Én ugyan nem ismerek ilyen embert, de van egy fogadásom, hogy mások se nagyon ezeken a fórumokon... IMHO az ilyen emberek nem nagyon vannak itt, hanem valahol "szakértenek" (esetleg a Fogyasztóvédelmi Főfelfüttyentőségnél?...).
Szerintem ennek a szerződésnek a "zseniális" létrehozói megérdemlik, hogy mindenki megismerje őket. Na ki vele ki kit tud (Név,mhely,beosztás,mi köszönhető neki)?
Halabol a Microsoft pedig perrel fenyegeti az egyetlen, reszben magyar fejlesztesu irodai szoftvert, a MagyarOfficet. Gondolom perre is fussa allambacsi penzebol.
Csak akkor attetelesen a magyar kormany fizeti egy multicegnek a magyar szoftverfejlesztes elleni akciojat is. Na ez a gaz.
Lip: imho, az államka 3 évre kötött szerződést, ez 3x1 milliárdot jelent... megsz*tuk.
off
Mint mindig, ha multinacionális cégekkel üzletelünk. :(
on
Képzeljetek el egy kórházat, vagy közintézményt, a Win(x) helyett csaknem ingyenes szoftverekkel. A fennmaradó rengeteg pénzből a szoftverek magyarítására, átültetésére, és a dolgozók átképzésére is jutna bőven pénz.
És a titkárnőknek oly mindegy, hogy milyen szövegszerkesztőt használnak, aki olyan hülye, hogy nem tud, csak Ms Wordban írni, azt ...
És nem lesz olyan, hogy péntek du. bejön Julika 10 éves kiskölyke felmásol a gépre egy vírusos Quake3-at (pl.) és hétfőn reggel már nem működik semmi... :( Vagy kell a játéknak hely, és letörli a fele rendszert... :D. Ez idézet a Win jobb mint a Linux stb. c. fórumoldalról, tőlem.
Nem azért, de azért jónéhány Linuxos vette a fáradságot, és végigolvasta még időben a licensz-szerződést (pedig nekik teljesen offline)... Pl. nekem is időben elmagyarázták. Ehhez képest a közbeszerzési partnerünk nem tudta a dolgot, sőt, mikor egy hónapja mondtam neki, hülyének nézett. Most akkor kinek is kéne ezt tudnia?
Zseniális, hogy az állam költött 1 GFt-ot egy Microsoft promo akcióra.
A kedvencem:
A Campus iroda tájékoztatása szerint "a szoftverek mindegyike teljes verziós, tehát full, és nem upgrade. A licencigazoláson azonban az upgrade szó fog szerepelni a Microsoft nemzetközi cégfilozófiája miatt."
rairtak, hogy upgrade, de aszontak, nem az, most meg arra hivatkoznak, hogy ott van rajta, hogy upgrade, nem lattok? Az is hulye, aki ilyet alair.
Most olvasom az indexen, hogy az ingyenes 1 mFT-s csomag akkor ingyenes, ha előtte már vettél egy M$ szoftver. Vagyis ha nem vettél előtte még szoftvert, akkor ugyanúgy véged van mint a botnak, összefoglalva a vélemények beigazólódni látszanak az M$ szop@t mindenkit !!!
Nem te cukkoltál fel, hanem az a rakás hülyeség, ami volt egész nap, egséz héten, egész hónapban, egész évben, évek óta az egyetemen.
Próbáljátok valahogy már megérteni, hogy százezred rangú probléma az, hogy Gizike vagy a T. átlaghallgató min pötyögi be feladatát! Baromira nem érdekel ez senkit, mikor a nagykés van az emberek illetve az egyes szervezeti egységek, olykor egész karok torkára téve. Átlagember ezt most még nem fogja fel, majd csak 20-25 év múlva, amikor rájön, hogy hopp, segghülye emberek kerülnek ki többdiplomával a kezükben. Az elmúlt 10 év a felsőoktatás tönkrevágásáról szól, csak ezt az átlagemberek nem érzékelik és azt hiszik, az csak az oktatók szokásos siráma. És ebben egy a kutyát nem érdeklő parányi légypiszok csak az, hogy milyen progi fut a gépeken. Mert erről az emeletes baromságról, ami itt megy, nem hogy egy terjedelmesebb hozzászólást, hanem több kötetnyi háború és béke terjedelemben lehetne írni... Pedig még nem is ajrópúnós csatlakoztunk. Na az lesz az igazi haddelhad... :(
Valszeg az az én bajom, hogy engem zavar, ami körülöttem történik szétverésileg, de látom, hogy nem hogy egy tanszékvezér, de még adott esetben egy rektor se tud mit tenni. Gyerekek próbáljátok már érzékelni, itt pl. egy táblát felszerelteni a falra sokkal bonyolultabb és idegtépőbb, hetekig tartó vállalkozás, mint mondjuk 10 tartományvezérlőt csontra belőni.
