Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2001.11.02 0 0 26

Józsi, ha majd az elkövetkezők során mégközelebb kerülsz a mindenkori titkokat tudó és kutató, belterjesen szűkkörű klikk magjához, akik ha saját érdekükben méltónak itélnek téged is a beavatásra, akkor majd megtudod, ki ő, a NAGY Ő, a mi megváltó messiásunk, aki, ha van rá pénzetek, és a közeledbe engeded, még Dávod leendő tündöklését is képes lesz projektbe foglalni !

Ergo: mivel én hosszú hónapok óta kerülöm, ezt az eszközökben nem igen válogatós fajtát, így csak annyit tudnék róla mondani, amennyit magad is látsz a Bajai Szalonban "vergi" néven - már amig nem koppantottak "jótékony" kezek a buksijára, hogy: na haver, mos' má' elég, és kuss legyen !!! Azóta síri csend úgy a messiási, mint a messiást előtte, a "felvilágosítás" pillanatáig vehemensen nyaggatók részéről :(((!
( Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy ez a jóember rokonságban van a mi "nagyszerű" atyánszky gyurinkkal :)))... előadásmódjuk alapján, számtalan a közös vonás közöttük ! )

( Józsi, "igaz emberek" nem invitáltak még egyik rotaris klubba se :)? )

Mijo

Előzmény: jpetike51 (25)
jpetike51 Creative Commons License 2001.11.02 0 0 25
Mijo!
Ki az a Kocsis András?
Petike
Előzmény: Mijo (24)
Mijo Creative Commons License 2001.11.01 0 0 24
Olyan ez a Pygmalion, mint amikor nehezen emészthető étel után veszünk be egy kanálka szódabikarbónát: felböffen !

Ugyan mindannyian jól tudjuk, hogy a hirtelenségében - Baja város leendő sorsát megváltó - messisásként felbukkanó Kocsis "Vergi" András tündöklése utáni kámforrá váló bukásában, hallgattató háttérerők kemény akarata érvényesül, de még így "utólag" is elgondolkodtató az, hogy milyen ésszerűen alátámasztható oknál fogva engedhettük meg magunknak azt a luxust, hogy a teljes évi költségvetésünk, cirka 1 ezrelékét áldoztuk, egy előre sejthetően kétes, és mindvégig homályba burkolt ügyletbe.

Eme háttérmegállapodásnak köszönhetően, mindenki aki érintett a témában, a mindenkori gyakorlatok bölcsnek vélt módszere szerint hallgat, mint a sír !!!

Hadd hallgassanak, szerencsére ez világháló, és ennek megfelelően - kiragadott példaként - nem csak a Petőfi Népe napilap rajongó tábora olvassa tartalmát, így fordulhat elő az is, hogy egyik magánlevél írója emlékezvén a kialakult vitákra és kétkedésekre, az alábbi tartalommal alkot véleményt a maga laza és kötetlen módján a kérdéses helyzetről.

"...az a gyanúm, hogy igen csalfa reményeket kergetnek az ebben gondolkodók, mert Bajánál és a környékénél SOKKAL jobb geográfiai adottságokkal, már meglévő beruházásokkal is nagy-nagy szopások vannak."

E sorok írója nem dilettáns, a szakma egyik jeles és tudós ismerője, aki a kívülálló tárgyilagosságával alkotja véleményét !

Mijo

Mijo Creative Commons License 2001.09.30 0 0 23
+b
Előzmény: Mijo (22)
Mijo Creative Commons License 2001.09.30 0 0 22

A felettéb kényesnek tűnő témát kínosan kerülik az abban illetékes érintettek ! ( Talán még a nem érintettek is ..:((.. )
"Vergi" berobbant a köztudatba, vergi "okosakat" tárt a mi butának vélt vidéki népünk elé, vergi meg kívánta váltani a mi kis beszűkült világunkat ..... Vagy még most is akarja. De az is lehet, hogy időközben meggondolta magát.
Vergi netcsörtetésére páran bátorkodtak reagálni, páran úgy, ami nem tetszett verginek ...., no és vergin túl, az ő még ma sem tisztázott támogató köreinek. Vergire ráripakodtak volna talán az ő nagyságát igénybevevők, tanait bőségesen megfizetők, "tanácsait" havi rendszerességgel díjazók !??? Kérve, hogy: ciba te !!!?
Vergi körül csend honol, azt csak mi kevesek, alig a város fele tudja, hogy nekünk az atyánszkyn kívül (mellett) volt egy új messiásunk, egy "pesti srác" Kocsis Andrásunk, egy Pygmalionunk, egy tragikomikumunk ....
Mi jöhet még ???

Mijo

Mijo Creative Commons License 2001.09.24 0 0 21

NO COMMENT !
__________________________________________________

Ismét előnyben a kormánypárti önkormányzatok

Csak öt ellenzéki vezetésű település kap címzett támogatást - Orbán Viktor szűkebb pátriája 2,7 milliárdra számíthat

Népszabadság 2001-09-24 10:58

Jövőre is elsősorban a kormánypárti polgármesterek vezette települések számíthatnak címzett támogatásra - írja a Népszabadság.

A kormány a múlt héten döntött arról, hogy jövőre címzett támogatásként összesen 3 milliárd forintot adnak 43 önkormányzati beruházás elindítására. 2003-ban 16,3, 2004-ben pedig további 14,6 milliárd forintot szánnak erre a célra. A javaslatból ugyanakkor kiderül, hogy a 43 program közül mintegy harminc olyan településen valósulna meg, amelyet a koalíció polgármestere irányít, de négy szocialista, egy szabad demokrata hat független polgármester vezette település is felkerült a listára.

Címzett támogatással a legnagyobb, 3,9 milliárd forintos értékű beruházást a fideszes vezetésű Szegeden kívánják megvalósítani: a csatornahálózat fejlesztéséhez 1,3 milliárdos állami forrást igényelnek, és csaknem egymilliárdot helyeztek kilátásba a szegedi kamaraszínház, továbbá a szolnoki megyei múzeum rekonstrukciójára is. Miskolcon a 3,4 milliárdos, térségi hulladékgazdálkodási programhoz kérnek 417 milliót. Mintegy hárommilliárdos fejlesztési programot terveznek Alcsútdobozon és környékén - a többi között Felcsúton -, és ehhez címzett támogatásként 2,7 milliárdot várnak a kormányzattól. Ez azt jelenti, hogy az egész beruházás 90 százalékát fedezi az állami támogatás, ami kiugró eset az elmúlt évek címzett- és céltámogatásai között. (Mint ismeretes, Alcsútdoboz és környéke a miniszterelnök szűkebb pátriája, s Orbán Viktor a felcsúti focicsapatban játszik.)

Korábban az ellenzék vezette településeknek esélyük sem volt efféle forrásra: a kormány 1999-ben és 2000-ben egyetlen ilyen önkormányzat pályázatát sem pártfogolta. Sopron és Kaposvár - ez utóbbi polgármestere a miniszterelnök önkormányzati főtanácsadója - pályázatát minden alkalommal támogatták, Budapestét viszont egyszer sem - írja alap, amelynek Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára elmondta: átláthatóvá, kiszámíthatóvá kellene tenni az önkormányzatok támogatási rendszerét, és ezen belül a címzett támogatások odaítélésének rendjét is. Szerinte abszurd jelenség a települések támogatását azok színétől, vagyis a polgármester pártállásától függővé tenni. 1999-ben még az is előfordult - mondta -, hogy a szabálytalanul felhasznált állami pénzeket csak az „ellenzéki” településektől követelték vissza, míg a többiek adósságát a parlament elengedte.

