Keresés

Részletes keresés

abelian1 Creative Commons License 2024.03.17 0 0 88

Riport Vele ...

https://videa.hu/videok/emberek-vlogok/lehetetlen-lazar-ervin-KEfxMzZtjz4Y2bSW

 

az összes meséi letölthető pdf -ben     https://gutenberg-galaxis.hu/irok/lazar-ervin/

 

a Buddha szomorú novellás kötet       https://www.mek.oszk.hu/02700/02729/02729.htm

 

-

Gömbtatu Creative Commons License 2017.03.15 0 0 87

El ne felejtsétek Lázár Ervint. Tessék foglalkozni vele.

Kaláka Zenebolt Creative Commons License 2009.01.06 0 0 86

2009. január 25.  16 óra  XII. ker. Műv. Kp. (MOM)
Sebő - Lázár Ervin 
A Kaláka Zenebolt koncertsorozatában ismét lemezbemutató koncertet tartunk. Sebő Ferenc új albuma, a Sebő – Lázár Ervin a Hangzó Helikon tizennyolcadik köteteként jelent meg.
A koncerten, melyet 6 éven felüli hallgatóinknak ajánlunk elhangzanak Lázár Ervin meséi zenei betétekkel, a lemezen hallható más énekek, és mivel egy koncert lehetősége több, mint egy lemezé, hallhatunk régebbi Sebő dalokat is Bognár Szilvia közreműködésével
jegyár január 16-ig boltunkban 900 Ft, 16-a után és a helyszínen 1000 Ft

 

 

 

 

tballu Creative Commons License 2008.11.02 0 0 85
Üdv!
A Németh László társaság idei pályázatának egyik témája A fehér tigris! Köszönet érte - remény, hogy ez a kiváló regény eljut a gimnazistákhoz!
kardoska2 Creative Commons License 2008.10.07 0 0 84

"Gyors egymásutánban elhagytak barátaim. Előbb Orbán Ottó, majd - tavaly - Lázár Ervin. Tőle még halála előtt este el tudtam búcsúzni. Mi hárman egyidősek voltunk. Ők ketten - tőlem függetlenül - szerették és nagyon becsülték egymást. Mindkettejüktől én vettem búcsút egy-egy általuk írott remekművel. 71 múltam és eljutottam az összegzésig, amit Lázár Ervin, Orbán Ottó, Karinthy Frigyes és Zelk Zoltán műveiből állítottam össze."

(Kézdy György)

 

Október 10-én, pénteken este fél 8-tól Kézdy György Ákombákom című önálló estjét láthatják az érdeklődők a Stúdió K Színházban (Ráday u. 32).

Jegyek még korlátozott számban: 216-7170

döbrögi Creative Commons License 2008.10.06 0 0 83
Sebő  Lázár Ervin – 2008

http://www.rejtelmek.hu/app/static/cd_lazarervin.html


Erdei Dalnokverseny

Lázár Ervint Nagy László hozta el hozzánk a hetvenes évek elején a Wesselényi utcába. Kallós Zoltán tiszteletére gyűltünk össze egy kis beszélgetésre, muzsikálásra. A történetet maga Lázár Ervin mesélte el egy közös szereplésünk alkalmával az Egyetemi Színpadon: „Maguk bizonyosan azt gondolták, hogy ezeknek a meséknek az írója csak egy szőke, kék szemű széplélek lehet. Aztán most tessék, itt áll maguk előtt egy hentes és mészáros” – kezdte a bemutatkozást (mivel őt akkor még nem nagyon kényeztette el a média, így valóban nem lehetett személyében ismerni), majd azzal folytatta, hogy elmagyarázta, mi köze van a Sebő-együtteshez. „Fruzsina lányom világra jöttét Sebő Ferinek köszönhetem” – jelentette ki mindenki legnagyobb megrökönyödésére. És elmesélte, hogy őt Nagy László a kórházból csábította el, s hozta ki a mi házi mulatságunkra (pizsamára fölvett kabátban), azzal az elgondolással, hogy 11 órára szép csendesen visszaszökik, mire ott kaput zárnak. De aztán olyan jól múlattuk az időt, hogy valamennyien elfeledkeztünk a záróráról, s így Ervinnek haza kellett mennie aludni a feleségéhez, Vathy Zsuzsához a kórház helyett. Aztán pontban kilenc hónap múlva megszületett Fruzsina, sok Lázár Ervin-mesehős későbbi névadója. Ez volt hát a közöm a nagy eseményhez.

