Keresés

Részletes keresés

vwballer Creative Commons License 2018.11.25 0 0 8

Van lakosa Pusztaszentpéternek?

lesifotos Creative Commons License 2007.12.21 0 0 7
Már 0 lakosa van.
Nyugodjon békében!
Előzmény: harm2 (1)
Zsoldos Creative Commons License 2001.09.10 0 0 6
Kösz, kedvet csiáltál. Hazafelé majd kerülök egyet arra :)
Előzmény: Alfred (5)
Alfred Creative Commons License 2001.09.10 0 0 5
Túraútvonalak

Túraleírásaink a Magyar Természetbarát Szövetség kiadásában megjelent Őrség - Vendvidék - Vasi-Hegyhát turistatérképen feltüntetett jelzett turistautak ismertetőit tartalmazzák.
Túraleírásaink során azt a metodikát követjük, hogy egy-egy jelzett turistautat a kezdetétől a végéig ismertetjük, s ettől csak néhány esetben térünk el.
Természetesnek vesszük, hogy minden természetjáró kezében kalauzunk mellett az Őrség turistatérkép is ott van, ezért nem törekedtünk az útvonalak teljes, részletes leírására. Mivel a turistautak jelzései jól követhetők, ezért úgy gondoljuk, hogy senkinek sem okoz problémát azok végigjárása.
Kalauzunkban a menetidőket 4 km/óra menetsebességgel, plusz 100 méter szintemelkedésenként 10 perc hozzáadásával számoltuk.

A túraleírásokban előforduló rövidítések:

aá.: autóbusz-állomás
am.: autóbusz-megállóhely
D: dél
DDK: Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra
DK: délkelet DNy: délnyugat É: észak ÉK: északkelet ENy: északnyugat
K: kelet; kék jelzés
km: kilométer m : méter Ny: nyugat ó.: óra
OTK: Őrségi Tájvédelmi Körzet
p.: perc
P: piros jelzés S: sárga jelzés
th.: turistaház
vá.: vasútállomás vm.: vasúti megállóhely
vh.: vadászház
Z: zöld jelzés

Magyarországon alkalmazott turistajelzések:

A terepen a turistautak jelzéseit az útvonal mentén fák törzsére, illetve különböző tereptárgyakra festik. A jelzések 120x100 mm-es fehér alapra, négyféle színben készülhetnek. Ezek fontossági sorrendben: kék (K), piros (P), sárga (S), zöld (Z).

A jelzések formái:
Vízszintes sáv: hosszabb vándorutak jelzésére használják, amelyek több tájegységen is átvezethetnek (pl. Országos Kéktúra, 1100 km; Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra, 555 km).
Álló kereszt: a sávjelzések összekötésére vagy azok rövidítésére. Színe mindig megegyezik a magasabb rendű sávjelzés színével.
Háromszög: csúcsokra, kilátópontokhoz vezető leágazások jelzésére
Négyzet: szálláshelyekre, lakott településekre vezető leágazások jelzésére
Kör: forrásokhoz, kutakhoz vezető leágazások jelzésére
Omega: barlangokhoz vezető leágazások jelzésére
Rom (LJ jelzés: romokhoz, műemlékekhez, ásatásokhoz vezető leágazások jelzésére használják.
Irányított kör (nyílheggyel ellátott háromnegyed kör jelzés: autós pihenők, forgalmasabb kirándulóhelyek körüli körsétautak jelzésére használják.
Törlőkereszt jelzés: a valamilyen okból megszűnt turistaút jelzésének "törlésére" használják.
A jelzésre festett "X" színe fekete vagy sötétszürke.
A törlőkereszttel ellátott jelzéseket saját érdekében ne kövesse!
A leágazó jelzések színe mindig megegyezik annak a jelzésnek a színével, amelyből leágazott.
A turistatérképeken a jelzett utakat folytonos piros vonallal jelölik, mellette a szín kezdőbetűjével és alakjával. Sávjelzéseknél csak a szín kezdőbetűjét tüntetik fel. Egyes turistatérképeken a jelzett ösvényeket és a nehezen követhető útszakaszokat sűrű piros pontsorral ábrázolják.

Az Őrségi Tájvédelmi Körzet, illetve az Őrség turistatérképen feltüntetett turistautakat felfestette és karbantartja a Hegyek Vándorai Turista Egyesület.

Kérjük, észrevételeikkel, javaslataikkal segítsék munkánkat, hogy mi is
segíthessünk e tájegységben járó kirándulóknak, turistáknak.

Címünk: 1182 Budapest, Kétújfalu u. 161/b.


Pálmai Vencel elnök



1. TÚRA
ROCKENBAUER PÁL DÉL-DUNÁNTÚLI KÉKTÚRA

Útvonal: Nádasd vm. - Halogy - Felsőmarác - Ivánc (13,8 km)
Hegyhátszentmárton - Lugos-patak völgye - Kondorfa (25,8 km) - Szalafő (32,1 km) - Őriszentpéter (39,5 km) - Bajánsenye (45,4 km) - Kercaszomor (50,9 km) - Magyarszombatfa (55,1 km) - Gödörháza - Velemér (62,5 km) - Szentgyörgyvölgy (67,7 km) - Alsószenterzsébet (74,5 km) Kerkakutas (77 km) - Felsőcsöde (87,1 km) - Zalalövő.