Előzmény: Mijo (7)
Mijo Creative Commons License 2001.09.15 0 0 20

A grandiózus lehetőségek kiaknázására szánt bajai Pygmalion-féle, "kincs ami nincs" "műalkotás" szerzőjének, Vergilius kései utódjának úgy tűnik nyoma veszett, eddigi taroló vehemenciájától eltérően, igencsak csendesen élvezi "szerény" szerzői díja és tanácsadói honoráriuma örömeit.
"Vergi" berobbant, okoskodott, majd túlokoskodott, később pimasszá válva már ellentmondást sem tűrő módon vitatkozott, rövidesen személyeskedve mocskolódni kezdett, és most miután számtalan kérdés merült fel vele és "bizalmas" irományával ( má' ha az övé ..) kapcsolatban, eltűnvén mélyen hallgat úgy ő, mint azok a prominenseink, akiknek közük van a kulisszák mögül ahhoz a színjátékhoz, melynek egyértelmű élvezői ismét nem mi vagyunk, Baja város lakossága !
Kedves Széll Péter, és kedves Alpolgármesterek, az hogy ez a bizonyos "vergi" hallgat, egy dolog, mégpedig szerencsés, de nektek talán illene szóra méltatni a témát, annál is inkább, mivel közeledvén a választások, bizonyára akadunk mi itt Baján szép számmal olyanok - is -, akik ismét :) tiszta múltú és jelenű jelölteket szeretnénk látni a jövőt eldöntő "harctéren" !?

Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2001.09.12 0 0 19

"Heves viták a termálfürdő körül

Új beruházások csak a gyógyvízzé minősítés után indulnak

Többéves munka és heves vita után jutott el addig a város, hogy próbafürdetések kezdődhessenek a leendő termálfürdőben. A testületi üléseken vehemens szócsaták folytak: megéri-e ennyi pénzért meleg vizes fürdőt építeni? Olyan hírek is elterjedtek, miszerint a medencébe folyó gyógyvíz tulajdonképpen csapvíz, amit sóznak, melegítenek és vegyi anyagokkal kezelnek.


Kalocsa

Korábban előfordult, hogy egy testület ülésére Farkas Gergely képviselő műanyag flakonban zavaros vizet hozott. Mint mondta: ez vízminta az új, több tíz milliós beruházással fúrt kútból. Ugyanakkor Loib László alpolgármesternél is volt egy üveg, amiben lényegesen tisztább víz volt, szintén abból a kútból. Azóta megkezdődtek a próbafürdetések, erről lapunk is beszámolt. Orvosi felügyelet mellett közel nyolcvan mozgásszervi beteg vesz részt a programban. A már ásványvíz minősítést kapott vizet csak a kísérletek után, megfelelő eredmények esetén lehet gyógyvízzé minősíteni. A városban viszont továbbra sem maradnak el a fürdővel kapcsolatos szócsaták. Igyekszünk minden érdekeltet megszólítani, így Farkas Gergely képviselőt is megkérdeztük a beruházásról.
– Az elképzeléssel nincs baj, a beruházás is jól indult. Viszont mára elérték a költségek a 150-200 millió forintot, és a régi közelében fúrt új kút még mindig nem üzemképes. A beruházás csak akkor működtethető rentábilisan, ha a fürdőt szociális célra alkalmazzák és a veszteségét beépítik a város költségvetésébe.
Amint a Petőfi Népe is megírta, az 1982-ben fúrt kút vizében folyik az orvosi program. Szakértői vélemények vannak a birtokomban, melyek azt igazolják, hogy meddő a város vállalkozása. Legnagyobb sajnálatomra nincs a föld alatt olyan feltörő meleg víz, amely alkalmas lenne termálfürdő építésére. Mégis szurkolok, így a betegek helyben gyógyulhatnának. Ugyanakkor félek attól, hogy hosszú távon a beruházás nem térül meg, és nem fog a fürdő megfelelően működni. Szerintem a megyében már kiépült és fokozatosan fejlődő termálfürdőkkel siker esetén sem tudjuk felvenni a versenyt.
Megalapozatlan, kapkodó döntés született Kalocsán. Úgy jártunk, mint a településre érkező plébános, akinek feltűnik, hogy nem harangoznak. Megkérdezi a sekrestyést ennek okáról. Ő pedig közli: a legsúlyosabb ok a harang hiánya – mondta el végül Farkas képviselő. Varajti László, a kalocsai önkormányzat műszaki osztályának vezetője ezzel szemben másképp látja a beruházást:
– A fürdő végleges üzeme természetesen csak a kísérletek befejeztével, a gyógyvízzé minősítés után indulhat. Az ásványvíz minősítésű, 1982-ben fúrt kút próbafürdetése folyik jelenleg. Az új kúttal műszaki problémáink vannak. A kivitelező ötéves jótállást vállalt, most is dolgozik a működtetésen. A jelenleg orvosi felügyelet mellett folyó program eredménye három-négy hónap múlva várható. Így akár már jövő tavasszal megnyithatja kapuit a kalocsai termálfürdő. Amint a kivitelező a szakmai problémákat rendezi, elkezdjük a próbafürdetéseket a másik kút vizével is. Ha ez nem sikerül, akkor a régi kút vizével folynak tovább a próbák más betegségek kezelésére.
A város további kiszolgáló és szociális részlegek építését is tervezi. A szabadtéri medencét jelenleg körülvevő fólia a szél ellen véd. Szeretnénk majd mozgatható burkolattal lefedni az oldalakat. Ám az újabb beruházásokhoz nem fogunk hozzá a gyógyvízzé minősítés előtt. A vizet nem melegíteni kell, csak hőfokon tartani, azaz a lehűlést megakadályozni. Vegyi vagy más vízkezelés nincs. Az előírásokat betartják a szakemberek.

Páncsics Hajnalka ( Petőfi Népe )"

Mijo Creative Commons License 2001.09.12 0 0 18

Hájszen ha te így látod, nincs sok értelme a vitának :)!

Mijo

Előzmény: ZöPö (17)
ZöPö Creative Commons License 2001.09.11 0 0 17
Hát hogyne! :-/

A messiások palettájára te is szépen felkented magad.

Előzmény: Mijo (16)
Mijo Creative Commons License 2001.09.11 0 0 16

A meggyőződést megalapozó tények azok, melyek döntő szerepet játszanak :)!

Előzmény: ZöPö (15)
ZöPö Creative Commons License 2001.09.10 0 0 15
És természetesen te döntöd el, hogy mikor hazudik és mikor nem, természetesen az alapján, hogy kinek hiszel és kinek nem.

Természetesen annak hiszel, aki olyasmit mond, ami tetszik neked.

Kicsit farizeus ez, hallod! :-(

Előzmény: Mijo (12)
Mijo Creative Commons License 2001.09.10 0 0 14

Nocsak-nocsak, úgy tűnik nem minden Orbán kerüli el a mi szépreményű városkánkat :)!

Mijo

Előzmény: Mijo (7)
Mijo Creative Commons License 2001.09.10 0 0 13

Vannak, akik próbafürdésre készülnek, és akadnak, akik a befürdésre várnak :(!

Mijo
__________________________________________________

Próbafürdetés indult Kalocsán

A közelmúltban két csoportban összesen 78 fővel kezdődtek meg a próbafürdetések a kalocsai termálmedencében.

Egészségügy

Az orvosi felügyelettel folyó munkáról dr. Garamszegi Lászlót, a program vezetőjét kérdeztük: – A kalocsai termálvíznek múltja van. Hatvan évvel ezelőtt már volt a városban feltörő meleg víz, amit a volt uszoda vízellátására használtak. A ’80-as évek elején fürdőkórházat terveztek, ám pénzhiány miatt a beruházást leállították. A mostani programban a kutat kitisztították és felelevenítették a régi terveket. Most az 1. számú, 1982-ben fúrt kút próbafürdetése folyik. A hőmérséklet megfelelő, saját mérésem szerint 42 Celsius-fokos ásványvíz folyik a medencékbe. A kút vizét 1989-ben ásványvízzé minősítették, ennek megújítása is megtörtént. A gyógyvíz minősítés megszerzéséhez szükséges – orvosi felügyelettel – a próbafürdetés.
Jelenleg térdízületi és mozgásszervi betegekkel folyik a munka. A betegek teljes kivizsgáláson, majd reumatológiai szakvizsgálaton estek át. A program három héten keresztül folyik, napi fél óra fürdéssel. Ezt követően újabb reumatológiai vizsgálat következik, amit három hónap elteltével megismételnek. Az értékelés nem helyben történik. A fürdőfelügyeleti igazgatóság minősítheti gyógyvízzé a kalocsai 1. számú kút vizét a dokumentációk alapján.
A programban részt vevő betegek bíznak abban, hogy gyógyvíz minősítést kap a kalocsai ásványvíz. A hatást már érzik, könnyebben mozognak a végtagjaik, bársonyosabb, puhább a bő-
rük a fürdés után. A félórás fürdés jólesően elpilleszti a programban részt vevőket. Már alig várják, hogy lakóhelyük közelében gyógyfürdő legyen és utazás nélkül, helyben kúrálhassák beteg tagjaikat. A témára visszatérünk.

