Keresés

Részletes keresés

doodoo Creative Commons License 2001.09.19 0 0 107
Szia Varga László!

Kérdésem remélem nem lesz költői a számodra: mit kell a _drogon_ kezelni?

Előzmény: Varga László (106)
Varga László Creative Commons License 2001.09.18 0 0 106
A drogot meg vallással kell kezelni.
doodoo Creative Commons License 2001.09.18 0 0 105
Szia BaSand!

Amit írsz, egy meglévő helyzetet jól jellemez, de dinamikus (tehát az élethez közelebb álló) modellre nem teljesen érvényes.
A közösség értékítélete ugyanis (legalább) egy egyén választott értékítélete.

A változás az egyén szintjén kezdődik és ha "mindenki" elfogadja az egyén értékítéletét, akkor válik az a közösség értékítéletévé.
A közösségbe nyilván az tartozik, aki elfogadja a "közös értékrendet", tehát aki ettől eltér, az nem tekinthető abba közösségbe tartozónak (ez eddig evidens :) - viszont más közösséget alkot mással (vagy egyedül önmagával). Aki később ezt az "új"/más értékrendet elfogadja, tartozik ehhez az "új"/más közösséghez.

Ezen kívül a "közösség" nem egyforma birkákat jelent, akik mindenben ugyanazon a véleményen vannak. Tehát a közösség leginkább az, ami a lehető legtöbb dologban ("témák") ért egyet ill. rendelkezik azonos tulajdonságokkal (amely tulajdonságok természetesen az értékíteletet határozzák meg jelentős mértékben). Ilyen módon "elvi irányvonalakról", "idea-közösségekről" lehet beszélni, amely képzeletbeli (virtuális) értékítéleteit ugyan össze lehet hasonlítani, de attól még a benne lévő egyénekről nem kapunk képet.
Kis kiegészítést is idevéve: a közösség kívülről egy egésznek látszik, de belülről sok egyén sokszínűségének "kavalkédja". (Ahogy egy házépítő csapat mindent megcsinál, de belül mindenki csak egy-egy dologhoz ért jól).

Szerintem tahát érdemes egyének értékítéletét összehasonlítani, mert minden egyén ezek alapján tartozik egy (/több virtuális) közösségbe. Ha egy témában egyetértenek, akkor ez a közösség abban a dologban EGY halmaz, ha nem, akkor külön halmaz.

A dolog végpontja talán ott van, hogy az egyén akarata ellentétes (romboló)-e a közösségre, avagy sem?
Szerintem sem a vallás eredeti formája, sem a droghasználat bizonyos fajtái nem rombolóak a mostani közösségre (bizonyos szempontból összefonódnak), mert nem befolyásolni akarnak, csak önmagukból fakadóan egyénként viselkedve példát mutatni. (Lásd Jézus eszmei példáját, ill. a pszichedelikus 60-as évek Peace-szellemét)
Kérdés, hogy egyénként viselkedni, egy-két dologban más eszméket hordozni egy közösségben romboló hatású, vagy esetleg színesítő, "túlélést segítő", kiegészítő jellegű-e?
Szerintem a vallások, sok drog által előidézett tudatállapot csak annyira rombolja a társadalmat (közösséget), amennyire az túlzottan konzervatív. Persze ez csak határhúzás kérdése, de nyilván én sem a sátánista véráldozós szektákra és a heroinfüggőkre gondoltam...

Én is remélem, hogy érthető voltam :)

Előzmény: BaSand (104)
BaSand Creative Commons License 2001.09.18 0 0 104
Kedves szimpatizáns !

Az az érzésen, hogy egy jó nagy tévedésben leledzel. Abból az ááláspontból indulsz ki, hogy egyének értékítéletét hasonlítod össze.
Ezzel szemben az emberiség fejlődése során a követendő magatartásmintákat mindíg a közösség határozta meg. Ha a közösség úgy dönt, hogy embert enni jó, akkor semmi akadálya a kannibalizmusnak. Ha a közösség úgy dönt, hogy rabszolgát lehet tartani, akkor itt a rabszolgatartó társadalom. Ugyancsak a közösség döntése az is, hogy embert ölni büntetendő cselekedet, tehát, aki embert öl, az a közösség akaratával kerül szembe, a közösség ítéli el. Ezért, egy bizonyos közösség által meghatározott magatartásformával szemben cselekvő egyén - az adott közösségen belül - deviánsnak számít, akarata, véleménye így nem is lehet egyenlő a közösségével.
Ha itt már vallásról van szó, akkor a közösség döntött úgy, hogy elfogadja Isten törvényeit. Más szóval a mi közösségünk elfogadja a keresztény magatartásformát. Ez nem ma volt, nem is tegnap. Erre alapozódnak a magatartásformáink, törvényeink.
Remélem, érthető voltam.