Jelzés: kék sáv; Táv: 93 km; Szintkülönbség: 850 m; Túraidő: 25 óra.
Nádasd vm.-tól indulva felesleges a jelzett utat megkeresni. Célszerűbb, ha D-i irányba indulunk, s néhány perc alatt elérjük a Halogy felé vezető aszfaltozott utat.
Itt jobbra, Ny-i irányba fordulunk, így kb. fél óra múlva érjük el a jobbról becsatlakozó kék sávjelzést. Keresztezünk egy kisebb völgyet, és újabb 20 perc múlva Halogy község szélső házait láthatjuk. Elmenve a söröző, majd a templom mellett, az autóbusz-fordulónál balra kanyarodunk. Néhány perc múlva már földúton gyalogolunk. Elmegyünk a tsz-épületek és a hidroglóbusz mellett, kissé odébb a villamos távvezeték alatt és kb. 15 perc múlva a Himfai-parkerdő széléhez érkezünk. Szemben megpillantjuk a halastavat, amelynek majd a bal oldalán haladunk tovább.
A Himfai-patak hídjánál, ahol közvetlenül jobbra egy hatalmas vérbükk áll, törzsén a jelzések mutatják a követendő irányt. A fa alatt található asztalnál megpihenhetünk néhány percre, meleg időben azonban számítsunk a kellemetlenkedő szúnyogok hadára.
Korábban a Himfai-patak mellett szép tujasoron vezetett a kék jelzés, sajnos a fenyők megbetegedése miatt az utóbbi két esztendőben komoly fakivágások történtek a parkerdőben, így a kéktúra útvonala a halastó melletti széles úton vezet tovább.
Hat-hét perc múlva turista-pihenőhelyhez érkezünk, ahol kiépített forrást is találunk.
A sóderes úton haladunk egyenesen tovább, sajnos - kivitelezési nehézségek miatt - az autóparkolóig szinte egyáltalán nincsenek jelzések.
A térképen feltüntetett K körsétaút jelzéseit ne keressük, mert a már említett fakivágások miatt azokat úgysem lehet követni.
Kék sávjelzésünket továbbra is DNy-i irányba követjük, s kb. 5 perc alatt jó minőségű aszfaltozott úthoz érkezünk, ahol esőbeállót és am.-t találunk. Itt balra fordulunk, majd enyhe emelkedő után, mintegy 20 perc alatt Felsőmarác É-i végéhez érkezünk. Innen már az eredeti, a térképen feltüntetett útvonalat követjük.
A templomhoz érve, szembő) csatlakozik az S sávjelzés, amelyen Szőcére juthatunk. Jobbra fordulva, immáron a K és S sávjelzéseket követjük. A temetőt elhagyva keresztezzük a Berki-patak völgyét. Kiérve az erdőből megpillantunk egy hidroglóbuszt, amelynek oldalán már messziről látszanak a jelzések, ahonnan enyhe úttörés után bozótos erdősáv mellett ereszkedünk Iváncra.
Iváncról aszfaltozott úton gyalogolunk Hegyhátszentmártonig, ahová kb. 20 perc alatt érkezünk.
Keresztezzük az egyutcás községet, és az egykori tsz-épületek mellett enyhén jobbra tartva 7-8 perc alatt leereszkedünk a Lugos-patak völgyébe. Száraz időben a patakmederbe dobált köveken minden nehézség nélkül átlépdelhetünk a túlsó partra, azonban esős időben számítsunk arra, hogy lábbelinket levetve, mezítláb kell átgázolnunk a patakon.
Közvetlenül a patak után az S sávjelzés jobbra, Rábagyarmat irányába vezet.
Kék jelzésünk egyenesen, egy bozótos fasor jobb oldalán vezet egészen az erdő széléig, ahol balra, D-i irányba haladunk tovább a mezei úton. Tíz perc múlva beérünk az erdőbe, és ismét leereszkedünk a Lugospatak völgyébe. Szép fenyőerdőben, jól járható úton gyalogolunk tovább, hol közelebb, hol távolabb a patak medrétől.
Nyíltabb szakaszhoz érkezünk, jobb oldalon kerítéssel védett, néhány évvel ezelőtt tarvágott domboldal húzódik.
Rövidesen balról széles erdészeti út csatlakozik hozzánk, s innen kb. 6 perc alatt érünk az út bal oldalán - kissé beljebb - álló hatalmas tölgyfa alatt lévő, megviselt állapotú asztalokhoz, padokhoz. A Lugosi-réten vagyunk.
Pár perc múlva hármas útelágazáshoz érünk, ahol sajnos a közelmúltban szinte az összes jelzett fát kivágták, így figyelmesen kell továbbhaladnunk. Itt, e hármas útelágazásban, a középső útról csatlakozik hozzánk a Z sávjelzés. Mi a baloldali úton a völgy irányát, a K és Z sávjelzéseket követjük. Néhány perc múlva a Z sávjelzés balra tér, és egy fahídon át Ispánk irányába vezet.
A széles erdészeti útról rövidesen balra letérünk. Nagyon figyeljük a jelzéseket! Közvetlenül a Lugos-patak mellett, gyönyörű fenyvesben haladunk tovább. Utunk egyik legszebb szakaszán járunk!
Kb. 20 perc gyaloglás után kiérünk az erdőből, és mezőkön át érkezünk Kondorfára. Végigmegyünk az Alvégen, majd az őriszentpéteri műút előtt a bisztrónál megpihenhetünk néhány percre. Az autóbuszfordulót jobbra találjuk.
Az útkereszteződésnél balról csatlakozik hozzánk a P sávjelzés, így a Fővégen keresztül a K és P sávjelzéseket követjük. Az utolsó házat is elhagyva figyeljük a jelzéseket, mert néhány méter után a K sávjelzésünk balra tér! Átmegyünk egy fahídon, majd rögtön jobbra fordulunk. Jó illatú fenyőerdőben ismét a Lugos-patak völgyét követjük. Kb. 15 perc múlva élesen balra fordulunk, és meredeken felkapaszkodunk a művelt terület határáig. Itt jobbra, az erdő szélén vezető úton gyalogolunk tovább, majd balra fordulva keresztezzük a szántóföldet. A távvezeték alatt átmenve néhány perc múlva az első útkereszteződésnél jobbra fordulunk. A jelzések az eléggé rozoga kerítés oszlopain láthatók. Az aszfaltozott útnál balra fordulunk, melyen néhány perc alatt a Szalafőhöz tartozó Papszerre érkezünk, ahol jobbról csatlakozik hozzánk a K körsétaút-jelzés. A lejtő végén útkereszteződés van. Innen indul a K keresztjelzés, amely érintve a pityerszeri Szabadtéri Múzeumot, Orfaluba vezet.
Mi balra fordulunk, és továbbra is az aszfaltozott úton megyünk. A fűrésztelepet érintve 10 perc alatt a Templomszerre érkezünk, ahol megpihenhetünk a Kástu Koccintóban.
A templom melletti kultúrházban turistaszállást üzemeltetnek. Minden szeren találunk fizetővendég-szobákat.
Az aszfaltozott útról jobbra letérve, a sportpálya mellett lemegyünk a Zala völgyébe. Zsombékos réteken át, érintve a Zala-völgyi pihenőt, egy óra alatt az Őriszentpéterhez tartozó Keserűszeren át a Templomszerre érkezünk. Itt feltétlenül tekintsük meg a középkori műemlék katolikus templomot! A templomtól D-re, a temetőn keresztül 3 perc alatt jelzetlen úton jutunk a szintén műemlék középkori téglaégető kemencéhez.
A templomtól 100 m-re, 1996-ban a millecentenárium tiszteletére Honfoglalási emlékparkot létesített az őriszentpéteri önkormányzat.
A Templomszerről aszfaltozott úton 35 perc alatt érkezünk Őriszentpéter központjába.
A központból Bajánsenye felé a műúton indulunk tovább. A volt vasúti őrháznál - amely ma lakóépület - jobbra a régi vasúti töltésre térünk. E szakasz néhol eléggé benőtt, de az út jól követhető. Arra azonban számítsunk, hogy esős időben a ruházatunk minden valószínűség szerint teljesen átázik.
Kb. 25 perc múlva elhagyjuk a töltést, és hamarosan egy erdészeti úton folytatjuk túránkat. A sóderes út jobb kanyarulatánál mi balra fordulunk. Sajnos a jelzések e területen is a fakivágás áldozataivá váltak. Rövidesen ismét keresztezzük a régi töltést, majd az erdőből kiérve az új, épülő vasútvonal nyomvonalát, és kb. 10 perc alatt Dávidházára (Bajánsenye része) a kocsmához érkezünk.
Jobbra a főutcán követjük a jelzéseket. Rövidesen szemből, a határátkelő felől csatlakozik hozzánk a K keresztjelzés, amellyel Szlovénia irányába kapcsolódunk az E7-es Európai Hosszútávú Vándorúthoz (Europáischer FernwanderwegJ. Ez az Atlanti-óceántól, Portugália fővárosából, Lisszabonból indul. Érinti Franciaországot, Olaszországot, Szlovéniát, Magyarországot, majd Romániában a Fekete-tengernél, Constanta városnál ér véget. Hossza: cca. 5000 km.
D-i irányba hagyjuk el Dávidházát, és most már az E7 magyarországi szakaszán gyalogolunk a továbbiakban. Átmegyünk a Kerka hídján, s rövidesen erdőben vezető úton kapaszkodunk felfelé. Jelzett utunk a Kis-hegyen, a Belső-hegyen présházak között, majd az államhatár közelében kanyarog. Az Öreg-hegyen elhagyott szőlőskertek után egy rövid benőtt szakaszon kell átvergődnünk, majd ösvény nélkül, fától fáig követjük a jelzéseket. Keresztezünk egy hangulatos völgyet, majd a temető mellett érkezünk Kercaszomorra. Ha időnk engedi, keressük fel a 20 percnyire található műemlék jellegű szomoróci haranglábat.
Továbbindulva átkelünk a Kis-Kerka hídján, majd ismét erdőben kanyarogva haladunk az emelkedőn. A művelt terület határához érve egyenesen továbbmegyünk a szekérúton (egy darabig jelzések nélkül), majd egy bal kanyar után elérjük a műutat. Itt jobbra indulunk és 10 perc alatt Magyarszombatfára érkezünk, ahol felkereshetjük a közelmúltban felújított műemlék fazekasházat.
A község szélét érintve egyenesen, D-i irányba - a határátkelő felé - indulunk tovább. A hídon átkelve, mintegy 100 m után jobbra fordulunk. Jobb kéz felől elhagyjuk a szeszfőzdét, és egy kissé benőtt, emelkedő úton nagy tisztásra érkezünk. Néhány évvel ezelőtt e területen kutatófúrásokat végeztek. Átvágunk a tisztáson, majd rövid emelkedő után egy gerincúthoz jutunk. Itt balra, a gerincen haladva 10 perc alatt jutunk a Ritasi-dombra, ahol vasbeton geodéziai tornyot találunk. Ha az ajtaja nyitva van, érdemes felmászni rá, mert gyönyörű körkilátásban lesz részünk. Elhagyva a tornyot és a volt határőr-laktanyát, pár száz métert aszfaltúton haladunk. A vízmű kerítésénél jobbra, a szőlőhegy gerincére fordulunk. Gödörházára érve érintjük a fa haranglábat.
Továbbmenve hamarosan Velemér házaihoz érkezünk. Végigmenve az egyutcás községen, annak DK-i végén a K romjelzésen rövid kitérőt teszünk a XIII. sz-i műemlék templomhoz.
Visszatérve a kék sávjelzéshez, emelkedő úton folytatjuk túránkat. Érintjük a Veleméri-hegyet (kilátás nincs), majd egy fenyvest, és rövidesen feltűnnek Asszonyfa (Szentgyörgyvölgy) szélső házai. K-i irányba haladunk a községen - útközben több fazekasmestertől vásárolhatunk különféle kerámia tárgyakat -, és a nagy ABC-nél balra fordulunk, ahonnan már látjuk a 300 m-re álló műemlék református templomot.
A templomlátogatás után átlépkedünk a Szentgyörgyvölgyi-patak hídján, végigmegyünk Kógyáron. Itt a házak többsége ma már üdülési célokat szolgál. Az utolsó házat is elhagyva, balra egy széles földútra térünk, amelyen 40 perc alatt Felsőszenterzsébetre érünk. A község szélén érdekes látnivaló a fa harangláb.
A községtől néhány kilométer aszfalttaposás kezdődik, amely nem éppen kellemes élvezet napsütéses időben. Alsószenterzsébet érintésével 1 óra 10 perc alatt érünk Kerkakutasra.
A községet a temető mellett ÉK-i irányba hagyjuk el. Kb. 25 perc alatt érünk a Pankar-erdőbe, ahol több kanyar után, jó néhány vadászlest érintve, néhol magas fűvel benőtt úton gyalogolva Pusztaszentpéterre érkezünk.
Pusztaszentpéter a Dél-dunántúli Kéktúra igazoló helye, a bélyegzőt az egyetlen lakott házban, Oszkár bácsinál találjuk (200 m-es kitérő). A régi települést és a temetőt elhagyva egy darabig kerítés mellett
gyalogolunk, majd széles erdészeti úton érkezünk Felsőcsödére. Elhaladunk a Sárkány Panzió impozáns épületei mellett, a kis község É-i végén az útelágazásnál kissé jobbra, az aszfaltozott úton követjük a K sávjelzéseket. (Ettől az útelágazástól indul Pankasz irányába a K keresztjelzés.)
Mintegy 150 m után jobbra letérünk az aszfaltozott útról. Keresztezünk egy völgyet, és a továbbiakban a helybéliek által is használt gyalogúton érkezünk a Pacsa-hegyre. A szőlőskerteket és az út menti keresztet elhagyva már széles földúton jutunk Zalalövőre.
A 86-os számú főközlekedési útnál a K sávjelzés jobbra, Kustánszeg irányába vezet. Mi azonban balra, a Zala-híd irányába indulunk a K keresztjelzéseket követve, és kb. 10 perc alatt a vasútállomásra érkezünk.