Páncsics Hajnalka

Mijo Creative Commons License 2001.09.10 0 0 12

Ha hazudik, akkor az !

Előzmény: ZöPö (11)
ZöPö Creative Commons License 2001.09.10 0 0 11
Na mi van?! Az ÉS nem szarkeverő, közismerten szélsőséges elem?
Előzmény: Mijo (10)
Mijo Creative Commons License 2001.09.08 0 0 10

Nyílt levél Kocsis Andrásnak, alias - önmagának adott nicknév szerint Vergilius után szabadon - "vergi"-ként levelező egyénnek címezve, a www.baja.hu honlap, Bajai Szalon fórumából idézett egyik gátlástalan mocskolódására reagálva !

Fárasztó lehet a vaknak elmesélni, milyen a kék, vagy a süketnek mi az a zene, nem is érdemes. Hagyni kell had fújja magáét, majd elfáradt, ha meg nem, kit érdekel. Ezzel a mentalitással nem érdemes vitázni, mert nem is érti mirõl beszélsz, nincs rá füle, vagy nem volt gyerekszobája, végül is mindegy. Kár az idõért, nem kell vele foglalkozni, mert nem tud és ne is akar semmit megérteni.
Na de ez is sok már róla.
Ami azonban fontosabb ezeknél, ez a fórum csak akkor lesz(het) mértékadó, ha a benne írók, azok. Ha nem akkor ez csak egy lehetõség a sok közül, amin a város értelmisége + ez a néhány "süket és vak ", beszélgethet. Csakhogy, ha ezek szava a hangosabb, akkor ez így is marad.
Más, érdekes az amit a Péter fejteget a város költségvetésérõl. Látod, nem ez a közvélemény, mert ez ugymond nem érdekes. Nem izgalmas, csakhogy ez a tény, de ez nem sok embert zavar, merthogy nem illik a képbe. Mindig vannak és lesznek hõbõrgök, akiknek nem az igazság, hanem a balhé az érdekes. No, nem azért mert céljuk valamit is megjavítani, hanem mert akkor lehet nagyokat mondani és kiabálni.
Ha ez a fórum is megtanulja ezet a helyükre tenni, akkor lehetséges, hogy ez a fórum is nagyobb létszámú és jelentõségû lesz(het).
vergi

Megszólításként, se nem tisztelt, se nem úr, csak így egyszerűen: Kocsis !

Bizonyára akad csodálatos kisvárosunkban olyan személy is, aki konkrétan tudja, hogy ki/kik, milyen meggondolás alapján, és honnan invitálták a nyakunkra magát ( az önözés a maga esetében túlzottan finomkodó lenne ...), mondhatnók úgy is: honnan ette ide a fene Bajára, mérhetetlen "boldogságunkra" !? Maga azt engedi sejtetni önmagáról, hogy egy olyan "pesti srác", aki még a "mi" atyánszkynkat is túlszárnyaló kapcsolatvilággal rendelkezik, családtagi otthoniassággal mozog az összes létező parlamenti és azon kívüli párt házatáján, és hátbaveregetős jópastási viszony fűzi Surányitól Clintonig bezárólag mindenkihez, akinek halovánnyi tekintélye vagyon széles e világban. Azaz maga lészen az a csudalény, a mi csodálatos "új messiásunk", aki Zrínyin is túl téve fogja megtalálni városunk "kitörési pontjait". Na most az, hogy ez a Városnak, azaz nekünk mibe fog kerülni ( kerül máris !), az legalább annyira jelentéktelen és említésre sem méltó részletkérdés a maga számára, mint az a laza könnyedség, amivel az Élet és Irodalom című folyóirat, Szittyafürt című riportja felett suhan át, fittyet hányva azokra a magára csöppet sem hízelgő részekre, melyek alapján leginkább egy kétes egzisztencia képe bontakozik ki előttünk többek előtt a maga megjelenésében :(!
Na ja, persze hogy maga mellett/mögött felbukkannak a szokott köpönyegforgató hétpróbás kaméleonok is, de hogy ezek közül ki/kik azok, akik magára vonták a figyelmet, azt attól a hályogtól ami a szemére nehezedik, kétlem hogy meglátná, elég ha mi tudjuk páran olyanok, akikről maga a beidézettek szerinti lekicsinylő becsmérléssel nyilatkozik !
Kocsis, magának, mint egy csodaváró szűk kör által hívott jöttmentnek, egyszerűen nincs jogcíme, elismert piedesztálja mocskolódva szólni sem a maga által kipécézett barátunkról, sem másról olyanról, aki aggódó fejcsóválással szemléli pökhendi és "bölcsességében" mindenkit taroló stílusát, azt a stílust, illetve írott és mondott előadásmódot, mely mindenkori szerkezeti "tartalmát" tekintve szembeötlő kusza fésületlenségével és primitívségével minden olyan számára megütközést és kétséget kelt, akinek már volt "szerencséje" találkozni az élet során ezzel a fajtával.
Kocsis, mi itt se süketek, se színvakok nem vagyunk, mégcsak fáradékonyak se, de mégcsak hasra sem szoktunk esni az olyan önjelölt messiásoktól, akik váratlanul bepottyannak egy város életébe, életünkbe, azon bévül pedig egy szűkebb kör net-életébe, előadva azon a nagy arcon a mindenki feletti okostojás marhaságait, mellyel maga rukkolt elő a Bajai Szalonban ! Hogy oda hívta-e valaki, vagy sem, számomra közömbös, de az az általunk finanszírozott fogadott prókátorkodás, amit maga ott művel, meglehetősen gusztustalan és hálátlanságot tükröző azokkal szemben, akiknek a zsebében - engedéllyel, vagy anélkül - maga szabadon kotorászhat, TÉNYEKET és IGAZSÁGOKAT szajkózva a mindenkori bennfentesek autentikus vélt tájékozottságával.
Számunkra, sokak számára igenis mértékadók a mi fórumaink, melyek egyikében maga mint betérő vendég kívánja székletét arra az asztalra üríteni, mely megterítésében magától eltérő módon, önzetlenül karitatív jelleggel többen tettek annyit, melyhez hasonló mindennemű támogatás nélkül honunk kevés településében lelhető fel.
Nos, egyben magának mégiscsak igaza van, lehetséges, hogy ezek a fórumok - relatíve - nem túl nagyszámú közvetlen résztvevővel rendelkeznek ( annál nagyobb közönséggel !), valóban örvendetes lenne, ha minél többen vennének részt a zömében közérdekűnek tekinthető diskurzusokban, de bármennyire is jól jönne a nagyobb létszám, meglátásom szerint magát nélkülözni a továbbiak során, nem okozna végleges traumát senki számára sem, higyje le Kocsis, magát átverte az, aki azzal etette be, hogy a fórumon történő megjelenésével mégkönnyebben terem babér akár a maga, akár kebelbarátai számára :(((!
Kocsis "vergi" András, nem feltétlen jelleggel várok magától erre a levelemre választ.

A tisztelet legkisebb jele nélkül: Muity Mijo
bajai lokálpatrióta, az egyik "hőbörgő"

Mijo Creative Commons License 2001.09.07 0 0 9

De ez az, egyik bajai önkormányzati képviselőtől eredő szimpatikus vélekedés is, erősíteni látszik az alábbiakat !

"Tán' meg kellene kérdezni az üzleti élet kis- és nagy szereplõit: mit várnak (el) a helyi önkormányzattól.
S egyben elismerni, hogy a testület quasi az õ pénzüket költi, s ennek okán "akár" véleményt is mondhatnak. S az újak csalogatása mellett gondot fordítani a "régiek" megtartására."

Mijo

Előzmény: Mijo (8)
Mijo Creative Commons License 2001.09.07 0 0 8

Megmentőnk most a bölcsek tévedhetetlenségével adja elő netlétünk meglátása szerinti lényegét, a Bajai Szalonban írt egyik válaszában.