Ja, engem nem olyan könnyű ám megbántani. Azért nálam nagyon meg kell dolgozni. :))
nem tudom melyik mondatom volt az ominózus amivel felcukkoltalak én két kérdést tettem fel és egy mondat véleményt alkottam.
Nyilván nem arra gondoltam, hogy TE meg tudod váltani a felsöoktatást csak nem értem, hogy a f@szért kell szórni a pénzemet olyan helyre ahol amúgy is van, ha nem kell nekik adják inkább vissza.
Lehet hogy hülye vagyok a véleményemmel, de már az elsö jelei mutatkoznak a m$ új "bérleti" rendszerének, egy kimutatás szerint kétszer annyiba fog kerülni ezentúl egy m$ program mint eddig.
ha nekem vki. szerezne egy-két év fizetett egyetemi évet, amikor csak ezeket megtanulni, kísérletezni, felderíteni stb. járok be és nem kell a 20-on-akár-hány-billió agyament bürokratikus seggfej baromságával foglalkozni, akkor majd. De ha most este 10-kor hazamegyek, már nem bírom, mert összesem, pedig holnap is és holnapután is van órám, és a hallgatót nem érdekli, hogy nekem a linux legyen a hobbim. S én még nagyon nyitott vagyok a dologra, de állítom, hogy az emberek 98%-át egy ilyen átállítással a világból kergetnéd ki.
Figyelj, nekünk itt a felsőoktatásban 100 WTC-vel felérő rémálmot jelent az egyetemi integráció mint olyan, a leépítés, a hallgatói létszám egekbe srófolása, stb. Pont még a linux megtanulása hiányzik nekünk! :-> Plusz még pénzt is köllene keresni, mert a hivatástudatoddal nem fizetheted ki demszki távfűtését.
Amit te akarsz, az nagyon szép lenne, de egyszerűen a világ nem érett meg rá, egy idealisztikus dolog, ahhoz az kellene, hogy a mostani globalista világrend eltűnjön a világ felszínéről. Na ennek az esélye = 0.
Én is modern vasakat akarnék, de a francba, egyből ott a közbeszerzés, ami még mindig baromival drágább. Hónapokig rágtam egykoron az mkgi fülét, hogy fogják már föl, még pénzt is megtakarítanék vele, de nem, vazze a közbeszerzés az közbeszerzés! S a végén még én lettem lecseszve. Jó kis motiváció. :( Ráadásul egymagad, a te kis szaros nulla poziciójából nem tudsz mit tenni. Orkánerejű ellenszélben ugye meg nem tanácsos...
Komolyan mondom, noha évek óta jelen vagyok a tasztalon, soha nem gondoltam volna, hogy ennyire fals képük van az embereknek az oktatásról. Igaz, egy kedves ismerősöm szerint oda az emberek 4 órára láblógázni járnak be... francba, ez 20-30 éve lehet, hogy igaz volt, de most?