1 /A. TÚRA
Útvonal: Felsőcsöde - Pankasz - Nagyrákos
Jelzés: kék kereszt; Táv: 9,1 km; Szintkülönbség: 60 m; Túraidő: 2 ó 20 p.
Felsőcsöde É-i végétől indulunk, ugyanis itt ágazik ki a K keresztjelzés a DDK-ból.
Elhagyva a házakat, átvágunk egy szántón, s közben elmegyünk a távvezeték alatt, és pár perc gyaloglás után erdőbe érünk. Igen hangulatos, néhol sáros utakon keresztezzük az egybefüggő erdőt, majd kb. 45 perc múlva ereszkedünk le a Zala völgyébe. Átkelünk a hídon, elmegyünk a sportpálya mellett, s néhány perc alatt Pankasz központjába érkezünk. Ne felejtsük el megtekinteni a 300 m-re álló műemlék szoknyás haranglábat, és a helytörténeti gyűjteményt.
A Fő utcán Őriszentpéter irányába indulunk, és az utolsó házak után, az első széles földúton jobbra fordulunk. Már az aszfaltútról lehet látni a kb. 150 m-re álló első fa törzsén a jó nagyra festett K keresztjelzést. A téglagyár üzemi területét elhagyva keresztezünk egy keskeny erdőt, majd néhol ritkán járt úton - nyílt területre érünk. Elmegyünk a távvezeték alatt, és a széles földúthoz érve balra fordulunk.
A temető mellett érünk be Nagyrákosra, ahol csatlakozunk a Z sávjelzéshez, és 200 m-en a fonódó jelzéseket követjük.
A K keresztjelzésünk az Óriszentpéter-Zalalövő közötti műútnál ér véget.

1 /B. TÚRA
Útvonal: Szalafő, szentgotthárdi elágazás - Orfalu.
Jelzés: kék kereszt; Táv: 9,5 km; Szintkülönbség: 110 r-n; Túraidő: 2 ó 35 p.
Szalafőn, a szentgotthárdi elágazásnál a K sávjelzésből ágazik el a K keresztjelzés. Az elágazástól velünk tart a K körsétaútjelzés is.
40 perc alatt érünk fel Pityerszerre. Itt feltétlenül nézzük meg a szabadtéri falumúzeumot!
A parkoló után jelzésünk erdőgazdasági úton halad tovább Ny-i irányba. Hamarosan erdőbe érünk, majd egy tujasoron át a szalafői rakodóhoz jutunk. Szemben velünk egy kis kunyhó áll, előtte asztalt és padokat találunk, ahol néhány percre megpihenhetünk.
Továbbra is az erdőgazdasági utat követjük, majd több kanyar után balra, egy nyiladékba fordulunk. Leküzdve az emelkedőt, néhány kanyar után pár évvel ezelőtti tarvágáshoz érkezünk. Itt figyelmesen kövessük a jelzéseket!
Hamarosan keresztezzük a régi dolányi utat, ahonnan 35 perc alatt Orfalu szélső házaihoz érünk.
Jobb kéz felé lesétálunk a völgybe, a község központjába, ahol megnézhetjük a fa haranglábat.
Jelzésünk az am.-nál ér véget.

1/C. TÚRA
Utvonal: Magyarföld - Felsőszenterzsébet - Alsószenterzsébet Csesztreg.
Jelzés: kék kereszt; Táv: 12 kr~; Szintemelkedés: 120 m; Túraidő: 3 ó 15 p.
Magyarföldről az autóbusz-fordulótól indul a K keresztjelzésünk.
Kb. 100 m-t együtt haladunk a Z sávjelzéssel, majd balra fordulunk az aszfaltúton. Néhány kanyar után a temetőnél hagyjuk el a községet.
DK-i irányba keresztezzük a Bot-hegyet, a Péter-hegyet, majd a Zsidódombot, ahonnan már néhány perc alatt Felsőszenterzsébetre érünk. Az autóbuszfordulónál csatlakozunk a DDK útvonalához. Ugyaninnen
jobbra, néhány perces kitérővel - a K sávjelzésen - érdemes megtekinteni a fa haranglábat.
A főutcán folytatjuk túránkat. Néhány kilométert aszfaltozott úton kell gyalogolnunk, majd Alsószenterzsébet túlsó végén elválnak jelzéseink.
A volt ramocsai harangláb Felsőszenterzsébeten
A K sáv ÉK-i irányba, Kerkakutasra vezet. Mi D-DK-i irányba széles földúton hagyjuk el a községet. Keresztezzük a Hegy-hátat, majd a Cserihegy szőlőskertjei között kanyarog az út. Kb. 45 perc múlva egy kavicsbányákhoz érünk, ahonnan újabb 20 perc elteltével, immár szilárd burkolatú úton Csesztreg központjába érkezünk.

