Keresés

Részletes keresés

nazareth Creative Commons License 6 napja -2 0 34781

(Fordíttasd az MI-vel. Annak ha megmondod, hogy a CV magyarul CV, úgy fordítja. Bár szerintem nem kell neki megmondani, tudja. :)

Előzmény: _Tapicska_forgalmista (34780)
_Tapicska_forgalmista Creative Commons License 2026.07.09 -2 2 34780

A Google-fordítóval lefordítottam magyarra a ROCO MÁV 302.608 mozdonyának használati utasítását, beleértve a hangdekóderre vonatkozó részeket.

Vannak korlátai, a CV-t önéletrajznak fordítja, de azért meg lehet érteni:

https://drive.google.com/file/d/1UlTq793agq5OC0Se7mrMH-rCMGbMX72y/view?usp=sharing

repasibalint Creative Commons License 2026.07.08 -1 0 34779

Hu, ennyire nem néztem utána a dolgoknak, hogy őszinte legyek :) az elmúlt években itt olvasott bölcsességnek hittem, hogy hiába digitális, de érzékelhető füst csak analóg generátorral lesz. Szétszedéstől pedig nem kell tartanod, előtte én is féltem,de 2 csavar és komplett kazán leemelhető. Az előkészítést nem mértem meg, lehet kisebb alapesetben mint a generátor átmérője, sőt biztos, de ugye a két lemez szorítja össze és rögzíti is a helyén az elektromos kapcsolaton túl. Generátor alján lévő érintkező darabot én kicsit ki is hajtogattam, biztosan hozzáérjen a mozdony csatlakozójához összeszerelés után. Nem szimpi, hogy vakon kell szerelni :)

Digitools gyári beállításain annyit változtattam, hogy mind a három CV-n lentebb vettem 10-et: CV115=54, CV116=245 és CV117=118, így számomra szebb a látvány.

Egyébként másik mozdony papírjait elővéve, sajnálom, hogy itt nincsenek meg ugyanazok az információk: pár éves Br01-nél részletes leírás hogy szedd szét, milyen kimeneten van a generátor, milyen számú Seuthe generátor építhető be egyszerűen.

Előzmény: John Howard (34777)
csa(101) Creative Commons License 2026.07.07 -2 0 34778

Szia!

Engem is foglalkoztat a füstölő beszerelése, készítettem fotót a foglalatról.

A foglalat tövénél a panelen mért távolság 5.5 mm!

A Seuthe 20 alsó felének az átmérője 7 mm, ez szerintem ide nem felel meg.

A füstszekrény elejét levéve is készítettem fotót, a füstölő nem érhet a kéménybe, mert annak belső átmérője kúpos és az aljának az átmérője kb. 3 mm. A kéménybe bedugott fogpiszkálóval megmértem a foglalat aljáig terjedő távolságot a kémény tetejétől, ez 37 mm volt.

Egyetértek az analóg 10-16V 120 mA változat beépítésével, a szövegben leírt füst erősségét a CV értékek adják. 

https://img.index.hu/imgfrm/6/6/0/4/THM_0018626604.jpg

https://img.index.hu/imgfrm/6/6/0/6/THM_0018626606.jpg

Előzmény: John Howard (34777)
John Howard Creative Commons License 2026.07.05 -2 0 34777

"Előkészített a mozdony, semmi fúrás-faragás nem szükséges..."

Ez jó hír, de vannak még kérdéseim! :-)

Gondolom, Te már szétkaptad a gépet (engem még nem vitt rá a merészség, finomabbnak érzem a szerkezetet a böte kezeimhez), talán tudsz választ adni a kétségeimre.

1. Seuthe 20-at említesz, amit analóg füstölőként "hirdetnek", 10-16V működési feszültséggel. Namost, a DT-kimenetek (is) általában a +5V-hoz képest adnak GND-t, tehát ez kevés lenne. DE! Ha a pályafeszhez nézzük, (z21 központ 16-17V körüli), az meg már sok. A kérdés: van-e a mozdony alapáramkörében a kimeneten (AUX1) tranyó vagy FET, ami megoldhatja ezt a problémát is, meg a Seuthe 20 adatlapján szereplő 120mA áramot is?