Lázár Ervin nem írt olyan verseket, amit énekelhettünk volna, de a koncertjeim aranymetszéspontjában gyakran meséltem az írásaiból. A Kassák-klub táncos estjeit is rendre mesével fejeztem be. Hol Roark Bradford „Ádám apánk és gyermekei” című könyvéből olvastam fel egy-egy fejezetet, hol Lázár Ervin „Hétfejű tündér” című kötetéből. A nemrég megjelent Naplóban találtam egy énekelhető versét, a „Kétsoros” című négysorost. Ezt és a Dömdödöm mese versbetétjeit most zenével láttam el, hogy egy igazi „Erdei Dalnokverseny” benyomását kelthessük.

Ha Ervin a meséi révén, közös barátunk, Nagy László az általunk énekelt verseivel volt jelen a Kassák-klub közönségének tudatában. De személyesen is gyakran megjelent ott feleségével, Szécsi Margittal együtt. Élete utolsó estéjét is a mi klubunkban töltötte egy Szécsi Margit verseiből készült est nézőjeként. A Nagy Lászlóhoz fűződő bensőséges baráti kapcsolatáról a Naplóból vett kis fogalmazvány ad szemléletes képet.

Karsai Zsigmond is gyakori vendége volt a Kassák-klubnak. Zsiga bácsit Erdélyből sodorta át a háború Magyarországra, és itt lett belőle festőművész. Pécelen lakott feleségével, a hűséges Mária nénivel az Isaszegi út utolsó előtti házában. A Népművészet mestere díj büszke tulajdonosaként arról is elhíresült, hogy délerdélyi szülőfalujának, Lőrincrévének összes énekeit, táncait híven megőrizte, ápolta és továbbadta. Házában egymásnak adták az ajtót a népzenekutatók Molnár Istvántól Vargyas Lajoson át Martin Györgyig. Fáradhatatlanul mondta tollba, magnóra a tudományát, és tanította a mindenkori ifjúságot. Számtalan bel- és külföldi turnét csináltunk végig együtt, a skandináv államoktól Kanadáig. De a legemlékezetesebb találkozások az ő kertjében álló nagy diófa alatt zajlottak, ahol sok jó bort megittunk énekelve és beszélgetve, dalokat, fütyült tánczenéket és történeteket gyűjtögetve. Ilyenkor gyakran összefutottunk Lázár Ervinékkel is, akik Pécelen nyaraltak Ervin édesapjánál, Pista bácsinál. Zsiga bácsi figurája egy mesét is ihletett: a „Zsiga föstő fest” címűt. A Karsai-kiállítások megnyitására írt két Lázár Ervin-szöveg a meséhez hasonlóan szeretetteljes képet fest a hagyományápoló festőművész barátról.

A lemezen hallható „Szépasszonyok mondókái Gábrielre” című költeményt maga Nagy László mondta el egy alkalommal, amikor nála vendégeskedtem. Épp akkor készült el a verssel, s a kérdésre, hogy min dolgozott legutoljára, büszkén fejből elszavalta. Én meg rögzítettem a játékos előadást, mivel épp új volt az UHER magnóm, amit a népzenei gyűjtésekhez vettem. Laci vette a lapot, és úgy tett, mintha tényleg népzenét gyűjtenénk. Oda is biggyesztett a vers végére egy igazi „bemondást”, ahogy az adatközlők szokták: „Énekeltem én…, Demeter Imre Tüskevárról”.

