Keresés

Részletes keresés

XANTIi Creative Commons License 2022.07.01 0 0 65126

Már tudomásul vettem. De így is hamarabb ide ért onnan, mint amit itt tölt a hivatalban. 25-én fizettem ki, fel is adta a polgár. 27-én már itt volt a kicserélőben és ma küldték a fizetési értesítést. Még 2-3 nap mire kihozzák.

Előzmény: t.lantos (65125)
t.lantos Creative Commons License 2022.07.01 0 0 65125

Svajc harmadik orszag. Ahogy Norvegia is.

Előzmény: XANTIi (65124)
XANTIi Creative Commons License 2022.07.01 0 0 65124

Kis kellemetlenség: Svájcból jött kis csomagocska bekapta a 399.- Ft-os eljárási illetéket.

Naivan azt gondoltam, hogy van valami vám megállapodás Svájc és az EU között. Vagy a M.Kir.Pocsta felette áll ilyeneknek?

t.lantos Creative Commons License 2022.06.20 0 0 65123

A posta monnyon le.

Az europa+ csomag regen annyira prioritasos volt, hogy rairtak azt is, hogy az erkezes napjan tovabbitani kell.

18-an meg hajnal elott erkezett az orszagba, azt ma ki kellene szallitani. Termeszetesen semmi, ott figyel a csoamglogisztikai kozpontban.

XANTIi Creative Commons License 2022.06.15 0 0 65122

2 éve nem fordult elő, hogy hibás terméket küldött volna kínai cég. Most bejött a hibapont. Pár dolláros elektronikai alkatrész helyett egy hasonló, de más típus, nem kiváltó jött. Egy levélben jeleztem neki, hogy másnak  ne küldjön. 15 perc múlva jött a bocsánat kérő levél és az értesítés a visszafizetésről.

Egy magyar szerviz cég elvitte a hibás fúrógépet a márka szervizbe, 15 nap határidővel. Bőven a 3. hétben vagyunk. Mail-ben, telefonon, SMS-ben is eltűnt. Magyarország 2022.

XANTIi Creative Commons License 2022.06.15 0 0 65121

Talán a nemzetközileg tiltó listán lévő termékek forgalmáért őket is vegzálják, és biztos ami biztos alapon még a látszatát is elkerülik.

Talán így jártál volna mondjuk elefántcsont karkötő esetén is. Ha az eladó beírja a terméklapra, hogy ellenőrzötten nem embargós fafajtából van, akkor átjött volna.

Bizonyára van olyan kereskedelmi forma, ami meredekebb dolgokat is bevállal.........

szoszo9inda Creative Commons License 2022.06.03 0 0 65120

Ráadásul amit nekem válaszoltak a "miértre":
Miszerint örüljünk (eladó és vevő) annak, hogy Ők foglalták le, és nem a vámosok. Így esetlegesen egy kellemetlen vámeljárástól megkínéltek minket. És úgy, hogy minket semmi kár nem ért.

Ez eleve haszugság. Mert ha mondjuk az import vámon akad fenn, akkor az nyilván vagy az eladó, de leginkább a vevő hibája (és nem a szállítmányozóé vagy eBay-é). Mi abban a jó az eBAy/P&B párosnak, hogy még az sem várják meg hogy a vámon átjut-e... Hanem már bevállalják a veszteséget és fizetnek kártérítést azonnal.

Ti láttok benne logikát?

Sokkal kevesebb "kártérítést" kellene fizetniük akkor, ha továbbküldenék. Adnának lehetőséget hogy átmenjen a vámon (vagy a vevő ezt kisírja). Ha sikerül mindenki happy, és nekik sem kerül semmibe. És ha nem sikerül, még akkor is "kártéríthetnek" ha nagyon akarnának. 
 
Ja de hogy akkor nem lesz náluk a lefoglalt tétel... és akkor már nem éri meg a"kártalanítás"? Aha... akkor ugye érzitek mire megy ki a játék?

Gondolom ha metronóm mondjuk 500 GBP-lett volna, akkor akármilyen mahagóniból lett volna biztosan nem foglalják le. Hanem akkor rábízzák a vámosokra, mert azt már nem kell kártalanítaniuk.
Szóval ezek szerint csak azt kártalanítják, ahol "megéri" lefoglalni.