2. Ahogy nézem, a net a 23-ast "ajánlja", 16-22V működési feszültséggel, és 70mA árammal. Viszont ahhoz kevésnek tűnik a 16-17V pályafesz; éppen csak kornyadozna a füst. A DT-dekóder képes a kimeneti feszültséget PWM-ezni, így külön beállítható az alapjárati (CV115, alap=64), a gyorsításkori (CV116, alap=255) és a menetközbeni (CV117, alap=128) feszültség, és ezzel a füstintenzitás. Ezek megfelelő megválasztásával, esetleg még kisebbre, szépen korlátozható a füstölőre jutó fesz, így nem gond a 20-as használata. Jól gondolom?

3. A mozdony alaplapján tehát egyértelműen az AUX1 tartozik a füstölőhöz? Mennyire van kiépítve a csatlakozás? A Seuthe 23 vezetékes kivitel, valahova forrasztandó. A 20-as alja pedig (net-képek szerint) úgy néz ki, mint egy régebbi modellizzó, mintha valamilyen foglalatba menne bele. Ez is ki van építve a kémény aljában?

Gondolom, Te már jóval előbbre jársz nálam, aki még csak elméletben gondolkodik ennek a szép kivitelű gőzösnek a "füstösítésén"... ;-)

Előzmény: repasibalint (34776)
repasibalint Creative Commons License 2026.07.01 0 1 34776

Köszönöm szépen a segítséged, most már a kommented és leírás alapján világos a programozás.

Hogy megmaradjon az utókornak, 21-es funkciógomb az előre világítással kapcsolja a füstgenerátort is a Digitools hangdekóder- Roco 302-es mozdony kombináció esetén.

@John Howard: Előkészített a mozdony, semmi fúrás-faragás nem szükséges, mozdony alján a 2 kis csavar kitekerésével leemelhető a mozdony teteje, utána tudod belecsúsztatni a generátort a helyére.

Előzmény: Nógrádkövesd (34774)
John Howard Creative Commons License 2026.07.01 0 0 34775

Köszi!

Fúrni-faragni kell valamit a kémény környékén? Érdekelne, hogy milyen eredménnyel jársz - azt én is sajnáltam a modellben, hogy nem írja sehol, hogy gyárilag elő lenne készítve füstölőre...

Előzmény: repasibalint (34773)
Nógrádkövesd Creative Commons License 2026.07.01 -1 1 34774

Én mindenképpen külön gombra tenném a füstöt, mert nem mindig akarsz majd a füstolajjal pepecselni. Ha például az F30-ra tennéd (ott valószínűleg már nincs gyári Digitools funkció), akkor a CV126-ot állítsd 30-ra!

Kicsit részletesebben: https://digitools.hu/termek/digisound-5-5-dupla/ (22. oldal a leírásban)

Előzmény: repasibalint (34771)
repasibalint Creative Commons License 2026.07.01 0 0 34773

Semmilyen leírást nem találtam, egy másik mozdonyból kivett Seuthe 10-essel próbálkoztam,de az nem fért el, úgyhogy a "kúpos" 20-ast vettem,az belefért már.

Előzmény: John Howard (34772)
John Howard Creative Commons License 2026.07.01 0 0 34772

Melyik füstölőt lehet/érdemes beépíteni? Létezik erről valahol korrekt leírás, hogy hogyan?

Előzmény: repasibalint (34771)
repasibalint Creative Commons License 2026.06.30 0 0 34771

Sziasztok,

Roco Máv 302-es mozdonyát hangosítottam Digitools, és ha már lúd,legyen kövér: kapott füstgenerátort is. Pár neten talált leírás alapján a füstgenerátor kimenete AUX1-en van (mozdony papírjából ez nem derül ki egyáltalán,szóval ez is inkább talán), hozzárendelném az 1-es gombhoz, viszont a hang is ezzel indul ugyebár: ez a két funkció megfér egymás mellett? Melyik CV-ket kell állítanom ehhez,tudnátok benne segíteni? Köszi szépen előre is!

