Keresés

Részletes keresés

marli Creative Commons License 2002.01.25 0 0 169
Mi van Bazeg?
Előzmény: topeti1 (168)
topeti1 Creative Commons License 2002.01.25 0 0 168
Koszonom a segitseget mindenkinek!
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.25 0 0 167
Természetesen pontatlan volt az idézet. Ugyan öreg Stieglitz mondta, de azt is hozzátette, hogy "HA MÁR átmész a piroson, fiatal barátom, akkor lehetőleg padlógázzal."
Előzmény: Törölt nick (154)
Ivan von Klein Creative Commons License 2002.01.25 0 0 166
Ooo igen. Palyazat, siker, hirnev... Igazad van.. Probalok szabadulni naivitasomtol es idealizmusomtol... Meg van idom :)
Előzmény: marli (164)
Ivan von Klein Creative Commons License 2002.01.25 0 0 165
Egyebkent.
Technika, kompozicio, stb jol tanithato persze.

Ami ezen tul van az mar nem. Az vagy ott van vagy nincs. Vagy elojon vagy nem. Vagy segitenek neki vagy nem...

Mentem alszani, vagy nem... :)

PS: Marli, orulok hogy nem csak damilon rango musolyomrol irsz... :)

Előzmény: Ivan von Klein (163)
marli Creative Commons License 2002.01.25 0 0 164
És serleges leszel a pályázatokon...
Előzmény: Ivan von Klein (163)
Ivan von Klein Creative Commons License 2002.01.25 0 0 163
Ja igen... ha fizetsz akkor megkapod a tutit :)
Előzmény: marli (162)
marli Creative Commons License 2002.01.25 0 0 162
De egy Zsila nem engedheti meg a vagyot. Ha fizetnek nyújt is valamit. He?
Előzmény: Ivan von Klein (160)
marli Creative Commons License 2002.01.25 0 0 161
Itt kereszteződött két levelünk. Sorry. A másodikkal meg tök egyetértek. Törjön ki mindenkiből a plazma, rengesse meg a dimenziókat és onnantól kúl aut minden irígykedő, posztkomnyomor, gyomorgörcs, feszengő, sunyinak. Ja, meg akik nem fész2fész, hanem megszervezik a mások halálát - értsd ahogy akarod - és uszítanak. Vannak ilyen fotósgyökerek! Én azér mondom, mindenkit szeressetek még ti is, akiknek nem megy, úgysem változik a világ, csak jobb lesz a közhangulat. He? Aki tanít meg tanítson, aki nem, az meg ne és nem kéne beleszólni másik dolgába, hanem jobban csinálni! Az igen kérem!
Előzmény: Ivan von Klein (158)
Ivan von Klein Creative Commons License 2002.01.25 0 0 160
Kicsit begyepesedtem ugy laccik...

Kicsit nem az alapokra gondoltam... Azt barhonnan...

Miazhogykerdez?
Az olyan hogy nem elmondja a frankot ami semmit nem er... Lattam ilyet is.. Inkabb terelget, aztan vagy vagy...