OFF
Szerintetek ha felteszek egy bármilyen linuxot egy hdd-mre, akkor az __garantáltan__ le fogja radírozni az összes adatot? Csak azért, mert az összes bootlemezem, diskmanagerem, zerodiskutilitim, miazistencsodám megmakacsolta magát és nem hajlandó még csak meg sem látni a vinyót. Ja, nem vagyok őrült, hogy adatokat akarok bőszen kiirtani, csak az adatok között egy rakat kiirthatatlannak bizonyult NIMDA vírus is csücsül. Na ennyit a MS patchek valós értékéről... :(( Tudom, enyhén paranoid és skizofrén vagyok :)
a speckó programok esetében szerintem is van értelme olyan oprendszert használni, amit az igényel, adott esetben windowst
csakhát az igazán speckó programok jórésze unixos, legalábbis eredetileg. pl. szociológusok, közgazdászok használják az spss-t, méghozzá keményen. ennek csak a 4.0-s verciója lett pc-s (dos-os), előtte emlékeim szerint aix, vax vagy valami ilyesmin futott. persze az spss b*szik linuxra átültetni a stuffot, hiszen egy single user-es liszensz is 250e HUF, és az egyetemek számára is ímmel-ámmal veszi meg az állam (most éppen 3 évre megvette), ami jelzi az üzletpolitikájukat
na de a lényeg nem a "spec. programok" (akkor lehetne venni mac-eket, meg mindenféle nem pc-s nagygépet is), hanem az, hogy alapban eg yátlag egyetemista tökre jól elvan windóz xp meg ofisz xp nélkül is, mármint ami a tanulmányait illeti. az otthoni lopott cuccokat meg ne így és ne ezen az áron legalizáljuk, imho
éppen ez a balhé amit te mondassz, hogy kilóg a segge a gatyából a felsöoktatásnak, akkor mér szórják vasvillával a pénzt oda ahol úgyis annyi van mint a pelyva? Miért nem arra fordítják, hogy modern vasak legyenek az intézményekben és ha jogtisztán nem fér bele a mikroszoft a képbe akkor mennyen annyába és oktassátok azt ami úgyis a jövö? Mert ha tetszik, ha nem elöbb utóbb úgyis a szabad szoftver fogja a terepet átvenni, mert az agyamentség már az eget veri az említett cégnél az új "termékvásárlási" rendszerükkel.
"A felsőoktatásnak szvsz nem egy adott oprendszert vagy szövegszerkesztőt kell megtanítani hanem AZ OPRENDSZERT és A SZÖVEGSZERKESZTŐT."
Ezt mondom évek óta. És szerinted az informatika központban oktatókat érdekli az én véleményem? A fülül botját sem mozdítják rá! Én senki vagyok. + én/mi szaktárgyakat, speckó progikat oktatok/unk, tehát nem kezdhetem el a másik tanszék _alkapozo_ tárgyait oktatni, mehetnék is a fenébe, igaz, a hallgató sem venné fel, hiszen már "tanulta". Mert, ha szövegszerkesző, én még a SO-val sem kezdeném, hanem egy abiwordel, egy thinkfreevel stb. majd aztán az összes többi bonyolultabb progi. Közben a guta üt meg, hogy egy harmadéves hallgató két bekezdést nem bír abban a kib@szott wordben megformázni.
Ahogy a szomszédos topicban írtam, a speckó prgikra meg nem igen = egyáltalán nincs meg a kellően széles alternatíva. És bizony ezek a speckó programok a fontosak, mi több, hogy bonyolítsam: egyik-másik esetében az a jó, hogy van PC-n, windoson futó (pl. unixos arcinfo egy remalom volt).
Na most ilyen körülmények között viszont az én situmban abban nincs ráció, hogy ilyenis meg olyan is legyen. Annak örülök, hogy a vinyókba belpaszírozom a wondowsos progikat. Egy dualboot nem férne rá.
Egyébként meg, ezt az egész nyamvast szövegszerkesztést a középiskolának kellene beleverni a gyerekbe. Ne alacsonyítsuk már le az egyetemeket a gépíróképző szakközépiskola szintjére, ne ezt adjuk el számítástechnika óra keretében az egyetemistának. Az ugyanis nem hülye.
Plíz, vegyük már észre itt a nagy MS és kormány b@sztatásban, hogy az egész felsőoktatásnak kilóg a segge a gatyából, nincs ugrálásra lehetőség. Az egész rendszer recseg-ropog, mert nem erre a hallgatói létszámra lett kialakítva, és nem ezzel a leépített oktatói gárdával, + sz@r a technikai ellátottság, stb. Ne tévesszen már meg mindenkit az, hogy száz évben egyszer a Pokorni vagy a Pálinkás átad valami géptermet. Ez csak PR, míg a nagy büdös realitás az intenzív osztályon lélegeztető gépen tarott 486-os zakatoló ócskavas!
