Keresés

Részletes keresés

sensei47 Creative Commons License 2010.07.12 0 0 63
====================================================
Több tízezeren emlékeztek a srebrenicai mészárlás áldozataira + Képriport
2010. július 11. 15:32

Sebestyén Imre
A Srebrenica melletti Potocarinál levő emlékhelyen vasárnap megemlékeztek a 15 évvel ezelőtti vérengzésről, amikor is a szerb erők – a még mindig szabadon levő Ratko Mladics tábornok parancsnoksága alatt – nyolcezer muzulmán férfit és fiút végeztek ki. S mindez történt az ENSZ által védettnek nyilvánított kelet-boszniai Srebrenicában, ahol a holland kéksisakosok teljesítettek akkor szolgálatot.

• Kivégzések a „fehér ház” mögött, vér a kultúrház falán

Galéria megtekintése
Nézze meg képgalériánkat!
A vasárnapi megemlékezésen több tízezer polgár gyűlt össze, nemcsak Boszniából, hanem a térség országaiból, de távolabbról is. Előző este érkezett meg a hétezer ember alkotta békemenet, amelyet minden évben megszerveznek A menetelőkhöz csatlakozott Haris Silajdzic, a bosznia-hercegovinai elnökség elnöke és Charles English, az Egyesült Államok nagykövete.

Silajdzic beszédében ecsetelte, hogy mi mindenen kellett keresztülmenniük a halálba küldött emberek, akiknek egyetlen bűnük az volt, hogy muzulmánok voltak. Reményét fejezte ki, hogy egy másmilyen Európában élnek majd, már nem olyanban, amely nyugodtan végignézte, mi történik Srebrenicában.

A megemlékezésen megjelent Borisz Tadics szerb államfő is, aki már másodízben koszorúzott Potocariban. Először a tizedik évfordulón volt jelen, amikor még Szerbiában vitákat váltott ki bocsánatkérése. Most ismét megtette. Az újabb kollektív temetés előtt kifejezte sajnálatát a bűncselekmény miatt. Mint ismeretes, a szerb államfő már a szkupstina határozatával megtámogatva érkezett a megemlékezésre. Igaz, a szerb törvényhozás nem nevezte népirtásnak a srebrenicai vérengzést, pedig ezt előtte már a hágai Nemzetközi Bíróság is annak minősítette. Kijelentette: Szerbia nem hagy fel a háborús bűncselekmények elkövetői, különösen Ratko Mladics utáni nyomozással. Kifejezte reményét, hogy hamarosan eljön a megbékélés ideje, de ehhez szükséges a jogi és az erkölcsi felelősség vállalása.

A megemlékezésen Bosznia és Szerbia mellett képviseltette magát Belgium, az EU soros elnökeként, az Európa Tanács, az Egyesült Államok, Hollandia, Törökország, Malajzia, valamint az európai és nemzetközi közélet több kiemelkedő személyisége. Magyarországot Martonyi János külügyminiszter képviselte.

Charles English nagykövet felolvasta Barack Obama amerikai elnök üzenetét. A srebrenicai borzalom sebet hagyott kollektív lelkiismeretünkön, magukra hagytuk azokat az embereket, akik hittek a nemzetközi közösség ígéretében, üzente egyebek között az amerikai elnök. Valentin Inzko, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője kijelentette, hogy a becsületes emberek legyőzik a gyűlöletet. Azoknak pedig, akik tagadják a népirtást, azt üzente, hogy nem részei ennek a civilizációnak. Nagy-Britannia kormánya nem nyugszik, amíg a bűnösök nem kerülnek az igazságszolgáltatás elé, hangoztatta David Cameron miniszterelnök az évforduló alkalmából kiadott nyilatkozatában. Bernard Kouchner francia külügyminiszter üzenetében kiemelte, hogy Srebrenicának be kell vésődnie a kollektív európai emlékezetbe. A vérengzés szégyent hozott Európára, hangoztatta.

A közös temetésen (dzsenaza) ezúttal 775 azonosított bosnyák áldozatnak adták meg a végtisztességet. A szertartást Mustafa Ceric, a boszniai iszlám közösség elöljárója vezette. Egy katolikus áldozatot is eltemettek a vallásának megfelelő szertartás szerint. Az exhumáltak és újratemetettek közül eddig 6.481 áldozatot azonosítottak. Bosznia muzulmán-horvát felében hétfőn a nemzeti gyász napja.
====================================================
big-lesz Creative Commons License 2001.09.21 0 0 61
Kedves Halder!