Előzmény: marli (159)
marli Creative Commons License 2002.01.25 0 0 159
Kicsit begyepesedett ez a hozzászólás. Mi az, hogy kérdez? Az én tanáraim a rasztagimibe meg rasztadiploma előtt sokat vakertak kúl. Az tény, hogy kérdeztek is, de nem ilyen sarkosan ahogy te elvárnád drága Iván. Oh yeah... Képzeljed el, hogy a tanáraim érthető nyelven beszéltek érdekes dolgokról, amit azután vissza kellett vakerni, hogy lemérje a tanár, milyen hülye vagyok. He? Jó nagy. Amúgy jó ha a tanár feszegeti a diákokat, vagy a mester a tanulót, az tuti. De, hogyha a mester csak kérdez, akkor a tanuló gyanút fog. Pölö: mitkíváncsiskodikeznekemitten? Nem tagadom, hogy jó kérdéssel rávezetsz a megoldásra, de az ÁBÉCÉ-t hogy tanultad? Mer inglisből lehet tanulni dzsuméjkán inglist, de semmiből megsaccolni, hogy a redőnyzár redőnyzár, a pentaprizma pedig nem 5db macskaszem, szóval nem menne duma nélkül... Csekedaut!
Előzmény: Ivan von Klein (156)
Ivan von Klein Creative Commons License 2002.01.25 0 0 158
Ha rad tudnak eroltetni egy stilust hosszu tavon akkor valoszinu, hogy...
Ha van benned valami, az ki fog torni es szarik arra ami kintrol jon.
Előzmény: marli (157)
marli Creative Commons License 2002.01.25 0 0 157
topeti1! Már látod az én véleményemet is, de összesítem. ne tanulj senkitől. Tanuljál úgy mint minden ember. Mindenből. Ezt most ragdössze és mindenhonnan tanulj úgy, hogy közben senkitől sem. Leegyszerűsítem, mert nem egyszerű. Miközben tanulsz, ne hagyd, hogy ráderőltessenek egy stílust. Nézzél sok jó képet, járj kiállításokra, fotóklubokba, estébé. Legyen jó fotócuccod, meg szerintem vegyél egy raszta sapkát. De csak ha jól áll. A tanfolyamok színvonala amúgy biztosan kúl, amúgy nem működnének. Hö? Tiszta a kép? Ne aggódj, Zsila, Forrásy meg Korbely is ellőtt már 1-2 képet ahhoz, hogy tudjanak segíteni, tanítani. Nézd meg mindegyiket, biztos van rá lehetőség, hallgass a szívedre, ne szavazz fidelre! Én mondom a rasztama'. Csak a szíved után menj testvér. Villám voltam?

Tudja valaki milyen nagy pályázatok lesznek az idén kis honunkban?

Előzmény: topeti1 (151)
Ivan von Klein Creative Commons License 2002.01.25 0 0 156
Szerintem a jo "tanar" vagy inkabb mester, nem mond hanem kerdez...
marli Creative Commons License 2002.01.25 0 0 155
Én is a Zsila Sanyi féle tanfolyamot választanám. Utánajártam már régebben, nomeg a Zsila tanulói között - persze azok régen is fotóztak - elsődíjas is lett kategóriában, amit vagy Sanyi köszönhet annak, hogy ilyen ember íratkozott be hozzá, vagy a srác a Sanyinak. Persze a Korbely féle csapatban meg van egy ürge, aki többek között a David Muench-ot körözte le és elhozott egy amerikai fődíjat - sok-sok milla! A srác kezdő volt amikor beíratkozott, hónapok múlva rengeteg képét átnézték, végül nyert. Azóta cirka 5000 dolcsi egy képe az államokban. Meg voltak más díjak is, de szerintem ez a korbely dolog túl nyugati - no nem vagyok keleti -, meg túl fiatal. A Sanyi féle tanfolyam nem olyan szigorú, meg nem olyan kiélezett. A másiknál mondjuk rengeteg a kedvezmény meg órarend van, Forrásy meg egy elég jó fotós, az ő díjai szinte mindnyájunkat leköröznek, és ráadásul tök jó fej, meg tanár is a bme-n... Én mégis a Zsila tanfolyamát választanám, mert Zsila már régen motorozik, Korbely meg új.
Előzmény: Törölt nick (154)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.24 0 0 154
Én is voltam egyszer a Fényecset egy összejövetelén. Természetfotó vonalon hozzájuk csapódnék, ha nem lennék aszociális individualista. Szerintem az elemzés csapatműfaj, a fotózás nem.
Azér' most eszembe jutott, amit Bágyi Ferenc mondott (aki azért szintén letett pár képet az asztalra), hogy utál minden fotóklubot, mert csak arra jók, hogy a többség vagy a hangosabbak rákényszerítsék saját ízlésüket a többiekre. Szerintem ne hallgass senkire, és ha úgy esik jól, menj át minden piros lámpán, de ha elszántad magad, nehogy megállj a sárgánál. (c)Alfred Stieglitz (ha jól emléx)

Üdv,

Blad

Előzmény: Százbolha (153)
Százbolha Creative Commons License 2002.01.24 0 0 153
eke:
De finoman fogalmaztál!!!!

ha meg nem előzől én csak annyit írtam volna, hogy elöbb meg kell tekinteni Korbely fotóit és ha a látottak valakinek egybe esnek a céljaival, akkor azt a tanfolyamot kell választani.