1 /D. TÚRA
Útvonal: Bajánsenye (Dávidháza) - Határátkelő.
Jelzés: kék kereszt; Táv: 2 km; Szintkülönbség: 3/4; Túraidő: 30 p.
Bajánsenye Dávidháza részén ágazik el a K keresztjelzésünk a DDK útvonalából és E7 nemzetközi útvonalként, végig aszfaltozott úton vezet bennünket Bajánsenye/Hodos határátkelőig.

1 /E. TÚRA
Utvonal: Velemér - műemlék templom.
Jelzés: kék L (rom); Táv: 200 m; Szintkülönbség: 3/4; Túraidő: 3 p.
Velemér DK-i végén, a DDK útvonalából ágazik el a K romjelzés.
A honfoglalási emlékpark, majd a temető mellett aszfaltozott úton 3 perc alatt érjük el hazánk egyik becses műemlékét.
1/F. TÚRA
Útvonal: Szalafő, Pityerszer - Felsőszer - Papszer - Pityerszer. Jelzés: kék (körséta); Táv: 4,6 km; Szintemelkedés: 1 10 m ~ , Túraidő: 1 ó 25 p.

Az útvonal végig kapaszkodókkal tarkított, nyílt terepen vezet, a dombhátakról szép kilátás nyílik a környékre, több fotótémával.
A pityerszeri parkolótól indulunk a műemlék épületek írányába. Miután megtekintettük a szabadtéri müzeumot, a jobb oldali szélső háztól É-i irányba ereszkedünk le a völgybe. Ezen a szakaszon -tereptárgyak hiánya miatt - ritkán vannak felfestve a jelzések, ezért figyelmesen kövessük azokat.
Keresztezzük a Felsőszeri-patakot, majd rövidesen felérünk Felsőszerre. Elhagyjuk a Savaria Múzeum vendégházát, s néhány perc múlva balra fordulunk. Leereszkedve a Zala völgyébe, keresztezzük a vízfolyást, majd ismét egy kapaszkodó után Papszerre érkezünk, ahol rövidesen elérjük a szentgotthárdi műutat. Itt jobbra fordulva először a K sávjelzéshez
, majd a K keresztjelzéshez csatlakozva végig aszfaltozott úton, kb. 50 perc alatt visszaérünk a pityerszeri parkolóba.

