Keresés

Részletes keresés

KRiS Creative Commons License 2001.11.23 0 0 15
Hi!
KRiS vagyok az after@all-ból,végre jövő héttől kapni a lemezt a hanglemezboltokban,szóval akit érdekel a modern progresszív zene,KI NE MERJE HAGYNI!!! :-))))
after@all : A.C.I.D.
KKNC Creative Commons License 2001.11.22 0 0 14
Jovo penteken (november 30.) este 7kor Trinity-koncert a Jókai klubban (XII.Hollós u.5.)
(progresszív rock, Emerson és Genesis feldolgozások a saját számokon kívül többek között)
Gyertek el minél többen!!!
(Ja, és Egerváry a hangmérnök!! :))))
ddani Creative Commons License 2001.08.18 0 0 13
asszem szépen összekeverjük a progresszív, kisérleti, eklektikus stb fogalmakat... engem is beleértve, bár pöszö van elképzelésem mindről. szvsz a progresszív ma ugyanúgy élőzene (gyakran dj-k alkalmazásával), általában kacsingat a technós-triphopos (pop-os?) hangzás felé is, és természetesen eklektikus jellegű, hisz 1-1 zsáner sehogyse akaródzik kisérleti, progresszív zene lenni. nem akarok példáulozni, abbó' mindig baj van:))
BugaJ Creative Commons License 2001.08.18 0 0 12
A progresszív kifejezést sajnos mindenki kisajátítja magának, aki valamilyen rangot akar adni a zenéjének.
Emlékszem, pár éve még azt is olvastam, hogy Zoltán Erika, saját bevallása szerint, "prog. dance" (sic!) irányba kíván elmozdulni, hogy megmutassa, ki is az igazi művész.
Előzmény: Törölt nick (9)
viktor a takarító Creative Commons License 2001.08.17 0 0 11
elég bátor kijelentés, hogy manapság ezek a DJ-k_képviselik_a_progresszív_zenét.

Bizonyos értelemben progresszív zenét csinálnak, mint említettem korábban is, de mellettük/előttük még vannak néhányan.

Előzmény: Anakin (8)
viktor a takarító Creative Commons License 2001.08.17 0 0 10
a klasszikusok popritmusban mintájára kitalálhatnánk valami olyat, hogy progresszív klasszikusok......:))
Előzmény: Törölt nick (9)
Anakin Creative Commons License 2001.08.17 0 0 8
Jelenleg a progressziv zenet John Digweed kepviseli nehany DJ tarsaval, gondolok itt elsosorban Sashara, Sander Kleinenbergre.Ok jatszanak progressive house-t.19-en megcsodalhatjatok Sasha-t a Home-ban.
BugaJ Creative Commons License 2001.08.16 0 0 7
Egyrészről egyetértek Kayleigh-vel abban, hogy a Radiohead képviseli manapság leginkább a progresszivitást a "népszerű" rockzenében. De abszolút értelemben ez sem tök új, és nem ők dobták a spanyolviaszt- elég csak meghallgatni a Can bármelyik 70es évek eleji albumát. Megdöbbentő a stílus- és felfogásbeli hasonlóság.
Ciklikus lenne a rockzene fejlődése?- ez manapság a legnagyobb rögeszmém. Vagyis: progresszív-e akár a Radiohead is, hiszen nagyjából ott tart, ahol a Can 30 évvel ezelőtt. Nem döglött be a rockzene???
Előzmény: kayleigh (5)
kayleigh Creative Commons License 2001.08.16 0 0 5
Valóban kissé félreérthető volt a kérdésfeltevés.
Én azt hiszem, egyszerre vagyok kissé konzervatív (számomra a zene esztétikai élményt kell, hogy jelentsen) és újszerűre vágyó. Ezért merek itt hozzászólni. Tehát számomra, bármennyire is eltérő a szokványostól, nem előremutató az olyan "zene", amely nem akar pozitívan hatni az érzelmeimre. pl. minimálzenék, legyen az kortárs, vagy DJ mixek (Cage, Fripp soundscapejei, stb.). Ez az irányvonal szerintem egyértelműen öncélú, és zsákutcába vezet. Viszont igenis progresszív az a fajta zene, amely az új technikai lehetőségeket felhasználva feszegeti a zenei határokat. És a rockzenében ilyen a Radiohead. Vagy a fogalmam sincs milyen stílusban (a tinik ezt jobban értik, House, Rave, stb.?) a Gorillaz.
Vagy a Kárpát Möbius, Korai Öröm, hogy magyarokról is szó essen.
Előzmény: sziti (1)
viktor a takarító Creative Commons License 2001.08.16 0 0 4
Az említett techno is lehet progresszív abból a szempontból, hogy akik elsőkként játszották ezt a zenét, azok valami újszerűt alkottak.