Zsila Sándor tanfolyamairól hiteles és elsőkézből származó információkat gyűjtöttem. Én is oda jelentkeznék....

Százbolha

Előzmény: eke (152)
eke Creative Commons License 2002.01.24 0 0 152
Szia!
Többen is kerestek meg már hasonló kérdéssel, sajna az a véleményem és a tapasztalatom, hogy a természetfotózásban a kettônél nagyobb létszám már tömeg, ugyanakkor kevés példát látok arra, hogy valaki oly módon tanul, hogy egy gakorlott ember mellé társul, erre inkább a naturArt hôsi korszakában volt példa, amikor még nem volt ilyen éles a versengés. Elég ha Zsila Sanyit említem, aki a saját szorgalmán kívül Nagy Gy. Gyurink köszönheti a legtöbbet. Azt hiszem (még akkor is ha kicsit túllihegettek ezek a tanfolyamok) hogy Zsila Sanyinak vannak olyan objektív eredményei ami hitelesíti a tanfolyamait, még akkor is igaz ez, ha nem minden kée kerül be a természetfotózás mesterkönyvébe. Más hasonló célú tanfolyamot nem mernék a figyelmedbe ajánlani. De ha kész vagy arra, hogy megismerd a szakirodalmad és a fenmaradó idôd legjelentôsbb részét leskelôdéssel tölltsd el, akkor a terepen való eligazodás fajismeret és etológiai alpok leginkább az MME keretein belül szerezhetôek meg, táborok, többnapos csellengések távcsôvel "céltalan" leskelôdés a természetben.
Még akkor is azt mondom, ha gyerekkorom óta készültem arra, hogy a természetfotózás területén dolgozzak eccer.
Ha levélben intézhetô problámakra tudok megoldást akkor magánban írd meg hogy mi foglalkoztat, és lehetôleg ne azokon törd a fejed amit mi is ketten kell hogy csináljunk, ez a része elsôsorban ürelemjáték, kis technikai titkokkal és nagyon nagy ráfordításokkal.
Eke
Ja a fiatal Máté Bence például Vadász Sándornak volt tanítvány mint diák, ma meg már mint fotós...
Előzmény: topeti1 (151)
topeti1 Creative Commons License 2002.01.24 0 0 151
Sziasztok! Udvozlok mindenkit! En meg teljesen uj vagyok itt. Kezdo fotos vagyok, es leginkabb a termeszetfotozas erdekel. Szinte minden korabbi hozzaszolast elovastam (csak ami erdekelt), de meg egy csomo kerdesem maradt. Meggyozodesem, hogy igazan csak a gyakorkatban lehet elsajatitani sok mindent. Ezert arra gondoltam, hogy mar profi szinten allo fenykepeszektol kernek tanacsot, es ha lehet csatlakoznek hozzajuk. Egy korabbi vitatokbol kiderult, hogy vannak itt ismert, nagy nevu fotosok is... Kedves Eke! Ismerem a (publikalt)kepeidet, fokent azokat amelyeket Novak urra kozosen keszitettetek. Gratulalok hozzajuk. Van-e ra mod, hogy nehanyszor csatlakoznek hozzad/hozzatok es igy tanuljak toletek? Ha erre nincs mod, ki az aki foglalkozna velem? Tobben ajanlottak a Korbely fele fotossulit. Az milyen szinvonalu? Erdemes oda beiratkoznom?
Valaszaitokat elore is koszonom!
Peter
Előzmény: eke (146)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.24 0 0 150
Nézd: sok magát fotográfusnak mondó ember tévesztett pályát és inkább filmesnek kellett volna mennie. Motoroskasza install, load méterszám a film és egy csak lesz rajta, ami értékelhetô. Hadd szóljon.

Arról már ne is beszéljünmk, hogy a használt elemet, filmhulladékot laza kézmozdulatal dobja a természet fotósa is esetleg a nécsörbe. Lefoglalja a filmbetöltés nemes aktusa. (szememmel láttam, nevet nem mondok, vér vízzé vált az ereimben.)

Előzmény: marli (148)
prod Creative Commons License 2002.01.24 0 0 149
dapa: Szivemből szóltál. Pontosan ezt fejtegettem a múltkor, baráti társaságban.