Akkor van miben egyetértsünk! :o) Az áldozatok között nincs különbség!

A helyzetek között van, melyben áldozattá váltak!
üdv:
big

Előzmény: Törölt nick (53)
Jozan Creative Commons License 2001.09.21 0 0 60
Polivilnilklorid barátom. Néhány adat, csak felhomályosításodra (és talán vannak még akik rászorulnak). Boszniában néhány év alatt kb 200 ezer ember halt meg. Srebrenicában pár nap alatt végeztek ki kb 7000-et. Közvetett tanúk is vannak: a várost védeni hivatott, egyébként fegyveres támadássals szemben tehetetlen és felhatalmazás nélküli ensz kontingens (hayólemléxem hollandok). "Közvetett" abban az értelemben, hogy Mladic tábornok nem hívta meg öket a kivégzésekre, de ismerték a körülményeket. Szerepük nem tünik túl dicsöségesnek, de nem voltam ott, innen a kényelmes fotelböl hadd ne ítéljem meg öket.
Előzmény: Törölt nick (55)
F14A Tomcat Creative Commons License 2001.09.21 0 0 59
Ezt az irakozást egy kicsit nem értem! :-(

Lehet, hogy teljesen tájékozatlan vagyok, de úgy emlékszem, az Öbölháborút Irak robbantotta ki Kuvait megszállásával. Vagy rosszul emlékszem? Oly régen volt, nem is érem, hogy kerül MOST ide...

Tzp Creative Commons License 2001.09.20 0 0 58
"És most Irak visszatámadta?
Tudsz valamit?"

A peldat arra hoztam, hogy az USA tulajdonkeppen nem bekeben el, csak ezt ezidaig nem lehetett a hatorszagban erezni. Amugy most terjengnek hirek a neten (pl Index), hogy izraeli titkosszolgalat szerint Irak keze benne van az ugyben. De en nem arra ertettem, bar meg a vegen kiderul, hogy tenyleg Irak "tamadott vissza".

Előzmény: big-lesz (49)
obsidian Creative Commons License 2001.09.20 0 0 57
Nincs!
:O)))
Előzmény: PuPu (56)
PuPu Creative Commons License 2001.09.20 0 0 56
No.
Hát akkor mit vitatkozunk itten?
Szerinted egy nép lehet ilyen vagy olyan, - szerintem meg nem.
Innen tovább van miről beszélnünk?
:O)))
Előzmény: obsidian (54)
obsidian Creative Commons License 2001.09.20 0 0 54
"én nem mondom rád, hogy retardált és manipulált sárbuta tahó vagy, - kiderül ez úgyis abból, amit írogatsz... "

Most miért írsz ilyeneket, tudod, hogy sírni kezdek.

Ja, biztos harcoltak mind a hatezren. Az életükért a gödör szélén. Miután az összes nőt megerőszakolták a "dicsőséges" szerb "harcosok", akik az összes(!) regurális háborút elvesztették a 90-es években, akik csak részegen, lekábítva mernek harcba menni, akik, - ha megtudják, hogy az ellenfélnek fegyvere is van - rögtön nyúlcipőt vesznek fel.
Nos, ezek a - jómagam által csak aljas semmirekellő népnek titulált - szerbek kivétel nélkül tarkón lőtték őket.