2. TÚRA
"ŐRVIDÉKI PIROS" TURA "

Útvonal: Zalalövő vá. - Hegyhátszentjakab (4,8 km) - Kisrákos - Ispánk (14,7 km) - Kondorfa (23,3 km) - Farkasfa (30,7 km) - Kétvölgy (40,7 km) - Felsőszölnök (47,3 km) - János-hegy - Szakonyi-erdő - Zsidahegy (64,2 km) - Szentgotthárd (68 km) - Rábafüzes (71,1 km) - Felső-Csóka Szent Imre-templom (81,2 km) - Nemesmedves (87,8 km) - Kemestaródfa - Vasalja (101,4 km) - Horvátnádalja vm.
Jelzés: piros sáv; Táv: 104,6 km; Szintkülönbség: 1375 m; Túraidő: 28ó 30p.
A zalalövői vasútállomástól induló P sávjelzéseket - a 86-os főközlekedési útig fonódik a K keresztjelzéssel - az Őriszentpéterre kivezető úton követjük. Érintjük a tájházat, majd a 103. számú házzal szemben lévő I. világháborús emlékművet, mögötte a műemék jellegű 1250 körül épített zalamindszenti katolikus templomot.
A 129. számú háznál jobbra, egy keskeny úton lemegyünk a Borostyán-tóhoz. A közelmúltban létesített mesterséges tó vizében fürödhetünk, partján kempinget, éttermet, büféket találunk. (Nyári időszakban belépődíjat kell fizetni.)
A tó, illetve a gát túloldalán felkapaszkodunk az erdőbe, majd hamarosan szántóföldre érünk. Kb. 15 perces gyaloglás után erdőszélen, majd ismét erdőben haladunk a Felsőjánosfa - Hegyhátszentjakab közötti műútig, melyen jobbra fordulva néhány perc alatt Hegyhátszentjakabra érkezünk.
Az am.-nál csatlakozik hozzánk a S sávjelzés, amely az emelkedő végén a műemlék templomnál jobbra fordul a Vadása-tavak irányába. (A tavakat 15 perc alatt érhetjük el.)
Mi azonban K-i irányba Szaknyér felé indulunk, továbbra is aszfaltozott úton.
A kis községet elhagyva átmegyünk a Szentjakabi-patak hídján, r~~ajd erdőben kapaszkodunk felfelé. Jobb kéz felől elhagyunk egy kis kavicsbányát, és kb. 7 perc múlva az erdő sarkánál jobbra, a széles úton keresztezzük a szántóföldet. Itt sajnos nincs mire festeni a jelzéseket, azonban jól látszanak Kisrákos házai, melyek kellő módon meghatározzák számunkra a követendő irányt.
A főutcán jobbra fordulunk, majd balra, a Felsőszer irányába. A Fodorszert elhagyva az ún. Bandi úton 50 perc alatt Ispánkra, a Keletiszerre érkezünk.
Itt csatlakozik hozzánk a Z sávjelzés, amellyel együtt haladunk É-i irányba kb. 250 m-t.
A Béke-ligetnél elválik a két jelzés, mi kissé balra tartva ereszkedünk le a völgybe. Kb. 35 perc alatt érjük el az Óriszentpéter - Csákánydoroszló közötti műutat, ahol jobbra fordulva, majd néhány lépés után balra egy murvás útra térünk.
Elhaladunk a Bárkás-tó mellett, melynek vize fürdésre nem alkalmas, majd érintjük a kiépített pihenőhelyet, ahol hosszabb időtöltésre is van lehetőség.
Nyiladékokban kanyarogva érjük el a Dó-rétet - nedves időszakban biztosan bokáig ér a víz -, később keresztezzük a Máli-hegyet, majd szép fenyves után kiérünk az erdőszélre. Elmegyünk a sportpálya mellett, és rövidesen jobbra fordulunk a műútnál. Átkelve a hídon felkapaszkodunk a kereszteződésig, Kondorfa központjába.
A kereszteződésnél balra fordulva végigmegyünk a Fővégen, s egészen az utolsó házig egybefonódik jelzésünk a K sávjelzéssel. Mi nem térünk le a széles útról, hanem kissé jobbra tartva, legelőkön gyalogolunk a László-kaszáló irányába. Keresztezzük a Nagy-árok völgyét és rövidesen a Farkasfához tartozó Kiserdő házaihoz érkezünk. A közben hozzánk csatlakozott Z sávjelzéssel együtt 35 perc alatt Farkasfa községbe ereszkedünk. Érintjük a fa haranglábat, s néhány méter után az autóbuszforduló melletti kocsmában kis időre megpihenhetünk.
A Fővégen hagyjuk el Farkasfát, és miután átsétáltunk a távvezeték alatt, az utolsó magányos épületnél jobbra fordulunk. Felkapaszkodunk az aszfaltozott útig, amelyet keresztezve több kisebb kanyar után leereszkedünk a Kis-patak völgyébe. A széles útnál érintjük Balázsfalva (Apátistvánfalva) szélső házait, majd DNy-i irányba haladunk a néhol igen sáros úton. Kb. 35 perc alatt érjük el az Orfalui-nyeregben álló keresztet. (Jó fotótéma.)
Keresztezzük az aszfaltutat, elmegyünk a távvezeték alatt, majd szép, fenyvesben kanyargó ösvény végén érjük el a Sűrű-erdőt. Ide érkezik Orfaluból a P négyzetjelzés is.
Élesen jobbra fordulva követjük a P sávjelzéseket, majd több kanyar után kiérünk a magyar-szlovén államhatárt követő széles útra.
Jobbra fordulunk, és addig gyalogolunk a "határúton", amíg kb. 20 perc múlva jobbról becsatlakozik az ideiglenes határátkelőhöz vezető sóderes-murvás út. Itt ismét élesen jobbra fordulunk, majd kb. 250 m után balra, a Katalin-hegy irányába. Jelzésünk nem vezet fel a tetőre, azonban a néhány perces kitérő mindenképpen megéri a fáradságot, hiszen felejthetetlen körkilátásban lesz részünk.
Visszatérve a jelzett útra, néhány perc atatt Kétvölgyre érkezünk, ahol az út jobb oldalán álló kereszttel szemben balra fordulunk. Leereszkedünk a völgybe, ahol egy pallókkal lerakott vizenyős részen
átkelve néhány méter után keresztezzük az igen rossz minőségű aszfaltozott utat.
A postaládák melletti ösvényen felkapaszkodunk a házakig, majd balra egy sóderes-murvás úton folytatjuk túránkat. (A kis kápolnánál csatlakozik jobbról a P keresztjelzés, amely a szemközti gerincen éri el ismét a P sávjelzést.)
Kb. 15 perc alatt elérjük Kétvölgy utolsó épületét, és betérünk az erdőbe. Mintegy 250 m után balra fordulunk, és elhagyjuk eddigi széles utunkat. Fölöttébb szép szakaszhoz ~rkeztünk: jobbról a hegy oldalában mély
horhosok, vízmosások húzódnak egészen az általunk követett ritkán járt útig. Felérve a gerincútra, azon bandokolunk néhány percig, majd több kanyar után leereszkedünk egy patakvölgybe. A völgyet balra, az ún. Venci útján D-DNy-i irányba kövessük.
A völgyfőhöz érkezve, egy vízmosás mellett meredeken kapaszkodunk felfelé. A keresztútnál jobbra fordulunk, és kb. 8 perc múlva elérjük a Felsőszölnökről induló széles talajutat. Ezen jobbra tartunk, majd közvetlenül a házak előtt balra, lefelé indulunk. Két kanyar után a széles kocsiúton jobb kéz felé megyünk tovább. Kb. 15 perc alatt a Kakas-dombra érünk. Átvágunk a legelőn, majd az erdőbe érve meredeken leereszkedünk Felsőszölnök szélső házaihoz. A műútnál balra fordulunk, majd a hídon átkelve Felsőszölnök központjába érkezünk.
A központban posta, ABC, kocsma található. A templommal szemben álló épület pincéjében a közelmúltban helytörténeti kiállítást nyitottak. Ne mulasszuk el a megtekintését!
Visszatérve a P sávjelzéshez, a mozi irányába indulunk tovább. Kb. 900 m gyaloglás után jelzésünk élesen jobbra fordul. Innen indul a P háromszögjelzés, amelyet a Hampó-völgyben követve 1 óra alatt érhetünk a magyar-szlovén-osztrák hármashatárra.
Kb. 15 perc alatt a János-hegy gerincére érünk, ahol a sóderesmurvás gerincúton kanyargunk. A gerincről hol jobbra, hol balra nyílik szemet gyönyörködtető kilátás a környező dombokra, valamint Ausztria és Szlovénia hegyeire. Útközben több jellegzetes út menti kereszt szolgál jó fotótémául.
Egy bal oldalon álló romos épület után nagyon figyeljünk a jelzésekre, mert innen egy darabig a térképtől kissé eltérő az útvonal vezetése. Az útkanyarulatnál jobbra felkapaszkodunk a házakhoz vezető úton, majd a helyiek által használt ösvényen ereszkedünk le a völgybe. (Jobbra mellettünk benőtt mélyút húzódik.)
Miután kiértünk a szentgotthárdi útra, azon balra megyünk kb. 500 m-t. A híd után rögtön jobbra fordulunk. A magánterületen áthaladva figyeljük az erdő szélén a jelzéseket! Az erdőbe érve a jobb oldali mélyúton kapaszkodunk felfelé. A szintútra érve, jobbra gyönyörű páfrányokat láthatunk. Több kanyar után, kb. 15 perc múlva egy hajtűkanyarban elérjük a régi Kétvölgy - Alsószölnök közötti úton a kőkeresztet.
A kétszer jobbra kanyar után 150 m-re jelzésünk balra fordul. (Itt ágazik el a P keresztjelzés, amely Kétvölgyön a kis kápolnánál csatlakozik ismét a P sávhoz.)
Leereszkedünk a Szakonyfalui-patak völgyébe, hogy azután a túlsó oldalon ismét 50 m szintkülönbséget győzhessünk le. Az emelkedő végére érve balra indulunk tovább, a jelleghatár mentén. Kb. 40 perc múltán szép rétre érkezünk, ahol egy csinos kis vadászház áll hatalmas fenyők árnyékában. Mellette asztalok és padok találhatók. A hely arról nevezetes, hogy a "vasfüggöny" idején, turisták számára ezt jelölték meg Magyarország legnyugatibb pontjaként. Emlékét kis kerítéssel körbevett kopjafa őrzi.
A vadászházi pihenőt elhagyva, a Grajka-pataknál jobbra fordulunk innen indul Szakonyfalu felé a P négyzetjelzés -, majd kb. 100 m után balra átkelünk a fahídon. A nemrégiben történt fakivágások miatt sajnos a jelzés itt is eléggé ritka.
Felkapaszkodunk a gerincre, ahol jobbra tartva az útcsomópontnál egy vadetetőhöz érünk. Itt a széles úton balra fordulunk. A kis völgy végén érjük el a Szentgotthárd - Apátistvánfalva közötti aszfaltutat és a Zsida-patakot.
Az utat keresztezve a patakvölgyet követjük. Többször átkelünk a patakon, s rövidesen felkapaszkodunk Zsida-hegyre. A település végén balra fordulunk, és ismét leereszkedünk a Zsida-patakhoz, ahol Zsida főutcájára érünk. Innen gyakorlatilag az aszfaltozott utat követve kb. 35 perc alatt Szentgotthárd városközpontjában vagyunk.
A Széll Kálmán téren álló műemlék templomtól a P sávjelzésű turistautat 35,6 km hosszúságban, egészen Horvátnádalja vm.-ig "Szent Imre vándorút"-nak nevezték el. A Millecentenárium évében létesített útvonal végigjárását - külön igazoló füzetben történő bélyegzések alapján - egy tetszetős jelvénnyel ismerik el a szervezők.
A térről É-i irányba indulunk. Átlépkedünk a Rába folyó hídján, majd a vasúti síneket keresztezve a kerékpárúton haladunk egészen Rábafüzesig. A templomnál balra fordulunk, és a házakat elhagyva a Rigó-patak völgyében követjük az erdészeti utat. Az út végén jobbra térünk, és felkapaszkodunk a Csókás-hegy gerincére. Rövidesen elérjük a Felső-Csóka 354 m-es magaslatán álló vasbeton geodéziai tornyot.
Ezt követően rövid ideig közvetlenül az államhatár mellett vezet a jelzett út, melyet e szakaszon figyelmesen kövessünk!
A Janzsó-tanya ma már alig látható romjainál érünk ismét egy széles erdészeti útra, amely az Alsó-Sánta-völgyben vezet bennünket a Szent imrei-tanyához. A kis kápolna mellett balra a P romjelzéseket követve néhány perc alatt a 260 m magasságban épült, hányatott sorsú Szent Imre-templomhoz érkezünk. A templom közvetlenül az államhatár mellett fekszik, előtte padokat találunk. A határ túloldalán kb. 30 m-re a "Vámoskereszt" látható. A melléképület előtt kártyás telefonfülke van, a WC-k és a nyomóskút csak a Szent Imre-napi búcsúkor működnek.
Ugyanazon az úton térünk vissza a P sávjelzéshez, mint amelyiken jöttünk. A bokorsor túloldalán balra haladunk tovább, majd felkaptatunk a Magas-tető 321 m-es, kilátás nélküli, lapos platójára. Leereszkedve a völgybe, egy rozzant fahídon kelünk át, majd ismét széles erdészeti úton gyalogolunk tovább. Az útkanyarulat után balra tekintve, az ausztriai Grossmürbisch (Alsómedves) házait és templomának tornyát láthatjuk.
Egy darabon sajnos ismét a fakitermelés áldozatául estek a turistajelzések; de ne ijedjünk meg, továbbra is csak a széles utat kövessük! Rövidesen balra térve elhagyjuk az erdészeti utat, átmegyünk a Kőhídi
patak hídján, majd meredek kaptató következik. A magassági ponttól már kényelmesen gyalogolhatunk egészen Nemesmedvesig. Csapadékos időjárás esetén azonban ez a szakasz igen csúszós, ezért lassú az előrejutás!
A községbe a temető és a volt határőrlaktanya közötti úton érkezünk , az útkereszteződésnél balra fordulunk, elmegyünk a mindig hűs vizet adó Vándor-forrás mellett, s néhány lépés után a központban vagyunk.
Nemesmedvestől néhány emelkedőt leküzdve továbbra is az egykori riadó úton folytatjuk túránkat. Külön ki kell emelni a Robbantó-allé környéki tujasorokat, amelyek igen szép látványt nyújtanak.
A csákánydoroszlói határőrőrshöz érkezve, jobbra ágazik el a P keresztjelzés, amely a csákánydoroszlói vá.-ra vezet. Az épületek mellett továbbra is a jó minőségű úton járunk. Az erdőből kiérve művelt területen vezet az út, egészen Kemestaródfa széléig. A kőkeresztnél balra fordulunk, és innen már aszfaltozott úton lépkedhetünk a továbbiakban.
A községet elhagyva átmegyünk a Strém, majd a Pinka hídján, és fél óra alatt Vasaljára érkezünk.
Elhagyjuk a templomot, és aszfaltozott úton gyalogolunk. Az árvízvédelmi töltést keresztezve néhány perc alatt Magyarnádaljára érkezünk. Jobb kéz felé végigmegyünk az egyutcás községen, majd Horvátnádalja szélét érintve, a vasúti síneket keresztezve Horvátnádalja vm.-re érkezünk, ahol a Szent Imre vándorút is véget ér.