1. A felsőoktatásnak azt kell oktatni, amit a hallgatót a piacon eladhatóvá és használhatóvá, hadrendbe állíthatóvá teszi. Ez most nem a linux, hanem az MS. A felsőoktatásnak szvsz nem egy adott oprendszert vagy szövegszerkesztőt kell megtanítani hanem AZ OPRENDSZERT és A SZÖVEGSZERKESZTŐT. Erre pedig a linux/staroffice is tökéletes (sőt, talán jobb is, mivel a linuxba valamennyire belelátni míg az M$ esetén erre esélyed sincs). Maguk a rendszerek azalatt amíg az egyetemista kikerül a suliból úgyis annyit változnak hogy nem érdemes egy adott rendszerre rámenni, hanem az általános dolgokat kell a diákok fejébe verni ami alapján ugyanúgy elkezel egy M$Office-t, egy StarOffice-t vagy egy Corel Office-t esetleg KOffice-t.
"Mi lett volna ha a felsőoktatásban azt használnak, és annak a kezelését tanítják meg a tanulókkal amire pénzük van (linux stb), és nem lopják a szoftvereket"
1. A felsőoktatásnak azt kell oktatni, amit a hallgatót a piacon eladhatóvá és használhatóvá, hadrendbe állíthatóvá teszi. Ez most nem a linux, hanem az MS.
2. A felsőoktatásna soha semmire nincs pénze, mesterségesen forráshiányos állapotban van tartva.
3. A felsőoktatást a Bokros csomag idején szétverték, emberileg leépítették, az oktatást tanársegédekre és doktoranduszokra lőcsölték. Mesterségesen kialkított emberhiány megspékelve az eszelősen felduzzasztott (nálunk 4-5x) hallgatói létszámmal azt jelenti, hogy nagy a leterheltség, nincs energiája az oktatónak ilyesmi tanulgatására, mert a saját működéséhez is neki kell kutatási munkákkal megtermelni a pénz jelentős részét.
4. Van egy rakás szoftver pl. nálunk is, ami _csak_ windowson fut, ha workstationrol beszélünk illetve _csak_ nt server+ iis kombinációval fut, ha valami sdzerveroldai kütyü. Na most akkor futtasd linuxon.
5. A szerződést ott is elhibázottnak tartom, hogy az állam fizet az MS-nak. Holott a MS-nak kellene az államnak, sőt még pontosabban, hogy ne tűnjön el a pénz a lukas állami hordóban, direktben a szervezeti egységeknek kellene a Microsoftnak fizetni.
6. Kéne technikai IT személyzet (nemcsak a központi infrastruktúra működtetésére), aki ezt a nem szakmai feladatot ellátja.
7. Ehelyett az a tendencia, hogy további oktatókat építsenek le az egységek. S ha ezt megteszik, az ott maradók nyugodtan a fejükhöz szoríthatnak egy töltött fegyvert és meghúzhatják a ravaszt.
8. Nem tudom barátom, hogy a felsőoktatásból vagy-e, de én ott vagyok és innen nézve mondhatom, hogy nem kellene bevenni a kormány süket PR dumáit (mondom én ezt mint jobbkonzol kartács). A helyzet sz@r, a terhelés további növelése esetén bármikor beüthet a krach.
Bocsánat, most tovább nem írom, mert hamarosan kezdődik egy 4 órás (éljen a megreformált agyament kreditrendszerű ajrópúnós rendszer) órám és még egy rakat cuccot elő kell készítenem.
"Az állam kifizeti a felsőoktatásban levő rakat jogpiszkos MS cuccost. Vagyis valami olyami történt, hogy az évek óta
(mesterségesen) akut forráshiánnyal küzdő egyetemek, karok, tanszék (=állami intézmények!), akiknek nem mindig
sikerült túljutni a hardver beszerzésén (mert a közbeszerzés miatt az is a teljes csődöt jelentette már), most az állam
egy számlán kielégítette a követeléseket."
Mi lett volna ha a felsőoktatásban azt használnak, és annak a kezelését tanítják meg a tanulókkal amire pénzük van (linux stb), és nem lopják a szoftvereket.
Kicsit unalmas ez a vírusra hivatkozás: elég jó vírusirtókat/detektálókat írtak már, van shareware is: nekem még sosem okozott problémát vírus.Ha valaki nem frissíti, magára vessen - ugyanúgy, ha a Linuxos patch-eket nem telepíti, és ezért feltörik a gépét.