Ez egy nagyon csúnya, globális, pofátlan üzleti modell. És szomorú mondom, hogy ebbe az eBay is részt vesz.

Ezt kb olyan, mintha neked lenne egy futárcéged. És mindig tudnád melyik küldemény mit tartalmaz. És ha a kifizetendő kártérítés jóval kisebb lenne mint a küldemény értéke... akkor "elveszted" a küldeményt, és a kártérítést kifizeted :D :D :D

Előzmény: szoszo9inda (65117)
szoszo9inda Creative Commons License 2022.06.03 0 0 65119

Pedig már megírtam...

https://pages.ebay.com/shipping/globalshipping/buyer-tnc.html

11. pont középtéja... Nincs kedvem fordítgatni, Google translate:
"... Az eBay és a Pitney Bowes nem vállal felelősséget, és saját belátása szerint és az általuk preferált kontinensen jogukban áll elidegeníteni vagy felszámolni azokat a GSP-tételeket, amelyekről az eBay vagy Pitney Bowes úgy ítéli meg, hogy bármilyen okból kifolyólag nem szállíthatók. Ha az eBay vagy a Pitney Bowes arra a következtetésre jut, hogy egy GSP-tétel nem szállítható, és úgy dönt, hogy elidegeníti vagy felszámolja a GSP-tételt, a GSP-tétel tulajdonjoga automatikusan átszáll az Ön eladójától az eBay-re és/vagy az eBay vagy Pitney Bowes által kijelölt bármely harmadik félre. (ahogyan az eBay és a Pitney Bowes döntheti el), költség nélkül és ellenszolgáltatás nélkül sem az eBay, sem a Pitney Bowes és/vagy az eBay vagy a Pitney Bowes által kijelölt harmadik fél és/vagy az eBay vagy a Pitney Bowes által kijelölt bármely harmadik fél köteles megtartani az összes a GSP Tétel elidegenítéséből vagy felszámolásából származó eljárás (ha van). Az eBay vagy Pitney Bowes dönthet úgy is, hogy visszaküldi Eladójának azokat a GSP-tételeket, amelyekről az eBay vagy Pitney Bowes úgy ítéli meg, hogy nem szállítható..."


Szóval a metrónomot vagy megsemmisítették, de ami sokkal valószínűbb hogy egy harmadik "hulladék" hasznosító cégnek átadták. Gondolom többért mint amit nekem az "elidegenítésért" fizettek. Vélhetően pár hónap és valaki asztalán ketyegni fog... Előzmény: W_B (65118)
W_B Creative Commons License 2022.06.02 0 0 65118

Én továbbra sem értem, hogy mit csinálnak a "lefoglalt"(?!) metronómmal..

Előzmény: szoszo9inda (65117)
szoszo9inda Creative Commons License 2022.06.02 0 0 65117

Hát aszt gondolom ha nem akarok pereskedni az eBay-al és a P&B-vel, akkor itt befejeztem.

a P&B-al sikerült a kapcsolatot felvenni, de csaka várt válsazt adták. 

1. Az eladó a metronómot úgy árultha hogy mahagóni.
2. A mahagóni fafajták egyes típusai tiltólistán (CITES) vannak. Az hogy ez milyen megállapítani nem tudják.
2. Hiába gyárt most ilyet most is agyártó (ami nyilván nem tiltott fából készül), az nem hivatkozsi alap egy régebben készült termékre, mert az eltérhet.

Úgyhogy ennyi....
Ilyen alapon  lehet bármilyen elektronokában higany, bármilyen festett tárgyban ólóm... elég a feltételezés.

Büdös eljárás ez, de csak egy lehetőség van. Ha ven bármi esély hogy P&B lenyúlja vagy lefoglalja... ki kell kerülni az eBay Global Shipping Programot.

Amúgy ezért büdös (bár már kifejtettem), mert kur#vára nem igaz hoz ezzel a vásárlókat védik. Mert nem biztos hogy amit ők "jóindulatúan" lefoglalnak, az valójában a vámos is fennakadt volna.
Ráadásul a vámeljárásban van lehetőség fellebbezni, együttműködni a vámhatósággal. Itt nincs

Ráadásul a kártérítéssel magukat is automatikusan egy olyan költségbe verik, aminek lett volna esélye hogy elkerülhették volna, és még a vsáárló is happy lett volna. 