"Tulajdonképpen igazad lehet(ne), de azért ne gondoljunk túl sokat errõl a fórumról, mert ez egyenlõre néhány egyébként jóindulatú, városát szeretõ,de az informatikaával naponta dolgozó emberek - mondjuk így - baráti társasága, és semmiképpen nem hivatalos, vagy akár politikai fórum, de még csak anem is a város meghatárzó közvéleménye, - legalábbis ma még.
A város különbözõ szintû vezetõi nem ennek a fórumnak tartoznak elszámolással, és ha meggondolom a néhány napja itt is zajlottakat, hát szerintem, még nagyon sokáig nem is lesz az. Na, most tehát a dolog fordított, ha itt megnyilvánulnak, az jó dolog, de ha nem azt nem igazán lehet számonkérni tõlük, különösen ajjor nem, ha egyes ügyekben várhatóak olyan megnyilvánulások, amelyek nem a témáról hanem máseól szólnak. Te mondád, hogy a beírók minõsítik ezt a fórumot is. Nos, ez történt, illetve ez történik.
vergi"

Valamivel ez a "vergi" nincs igazán tisztában, ugyanis mi, azon bajaiak, akik résztvevői vagyunk a Baját és környékét érintő internetes fórumoknak, igenis sokat gondolunk a véleményalkotás eme szabad és kötetlen módjáról, úgy az Index, Bajai Régió fóruma, mint a www.baja.hu honlap, Bajai Szalon fóruma tekintetében, nem utolsósorban éppen a közismert saját neves egyedisége miatt ! Az, hogy én az utóbbiban nem jelenek meg, ez kizárólag két olyan személynek köszönhető, melyek viselkedésükkel mérhetetlen csalódást okoztak számomra, de ezt nem kívánom most sem részletezni. Viszont a Csicsinek igaza van abban, hogy na ha most ez kamunickes közeg lenne, vajon miként röpködnének a leggusztustalanabb mocskolódások a névtelenség álarca mögül :(!
A bölcs másban is téved, rosszul hiszi, hogy itt kizárólag informatikával foglalkozók bratyiznak egymással, de abban is, hogy ezek a beazonosítható személyek mondandójukban nem a lakosság általános véleményét - is - tükröztetik az élet mindennapjai vonatkozásában, és ebből eredően a városvezetés minden egyes prominense elvileg kellene hogy tartozzon azzal, hogy partnerének tekintse azt a népet, akiknek a sorsát alakítja és szolgálja, ugye mintha ez lenne az a bizonyos közszolgálatiság, köztisztviselőség ! Mifelénk ezt tekintik természtesnek, "vergiék" fele - a fene tudja honnan jött ide - másként látják, illetve igyekeznek láttatni ( talán bizonyos sugallatokra :(.. ) ezt a kérdést. ( Margó mellett: "vergi" úgy látszik azt sem tudja, hogy a Fehérházunk évek óta rendelkezik azzal a technikai adottsággal, mellyel úgy él, ahogy - engedik:(. )
Igen, "verginek" abban igaza van, a beírók minősítik a fórumot/fórumokat, ugyanakkor bizonyos hatalmasságainkat olyan cselekményeik minősítik, melyek sokak számára okoznak mérhetetlen felháborodást, és váltanak ki általános értetlenkedést. Nem mindenkinek adatik meg olyan bennfentesség, mely havi kétszázezres tiszteletdíjjal jár, a mi városunkban, ha hiszi "vergi" és társai, ha nem, még mindig akadnak olyan lányok, asszonyok, és bizony nem egy esetben életerős férfiak is, akik eme összegnek csupán töredékét kapják kemény és tényleges munkájukért !
Kocsis András vajon mit tesz ténylegesen járandóságáért :(!??

Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2001.09.06 0 0 7

Szóval, röviden: van egy tradicionálisan baloldali vezetésű város, vészesen apadó kasszával, és van két jobboldali kijárófiú a parlamentben, de minek !?
Ez a két jobboldali, csak akkor lett volna legalább a próbálkozás szintjén vehemens, ha az övéik dicsőségére vált volna a városért történő lobbizásuk, illetve az azt eredményező esetleges siker. Az atyánszky nem is titkolta az ezzel kapcsolatos álláspontját, kihangsúlyozva, ha majd a Széll Pétert követően ő veszi át a város vezetését ( így, kétséget sem hagyva más lehetőségre :((..), akkor majd beveti az ő híresen hírhedt összes befolyását, saját nagysága növelésére :(!
Mi segíthetne rajtunk ? Vagy egy jobboldali városvezetés a következő ciklusban, ismét Fidesz kormánnyal, valamint kormánypárti országgyűlési képviselővel/képviselőkkel, vagy pedig a fordítottja, szocialista lészen az atyaisten is, és ennek köszönhetően virágzik fel a mi világunk.
De bezony ez a felemásság egy nagy túrót ér, Orbán Viktor több ízben is éreztette ezt velünk, városunkban járván, bé nem köszönt volna egyszer sem a mi Szentháromság téri fehérházunkba :(!
Talán efölött kéne egy cseppet elmerengenie a mi tárt karokkal fogadott messiásunknak, és nem csapongva vergődni egy olyan fórumban, mely még további meglepetéseket okozhat számára a vágyott babérok helyett.

Mijo

Mijo Creative Commons License 2001.09.06 0 0 6

Meg még egy apró hírecske, afféle követendő példaként :).

"Megújult a hévízi Hélios Hotel Anna

Két éven belül immár kilencedik létesítményét, a 324 személyes hévízi Hélios Hotel Annát újította fel a Hunguest Hotels Rt., az egyetlen magyar tulajdonú s egyúttal legnagyobb hazai szállodalánc. A hévízi "Helios-trió" egyik tagja a Hotel Anna, amelynek 550 millió forint költséggel egy évig tartott a teljes felújítása. A hat és fél hektáros védett parkkal, saját gyógyforrással rendelkező szálloda a korszerűsítés nyomán három plusz egy csillagos kategóriába került. A szállodában új, európai szintű víz-, iszap-, elektro- és zeneterápiai, valamint fitnes-wellnes központ kínál regenerálódást, valamint 300 személyes étterem áll a vendégek rendelkezésére. Jövőre a gyulai Erkel Szálló, a hévízi Panoráma és a zalakarosi Freya Hotel rekonstrukciójára kerül sor."

Előzmény: Mijo (5)
Mijo Creative Commons License 2001.09.06 0 0 5

Egy kis adalék, mint mankó, a Pygmalionhoz :)!

"Eladják a fürdőszállót?

Gyógyvízre épülő wellnes-központot terveznek

A volt fürdőszálló hasznosítása, a strand felújítása és a mozgásszervi rehabilitáció megvalósítása évek óta húzódó, megoldatlan feladata a félegyházi önkormányzatnak.


Kiskunfélegyháza

A kormány gyógy-idegenforgalmi fejlesztési programjának köszönhetően azonban az elmúlt hetekben több befektetői ajánlat is érkezett a volt fürdőszálló és a strand hasznosítására. Dr. Tóth Sándor, a polgármesteri hivatal gazdasági osztályának vezetője lapunknak elmondta: négy ajánlatról tárgyalt múlt héten a képviselő-testület. Közülük az egyik szakmai befektető megvásárolná az épületkomplexumot, ahol egy úgynevezett gyógyvízre épülő wellnes-központot alakítana ki. Ehhez azonban nem elegendő az adott terület, ezért a befektetőt érdekelné a közeli Petőfi Általános Iskola értékesítése is. Mivel minderről zárt ülésen tárgyaltak a városatyák, arról nincs információnk, hogy az ingatlanokat mennyiért adná el a város. Jelenleg folynak a tárgyalások. Valószínűleg még szeptemberben ismét a testület elé kerül a téma.
Arra az esetre, ha mindez mégsem valósulna meg, az önkormányzat pályázati úton próbál támogatást szerezni a volt fürdőszálló és a strand területén épülő wellnes-központ megvalósíthatósági tanulmánytervének és elvi építési engedélyezési tervének elkészítéséhez. Erről szintén az önkormányzat legutóbbi ülésén döntöttek a képviselők.
Vajda Piroska (Petőfi Népe)

Mijo Creative Commons License 2001.09.06 0 0 4

Csendes a Bajai Szalon, "vergi"-féle "bizalmas" Pygmalion projekt ügyben, na a szokott módon majd csak elmúlik a közmondásos három nap :(!
De azért valahol döbbenetes, hogy pont azok a "hörgők" jutnak egy idő után "konszenzusra", akik a mindenkori bilit részben közvetve, részben némi rásegítéssel borogatják. Hogy hogysem, érdekes módon egyszercsak fordul a kocka, menetközben változik a leosztás, mohó szemek képesek tapadni messiásainkra, hiszen ki tudja, hátha pottyan valamicske megtérő megértőinknek is.