Leszögezem, hogy erős, mi több, baromi erős kételyeim vannak ezzel az akcióval kapcsolatban.
DE!
Tk. mi is ez?
Az állam kifizeti a felsőoktatásban levő rakat jogpiszkos MS cuccost. Vagyis valami olyami történt, hogy az évek óta (mesterségesen) akut forráshiánnyal küzdő egyetemek, karok, tanszék (=állami intézmények!), akiknek nem mindig sikerült túljutni a hardver beszerzésén (mert a közbeszerzés miatt az is a teljes csődöt jelentette már), most az állam egy számlán kielégítette a követeléseket. Szvsz még mindig jobb, hogy ez van, mintha végigmenne a bsa az összes egyetemen és megpróbálnák a szervezeti egységeken leverni a pénzt. Zárhatnának be a anyagi csőddel a tanszékek. Hogy arról ne is beszéljünk, hogy mekkora felesleges adminisztárcióval járna mindez, mikor a felsőoktatás bürokráciája már így is valami eszelős.
Azt mondjátok, hogy linux. Hát, én most már cirka 9 hónapja szívok a linuxxal odahaza, soha nincs rá időm, hogy kísérletezgessek, tanulgassam, stb. Teszem mindezt ingyér (hülye vagyok, ahelyett, hogy írnám a doktori kutatásomat). De minek is erőltetni a linuxot? Hiszen a hallgatók részéről nincs is igény rá (általános hallgatóról beszélek), sőt mit mondjak, soxor az NT is magas ló nekik, mert addig csak w9x-el találkoznak, ha találkoznak! Hálózaton levő könyvtár, stb. stb. ohh, pedig már mint bolhának a zongorapedál. Pláne a lányoknak (nem vagyok nőgyűlölő! - csak ugye ez a tapasztalati tény). S bizony sok szoftver nem fut máson, csak az MS cuccán. Szóval, lehet dícsérni a linuxot, de amikor soxor arra nincs érkezése az oktatóknak, hogy egyszerre legyen 2 előadáson és 3 értekezleten, akkor az IRL világtól való elrugaszkodás jeleként tudom értékelni hogy tanulja meg a linuxot. Én mentem ráállok a linux mélyebb megtanulására (telepíteni már tudom, de azon túl nem sok mindent - szinte semmit), mihelyst valaki közli, hogy lehet legalább a napi 24 órát napi 36-ra átalakítani.
De felejtsük már el emberek, hogy az oktatás az valami hivatás meg miegymás és legyen az oktató a linux zászlóshajója. A hivatásból nem kerül pénz a bankszámlára, márpedig a közüzemi, stb. számlákat ki kell fizetni az oktatónak + enni is kellene, + a családnak is, stb.. Szervezzenek a megszálott linuxosok vagy valakik linux tanfolyamot felsőoktatásban dolgozó oktatóknak és fizessenek érte, plussz adjanak legalább fél éves támogatást, hogy a windowsagyú az x-edik csőd után ne nyúljon a polcon heverő windows telepítő CD után! De ezt a supportot ne lőcsöljék a nem oktató de közalkalmazott informatikusokra, mert elmegy az összes, az is kegy, hogy a központi rendszereket még életben tartják nekünk.
Én nem értem mit vagytok ezen annyira kiakadva?
Mit vártatok ettől a kormánytól?
Itt a 3 milliárdból azért mégis csak kapunk valamit, nem csak az út szélére állított, virággal befuttatott hatalmas H-betűket.
(http://index.hu/politika/belfold/imazs0406/)
Elismerésem.
Egy nyereséges reklámkampány.
Ezt csinálja utánuk valaki.
Megjegyzem : nem ez az első ilyen akció.
1998 magasságában volt egy hasonló, de akkor örökre megkapta a delikvens - nem csak amig tanul/tanít. Annak nem tudom a hátterét.
De ne feledjük, hogy mostanában jár(t) le az előző (abban a Novel is benne volt) szerződés aminek a M$ része 2 milliárd Ft volt.
Mit elvitatkoznak az emberek - F16/Gripen aztán hosszú távon ez se olcsóbb.