Keresés

Részletes keresés

thw Creative Commons License 2002.06.20 0 0 53
Koszonom koszonom! Neked is kez es labtorest.
Előzmény: arcsibo (52)
arcsibo Creative Commons License 2002.06.20 0 0 52
Én is vizsgaidőszakomat élem épp, ugyhogy együttérzek veled... Szorítok neked. csáó!
Előzmény: thw (51)
thw Creative Commons License 2002.06.19 0 0 51
Koszonom! El fogom olvasni mindkettot! Persze csak majd ha levizsgaztam...:((
Előzmény: arcsibo (50)
arcsibo Creative Commons License 2002.06.19 0 0 50
Szia!
A neten találtam ezt a leírást, a könyv amit forrásként megneveztek: Alfred Brehm - Az állatok világa ...

A vizsla nagyon aranyos kutyus (mer a másik szenvedélyem a KUTYA), és nagyon barátságos, a mosómasa remek barátja lenne szerintem is.

Igaz, hogy gyerekregény, de felnőtteknek is szól a Sterling North: Barátom a mosómedvém, Rascal című könyve. Már említettem ezt neked régebben. Ha valóban mosó-imádó :) vagy, feltétlenül olvasd el, bár csak erősödni fog tőle a macitartás vágya benned... :)

Előzmény: thw (49)
thw Creative Commons License 2002.06.18 0 0 49
arcsinbo, mi a cime ennek a konyvek? nagyon erdekelne.
Előzmény: thw (48)
thw Creative Commons License 2002.06.18 0 0 48
Haho!

Bocsesz hnem irtam de csak tegnap ota van ujra netkozelseg. Szoval, valoban manias vagyok, mindenfele allatom lenne, hatehetnem, kiveve hullo es rovar.

Sajnos en is tudom h garzonban nem szerencses, de nagyon orultam a leirasnak arcsibo, mert nekem is vizslam van am! Ugyhogy biztos szeretnek egymast :) MAjd ha egyszer nagy, kertes hazam lesz... Nomeg sok penzem...

Előzmény: LAura (45)
arcsibo Creative Commons License 2002.06.07 0 0 47
Egy kis ari leírás a mosómedvékről:

A fiatalon elfogott mosómedve rendesen igen hamar és nagyon megszelídül. Bizalmassága, vidámsága, sajátos nyugtalansága, soha meg nem szűnő mozgékony kedve, valamint nevetséges, majomszerű lénye kedveltté teszik. Szereti, ha simogatják, de sohasem tanusít valami nagy ragaszkodást. Tréfára és játékra mindig kapható, s közben jókedvében morog, mint egy fiatal kutya.

"Hogy sajátos lényét — írja Beckman L. — kellőkép megérthessük, akkor kell megfigyelni, mikor az emberrel és a különféle állatokkal szabadon érintkezhetik. Túlságosan önállónak érzi magát, ezért nem nagyon ragaszkodó sem gazdájával, sem más állatokkal szemben. De kivételesen mégis megbarátkozik egyikkel éppúgy, mint a másikkal. Ha táplálékot kíván, vagy ha láncától akar szabadulni, vagy ha más hasonló kérelemmel akar előállni, akkor ismeri gazdáját és szereti is. Panaszos nyöszörgéssel magához hívja és oly rimánkodással kulcsolja át térdeit, hogy nehezen lehet megtagadni kérését. A szigorú bánásmódtól nagyon fél. Ha idegenek bántják meg, keresi az alkalmat, hogy bosszút állhasson rajtuk."

Említ Beckmann még egy szelídített mosómedvét, mely állandóan ingerelte és nyugtalanította a nagyobb állatokat, míg végre egy borz alaposan helybenhagyta.

"A macskákkal, rókákkal és sündisznókkal való találkozása — folytatja Beckmann legtöbbször rosszul végződött. Egy öreg nőstényrókát, mely egyszer csúful elbánt vele, később teljesen megvetett és azzal bosszantotta, hogy mndig ilyan távolságban ment el mellette, ameddig a róka lánca ért, s ellenségét még pillantásra sem méltatta. Mikor egyszer a róka farkába harapott, meg sem rezzent, sem ijedtséget, sem haragot nem mutatott, hanem látszólagos közömbösséggel folytatta útját, még vissza sem nézett.