Ugyan csend honol, de "vergi" fáradhatatlan, íme:

"Nos, talán akkor tovább is lehetne lépni, miután kellõképpen kiátkoztuk magunkat, akkor lehetne tovább beszélgetni a városról és annak jõvõjérõl.
Le szeretném szögezni -immár sokadszor- , de nem lankadva, hogy NEM ÖNKORMÁNYZATI FELADATOK-ról van szó. Tudniilik a Hivatal, de a Tetület sem fog ipart, kereskedelmet, vagy akár idegenforgalmat telepíteni ide, mert nem ez a dolga!
Kedves Csicsi, valószinû lehetne az iparfejlesztésben is hasonló modelleket kiaklakítani akár százat is, - a papír bírja -, az a kérdés mennyi olyan menedzseri kapacitás van és mennyi olyan vállakozás van, vagy ötlet, amelyeket aggregálva el lehet érni a kritikus befektetési nagyságot. Én teljesen megértem, hogy a léptékek nagyok, de úgy tünik, hogy a szakmai befektetõk ezidáig nem tolonganak itten. Meg kéne vizslatni mennyi olyan vállakozás van, amelynek piaci helyzete alapján nõvekedési esélye van, csak a tõke hiányzik hozzá. Azokat kéne csokorba fogni és egy befektetésként kezelve lehet, hogy el lehetne érni a kritikus tömeget. Ezt nem tudom, de érdekelne a véleményetek róla.
vergi"

- Tovább is lehetne lépni ? Talán inkább átlépni egy rakás megválaszolatlan kérdést !
- NEM ÖNKORMÁNYZATI FELADATOK ? De hát akkor miért az önkormányzat, azaz mi fizetünk érte ?

Nem tudja esetleg valaki, ennek az Europont Rt-nek, vagy a Duna Libra Rt-nek, mint patinásan komoly cégeknek nincs saját honlapjuk ?

Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2001.09.05 0 0 3

Egyik levelezőhöz intézi az alábbiak szerint sorait "vergi" a messiás, a Bajai Szalon fórumban, ami egy kalpag alatt többeknek is szól.

"Én ezzel egyetértek, de éppen a topicon folyó vita stílusa és hangneme mutatja, hogy ez nagyon nehéz. Mert az igaz, hogy errõle kellenne beszélgetni a város lakóival, csak hogy egyesek miatt ez nehéz. Én is meggondolom, hogy a jõvõben egyáltalán ilyet tegyek, mert itt nem a város jõvõjérõl folyt a vita, hanem valami egész másról, amirõl viszont én nem akarok beszélni. Na most, ha minden szakemberrel ezt tettétek eddig, akkor........... hát nem is tudom, a " tõke egy olyan furcsa madár, amely nem szereti, ha a fészkét állandóan piszkálják!"
Ennyit errõl!
Ami a furcsán kiderülõ dolgokat illeti! És ez csak a saját véleményem: szerintem van a városnak és annak testületének szervezeti és müködési szabályzata! Ismereteim szerint annak rendje és módja szerint történt ebben az ügyben minden, sõt..... Dancsa polgármester helyettes úr(?) pedig egyenesen feledékeny, mert õ pontosan tudott errõl a projektrõl, sõt hamarabb, mint ,maga a megrendelõ polgármester.
Az anyag egy hatásvizsgálat, illetve egy elemzés, ami arra irányul, hogy ha és amennyiben egy ilyen projekt megvalósul, akkor mi a hatása a város költségvetésére, nyilván azzal a célzattal, hogy mennyit lehet a városnak esetleg kockáztatni azzal, hogy fordítson-e költségeket pl gyógyvíz keresésre, ...stb.
Az anyag nem titkos, legfeljebb annyira bizalmas, amenyire minden olyan anyag az, ami szellemi terméknek minõsül. (Ez is az!) Egyébként ott van egy változat a Kornélnál, ha kiváncsi vagy rá, elolvashatod, azért adtam a Kornélnak. (egyébiránt a polgármester tudtával és belegyezésével történt ez az üzleti életben meglehetõsen szokatlan gesztus).
szívélyes üdvözlettel:
vergi"

"Mert az igaz, hogy errõle kellenne beszélgetni a város lakóival, csak hogy egyesek miatt ez nehéz."

Vajon kik lehetnek "vergi" számára, ezek a bizonyos "egyesek", csak nem az új messiásnak nem behódolók, akik nem esnek hasra egy olyan figura megjelenésétől, akit az eddigi észrevételei minősítenek, no nem kifejezetten pozitív megitélésben.

"Ennyit errõl!"

Talán: Erről ennyit!

"Dancsa polgármester helyettes úr(?) pedig egyenesen feledékeny, mert õ pontosan tudott errõl a projektrõl, sõt hamarabb, mint ,maga a megrendelõ polgármester."

Két fontos dolgot tudhatunk itt meg.
Az egyik: egy, a fene tudja honnan a francból ide szalajtott kalandor, nevezetesen Kocsis András minden további nélkül megkérdőjelezi városunk alpolgármestere úri mivoltát !
A másik: végre legalább azt megtudjuk, hogy a slágerprojekt megrendelője, maga a polgármester, azaz Széll Péter, aki a téma viszonylatában, laza eleganciával siklik át lényeges kérdések felett !

"Az anyag nem titkos, legfeljebb annyira bizalmas, amenyire minden olyan anyag az, ami szellemi terméknek minõsül."

Lehetséges, hogy a másfél milliós vételár avanzsálta "szellemi termékké", a többek által fércműként aposztrofált nem titkos anyagot :)?

"Egyébként ott van egy változat a Kornélnál, ha kiváncsi vagy rá, elolvashatod, azért adtam a Kornélnak."

Egy változat ...??? Merthogy többféle is vagyon :(!? Meg hát mi az, hogy ott van a Kornélnál. Igen, persze hogy tudom ki ő, de ez itt a világháló, és aki esetleg mégsem tudja, az aztán törheti a fejét, hogy vajon milyen oknál fogva kapott éppen ez a személy egy példányt. Elolvasásra. És akik nem járnak ehhez a bizonyos Kornélhoz, azok párolódjanak saját butaságukban ? Van a városnak honlapja ? Naná, hogy van. Hát akkor valóban érthetetlen ez a fajta tökölés, miszerint képtelenek közszemlére tenni a vita tárgyát képező "anyagot"!

"(egyébiránt a polgármester tudtával és belegyezésével történt ez az üzleti életben meglehetõsen szokatlan gesztus)."

Erről a bizonyos "üzleti életről" egyébként ékesen ír az Élet és Irodalom, a Szittyafürt című riportjában, érdemes áttanulmányozni :(! Hogy a kiszivárogtatásnak ez a módja, mennyiben gesztus jellegű, lehetne vitatkozni, mint ahogy azon a gesztuson is, amikor a "vergi" azt próbálja belénk sulykolni, hogy az ominózus összeg a "műjéért" aprópénz, szinte baráti ajándék. Ehhez mérten a havi kétszázezer, borravaló azért a csodáért, amit "vergi az új messiás" fog "kitörési pontjaival" városunk tündöklésére hozni :(!!!

Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2001.09.03 0 0 1

Van itt még egy "apróság", melyre remélem Dancsa Bálint hasonlóan példás gyorsasággal fog reagálni, mint tette első esetben.

