Keresés

Részletes keresés

bandd Creative Commons License 2003.07.19 0 0 17
hello

tudtok ajánlani bármilyen linket, ami a vízkultúrás nevelésről szól?
csakugyan nagyobb lesz a terméshozam a hagyományos módszerhez képest?
gyorsabban nőnek a növények?

kérlek írjatok mielőbb, mert nagyon érdekel a téma...

köszi!!

CORTEN Creative Commons License 2003.03.03 0 0 16
Játéknak nem rossz, de számíts arra ha jobban belemélyedsz akkor a zsebedbe is bele kell mélyedned.
Amennyire én kapcsolatba kerültem a témával:
Paradicsomtermesztés (a talajfertőzések miatt) müa.vödörben. A termesztő közeg tőzeg, 12 l-es vödör alul kilyukasztva, naponta kétszer csepegtető öntözés a drainvíz megjelenése után 15 percig. Maga az öntöző csőhálózat nem túl bonyolult (a gardematic.hu-n nézz körül) de a tápldat beállítása kritikus, pH, konduktivitás, sótartalom, az összetevők egyensúlya. Viszont egy tő (két száron nevelt, támrendszeren futtatott paradicsom 12-14! kg termést nevel 1 szezon alatt.
ja az egész fólia alatt. De akár egy kicsit nagyobb lakásban is megvalósítható kb. 0.5 nm-en.
Termesztőközegnek jó még a kőzetgyapot, üveggyapot, pur-hab, (utóbbi többször is felhasználható) Ebben termelnek a hollandok paprikát, paradicsomat, uborkát, üvegházban, neonfényben. Az ízük is olyan.
Ennyi
C.
laba1 Creative Commons License 2003.01.24 0 0 15
Sziasztok!

Vízkultúrában szeretnék növényeket tartani, de nem feltétlenül akarok hozzá mindent készen megvenni.
Kérdésem, amikre eddig még nem találtam választ:
Mekkora a kultúrában az optimális vízszint? Például az agyaggranulátummal feltöltött cserép magasságának százalékában. Az általam talált leírásokban csak annyi van, hogy tegyük bele a vízszintjelzőt és töltsük fel az optimum jelig.
Valamint: Emelkedhet-e a vízszint a gyökérzóna fölé, vagy csak a hajszálcsövesség elvén jut fel a víz és a tápanyag a gyökerekhez?

Előre is köszönöm a válaszokat!

laba

jEkL MoNiKa Creative Commons License 2003.01.08 0 0 14
Szia Kedves Ensingmosing!

Ne haragudj, hogy Téged zavarlak a levelemmel, de új felhasználó vagyok, és az engem érdeklő témában úgy láttam, hogy Te vagy a leginkább tájékozott.
Szakdolgozatom megírásához szeretném kérni a segítségedet. Hidrokultúrás rózsatermesztés (ezen belül is kőgyapot) a témám, de nagyon kevés valóban használható irodalmat találtam. Már több könyvtárban is jártam, de sehol nem találtam olyan anyagot, amire igazán szükségem lenne.
Tudnál esetleg ajánlani néhány könyvet, folyóiratot?

Előre is hálásan köszönöm a segítségedet!

Móni

Előzmény: ensingmosing (1)
JégHerceg Creative Commons License 2002.10.25 0 0 13
Szervusztok, szia Pireisz!

Hat, eleg sok minden volt ott, es sokmindenre emlekszem, de a vizkulturarol nagyjabol ennyi.
A kulonbseg az egyes modszerek kozott annyi volt, hogy mas-mas tartoanyagot hasznaltak [kovek, teglak, szemet [pl kolasdoboz]], illetve volt, aminek a tapoldataban komosztot aztattak, volt, amiben mutragyat.