PikoDCC Creative Commons License 2026.06.28 -1 1 34770

Közben visszaírt pénteken a Piko ügyfélszolgálat. Csütörtökön (06.25-én) frissítették az applikációt és frissítették a firmware-t is a PSP Stick-hez (1.9.0->1.11.0 lett). Miután lefrissült a stick utána ráraktam azt a V43-at amiben a hangdekóder 1.10.0 firmware-rel volt és elsőre le is frissült hiba nélkül. Írták emailben, hogy sok hibát javítottak a stick-hez, és ez is köztük volt, hogy bizonyos verziós hangdekódereket nem lehetett frissíteni. Tegnap még a Nohab beállításait is átállítgattam, és így mostmár a tolató menetet frissítettem minden lámpa funkcióhoz, kb 5 perc volt az egész, plusz még a projekt feltöltése a dekóderre. (Bár lehet azt nem is kellene megnyomnom olyankor, mert egyszer beállítások közben hibát dobott és újra kellett csatlakoznom a dekóderhez, de már az addig módosított változások rajta voltak a mozdonyon). Viszont utána, ahogy kíírtam és teszteltem elsőre nem működött minden, de egy usb ki-be húzás és áramtalanítás a mozdonyon meg is oldotta és minden ment rendesen ahogy átalakítottam. Pl a tolató menet, ha aktív akkor felülírja az F0 fényeket, meg az egyoldali fénykikapcsolást is, és csak 1-1 led világít. Ezt CV-kből kiszámolni szerintem nem tudtam volna, szóval nekem már megérte :).

Valamint a 1.10.0-as dekóderből így ki is töröltem a CV250 = 8 értéket a frissítés után és anélkül is mennek már a hangok a Z21 központtal! :)

ui.: Bár most bejött egy új hiba, hogy az alkalmazásban a PSP-S beállításait nem tölti be, látom az eszközt meg a firmware verziót, de nem tudnám például a Railcomot kalibrálni vele jelenleg, ez a SmartProgrammer App frissítésével került be, de gondolom majd javítják ezt is.

Előzmény: PikoDCC (34767)
PikoDCC Creative Commons License 2026.06.25 -2 3 34769

Eddig amit láttam az alapján kell egy alap projektet kiválasztani a mozdonyhoz (jelenleg üres projektet nem hozhatsz létre a semmiből, csak meglévő projekteket lehet szerkeszteni). Itt főként arra kell figyelni, hogy milyen tipusú dekóder foglalat van, pl 8pines vagy plux22, és utána azt lehet szerkeszteni mindenben. Ahogy néztem meg lehet adni a kimeneteket is. Például, hogy az adott AUX kimenete a dekódernek fény, füstölő, elektromos kupplung, vagy szervó. Illetve fénynél megadni a effektet rá, kikapcsolás időt akár, meg minden kis részét (nem csak fényhez van sok beállítás természetesen). Lényegében a CV értékekhez van egy szerkesztő felület ami feloldja a CV kiosztást értelmezhető nyelvre.

Például a Nohab projektben az F7 tolató menetre felkapcsolja mindkét oldalon a világítást és bekapcsolja a tolató módot viszont én csak a két oldali 1-1 tolató fényt szeretném ami F8 (két oldalt menetirány szerinti jobb oldali 1-1 fény)  vagy F9-re (két oldalt menetirány szerinti bal oldali 1-1 fény) van gyárilag rakva. Ilyenkor viszont a sebességet nem csökkenti, mert nincs megadva a tolató mód. Itt grafikusan, viszont csak egy pipát kell berakni F8 vagy F9 mellé és akkor lassabban is fog menni. Tudsz megadni akár az elektromos kupplung mozgás görbéjét is, hogy miként kapcsolódjon, vagy definiálni egy szekvenciát ami sok funkciót aktivál egy gombnyomásra, vagy bizonyos feltét ha teljesül akkor automatikusan lejátsza sorrendben (de ezekbe még nem mélyedtem bele). Valamint végén tudsz nézni CV változást is, hogy az alap projekthez képest miket módosítottál benne.