Előzmény: szimpatizans (53)
zavarok Creative Commons License 2001.09.18 0 0 103
Ők (is) tisztában vannak azzal, mennyire lehet komolyan venni MP megnyilvánulásait
Előzmény: Cactus (102)
Cactus Creative Commons License 2001.09.18 0 0 102
Á, értem, tehát a klérus eddig arra várt, hogy majd ezt az ötletet is jól megfúrja az agytröszt?

PS. Hol láttam már ezt a mondatot???

Előzmény: zavarok (101)
zavarok Creative Commons License 2001.09.18 0 0 101
Miért utasította volna vissza? Eddig Medgyessy valamennyi önálló ötletét megfúrta a jelölő párt "agy"trösztje. Ezt is.

Előzmény: Cactus (97)
doodoo Creative Commons License 2001.09.18 0 0 100
Szia Bard!

Hát így, ilyen formában valóban nincs ilyen törvény. :)
De ha jól tudom, a munka törvénykönyvében van szó a "munkavégzésre alkalmas állapot"-ról és az biztos, hogy egy munkavédelmi felügyelő "szondáztathat" bizonyos esetekben.

Persze ennek most semmi köze a templomi szertartásokhoz :)

Hasonlatommal csak a topikcím "enyhe" végletességét akartam kihangsúlyozni...

Előzmény: Bard (99)
Bard Creative Commons License 2001.09.18 0 0 99
Ha dolgozni nem lehet alkohol befolyása alatt, akkor miért ihat a pap?

:-))) Ez tetszik.

De gondolom ilyen törvény nincs, hogy dolgozni nem szabad alkohol befolyása alatt...

Vallásszabadság meg nincs. Csak szóban...

Előzmény: doodoo (98)
doodoo Creative Commons License 2001.09.18 0 0 98
Sziasztok!

A topic címéhez:

OK, kezeljük együtt a droggal.
Két lehetőség van ekkor:
- mivel az alkotmány vallásszabadságot is biztosít, ezért "drogfogyasztási" szabadságot is biztosítani kell az embereknek.
- módosítsuk az alkotmányt és 282-es tv-t emeljük alkotmányos szintre: vagyis az államnak kötelessége megakadályozni az állampolgárok vallás és drogfogyasztás gyakorlását.

...

Végül pár kérdés: mi van azokkal a vallásokkal, akik hagyományosan (értem ez alatt: több ezer évre visszanyúlóan) pszichedelikus szerek fogyasztását alkalmazzák a rituáléik közben?

És mi van a katolikus szertartással, ahol - a vér szimbolikája alapján - bort isznak? Ha dolgozni nem lehet alkohol befolyása alatt, akkor miért ihat a pap?

Szerintem a topic címe ilyen kérdéseket vet fel. Kérdés, hogy van-e értelmük...

Cactus Creative Commons License 2001.09.17 0 0 97
És a klérus ezt már visszautasította? Hol, mikor?
Előzmény: zavarok (95)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.17 0 0 96
Nos igen, indulat nélkül: semmi értelmét nem látom a 2. kamarának, ha csak azt nem, hogy kiutal ez az ország még vagy 362 embernek magas fizetést ezen a címen.

A mai képviselői létszám is egy nagy Mo-ra lett kitalálva. Most is sokan üldögélnek a parlamentben szerintem (meg kell nézni Csehország, stb (10 millió) országok képviselőinek létszámát).

Amig az MSZP ezt a 2. kamarát fenntarja, biztos, hogy én nem szavazok a pártra semmilyen formában sem.