Muity Mijo
__________________________________________________

Idézem Dancsa Bálint észrevételeit a "vergi" féle megjelenéssel kapcsolatban, a "Képviselőink: Dancsa Bálint ..." című topicunkból:

"Kedves Mijó!
Megszólítottál, mint Baja város alpolgármesterét a Széll Péter polgármester úrhoz intézett közérdekű észrevételeddel kapcsolatban.
"Vergi"-t többször láttam a városházán, s bármennyire is legyezgeti hiúságom az általad feltételezett bennfentességem, sosem vontak be a vele való hivatalos megbeszélésekbe (mint annyi másba sem).
Bizonnyára alpolgármester társam is hozzá fog szólni a témához, tény, hogy kb. egy hete mondta nekem, hogy a kezébe került egy szerződés tervezet Kocsis Andrásra vonatkozóan, s az összegek amiket mondott stimmelnek a "Csicsi" által megjelöltekkel. Bosszúságának adott hangot, mely szerint akkor még a város számára előnytelen dolgok szerepeltek benne.
Magam részéről még "idepottyanása" előtt beszéltem vele kétszer hosszabban, s benyomásaim róla az ismeretségi körömből leginkább Millunov Dánielével esnek egybe."

És Kocsis "vergi" András ezzel kapcsolatos reagálása a Bajai Szalonban:

"Én a Dancsa Bálintot akkor ismertem meg, amikor még fel sem merült bennem, hogy Baján kéne dolgozni. Csakládi körbõl ismerem és feltébb csodálkozom, hpogy nem tudja, hogy honnan "pottyantam ide". Annál is inkább furcsa ez, mert éppen õ hívta fel a figyelmemet a város idegenforgalmi lehetõségeire. Ezt a koncepciót õhamarabb ismerte, mint bárki a városban, akkor még nagyon tetszett neki. Aztán tényleg eltünt, mint szürke szamár a ködben, kb féléve, azóta én sem beszéltem vele, így aztán nem tudom, hogy a hivatali apparátuson belül mennyire tájékoztatták, vagy mennyire nem, de azt hiszem ez nem is rámatrtozik, mivel bármikor, ha akar tud velem találkozni, így nem is értem a válaszát, bár itt többen említették, hogy nem ez az egyetlen dolog, amit vele kapcsolatban nem lehet, érteni ezt nem tudom. Úgyamúgy semmi közöm a "kisgazda vircsafthoz", mint ismert vállalkozó természetesen nekem is mindegyik párttal van kapcsolatom, de ez nem hinném, hogy baj lenne, ez a munkámmal jár, nem is titkolom, illetve nem is titkoltam."

Mijo Creative Commons License 2001.09.02 0 0 0

Úgy vélem, sokkal olvasmányosabb, ha a teljes riportot átmásolom ide az Élet és Irodalomból.
Erről így nyilatkozik Kocsis András ( sic! ): "Mintahogy a "Szittyafürt" címû cikkeben foglalt butaságokra sem reagáltam, mert minek."

Hát szerintem lenne "minek" !

Muity Mijo
__________________________________________________

"Szittyafürt
A "kisgazda déjà vu" mérlegét megvonni még korai lenne, annyi azonban már most tény, hogy a Fidesz látszólag "behúzta a féket": egyelõre szót sem hajlandó vesztegetni a két párt közötti választási együttmûködésre. Holott a botrányokkal teli színpad kulisszái mögött a két párt körül kiépült gazdasági holdudvar szorosabbra vonta korábban kialakult együttmûködését. A közelmúltban például az állam által százmilliókkal támogatott biodízel-program lebonyolításában jutott (pályázaton nyert) szerephez az M3-as autópálya fõvállalkozójaként tavaly megismert Vegyépszer Rt. A sokoldalú céget nyertesként kihirdetõ Inter-Tram Kft. szoros kapcsolatban áll egyrészt a Földmûvelési és Vidékfejlesztési Minisztériummal, másrészt a hazai szélsõjobboldali szervezeteket Amerikából támogató Pakh Sándor vállalkozó szövevényes magyarországi céghálójával.


Szilveszteri fogadások fõ témája volt a politika iránt érdeklõdõk között, hogy vajon sikerül-e Orbán Viktornak az, ami nem sikerült Antall Józsefnek, nevezetesen, úgy szabadulni meg a kisgazda pártvezértõl és az õt támogató erõktõl, hogy a kormánykoalíció, illetve a legnagyobb kormánypárt nem rokkan bele a vállalkozásba. Nyertest még nem hirdethettek: három héttel az új év kezdete után sem egyértelmû, hogy a Fidesz valóban készül-e ilyesmire.
Igaz ugyan, hogy az elsõ kisgazda "áldozat", Székely Zoltán sietve függetlenített honatya elõzetes letartóztatását - tartva szökésétõl, elrejtõzésétõl, valamint a bizonyítékok eltüntetésétõl - meghosszabbította az ügyészség. Az is igaz, hogy - Keller László szocialista képviselõ kezdeményezésére - Polt Péter legfõbb ügyész vizsgálatot indított további két emblematikus kisgazda személyiség, Dobos Ferenc Borsod-Abaúj-Zemplén megyei és Balogh Gyula Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnök érdekeltségei ellen. Azonban mindeközben a Fidesz képviselõi hivatalosan nem szólaltak meg, nem kommentálják a kisgazdák körüli történéseket, mi több, fennen hangoztatják, hogy nem kívánnak a párt belügyeibe avatkozni. Holott a kormányzati utazásokról készített és mindenekelõtt a kisgazdák útjaira fókuszáló KEHI-jelentés, valamint a december végi Orbán-Lányi találkozó ugyancsak a spekulációra okot adó események sorába illeszthetõ, másrészt azonban Orbán Viktor síútjának idõzítése nem arra utal, hogy a miniszterelnök azon melegében foglalkozni készült volna a kisgazda-sagával. És lehet, hogy erre jó oka volt.

Közbe' szerzés

Tavaly még a Vegyépszer Rt.-t, amelyet a Simicska Lajos tanácsait hasznosító Magyar Fejlesztési Bank választott ki az M3-as autópálya építésére, nem a közbeszerzési pályáztatás feltétlen híveként tartottuk számon. A mintegy 600 milliárd forintos beruházás lebonyolítását legalábbis ellenvetés nélkül vállalta az autópálya-építéssel korábban sosem foglalkozó cég. A közelmúltban némileg árnyalhatta álláspontját az, hogy közbeszerzési eljárás keretében jutott egy biodízelt elõállító üzem létesítésének lehetõségéhez.
A vállalat az Inter-Tram Kft. által kiírt tenderbõl került ki gyõztesen, igaz, a siker értékébõl valamelyest levon, hogy egyedüli indulóként érte el a szép eredményt. A cég egyébként mostanság a Közbeszerzési Értesítõ pályázati kiírásai böngészése és a tenderezés mellett az M3-as nyomvonala mentén élõkkel folytat élénk párbeszédet. Arra törekszik ugyanis, hogy meggyõzze õket: két, a távlati tervek szerint esetleg megszûnõ vasúti szárnyvonal mûködtetése kedvéért nem érdemes autópálya-felüljárókat építeni - ezzel ugyanis mintegy egymilliárd forintot lehetne megspórolni.
A pályáztató Inter-Tram Kft. sem ismeretlen a honi gazdasági közéletben. A vállalat részese annak a céghálónak, amelyrõl elsõként a Világgazdaság címû napilap közölt részleteket, s amely az Agrárinnovációs Kht. májusban kinevezett tanácsadója, Simon László nevével fémjelezhetõ. A rendszer egyik végpontja az FVM környékén, a másik Pakh Sándor amerikai üzletember magyarországi érdekeltségeinél található. Pakh Sándor az 1998-as választásokat megelõzõen az egyik legjelentõsebb támogatója volt a hazai szélsõjobboldali szervezõdéseknek, s ugyancsak a Világgazdaság eleddig nem cáfolt állítása szerint anyagi támogatásban részesítette a Kisgazdapártot is. Ez utóbbi aztán olyannyira fontossá vált számára, hogy az egyre jelentéktelenebb neonáci csoportok Torgyán-ellenes megnyilvánulásai miatt úgy döntött, a jövõben nem támogatja õket. Ezt követõen hazánkban gyakorlatilag megszûnt a szélsõjobboldali aktivitás: az egyik szervezet, a Magyar Népjóléti Szövetség vezetõje, Szabó Albert el is hagyta az országot, s anyagi lehetõségek híján felszámolták a Hungarista Hírszolgálatot is.
A tervezett négy biodízel-mintaüzemhez kapcsolódó pályázatok közül az Inter-Tram Kft.-é mellett egyébként egy másik is lezárult már. A Közép-tiszai Mezõgazdasági Rt. által kiírt tendert három induló közül a miskolci székhelyû Kiss Kft. nyerte, így a Közbeszerzési Értesítõ szerint 205 millió forintos munkához juthat. A tender összértékét Torgyán József egy parlamenti kérdésre adott válaszában 250 millióra tette, melybõl a vissza nem térítendõ állami támogatás 82 millió forint. A Vegyépszer által elvégzendõ munka ennél nagyobb értékû, megvalósítására 750 milliót áldoz az Inter-Tram Kft., ebbõl a vissza nem térítendõ állami támogatás meghaladja a 240 millió forintot.

