En het vegen megyek ayia napa-ba hotel Bella Napa. errol tudsz nekem esetleg valmit? Vagy csak aya napa-rol. Neztem a neten de nem tul sok infot talaltam ugy altalaban ciprusrol.
Felejtsetek el Larnakat es Agia Napat! Irany a sziget nyugati vege, monnyuk Pafosz vagy meg jobb Polisz, ha nyugalmat akartok es latni es atelni az igazi Ciprust. A termeszet is teljesen mas mint a tobbi reszen, nem olyan kopar es ures. Nem is beszelve a kis akamaszi falvakrol a tavernaikkal. Aki erre jar, annak muszaj ennie a kathikaszi Imogeni tavernaban, a templom mogott.
Ha nyuzsgest akarsz, akkor Limasszol. Ez inkabb varos mint a tobbi, de csak szeptember vegeig. Utana teljesen kihal, nagyon sok hely bezar telre, de oktober vegeig tartos a 30 fok koruli meleg. Szeptembertol viszont feleled Nikozia, mert mindenki visszajon a szabadsagrol es az iskolak is indulnak. Ilyenkor ez van tele, egesz aprilis-majusig.
Ha sielni akarsz, akkor januar kozepetol a Troodosz-hegysegben kell lenni.
Altalaban ervenyes, hogy szallasugyben kerulni kell a turistanegyedeket, mert nem lesz nyugalmad a zajtol. Mivel ugyis feltetlenul szukseg lesz autora, erdemes a kornyezo falvakban keresni szallast, sok csalad kinal ilyeneket. A kulonbseg nem csak az arban van, de az elmenyben is.
A sziget a vilag egyik legbiztonsagosabb helye, gyakorlatilag nincsen bunozes. Akar sotet ejszaka is lehet a varosok refgi sikatoros negyedeiben setalni, semmi veszely nincs. Autot nem tornek fel, ellopni nincs ertelme amugysem, hisz baloldali kormanyuk van es a szigetrol nehez eltuntetni a kocsit.
1 CYP= kb 430 HUF
egy Nissan Micra egy napra 15 CYP tol megoldhato, ha egy hetre veszed ki.
egy etkezes kozepes helyen fejenkent 7 CYP, a turistaovezet kerulendo, mert draga es vackot kapsz enni. Erdemes a varosok regi, bennszulott kornyekein enni. Mindenhol tisztasag van, megha nemis ugy nez ki, nem kell etelmergezestol tartani. Csapvizet ne igyal, mert bar ihato de meleg. (a hirhedett szegedi viz istenes ehhez kepest)))
Pfffff...most tobb nem jut eszembe, de barkinek kerdese van, batran! Ezert fizet a Propagandaminiszterium)))))))))
Kosztasz
Most jöttünk vissza Ciprusról, nagyon jól éreztük magunkat.
Néhány szóban a főbb tapasztalatokról:
a ciprusiak nagyon kedvesek, vendégszeretőek általában, és ami nagy hatással volt ránk a két hét alatt, hogy rendkívül nyugodt életet élnek, sok vidám embert látni az utcákon. Aki szeretne kikapcsolódni és nem a nyüzsgő nagyvárosra vágyik a szabadsága alatt, annak feltétlenül ajánlom Ciprust, itt biztosan nyugalmat talál. Gyönyörű a keleti part strandja (Ayia Napa, Nissi Beach), délen van néhány látnivaló, a fővárosban is érdemes néhány órát tölteni, de senki ne számítson túl sok látnivalóra. A két hét épp elég, de egy hétbe is be lehet sűríteni a látnivalókat, ha nem akar valaki sokat strandolgatni.
Én szeretem a görög konyhát és ha valakit érdekel, tudok néhány jó éttermet javasolni Larnacában. Kóstoljátok meg a mezét, de szigorúan csak laza öltözetben: ez egy kb. húsz kis fogásból álló étel, ami tartalmazza szinte az összes helyi különleges ételt, mindenből egy kicsit.
Sok zöldséget esznek, de gyümölcs nem sok fajta van (szőlő, kopaszbarack, dinnye, szilva). Finomak a boraik (Commandaria, Kiveli, White Lady, Thisbe).
Piacokat hiába kerestünk, csak egy-két szakadt kis csarnokot találtunk és egyébként sem érdemes Cipruson vásárolni. Híres a lefkarai csipke, nagymamiknak lehet ajándékba vinni.
A közlekedés nagyon rossz a nekünk megszokottakhoz képest. Buszok reggel 8-tól délután kb. fél hatig óránként járnak, de csak a nagyobb városok között, amúgy mindenhova taxival és gyalog vagy az utazási iroda által szervezett formában kell közlekedni. Lefkarába például szinte sehogy nem lehet eljutni, mert naponta egyetlen busz megy, pedig állítólag gyönyörű kis falu. Ha valakinek van nemzetközi jogsija és nem fél a baloldali közlekedéstől, akkor érdemes bérelni autót vagy kismotort.
Még valami: ha tehetitek, mindenképpen tavasszal menjetek, akkor virágzik a sziget. A szigetet beborítják ilyenkor az orchideák, nárcisz, gerbera és mindenféle egzotikus növény. Nyáron kicsit kopárabb a táj, de azért vannak pálmafák, virágzó kaktuszok, hibiszkusz és még egy-két gyönyörű virágos bokorfajta, amivel tele vannak a kertek.
További kérdésre szívesen válaszolok! Jó nyaralást!
1 hete jöttem haza, mire vagy kiváncsi ?
Nekem nagyon tetszett minden.
Ha szereted a napsütést, a finom, selymes tengert,és az ókori történelmet Cipruson a helyed !
Árak ?
Minden nagyon drága...
1 font = kb. 500 Ft
Pl: 3 dl viz: 0,3 font...