POnt ezért van felemás érzésem a könyvvel kapcsolatban is.
Hasonlóan érzem magam, mint amikor a hazai fotók között egy egzotikus kép nyer, valószínűleg a téma miatt.

Természetesen ez nem von le semmit a NG fotósainak a tudásából, kőkemény profizmusából.

Előzmény: dapa (143)
marli Creative Commons License 2002.01.24 0 0 148
Kadarka ;-( A Nationalista Geografista fotósok kedvelt itala. Hej, ha egyszer annyi filmet láthatnék mint amiről itt szó van. Nem gondoljátok, hogy átlagot számoltak? Lehet, hogy egy töketlen folyamatosan exponál egy eressel, már évek óta csak a filmet cserélgeti, onnan a rengeteg filmmennyiség? He? Lehetetlen? A többi meg csak kattingat. Klattyogtat meg effélék. Na, húzokvissza dzsuméjkába. Az a filmenyiség rendberakná a harmadik világot, báz! Holittaz emberség. He? Minek annyi kép meg vegyszer? Környezetvédelem mi? Akko ménem védik he? Károsanyagki-bocsátás? Kodakróm? Maga az enyészet a hívóvegyszer képlete! Egyenesen a pokolba folyik a kanálisból! Ja, meg tele a magazin shell reklámmal? Hogy a sell mennyire védi a nécsört? Ja? Közép afrikában a sell ültetett már elnököt, mert az egyik sirályi famili nem akart környezetírtós olajkútfúrósat indödzsángöl, erre sell gó tu politájzésön, latofmani, ergo puccs, nyúking and szákszeszful biznisz. Ez a sell meg ott hirdet, hogy ö méking a nécsörszévör módszerrel az olaj. Ja? Voltatok már középafrikába? He? Mostakkor nem a pénzről szól? Tévettem. Báz'....
Előzmény: Törölt nick (147)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.23 0 0 147
1983-ban :-) "Everybody is concerned, 'what will be after Kadar?'"
Előzmény: dapa (145)
eke Creative Commons License 2002.01.23 0 0 146
nincs érdekeltségem az NG-nél de anno amikor Emory Kristof a bajkál tónál fotózgatott akkor 1 millió dollár értékű felszereléssel ment fotózni...
Igaz a Bajkál körül nem sok Qlab van, bár lehet hogy azt is vitt.
Lantig vetítésén azért láttam egy werk fotót amikor madagaszkáron egy epyornis tojást fotózott egy malgas kezében...
hát mit mondjak, térdig ért körülötte a polaroid.
Nem hiszem hogy mindegyikük így csinálja de a büdzsébôl ami egy 2-4 évig készülô riportra rá van szánva, leszarják a filmköltséget. Magasról.
Kiváncsi lennék a májkel nikolszra amikor kemerunban megkérdi a dzsungelhúsárust, hogy lenne két velviája 1 push -al az mitet szólna nekije?
ma már a digitális képfeldolgozással oly mértékben nyúlnak bele a képekben hogy amikor láttam NG-s vetítésen olyan macrofotókat amiket a lapból már ismertem nem hittem a szememnek, olyan filmet jászkarajenôn is tudnak mint amikkel a krapek virított. És most nem túlzok.
Eke
rövidebben, a természetfotós rovt fotósai elérhetetlen távolságra fotóznak a legközelebbi labortól, akkor már mindegy hogy Delhi-bôl repül vissza vagy Washingtonból óne zsanér
Előzmény: dapa (145)
dapa Creative Commons License 2002.01.23 0 0 145
Hát magyar sorozat nem tudom mikor jelent meg külhoni szerző gépéből az NG-ben. Más érdekeltségből származó tapasztalatom szerint viszont szemrebenés nélkül megveszik nálunk a filmet és le is hívatják. Azzé csak olcsóbb a helyszinen ismételni mint újra repülni... Annyira nem bírják sehol elcseszni (+ minőségi igények).
Ráadásul a marketing és a sznobizmus jobban működik arrafelé.
Bármilyen hihetetlen alsó-kenyában is tudják azt a minőséget produkálni mint mondjuk Londonban vagy Amerikában.
És ezt tudják az ottani fényképészek.
Vagy nekik annyi is elég...:-(
dapa
Ui: de azért a laborok száma elgondolkodtató nem ?
Előzmény: eke (144)
eke Creative Commons License 2002.01.23 0 0 144
dapa
nem akarlak letörni nagyon de a NatGeo-sok (nem a külsôsök akikenek egy-egy képe megjelenik) azok a filmeket hívatatlanul viszik haza, nem bízzák kenyaalsói lQrt-labra.
a filmet sem boltban veszik az erpórton amikor sikersen leszállnak.