A mérce nálad kettős Pukesz

Előzmény: PuPu (51)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.20 0 0 53
Hogy érts big-lesz,
Nem hiszem, hogy ártatlan áldozatok között különféle kategóriákat lehetne húzni.
"háborúban álló felek civiljeinek lehetősége van elmenekülni"
Nem mindenki tehette meg, egész egyszerűen nem volt hova menekülni. Nem beszélve arról, hogy az elején nem sokan gondolták, hogy ilyenre is számítani lehet.
De mégegyszer : Ha te különbséget találsz áldozat és áldozat között, méghozzá "fontos különbség!"-et,szerintem az nem sok jóra vezet.Továbbá nem látom az értelmét sem, azonkívül, hogy erkölcsileg elítéli az ember.
Előzmény: big-lesz (52)
big-lesz Creative Commons License 2001.09.20 0 0 52
Hogy érts Halder,
a háborúban álló felek civiljeinek lehetősége van elmenekülni. (emlékszel a hazánkba menekült muzulmánokra?)
Egy terror támadásnál ez szóba sem jöhet.
Talán ez fontos különbség!
big
Előzmény: Törölt nick (50)
PuPu Creative Commons License 2001.09.20 0 0 51
Nézd, - kár itten minősítgetni egymást, - én nem mondom rád, hogy retardált és manipulált sárbuta tahó vagy, - kiderül ez úgyis abból, amit írogatsz...
Egy háborúban, amelynek résztvevői irreguláris szervezetek, és nemzetiségi alapon folyik a harc, - ott bizony előfordulhat párezer áldozat.
Előfordulhat akár szerb áldozat is, - ha hiszed, ha nem.
A perdöntő ebben az esetben nem az áldozatok száma, meg nem az, hogy civilnek nevezik őket, vagy katonának, hanem az, hogy milyen módon haltak meg. Ha harcoló félként: - rettenetes, de nincs mit a szerbek szemére vetni. Ha kivégezték őket, - akkor neked van igazad.
Majd ha ez kiderül, - akkor folytathatjuk a vitát, - addig ugyanis csak hitvita lenne ez, - abban meg nem szívesen vennék részt.
Egyébként miért zavarna az, hogy ha tüntetős fajta lennék, kiállnék egy agresszió ellen?
Tudod, nem mindenkinél működik kettős mérce: ha az oroszok vonulnak be Afganisztánba az megszállás, ha az USA, akkor felszabadító háború...
Egyébként megkérdeném csendben, - honnan volt a bosnyákoknak fegyverük?

:O)))

Előzmény: obsidian (48)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.20 0 0 50
Ha polgári áldozatok vannak, akkor teljesen mindegy, hogy háború vagy béke volt egyébként. Itt a hangsúly a polgári, más szóval vétlen áldozatokon van.
Előzmény: big-lesz (47)
big-lesz Creative Commons License 2001.09.20 0 0 49
És most Irak visszatámadta?
Tudsz valamit?
Előzmény: Tzp (45)
obsidian Creative Commons License 2001.09.20 0 0 48
Na, Pukesz, már megin kevered a bélsárt.
A bizonyítékok:
- tömegsírok, tele tarkonlőtt hullákkal.
- túlélők és elkövetők vallomásai.

Csökött agyad mennyit fog fel ebből? Te mennyit ismersz be, szerinted hol lehet az a néhány tízezer ember, akik - akárhogy keverik a szart a szerbek- mégiscsak eltűntek? Pl. ahogy Koszovóban az ólombányák kemencéiben. Vagy annak idején megdolgozták agyad a humánus szerb cimborák (esetleg rokonok)? Moj drug,nem Te voltál véletlenül aki Milo-papa mellett tűntetett 1999 idusán? Tudod, aláírásívek ,meg minden.
Ugyanolyan népírtás volt ez, mint amit a nácik csináltak a zsidrákokkal. Semmi különbség.

Előzmény: PuPu (25)
big-lesz Creative Commons License 2001.09.20 0 0 47
Tömegsírra bukkantak Boszniában
2001.07.25. 17:40:24
Egy újabb tömegsírra bukkantak szerdán Srebrenicában. Feltehetően a boszniai háború alatt meggyilkolt 148 muzulmán holttestét találták meg.

Száznegyvennyolc személy, feltehetően boszniai muzulmánok holttestét hantolták ki szerdán egy tömegsírból, amely Srebrenica közelében, egy korábban az ENSZ által ellenőrzött területen található. A Srebrenicától 10 kilométerre északra fekvő Bratunac településen talált tömegsírban további 20 holttestre leltek, amelyeknek exhumálását a hét végére fejezik be.

"Valószínű, hogy az áldozatokat a tömegsír közelében végezték ki, ugyanis töltényhüvelyek voltak szétszóródva a területen. Úgy gondoljuk, hogy srebrenicai muzulmán lakosokról lehet szó, akiket szerb fegyveresek ölhettek meg még 1995-ben" - mondta Amor Masovic, az Eltűnt Személyek Muzulmán Bizottságának vezetője.

