odaadta befektetésre. Bárcsak a párnája alá tette volna inkább. Múlt héten ki akarta venni, erre kiderült (jó, nem ez a nagyobbik baj), hogy ha három év előtt kiveszi, akkor 40% jövedelemadót kell fizetnie utána (vagy az összeg 40%-a után jövedelemadót kell fizetnie, jó tudom, ez nem teljesen ugyanaz), de még ha ki is várja a három évet, akkor is NOMINÁLÉRTÉKBEN 15000 FT-TAL KEVESEBBET KAP VISSZA, MINT AMENNYIT 3 ÉVVEL EZELŐTT BETETT!!!! Annyi ilyen illeték, olyan illeték, amolyan költség van rajta, hogy a csodálatos hozadék helyett a 3 milliójából visszakap a kezébe 2,985,000 Ft-ot. Nesze neked, befektetés!!!! Persze könnyű a népet hülyíteni, elég, ha mutatnak egy meredeken felfelé ívelő grafikont, a költségekről pedig megemlékeznek apró betűben valamilyen kacifántos megfogalmazásban, és máris jöhet az extraprofit!!!!! Rablás, lopás!
A Lufthansa! Kinek van képe vasárnap délután ezt a nevet kiejteni. Papírzacskóból kínálják a szendvicseket.
Szerencsére jól kitoltam velük: amikor Münchenen keresztül repültem Lipcsébe, késett a bőröndöm és mondták, hogy vásárolhatok fehérneműt, inget és pizsamát a kontójukra. Minden Boss volt, amit vettem!:)))
JHaj má megin mit keseregtek! 8 dollár! Ez az összeg móka és kacagásnak számít az Osztrák határunktól nyugatra. Arról nem is beszélve, hogy a biztosítók magcsinálták a közvéleménykutatásukat: önnek megér x pénzt hogy nagyobb legyen a biztonsága? a válasz: iiigggeennn! akkor fizessetek nekünk hülyék! tök jól csinálják!
Amit molar ír tényleg egy összeesküvés elméletnek látszik. Baromira utálok hülyeségekről filozófálni, de engedjétek meg hogy megosszam veletek az egyik rémképemet: már látom amikor előkerül valami biztosítási tözsdeguru, aki egy éve arra készül hogy bénára kaszálja magát! Összeszed pár idióta vallási fanatikust, hogy ezt az egészet megcsinálja... Őmeg megvette a Ferrariját!
De azert valoban elegge novekedhet a biztositok forgalma, hiszen ezek utan ki kockaztatna meg, hogy barmikor felrobbantahssa valamilyen fanatikus?
Lehet az pizzazo, totozo, bar, zokni nagyker, barmi.(USA beliekre gondolok)
Mindenki fel es senki nem akarja egyedul viselni a kockazatot.
Igaz, eddig kikotottek, hogy haborus es terrorista akciokra nem fizetnek(Magyarorszagon legalabbis)
Érdekes, hogy az amerikai légitársaságoknál csak 1,50 USD-t kell ráfizetni különdíjként, a MALÉV biztosítója ezzel szemben 4 dollárt számít fel. Csak nem azt akarják elhitetni, hogy nálunk nagyobb a kockázat?
A biztosítók hamarosan extraprofitra tesznek szert a repülőutak biztosítása révén.
Egyrészt jelentősen növelték a díjtételeket, másrészt csökkentették a kifizetendő kártérítés felső limitjét.
Az időközben tett intézkedések miatt viszont az utazás kockázata csökkent.
Megy is fel szépen a biztosítók tőzsdei árfolyama.