ha megnézed a lapot akkor látod, hogy a technika lassan még a viszonylag kis méretek ellenére is éppen elég. Sajna kb 10 évvel ezelôtt 80éves korában nyúgdíjba ment egy kisöreg aki a elválasztotta a tüdôt a májtól, ma ami gyenge arra annyit mondanak : modern, vagy korszerű :-(
sajna komolyan gondolom ezt. Itt vidéken nem tolongtak a kiállításon bár gyakorlatilag minden iskolát elirányítottak, nálunk tök méltatlan volt az installáció a képekhez és egy olyan díffúz anyagot láttunk ami NEM REPREZENTÁLJA AZT A MINÔSÉGET amit az NG kivívott magának.
Én ezt szűrtem le, de a könyvbemutatóhoz kapott meghívómtól el is állt a lélegzetem, a dillettantizmus már a spejzban van!
azért a januári számban lantingtól van egy szép kép. igaz csak bélyeg nagyságú, de az tecc :-)
Eke
naszóval ezek itt egy kicsit offak, a pályázat lezárult és a kiállítás vándorol!

Előzmény: dapa (143)
dapa Creative Commons License 2002.01.23 0 0 143
4-500 tekercs szép mennyiség. 4-5000 még szebb.
Ebböl a nagy számok törvénye alapján akár 18-20 jó kép is lehet, akárki csinálja. Ha ért hozzá még több is.
Egyébként roll vagy leica ?
A képszám miatt nem mindegy.
4x5 ?
Isten ments, hogy az NG fotosait fikázzam. A Bp-i kiállítást nem láttam .(pedig 2x mentem el , de nem volt kedvem beállni a kb.150 méteres sorba.) A népszabadság NG melléklete alapján nem sokat vesztettem. A kép és szöveg érzésem szerint eggyütt kicsit kínos volt ott. A megjelent könyv detto.
Őszintén szólva filmek súlyát még nem mértem, az biztos, hogy van neki.De abban biztos vagyok hogy nem feltétlenül muszáj hazulról cipelni és még futárposta sem feltétlenül kell.
Miután ez nemcsak az NG-nek biznisz.
Tovább gondolásnak: A Kodaknak van egy Q-labja Kenyában, Tanzániában. Dél-afrikában, Braziliában 9-9.
Szlovákiában,Ukrajnában 1-1.
Románia nincs a térképükön (de ott is van )
Horvátország, Szlovénia 2-2
Ausztria : nem tudok addig számolni :-)
Magyarország :1
És ez a "kiemelt" hely(mármint a Qlab), melletük van azért más is.
Ez azért kökemény biznisz nemcsak presztizs.
A másik: valaki lefotóz egy lovat, majd ugyanúgy egy zebrát.
Vajon melyik képet hol lehet jobban eladni ?
Egy honolului lakosnak mi tetszik jobban : A pálmafa a tengerparton vagy a hortobágyi kilenclyukú ?
dapa
eke Creative Commons License 2002.01.23 0 0 142
hehe a kép jó csak technikai hiba a kunkori horizont, magánban elmondom, hogyan lépünk tovább. De vannak akik azt hiszik hogy a képhez a technika kell így már van kettô ismerôsünk aki vesz XPant :-))
A tobábblépésünk ezért nem publikus
na mikor uggor's be ??
Előzmény: HGyuri (139)
eke Creative Commons License 2002.01.23 0 0 141

"De ha kell elo´´ásom azt a Popular Photography cikket, ahol arról ír egy NG fotós, hogy egy rohadt kép kedvéért 8 tekercset lo´´tt el. Ez közel 300 kocka."

Ne tedd, van ilyen ismerôsöd neled is :-)

Előzmény: HGyuri (138)
gyöngyvirág Creative Commons License 2002.01.23 0 0 140
Aurora Borealis nagyon tetszett. Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmünket.
Előzmény: HGyuri (139)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!