Amikor Ervin hetvenedik születésnapját ünnepeltük a Benczúr Ház Sebő-klubjában, a régi jó mesék és a jókedvű beszélgetés mellé a jó barát Nagy László, valamint a kedvenc költő, Berzsenyi Dániel verseit énekeltük el meglepetésül. Most ezen a lemezen a számára legfontosabb barátok szövegeivel, képeivel és dalaival vesszük körül Lázár Ervin meséit, mintha csak Neki készítettük volna születésnapi köszöntésként.

Sebő Ferenc
CsFeco Creative Commons License 2008.06.08 0 0 82
magdy70 Creative Commons License 2008.04.06 0 0 81

  Köszönöm!!!

Köszönöm szépen a feltett programot;ami április 27.én lesz.

 Most pénteken megyünk a Fiammal Lázár Ervin emlékére rendezett prózamondó versenyre...

 Tavaly rendezték meg elöször... nagyon színvonalas verseny volt... nagyon szép emlékeink vannak.:D

 Üdv :Magdi

 

Előzmény: CsFeco (80)
CsFeco Creative Commons License 2008.04.05 0 0 80
Előzmény: magdy70 (77)
CsFeco Creative Commons License 2008.04.05 0 0 79

Bocsi kimaradt a dátum:

 

2008. április 27. vasárnap

Előzmény: CsFeco (78)
CsFeco Creative Commons License 2008.04.05 0 0 78

Millenáris Park Szabadtéri színpad

11.00 – 12.00 Sebõ-együttes: Erdei dalnokverseny

 

„Vathy Zsuzsa, Lázár Ervin özvegye (a híres Vacskamati), idén tavasszal felkérte Sebő Ferencet és a Sebő-együttest, hogy állítson össze egy születésnapi műsort Lázár Ervin kedvére és emlékére. A családi fényképalbumot lapozgató műsort Sebő Ferenc vezeti, a Sebő-együttes pedig zenés mesejátékot ad elő Erdei dalnokverseny címmel. Ebben – Lázár Ervin kedvenc versei és dalai mellett – olyan klasszikusok szerepelnek, mint A Négyszögletű Kerek Erdőből a Dömdö-dömdödömdödöm, a Hétfejű Tündérből A nyúl mint tolmács és A hazudós egér.”

 

magdy70 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 77

  Ismét írok... hátha olvassa Valaki.... Kérdésem lenne.....Lázár Ervin írásai érdekelne hanganyag formában. Tudom hogy megjelent több írása is, nem tudtok valami elérhetőséget itt a neten Akinek esetleg megvan,és meg is osztaná???

 Elöre is köszönöm.

 Szép vasárnapot MIndenkinek!!!

magdy70 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 76

  Szióka!!!

 Igaz ,hogy nem pörög a topik...de én folyamatosan figyelem.

 Nagyszerü írásai vannak.

 Mi kedveljük...:D

 Üdv:Magdy

Előzmény: rarita (75)
rarita Creative Commons License 2008.03.16 0 0 75
Döglött topicba írok tudom,de ha tudnád,hogy a Manógyárat mire használjuk, el sem hinnéd.Főleg a Csomag-ot kedvelem.
Előzmény: Peppers (33)
magdy70 Creative Commons License 2008.03.10 0 0 74

Köszönöm szépen ,megvan meg rendeltem meg van mindkettő. Meg is találtam amire szükség volt!!! Remek könyvek!!!!

 Köszike!!

 Üdv :Magdy

CsFeco Creative Commons License 2008.03.08 0 0 73

A Magyar mondák tartalma a következő:

 

Isten kardja

A vérszerződés

A szentgalleni kaland

Lehel kürtje

Botond

Szent István koronája,

A veszprémi Gizella-kápolna

Vértes

Zotmund

Korona és kard

Tatárvilág Magyarországon

Szent László legyőzi a tatárokat

Jankula

Kemény Simon

Mátyást királlyá választják

Bankó lánya

 

Korábban megjelent egy könyve Eredeti üzenet címen amiben benne van ezek közül néhány és itt található elektronikusan (de sajna a Mátyás királyos nem):

 

Eredeti üzenet
Előzmény: magdy70 (71)
CsFeco Creative Commons License 2008.03.08 0 0 72

Itt elég sok meséje, meg a Csillagmajor és a A fehér tigris megtalálható elektronikusan.