A kockázat el van vetve

A "Simon-Pakh-féle" cégháló igen könnyen feltérképezhetõ, a vállalkozások többségének székhelye ugyanis két címre, a ferencvárosi Páva utca 6. és a zuglói Besnyõi utca 13. számra van bejegyezve. A zuglói kis háromszintes irodaházban mûködik egyébként a céghálóban szereplõ több tucat vállalkozás mellett a Felszámolók Országos Egyesülete, és itt székel a Gordius Consulting Rt. nevû vállalkozás is, amely tavaly augusztusban a tiszavirág-életû "rendcsináló", Mujzer János felkérésére folytatott milliókkal honorált célvizsgálatot a Környezetgazdálkodási Intézetnél.
A Gordius Rt.-nek amúgy sem lehetett ismeretlen a kisgazda-szféra, hiszen vezérigazgatója, Kocsis Péter irányítása alatt a vállalkozás közös, ugyancsak Besnyõi utcai székhelyû céget - az Informatic Consulting Kft.-t - tulajdonol azzal a Molnár Györggyel, aki felügyelõbizottsági tagja volt egy másik Kocsis, a pártállami múlttal bíró Kocsis András cégének, a Thermál Invest Rt.-nek, legalábbis 1997-ig, amikor is a társaságot felszámolták. A kapcsolat még ekkor sem szûnt meg Molnár és a két - névrokon - Kocsis között, hiszen a Thermál Invest Rt.-t is a Gordius Consulting számolta fel, melynek során eladásra kínálta egyebek mellett a cég részleges birtokában álló, valaha nagyreményû Déli Autópálya Rt.-t, valamint Kocsis András késõbbi, ugyancsak felszámolással foglalkozó vállalkozásának - elõbb Kockázat Rt., majd Duna Libra Rt. - részvényeit.
Kocsis András 1991-ben, egy Antall József miniszterelnökhöz címzett levelében így írt magáról: "Többségében negyven év körüliek vagyunk, egy olyan generáció tagjai, akik már az elõzõ rendszer konszolidált idõszakában nõttünk fel, ekkor szereztük politikai és gazdasági ismereteinket...", és gazdasági birodalmát a társasági törvényt modellezõ, annak kiskapuira rámutató társasjáték gyártására létrehozott Kockázat Rt. sikereivel alapozta meg. Késõbb Torgyán József legbensõbb tanácsadója lett, a pártelnök politikai karrierjének kezdetén. Õ szervezte és pénzelte a pártvezér kilencvenes évek elején hatalmas sajtóvisszhangot kiváltott repülõgépes országjárását is, s személye elvezet egy másik céghálóhoz, amely részben a fentiekhez hasonlóan aktív szélsõjobboldali tevékenységet folytató - ugyancsak Amerikába emigrált - üzletemberek érdekeltségi körébe tartozik, részben pedig kapcsolódik néhány Fidesz körüli gazdasági szereplõhöz.

Szálasi már a spájzban van

A Thermál Invest Rt. Kocsis András más érdekeltségével (Délép Kft.) együtt tagja volt (a Délép maradt is) egy Magyar-Amerikai Üzleti Egyesülés nevû vállalkozásnak, amelyben vitéz Bánkúty Géza, a magyar honvédség alezredese, számos magyarországi és egyesült államokbeli vállalkozás tulajdonosa a New England Gépgyártó Kft.-vel képviselteti magát. A korábban hadnagy Bánkúty több tucat Amerikában és Magyarországon forgalmazott szélsõjobboldali sajtóterméknek, így a hírhedt Szittyakürtnek is fõ mecénása, és az õ támogatásával mûködik a Hungarian.net címen elérhetõ, ugyancsak szélsõséges nézeteket hirdetõ internetes honlap is. A kitüntetõ alezredesi rendfokozatot az 1998-as a kormányváltás után kapta meg. Õ finanszírozta a hozzá hasonlóan 56-os múlttal büszkélkedõ, s a Kisgazdapárt által irányított Honvédelmi Minisztérium elõterjesztése nyomán szintén elõléptetett, majd rendfokozata viselésétõl eltiltott volt katonatiszt, Szalay Péter 1956 igaz története címû könyvét is, melyben a szerzõ nyíltan vállalja abbéli meggyõzõdését, miszerint Szálasi Ferenc nemzeti hõs lenne, mivel hosszú idõn át õ tartóztatta fel az Európára zúduló kommunista orosz hadsereget.
Bánkútyt, éppúgy, mint Torgyán Józsefet, gyermekkori barátjának tartja a pártelnökkel éppen szakító Lányi Zsolt. A volt kisgazda alelnök több ízben nyaralt is a milliomos floridai házában, és védte Bánkútyt a hol szélsõjobboldali, hol tisztázatlan pártállami múltja miatt ért támadásokkal szemben.
A Magyar-Amerikai Üzleti Egyesülés egyik tagjának, a Huninvest Rt.-nek vezetõi között találjuk Töröcskei Istvánt, a Magyar Hitel Bank vezérigazgatóját, aki korábban az ugyancsak állami tulajdonú Magyar Exporthitel Biztosító Rt. elnöke volt, s aki 1997-ben több ismert jobboldali közéleti személyiséggel együtt - Entz Géza, Gyõri Béla, Põsze Lajos - tanúként is szerepet vállalt Bánkúty barátja, Ábrahám Dezsõ büntetõperében.
Ábrahámot és Bánkútyt sok évtizedes kapcsolat fûzi egymáshoz, 1957-ben együtt alapították Bécsben az 56-os Menekült Magyar Sportolók Világszövetségét a Rákosi-rendszer legjobbnak tartott kéme, Szabó Miklós sugallatára (Szabó Miklós: Csendes háború, Zrínyi Kiadó, 1984.). Bánkúty jelenleg is vezetõje az 56-os Magyarok Világszövetségének, s rendre feltûnik a Magyarok Világszövetsége környékén is, általában Pongrátz Gergely oldalán.
Ábrahám büntetõügye, amint a Fõvárosi Fõügyészség határozata fogalmaz, a Tõkés László erdélyi református püspök "kabinetirodájává" lett Transsylvania Alapítvány kétes pénzügyei kapcsán indult. A per során, mely az alapítvány számos mûködési szabálytalanságára derített fényt, Ábrahám Dezsõvel szemben ejtették a nagy vagyoni hátrányt okozó bûntett vádját.
Töröcskei István egyéb szálon is kötõdik a kormány köreihez. Testvére, Töröcskei László vezeti például a fent említett alapítvánnyal azonos nevû Transsylvania Rt.-t, amelyben igazgatótanácsi tag Liszkay Gábor ügyvéd, a Magyar Nemzet fõszerkesztõje és a Mahir Cityposter Kft. felügyelõbizottsági tagja, és aki egy nemrég lezárult sajtóperben a miniszterelnök fõtanácsadójának, Schmidt Máriának a jogi képviseletét látta el.
A két Töröcskei közös cége, az Equilor Befektetési Rt. korábban több ingatlanügyletet bonyolított le az állami tulajdonú Váltó-4 Libra Rt.-vel, s ez a cég intézte a szegedi Dégáz utóbb nagy botrányt kavart privatizációját is (sajtóhírek szerint az Equilor Rt. szokatlan módon mindkét féltõl jutalékot kapott az ügylet lebonyolításáért). Az Equilor Rt. tulajdonosai között található Boros Imre tárca nélküli miniszter fia is, s a vállalat 1999. júniusi rendkívüli közgyûlésének elnöki tisztére sikerült megnyerniük Pusztai Zsuzsannát, Simicska Lajos volt APEH-elnök, ma MFB-tanácsadó feleségét.
A Mahir-cégcsoport nemcsak a Töröcskei fivérek és a Transsylvania Rt. révén kapcsolódik a kisgazdákhoz. Közvetlenül is kap a kisgazdák által felügyelt közpénzekbõl, hiszen a Mahir Kiállításszervezõ és Kivitelezõ Kft. tavaly például rendre nyertesként került ki az FVM Magyar Közösségi Agrármarketing Centrum hazai és külföldi kiállításainak rendezésére kiírt pályázatokból, és több mint hatmillió forint értékben a Mahir kiállításszervezõ rendezte a magyar megjelenést Torgyán József múlt hét végi, berlini kiállításlátogatásakor is.
Ami pedig a Magyar-Amerikai Üzleti Egyesülés tagjainak a kormányzat fideszes szárnyához való viszonyát illeti: tavaly augusztusban perre ment két papíripari vállalkozás, melyek - többekkel együtt - a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatóságának (MKGI) központosított papírbeszerzési tenderén vettek részt. Mindketten megtámadták az MKGI eljárását, mely a pályázatot - érvénytelennek minõsítve valamennyi résztvevõ beadványát - eredménytelennek nyilvánította. A közbeszerzési döntõbizottság és a bíróság is elutasította mindkét keresetet, mondván, az ajánlatkérõ MKGI törvény adta jogával élt. Határozatában a döntõbizottság osztotta az MKGI álláspontját, miszerint "csak tényleges versenyhelyzetben tudja kiválasztani az összességében legelõnyösebb ajánlatot". A közigazgatási szervek papírigényének kielégítésére végül egy, a fenti tenderen is részt vevõ, ám a perektõl magát távol tartó cég kapott megbízást: a Buda-Piért Kft., mely a Magyar-Amerikai Üzleti Egyesülés tagja. A megbízás - melyrõl a Közbeszerzési Értesítõben néhány hónappal késõbb szûkszavú hirdetmény jelent meg - 2,2 milliárd forintos keretösszegrõl szólt.