2/A. TÚRA
Útvonal: Zsida-patak völgye, P sávjelzés - Orfalui-nyereg, kereszt. Jelzés: piros kereszt; Táv: 4 km; Szintkülönbség: 110 m; Túraidő: 1 ó 10 p.
A jelzés az "Őrvidéki Piros" Ny-i hurkának átkötésével biztosít körtúra lehetőséget Apátistvánfalva és Kétvölgy térségében.
A Zsida-patak völgyében a P sávból ágazik ki a P keresztjelzés, amelyen DNy-i irányba felkapaszkodunk a Kovács-hegy gerincére, s onnan kb. 20 perc alatt ereszkedünk le Apátistvánfalvára.
500 m-t aszfaltúton megyünk, majd balra, a Hársas-patakkal párhuzamosan, a vízfolyással szembe haladva elérjük az orfalui aszfaltozott utat. Itt balra fordulunk, majd kissé odébb ismét balra, a tujasoron felkapaszkodunk a Gyermektábor irányába.
Megkerüljük az épületeket, ahonnan 6-7 perc múlva érünk az 4rfaluinyeregben álló kereszthez, ahol jelzésünk csatlakozik a P sávjelzéshez.

2/B. TúRA
Útvonal: Kétvölgy, kápolna - Kőkereszt, P sávjelzés.
Jelzés: piros kereszt; Táv: 1,7 km; Szintkülönbség: 50 m; Túraidő: 26 p.
A jelzés a 2/A. túra jelzésével együtt, az "Orvidéki Piros" Ny-i hurkának átkötésével körtúra lehetőséget biztosít Apátistvánfalva és Kétvölgy térségében.
E jelzés Kétvölgynek Ritkaháza részén, a kápolnánál ágazik ki a P sávjelzésből, és egy sóderes úton indul É-i irányba. Elmegyünk a temető mellett, és néhány perc r~úlva az aszfaltúthoz érve balra fordulunk.
Szerpentinezve leereszkedünk a völgybe. Elmegyünk a kőkereszt mellett, és az útkanyarulat kezdetén É-ÉNy-i irányba a földúton felkapaszkodunk az erdőbe. Hamarosan elérjük a P sávjelzést, ahol véget ér a P keresztjelzés. A kőkereszt kb. 150 m-rel előbbre található.

2/C. TÚRA
Utvonal: Csákánydoroszló vá. - Határőr őrs.
Jelzés: piros kereszt; Táv: 2,7 km; Szintkülönbség: 20 m; Túraidő: 40 p.
A csákánydoroszlói vá.-tól jobbra, a 8-as számú főközlekedési úton indulunk el. A nagy forgalomra való tekintettel figyelmesen, csak a forgalommal szemben, libasorban haladjunk!
650 m gyaloglás után jobbra fordulunk, az erdészeti rakodó irányába. Keresztezzük a vasúti síneket, majd a rakodó túlsó végén balra térünk. 7 perc alatt aszfaltúthoz érkezünk amelyen jobbra fordulunk és kb. 18 perc múlva elérjük a határőrség épületeit, ahol a P sávval jelzett Szent Imre vándorúthoz csatlakozhatunk.

2/D. TÚRA ,
Utvonal: Felsőszölnök, P sávjelzés - Hármashatár.
Jelzés: piros háromszög; Táv: 3,8 km; Szintemelkedés: 100 m; Túraidő: 1 ó 7 p.
Felsőszölnökön a Hampó-völgyben kezdődik a P háromszögjelzés, ott, ahol a P sáv a János-hegy irányába indul.
A széles völgyben egy darabig aszfaltozott, majd sóderes úton gyalogolunk Ny-i irányba. A völgy végénél, az államhatárt jelző tábla előtt balra térünk, és a vizenyős részen átkelve már erdőben folytatjuk túránkat. Szemet gyönyörködtető fenyvesben, mohás oldalak mellett vezet az emelkedő út. Rövid vízszintes szakasz után meredek kaptató leküzdésével érünk fel a 384 m magasságban lévő magyar-osztrák-szlovén hármashatárra, ahol egy emlékművet, esőházat, asztalokat és padokat találunk.

2/E. TÚRA
Útvonal: Orfalu - Sűrű-erdő, P sávjelzés.
Jelzés: piros négyzet; Táv: 1,2 km; Szintkülönbség: 30 m; Túraidő: 20 p.
Orfaluból, a Vendvidék legkisebb szórványtelepüléséről, a fa haranglábtól indul a P négyzetjelzés. Először házak, majd mező mellett haladva kb. 20 perc alatt érünk fel a Sűrű-erdőbe, ahol a P sávjelzéshez csatlakozunk.

2/F. TÚRA
Utvonal: Szakonyfalu - Vadászházi pihenő bejáróút, P sávjelzés.
Jelzés: piros négyzet; Táv: 1,9 km; Szintkülönbség: 10 m; Túraidő: 30 p.
Szakonyfaluban az autóbusz-fordulótól a templom irányába indulunk. A Grajka-patak mentén haladunk DK-i irányba, és kb. 10 perc múlva
egy kőhídhoz érünk, amelyen átkelve jobbra fordulunk. Követve a széles utat, újabb 10 perc alatt sorompóhoz érünk. Jobbra egy vadászház és a tájvédelmi körzetet ismertető színes tábla látható.
Elhagyva a sorompót, néhány perc múlva jó vizű forráshoz jutunk, melyet a térkép Ágnes-forrásként tüntet fel.
Kb. 200 m-re csatlakozunk a P sávjelzéshez.