Szvsz - nem jó érzés ezt mondanom - a különféle DJ-k csinálnak (a játszanak nem jó kifejezés...) meglehetősen progresszív (élő!)zenét, hiszen mások által megírt, játszott, netán 1x,2x vagy többször feldolgozott zenéket vegyítenek saját ötleteik alapján, beleszőve az egyéniségüket és a hangulatukat, ezért - ha jól gondolom -, más este más hangulatot és más zenét eredményez.

Előzmény: gyere a papához (3)
gyere a papához Creative Commons License 2001.08.16 0 0 3
Aha. Tehát te nem kifejezetten a progrockról mint műfajról, hanem a progresszív zenéről, mint egyfajta minőségről szeretnél itt beszélgetni. Ez valóban nem volt elsőre világos a számomra.
Én nem tudom, mitől lesz "haladó" egy zene, hiszen pont ezt kérdeztem én is a másik topikban, de a témával kapcsolatban rosszak a sejtéseim. Ugyanis, míg egy adott műfaj neve egy címke (találó, vagy nem, az más kérdés), ami bizonyos konszenzusok révén jött létre, és amiről adott keretek között megalapozottan lehet beszélni, addig a "progresszivítás", a "minőség", a "jóság" eléggé szubjektívek. Mindenkinek más lesz a "haladó". Egyiknek a techno, mert az a legmodernebb hangzású (a hangszerelése alapján), a másiknak meg a kortárs kísérleti komolyzene, mert az döngeti legradikálisabban a zenei közízlés falait (egyébként ebben talán van is valami). Ez majdnem olyan általános, mintha azt kérdeznénk hogy, mi a jó zene. Szóval ezt én ilyen formában nem tartom túl szerencsés kérdésnek, de te csak nyugodtan mondd el amit gondolsz a "progresszív zenéről", én kíváncsi vagyok rá, és hátha kisül még valami a dologból.
Előzmény: sziti (1)
kayleigh Creative Commons License 2001.08.16 0 0 2
Fogós kérdés, és megint nem lehet majd konklúziót levonni a végén.
Én két irányból közelítem a kérdést:
egyrészt progresszív rock zene az, amiben a rockzene (+ más zenei irányzatok: folk, klasszikus, jazz, st.) különböző irányzatainak stílusjegyeit olyan újszerűen ötvözik, hogy csak hosszas "nyomozás" után lehet az ötletadókra rátalálni. Ugyancsak prognak tartom az újfajta hangszerelési, technikai megoldásokat alkalmazókat is (ilyen szempontból a Radiohead is az számomra). És számomra ez a lényeg!!
Másik megközelítés szerint a klasszikus prog előadók stílusában alkotott darabok is ide tartoznak, bár sok esetben ez az egyéniség teljes hiányát tükrözi, így tehát nem is prog a prog.
Azért ebben a kategóriában is vannak haladó szelleműek, és nagyszerű dolog az, hogy ez a fajta muzsika újból kezd egyre népszerűbb lenni világszerte. Persze ez kishazánkra megint nem teljesen igaz.
sziti Creative Commons License 2001.08.16 0 0 1
Bocs, de ez a topic nem a "progrock" gumicsont újabb falatkája kíván lenni.
Én meg azon csodálkozhatnék (nem teszem), hogy ez az előzményekből nem derült ki Számodra. (Azért nem veszünk össze, úgye?)
Ha progresszív zene, akkor nem föltétlenül csak rock! Sőt - lehet, hogy valami más???
Előzmény: gyere a papához (0)
gyere a papához Creative Commons License 2001.08.16 0 0 0
Nem vagyok híve a hasonló témájú topikok ilyetén elburjánzásának (SZVSZ az Indexen a progrock téma legjobb, és legnagyobb topikja volt, és egy darabig még marad is a "konzervatív lemezklub" egyeéként nem valami szerencsés nevü topik), de ha már így esett, hát legyen.

A kérdésedre az a válaszom, hogy a mai progrockban a neoprog csak egyike a sok egyéb stílusnak. Ha megnézed a GEPR-et, ez világosan kitűnik belőle, én csak azon csodálkozom, hogy te ezt nem tudtad. Hogy mi a progrock zene, az ma is megítélhető, és tudható. Hogy ez más műfajokhoz képest "mennyit ér" (mindenféle különböző szempntokból), ahhoz kell a néhány évtized.

Előzmény: sziti (-)
sziti Creative Commons License 2001.08.16 0 0 topiknyitó
Egyéb rock- és metalzenével foglalkozó topicokban többször előjön a címbeni kérdés!
Tényleg: lehet-e ma progresszívnek nevezni az 1970-es évek rockzenéjéből kinőtt "neoprog" stílusokat? Netán a progressziv zene valahol egészen más műfajban, stílusban keresendő? Egyáltalán ez megítélhető ma, esetleg ehhez is kell néhány évtized?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!