Azért kell vele foglalkozni, hogy megtalálja az ember, hogy mi merre, de én például megnéztem pár videót a Piko youtube csatornáján, ahol bemutatták az alap dolgokat. Amit javaslok, hogy töltsd le a Microsoft Store-ból a Piko SmartProgrammer App-ot és akkor project menüben kiválasztod a mozdonyhoz tartozó projektet amit megnyitsz szerkesztésre. Ehhez szerencsére még programozót se kell előre venned, mert a dekóder nélküli szerkesztésnél nem keresi a program a SmartProgrammert a gépre csatlakoztatva és tudsz benne mászkálni, nyomkodni vagy tesztelni. Utána akár ki tudod menteni fájlba és bármikor később szerkeszteni, illetve bármilyen Piko XP 5.1-es dekóderre feltölteni. Van telefonra is ilyen app, bár azt ezzel a USB-s programozóval nem tudod használni, csak WiFi-vel a drágább vezérlővel. Bár nekem nyomkodni és szerkeszteni jobb itt nagy monitoron gépen csinálva.

Előzmény: hory004 (34768)
hory004 Creative Commons License 2026.06.24 -2 1 34768

Mennyire testreszabható egy szűz dekóder? Csak a hangot és a beállításokat lehet feltölteni, vagy Az aux kimeneteket is lehet állítani?

Előzmény: PikoDCC (34767)
PikoDCC Creative Commons License 2026.06.20 -3 3 34767

Sziasztok!

Közben visszatérve a korábbi Piko hangdekóderes témámhoz. Van ugye nekem egy Piko papagáj szilim és mellé vettem nem rég a Piko M61 008 mozdonyt, mindkettő gyári hangdekóderes. A V43 firmware 1.10.0, az M61 pedig 1.8.0. Ha a Z21-et bekapcsoltam (akár a stop után áramot adva a sínekre), akkor a V43 nem volt semmilyen kapcsolható hang, a M61 pedig tökéletesen ment. A hang hibát a V43-nál ugye megoldotta a CV250 = 8 beállítsa. Illetve frissítés előtt leteszteltem még, hogy a központot elindítom, viszont a mozdonyt csak rákötöm amikor már megy és a CV250 = 0 már, így elindult szintén a hang, de csak a STOP parancsig, vagyis nem hosszútávú megoldás.

Most a héten vettem pár dekódert és köztük egy Piko SmartProgrammer-Stick (PSP-S) programozót is. Ez jelentősen olcsóbb mint a nagyobb testvére 70 euro vs 220 euro, és dekóderek szerekesztésére és frissítésre is tökételes, de központként nem használható ugye.

Elsőnek a M61-es dekódert frissítettem vele, itt megkapta a 1.20.0-as frimware-t, minden rendben ment, majd utána teszteltem is az alap hangokat meg mindent, majd átraktam a Z21-re ahol szintén minden ment tökéletesen az új firmware-el. Hangokat tudtam szerekeszteni is bár voltak vele furcsaságok (erre később vissza térek még lentebb).

Ezután jött a V43. Itt egy újabb firmware szerepel már ugye, viszont frissítés során ért a meglepetés itt. Amint elkezdte volna törölni majd átmásolni rá a dolgokat, megállt 0%-nál és kiadta, hogy "Error while data transfer". Utána visszalépett a főmenübe és a dekóder működött az eredeti módon, minden hang (persze CV250 = 8 már fixen), de nem tudom frissíteni. Ez pedig azért is lenne jó, mert a hang fájlok feltöltését egy újabb firmware-ben javították, és gondolkodtam, hogy adnék hozzá pár egyedi hangot még a mozdonynak, akár Máv szignál lejátszást, viszont így azt se nagyon tudom illetve merem megcsinálni. Nem tudom használt e valaki ilyet már, én eddig nem találtam sok mindent magyar / külföldi fórumon (bár itt nem sok nagyot ismerek). 

