Keresés

Részletes keresés

Konyak Creative Commons License 2001.09.22 0 0 29
Érdekes, de a minap pont erről gondolkodtam. És rájöttem, hogy rengeteg emlékem van. De az elsők csak hangulatok, benyomások. Egy őszi reggel illata. Félhomály, a gerlék dúdolása a belső udvarban: Huhúúúúhu. Élénk gyermeki képzeletemben ez vérszomjak baglyak huhogása. Mégsem félek. A takaró meleg biztonságába bújok, és kívánom, ne kelljen még felkelni. De muszáj. Csak egy szobánk van, és bátyám iskolába készül, már kezdődik a nyüzsgés. Liláskékbe kötött füzetein katonásan állnak a piros szegélyes címkék, rajta gyöngybetűs ákombákomok. Bár megkaparinthatnék egyet! Gyönyörű édesanyám öltöztet: jujj, utálom azt a piros harisnyát, nem akarooom!!! Bátyám arcán ünnepélyes mosoly: első nap az iskolában a nyári szünet után. És iszonyúan irigylem. Ő tán nyolcéves lehetett, én kb. kettő.
morticia addams Creative Commons License 2001.09.22 0 0 28
Napsutotte nyari udvar, reggeli fenyek. A nagyszuleim hazanak udvara. A hatso traktusban elnek a dedszuleim. Leghatul, ahova meg arnyek borul, egy babakocsi feheren vilagit.
A fuszalak kozott a barna foldon gilisztaturasok. Szurke csikos macska. Piros gumicsizma a labamon. Kakaskukorekolas, gerlehuhogas, zizeg a harsfa. A szomszedban Bojtor neni kirakosgatja a parnakat.

most latom, milyen szep volt :(

sierra Creative Commons License 2001.09.22 0 0 27
Valamikor óvodás koromban történhetett, hogy (nyilván beteg voltam, azért voltam otthon) a rám vigáyzó nagyival akartam valamit megvitatni a szemközti építkezésen dolgozó "markolóval" kapcsolatbvan.
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.21 0 0 26
Nagyon pici lehettem, még cumisüvegből etetett anyukám... És egy ilyen etetés során mellényeltem, hogy majdnem megfulladtam... Ez nagyon megmaradt bennem... azóta is utálom a tejet...

Óvodából már egész sok emlékem van...
Pl. volt egy Guszti nevű kisfiú, akinek hiányzott egy ujja. Az uzsonnatáskám, amin a János hegyi kilátó kicsinyített mása lógott azonosításként.
Az emeleten volt az ovi, volt egy nagy szekrény, ahol a mindenféle érdekes dolgokat tartottuk (ceruzák, gyurma, festékek, stb)

Marika néni az ovónéni, hosszú barna hajjal... Egyszer felvitt magához néhányunkat és leöntöttem magamat talán teával...

A néni, aki minden nap elvitt az oviba... Meg a férje, akiről csak annyit tudtam, hogy Lovassi bácsinak hívják, randa bajusza van és bottal jár. Náluk láttam életemben először élő nyuszit :-)

Az első nap az általános iskolában, amikoris elkezdtem hangosan sírni és alig lehetett elhallgattatni. A kérdésre, hogy miért sírok, azt feleltem "Mert új környezetben vagyok!" :-)

Mindennek közel harminc éve... :-(

nickiloz Creative Commons License 2001.09.21 0 0 25
Óriási hó, minden fehér, és engem húznak a szánkón. Ez egy nagyon korai emlék, úgy 1-2 éves lehettem. Később erről fotókat is láttam, úgyhogy a két dolog keveredik, de azért még mindig első kézből szerzett élménynek tartom.
Előzmény: ID (-)
E-ditke Creative Commons License 2001.09.21 0 0 24
2 és fél éves lehettem (hogy ezt honnan tudom, ne kérdezzétek :-) )
Anyu a karján tart, együtt nézünk a fürdőszobai tükörbe. Piros pöttyös kising van rajtam, a szőkés, göndör hajam (ami azóta sima barna lett) két kis egércopfba van fogva, és Anyu kérdezi: na, hogy tetszik? Én azt válaszolom: Sehogy!!