Egyebkent asszem, az ECHO-nak van egy magyarorszagi irodaja is. Bar a "hidegebb" eghajlaton ugy tudom, nincsenek kiserleti telepeik, ott csak a penzt gyujtik az alapitvanynak. :)
De lehet, hogy kiadvanyokat meg lehet vasarolni.
Vannak sajat kiadasu iszonyu jo fuzeteik [pl. otthoni biogaz-eloallitas, komposztalasi modszerek, stb.]...baromi dragan. Legalabbis ott ez volt a helyzet...en meg nem voltam olyan jotet lelek, hogy 25 dollart fizessek ki 10-15 fenymasolt paprilapert...

Vissza a vizkulturahoz:
Azt tervezem, hogy a szobamban csak hidroponias szobanovenyek lesznek majd. Nem kell oket ontozni, es kartevoktol is kevesse kell tartani [a talajban lakokra gondolok]. Van is nehany tervem, hogy hogyan fogom megvalositani...kb mint a multkor leirtak, csak nagyban, es egy picit profibban. :)
Majd biztos agyaggranulatumra fogom kolteni a "horribilis" osztondijam! :)

Jo [vizi]kerteszkedest! :)

JH

Előzmény: pireisz (12)
pireisz Creative Commons License 2002.10.25 0 0 12
Helló Jégherceg!
Tetszik, amit írtál. Légy szíves még többfélét leírni ezzel az ECHO-ötletekkel kapcsolatban, ha még emlékszel rá.
Előzmény: JégHerceg (11)
JégHerceg Creative Commons License 2002.10.25 0 0 11
Sziasztok!

Ugyan regi a topic, de az otlet tetszik.

Az agyaggranulatumos cuccal tenyleg az a baj, hogy draga, es gondolom, emiatt kevesse elterjedt.

Kicsit untam, hogy a kollegiumi szobamban semmi noveny nincs, [es mivel a kartyamon ugyanannyi a penz, mint a szombamban a noveny] ezert az alabbi modszert alkalmaztam:

1. fogtam egy joghurtos poharat es beletettem egy pici muanyag cserepet [a pohar pereme kisebb atmeroju volt, mint a cserepecskee, igy az nem csuszott bele.

2. feltoltottem egy nyelet tapoldatos vizzel a poharat ugy, hogy a vizszint es a cserep alja kozt legyen egy kis hezag [levego]

3. a cserepbe beleillesztettem a parhuvelyknyi novenyket ugy, hogy a [tisztara mosott] gyokerei a lyukakon at a tapoldatba logjanak

4. ovatosan kaviccsal meg uvegtormelekkel feltoltottem a noveny korul, hogy legyen, ami megtartja

5. hetente egyszer-ketszer kiemeltem a cserepet es meglogyboltem a joghurtospoharat, hogy valami oxigent oldjak a tapoldatban...persze lehet, hogy ez tok folosleges volt :)

Szoval a noveny vagy masfel honapig minden kulonosebb odafigyeles nelkul [meg csak utana sem toltottem a tapoldatot] eldegelt a fenyhiany dacara...mindaddig, amig veletlenul le nem loktem az ablakparkanyrol :(

Majd felteszek egy kepet a kezdeti fazisrol.

Mas a temahoz:

Telen az ECHO floridai kiserleti telepen voltam gyakornoki "kirandulason". [Az ECHO a vilagehseg ellen kuzdo alapitvany vagy mifene, olyan alacsony technologiaju mezgazd modszereket probalnak kifejleszteni, amiket aztan terjeszthetnek a raszorulo orszagokban.] A mintatetokertjuk baromira tetszett. Ennek pont az volt a lenyege, hogy a del-amerikai nagyvarosok kozepen talaj nelkul is lehessen zoldsegeket termeszteni.
Na itt aztan a primitiv - am igen hatekony - vizkultura kavalkadja volt.

A kedvencem:
Festekesvodorben osszegyurt aluminium es muanyag uditosdobozok kaviccsal metoltve, hogy tartsak a paradicsomot/paprikat/miegymast. Az egesz feltoltve vizzel, amibe idonkent beleszortak egy kis mutragyat vagy ha az sincs, akkor novenyi vagdalekot.
...az agyaggranultaum ennek az esztetikusabb valtozata.
Barki kreativitasatol fuggoen helyettesitheti a konzervdobozokat esztetikusabb megoldassal:
Pl: lattam egy new yorki kertesznel, hogy sotet vazaba [az algasodas ellen sotet] uveggolyokat tesz, es abban allnak a szobanovenyek. Irto jol neznek ki, es allitolag evekig eleldegelnek igy...

