Keresés

Részletes keresés

Kákettődéemdé Creative Commons License 2021.07.31 0 0 64579

Akkor a fejlemények az ügyemmel kapcsolatban:

 

 

1. Hiába reklamáltam, az Áfát kifizettették velem (mégegyszer) a szóban forgó csomagra. A csomagra az eladó felírta azt a bizonyos IOSS számot és azt, hogy a VAT-ot (adót) a termék ára tartalmazza. Tehát nem az eladó hibázott!

 

2. Bejött ugyanettől az eladótól július 1. után vásárolt másik terméket tartalmazó küldeményem is. Erre még SMS-t se kaptam, hogy fizessem be az Áfát. Azaz kapásból a nagyobb utánvételes kezelési költséget kellett fizetnem, amikor kihozta a postás, mert nem kaptam meg SMS-ben azt a kódszámot, amivel be tudnék lépni a küldemény netes oldalára, ahonnan a fizetést a postának meg tudom csinálni. Ja: a két csomagot ugyanazon a napon hozta ki a postás, az egyiket a "gyalogpostás", a másikat kocsival hozták ki. Mindkettő egy kisebb boríték volt. :)   Ezen a csomagon is ott volt az IOSS szám, és az, hogy a VAT már ki van fizetve.

 

Pénzlenyúlás az egész.

 

Reklamációmra a posta ügyfélszolgálatától a következő levelet kaptam:

 

 

 

Tisztelt Ügyfelünk!

Köszönjük, hogy megkereste ügyfélszolgálatunkat.

A 2021. július 1-én életbe lépő EU-s adószabályok és a hozzá kapcsolódó vámigazgatási rend változása értelmében a kis értékű árukat tartalmazó küldeményeket is vám elé kell állítani.

A korábbiaktól eltérően ettől az időponttól minden harmadik országból rendelt árutartalmú küldeményhez vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani a NAV felé, függetlenül attól, hogy az ÁFA megfizetésére a külföldi webáruházban előzetesen már sor került-e (IOSS). A Posta a vámügyintézésért, a vámolási eljárás lefolytatásáért a Postai Szolgáltatások Általános Szerződési Feltételeiben meghatározott közreműködői díjat számít fel, melyet az alábbi linken tekinthet meg:
https://www.posta.hu/static/internet/download/VAM_dijak-dijszabas.pdf


A webáruházak az előre küldött elektronikus adatokkal továbbítják társaságunkhoz a küldeményhez tartozó úgynevezett IOSS azonosítót, mellyel együtt társaságunk benyújtja a NAV részére a küldeményre vonatkozó vámárunyilatkozatot.


Amennyiben a NAV nem fogadja el az említett IOSS azonosítót akkor az Áfa összegét felszámítja a küldemény értéke és szállítási költsége alapján. Abban az esetben ha a NAV döntésével nem ért egyet, kérjük, a feladót keresse meg az kifizetett Áfa visszatérítése miatt.  


Szíves megértését köszönjük.

 

Azaz értelmezheted úgy (mert másképp már nem lehet), hogy az esetedben szar IOSS szám volt feltüntetve a csomagon (ha már ott is volt az IOSS szám), így ezért kellett még egyszer kinyögnöd azz Áfát.

 

Nem hagyom annyiban a dolgot, írni fogok a NAV-nak is, hogy nézzenek már utána a postának, mert ez így kemény ámokfutás lesz a részükről.

 

 

 

 

Előzmény: -Minarik- (64564)
XANTIi Creative Commons License 2021.07.30 0 0 64578

Így állt össze: áru+szállítás 6439.- (Mi alapján? Az A7 méretű borítékon semmi érték megjelőlés nem volt!?)

                                   ÁFA 1790.-

      postai kezelés                 399.-

Előzmény: bombaba (64573)
XANTIi Creative Commons License 2021.07.30 0 0 64577

mail-ben jött valami, előkeresem.

Előzmény: bombaba (64573)
t.lantos Creative Commons License 2021.07.30 0 0 64576

Ez azert van, mert a felado elkuldi valami kinai logisztikai cegnek. Attol kap egy azonositot. Ezt megadja neked. De azok meg utana adott esetben postazzak. Akkor megkapja a hagyomanyosat. Csak azt te nem fogod tudni elore.

Előzmény: PermanentDestructor (64575)
PermanentDestructor Creative Commons License 2021.07.30 0 0 64575

Borzalmas az egész új rendszer.