"De egy nagy vizslával véd- és dacszövetséget kötött ez a mosómedve. Szívesen engedte, hogy összefűzzék vele és ketten gazdájukat lépésről-lépésre követték, míg ha a medve egyedül volt a pórázon, mindig külön utat akart választani. Mikor reggel leoldották láncát, első dolga volt, vígan szökdécselve, barátját felkeresni. Hátsó lábaira állva hajlékony mellső lábaival átölelte a kutya nyakát és a legnagyobb gyengédséggel hozzá símult fejével, azután minden oldalról megszemlélte és megtapogatta barátja testét. A bundán mutatkozó egyenetlenségeket nyalással és simogatással hozta redbe. A kutya a sokszor negyedóráig tartó szemle alatt mozdulatlanul és méltóságteljes komolysággal állt és egyik lábát a másik után emelte fel, ha a mosómedve szükségesnek tartotta. De ha az utóbbi kísérletet tett, hogy a kutya hátára másszék, akkor ez bosszús lett és szűnni nem akaró verekedés keletkezett, melyben a mosómedve sok bátorságot, hidegvért és ügyességet tanusított. Támadó művészete rendesen abban állt, hogy a nála nagyobb és erősebb ellenfélnek egy óvatlan pillanatban torka alá ugrott, mellső lábaival nyakát hátulról átkarolta, testét hirtelen átvette a kutya mellső lábai között és hajlékony hátsó lábaival iparkodott a kutya hátára, vagy oldalára kapaszkodni. Ha ez sikerült, a kutya harcképtelen volt és a gyepen való hosszas hempergéssel iparkodott barátjának forró öleléséből szabadulni. A mosómedvének dícséretére válik, hogy a helyzetből kínálkozó előnnyel sohasem élt vissza, hanem megelégedett avval, hogy fejét a kutya torkára szorította, hogy az őt nem tudta megmarni.

"A kisebb emlősöket és mindenféle szárnyast vérengző módon rohanta meg és felette nehéz volt a zsákmányt tőle elvenni. Egeret, patkányt és más állatot úgy ölt meg, hogy hirtelen nyakába harapott, azután szőröstől-bőröstől felfalta, mert a bőr eltávolítása a sok rángatás és dörzsölés ellenére sem sikerült tökéletesen. Szép nyári reggeleken szívesen kóborolt ide-oda a harmatos fűben. Öröm volt ilyenkor őt nézni. Meg-megállt, mint a vadat álló vizsla, hirtelen előre ugrott: békát fogott. Ezt úgy kábította el, hogy a földön gyorsan ide-oda rángatta; azután megelégedetten hátsó lábaira ült s a békát, mint a gyerekek a vajaskenyeret, ujjai közt tartotta, és jókedvűen leharapta a fejét, majd utolsó porcikájáig felfalta a békát… A következő pillanatban a közeli fal tövében felegyenesedik, egy ott ülő legyet talpával szétlapít és zsákmányát körmeivel gondosan lekaparja a falról. A csigaházat úgy nyitja fel fogaival, mint a mogyorót; a ház szerencsétlen lakóját a törmeléktől a nedves fűben alaposan megtisztítja és lenyeli. A nagy éticsigát nem kedveli; de úgy látszik, hogy a nagy, aranyzöld futóbogarak különös örömet okoznak neki, mert mielőtt bekapja őket, sokáig szívesen játszik velük. A madárfészkek és tyúktojások felkutatásában valóságos művész. Mint mindenevő, növényi táplálék után is jár; jól érti az érett gyümölcs, erdei eper, a kőrisfa és bodzafa gyümölcsének szedését. Nagyon mulatságos jelenet, mikor ez a borzasszőrű, hosszúfarkú fickó, szájában barackkal, háttal lefelé lassan leszáll a kerítésről, fejét félénken forgatja ide-oda, haogy vajjon észrevette-e valaki a lopást." Hacke ehhez a leíráshoz még hozzáteszi, higy szelídített mosómedvék különös jókedvükben testükkel lefelé lógva ugrálnak mászófájuk ágain.

arcsibo Creative Commons License 2002.06.07 0 0 46
Kedves thw!

A garzonban semmiképp se tarts macit, elég nagy tér kell neki. Udvaron is csak felügyelettel, mert mindent meg tud mászni és elszökik a végén, ha nem ellenőrzik "micsinál"... :)

Amúgy éjszakai állat, nappal alszik. Dolgozó embereknek ideális. Kivéve míg kicsi, addig vele kell lenni jó sokat!

Nemrég azt kérdezte tőlem valaki, hogy lehet-e egyáltalán törvényesen macit tartani. Persze erről fogalmam sincs, de úgy tudom nem védett állat (hisz lehet vadászni szegényeket...).
Ti mit tudtok erről?