Na jo, most mar telleg lepek. :)

Jo vizikerteszkedest :)

JH

Plantago Creative Commons License 2002.01.04 0 0 10
Azt hiszem először csak a szimplával fogok próbálkozni, aztán ha azzal kapcsolatban kiokosodtam, akkor jöhet az összeültetősdi. Jelenleg nincsenek is olyan növényeim, amik jól is néznének ki együtt és azonos feltételeket igényelnek. De nem baj, jön a tavasz, meg a beszerzések. :))

Plant

Előzmény: ensingmosing (9)
ensingmosing Creative Commons License 2002.01.03 0 0 9
Nem sajnos még nincs, eddig csak egyesével ültettem hidróba. De szerintem ugyanilyen szép eredményeket lehet azzal is elérni, csak kellően nagy edényt válassz, és a megfelelő növényeket ültess igényeik passzolása szerint egybe.
Cső!
Előzmény: Plantago (8)
Plantago Creative Commons License 2002.01.03 0 0 8
Szia!

Köszönöm a választ, azt hiszem hétvégén meg is ejtem a dolgot. Egyébként a vízkultúrás összeültetésekről mi a véleményed? Azzal nincs véletlenül tapasztalatod?

Plant

Előzmény: ensingmosing (7)
ensingmosing Creative Commons License 2002.01.02 0 0 7
Kedves Plantago!

Én tavaly ültettem be tél elején a kis csenevész nőni nem akaró csokrosindámat, és utána beraktam a duplaablakba. A nyugalmi időszak közben elkezdett burjánzani tök kicsi lett a cserepe ami akkor még nagy volt neki, és két ilyen lecsüngő hogyishívjákon növeszti a sarjait, amik mostanra ugyanakkorák mint az anyanövény. Szóval, különösebb kárát ma sem látom abban, hogy télen ültettem be, a növény nem érzi hiányát a teleltetésnek, nem sápadt, hanem életerős és gyönyörű. Bár ez lehet, hogy azért van, mert amúgysem szokták a csokrosindát teleltetni. Szerintem nyugodtan beültetheted, nem lesz semmi baja.
Megjegyzem van egy régi csokrosindám ami földben nevelkedett, és most ott van mellette. Hát látni a különbséget. Színtelen, lehajló levelekkel nem a legszebb dísze a lakásnak.
Ennyi!
Pá!

Előzmény: Plantago (6)
Plantago Creative Commons License 2002.01.02 0 0 6
Sziasztok!

Van itt valaki? Gondolkodtam rajta, hogy megpróbálkozom ezzel a vízkultúrás dologgal, a cuccok már meg is vannak hozzá, nagyjából tisztában is vagyok vele hogyan kell csinálni, de nem tudom, hogy bármikor át lehet e ültetni a növényt, vagy inkább várjak tavaszig? A vizipalkát szemeltem ki "áldozatul", viszont jelenleg hozza sorra az új hajtásokat, úgyhogy nem mertem vele kísérletezni. Tudna valaki segíteni?