(undok gyerek, mi? :-)) )

absent Creative Commons License 2001.09.21 0 0 23
ovi, nálam is. apu motorral vitt, én elöl (3évesen), mögöttem apu, aztán a hugom, a végén pedig anyám.
a délutáni alvások: sosem sikerült, ha meg igen, akkor bepisiltem. ettől aztán persze nem aludtam továbbra sem délután. (azóta sem :))
kismorg Creative Commons License 2001.09.21 0 0 22
3 évesen Egerben a Dobó téren(asszem) mondogatom,hogy 3 éves vagyok. Nem volt jó idő..
Cascada Creative Commons License 2001.09.21 0 0 21
Teljesen éles, tiszta emlék: Anyu először vitt óvodába, bementünk a gyerekek közé, az óvónéni leguggolt hozzám, kérdezte, hogy hívnak, bemutatott a gyerekeknek... Cca 3 éves lehettem. Annyi érdekessége van a dolognak, hogy volt egy kislány, akit az oviban ismertem meg és igy 24 év távlatából már kijelenthetem, egy életre szóló barátság lett köztünk. Minden esetre ő is teljesen élesen és tisztán emlékszik erre a jelenetre.

Bár most, hogy elgondolkoztam, van egy korábbi emlékem, a másik oviban, ahol egy évet voltam, beültem egy fonott kosárba, amiben a homokozó-játékokat tartották és a bátyám s egy barátja igy vittek. Aztán letettek kosarastul egy hatalmas fenyő tövéhez. Cca 2,5 éves lehettem.

Erzsébeti Creative Commons License 2001.09.21 0 0 20
Hali!

A nagymamámmal utaztam vonaton, és Nyíregyházán átt kellett szálnunk egy másik szerelvényre. Este volt, kb 11-12 között. Mikor felültünk, a másik vonatra, akkor döbbent le a nagyi, hogy egy csomagot az első vonaton hagyott... Nagyon izgalomba jött, mert az a vonat indulása, és ez között nagyon kevés idő volt... Hirtelen rá bízott engem, a mellettünk utazó emberre, és elrohant a lemaradt csomagért. Én akkor nagyon féltem, hogy elmegy ez, vagy a másik vonat, és én teljesen el fogok veszni:(( De mint a mesében, a nagyi visszatért(még időben, éppen), és minden jóra fordult:))

Én akkor még nem voltam 2 éves...

Erzsébeti

Ui. Be voltam tojva rendesen:)))

Cseresznye Creative Commons License 2001.09.21 0 0 18
Jó Neked! ;-))
Előzmény: ID (13)
Cseresznye Creative Commons License 2001.09.21 0 0 17
Jó, versenyezzünk: Nekem ;-)

Akár hiszitek, akár nem kicsi koromban nagyon gyorsan fejlődtem, másfél évesen már hibátlanul beszéltem, az r betűket is tisztán ejtettem. Nyugodt gyerek voltam, mindig elfoglaltam magam valamivel, soha nem hisztiztem. A kórházban az bosszantott, hogy teljesen értelmetlen volt a tiltás (a színesceruzáktól, a szülőktől, minden mástól, ami segített volna abban, hogy ne csak álljak a kiságyban és nézzek ki a fejemből) és én ennek MÁR AKKOR TUDATÁBAN VOLTAM. Így történhetett hát meg, hogy életemben először nem fogadtam szót a felnőtteknek. Amikor több hónap szanatórium után hazavittek a szüleim, már nem ugyanaz a gyerek voltam: ordítottam, toporzékoltam... A 70-es évek elején nagyon tudták, hogy tegyenek zaklatottá egy alapjáraton nyugodt gyereket. :-(((

Előzmény: Campi (12)
JoanaTavares Creative Commons License 2001.09.21 0 0 16
Az óvodában kizavartak a mosdóba, mert nem birtam magammal. Orditottam, hogy apuuu, apuuu! Még elsö évben lehetett, mert késöbb mindig anyu jött értem a munkahelye miatt.
Vajk Creative Commons License 2001.09.21 0 0 15
nagyon hidegben es nagyon sotetben apukam visz a karjaiban bolcsibe, odabujok hozza, es egy villamos elott megyunk at a sineken.

2 evesen koltoztunk arra helyre, ahova sokat jartam bolcsibe, de ez nem az a bolcsi volt, tehat meg 2 eves korom elotti emlek lehet...

Előzmény: mirminc (14)
mirminc Creative Commons License 2001.09.21 0 0 14
nekem a Húgom születése. 3 és fél éves voltam és pontosan emlékszem, hogy megyünk az autóval és visszük a vajúdó Anyukámat a kórházba. emlékszem, hogy este volt, a gyorsforgalmi út mentén égett a sok lámpa, a kiserdő meg olyan sejtelmesnek látszott. :))

a sztori egyébként úgy teljes, hogy nagyon jó alvó voltam, ezért, amikor Anyukám érezte, hogy eljött az idő, úgy gondolták, nyugodtan egyedül hagyhatnak a Nagymamával arra az egy órára, hiszen úgysem ébredek fel. de, amikor indultak kifelé az ajtón, megjelentem és megkérdeztem mi a pálya, így hát magukkal vittek. így kerültem az autóba. :)))

a következő emlék pedig ahhoz fűződik, hogy a Hugit hazahoztuk a kórházból és a kezembe adták :)))