3. TÚRA
Utvonal: Hegyhátszentjakab am. - Vadása-tó - Szőce (3,5 km) Felsőmarác - Ivánc (14,8 km) - Hegyhátszentmárton - Rábagyarmat (21,8 km) - Mál-tető - Szőlőhegy - Pali útja - Magyarlak.
Jelzés: sárga sáv; Táv: 34,5 km; Szintkülönbség: 250 m; Túraidő: 9 ó. 196
Szénagyűjtés a szőcei természetvédelmi táborban
Jelzésünk Hegyhátszentjakabról az am.-tól indul. Aszfaltozott úton megyünk egészen a Vadása-tavakig
, közben érintjük a műemlék templomot, ahol Szaknyér irányába elválik tőlünk a P sávjelzés. 15 perc alatt érünk a tavakhoz, ahol még mindig csak a régi tó vizében fürödhetünk, mivel az új nagy tó jelenleg is feltöltés alatt van. A tavak közvetlen közelében kemping, üdülők, étterem és több büfé található.
Jelzésünk a régi tó jobb partján, az erdő alatt vezet. Nyári időszakban számítani kell arra, hogy csak belépődíj ellenében mehetünk végig a parton, ugyanis e területen községi strand működik. Érintünk egy jó vizű forrást, majd búcsút intve a Vadása-tónak, ÉK-i irányba indulunk az erdő szélére. Átvágunk a szántón, s néhány perc alatt Szőce község szélső házaihoz érünk.
Keresztezzük az aszfaltozott utat, átmegyünk a távvezeték alatt, és kb. 6 perc alatt széles erdészeti úthoz érünk. Innen jobbra, mintegy 5 percre találjuk az OTK kutatóházát, ahonnan szakvezetéssel megtekinthetjük a védett tőzegmohást.
A széles utat keresztezve, a térképtől eltérő nyomvonalon vezet tovább S sávjelzésünk. Tartva eddigi irányunkat, majd kissé balra keresztezzük a Király utat, és kb. 6 perc alatt a Margit-major épületeihez érkezünk. A sóderes-murvás úton balra fordulunk, majd az aszfaltozott úton ismét balra.
Kb. 300 m-re újból a "Király út"-nál vagyunk, amelyen jobbra fordulunk. Itt tábla tudatja velünk, hogy kerékpárúton haladunk. Az erdőből kiérve, fél óra alatt Felsőmarácra jutunk.
A főutcán gyalogolva a templomnál csatlakozunk a DDK útvonalához , , és innen egeszen a Lugos-patakig az 1. sz. túra leírása szerint folytatjuk utunkat.
A Lugos-patakon átkelve a S sávjelzéseinket egy darabig É-i irányba követjük, majd Ny-ÉNy-i irányba gyalogolunk. Hamarosan egy összedőlés . előtt álló fahídhoz érkezünk, így valószínű, hogy az átkelés némi nehézséget okoz.
8 perc múlva jutunk a Szent László-forráshoz, ahol egy I. világháborús emlékmu is található, majd újabb 20 perc elteltével Rábagyarmatra érkezünk.
A Fő utca 13. szám alatt találjuk a tájházat, melynek megtekintésére érdemes néhány percet rászánni.
A község főutcájáról jobbra fordulunk, majd a Kanta-hegyen felkapaszkodunk egy széles erdészeti útra. Végigmegyünk a Mál-tetőn , ahonnan meredeken leereszkedünk a Huszászi-patak völgyébe. A patakon átívelő híd romos állapotú, ne kísérletezzünk a lógó gerendákon való átkeléssel! Néhány méterrel odébb, kényelmesen átléphetünk a túlsó oldalra.
Az aszfaltozott úthoz érve, azon mintegy 200 m-t megyünk jobbra É-ÉK-i irányba, majd balra fordulunk egy sóderes útra. Kényelmes úton gyalogolunk végig a Szőlőhegyen, és ha szerencsénk van, valamelyik présháznál megkínálnak bennünket egy pohár borral.
Elhagyva a Sáfárházi-, majd az Apátsági-erdőt, hamarosan találkozunk a Z sávjelzéssel, amelyen Farkasfára, illetve a Hársas-tóhoz mehetünk. Mi azonban jobbra fordulunk, és a S jelzéseket követve az ún. Pali útján, szép gerincúton haladva a Kánya-hegy szőlői után Magyarlakra ereszkedünk, ahol az am.-nál ér véget jelzésünk.

4. TÚRA
Útvonal: Szentgotthárd vá. - Hársas-tó - Farkasfa (12,3 km) - Huszászi-patak völgye - Huszászi-erdő - Lugos-patak völgye - Ispánk (30,6 km) Nagyrákos (38,3 km) - Kerkáskápolna (44,2 km) - Magyarföld - Gödörháza.
Jelzés: zöld sáv; Táv: 54,4 km; Szintkülönbség: 400 m; Túraidő: 14 ó 20 p.
Szentgotthárd vá.-tól balra indulunk. Az Ady Endre utcán a Z sávjelzést követjük, majd a Gárdonyi utcán jobbra megyünk a kórházig. Itt ismét balra fordulunk, és a Hunyadi úton 10 perc alatt a városközpontba érünk.
A Széll Kálmán téren csatlakozunk a P sávjelzéshez, s egészen Zsida község végéig a fonódó jelzéseket követjük.
A főutca végén a P sáv jobbra fordul, mi egyenesen továbbmegyünk a Zsida-patak völgyében a Z sávjelzéseket követve. Kb. 10 perc múlva elhagyjuk a Zsida-patak völgyét, és balra egy mélyúton kaptatunk felfelé a Vörösoldalban. A gerincet keresztezve több kanyar után leereszkedünk a Hársaspatak völgyébe. Az aszfaltozott úton balra fordulunk és mintegy 6 perc alatt a Hársas-tóhoz érkezünk. A festői környezetben létesített mesterséges tóban fürödhetünk is, partján árnyékos pihenőhelyeket találunk.
Jelzésünk végigvezet a tóparton, majd a gátnál jobbra felhúz az am.-hoz. Az am.-tól D-i irányba kell indulni az aszfaltozott úton, amelyről néhány perc múlva balra letérünk. Érintünk egy rozoga esőházat, majd kétszer is átkelünk a Háromházi-patak vízgyűjtő erein. Hamarosan útcsomóponthoz érkezünk, ahol találkozunk a S sávjelzéssel. Mi továbbra is a Z sávot követjük és kb. 40 perc alatt a Hegyi utcán Farkasfára érkezünk.
Az Alvég utcán találkozunk a P sávjelzéssel, ahonnan ismét egy darabig a fonódott jelzéseket követjük. Felkapaszkodunk Kiserdő házaihoz, ahol elválnak egymástól a jelzéseink.
A P sáv jobbra tér, mi pedíg irányunkat tartva a néhol igencsak benőtt gerincúton ereszkedünk lefelé. Kb. 25 perc múlva egy erdészeti úton folytatjuk a gyaloglást. Átkelünk a Huszászi-patakon, majd egy csinos faháznál érjük el a Kondorfára vezető műutat. Ezen jobbra fordulunk, majd a felső útkanyarulatban DK-i irányba elhagyjuk, és betérünk az erdőbe.
Több kanyar után leereszkedünk a Gyarmati-patak völgyébe. Kb. 8 perc elteltével jobbra fordulva átkelünk a patakon, ahonnan hosszú kilométereken keresztül követjük az erdészeti utat. Kb. 1 ó 40 p. alatt érkezünk a Lugos-patak völgyébe, a fokozottan védett Lugosi-rétre.
Innen 600 m-t a K és Z sávjelzéseken megyünk DNy-i irányba, ahol a Z sávjelzésünk egy fahídon vezet át a Lugos-patak felett. Szép erdőben kb. 35 perc múlva keresztezzük a Csákánydoroszló - Őriszentpéter közötti műutat, majd újabb 35 perc múlva Ispánkra érkezünk.
Végigmegyünk a Keletiszeren - rövid szakaszon a Z és P sávjelzések fonódnak egymással -, keresztezzük az Ispánki (Disznós)-patakot, majd betérünk az erdőbe. Feljebb átmegyünk az aszfaltozott úton, onnan balra indulva megkerüljük a szántót. A szántó túlsó oldalán figyeljünk a jelzésekre! Ezeket követve egy ösvényen ismét betérünk az erdőbe.
Jelzésünk levezet egy hangulatos völgybe, ahol K-i irányba egy fenyvesbe gyalogolhatunk. Több kanyar után a fenyvest szálerdő váltja fel. Egy kisebb emelkedő után felérünk a Disznós-tetőre, egy nagy rétre. (Összedőlt esőbeálló.)
Egyenesen továbbhaladva - az erdőszélt követve - rövidesen balra egy nyiladékba fordulunk. Kanyargós ösvényen, sűrű fenyvesben érünk le a Zala völgyébe. Innen jobbra, a Z négyzetjelzéseket követve 20 perc alatt Őriszentpéter központjába mehetünk.
Zöld sávjelzésünket balra, a rét jobb oldalán hatadva követjük. Keresztezzük az Ispánki-patak mély vízmosását, majd az istállók kerítését kell jobbra megkerülnünk, s néhány perc múlva Nagyrákosra érünk. Elmegyünk a kulcsos ház, majd a református templom mellett, és a főutcán gyalogolva 10 perc alatt elérjük az Őriszentpéter - Zalalövő közötti műutat.
Átkelünk a Zala folyó hídján, elmegyünk egy hatalmas beton bakancs mellett, majd az am.-nál balra fordulunk.
Gyenge emelkedőn érjük el Belsőszert. Az aszfaltút hamarosan balra kanyarodik. Mi egyenesen, a széles erdészeti úton haladunk tovább. Keresztezzük a Kápolna-erdőt, és mielőtt még a művelt területhez érnénk, a vizenyős szakasz miatt kisebb kanyart kell tennünk. Ezután ismét egy széles útra térünk, amelyen fél óra alatt érünk Kerkáskápolnára.
Végigmegyünk a főutcán, közben érintjük a református imaházat, ahol a Sylvester János-terem található. (Kulcs 150 m-re a túlsó oldalon!)
A község végén balra fordulunk, ahonnan Magyarföldig aszfaltozott úton gyalogolunk.
A piciny községet csak érintjük és 10 perc múlva már a Berki-hegyen pincék, présházak között vezet az utunk.
A Csépán-bükkhöz érve keresztezünk egy lapos völgyet, amely csapadékos időjárás esetén eléggé vizenyős.
Nemsokára D-i irányba fordulunk a folyamatosan balra tartó úton (Vas és Zala megye határa), mígnem egy derékszögű kanyarral DNy-i irányba fél óra alatt Gödörházára ereszkedünk.
Zöld sávjelzésünk az am.-nál ér véget.