Előre is köszönöm: Plant

Megyesi Éva Creative Commons License 2001.09.17 0 0 5
Magyarországon nem annyira ismert, talán irodaházakban gyakoribb, mert kevesebbet kell gondozni az így nevelt növényeket. De nem olcsó. Kevés róla a szakirodalom, így nincs is honnan megismerni. Amúgy az egyik legnagyobb eredménye, hogy árnyékosabb helyeken a vízkultúrás növények jobban fejlődnek, mint földes társaik.A Fitoland és az Óázis kertészetekben foglalkoznak vele komolyabban.
Előzmény: Maci (4)
Maci Creative Commons License 2001.09.17 0 0 4
Köszi, megvettem mindent. Majd referálok. De ha ez ilyen eygszerű, miért nem csinálják többen? Ismerőseimet megkérdeztem, fogalmuk nem volt miről beszélek.
köszi
Előzmény: ensingmosing (1)
Scai Creative Commons License 2001.09.10 0 0 3
Én is rábeszéltem magam most tavasszal egy kezdőcsomag vásárlására. Azóta ebben gyökereztetek minden növényt (eddig csak futók voltak).
ensingmosing Creative Commons License 2001.09.10 0 0 2
Ja, amúgy ezeket a Seramis baromságokat megveheted bármelyik nagyobb bevásárlóközpontokban (Tesco, Cora,...), vagy barkácsáruházban (Baumax, Obi,...).
Üdv.
Előzmény: Maci (0)
ensingmosing Creative Commons License 2001.09.10 0 0 1
Helló!

Nem, nem hülyeség. Sőt. Én a Seramis féle agyaggranulátumos biz-bazban nevelem néhány növényemet, és valamennyi nagyon jó eredménnyel kecsegtet. Van például egy Csüngő csokrosindám, ami nagyon roszzul nézett ki mielőtt beültettem. Ez egy kis sarjhajtás volt ami nagyon nehezen akaródzott növekedni. Aztán hallottam, hogy ez a növény szereti az agyagos földet ezért beültettem ebbe az agyaggranulátumba. Kicsit nagy volt neki a tartó eleinte, de azóta olyan rohamos fejlődésnek indult, hogy azóta a tartó a növényhez képest eltörpült. Szép színes levelek, sok sarjhajtás. Szóval, mindegyik növényem gyönyörű növekedéssel hálálta meg, hogy vízkúltúrába ültettem. Bár én egyenlőre még csak zöld növényeket ültettem, virágos növényekkel nem tudom mi az ábra.
Következőkre van szükséged: Seramis agyaggranulátum, ~ tápanyag (attól függően, hogy zöld vagy virágos növényt akarsz ültetni), ~ vízjelző pálcák, és egy vízelvezető lyuk nélküli tartály. Tartálynak megfelel bármi amiből nem tud elfolyni a víz, egyetlen feltétel, hogy a növényhez ill. a növény gyökeréhez képest jóval nagyobb legyen, mert ezeket a növényeket nem szokás minden évben átültetni, ezért van hogy (az agyag állapotától függően) 3-4 évig is egy cserépben marad.
A következőket kell tenned: Vedd ki a növényt A cserepéből, és mosd le a földet a gyökereiről. Tegyél a cserép aljára agyagranulátumot, aztán rakd bele a növényt és töltsd fel a növény körül a hézagokat. Ha ezzel meg vagy, szúrd át a növény földlabdáján a vízszint jelző pálcát, úgy hogy a vízszint jelző része jól látható legyen. Ha ezzel is meg vagy, az adott tápanyagmennyiséget belekeverve az öntözővízbe locsold meg a növényt. Ne öntözd agyon. Figyeld az öntözésjelzőt, ha kis idő múlva elkékül akkor elegendő a vízmennyiség. Ha nem akkor öntsél hozzá még egy kicsit. Én a tápanyaggal úgy szoktam bánni, hogy a növekedési időszakban minden öntözéssel, a nyugalmi periódusban pedig minden második öntözéssel adok nekik.
Sok sikert kíván Ensigmo

Előzmény: Maci (0)
Maci Creative Commons License 2001.09.04 0 0 0
Senki sem foglalkozik vízkultúrás növényekkel? Lehet hogy hülyeség?
Előzmény: Maci (-)
Maci Creative Commons License 2001.08.27 0 0 topiknyitó
Tudjátok-e hogy kell elkezdeni. A könyvem szerint tápoldatos agyaggranulátumos vízben lehet tartani az arra alkalmas növényeket. Ez túl egyszerűnek tünik, arról nem is beszélve hogy az agyaggranulátumról sem tudok túl sokat. Mindenesetre ha a földet meg az átültetést ki lehet ezzel váltani az király lenne. Tudtok hozzászólni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!