Ezért gondolom hogy ez inkább egy üzleti modell  lenyúlásra, és kisebb részt a vevők "megkínélése" a vámeljárástól. 


szoszo9inda Creative Commons License 2022.05.28 0 0 65116

Igen... A hozzaszolasaimban ott a link amibe a valaszokat tettem. Ott a termek linkje meg is nezheted. A gyarto Wittner honlapjat is megnezheted hogy a mai napig gyartjak... es ganum hogy legalis anyagokbol.

 

A valasz munden esetben az volt hogy reklamacionak es fellebezesnek nincs helye. Ugyanis kartalanitottak igy nincs mirol beszelni. Illetve nezzem a jo oldalat mert milyen fasza hogy igy nem a vamon volt problema.

 

Es ha a Global Shipping Program szabalyait.elolvasod akkor meg budosebb lesz az egesz... Mar mas is aki elolvasta,megallapitotta itt hogy a szabadrablas melegagya.

 

Amugy abban ott a kerdesesre a valasz is: miutanefoglaltak es "kartalanitottak" a vevot. Szabadon eendelkezhetnek vele. Akar 3. felnek is atadhatjak.

 

Ugye erzed mi itt ami visszas. A lefoglalasrol a dontest ok hozzak...majd tulajdonkepnne hasznosithatjak is. Siman eloallhat az a helyzet hogy olcsobb a kartanitas mint amennyiert a lefoglalt aru "hasznosithat" azaz tovabbertekesithato. 

 

Ebay Communityn igen... volt mar ilyen. Ott pl. egy tag azt mindta (mert a felhaborodasomnak ott is hangot adtam) nem egyedi eset...pl gitarokat es mas fa hangszereket foglalnak le ugyanigy.

 

 

Előzmény: W_B (65114)
t.lantos Creative Commons License 2022.05.28 0 0 65115

Hat igen, ahol fat vagnak, hullik a forgacs.

Mivel penzert dolgoznak, nekik igy egyszerubb, mint foglalkozni az ugyfelekkel.

Mondhattak volna azt is adott esetben, hogy hamis. Akkor is, ha nem az. (nyilvan nem egy metronomnal tipikus dolog, mas cikkek eseteben)

Előzmény: szoszo9inda (65113)
W_B Creative Commons License 2022.05.28 0 0 65114

Azért (is) büdös ez az ügy, mert mit csinálnak a "lefoglalt" cuccal?

Illetve miből fizetik ki az árát?

Ilyen nincs. Bár fura, hogy egy metronómra fűlik épp a foguk..

 

Az ebaynek megírtad az esetet?

 

Illetve érdemes rákeresni, hogy mással is történt-e ilyen.

Előzmény: szoszo9inda (65111)
szoszo9inda Creative Commons License 2022.05.28 0 0 65113

Kieg:
Ja és pont ezen ismeretlen mechanizmusok. És főleg ezek bullshit kimagyarázása miatt (hogy ez milyen jó a vevőnek és eladónak ld. 9042477 számú hozzászólásom). Szerintem egyértemű hogy ezt elsősorban a lenyúlásra találták ki. 
Persze van amikor az eredeti célját éri el... pl fegyver, veszéles anyag, akkumulátor, stb... ezeket tényleg ki kell szűrni.

De ha megnézed nálam mit szrűrtek ki... nem fogod tudni hirtelen, hogy ez komédia vagy tragédia.
Nem kell "faszakértőnek" vagy "fasza kértőnek" :D lenned. Persze az még lehet hogy tiltott fa ez a fotóról nem látszik.... De hogy nem egy gombás, "fertőzött", férges fa... arra a saját lakásom fogadási tétként fel merném tenni. 

És ismétlem mindezt úgy, hogy semmi fellebezés vagy panszkezelés nincs mint mondjuk egy hivatalos vámeljárásban!Előzmény: t.lantos (65110)
szoszo9inda Creative Commons License 2022.05.28 0 0 65112

Ez valószínúleg így van... a Wittner niztosan nem illegális faanyaggal dolgozik :)

De ismétlem. NINCS LEHETŐSÉGED BIZONYÍTÁSRA!!! Hiába van papírod a gyártótól. Még felület sincs ahol benyújthatod. Elveszik a cuccot, és pár órán belül jön a refund. Részükről ügy lezárva. 