A két hete zajló exhumálási munkálatokat a hágai Nemzetközi Törvényszék megbízott nyomozói ellenőrzik. Az 1992-95-ös boszniai háború során a kelet-boszniai Srebrenica közelében etnikai tisztogatásokat hajtottak végre. Mintegy 7-8 ezer muzulmán polgári személyt gyilkoltak meg a térségben 1995 júliusában a szerb katonák. Eddig 4500 holttestet exhumáltak Srebrenica környékén talált tömegsírokból a törvényszéki szakértők, de közülük csupán 101 személyt sikerült azonosítani.

Szvsz minden mészárlás elítélendő! A családoknak a veszteség egyformán pótolhatatlan!
De változatlanul úgy gondolom, hogy egy támadásra nem számító, védekezni képtelen embercsoport meggyilkolása durvább, mint a háború. Mert sajnos háború volt Boszniában. New Yorkban pedig béke.

Amúgy nem tartom helyesnek összehasonlítani, kinek a halottja siratni valóbb halott...
:o(((
üdv:
big

Előzmény: FG 11 (38)
Tzp Creative Commons License 2001.09.20 0 0 45
"Az USA nem állt hadban senkivel. Békében érte egy terrortámadás. "

???
Bombazta Irakot. ENSZ felhatalmazas nelkul. Ezt ugy is vehetjuk, hogy megtamadta Irakot.

Előzmény: big-lesz (32)
lms Creative Commons License 2001.09.20 0 0 42
Nem az aldozatok szama az, ami megrendit.
Sokkal felelmetesebb, hogy az aldozatok olyan emberek voltak, akik a mienkhez hasonlo eletvitelt folytattak. Ezert allnak hozzank olyan kozel, ezert megrenditobb az o tragediajuk, mint akar tobb millio chutu es/vagy tutsi torzsbeli afrikai halala volt Ruandaban.

Ez az erzelmi tavolsag illetve kozelseg meg csak nem is szuksegszeruen valodi. A bosnyakok ugyan muszlim vallasuak, de mint nepcsoport valojaban a horvatok, szerbek rokonai (a vallas az evszazados torok uralom alatt ragadt rajuk). Az ottani eletformat alig lehetett megkulonboztetni a delmagyarorszagitol (Srebrenica itt van a magyar hatartol nem messze).

A tavolsagot mi a sajtobol szurjuk le. Az amerikai es az amerikai tipusu hiradasok az amerikai ember szemevel, az o szamara keszulnek. Ezzel a szemmel New York tragedia. Srebrenica politika.

Törölt nick Creative Commons License 2001.09.20 0 0 41
OFF!

1 ember halála tragédia
10 ember halála katasztrófa
1000 ember halála statisztika

ON!

Jó számolgatást!

Árgyélus királyfi Creative Commons License 2001.09.20 0 0 40
Papa! Nem kell a dili :-DD
Előzmény: Y3K (39)
Y3K Creative Commons License 2001.09.20 0 0 39
". Kevesebb; hitelesebb"

50-nek jobban orulsz?

Vagy 20-nak?

10?

Netalan 1?

Csak 1?

Ha Ami volt az aldozat akkor rohadjon meg mi?

Előzmény: Árgyélus királyfi (37)
FG 11 Creative Commons License 2001.09.20 0 0 38
"Érzed a különbséget?
Nem hadban álló országok áldozatairól beszélünk.
2001. szeptember 11.-ig béke volt.
Érzed a különbséget? "

Neked különbözik vétlen és védtelen civilek halála aszerint, hogy országát hivatalosan megtámadták, vagy sem? Akkor én különböztessem meg őket, hogy az amerikaiak jól táplált, tehetős emberek voltak, míg a bosnyákok hónapok óta kiéheztetett, halálfélelemben élő páriák?

Szerbia és Bosznia között sem volt (van) hadiállapot.