Harmadiknak pedig jött egy teljesen új üres hangdekóder, amit a M62 073-hoz vettem, csak még egy hangszorót kell bele vennem. Itt ugye nincs gyárilag semmi hang, viszont bármilyen projektet rá tudunk tölteni. A dekóder firmware itt 1.17.0 volt. Erre is nyomtam egy frissítést elsőnek, mely hiba nélkül lement. Itt kiválasztottam a megfelelő projektet majd ráeresztettema  feltöltést. Kb 20-30 perc kellett talán neki de szépen megcsinálta bármilyen hiba nélkül. Mivel itt nincs még hangszoró, A funkciók megfelelően mentek, viszont hangszoró nélkül nem tudtam tesztelni, így átraktam a V43-asba. Tökéletesen szól minden hangfunkciója ennek is. 

Mivel úgyis kiszedtem a nem frissíthető dekódert, mondom megpróbálom a szétszedett M62-ben frissíteni, hátha csak valami kondenzátor a gond neki (program meg is kérdezi hang projekt feltöltésnél, hogy van e a mozdonyban, mert ha igen akkor 6 másodpercig vár valami megerősítésre), mert a V43-ban van egy nagy puffer, de a M62-ben nem láttam. Sajnos többszöri próbára se sikerült sehogy sem frissíteni. Gyártónak lehet írok majd a hétvégén még ezügyben, hátha lesz megoldásuk rá.

A fentebb említett hangszerkesztéses témához visszatérve. Az M61 hangjához tartozik alapból két rádió bemondás ami nekem angolul szól (F12, F13). Ezeket még tavaly néztem pont, hogy a gyártó adja német hangbemondással is, viszont azt F26-os gombbal lehetne csak állítani. De itt jött a meglepetés, a dekóder funkcióleírása se a programozóval se a dobozban a papíron nem tartalmaz F26 vagy hasonló nyelv váltás gombot. A gyári leírása a 56608 dekódert írja hozzá (valamint ezt olvastam ki a programozóval is), viszont ennek a német nyelvű részletes leírását letöltve, szerepel az F26 mint funkció a nyelv váltáshoz. Megnéztem a Piko Smartprogrammer App-ban a 56608 dekóderhez tartozó projekt fájlban, és ott se szerepel a gyári funkció kiosztásban ez a gomb, csak F24 maximum. Viszont van a hangfájljai között a (S16-os talán) ott van a nyelv váltás opció. Ezt hozzárendeltem a F26 gombhoz, és utána sikerült németre váltani. Ezután mondjuk még valami nem stimmel, mert németről angolra elég nehezen tudom visszaállítani, és néha sikerült F12 -angol, F13 - német rádióbemondásokat is létrehoznom, de alapból 2-2 angol és német nyelvű bemondás lehetne, amit a F26-al tudunk váltani. Ehhez majd még keresek másik projekt fájlból megvalósítást, hogy ott miként oldották meg. Ha jól tudom a Dual meghajtásos Vectronok tudnak talán ilyet.

Valamint egy általános tapasztalat 4 órányi próbálkozás és használat után, a Piko program sokszor random bezárja magát és újra kell indítani. Néha elég csak másik menübe kattintani, vagy akár hangot bekapcsolni amitól bezárja magát. Néha rövidzárlatot jelez, olyankor usb sticket ki kell húzni és visszadugni. Viszont ha elkap az ember egy jó csatlakozást a mozdonyhoz, akkor utána elég jól lehetett szerekesztgetni és megnézni könnyen a funkciókat. Valamint érdemes a teljes programot letölteni ami kb 8GB lesz, viszont akkor gépen lesz minden fájl és nem netről keres majd (bár nekem háttérben gigabites internettel kb 4 órán át tölötte...)

Szóval egyelőre két dolog még zavar, abból a V43 ami talán a rosszabb, mert nem tudom frissíteni, de CV-ket engedi állítani. A német-angol nyelv váltás pedig csak kisérletezés kérdése szerintem. Amint lesz valami fejlemény jelentkezek még. 

nazareth Creative Commons License 2026.06.15 -1 2 34766

(Eredetileg – http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=171839347&t=9043718 – alapvetően egy firmwarehib... izé... érdekességről volt szó, a Piko bizonyos dekódereiből "out-of-the-box" beállításokkal bizonyos központok nem tudtak hangot kicsikarni.)