 

Ez nem egy hivatalos eljárás, mint egy vámeljárás. Ami sokkal kötötteb jogi keretek között zajlik (pl. fellebbezés)

Hanem a Pitney and Bowes nevű magáncég belső döntése. AMinek sem a belső szabályait, sem a belső mechanizmustá nem ismered. És aminek "fennhatóságát" ebben a kérdésben nevetve fogadod el, amikor használod az Ebay-t. 

Előzmény: t.lantos (65110)
szoszo9inda Creative Commons License 2022.05.28 0 0 65111

Hát pont ez zavarja az igazságérzetem. Az csak kis részben, hogy +10-20e Ft-al drágábban most németből meg tudnám venni. 
De az igazságérzetem k#rvára zavarja. És nem csak azt, hanem bocsánatkérés helyett azt magyarázzák ez nekem milyen jó...

Jött egy harmadik bullshit válasz is, ennél lentebb ott a válaszom is... (Tudom szar az angolom, azt ne fikázzátok):
https://pastebin.com/Cr9QZMMt

Szóval azt hangoztatják, azzal hogy elveszik a cuccot, ez milyen jó. Ezzel ők csak védik az eladót és vevőt, mert a vámon nem kell konfrontálódni.

Hát elmennek a pcsába. Mert szerintem:
1. Miért veszik ki a kockázat viseléséről ai döntést a kezemből? Igen, én megpróbáltam volna a vámkezelést ha nem sikerül hát így jártam.
2. Ezzel átvesznek egy olyan döntési jogkört az árú felett, ami a vámosokra, mint hivatalos szervre tartozik.
3. Meg is írták, Ők tesztelni nem tudnak (fa típúsa, fertőzés, stb)... így a feltételelzés is elég. De akkor miért nem bízzák a (talán) profibb vámosokra? Miért hoznak olyanban döntést, amihez (elismerten) nem is értenek?
4. Nem is értem az üzleti modellt. Esélyt sem adnak egy vámeljárásra. Ami ha sikerül, nekik nincs visszafizetés (nekik 100% bukta), és mindenki boldog. Ha nem sikerülne, még akkor is fizethetnek. Most csak én nem értem miért jó a garantált fix bukta nekik, mint egy próbálkozás?
5. A vámeljárásban MINDIG van lehetőség a fellebbezésre, bizonyítékok (pl gyártói) nyilatkozat bemutatásra. Itt semmi. Csak elfogandi lehet a döntést, aminek részleteit még csak nem is közlik hivatalosan. 

Ez véleményem szerint egy sokkal sz@rabb és sokkal jobban kifogásolható eljárás mint egy hivatlos vámkezelés.

Ráadásul elég aggályos, hogy a lefoglalt cuccot nem is kell megsemmisíteniük, hanem átadhatják (=eladhatják) harmadik félnek.
Így abban van komoly érdekük, hogy a valsó értéknél olcsóbb "bekerülési" értékű cuccokat kiszedegessenek... tulajdonképpen nyomós ok nélkül. 

És ez az ami nagyon igazságtalan, hogy egy patinás cég mint az eBAY... ilyen üzleti modellt épített fel a P&B-vel közösen. Ez sokkal jobban zavar, mint hogy virtuálisan "buktam" mondjuk 50 EUR-t.

Szóval már rég nem a metronümról van szó, hanem ahogy a "kolléga" is észrevette a T&C-ben... Legális a "lopás" a Global Shipping Programban. Ezt mindenki vésse az eszébe!

És nem kell ehhez fa meg bőr... Az elektronikéban is lehet mondjuk higany... (Ne velem vitázz hogy ugyan... szerintük majd az lesz)
Bármilyen festékben lehet ólom... és biztos hidd el... nekik nagyobb a lsitájuk mit milyen bullshit indokkal lehet lefoglalni. 
Bár modnom... indokolniuk sem kell. Restricted... és kész...

Előzmény: Syracusa (65109)
t.lantos Creative Commons License 2022.05.27 0 0 65110

Kizarhatjuk, de ezek a szabalyok ilyenek. Az ilyenekre fel kell keszulni.