Sajnos pont az a két könyv nincs fenn amit keresel:

 

Lázár Ervin

Előzmény: magdy70 (68)
magdy70 Creative Commons License 2008.03.04 0 0 71

  Sajna idö hiányban szenvedek. igy nem igazán tudok el jutni könyves boltban.. könyvtárban.. és igazán a Mátyás királyról szóló mondája lenne most fontos számomra...

 Nagyon köszi válaszod Eördögh!!

magdy70 Creative Commons License 2008.03.04 0 0 70
  köszike... csak jó lenne bele kukkolni ..:))
Eördögh Creative Commons License 2008.03.04 0 0 69
ha esetleg nem járnál sikerrel a kölcsönkérés terén, kb. 1600 forintért meg lehet rendelni itt, de a Google a "Lázár Ervin" "Magyar mondák" keresésre talán jobb árat is fog adni (én is így találtam ezt most hirtelen).
Előzmény: magdy70 (68)
magdy70 Creative Commons License 2008.03.04 0 0 68
Sziasztok!!!

 Segítségre lenne szükségem... Lázár Ervin Magyar mondák -ból szeretném elolvasni a Mátyás királyról szólót. Ha esetleg Valakinek írott formában meg van....elkérhetném a mail címemre???

 Vagy pedig a Kisangyal című könyvből való írásait???

 Elöre is köszönöm a segítséget ;ha Valaki idöt szánna rám.

 Üdv :Magdy

CsFeco Creative Commons License 2007.11.23 0 0 67

Megjelent:

 

Napló

dabad Creative Commons License 2007.11.10 0 0 66
Sárközi Mátyás

Vízszintes zuhanás

Naplójegyzetek, 2006–2007

http://www.kortarsonline.hu/0708/sarkozi.htm


December 23.

A világ készül a karácsonyra, száz meg száz gyerek kap általa álmodott meséket a karácsonyfa alá, Lázár Ervin pedig, hosszú betegség után, meghalt. Az egyik legkedvesebb ember volt, akit valaha ismertem, mindig szíves, nyílt és érdeklődő. Rendkívüli tehetség. Még a rövid tárcái is eredetiek és megkapóak.

Ketten uralták a magyar gyerekkönyvpiacot jó barátjával, Csukás Istvánnal. A róluk szóló történet csak Ervin humorát bizonyítja, mert Csukással szerették egymást.

A Könyvhéten hosszú sor kanyarog Lázár dedikálóasztala előtt. Idős hölgy kerül sorra.

– Nahát, milyen nagyszerű, hogy személyesen is megismerhetem. A kisunokám rajong az ön meséiért. Jaj de fog örülni, ha dedikálni tetszik neki a legkedvesebb könyvét.

Azzal leteszi az asztalra Csukás egyik kötetét.

Ervinnek az arcizma sem rándul, veszi a tollát és beírja: „Kovács Pistikének szeretetel, Csukás István.”

Szeretetel. Egy té-vel.

esotherica Creative Commons License 2007.03.13 0 0 65
Épp azt olvasom. :)
Előzmény: CsFeco (64)
CsFeco Creative Commons License 2007.03.13 0 0 64
A Csillagmajor novelláival.
Előzmény: chhaya (63)
chhaya Creative Commons License 2007.01.30 0 0 63
imádom a meséit (: csak két komoly művét olvastam, A fehér tigrist, meg a Csonkacsütörtököt. de majd pótolom a hiányosságaimat, hamarosan nekiesek a többienek is. esetleg vmi ajánlat, hogy mivel kezdjem?
Gömbtatu Creative Commons License 2007.01.15 0 0 62
Most biztos csak viccelsz.
Előzmény: Törölt nick (61)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.15 0 0 61
Gyerekkoromban olvastam tőle egy könyvet,valami kerek erdő vagy mi a címe,az tetszett.
TrokanP Creative Commons License 2006.12.29 0 0 60
nagyon fog hiányozni. zseniális volt
3x Creative Commons License 2006.12.23 0 0 59
R.I.P.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!