 

Megjött az a nem rendesen trackingelhető cucc, amiről írtam a #64543-ben, egy vacak kábel amúgy. Biztos ti is tapasztaltátok, hogy a kínaiak valamiért szeretnek dupla cimkét ragasztani a dolgokra. Hogy ebben mi a poén, arról valaki felvilágosíthatna. Szóval kifizettem az alin az árát+áfát, de mivel ide nem trackingelhető módon jött be, ezért nem látták, hogy befizettem, ezért ismét kénytelen voltam befizetni az áfát+kezelési költséget.

 

Ráadásul van még egy hasonló küldeményem, nagyon jó lesz ez így.

 

Ha S<sok szám> trackinget kaptok, akkor így jártatok. Az a legszebb, hogy a borítékon felül már UU****CN tracking van, ami megfelel a postának, miért nem azt adta meg a kínai?

bombaba Creative Commons License 2021.07.29 0 0 64574

Egy dolog, tájékoztatásként, ha valakit érdekel: az aliexpressen az eladók eladáskor felszámítják a 27 % áfát, így később már nincs rá gond. 

bombaba Creative Commons License 2021.07.29 0 0 64573

Ebből a 8 dollárból kb 621 Ft az Áfa (27%), a többi a posta kezelési díja, ha jól számolom.

Valami számlaszerüséget nem kaptál? Csak tájékozódni szeretnék, hogy néz ki egy posta-dokument, ha egyáltalán adnak valami félcédulát.

Előzmény: XANTIi (64568)
bombaba Creative Commons License 2021.07.29 0 0 64572

Két napja megkaptam az utolsó július 1 előtti rendelésem, amire még nem fizettem áfát.

Illetve nem is tudom. Az biztos, hogy az eladónak nem fizettem, de a postás a kézbesítéskor - előzetes értesítés, tájékoztatás vagy akármi hasonló nélkül - kért 1500-1600 forintot, persze semmiféle számlát, árcédulát, vagy hasonlót nem adott. A postás nem tudta megmondani, mire is fizetek. Ugyanis ez a boríték az utolsó darabja volt a július 1 előtti vásárlásaimnak, amiket - ezt az egyet kivéve -   az eladónak kifizetett árért kaptam meg.

Erről a díjbeszedésről - mármint hogy ötletszerűen beszednek tőlem tetszőleges összeget, tetszőleges célra - nem olvastam a posta nagy tájékoztatójában. Azóta keresem, hol van ez leírva, és vajon mi is lehet ez a díjbeszedés. Talán már az eddigiek folyamán a posta elérte azt a csomagkezelési határt, amikor - érzése szerint - fizetnem kell a korábbi  csomagok kézbesítéséért, még ha áfát nem is szedtek be?

PermanentDestructor Creative Commons License 2021.07.28 0 0 64571

Ma volt az első nem paypalon, hanem ebay managed paymenten keresztül rendezett eladásom. Akkor elvileg péntek környékén a bankszámlámon kellene landolni az összegnek? Van valami teendőm?

(Annyi felesleges tájékoztatót küld az ebay, amiben minden van, csak a lényeg nincs, hogy inkább itt kérdezem tőletek...)

XANTIi Creative Commons License 2021.07.28 -1 0 64570

Szűkíteni, nem elhagyni. Szintén tegnap jött Kínából, 1-után rendelt áru, cseh lerakatból. Bingó! Látszatra pont olyan teljesen sima kis boríték. Ja és futár hozta, nem postás.

Ezt hogy éri meg egy 8 dolláros cuccnál, 3 dolcsis postaköltséggel? Banggood és a "VATinclusive" címke ott volt a rendelésnél. 20 nap alatt ért ide Kínából, ebből 3 napot töltött Prágában. Igaz, hogy ugyan ez az áramkör régebben 2 dollár volt, most lett 8. Beletették az árba gondolom a sarcokat. De sok mindennél látni, hogy a 2-3 dolcsis dolgok most 7-8-nál indulnak.

 

Előzmény: t.lantos (64569)
t.lantos Creative Commons License 2021.07.28 0 0 64569

Pont ezt akartak elerni. Befut meg egy-ket ilyen, es hagyni fogod az egesz rendelgetest a francba.