Duns Scotus

Előzmény: zavarok (95)
zavarok Creative Commons License 2001.09.17 0 0 95
"Elnézést a plebejusi indulatért: de kérdés, mi köze volt/van akár a magas klérusnak, akár a magas szakszervezetnek a nép bajához?" - erre talán Medgyessy úr feleni tudna. Az ő ötlete volt a kétkamarás parlament visszaállítása, ő emlegette az egyházak, civil szervezetek képviseletét.

Madfax feldobta, hogy a klérus a Parlamentbe készül; erre válaszoltam én, hogy a klérus nem készül, hanem Medgyessy egyik propagandafogását próbálta így értelmezni

Előzmény: Törölt nick (94)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.17 0 0 94
Ez a két kamarás parlament bizony nagy boldogság lenne. Milyen szép is lenne, ha még vagy 362 egyházi is társadalmi embert kellene fizetéssel ellátni csak azért, mert a 2. kamarában kijelölés vagy akár választás (milyen szempontok alapján: akkor mégiscsak szebb dolog a nominálás, ugye)útján bekerülve ott elüldögélne.

Alig várom, hogy így legyen, s még én magam fogok a fizetésmből erre a célra, minként volt vala a vörös segély, havonta áldozni. Nem bírnám ki, ha nem képviselnének még egyházakat, civil szervezeteket, szakszervezeteket a delegáltak, s ők nem jeleníthetnék meg az én érdekemet, ami, mint már mondtam is ez lészen: magas fizetést nekik, ha már a 2. kamarában ülnek, legalább az újabb 362-nek már eljön a demokrácia.

Milyen szép is lesz, ha az adóból még eltartunk ennyi embert. Idejükből úgyis kitelik, hogy ott üldogéljenek, nem csinálnak azok mostse semmit, hiszen nem is tudnak: hogyan képviselhetnék vagy képviselhették volna érdekeinket, ha nem ültek eddig benn a 2. kamarában.

Elnézést a plebejusi indulatért: de kérdés, mi köze volt/van akár a magas klérusnak, akár a magas szakszervezetnek a nép bajához? Ezer sebből vérzünk, de ők még egyet sem láttak eddig belőle. Nyugodtan lemondhatnak a 2. kamaráról, a világ nélkülük is rendben van/lesz.

Duns Scotus

Előzmény: zavarok (69)
Cactus Creative Commons License 2001.09.17 0 0 93
Szerintem ez hibás gondolkodás. Ilyen erővel nem a keresztet kell betiltani, hanem semmilyen szimbólumot se szabad betiltani, mert a szimbólum nem tehet semmiről, de a tiltás maga életben tartja a tiltandót.
Előzmény: Törölt nick (83)
Cactus Creative Commons License 2001.09.17 0 0 92
Szimpatizans + a gyávaság:

Te nem azért nem ölsz embert, mert féled az Isten haragját? Azaz gyáva vagy...

madfax Creative Commons License 2001.09.16 0 0 91
Már irtam egy oldalt amikor,véletlenül kitöröltem,holnap válaszolok.
Előzmény: Bard (90)
Bard Creative Commons License 2001.09.14 0 0 90
Egész végig arra próbáltam rávilágitani, hogy a vallásos és a nem vallásos ember gondolkodása nem választható el élesen. Mindenki tesz olyan dolgokat, amik nem racionális gondolkodás és megfontolás eredménye, hanem egyszerűen csak megszokás (vö: vallásos neveltetés), vagy magának sem tudja megmagyarázni, de igy érzi jól magát (pl. hisz a lélek létezésében, holott tudományos bizonyiték nincs rá).

Pl. az, hogy valaki nem öl embert, mert ezt tartja természetesnek, azt nem tudja senki megmagyarázni, hogy miért nem természetes, egyszerűen ezt szokta meg, erre nevelték. Mivel racionális indok nincs mögötte, ezért elvileg nincs különbség ezen nem-cselekedet és a vallásos ember nem-cselekedete között.