Viszont a gyarto mindenrol tud papirt adni.

Lehet, nem is mahagoni, csak mahagoni szinu.

Előzmény: szoszo9inda (65108)
Syracusa Creative Commons License 2022.05.27 0 0 65109

Ahogy nézem a szerződési feltételeket, még csak indokolniuk sem kell ha lenyúlnak valamit. Igazából azt csinálnak, amit akarnak a pakkokkal. Klassz.

Előzmény: szoszo9inda (65108)
szoszo9inda Creative Commons License 2022.05.27 0 0 65108

Reszben erre hivatkoztak..

TALAN olyan fa ami tiltott.

Es mivel fa (barmilyen) LEHET hogy fertozott.

De tesztelni nem tudjak...

 

Tehet egyreszt talan a CITES miatt. De a masik ok az az hogy fa (es igy lehet fertozott)

 

Mellesleg most varom a gyarto valaszat hogy milyen fa. Mert az adatlapjan az (uj) termeknek csak annyi all: mahagoni szonezetu fa.

 

De egyebkent ha mahagoni meg az sem mizarasi ok

 A CITES  en csak bizonyos mahagoni fajtak vagy azok bizonyos termekei tiltottak. Nem minden mahagoni.

 

Es azt gondolom a vilag leghiresebb metronom gyartoja nem tiltott anyagokat hasznal.Ha a kepeket megnezed akkor pedig nem ugy nez ki mint egy rothatadas alatt alloa szuvas fa :)

Előzmény: t.lantos (65107)
t.lantos Creative Commons License 2022.05.27 0 0 65107

De itt a CITES miatt tortent az ugy, nem amiatt, hogy fa.

Illetve alapjaban vee MINDEN fa piros lampa. Aztan vagy atmegy, vagy nem.

Előzmény: Syracusa (65102)
szoszo9inda Creative Commons License 2022.05.27 0 0 65106

A statusza az, hogy a vevo es az elado is elfogadja a Terms&Conditions. Amit most mar kivetelesen elolvastam. Es abban van a szabadrablasrol szolo bekezdes.

Ha barmi gyanus sajat hataskorben dontenek a visszakuldesrol vagy elidegenitesrol. Ha utobbira kerul sor a vevonek visszafizetik az arat. De fenntartjak a jogpt hogy megsemmisites vagy a 3 felnek valo atadasrol ezutan sajat jatskorben dontsenek.

 

Tehat ha a metronomom par het mulva mas zongorajan ketyeg mert a PB tovabbertekesitette mondjuk 80 GBP ert... akkor rajtam kivul mindenki jo bizniszt csinalt.

 

Ezert irtam hogy ez egy legalis lerablas... Amit akar uzletszeruen is lehet csinalni barmi szankcio nelkul...

Előzmény: Syracusa (65105)
Syracusa Creative Commons License 2022.05.27 0 0 65105

Öhm, izé, tudom hogy mi a Pitney Bowes UK, a státuszát kérdőjeleztem meg. :)

Előzmény: szoszo9inda (65103)
szoszo9inda Creative Commons License 2022.05.27 0 0 65104

Ismeros a nevuk.. lehet van is regisztraciom. De nem remlik hogy hasznaltam volna oket....

Előzmény: Tshu-hash (65100)
szoszo9inda Creative Commons License 2022.05.27 0 0 65103

A Piney and Bowes nevu. Aki az Ebay es az Amazon Global Shipping Programjainak lebonyolitasara szerzodott le. Amikor az Ebayen egy rendelesnel azt latod "via Global Shipping Program"... na azt Ok intezik.

 

Az elado bepostazza nekik a cucot... Ok meg vagy tovabbkuldik egy postai szolgaltatoval vagy elkobozzak. Es nem hatosag... nem vamosok. Az meg csak utana jonne.

 

Előzmény: Syracusa (65102)
Syracusa Creative Commons License 2022.05.27 0 0 65102

Konkrétan, tételesen megjelölt dolgokra van növényegészségügyi előírva, a feldolgozott fa és bármilyen késztermék egyszerűen nem ilyen. Ez kamu.
A nemzetközileg védett anyagokat vagy származókat meg véletlenül sem úgy kezeljük, hogy hátha az és elkobozzuk, pláne nem egy kibaxott fuvarcég.