Előzmény: big-lesz (32)
Árgyélus királyfi Creative Commons License 2001.09.20 0 0 37
>A 62 nemzet zászlajára gondolsz?
Micsoda szerencse, hogy az ott dolgozó magyarok megmenekültek!
Ugye?<<

Nem kell csöpögni. Kevesebb; hitelesebb

Előzmény: big-lesz (34)
Derek Creative Commons License 2001.09.20 0 0 36
Pontosan
Előzmény: F14A Tomcat (35)
F14A Tomcat Creative Commons License 2001.09.20 0 0 35
Egyszerűen SEMMIT SEM értek ezekből a dolgokból! Megy itt minden! Polgárháborúk, holokauszt miegyéb. Viszont ezek NAGYON ROSSZ összehasonlitások! Egy nagyon alapvető különbség van, de úgy látszik ez errefelé nem feltűnő: Egy háborúban (lásd holokauszt) vagy egy polgárháborúban (volt Jugoszlávia) van látható ellenség. Fel lehet rá készülni, el lehet menekülni előle, fegyvert lehet fogni ellene. Azonban egy terrortámadásnál az áldozatnak semmi esélye sincs! Ezt kellene talán felfogni és megérteni végre mielőtt feleslegesen számokkal dobálózunk!
big-lesz Creative Commons License 2001.09.20 0 0 34
A 62 nemzet zászlajára gondolsz?
Micsoda szerencse, hogy az ott dolgozó magyarok megmenekültek!
Ugye?
Előzmény: Árgyélus királyfi (33)
Árgyélus királyfi Creative Commons License 2001.09.20 0 0 33
>Érzed a különbséget?<<

El ne csöppenj itt nekünk :-DD Végy amerikai zászlót.Hármat!

Előzmény: big-lesz (32)
big-lesz Creative Commons License 2001.09.20 0 0 32
Kedves FG 11!

Itt az olvtársaak elmélyedtek a számolás rejtelmeibe, én viszont megkérdezném tőled - mi volt a célod a topicnyitással?

Feltételezem, neked is fájnak az áldozatok!?
Az elmúlt 10-20-30 évben a világ hány pontján folyt háború?, hány törzs, hány nemzet fordult egymással szembe és mutatta meg a világnak az embertelenségét? :o(
Én most nem tudnám felsorolni!

A new yorki áldozatok sem fájnak jobban! Hogy miért sír most mégis a világ civilizáltabb fele?
Az USA nem állt hadban senkivel. Békében érte egy terrortámadás. Az áldozatok száma ismeretlen.
62 nemzet állampolgárai vannak az áldozatok között.

Érzed a különbséget?
Nem hadban álló országok áldozatairól beszélünk.
2001. szeptember 11.-ig béke volt.
Érzed a különbséget?

üdv:
big

Előzmény: FG 11 (-)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.20 0 0 31
Egyébként Gosztonyi Péter megitélésében elég megosztott az index.
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.20 0 0 30
Ez a a téma ahol lehetne vitatkozni ki kit fogad el,s milyen alapon, de végül is csak azért hoztam szóba, mert némi párhuzomot láttam felfedezni, a két esemény áldozatainak számának a megállapításának lehetőségei között.
Vissza a Balkánra.A különböző tagköztársaságoknak joguk volt olyan döntést meghozni, amely szerint ők mostantól fogva önállóan próbálnak meg létezni.Főleg egy olyan ország esetében,amely csak 1918 óta létezett, s teljesen eltérő kulturával megáldott népeket rakott egymás mellé.Hogy a történelmükről és a vallási ellentétekről most ne is beszéljünk.
Amig Tito élt kordában tartotta a népeket, s a hiedelemmel ellentétben, nem csak erőszakkal.
Előzmény: PuPu (29)
PuPu Creative Commons License 2001.09.19 0 0 29
Bocs, folytatom:
Az, hogy ki tekinthető ebben a témában hiteles és felkészült történésznek, - megint más tészta.
Tudod, ez olyasmi, mint az a Svájcban élő magyar koma volt (cavinton...)aki 56-ról írt baromságokat, - itten meg néhányan mint történészre szoktak rá hivatkozni, jóllehet egy mondata nem volt, amelyik szakszerű, vagy akár csak tárgyilagos lett volna. És a jobboldal sürün elköveti azt a hibát, hogy brosuraírókat kiált ki tudósnak...
Nomármost, ha valaki tudományos munkára alapoz, - rendben van, - ha Asimovból próbálja magyarázni a holdraszállást, akkor hibázik...
:O)))
Előzmény: Törölt nick (26)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!