Előzmény: madfax (71)
Ösztönlény Creative Commons License 2001.09.14 0 0 89
"Itt lenne az ideje,hogy a vallást visszaszoritsuk az emberek(már akinek szüksége van rá)az emberek magánéletébe.A nyilvános vallást(except:buddhizmus és más szelid mást tériteni nem akarót)=fanatizmust a drogokkal együtt kellene kezelni.Ugymint:leszoktatás elvonókúra,kórházi kezelés(erőszakos esetben:börtön)."
Most akkor miről beszélünk? Talán erről. A katolikus egyház ugyebár "téríteni akaró". Bérmálkozás után minden hívő felkent, azaz kötelessége az evangélium hirdetése. Ergo: javaslatod kiterjed rá, és úgy hiszem a keresztény egyházak-kisegyházak többségére. Azonban jelenleg Magyarországon vallásszabadság van, vallását az egyén otthonában és kollektíve (mise, istentisztelet, keresztelő, egyházi házasság, stb), sőt még az utcán is gyakorolhatja.
Az általad leírt módszereket (elvonókúra-börtön) alkotmányunk nem teszi lehetővé. Továbbá figyelmeztetlek, hogy bűncselekményt követ el, aki nyilvánosan vallási, faji, nemzetiségi kisebbséget méltóságában sért, vagy ellenük erőszakra buzdít. "Ld. börtön".
Na, akkor most húzás ezerrel...
Előzmény: madfax (75)
madfax Creative Commons License 2001.09.14 0 0 88
Most kiszállok kb.14.10kor visszanézek két percre.
madfax Creative Commons License 2001.09.14 0 0 87
Az első részével tökéletesen egyetértek,de az utolsó mondatról:szerintem a kereszt nevében sokkal többen haltak meg ,ezért ne dugjuk a fejünket a homokba.
Előzmény: Törölt nick (83)
madfax Creative Commons License 2001.09.14 0 0 86
Ez az én fejembe is megfordult,hogy azokhoz tartozik,had ne ismételjem,miért.
Előzmény: Törölt nick (83)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.14 0 0 85
Libanoni menekülttáborokból toborozzák az arab terrorista mozgalmak az utánpótlásnak számító palesztinokat. Georg Spöttle, a Német Országos Bűnügyi Hivatal berlini irodájának hadnagya az Indexnek elmondta: négyéves gyerekeket szemelnek ki az arab terrorista vezérek, s már ilyen kis korban elkezdik kiképzésüket. Kiveszik a szegénytáborokból, s mindennel ellátják őket. Az ún. "nedresszében", vagyis katonai kiképzésben vesznek részt, alapműveltséget biztosító iskolákba nem járhatnak. Vakon megbíznak az iszlám sejkekben, s arra bíztatják őket, hogy "sahidok", vagyis vértanúk legyenek, akik az életüket adják a vallásukért. Ez a legnagyobb rang, amit elérhetnek, csak így juthat el lelkük a paradicsomba.

...ennyit arról, mit érhetnek el emberekkel ha nem tanítják, hanem idomítják, pl. vallási alapon... nyilván minden vallást ki lehet így használni...

Törölt nick Creative Commons License 2001.09.14 0 0 84
...klérus csak egy van, az pedig RK...
Előzmény: madfax (82)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.14 0 0 83
..ne légy hívő, de légy provokátor sem, nem egymás ellen kell élni, provokálni, uszítani magunkat, egymást, hanem épp fordítva, nem gondolod?

...ilyen erővel a keresztények keresztjének a használatát is be kellene tiltani, mint elnyomó hatalmi szimbólumot...

Előzmény: madfax (-)
madfax Creative Commons License 2001.09.14 0 0 82
Fogalmam sincs melyik klérusé.Bár "értem"a kérdést.
Előzmény: zavarok (80)
madfax Creative Commons License 2001.09.14 0 0 81
Jut eszembe a sodik kamarára jobbról is jó sokan baziroznak
zavarok Creative Commons License 2001.09.14 0 0 80
Madfax!

(69)-ben kérdeztem valamit.

Válasz?

madfax Creative Commons License 2001.09.14 0 0 79
Ebben a környezetben a sodik kamara a parlamentarizmus szégyene lenne.
Előzmény: zavarok (69)
madfax Creative Commons License 2001.09.14 0 0 78
Szerintem az ő nevét (Kesey rádásul drogos volt)szájadra venni sem volna szabad.
Előzmény: Moha bácsi (59)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!