4/A. TÚRA
Útvonal: Őriszentpéter, központ - Alszer, Z sávjelzés.
Jelzés: zöld négyzet; Táv: 1,3 km; Szintkülönbség: 3/4; Túraidő: 19 p.
201
Ugyancsak évente, az Őrségi Vásár keretén belül kerülnek lebonyolításra a Szlovéniába is átmenő "Őrség - Goricko" gyalogos és kerékpáros túrák a Hegyek Vándorai Turista Egyesület szervezésében, szintén őriszentpéteri indulással.

Előzmény: Alfred (4)
Alfred Creative Commons License 2001.09.10 0 0 4

Körösök Völgye Turista Egyesület - Békéscsaba

A Rockenbaer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra bejárása

Zalalövő - Velemér 24,2 km

II. szakasz, 11. nap ; 1995. július 27. csütörtök

Zalalövő
Felsőcsöde
Pusztaszentpéter
Kerkafalva
Felsőszenterzsébet
Szentgyörgyvölgy Felsőcsöde
Pusztaszentpéter
Kerkafalva
Felsőszenterzsébet
Szentgyörgyvölgy
Kislengyel 4,3 km
4,1 km
4,4 km
4,1 km
3,6 km
3,7 km

Szállás: könyvtár
Étkezés: R: boltból, E: Szentgyörgyvölgy, Italboltban V: háznál
Címek: Körjegyzőség - 9944 Bajánsenye, Vörösmarty u. 13/A
Tel: (94) 444-005
Szentgyörgyvölgy Italbolt - Tel: (94) 444-310
Bélyegzés: Pusztaszentpéter

Hat óra előtti ébresztő és indulás. Kissé kételkedve vágtunk neki a mai napnak az előző nap megrázó élményei után. Mintha az útvonal is érezte volna, hogy adósunk valamivel - kimondottan szép, hangulatos résszel indult a reggel. Kemény tempójú gyaloglással jutottunk el Felsőcsödére, ahol már hét óra előtt hozzákezdhettünk a reggelihez. Azt hiszem, mindnyájunkat megkapott az a csend, az a hangulat, az a környezet, amelyet ez a csöpp kis település árasztott magából. Egyébként is, az egész két hétnek az egyik legjellemzőbb vonása maga a csönd volt. Az a csönd, amelyet ezek a kis települések és az ezeket körülölelő világ áraszt magából. Azt is mondhatjuk- itt alapjaiban minden más, mint felénk, az Alföldön.
Csödéről ismét egy hangulatos gyaloglás következett lombos- és fenyveserdőkkel borított dombokon át a mai egyetlen bélyegzőhelyre. Pusztaszentpéteren Oszkárnál volt a bélyegző, aki egy érdekes ember érdekes körülmények között... A többit mindenki majd személyesen megtapasztalja. Az innen Kerkafalvára jelzett út ma már Kerkakutasra fut be, hiába vártak minket a tévések az előbbi helyen - ám ismét segített a rádiótelefon.

Ezután már inkább olyan szakasz következett, amely nem tartozik a turisták kedvencei közé: műút, aszfalt. Alsószenterzsébeten egy kis pihenőt iktattunk be a falu utolsó házánál, Gergulecz Tiboréknál (szilvázás, lavór vízzel nyakonöntések, stb), majd irány Szentgyörgyvölgy, az ebéd helyszíne. Ekkor már igen meleg volt, szétszórta a mezőnyt az út. Kaja után nem is igyekeztünk tovább, több, mint egy órát pihentünk.

Velemérre szinte sosem akart odaérni az út, de végül csak megérkeztünk. A műemlék templom igazán szép, hangulatos! Este a polgármester úr vendégei voltunk, a domboldalon terítettünk meg a vacsorához: vasi gulyás, frissen fejt tehéntej, bor, kedves házigazdák, jó hangulat. Minderre a traktoros hazautazás tette föl a pontot késő este.

A Csaba TV legendás, 5.000 Ft-ért vett papírmercédesze

Előzmény: Alfred (3)
Alfred Creative Commons License 2001.09.10 0 0 3
1914–1998 közti időszakban jött létre a mai Zalalövő: 1925-ben egyesült Zalalövő, Zalapataka, Zalamindszent, Fenekág, Irsapuszta, Pusztaszentpéter, s 1981 végén csatlakozott Budafa is.
Előzmény: Alfred (-)
harm2 Creative Commons License 2001.09.10 0 0 2

0,45 sec!!!

harm2 Creative Commons License 2001.09.10 0 0 1

Nulla betűt látok a topikindító hozzászólásban.

Zsoldos Creative Commons License 2001.09.10 0 0 0
Nem 0 hanem 1 lakosa van :)
Előzmény: Alfred (-)
Alfred Creative Commons License 2001.09.10 0 0 topiknyitó

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!