Előzmény: thw (40)
LAura Creative Commons License 2002.05.30 0 0 45
A torekátum harcsaféle, az enyémek kb 10 cm-ek, sötétbarna alapon fekete pöttyösek, két pár nagy bajusszal. Nálunk a becenevük "kertészharcsák2 mert az egész akváriumot feltúrják, ha a növényeknek nem lenne ilyen erős gyökerük akkor kigyomlálnák őket, eddig csak egy fajta növény bírta a gyűrődést:-)
A plattik elevenszülő fogaspontyok, a guppik rokonai, az enyémek tiszta pirossak, de létezik több színű is.
Látom téged is mindenféle állat érdekel, télleg érdemes hajtani a Hobbiállat Magazinra, az pont ilyen vegyes, van benne mindenről szó:-)
Most milyen állataid vannak?

Előzmény: thw (44)
thw Creative Commons License 2002.05.30 0 0 44
Na hat ez az allatkertnyitas ismeros, mar tob baratom javasolta, aki ismeri a megszallottsagomat :)) Szeretnek macit, patkanyt, gorenyt, tengerimalacot, nagy papagajt, szarkat, beot, gorogteknost. Naygy resze mondjuk megfordult mar nalam :)) Ja es persze meg rengeteg vizslat, kiscicakat es basset hundot :))
Mi a torekatum es a platti? Nem is hallottam meg.
Előzmény: LAura (43)
LAura Creative Commons License 2002.05.28 0 0 43
Jelenleg egy németvizslám, őhölgysége már 7 és fél éves, egy akváium, benne: egy tűzgőte, két torekátum, egy törpeharcsa, két algaevő harcsa meg két platti, ezenkívül két zebrapinty, ők különleges színűek, fekete a pofijuk. Rágcsáló nincs, mert a kutya nagy vadász, de majd lesz nemsokára, a boltban ahol dolgoznmi fogok, ott nem zavarják egymást a kutyával:-)

Ha egyszer végre kertesházba költözünk akkor állatkertet nyitok:)))) Legalábbis annyi állat van amit szeretnék tartani, de most nem lehet, mert a panelban nem sok a hely:-)

Előzmény: thw (42)
thw Creative Commons License 2002.05.28 0 0 42
Aaaa! Ezer koszonet, az a torokbalinti pont jo lesz, nincs messze. Csak penzt nem viszek magammal, mert tuti beszereznek vagy 3 macit :))
Neked egyebkent milyen allatod van?
Előzmény: LAura (41)
LAura Creative Commons License 2002.05.27 0 0 41
Megkerestem a neten a hobbiállat Magazin honlapját, ott van egy csomó infó, ha jól láttam akkor apróhirdetés is, de a börzék időpontját nem találtam. Én az újságokból szoktam szerezni az infót, párat felsorolok itt:
Monor, aug.11, okt. 13, Vásártér
Törökbálint: jún. 22 júl 13 szept. 14 Egyesületek Háza
Rákospalota, Bp.: jún 1, aug 3 szept 28 Pólussal szemben, Testvériség pálya, XV., Bánkúti út 71.
Sashalom, Lándzsa u.-i buszmegállónál levő piac, minden szombaton délelőtt.
Rákosmente: szept. 14 Okt 5 Bp. XVII Péceli út 144 Rákosmenti Testedző klub sporttelep
meg egy csomó vidéki, ha érdekel leírom azokat is.

A Hobbiállat honlapja:
http://www.freeweb.hu/hobbiallat/

Előzmény: thw (40)
thw Creative Commons License 2002.05.27 0 0 40
WOW! Szuper, vegre egy tokjo info, foleg h olcsobbak a macik. Bar most nem tudom, meg merjem -e engedni magamnak, mivel a kutya melle beszereztunk egy kiscicat, es most koltozunk garzonba a parommal. De azert egy ilyen borzet megneznek - az ujsagokon kivul hol lehet tajekozodni? Marmint idopont-ugyileg.
Előzmény: LAura (38)
LAura Creative Commons License 2002.05.25 0 0 39
Bocs a helyesírási hibákért, betűhiányokért:-)
Előzmény: LAura (38)
LAura Creative Commons License 2002.05.25 0 0 38
Sziasztok!