Előzmény: XANTIi (64568)
XANTIi Creative Commons License 2021.07.28 0 0 64568

Tegnap megérkezett egy pici csomag, egy boríték az USA-ból. Egy 8 dolláros bizsu ruhadísz. Dicső rendszerünknek csak 2300.- HUF kellett kielégítésül. Pedig időben , online fizettem.

-Minarik- Creative Commons License 2021.07.26 0 0 64567

Aha. 

Komoly játékosok CRT-ket állítanak az új játékok mellé a rövidebb válaszidő és az elérhető gyorsabb frissítés miatt. Igaz, hogy a felbontás kisebb, de a nagyobb frissítési sebesség kompenzálja és sokkal folyamatosabb játékélményt biztosít. Plusz: olcsóbb, de nem kicsit. 
(mosoly) 

Előzmény: Kabala Baba (64566)
Kabala Baba Creative Commons License 2021.07.26 0 0 64566

crt az katódsugaras monitor, nem lapos! :)

Előzmény: -Minarik- (64538)
Kákettődéemdé Creative Commons License 2021.07.26 0 0 64565

A "kezelési költséget" nem felejtik el, azt akkor is ráteszik, ha az áfát már a vásárláskor megfizetted. Ezt már kiderítettem.

Ha már mindenképpen keresni akarnak a dolgon, akkor egye-fene, azt a 400 Ft-ot kibírom.

 

Inkább a kétszer kifizetett áfa az, ami nagyon nem lenne jó (és nagyon nem lenne igazságos). 

 

Az Ebay fizetési oldalán nem tudsz választani: ha az adóval (VAT) kibővített számlát adja be fizetéskor, akkor az van. Nem tudsz választani: vagy fizetsz azzal, vagy nem....

 

Az a baj, hogy az Ebayes eladók nagy része szerintem nincs tisztában ezzek az új rendszerrel. És mivel a tranzakcióiknak csak egy részét bonyolítják EU-s vásárlókkal, ez időbe telik, mire zökkenőmentesen működik majd.

 

Ebbe az IOSS-be regisztrálnia kell az eladónak és egy OISS számot kell feltüntetnie a csomagon, hogy a címzett EU-s ország vámosa tudja, hogy a tartalomért már egyszer fizettek áfát. Ha ez a szám nincs  a csomagon (mint ahogy valószínűleg az én csomagomról is hiányzik), újra megfizettetik az áfát.

 

Eddig ennyit sikerült kiderítenem. Írtam a postának (az áfafizetést igazoló dokumentumokat csatoltam), hogy kérem a vámkezelés felülvizsgálatát.

 

Nyilván a nagyobb internetes webáruházak (Aliexpress, Bangood, stb.) esetében ez már tisztázott: ott tudja a cég, hogy mit kell csinálnia, mit kell feltüntetnie a csomagjain.

 

 

 

Előzmény: -Minarik- (64564)
-Minarik- Creative Commons License 2021.07.26 0 0 64564

Ez egy nagyon jó kérdés. A legjobb talán, ha a számlát bemutatod nekik. De ez egy működő, átgondolt rendszerben nem lenne szükséges.  A dupla adózás nem kóser. Plusz a “kezelési költséget” is el kellene felejteniük. 
Mindenképpen oszd meg a fejleményeket. 

Előzmény: Kákettődéemdé (64563)
Kákettődéemdé Creative Commons License 2021.07.26 0 0 64563

Tisztelt Fórumozók!

 

A problémám a következő (szerintem itt több más fórumozót is érinteni fog):

 

Július 1. után ebayen, EU-n kívüli országból vásárolt termék után az áfát már a termék árának kifizetésekor az eladónak kifizettem. Azt már sikerült kinyomoznom, hogy ez az ún. IOSS rendszert jelenti. Hogy ez a rendszer egyébként hogyan működik és az eladónak kifizetett áfa hogyan kerül vissza a vásárló személy országához, nem tudom.

 

A problémám az, hogy ez a csomag most érkezett be az országba és az áfát a vámhatóság még egyszer rátette....

 

Esetleg tudtok erről valamivel többet?

Honnan tudja a vámhatóság, hogy a csomag esetében a vevő befizette-e már az áfát vagy nem? (Azaz IOSS-es az eladó vagy nem?)

 

Úgy érzékelem, hogy erről az E-bayes eladók se nagyon tudnak, mert amikor megírtam az egyiknek, hogy tüntesse fel a csomagon, hogy én az áfát már neki befizettem, nem értett belőle semmit.

 

Minden eladónak van egy ilyen IOSS-száma?