Szigorúan ellenõrzött vonatok

A Fidesz-kisgazda kokettálás a szélsõjobboldali üzletemberekkel tehát - ahogyan Torgyán József a biodízel-programmal kapcsolatban fogalmazott - "ellenõrzött módon, zárt rendszerben valósul meg". Mindez némileg más megvilágításba helyezi a Kisgazdapárt belsõ harcát, és magyarázza a semmitmondó nyilatkozatokat is mindkét koalíciós partner részérõl: egyiküknek sem érdeke, hogy másfél évvel a választások elõtt reflektorfénybe kerüljenek a milliárdos közpénzeket mozgató, Torgyánon át Pakh Sándoron keresztül Bánkútyig, a két Töröcskein át Simicskáig terjedõ cégbirodalmak.
A kormányfõ helyzete a fentiek ismeretében lényegesen bonyolultabbnak tûnik, mint Antall Józsefé volt. Hiszen, ha kidobja is Torgyánt a koalícióból, a gazdasági szabadcsapatok és a hungarista milliomosok közötti kapcsolat megmarad. Igaz, azt még nem lehet tudni, hogy ki kinek a foglya: a pártok tartják-e kézben a gazdaság szálait, vagy a történetet értelmezhetjük úgy is - és ez megmagyarázná Lányi Zsolt szerepét is -, hogy épp ennek a gazdasági körnek nincs többé szüksége egy tekintélyét és népszerûségét vesztett pojácára.

Előzmény: Mijo (-)
Mijo Creative Commons License 2001.09.02 0 0 topiknyitó

Messiások, projektek, egyebek palettája - azaz kibontakozóban a BAJAI THERMAL-WATER-GATE BOTRÁNY !

Hát valójában, a festőművészek csodálatos színeik kikeverésére használja a palettát, de én most képletesen, városunkat, Baját - és környékét - érintő új és régi "megváltó" ötletekkel, jelenségekkel kapcsolatos, egyesek által - talán nem túlzok - szarkeverésre használt olyan terep elemzésére, boncolgatására szánom, amivel településünkről a sokadik bőrt kívánják lenyúzni némelyek. Egy olyan testről, ahol bőr szinte már nincs is, de ha valaki az ez alatt található húsban reménykedik, csalódnia kell, lévén maholnap már csak a csupasz csontváz marad, lesoványodott városunk nem éppen hamvas testéből.

A közelmúltban Baján ki tudja honnan felbukkant egy, általam csak "új messiásként" emlegetett Kocsis András nevű személy, aki önmagát Vergilius-szal azonosítva, szerényen "vergi" nicknévvel ontja városunkat megváltó bölcsességeit a www.baja.hu honlap, Bajai Szalon fórumában lehengerlő, ugyanakkor kirívóan igénytelen és fésületlen stílusban, mely stílus mára elérte a pökhendi vagdalkozás és személyeskedés szintjét is.
Mit ád az ég, a minap egyik levelezőnk, Thernesz Tibor "vergi" fokozódó csipkelődései hatására a mellkasának szegezte a kérdést, miszerint igaz-e, hogy a Városban vevőre talált egy gazdasági jellegű projektjére, potom másfél millió forintért, valamint mindemellett személyes tanácsadójává vált-e polgármesterünknek, havi bagatell 200.000 forintért ? Derült égből a mennykő: Kocsis András kénytelen-kelletlen beismerni kényszerült a helyzetet, hosszas elemzésbe bocsátkozván bizonyítandó, hogy mindez lényegében aprópénzen szerzett ajándék a mi anyagiakban dúskáló városunknak :(!
E fórum személyeknek címzett topicjaiban helyeztem a fentiekkel kapcsolatos kérdést prominenseink: a polgámester, két helyettese, és a képviselő-testület elé, melyre eddig egyedül Dancsa Bálint alpolgármester reagált.
Általános döbbenetre Dancsa Bálint arról tájékoztatott bennünket, hogy neki hivatalból nem is volt tudomása az általam imént előadott helyzetről, hiszen őt be sem vonták azokba a tárgyalásokba, melyek eredményezték az ominózus "ajándékozást"!???

Időközben a Bajai Szalon részint a szokott megértők, másrészt az "új messiás" felbukkanását, mint jelenséget megkérdőjelezők, illetve arra magyarázatot várók orcáját mutogatta, tüzdelve "vergi" azon vádjaival, miszerint nem csak írni kell vele kapcsolatban, hanem néha olvasni is, azaz felfogni az ő magvas gondolatai lényegét. ( Igen, a lényeg, maga a "lé" ...! ) Ezt cáfolja az a jelentéktelennek tünő apróság, hogy mint olvasók vagyunk csak képesek fellelni az olyan irományokat, mint például a Élet és Irodalom hetilap ( XLV. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM, 2001. január 26. ) hasábjain található, "Szittyafürt" című riport, mely önmagáért beszél Kocsis "vergi" András múltbéli szerepköre tekintetében :(! Igen, ez az ember lészen a mi megváltónk, ő a mi "új messiásunk" :(!!!

Kocsis András kezd sértődötté válni, a Bajai Szalonban olyan slehonya kapkodással próbál kibújni a válaszadás alól, ami eleve megkérdőjelezi egy ilyen tálentum nagyságát, ami alapjaiban teszi kétségessé azt a potenciális sikert, ami a "messiás" szerepkörétől várható. De vajon ki, kik azok, akik reménykednek, akik odáig képesek elmenni, hogy kétes elemek felbukkanásától hasra esve az utolsó filléreinket teszik kockára ? Ezt még nem tudjuk, csak annyit, hogy már két olyan képviselő vagyon - Dancsa Bálinton kívül a másik, dr. Pazár László -, akiknek tudomásuk sem volt "vergi" hivatali szerepköréről, itt, tőlünk, az interneten általunk írottakból szereztek minderről tudomást!?

Zajlik az élet, mi meg egyre szkeptikusabban tekintünk mostoha jövőnk elé ...

Muity Mijo
Baja

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!