Mosómaci is van a kisállatbörzéken, egyszer láaam 3 kölyköt, 3 órát szobroztam a ketrecük előtt:-))
A tenyésztő elmondása szerint nagy hely kell nekik, ergo nem szobacica(főleg nem nekünk a 10. emeleten:-( szal ezel még várnom kell. Ha valakinek van kertje és szeretne akkor nézzen szét a börzéken, tuti tenyésztőtől veszi, jó körülmények közül, kap hozzá szakszerű tanács, miegymást. Egy pesti tenyésztő lány szokott hirdetni a Hobbiállat magazinban meg a Kistermelők Lapjban is, onnan le lehet vadászni a címét. Ja, és nála csak 35 volt tavasszal a maci:-)

Előzmény: arcsibo (36)
thw Creative Commons License 2002.05.24 0 0 37
:)) Aranyosak lehettek. Kis mohok. Erdekes volt, mert amelyikeket en lattam, nem ettek meg az egeret, csak folyton ellopkodtak egymastol, aztan felvaltva mostak, de mar vagy harom napos hulla lehetett szerencsetlen eger...
Előzmény: arcsibo (36)
arcsibo Creative Commons License 2002.05.23 0 0 36
A maci az állatkert révén került ehhez a családhoz (mert ott felesleges volt), de ugye a gazdija ott dolgozott egy darabig. Gondolom akárkinek nem adnak macit, csak "bennfentesnek".

Egyébként ugye - ahogy te is írtad - kb. 50-60e Ft körül van az ára egy ilyen bűbájos állatkának.

Szerintem tök arik lehetttek, ahogy kilapították az egeret. :) (szegény egér!) Nekem egyszer a veszprémi állatkertben kikapták a kezemből a műanyagpoharat,de hálIstennek nem tudták berántani a ketrecbe. Még azt is megették volna, amilyen falánk lények! :)

Előzmény: thw (35)
thw Creative Commons License 2002.05.22 0 0 35
Szia!

Es hogyan kerult hozzajuk a maci? Tenyleg valoszinu hogy jobban ragaszkodik ha kiskoratol neveli az ember, mint a tobbi allat is.
En lattam az allatkertben, mikor mostak, remes volt, teljesen kilapult mar szerencsetlen eger. Nomeg hozakodtak is rajta egy sort :))

Előzmény: arcsibo (34)
arcsibo Creative Commons License 2002.05.21 0 0 34
Sajnos nem láthatom a macit akkor, amikor akarom. Mert ez nem nagyon közeli ismerős, csak távoli.

Amúgy szelíd a maci, bár mikor én láttam, akkor kicsit meg volt kergülve és eccer-kéccer kapdosott a kezünk után (persze nem komolyan). De nem veszélyes. Tudni kell vele bánni, elvégre mégsem háziállat ő igazából, hisz a mosómedve eredetileg vadon él.

És azt vettem észre (meg olvastam is pár napja), hogy nem igazán ragaszkodó. Olyan sosem lesz, mint egy kutya. Elég kis önnálló, magának való állatka. Ez a maci nem igazán mutatott nagyobb érdeklődést a gazdája iránt, mint irántam. Az irányadó a kaja helye volt. Akinél a kaja, ott a maci is. :)
De ezt a macit 1,5 éves korában fogadta ez a család örökbe, szóval már felnőtt volt. Ha kiskorától neveli valaki, akkor szerintem nagyobb ragaszkodást mutat.

Olvasd el a "Barátom a mosómedvém, Rascal" című könyvet. Igaz elsősorban talán gyerekkönyv, de végig a mosómaciról szól (aki például együtt alszik a gazdijával...).

Szerintem csak a kajáját mossa meg, ezt nekem is bemutatta ez a házi-maci. Fél perc alatt olyan disznóólat csinált az itatóedényéből, hogy csak néztem. Nagyon lelkes hévvel mosta a kajáját. Ilyet az állatkerti maciknál nem láttam, talán ellustultak... :)

Előzmény: thw (33)
thw Creative Commons License 2002.05.17 0 0 33
Ertem. De akkor legalabb akkor lathatsz macit, amikor akarsz, jo neked!
Es mit mond az ismerosod, nem harap,nem vadul a maci? Miota megjartam egy vadaszgorennyel, minden fogakkal rendelkezo allattol tartok a sajat kutyusomon es cicamon kivul. Vajon mast is megmosnak vagy csak a sajat kajajukat?
Előzmény: arcsibo (31)
arcsibo Creative Commons License 2002.05.17 0 0 32
Ja és itt egy tuti cím, ahol egy rakás kép, és még egy avi video is letölthető egy csintalan maciról, amit épp egy body gépet "szed szét" :)!!!

http://www.loomcom.com/raccoons/web/

arcsibo Creative Commons License 2002.05.17 0 0 31
Szia!
Ez a mosómacis eset egy ismerősnél történt, akinek van macija. Nagyon irigylem, hogy ilyen édes állatkája van... Csuda ari volt a maci, át akart mászni a szomszéd kutyához, úgy kellett leszedni a kerítésről.