Előzmény: ID (-)
ID Creative Commons License 2001.09.21 0 0 13
húúúúúúúúú tüdőszanatoriumos az nekem is van! (meg kórházas is)
pl lehettem vagy 4-5, amikor kórházban voltam, és éjjelente, ha vihar volt, járkáltam a kórterembem, és ijesztgettem a többieket arra már nem emlékszem,hogy mivel. meg sokat voltam kóráhzban, úgyhogy ismertek a nővérkék, és este kimehettem rajzolni a nővérkének a vonalzóival.
Előzmény: Cseresznye (10)
Campi Creative Commons License 2001.09.21 0 0 12
Cseri, osszeveszunk hogy kinek volt rosszabb/pechesebb gyerekkora? :)

on: 5 evesen (keson ero tipus vagyok :) szinten korhaz, k sz*r, mert egyedul voltam, 5 napig

Erdekes, hirtelen szep emlek nem ugrik be...

Előzmény: Cseresznye (10)
Cseresznye Creative Commons License 2001.09.21 0 0 11
Talán még előbb: nagymamám elvisz nyaralni egy katonai üdülőbe. Egy kisfiúval állunk a karácsonyfa alatt (pedig nyár volt...)
Előzmény: Cseresznye (10)
Cseresznye Creative Commons License 2001.09.21 0 0 10
Tüdőszanatóriumban állok a rácsoságyban kb. 4 évesen. Minden áldott nap mrgkérdezem a nővérektől, rajzolhatok-e a színes ceruzámmal. Sosem engedik. Végül rajzolok, amikor nem látják...
dzsill Creative Commons License 2001.09.21 0 0 9
4
:-)
Előzmény: ID (7)
RKata Creative Commons License 2001.09.21 0 0 8
Hogy Apu ül az asztalnál öltönyben, mellette egy bőrönd a földön, és sír. Akkor költözött el. Még nem voltam 5 éves.
:o((((
ID Creative Commons License 2001.09.21 0 0 7
ja és hány éves voltál ekkor? (ha nem vagyok indiszkrét:)
Előzmény: dzsill (5)
ID Creative Commons License 2001.09.21 0 0 6
erről jut eszembe, hogy a bnv-n találkoztam a süsüvel a királyfival meg a királylánnyal és a sárkányfűárússal élőben. meg még ott volt a mekmesterből a tehénfamilia. valamiért megrázó volt. ezek a bábúk nekem eddig nem ilyen valóságosan léteztek. itt meg tök kicsik meg koszosak voltak. meg a süsünek papírból voltak a fogai.
Előzmény: dzsill (5)
dzsill Creative Commons License 2001.09.21 0 0 5
...amikor állok a trafik előtt, csak nézem a macit amelyik kinyújtja a nyelvét... s olyan keservesen fáj, hogy nem az enyém, hogy anyámék megvették. ennek 24 éve. s ma is megvan. Ő aztán megért engem. :-)
ID Creative Commons License 2001.09.21 0 0 4
most ezt komolyan mondod? :)
Előzmény: originalqszi (3)
originalqszi Creative Commons License 2001.09.21 0 0 3
Az első emlékem, amikor Orbán Viktor a hősök terén szidta a rendszert:)))) Milyen mázlija volt, hogy jó időben mondta! Hiába, tudni kell azt is, hogy mikor gyere a világra:))))
ID Creative Commons License 2001.09.21 0 0 2
az lett volna a genyoság ha le se nulláznak:)
de most komolyan. tuti hogy van.
Előzmény: objektiv (0)
Vanek Creative Commons License 2001.09.21 0 0 1
Nekem még nincs emlékem, de anyukám aszongya, ha maj nagyfijú leszek, akkor lesznek emlékeim!
objektiv Creative Commons License 2001.09.21 0 0 0
geny0sag, de 0 emlekem van a gyerek0r0mr0l.
Előzmény: ID (-)
ID Creative Commons License 2001.09.21 0 0 topiknyitó
Nekem pl konkrét emlékeim leginkább az oviból vannak, de van egy, amire csak úgy nagyvonalakban emlékszem, csak az érzésre. Arra, hogy állok, aztán megpróbálok elesni, de valaki mindig elkap és sose ütöm meg magam. Aztán nem olyan régen anyu elmesélte, hogy rengeteget játszottuk ezt mikor akkora voltam, hogy állni már éppen tudtam.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!