Ne vicceljünk már. Ha nem szállítja, az oké, vigye vissza a feladónak. De ki a tököm ez a speditőr hogy elkobozzon?

Előzmény: t.lantos (65101)
t.lantos Creative Commons License 2022.05.27 0 0 65101

Alapjaban veve szabalyosan jartak el.

A hivatalos szabalyok az EU-ban is hasonloan szigoruak, mint mashol, de pl. Ausztraliaban, Uj-Zelandon ezeket a dolgokat veresen komolyan veszik. Es sulyos buntetest fizettetnek azzal, aki probalkozik.

Nem vihetsz be elo anyagokat,fabol keszult dolgokat, hust, tejtermeket, mezet, stb. Meg a borondodet is kipakoltathajak a repuloteren, es kotelezhetnek, hogy takaritsd le a cipod talpat, nehogy behurcolj valamit. Europaban ennyire szigoruan ezt nem nezik.

Szemelyes ellenorzeskor nyilvan van rugalmassag, mi is vittunk fabol keszult targyat, megnezte a tiszt, azt mondta, ez rendben, mehet. De be kellett jelenteni, es megmutatni, mert ha nem, akkor is buntetes lehet, es elkobozhatjak, ha amugy beengednek.

Viszont a tengeri kontenereket peldaul (amikbol naponta szazezerszamra omlik be Europaba is), az Uj-zelandi hatosagok pl veszelyesnek minositik, es csak megfelelo igazolasokkal es felszerelessel rendelkezo helyre lehet szallitani az orszagban, mig itt ilyen nincsen. Mindezt azert, mert a padloja fa vagy bambusz. Es az fertozott LEHET.

Miota az angolok kileptek, szivas nekunk.

 

A CITES lista egeszen mas teszta. Ami azon szerepel, az nem lepheti at a hatart. Es erre boven elegendo a gyanu, akkor maris le lehet foglalni. Viszont ezt konnyebb megkerulni, mert lehet mellekelni egy igazolast, hogy a kuldo kijelenti, hogy az adott termek milyen anyagbol van, es hogy az nem szerepel a CITES listajan.

Egyebkent ez a nyilatkozat importban vamtarifaszamonkent akar kotelezo is lehet.

Tudok mondani olyan tarifaszamot, amiben sok fele termek van, olyan is, ami biztosan nem latott semmifele allati szarmazekot, mert fembol van, de ezen a tarifaszamon lehet olyan termek is, ami szormet, textilt is tartalmaz. Ezeknel arrol kellett nyilatkozni, hogy a termek nem tartalmaz kutya es macskapremet

 

Előzmény: szoszo9inda (65094)
Tshu-hash Creative Commons License 2022.05.27 0 0 65100

Shipitot nem probaltad meg? Par eve hasznaltam, aztan atvaltottam masra, mivel kulfoldon dolgozom, de hamarosan visszakoltozok Magyarorszagra, ugyhogy valoszinuleg kelleni fog majd valami. 

Előzmény: szoszo9inda (65099)
szoszo9inda Creative Commons License 2022.05.27 0 0 65099

USA: usgobuy... bevalt de draga... viszont a vamerteket Te mondod meg 

Myus: most van teszteles alatt olcsobb de a vamerteket vagy ok mondjak meg vagy Te igazolod

 

DE: mailboxde... bevalt

 

UK: forward2me

 

A myus-en kivul eddig minden igazoltan megerkezett es elegedett voltam.

De sztem a myus is jo lesz.

 

De a nemet ebayon altalaban ki lehet sirni a magyar postazast ezert a nemetet hasznalom a legkevesebbet...

Előzmény: Tshu-hash (65098)
Tshu-hash Creative Commons License 2022.05.27 0 0 65098

Melyik forwardert szoktad hasznalni?

Előzmény: szoszo9inda (65094)
Syracusa Creative Commons License 2022.05.27 0 0 65097

Volt egy ilyen potenciálisan korlátozás alá eső cuccom nekem is onnan a GSP-n át, vagy egy Junghans fadoboz vagy egy bőrtok, de az másnap tovább indult.

Elmennek ezek a 'csába.

Előzmény: szoszo9inda (65096)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!