Sajnos nekem egyenlőre nem lehet, nem is a pénz, hanem a hely miatt. Otthon már van két kutya, bár hely még lenne, de keveset vagyok otthon: ugyanis végős fősulis vagyok. Még jónéheáy évnek el kell telnie, hogy saját házam(kertem) legyen. De a macitartásról nem teszek le.!!!

A mosómaci bolondoknak csak az állatkerti látogatásokat tudom ajánlani, a margit-szigeti vadaspark is épp "nem üzemel".

Előzmény: thw (30)
thw Creative Commons License 2002.05.17 0 0 30
Wow, nagyon irigyellek! En meg nem kerultem veluk kezzelfoghato kozelsegbe. Hol tortent ez allatkertben? Ha venni akarsz, neked is a Duna PLazat javaslom, ha van mar maci, mert multkor csak kiiras volt. Persze csak ha penztarcad engedi...
Előzmény: arcsibo (29)
arcsibo Creative Commons License 2002.05.16 0 0 29
Sziasztok!

Épp a napokban találkoztam egy mosómacival... Kicsit megcsikart, mert hogy jöttem én ahhoz, hogy egyenkét adjam neki a babapiskótát? Az egészet eccerre akarta a kis falánk, szóval nem haragszom rá.

Édi volt, és minden vágyan, hogy én is tarthassak mosómacit (mert ez egy házi-maci volt...).

Egy könyv a rajongóknak: Barátom a mosómedvém, Rascal (Sterling North)
Olvassátok el!

thw Creative Commons License 2002.05.07 0 0 28
Sziasztok!

A Duna Plazaban ki volt irva, hogy elado mosomacik 60ezerert, de macit nem lattunk, csak a kiirast.

Mosómaci Creative Commons License 2002.05.07 0 0 27
Sziasztok!
Egy email Torontóból:

Kedves Baratom!
En a csaladommal Kanadaban, Torontoban elek.
Itt van a legtobb mosomaci a vilagon es hala ennek, a legkevesebb patkany. (TO az nem New York!:)))) Mi nagyunk a vilag "Mosomedve-fovarosa".
Itt a varosban laknak tomegesen, bekoltoznek a hazak szellozoibe csaladostol, a tuzoltoknak kell kiszedni oket meg a kemenyekbol is. Felenkek, de nem haziallatok. Persze, vannak csaladok, ahol szemeteltakaritasra is hasznaljak, vagyis a kajamaradekkal etetik oket. Ha mar elkezdtek etetni, ezt el is varjak! Pontosan jelentekeznek a napi adagert. A campingekben neha szemtelenek, "ha nem adsz enni megharaplak" alapon, de egyebkent nem agresszivak. A legtobb kozlekedesi balesetben pusztul el, itt a varosban.
Kanadaban valoban senki se bantja oket, de mas allatot se. Van itt Torontoban is vadnyul, roka, meg a prerifarkas is bejon telen. Egy kicsit (csak par km) eszakabbra a kisebb varosokba a medvek is be szoktak menni, ha keves a kajajuk keso osszel.
Egyebkent en is kedvelem oket es semmikepp sem cserelnem el a New Yorki patkanyokkal! :)))

arcsibo Creative Commons License 2002.04.18 0 0 26
Sziasztok!
Jómagam mosómaci-bolond vagyok, így természetesn mindent tudni szeretnék a macikákról.

Épp a napokban hallottam ismerősről, akinek van macikája. Ő azt mondta, hogy az állatkertben lehet venni mosómacit, ára: 50.000 Ft.

turila Creative Commons License 2002.04.18 0 0 25
Valaki kérdezte már az állatkertet?
Előzmény: thw (24)
thw Creative Commons License 2002.04.03 0 0 24
Koszi az infot! Akkor ezek szerint erdemes esetleg allatkertnel meg ilyesmi helyeken is erdeklodni? Az arukrol nem tudsz valamit esetleg? Legalabb valami nagysagrendet...
Előzmény: Mosómaci (23)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!