Hogyan működik ez a rendszer?

XANTIi Creative Commons License 2021.07.26 0 0 64562

Már kínomban próbáltam mobilnetről, amerikai és német szerver felől is megközelíteni. Pont forgalom szegény időben is. Másodéves informatikust vissza kellene zavarni az elsőbe, ha nem ír ennél jobb rendszert.

Előzmény: t.lantos (64561)
t.lantos Creative Commons License 2021.07.26 0 0 64561

Egy csomo allami rendszer sz.rul, akadozva mukodik.

Autolekerdezo is rengetegszer fut hibara.

Előzmény: XANTIi (64560)
XANTIi Creative Commons License 2021.07.26 0 0 64560

Siker! Ma negyed 9-kor sikerült kifizetnem a sarcokat! Szép dolog, hogy munkaidőn kívül a kompóterek is pihennek. Elvégre azoknak is vannak jogaik! Egy vicc!

Vagy most ért be Mari néni, aki egy nagy kockás füzetbe vezeti a pénzeket?

XANTIi Creative Commons License 2021.07.26 0 0 64559

Nem ebay, de 2 napja nem tudok belépni az online sarc befizetési oldalra. Ma 10-kor jár le a határidő (ki volt az a barom, aki 48 órát ad ilyenre?) amíg megtehetem, utána újabb összeggel nő.

A jó k... a....kat!!!!

akos51 Creative Commons License 2021.07.23 0 0 64558

Az OTP egy bank, a kártyakibocsátó a Visa, Mastercard meg a többiek.

Előzmény: XANTIi (64557)
XANTIi Creative Commons License 2021.07.23 0 0 64557

Akkor az ebay és az OTP jó haverok.....

Előzmény: akos51 (64556)
akos51 Creative Commons License 2021.07.23 0 0 64556

Azt a kártyakbocsátó dönti el, hogy az elfogadóhelynek milyen adatokat kell bekérnie. Anno amazonon csak a kártyaszám kellett, semmi más.

Előzmény: XANTIi (64555)
XANTIi Creative Commons License 2021.07.23 0 0 64555

Aktív és elsődleges forrásnak van a kártyád beállítva?

Ami érdekes: a minap vásároltam OTP kártyával egy némettől. Rákattintva a fizetésre, a beírt adatok után 3 másodperc alatt teljesítve volt.

Ha itthon rendelek egy fagyit kártyával, akkor SMS-ben kódot küldenek, azt kell beírni plusz egy állandó telefonos kódot. A kártya elfogadásához, annak normál adatain felül.

Előzmény: hobby 66 (64552)
bombaba Creative Commons License 2021.07.23 0 0 64554

Köszi, ez már hasznos info. Innentől érdekes, hogy tovább mit és hogyan kell csinálni.

Beszedik a kínaiak a vámot (illetve az áfát a kisértékünél) és nekem már semmit nem kell tovább fizetnem vagy ez csak álom, és a kliensek sorban állnak és tartják a markukat.

Előzmény: PermanentDestructor (64553)
PermanentDestructor Creative Commons License 2021.07.23 0 0 64553

Csak a július 1 utáni vásárlásoknál van.

Előzmény: bombaba (64549)
hobby 66 Creative Commons License 2021.07.22 0 0 64552

Most meg:

 

"Nem kapcsolódik finanszírozási forrás a PayPal-számlájához. A folytatáshoz vegyen fel egy kártyát."

 

Miközben az előző sorban írja a kártyám utolsó négy számát.

Előzmény: hobby 66 (64551)
hobby 66 Creative Commons License 2021.07.22 0 0 64551

Napok óta nem tudok semmit se megvenni.

Eddig ezt írta az ebay fizetésnél:

 

"PayPal is unable to process your payment at this time.

You can try changing the payment method inside of your PayPal account or select a different payment method."

 

Ma pedig a paypal írja ezt:

 

"Mielőtt újra megpróbálná használni ezt a kártyát, ellenőrizze számláját a kártyakibocsátónál."

 

Vásároltam már az idén ezzel a kártyámmal és 2024-ig érvényes.

A bankomnál nem változott semmi tudtommal.

-Minarik- Creative Commons License 2021.07.22 0 0 64550

Tuti lesz valami. Az EU-t ki kell szolgálni. Ennek a része a teljes hivatalos számla, ha Európába akarnak eladni. 

Előzmény: bombaba (64546)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!