Előzmény: rezgaras (34764)
PikoDCC Creative Commons License 2026.06.11 -1 1 34765

Hát itt a gondom az volt, hogy a Piko V43 esetén nem volt hang amikor Roco Z21-re raktam, viszont ennél a M61-nél ugyanilyen Piko hangdekóderrel csak régebbi firmwarrel meg tökéletesen kapcsolható volt elsőre minden. (F1 mindkét esetben a hang bekapcsolás)

Előzmény: rezgaras (34764)
rezgaras Creative Commons License 2026.06.11 -1 1 34764

Úgy gondolom, hogy a hang indításának nem kell egyformának lenni gőzös és dízel között. Egy gőzmozdony modellnél az normális, hogyha a sínre rakod, rögtön elindul a hang. Végülis nem akarjuk modellezni a kazán felfűtésének 12 órás folyamatát. A dízel- és villanymozdonyoknál viszont az az elvárás, hogy bekapcsolható legyen a hang. Az elindítás után halljuk, ahogy előkészítik, beröffentik a motort. A dekóderekben általában (nem mindig!) be lehet állítani, hogy rögtön induljon-e a hang, vagy indítani kelljen. Sajnos az indítást az egyes gyártmányok nem ugyanazzal az F-el érik el.

Előzmény: PikoDCC (34763)
PikoDCC Creative Commons License 2026.06.11 0 1 34763

Közben most vettem még egy gyári hangos Piko mozdonyt, a M61 Nohabot (52497), viszont itt érdekes dolog történt. Felraktam ugyanígy a tesztpadra a mozdonyt majd bekapcsoltam a Z21-et és pöcre ment minden hang rajta. Nem kellett CV250 = 8 at beállítanom hozzá. Itt annyi a különbség, hogy a firmware az 1.8.0 nem pedig 1.10.0 szóval régebbi. Azt hittem újabb firmware az kevesebb ilyen hibát tartalmaz, de ezek szerint mégsem.

Előzmény: PikoDCC (34737)
Peti251 Creative Commons License 2026.06.11 0 1 34762

Ez mekkora szöveg!

Előzmény: rezgaras (34761)
rezgaras Creative Commons License 2026.06.10 -2 2 34761

"az asztalaik minimum 40%-a három sines."

Märklin nagyon egyedül maradt a három sínes rendszerével és Németországon kívül erősen kiszorult az amúgy is csökkenő méretű piacról. De már régen sikeresen elterjesztette magáról a jobb minőségű, értékesebb termékek hírnevét. A "jobb" családok gyermekeinek Märklin volt gyerekkorukban a játékuk. Erről jelent meg egy vicces írás az egyik német modellvasutas folyóiratban még 25 ével ezelőtt. Azt hiszem, agyszer már lefordítottam és közreadtam, de most megint megteszem.

----------------------------------------------------------------------

A bal cipője nincs megpucolva - vagy tán kutyagumiba lépett? Nadrágja gyűrött.
A C&A nál vásárolt egykori érettségi öltönyének a zakója egy számmal kisebb a kelleténél.
A nyakkendője félrecsúszott, az ingét is már vagy három napja hordja.
Az arcvonásai kisiklanak mint a mozdony, ami nemsokára sínjéről lecsúszik.
Semmi kétség, ez az ember az egyenáramú táborba tartozik.
Vajon a következő pillanatban odaront a vitrinhez,
amiben az olcsó márkák gagyi termékei vannak kiállítva?
Már ismerjük: ennek az embernek nincs váltóárama, nincs jövőképe,
nincsenek elképzelései, egy lúzer.

Micsoda különbség az előző hónapban bemutatott vásárlóhoz képest!
Ezt okos, meleg szívre utaló arcvonásai megbízható vállakozói kultúra képviselőjének mutatják.
Hibátlan szabású, tökéletesen ráillő öltönye stílusérzékről és ízlésről tanúskodik.
A szemében a született újítók tüze lángol, merész homloka mögött korszakalkotó
gondolatok rajzanak, melyek a következő évezred menetét fogják meghatározni.
Finom kezei -ha kell, akár keményen munkához is látnak -
a kultúrembert és egyben tettrekész alkotót mutatják.

Előzmény: Peti251 (34758)
rezgaras Creative Commons License 2026.06.10 -1 1 34760

Trixet 1997-ben vette át Märklin. Azelőtt gyártották a DC-s Märklin-Hamo-t, de nem minden modell jelent meg Hamo kivitelben. Nyilván a Märklinnél a Trix sorozatot úgy integrálták a gyártmányskálába, hogy az azóta kifejlesztett modelleknél figyelembe vették azt, hogy mindkét rendszernek a legkisebb ráfordításokkal feleljen meg. De sok új (annak látszó) modell valójában visszanyúl régi Märklin modellekhez, ezeknél nehezebb "trixesíteni".

tumikas Creative Commons License 2026.06.10 -1 1 34759

Az "ős" Marklin cuccokból sosem volt gyárilag DC, ez a mozdony is olyan. Majd ahogyan közeledünk a 80-as évekhez, jelentek meg a HAMO gépek, igaz nem minden mozdonyból volt ilyen kivitel. Majd amikor a Trix és a Marklin fuzionált, azóta gyakorlatilag mindenből van kétsínes verzió, talán 1-2 klubmodellből nem.

Előzmény: Peti251 (34758)
Peti251 Creative Commons License 2026.06.09 -1 1 34758

Nem tudom mi az üzletpolitika, de van egy pár eset, amikor egy adott modell pl nem létezik csak a Märklinnél. Nekünk itthon kevésbé téma a Märklin, mert ide nem jutot elég belőle hogy elterjedjen. A másik, hogy Németországban azért nem ekkora léptékben létezik a vasútmodell, és merem kockáztatni hogy az asztalaik minimum 40%-a három sines. (az már csak abszolút villanyvonat-vasútmodell vitakérdés, hogy "szép" e a Märklin modell, vagy hogy pizzaszeletelő a kereke. ugyanakkor atomstabil az áramszedés.) 

Konkrétan tegnap alakítottam át egy 3031-es TELEX-es BR81-est gőzöst két sinesre, egyelőre még a tekercses állórésszel megy analógban. Pedig itt nem csak a kerekeket kellett szigetelni, hanem a rudazatot is, mert minden fémből van. 

Előzmény: nazareth (34751)
nazareth Creative Commons License 2026.06.04 -2 2 34757

Hehe, hát elképzelhető, hogy Märklinéknél "A DC az AC szolgálóleánya" :) Tervezéskor az AC-elefántcsonttoronyban megkreálják a terveket az AC-változathoz szükséges minden kacattal; majd ha azok jók, csőpostán leküldik változatot az alagsorba a DC-munkacsoportnak, hogy a DC-változathoz faragják át szükséges mértékben :)

Előzmény: rezgaras (34756)
rezgaras Creative Commons License 2026.06.04 -1 2 34756

Azt hittük, hogy a Trix és a Märklin változat csak néhány apróságban különbözik egymástól. Mert meg lehetne őket így is tervezni. De sajnos nem.

Előzmény: nazareth (34755)
nazareth Creative Commons License 2026.06.03 -1 1 34755

Ja, jogos, akkor azért nem egyszerű a Märklint átszerelni :)

Előzmény: tumikas (34752)
nazareth Creative Commons License 2026.06.03 -1 2 34754

Na be jó! Nekem is z21-em van, sosem használtam a Consist funkcióját. Gondolom Multimaus-zal nem is lehetne...

Előzmény: Nógrádkövesd (34753)
Nógrádkövesd Creative Commons License 2026.06.03 -1 1 34753

A z21-ben van consist mód, és pont az általad leírt szoftveres megoldással kezeli a funkciók és a sebesség problémáját.

Előzmény: nazareth (34750)
tumikas Creative Commons License 2026.06.03 0 4 34752

Ott van mindenből a Trix verzió, minek átszerelgetni?

Előzmény: nazareth (34751)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!